Pa dobro, neću onda over and out, ako ćemo već ulaziti u taj famozni "ad hominem" kako rado kažu forumaši, onda da kažem i ja šta ja smatram, a to je da si ti pokazao elementarno nepoznavanje mentalne bolesti i svega što ide uz to, i to za mene predstavlja glupost.Chmoljo wrote: ↑13/03/2022 21:22Lupis glupost i onda over&out, sve sto nije po volji, odmah drzava kriva, a niko da se zapita je li neato moze tako uopste - po zakonu, po ustavu, po bruci konvencija koje smo potpisali, a na koje se poziva ko u samoposluzi - kad sta zatreba.no_sikiriki wrote: ↑13/03/2022 20:42
Tako je, ja sam "moralna vertikala" (koja ne voli svoje dijete, kako reče ovaj sa ahireta).
FYI imala sam kroz život sasvim dovoljno kontakta sa osobama sa mentalnim poremećajima, koji su imali zadovoljene sve osnovne potrebe. Neki čak i poslove. I kod nekih se nije ni moglo vidjeti na prvu da "nisu svi svoji".
Da, ja bih mentalno neuračunljivu osobu zatvorila protiv njegove volje radi dobrobiti zajednice.
Over and out, uživajte i lemajte i dalje, sigurno će svi debili doći pameti.
Dakle, da ponovimo - u ustanove se smjestaju oni koji se ne mogu brinuti o sebi, koji su opasni po sebe i okolinu, gdje je jedino rjesenje oduzeti mu poslovnu sposobnost i mimo njegove volje ga strpati u defacto zatvor.
Dakle, lik ovakav kakav je, bezobrazan jeste, ali nije toliko da mu se oduzme temeljno ljudsko pravo zato sto se ti osjecas ugrozenom ili zato sto je po tebi bolje da je u bukvalno ludnici nego da je zbog svog dobra popio par vaspitnih samara.
Ali ne, radije ga strpaj, da njene mile oci ne gledaju kako ga marisu. Bez ikakvog realnog dokaza da je lik za takve ustanove.
Da guram rijeci u usta ko sto si ti maloprije, mogao bih te uporediti sa njemicom iz cetrdesetih koja je prijavljivala cigane da se vode u logor jer joj smrde pred dvoristem.
Ostali tvrde da je opasan po okolinu, pa po tvom vlastitom pravilu bi trebao onda biti smješten u neku ustanovu.
Ako je samo bezobrazan/smarač kako sad tvrdiš, je li to opravdanje za degenek? Jer ja bih onda vjerovatno isprebijala pola forumaša na ovom forumu.