Ovo je problem, zrtvovanje vojnika u WW2 je kostalo ili ništa ili 5 dolara (to su oni koji su imali pušku i nisu goloruki išli na njemacke tenkove)lajkujMe wrote: ↑03/03/2022 09:24S tobom se apsolutno slazem ali iz nase i zapadne perspektive.TomANDJerry wrote: ↑03/03/2022 09:18
Ne znam bas za ovo, nije ovo sukob tipa WW2 da ti regrutujes cijelu vojsku i sve rezerve pa pošalješ u Ukrajinu. Rizikovali bi takve gubitke i katastrofu od koje se vojska (a mozda i drzava) nebi oporavili decenijama.
NATO recimo tek sada pocinje da snaži svoje istocno krilo --- i racunica je da ce biti potrebno par godina dok to dodje u neki minimum dovoljan za bezbjednost Poljske i baltika --- a NATO nije dozivio nikakav poraz.
Mozes zamisliti šta bi bilo da Rusija izgubi 50-60k vojnika u Ukrajini
Ali tu ostaje problem Putin and company.
Da li su oni u glavama odmakli od Sovjetskih shvatanja ratovanja.
Na terenu vidimo da je Ruska vojska po taktici i doktrini i dalje u 1945.
E sad da li je Rusko vodstvo tako ne znamo.
Vrlo moguce da su brutalni kao i lideri tada.
Od toga mnogo toga zavisi da li je Putin and company spremno zrtvovati 60.000 ljudi zarad iz njima jedino poznatih interesa i zelja
A ja to stvarno ne znam niti zna niko osim njih.
Ja se nadam da ce na kraju doci pameti i skontati da je ovaj Rat preskup i neisplativ dugorocno.
Danas to zrtvovanje košta mnogo više, vecina vojnika su mladi ljudi --- ako pogine, nemaš njegovu porodicu i njegov život gdje bi radio i hranio penzionere i ostale. Oprema i dopremanje tih vojnika da bi imali bilo kakve šanse na bojištu košta mnoooogo. Teškim porazom u Ukrajini rizikujes da se otvore problemi u Čečeniji --- jedne brze demonstracije i nema više pudlice Kadirova, a nema ni vojske da ode da pomogne.
Moral za rat je nizak, informacije se šire i imaš vjerovatno 80% stanovništva koje je protiv rata (za razliku od 1945 gdje su svi bili u iza vojske i drzave).
I ja se nadam kao i ti da ce doci pameti, pokušao si uletiti u Ukrajinu nabrzinu (kao Gruzija, Krim, Sirija) -- nije prošlo, vrati se ... a da im Ukrajinci daju neke ustupke da ispadnu pobjednici da to mogu opravdati kuci.
A Ukrajinska odbrana i borba ce sigurno uci historiju, stali su na megdan drugoj armiji svijeta --- i nisu se predali niti izgubili.