Ukrajina

amidzazeher

#53751 Re: Ukrajina

Post by amidzazeher »

sumirprimus wrote: 03/03/2022 09:12 irpin :-)
nisam ja psihotican ,nego ovo je bilo i nama namijenjeno pa vi gledjte a jos nije gotovo :-)
i bosna se brani u ukrajini
cuj bilo namjenjeno :-)
Pa nas bolan jedino atomskom nisu gadjali! Da su imali sigurno bi je negdje bacili.
laik1981

#53752 Re: Ukrajina

Post by laik1981 »

Ebote Dodik ostao jedini u evropi koji je i dalje zvanicno na strani Rusa :lol: Jansa, Milanovic, Orban, Vucic... Svi redom okrenuli ledja ruskoj politici, samo Laktasenko ostao dosljedan :-)
plavi_E

#53753 Re: Ukrajina

Post by plavi_E »

U novonastalom svjetskom poredku najgore ce proci neutralni a pogotovo "neutralni".
madner

#53754 Re: Ukrajina

Post by madner »

parappa wrote: 03/03/2022 09:38
lajkujMe wrote: 03/03/2022 09:33 I da nadodam sta je po meni velika pobjeda za Ukrajince.

1) unistenje konvoja kod Kijeva
2) Proboj obruca kod Maripoula i potjerivanje Ruske i DPR vojske dalje od grada
3) Pokusaj desanta Rusa na Odesu koji bi zavrsio Katastrofalno po Ruse.
4) Povrat Khersona nazad u Ukrajinske ruke i ciscenje Ruskih snaga oko istog.

Od toga mislim da su im najvazniji broj 2 i 4 uz zaustavljanje juzne ofanzive i polagano potjerivanje Ruskih snaga na Krim.

Ako bi se Ukrajinci uspjeli sabrati na Jugu uz zaustavljanje ofanzive i odbijanje iste nazad.

Zapamtite Juzna fronta bi trebala biti i najranjivija za Ruse jer su puno dalje od linija opskrbe nego na Sjeveru.
A jedini prilaz je Krim i more.
Kad bi uspjeli da drze sjever a potisnu jug mogli bi oni vrlo lako da smanje pritisak na sebe s jedne strane i kasnije fokusirati na istok prema DPR i tu bi Rusi morali da pomognu onda.

Vrlo je bitno da to urade ali da zadrze gradove i okolicu na sjeveru
mislim da je 1 i 3 moguce. ovo drugo tesko... do sada vrlo malo ili nikako ofanzivnih dejstava ukrajinaca. mozda cekaju, mozda nemaju mogucnost...
Treba sabrati malo dojmove. Sta Ukrainci pokusavaju zadnjih dana aktivno da urade?
Ja vidim jednu veliku kontraofanzivu juzno od Kieva, od nekoliko brigada. To je njihov glavni pravac, gdje ocito imaju nekog uspjeha ali i neuspjeha jer Ruska ofanziva ide po istom pravcu.
Posto i jedni i drugi sute, ocito je to najozbiljnija tarapana.

Na jugu su totalno popusili, s tim da mislim da je to do ruske komande, puno je efikasnija od drugih. Osim sto su izgubili Kherson, katastrofa im je na istoku. Jedinice koje su bile u dodiru sa seperatistima nisu izvucene, nisu sprijecili okruzenje sa zapada.

Ono sto je sada najinteresantnije je sta radi 1. gardijska armija, ona prijeti Kievu sa istoka.

Problem sa ovom Ukrainskom strategijom je sto nema izgleda da dugorocno pobjedi, grad pod opsadom je pitanje vremena kada ce pasti.
daddy-kool

#53755 Re: Ukrajina

Post by daddy-kool »

farenhajt983

#53756 Re: Ukrajina

Post by farenhajt983 »

sta kaze tamo po onom planu, agresija na Ukrajinu planirana 10 dana i bit ce sve gotovo do 06.03,

Image
sumirprimus

#53757 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

amidzazeher wrote: 03/03/2022 09:49
sumirprimus wrote: 03/03/2022 09:12 irpin :-)
nisam ja psihotican ,nego ovo je bilo i nama namijenjeno pa vi gledjte a jos nije gotovo :-)
i bosna se brani u ukrajini
Pa nas bolan jedino atomskom nisu gadjali! Da su imali sigurno bi je negdje bacili.
:roll: pricam u ovom kontekstu desavanja grand putinovog plana. sad ne prije 30 godina.polako odmotace se klupko kad padne pricace mnogi.
sumirprimus

#53758 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

madner wrote: 03/03/2022 09:51

mislim da je 1 i 3 moguce. ovo drugo tesko... do sada vrlo malo ili nikako ofanzivnih dejstava ukrajinaca. mozda cekaju, mozda nemaju mogucnost...
Treba sabrati malo dojmove. Sta Ukrainci pokusavaju zadnjih dana aktivno da urade?
Ja vidim jednu veliku kontraofanzivu juzno od Kieva, od nekoliko brigada. To je njihov glavni pravac, gdje ocito imaju nekog uspjeha ali i neuspjeha jer Ruska ofanziva ide po istom pravcu.

Na jugu su totalno popusili, s tim da mislim da je to do ruske komande, puno je efikasnija od drugih. Osim sto su izgubili Kherson, katastrofa im je na istoku. Jedinice koje su bile u dodiru sa seperatistima nisu izvucene, nisu sprijecili okruzenje sa zapada.

Ono sto je sada najinteresantnije je sta radi 1. gardijska armija, ona prijeti Kievu sa istoka.

Problem sa ovom Ukrainskom strategijom je sto nema izgleda da dugorocno pobjedi, grad pod opsadom je pitanje vremena kada ce pasti.
stoji, no koliko rusi imaju vremena? ukri niko to i ne misli nece vojno dotuci ruse, sve sto treba je da izdrze. pa makar na krajnjem zapadu.
pitanje vremena je i za ruse glavno pitanje.a vrijeme tece :D
sumirprimus

#53759 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

opet sumi.. ko moj alter ego :lol:
laik1981

#53760 Re: Ukrajina

Post by laik1981 »

namiami wrote: 03/03/2022 09:54
laik1981 wrote: 03/03/2022 09:50 Ebote Dodik ostao jedini u evropi koji je i dalje zvanicno na strani Rusa :lol: Jansa, Milanovic, Orban, Vucic... Svi redom okrenuli ledja ruskoj politici, samo Laktasenko ostao dosljedan :-)
Mozda vraca dug amerikancima? Da bude sto blizi putku i ima ulogu spijuna :D ili ga rusi drze za muda, nema trece.
Ma kakav crni dug.. Lik totalno odlijepio od realnosti :shock:
farenhajt983

#53761 Re: Ukrajina

Post by farenhajt983 »

pa pola rs-a pod ruskim investicijama, jos rublja pala
sto li onolika galama oko uskracivanja kredita i kao ima Centralna Banka visa para, treba podijeliti
namiami wrote: 03/03/2022 09:54
laik1981 wrote: 03/03/2022 09:50 Ebote Dodik ostao jedini u evropi koji je i dalje zvanicno na strani Rusa :lol: Jansa, Milanovic, Orban, Vucic... Svi redom okrenuli ledja ruskoj politici, samo Laktasenko ostao dosljedan :-)
Mozda vraca dug amerikancima? Da bude sto blizi putku i ima ulogu spijuna :D ili ga rusi drze za muda, nema trece.
sumirprimus

#53762 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

prvi ruski mvp..
lajkujMe

#53763 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

lajkujMe wrote: 03/03/2022 09:33 I da nadodam sta je po meni velika pobjeda za Ukrajince.

1) unistenje konvoja kod Kijeva
2) Proboj obruca kod Maripoula i potjerivanje Ruske i DPR vojske dalje od grada
3) Pokusaj desanta Rusa na Odesu koji bi zavrsio Katastrofalno po Ruse.
4) Povrat Khersona nazad u Ukrajinske ruke i ciscenje Ruskih snaga oko istog.

Od toga mislim da su im najvazniji broj 2 i 4 uz zaustavljanje juzne ofanzive i polagano potjerivanje Ruskih snaga na Krim.

Ako bi se Ukrajinci uspjeli sabrati na Jugu uz zaustavljanje ofanzive i odbijanje iste nazad.

Zapamtite Juzna fronta bi trebala biti i najranjivija za Ruse jer su puno dalje od linija opskrbe nego na Sjeveru.
A jedini prilaz je Krim i more.
Kad bi uspjeli da drze sjever a potisnu jug mogli bi oni vrlo lako da smanje pritisak na sebe s jedne strane i kasnije fokusirati na istok prema DPR i tu bi Rusi morali da pomognu onda.

Vrlo je bitno da to urade ali da zadrze gradove i okolicu na sjeveru
Nemaju mogucnosti vjerovatno.
Sve profesionalne jedinice se lavovski bore na svim frontovima i nemaju slobodnog ljudstva za regrupaciju.
Neke elitne brigade su im i zarobljene u kotlovima.

U biti da bi mogli odraditi ofanzivnu akciju moraju prvo prepustiti odbranu TOvcima a te jedinice nisu spremne.
Nesto slicno kao kod nas u ratu, trebalo nam je dugo vremena da se regrupisemo, oformimo lokalne jedinice sposobne drzati liniju a osloboditi jace formacije za ofanzivna djelovanja.

TO nece biti spreman za takvo nesto po meni za jos bar 2 ili 3 mjeseca dok se narod ne organizuje i obuci i trenutno sluze iskljucivo za dodatnu podrsku Ukrajinskoj vojsci.

Onda tu dolazimo i do neba, a taj orah ce Ukri tesko da slome.
Oni su primorani na ovakvu odbranu upravo zbog toga.
Ne smiju oformiti vece grupe vojske.
Gledaju ih s neba, dronovi, avioni za nadgledanje i sateliti.
Iako neucinkovita avijacija naspram Zapadnih opet jedan konvoj od 50 oklopa je laka meta za te avione.

I trenutno Ukrajinci nemaju dovoljno PVO sistema za cuvanje bilo kakve kopnene formacije, plus zastarjelo.
A nece dobiti takve sisteme od zapada to je sigurno.

Stinger i Igle su jedino dobre za nisko letece helikoptere i eventualno uz malo srece protiv nisko letecih aviona.

Svaki avion koji leti iznad 3km visine ne mora da se brine od PVO u Ukrajini trenutno.

I tu stvarno ne vidim lagano rjesenje.
Jedino sto mi pada na pamet je da uspiju ostetiti aerodrome u Bjelorusiji i Rusiji i na Krimu da sprijece koriscenje istih na dva tri dana.
Tipa da im uniste skladista avio goriva na istima.

Ko bude rekao pa imaju druge aerodrome to ne pije vode, Rusi su losi u aerial refueling, avioni imaju ogranicen domet pogotovo ako nose ordinance i koriste afterburnere.
Efektivni domet se smanjuje na 900 km vrlo brzo sto je naspram velicine Ukrajine vrlo malo.
Nisu dzaba Ameri vecinu napada na Irak odradili s Aerodroma u blizini Iraka a jos imaju najjacu flotu za zracno tankanje goriva.
U nezavidnoj poziciji je generalstab Ukrajinaca treba im svasta a nemaju dovoljno.
amidzazeher

#53764 Re: Ukrajina

Post by amidzazeher »

sumirprimus wrote: 03/03/2022 09:53
amidzazeher wrote: 03/03/2022 09:49

:roll: pricam u ovom kontekstu desavanja grand putinovog plana. sad ne prije 30 godina.polako odmotace se klupko kad padne pricace mnogi.
Sorry
Nisam te skontao :thumbup:
zagor_te_nej

#53765 Re: Ukrajina

Post by zagor_te_nej »

maloprije otvorim komentare na portalu i pitam se jesam li na nekom srpskom i ruskom portalu ili na klix.ba?

pa šta radi moderacija portala, tamo orgijaju rusofili i putinofili, nabijanje ocjena komentara, naspram jednog normalnog komentara ide po 7-8 rusofilskih? jeli normalna moderacija portala, zašto dopuštaju tu propagandu i rusofilsko orgijanje??????
sumirprimus

#53766 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

niko ne zna na sta ce ovo sve izac. :-)
Capajebo

#53767 Re: Ukrajina

Post by Capajebo »

Ko misli da Ukrajina može pobijediti u ovom ratu, razočaran će biti na kraju ovoga svega.
Kao što sam i ranije govorio, pitanje je samo koliko teritorije mogu sačuvati. A to će već zavisiti dosta od toga koliko sankcije budu djelovale u tom trenutku, i kakvo bude stanje na terenu.

Po mom mišljenju, Donbas + Krim a zauzvrat EU bi bila neka razumna trampa.
A ako Putin malo jače stisne imat ćemo Istočnu i zapadnu Ukrajinu, od rijeke Dnjipar.
namiami wrote: 03/03/2022 09:55
madner wrote: 03/03/2022 09:51 grad pod opsadom je pitanje vremena kada ce pasti.
Imaš ispred nosa primjer koji te demantuje i ti ovako sigurno ovo napises. Kako?
Da su Srbi ostavili izlaz iz Sarajeva na sigurnu teritoriju, grad bi 100% pao.
Nemojte porediti nas i ovaj rat, potpuno različiti motivi i interesi.
madner

#53768 Re: Ukrajina

Post by madner »

sumirprimus wrote: 03/03/2022 09:55
madner wrote: 03/03/2022 09:51

stoji, no koliko rusi imaju vremena? ukri niko to i ne misli nece vojno dotuci ruse, sve sto treba je da izdrze. pa makar na krajnjem zapadu.
pitanje vremena je i za ruse glavno pitanje.a vrijeme tece :D
To niko ne zna, ja sam prognozirao 6 sedmica ali sta ce im biti ako je 6 mjeseci? Sankcije ostaju iste.
amidzazeher

#53769 Re: Ukrajina

Post by amidzazeher »

madner wrote: 03/03/2022 09:51 grad pod opsadom je pitanje vremena kada ce pasti.
Imaš ispred nosa primjer koji te demantuje i ti ovako sigurno ovo napises. Kako?
Valjda misli da Srbi nisu htjeli ulaziti u gradove, bilo im dobro po brdima
sumirprimus

#53770 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe wrote: 03/03/2022 09:59

Nemaju mogucnosti vjerovatno.
Sve profesionalne jedinice se lavovski bore na svim frontovima i nemaju slobodnog ljudstva za regrupaciju.
Neke elitne brigade su im i zarobljene u kotlovima.

U biti da bi mogli odraditi ofanzivnu akciju moraju prvo prepustiti odbranu TOvcima a te jedinice nisu spremne.
Nesto slicno kao kod nas u ratu, trebalo nam je dugo vremena da se regrupisemo, oformimo lokalne jedinice sposobne drzati liniju a osloboditi jace formacije za ofanzivna djelovanja.

TO nece biti spreman za takvo nesto po meni za jos bar 2 ili 3 mjeseca dok se narod ne organizuje i obuci i trenutno sluze iskljucivo za dodatnu podrsku Ukrajinskoj vojsci.

Onda tu dolazimo i do neba, a taj orah ce Ukri tesko da slome.
Oni su primorani na ovakvu odbranu upravo zbog toga.
Ne smiju oformiti vece grupe vojske.
Gledaju ih s neba, dronovi, avioni za nadgledanje i sateliti.
Iako neucinkovita avijacija naspram Zapadnih opet jedan konvoj od 50 oklopa je laka meta za te avione.

I trenutno Ukrajinci nemaju dovoljno PVO sistema za cuvanje bilo kakve kopnene formacije, plus zastarjelo.
A nece dobiti takve sisteme od zapada to je sigurno.

Stinger i Igle su jedino dobre za nisko letece helikoptere i eventualno uz malo srece protiv nisko letecih aviona.

Svaki avion koji leti iznad 3km visine ne mora da se brine od PVO u Ukrajini trenutno.

I tu stvarno ne vidim lagano rjesenje.
Jedino sto mi pada na pamet je da uspiju ostetiti aerodrome u Bjelorusiji i Rusiji i na Krimu da sprijece koriscenje istih na dva tri dana.
Tipa da im uniste skladista avio goriva na istima.

Ko bude rekao pa imaju druge aerodrome to ne pije vode, Rusi su losi u aerial refueling, avioni imaju ogranicen domet pogotovo ako nose ordinance i koriste afterburnere.
Efektivni domet se smanjuje na 900 km vrlo brzo sto je naspram velicine Ukrajine vrlo malo.
Nisu dzaba Ameri vecinu napada na Irak odradili s Aerodroma u blizini Iraka a jos imaju najjacu flotu za zracno tankanje goriva.
U nezavidnoj poziciji je generalstab Ukrajinaca treba im svasta a nemaju dovoljno.
da li ce imati vremena n a istoku i u kijevu 2 3 mjeseca, dok se prirodno ko kroz sito ne profiltriraju sposobni.

drugi dio za pvo, rusi nemaju pametne municije, od esencije je drzati bar ovaj dio koliko toliko pod kontrolom da im ne lete slobodno vtroleti i ovi za blisku zracnu podrsku.
Gandalf

#53771 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

I opet ga neće skloniti, pusti će ga da neometano sere po nama svima
sumirprimus

#53772 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

madner wrote: 03/03/2022 10:01

To niko ne zna, ja sam prognozirao 6 sedmica ali sta ce im biti ako je 6 mjeseci? Sankcije ostaju iste.
hehe i vucic se nada da ce sto prije zavrsit, jer konta da ce popustit pritisak, po nas vjerovatno bolje ako se malo oduzi, ili rusi ne slome najbolji scenarij. pregladne, vojska se pobuni, generali,populacija neko... :skoljka:
koliko rusi mogu izdrat ovako pitanje je jer svi vidimo da nisu spremni. pogotov na duge staze ovako. nemaju ni oni beskonacno vojske sto im to je . sve ostalo je valja mobilizirat sad civile po rusiji da idu u ukrajinu ratovat. :-)
iako je realno da ukri prije puknu, ja idem za emocijama i kazem ruje ce puknut prije :D :bih:
madner

#53773 Re: Ukrajina

Post by madner »

Imam 101 primjer, mi smo totalni izuzetak. Nema grada koji je vise ljudi mobilisao, a pomoglo je i neka mala logistika postojala.
sumirprimus

#53774 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

da i to, samo ne grad nego komplet drzava, gdje imas procenat mobilisanih u ratu ko kod nas? u skorije virjeme ne racunajuc ww2

i opet opsada u kojoj je bila no flaj zona, aerodrom pod unom koji je dopremo humanitarnu pomoc..
koliko ce ruje ovima ista dopustit u slucaj uopsade? vidjecemo..
Last edited by sumirprimus on 03/03/2022 10:08, edited 1 time in total.
Nespin

#53775 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 09:22, edited 1 time in total.
Post Reply