parappa wrote: ↑03/03/2022 09:38
lajkujMe wrote: ↑03/03/2022 09:33
I da nadodam sta je po meni velika pobjeda za Ukrajince.
1) unistenje konvoja kod Kijeva
2) Proboj obruca kod Maripoula i potjerivanje Ruske i DPR vojske dalje od grada
3) Pokusaj desanta Rusa na Odesu koji bi zavrsio Katastrofalno po Ruse.
4) Povrat Khersona nazad u Ukrajinske ruke i ciscenje Ruskih snaga oko istog.
Od toga mislim da su im najvazniji broj 2 i 4 uz zaustavljanje juzne ofanzive i polagano potjerivanje Ruskih snaga na Krim.
Ako bi se Ukrajinci uspjeli sabrati na Jugu uz zaustavljanje ofanzive i odbijanje iste nazad.
Zapamtite Juzna fronta bi trebala biti i najranjivija za Ruse jer su puno dalje od linija opskrbe nego na Sjeveru.
A jedini prilaz je Krim i more.
Kad bi uspjeli da drze sjever a potisnu jug mogli bi oni vrlo lako da smanje pritisak na sebe s jedne strane i kasnije fokusirati na istok prema DPR i tu bi Rusi morali da pomognu onda.
Vrlo je bitno da to urade ali da zadrze gradove i okolicu na sjeveru
mislim da je 1 i 3 moguce. ovo drugo tesko... do sada vrlo malo ili nikako ofanzivnih dejstava ukrajinaca. mozda cekaju, mozda nemaju mogucnost...
Nemaju mogucnosti vjerovatno.
Sve profesionalne jedinice se lavovski bore na svim frontovima i nemaju slobodnog ljudstva za regrupaciju.
Neke elitne brigade su im i zarobljene u kotlovima.
U biti da bi mogli odraditi ofanzivnu akciju moraju prvo prepustiti odbranu TOvcima a te jedinice nisu spremne.
Nesto slicno kao kod nas u ratu, trebalo nam je dugo vremena da se regrupisemo, oformimo lokalne jedinice sposobne drzati liniju a osloboditi jace formacije za ofanzivna djelovanja.
TO nece biti spreman za takvo nesto po meni za jos bar 2 ili 3 mjeseca dok se narod ne organizuje i obuci i trenutno sluze iskljucivo za dodatnu podrsku Ukrajinskoj vojsci.
Onda tu dolazimo i do neba, a taj orah ce Ukri tesko da slome.
Oni su primorani na ovakvu odbranu upravo zbog toga.
Ne smiju oformiti vece grupe vojske.
Gledaju ih s neba, dronovi, avioni za nadgledanje i sateliti.
Iako neucinkovita avijacija naspram Zapadnih opet jedan konvoj od 50 oklopa je laka meta za te avione.
I trenutno Ukrajinci nemaju dovoljno PVO sistema za cuvanje bilo kakve kopnene formacije, plus zastarjelo.
A nece dobiti takve sisteme od zapada to je sigurno.
Stinger i Igle su jedino dobre za nisko letece helikoptere i eventualno uz malo srece protiv nisko letecih aviona.
Svaki avion koji leti iznad 3km visine ne mora da se brine od PVO u Ukrajini trenutno.
I tu stvarno ne vidim lagano rjesenje.
Jedino sto mi pada na pamet je da uspiju ostetiti aerodrome u Bjelorusiji i Rusiji i na Krimu da sprijece koriscenje istih na dva tri dana.
Tipa da im uniste skladista avio goriva na istima.
Ko bude rekao pa imaju druge aerodrome to ne pije vode, Rusi su losi u aerial refueling, avioni imaju ogranicen domet pogotovo ako nose ordinance i koriste afterburnere.
Efektivni domet se smanjuje na 900 km vrlo brzo sto je naspram velicine Ukrajine vrlo malo.
Nisu dzaba Ameri vecinu napada na Irak odradili s Aerodroma u blizini Iraka a jos imaju najjacu flotu za zracno tankanje goriva.
U nezavidnoj poziciji je generalstab Ukrajinaca treba im svasta a nemaju dovoljno.