drug Smrle, ja sam siguran da ti ne razumijes sta sam ja zelio reci i zato to opet svodis na ove priproste stvari tipa - "reci mi da sam pogresno izbrojao". (ili pogresno sabrao, oduzeo, podijelio...) to je tvoj vrh i dalje od toga ne ide. sve ovo smo preradili u prosloj temi. nista, onda procitaj prvo onu ili da ti ponavljamo odgovore sa nje?Drekavac22 wrote: ↑20/02/2022 18:59belfy wrote: ↑20/02/2022 18:51
osim inteligenciju sve i jedne osobe koja ima mozak .
i meni je drag, ali nece ni da pokusa uzeti u obzir da nije u pravu. tolika tvrdoglavost i zaludjenost upucuje samo na jedno... koliko god bio dobro odgojen i stprljiv (mada bih tu opet prije rekao tvrdoglav i zaludjen) on je ipak nesto nizih intelektualnih kapaciteta, a okusao bi se i u filozofiji... dobar primjer je onaj njegov odgovor na moj post kako ne razumije. kao sto mu je i krajnji doseg numerologija cije znacenje nakon ovoliko godina jos nije uspio razumjeti.
zato sam i postavio onu njegovu staru temu gdje je sve isto pricao, pa da se mi ne moramo ponavljati, ali on veselo odluci da sve to prodje jos jedan krug... jer je tvrdoglav i zaludjen i nije mu mrsko pisati sve iznova, a sada se moram ponovo pozvati na misljenje onog nama svima dragog naucnika koji je rekao: “Insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.”
vidi jednu stvar, ja kad tvrdim nesto ja dostavim i argument i dokaz...znaci nije mi samo prazna prica, onako na suhoosim inteligenciju sve i jedne osobe koja ima mozak .
a do tebe je da osporis legalno i kvalitetno taj dokaz ili argument... i sva prica se vrti oko toga.
argumentuj sa dokazima i uzet cu te za ozbiljnoi meni je drag, ali nece ni da pokusa uzeti u obzir da nije u pravu.![]()
svjestan sam sve ove godine da kada neko ne moze da te ospori argumentima i dokazima onda krece ad hominem napadi, glup, ovakav onakav, drljaav mrljavolika tvrdoglavost i zaludjenost upucuje samo na jedno... koliko god bio dobro odgojen i stprljiv (mada bih tu opet prije rekao tvrdoglav i zaludjen) on je ipak nesto nizih intelektualnih kapaciteta,ali to kod intelektualnih ljudi ne pali...kod ljudi od razuma samo pali jak argument i ocit dokaz...ostalo je sve palamudjenje.
vjeruj mi, najlakse me osporiti tako da dokazes matematicki da nisam u pravu kad dostavljam ove primjerejer je tvrdoglav i zaludjen i nije mu mrsko pisati sve iznova, a sada se moram ponovo pozvati na misljenje onog nama svima dragog naucnika koji je rekao: “Insanity is doing the same thing over and over and expecting different results.”
naprimjer ja kazem Dan se spominje 365 puta u Kuranu, a ti meni dostavis jos jednu rijec i ono bude 366 il idvije pa bude 367 rijeci Dan
i onda si me potukao do nogu, to je neodbranjivo onda, znaci se mogu poklopiti po usima i priznat gresku...na takav legelan nacin se ja mogu osporiti...a ako ces me ad hominem napadima osporavati, neces daleko dogurati vjeruj mi![]()
Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
-
belfy
#126 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
-
daddy-kool
#127 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Podsjeti me na knjizicu 'Kur'an najsavrsenija mu'dziza', Ahmed Deedat.
- MehmedPasaMoric
#128 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Mene podsjeca na Grunfa iz Alan Forda i njegove filozofske parole
-
Transfair
#129 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
I ovo sam ti nacrtao vise puta, ali naravno nisi shvatio jer je za to potreban IQ od minimalno 100 bodova.Drekavac22 wrote: ↑20/02/2022 17:58 evo recimo da uzmemo ovaj primjer zbog svoje masivnosti i ukljucen je cijeli Kuran u ovom brojcanom cudu Kurana
Imamo sljedece podatke:
SUma svih sura 6555 = Suma svih neparnih totalnih brojeva iz tabele 6555
Suma svih ajeta 6236 = Suma svih parnih totalnih brojeva iz tabele 6555
Parnih totalnih brojeva 57 = Neparnih totalnih brojeva 57
Suma svih Sura sa parnim totalnim brojem 3303 = Suma svih Ajeta sa neparnim totalnim brojem 3303
Suma svih Sura brojevi zadnja polovica sa parnim brojem 2690 = Suma svih parnih ajeti prva polovica 2690
i na kraju imamo zlatni rez na osnovu ponavljajucih i neponavljajucih cifri
Ponavljajuci brojevi / Neponavljajuci brojevi = 1.618
i ovo kad sam pokazao Transfairu, kaze mi covjek ma slucajnost i toa i corav vidi da ovako veliki brojevi ne mogu slucajno se upariti u ovolikom broju na ovakav nacin...jednostavno nema logike ljudi moji da slucajnosti kodiraju ovako sa ovako velikim brojevima i jos zlatni rez kao slag na tortu, ma ajdeeeeeeeee
![]()
Ali evo ako su ostali forumasi zbunjeni mogu rado ponoviti, jer je i meni trebalo par sati da shvatim u kojem grmu lezi zec.
Ali prije nego sto pocnem, samo da se osvrnem na metodologiju u kojoj si navodno izracunao zlatni rez. Tragikomicno je da vjerujes da je svemoguci bog kodirao ta dva broja iako postoje cak 4 kombinacije koje su blize zlatnom rezu nego kombinacija (7906/4885). Dakle cak i da je tocno to sto si ti napisao, radi se o blasfemiji jer tvrdis da Allah fakat nije u stanju da ajete i sure podijeli na nacin da bi dobio kombinaciju koja je najbliza zlatnom rezu.
E sad do numeroloskog trika koji se koristi u ovom slucaju. Znam da neces shvatiti jer te i matematika iz osnovne skole preopterecuje. Ali vjerujem da ce dobar dio forumasa shvatiti.
Ovdje je kroz odabir i uporedbu odredjenih, proizvoljnih kategorija povezanih za podjelu ajeta i sura pronadjena simetrija za koju ti tvrdis da se nikako nije mogla naci slucajno. E sad da vidimo koliko je stvarno vjerovatno da se slicne simetrije pronadju u slicnim proizvoljnim podjelama poglavlja i podpoglavlja. Matematicki gledano, slicnu simetriju ces naci svaki put kada nadjes dvije kategorije cije zbir se podudara (kao sto se u ovom slucaju slucjano podudario zbir sume svih sura sa zbirem svih neparnih totalnih dobijenih iz zbira broja sure i broja ajeta).
Ovdje se radi o vrlo jednostavnom statistickom problemu (birthday problem) ili rodjendanski paradoks.
https://bs.wikipedia.org/wiki/Ro%C4%91endanski_paradoks
On se bavi pitanjima poput onih, ako u jednoj sobi imas odredjeni broj osoba na primjer njih 30, koja je vjerovatnoca da makar dvije osobe u sobi imaju isti rodjendan (ili dva para ili tri para itd). Dakle imas interval od 366 koji predstavlja sve moguce dane u godini i imas odredjeni broj osoba n cije rodjendane medjusobno uporedjujes.
E sad da vidimo kako to mozemo povezati numeroloski sa ovom tvojom simetrijom. U ovom slucaju se barata sa dva pojma (matematicki zbir prvih 114 brojeva i ukupni broj ajeta u kuranu ( 6555 i 6236). Kada ta dva broja saberes dobijes maksimalni interval od [1...12791]. Za nekog tko je matematicki obrazovan i bez neke daljnje analize je ovdje odmah jasno da se ne radi o nekim nemogucim vjerovatnocama sa obzirom da si izlistao 6 razlicitih kategorija, od kojih ti je potrebno da se podudare samo dvije u intervalu od [1..12791]. Ali ovo naravno nije kraj, numeroloski trik ide dalje.
Trik broj 1:
Likovi koji su te nasamarili sa ovim trikom su se dosjetili da kategorije biraju tako sto ce proizvoljno izvrsiti podjelu kategorija tako sto ce interval suziti do maksimuma. Najlaksi nacin za to je izabrati podjelu na par- nepar. Statisticka distribucija ovdje iznosi 0,5 jer se kategorije balansiraju.
To znaci da ce se ovako birani zbirovi kategorija uvijek vrtiti oko sredine tog intervala koja iznosi 12791/2= 6395,5.
Cak i ako budemo velikodusni i kazemo da su srednje razlike izmedju ovih kategorija sa istom statistickom distribucijom nekih 10%, interval mozes suziti na [5800-7000]. Dakle imas nekih 1200 mogucih zbireva koje ces u 99% slucajeva izbrojati svaki put u ovakvoj konstalaciji
Trik broj 2:
Sad kad smo suzili interval moramo se pozabaviti sa brojem osoba u sobi. Iz tvog primjera je ocito da su kategorije birane nasumice jer ove sto si povezao nemaju veze jedna sa drugim. Dakle ocito je da su autori trika eksperimentisali sa ranoraznim kategorijama koje ovdje nisu spomenute.
Na primjer, mogli su izbrojati ovaj isti zbir po parnim brojevima sura ili neparnim (dvije dodatne kategorije). Onda su mogli izbrojati broj za sure sa parnim brojevima slova, ili sa neparnim brojevima slova (Jos dvije dodatne kategorije) . Isto tako sa parnim i neparnim brojem rijeci. Itd, itd. Kao sto vidis ovdje masti nema kraja.
Zasto je ovo bitno? Zato sto kategorije predstavljaju broj osoba u sobi. Sto vise kategorija izvuces iz guzice, exponencijalno povecavas vjerovatnocu da ce se jedan ili vise zbireva podudariti, i time stvoriti slicnu simetriju.
Ja sam napisao JAVA program koji za odredjeni interval racuna koliko je kategorija potrebno da u svakoj podjeli poglavlja i podpoglavlja sa velikom vjerovatnocom pronadje makar jednu slicnu simetriju.
Za ovakav jedan interval ih je dovoljno oko 30.
Dakle simetrija je slucajno tu i da promjenis nesto mogao bi uz pomoc nekih drugih kategorija identificirati slicnu slucajnu simetriju.
-
belfy
#130 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
pises uprazno. pogledaj prehodnu temu koju je otvorio ovdje prije par godina koju sam citirao. tamo je sve i vise nego objasnjeno. sada samo zeli da zavrti jos jedan krug iz, zasada, nepoznatih razloga...Transfair wrote: ↑20/02/2022 20:09I ovo sam ti nacrtao vise puta, ali naravno nisi shvatio jer je za to potreban IQ od minimalno 100 bodova.Drekavac22 wrote: ↑20/02/2022 17:58 evo recimo da uzmemo ovaj primjer zbog svoje masivnosti i ukljucen je cijeli Kuran u ovom brojcanom cudu Kurana
Imamo sljedece podatke:
Suma svih Sura sa parnim totalnim brojem 3303 = Suma svih Ajeta sa neparnim totalnim brojem 3303
Suma svih Sura brojevi zadnja polovica sa parnim brojem 2690 = Suma svih parnih ajeti prva polovica 2690
i ovo kad sam pokazao Transfairu, kaze mi covjek ma slucajnost i toa i corav vidi da ovako veliki brojevi ne mogu slucajno se upariti u ovolikom broju na ovakav nacin...jednostavno nema logike ljudi moji da slucajnosti kodiraju ovako sa ovako velikim brojevima i jos zlatni rez kao slag na tortu, ma ajdeeeeeeeee
![]()
Ali evo ako su ostali forumasi zbunjeni mogu rado ponoviti, jer je i meni trebalo par sati da shvatim u kojem grmu lezi zec.
Ali prije nego sto pocnem, samo da se osvrnem na metodologiju u kojoj si navodno izracunao zlatni rez. Tragikomicno je da vjerujes da je svemoguci bog kodirao ta dva broja iako postoje cak 4 kombinacije koje su blize zlatnom rezu nego kombinacija (7906/4885). Dakle cak i da je tocno to sto si ti napisao, radi se o blasfemiji jer tvrdis da Allah fakat nije u stanju da ajete i sure podijeli na nacin da bi dobio kombinaciju koja je najbliza zlatnom rezu.
E sad do numeroloskog trika koji se koristi u ovom slucaju. Znam da neces shvatiti jer te i matematika iz osnovne skole preopterecuje. Ali vjerujem da ce dobar dio forumasa shvatiti.
Ovdje je kroz odabir i uporedbu odredjenih, proizvoljnih kategorija povezanih za podjelu ajeta i sura pronadjena simetrija za koju ti tvrdis da se nikako nije mogla naci slucajno. E sad da vidimo koliko je stvarno vjerovatno da se slicne simetrije pronadju u slicnim proizvoljnim podjelama poglavlja i podpoglavlja. Matematicki gledano, slicnu simetriju ces naci svaki put kada nadjes dvije kategorije cije zbir se podudara (kao sto se u ovom slucaju slucjano podudario zbir sume svih sura sa zbirem svih neparnih totalnih dobijenih iz zbira broja sure i broja ajeta).
Ovdje se radi o vrlo jednostavnom statistickom problemu (birthday problem) ili rodjendanski paradoks.
On se bavi pitanjima poput onih, ako u jednoj sobi imas odredjeni broj osoba na primjer njih 30, koja je vjerovatnoca da makar dvije osobe u sobi imaju isti rodjendan (ili dva para ili tri para itd). Dakle imas interval od 366 koji predstavlja sve moguce dane u godini i imas odredjeni broj osoba n cije rodjendane medjusobno uporedjujes.
E sad da vidimo kako to mozemo povezati numeroloski sa ovom tvojom simetrijom. U ovom slucaju se barata sa dva pojma (matematicki zbir prvih 114 brojeva i ukupni broj ajeta u kuranu ( 6555 i 6236). Kada ta dva broja saberes dobijes maksimalni interval od [1...12791]. Za nekog tko je matematicki obrazovan i bez neke daljnje analize je ovdje odmah jasno da se ne radi o nekim nemogucim vjerovatnocama sa obzirom da si izlistao 6 razlicitih kategorija, od kojih ti je potrebno da se podudare samo dvije u intervalu od [1..12791]. Ali ovo naravno nije kraj, numeroloski trik ide dalje.
Trik broj 1:
Likovi koji su te nasamarili sa ovim trikom su se dosjetili da kategorije biraju tako sto ce proizvoljno izvrsiti podjelu kategorija tako sto ce interval suziti do maksimuma. Najlaksi nacin za to je izabrati podjelu na par- nepar. Statisticka distribucija ovdje iznosi 0,5 jer se kategorije balansiraju.
To znaci da ce se ovako birani zbirovi kategorija uvijek vrtiti oko sredine tog intervala koja iznosi 12791/2= 6395,5.
Cak i ako budemo velikodusni i kazemo da su srednje razlike izmedju ovih kategorija sa istom statistickom distribucijom nekih 10%, interval mozes suziti na [5800-7000]. Dakle imas nekih 1200 mogucih zbireva koje ces u 99% slucajeva izbrojati svaki put u ovakvoj konstalaciji
Trik broj 2:
Sad kad smo suzili interval moramo se pozabaviti sa brojem osoba u sobi. Iz tvog primjera je ocito da su kategorije birane nasumice jer ove sto si povezao nemaju veze jedna sa drugim. Dakle ocito je da su autori trika eksperimentisali sa ranoraznim kategorijama koje ovdje nisu spomenute.
Na primjer, mogli su izbrojati ovaj isti zbir po parnim brojevima sura ili neparnim (dvije dodatne kategorije). Onda su mogli izbrojati broj za sure sa parnim brojevima slova, ili sa neparnim brojevima slova (Jos dvije dodatne kategorije) . Isto tako sa parnim i neparnim brojem rijeci. Itd, itd. Kao sto vidis ovdje masti nema kraja.
Zasto je ovo bitno? Zato sto kategorije predstavljaju broj osoba u sobi. Sto vise kategorija izvuces iz guzice, exponencijalno povecavas vjerovatnocu da ce se jedan ili vise zbireva podudariti, i time stvoriti slicnu simetriju.
Ja sam napisao JAVA program koji za odredjeni interval racuna koliko je kategorija potrebno da u svakoj podjeli poglavlja i podpoglavlja sa velikom vjerovatnocom pronadje makar jednu slicnu simetriju.
Dakle simetrija je slucajno tu i da promjenis nesto mogao bi uz pomoc nekih drugih kategorija identificirati slicnu slucajnu simetriju.
-
Avonmusk
#131 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Samo jedan kontradokaz vam covjek trazi. Prezentujte ga.
Konkretno jedan. Evo uzmite nesto konkretno i pokazite ga srusite to sto on trazi.
Usput jos mi niko nije odgovorio na pitanje: Koliko pravih mozemo povuci kroz dvije tacke?
Treba mi vas odgovor! Zbog vasih prigovora!
Konkretno jedan. Evo uzmite nesto konkretno i pokazite ga srusite to sto on trazi.
Usput jos mi niko nije odgovorio na pitanje: Koliko pravih mozemo povuci kroz dvije tacke?
- apsidejzi
#132 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Svojevremeno sam gledao i ispostavilo se da neka brojcana cuda uzimaju infinitiv rijeci, neka samo odredjene oblike rijeci a neka sve izvedenice datog korijena rijeci. Posto ne postoji standard kojim se moze PREDVIDJETI iduce "cudo" onda sve spada u domenu "SLUCAJA". Evo recimo prva stvar u prvom postu koju su napisao odnosi se na ajet 3:13 i bitku na bedru i to je povezano sa brojem vojnika. Da bi ovo bilo cudo onda sve bitke moraju imati broj vojnika u Kur'anu i moraju se spomenuti na datoj poziciji. Svih 8 velikih Muhammedovih bitki. Ovako kada izvadis jednu iz konteksta to ne znaci nista.Drekavac22 wrote: ↑20/02/2022 16:56hajmo to ovako onda, ti meni pokazi sta sam ja izvukao iz konteksta, sta to ne pase, sta je to nelogicno1) dobar dio brojcanih cuda je izvucen iz konteksta ili tacnije: dat im je takav kontekst.
prezentiraj mi to pa da vidimo je li to tako.
I kompletna tvoja prica se bazira na ovome: Izvuces jednu stvar, das joj kontekst i onda to proglasis bozijim cudom.
Shit test je test gdje kontrolises kada nesto NE STIMA. Ne samo kada stima. Evo recimo da nastavim na primjer sure 3:13 i broja vojnika. Tvoja metodologija je da spojis suru i ajet i napravis novi broj. Kur'an ima 6236 ajeta koji se mogu spojiti sa surom. Koliko ovih ajeta koji kada se spoje sa surom NE DAJU NISTA. Trenutno je 1:6236 vjerovatnoca. Da bi neko kur'ansko cudo bilo CUDO potrebno je da velika vecina ajeta u kombinaciji sa surom daje neki rezultat. Da mozes napraviti matricu pa cak i predviditi iduce cudo. Ovdje to nemamo. Imamo samo jedan ajet koji se potrefio na toj poziciji. Znam da se POTREFIO na osnovu shit testa koji sam upravo napravio. Od 8 bitki 7 ih se NIJE pojavilo u kombinaciji sa surom.pokazi mi sta je to od onih primjera na pocetku bullshit, i nije tacno...pa da vidimo je li tako kao sto tvrdisMislim, sama ta cinjenica da ova cuda postoje, cine Kur'an apsurdnim. Obicni shit test pokazuje da je shit u pitanju. BUllshit.![]()
Ja mogu uzeti bilo koju knjigu i pronaci isto tako "cuda" gdje se nesto negdje potrefi. Shvatas li da se nesto negdje mora potrefiti. Evo sam mahsuz pronasao prvu pdf knjigu na googlu (Sestre - od Rade Miljanovica) i ispostavilo se da se Gojko jednom spominje u prvom pasosu, dva puta u drugom, nula u trecem i 3 puta u cetvrtom. Gojko izdaje stanove i rijec izdavati se spominje duplo puta u svakom pasusu. Dakle, u prvom dva puta, u drugom cetiri puta, u trecem nula puta a u cetvrtom 6 puta. Jel i to cudo?
-
Transfair
#133 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Kakav dokaz?Avonmusk wrote: ↑20/02/2022 20:46 Samo jedan kontradokaz vam covjek trazi. Prezentujte ga.
Konkretno jedan. Evo uzmite nesto konkretno i pokazite da srusite to sto on trazi.
Pa valjda bi on trebao dokazati da se slicne poveznice ne mogu naci ni u bilo kom drugom tekstu. A za nekog tko je inteligentan je sasvim jasno da to nije slucaj.
Ja sam mu demonstrirao koliko je uz pomoc njegove metodologije lako pronaci slicne ili bolje poveznice, pa cak i u njegovim forumskim postovima.
Kao na primjer ovdje
https://www.forum.hr/showpost.php?p=907 ... count=5563
Na drugom forumu se zove Firdevs.
Last edited by Transfair on 20/02/2022 21:05, edited 2 times in total.
-
Avonmusk
#134 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
A Gojko se zovu svi izdavaci stanova na svijetu?
Ovdje vam covjek iznosi nesto sto je zivimo: dan, godina, emocija itd. To tvoje bi bilo cudo da se svaki covjek koji izdaje stanove zove Gojko, al ko sto znamo ne zove se.
Vas zadatak je da uzmete to sto on prezentuje i pokazete da nije tacno.
Lik pita postoji li Bog, a ne zna mi reci koliko pravih prolazi kroz dvije tacke!
Ovdje vam covjek iznosi nesto sto je zivimo: dan, godina, emocija itd. To tvoje bi bilo cudo da se svaki covjek koji izdaje stanove zove Gojko, al ko sto znamo ne zove se.
Lik pita postoji li Bog, a ne zna mi reci koliko pravih prolazi kroz dvije tacke!
-
Avonmusk
#135 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Pa covjek dokazuje za ono sto on istrazuje, uzmite nesto od toga i srusite to nesto. Naravno da ljudi mogu napisati da se stvari i brojevi poklapaju, ali to sto postoje takve knjige, ne rusi to sto je on pronasao.Transfair wrote: ↑20/02/2022 21:02Kakav dokaz?Avonmusk wrote: ↑20/02/2022 20:46 Samo jedan kontradokaz vam covjek trazi. Prezentujte ga.
Konkretno jedan. Evo uzmite nesto konkretno i pokazite da srusite to sto on trazi.
Pa valjda bi on trebao dokazati da se slicne poveznice ne mogu naci ni u bilo kom drugom tekstu. A za nekog tko je inteligentan je sasvim jasno da to nije slucaj.
Ja sam mu demonstrirao koliko je uz pomoc njegove metodologije lako pronaci slicne ili bolje poveznice, pa cak i u njegovim forumskim postovima.
Kao na primjer ovdje
I koliko pravih kroz dvije tacke mozemo povuci, jos niko mine odgovori? A preferiram da odgovori ovaj fox.
-
Transfair
#136 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Transfair wrote: ↑20/02/2022 21:02Kakav dokaz?Avonmusk wrote: ↑20/02/2022 20:46 Samo jedan kontradokaz vam covjek trazi. Prezentujte ga.
Kao na primjer ovdje
Na drugom forumu se zove Firdevs.
Dokaz za sto konkretno?Avonmusk wrote: ↑20/02/2022 21:04 A Gojko se zovu svi izdavaci stanova na svijetu?
Kroz dvije tacka mozes provuci samo jednu pravu.
-
Transfair
#137 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Nije on nista pronasao. On je samo brojao do iznemoglosti sve sto je mogao izbrojati i kad bi god nasao neku poveznicu, interpretirao bi to kao cudo.Avonmusk wrote: ↑20/02/2022 21:07Pa covjek dokazuje za ono sto on istrazuje, uzmite nesto od toga i srusite to nesto. Naravno da ljudi mogu napisati da se stvari i brojevi poklapaju, ali to sto postoje takve knjige, ne rusi to sto je on pronasao.Transfair wrote: ↑20/02/2022 21:02
Kakav dokaz?
Kao na primjer ovdje
I koliko pravih kroz dvije tacke mozemo povuci, jos niko mine odgovori? A preferiram da odgovori ovaj fox.
Ali naravno bez ikakvog pokrica.
Zato sam i postirao onaj post sa drugog foruma da bih docarao kakvom se metodologijom on koristi.
Tako sam i ja uzeo njegov post, izbrojao raznorazne moguce kombinacije i rezultate uporedjivao sa svim mogucim numerickim vrijedostima koje sam bilo kako mogao povezati sa pojmom DNA.
Na kraju mi se poklopio jedan broj, 1962, kao ukupni broj slova koje sam izbrojao, a polopio mi se slucajno sa godinom u kojoj je dodjeljena nagrada za otkrice DNA.
Ali kao sto vidis, to naravno ne znaci da je tu neko nesto kodirao, nego samo da su se dva veca broja nekako slucajno poklopila.
-
Avonmusk
#138 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Dokaz?Transfair wrote: ↑20/02/2022 21:08Transfair wrote: ↑20/02/2022 21:02
Kakav dokaz?
Kao na primjer ovdje
Na drugom forumu se zove Firdevs.Dokaz za sto konkretno?Avonmusk wrote: ↑20/02/2022 21:04 A Gojko se zovu svi izdavaci stanova na svijetu?
Kroz dvije tacka mozes provuci samo jednu pravu.
-
last mohicans
#139 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Malo si previše nadobudan za jednog virtuelnog daiju, ako se takvim percipiraš. Poslanik a.s je sa svakim lijepo ophodio, ti malo vrijeđaš sagovornike, ali halalilm ti. Allah će te nagraditi, ako si sam brojao i ako si u pravu. Ali,ako si u krivu, pazi kako brojiš i ako navedeš da se riječi godina سنة ili njen sinonim عام kao imenice u jednini spominju toliko i toliko puta, onda to treba potrkijepiti. U pretraživač sam kucao arapsku riječ u jednini,a ne njen korijen. Ti, ako znaš, pretpostavljam da znaš da to nije isto. Evo ti po korijenu pretraživanja: Godina se spominjeDrekavac22 wrote: ↑18/02/2022 09:55 1.47
Solarna godina u jednini (Sanat) – 7 puta
Lunarna godina u jednini (Eam) – 7 puta
عام 9 puta, od toga jednom u dvojini, pa ćemo prihvatiti da se spominje 8
puta, ako ne računamo oblik u dvojini. https://corpus.quran.com/qurandictionary.jsp?q=Ewm
Evo ti za نور, kao korijen riječi, spominje se ukupno kao trilitera 194 puta, od toga riječ svjetlost u jednini 43 puta, vatra نار, koja je isti korijen 145 puta i مّنِير 6 puta. https://corpus.quran.com/qurandictionary.jsp?q=nwr Isti pretraživač po "ispravnom" tvom pretraživanju. A i sam pretraživač bi trebao da prepozna ako mu se unese riječ u jednini, ne sami korijen, jer je suludo da može naći korijen ispravno,a li ne i riječ pojedinačno, u jednini, recimo. Znači, dva primjera gdje nije tačan podatak.
-
Transfair
#140 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Problem je sto ljudi imaju problem sa intuicijom kada je rodjendanski paradokson u pitanju.apsidejzi wrote: ↑20/02/2022 20:52
Ja mogu uzeti bilo koju knjigu i pronaci isto tako "cuda" gdje se nesto negdje potrefi. Shvatas li da se nesto negdje mora potrefiti. Evo sam mahsuz pronasao prvu pdf knjigu na googlu (Sestre - od Rade Miljanovica) i ispostavilo se da se Gojko jednom spominje u prvom pasosu, dva puta u drugom, nula u trecem i 3 puta u cetvrtom. Gojko izdaje stanove i rijec izdavati se spominje duplo puta u svakom pasusu. Dakle, u prvom dva puta, u drugom cetiri puta, u trecem nula puta a u cetvrtom 6 puta. Jel i to cudo?
Vjerovatnoca da se slicne stvari poklope je mnogo, mnogo veca nego sto mi intuicijom mozemo zamisliti.
Pogotovo kada se koristimo trikovima kao i FIrdevs/Smrcak.
Na primjeru godine i sam priznaje da postoji vise nacina da se rijec godina izbroji. Koliko sam shvatio 7 ili 8 nacina ako kombinujes plurale sa raznoraznim padezima. I tu vec nastaje problem, jer to i nije bas malo u kontekstu rodjendanskog paradoksona.
Na drugoj strani imas brojeve 365, 366 i 354 koje bi takodjer proglasio cudom da se bilo koja kombinacija podudari. Da je izbrojao 12 puta povezao bi to sa brojem mjeseci u godini. Daje izbrijao 52 povezao bi to sa brojem tjedana. Itd, itd. Bezbroj mogucih kombinacija.
- Drekavac22
#141 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
i sta se htio reci?belfy wrote: ↑20/02/2022 19:21 drug Smrle, ja sam siguran da ti ne razumijes sta sam ja zelio reci i zato to opet svodis na ove priproste stvari tipa - "reci mi da sam pogresno izbrojao". (ili pogresno sabrao, oduzeo, podijelio...) to je tvoj vrh i dalje od toga ne ide. sve ovo smo preradili u prosloj temi. nista, onda procitaj prvo onu ili da ti ponavljamo odgovore sa nje?
imas li sta da kaze o ovoj temi?
- Drekavac22
#142 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Puno mi zujis a malo meda dajes junace....Transfair wrote: ↑20/02/2022 20:09I ovo sam ti nacrtao vise puta, ali naravno nisi shvatio jer je za to potreban IQ od minimalno 100 bodova.Drekavac22 wrote: ↑20/02/2022 17:58 evo recimo da uzmemo ovaj primjer zbog svoje masivnosti i ukljucen je cijeli Kuran u ovom brojcanom cudu Kurana
Imamo sljedece podatke:
![]()
Trik broj 1:
Trik broj 2:
Ja se ponadao nesto mi nasao pogresno, pa se bas potrudio da pazljivo procitam da vidim da covjek nije stvarno nesto nasao...a ono pravo mlacenje prazne slame prica.
nista ti nisi tu donio kao dokaz protiv ovoga sto pisem, ama bas ni jedan valjan argument.
Tako se to ne radi kad se to analizira, ovako se to radi
uzmes excel i radis primjere manjeg formata u random verziji, da vidis hoce li ta tvoja slucajnost producirat ikakav rezultat, i ja sam odlucio sa 10 sura sa randomiziranim ajeta, pa da vidimo hoce li slucajnost producirat kodiranje kao u Kuranu

ovaj moj randomizirani pokusaj nije dao rezultat kao u Kuranu
pa sam pokusao drugi sa jos vise parametara

kao sto vidis ni ovaj nije dao rezultat kao u Kuranu
a ti mi se toliko kunes u te slucajnosti
kada bi nasi primjeri proizveli cesto rezultat kao u Kuranu sa tim bi mi dokazali da je to puka slucajnost.
Jos evo koliko pricamo cini mi se 1 godinu dana i jos ni jedan nisi uspio osporiti, nego se samo branis slucajnostima, a ko se tako brani, stavio je svoju logiku pod tepih.
- Drekavac22
#143 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
hajde me obraduj pa mi ti objasni na ovoj temi
pa eto ja zavrtim, a ti pojasnis i ja se onda poklopim, moze li druze?sada samo zeli da zavrti jos jedan krug iz, zasada, nepoznatih razloga...
- Drekavac22
#144 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Avonmusk wrote: ↑20/02/2022 20:46 Samo jedan kontradokaz vam covjek trazi. Prezentujte ga.
ne mozes ocekivati od ljudi koji se brane teglama punih magle da ce ih to nesto spasiti ako stanu pred tenkSamo jedan kontradokaz vam covjek trazi. Prezentujte ga.
nemaju oni nikakav kontradokaz, pa makar se na glavu nasadili, jer ja inace kad pronadjem nesto, prvi ja napadam, da osporim to, da vidim koliko je odrzivo, trazim mahane sa svih strana, pa ako vidim da je stabilno onda se to moze prezentirat kao stabilan dokaz, brojcano kodiranje iz Kurana.
-
Transfair
#145 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Naravno da sam ti oborio argument a to ce ti svaki matematicar potvrditi.Drekavac22 wrote: ↑20/02/2022 22:05Puno mi zujis a malo meda dajes junace....Transfair wrote: ↑20/02/2022 20:09
I ovo sam ti nacrtao vise puta, ali naravno nisi shvatio jer je za to potreban IQ od minimalno 100 bodova.
Trik broj 1:
Trik broj 2:
Ja se ponadao nesto mi nasao pogresno, pa se bas potrudio da pazljivo procitam da vidim da covjek nije stvarno nesto nasao...a ono pravo mlacenje prazne slame prica.
nista ti nisi tu donio kao dokaz protiv ovoga sto pisem, ama bas ni jedan valjan argument.
Tako se to ne radi kad se to analizira, ovako se to radi
uzmes excel i radis primjere manjeg formata u random verziji, da vidis hoce li ta tvoja slucajnost producirat ikakav rezultat, i ja sam odlucio sa 10 sura sa randomiziranim ajeta, pa da vidimo hoce li slucajnost producirat kodiranje kao u Kuranu
ovaj moj randomizirani pokusaj nije dao rezultat kao u Kuranu
pa sam pokusao drugi sa jos vise parametara
kao sto vidis ni ovaj nije dao rezultat kao u Kuranu
a ti mi se toliko kunes u te slucajnosti![]()
kada bi nasi primjeri proizveli cesto rezultat kao u Kuranu sa tim bi mi dokazali da je to puka slucajnost.
Jos evo koliko pricamo cini mi se 1 godinu dana i jos ni jedan nisi uspio osporiti, nego se samo branis slucajnostima, a ko se tako brani, stavio je svoju logiku pod tepih.
Jasno mi je da zbog tvojih limitiranih kognitivnih sposobnosti nisi shvatio ama bas nista jer je ovo treci put da ti objasnjavam, a ti ne samo da nisi shvatio sto je fora, nego jos uvijek kao papagaj insistiras na tome, da ce se simetrija urusiti ako napravis bilo kakvu promjernu, sto je naravno potpuno tocno, ali nema nikakve veze sa proracunom vjerovatnoce za pronalazak slicnih slucajnih simetrija u bilo kojoj knjizi.
Teoretski dokaz je sasvim dovoljan znanstveno gledano.
Prakticni dokaz bi bio takodjer vrlo jednostavan, ali bi mi uzeo dosta vremena tako da taj film neces gledati.
Trebalo bi mi najmanje oko cetiri, pet dana da napisem program koji simulira identifikaciju slicnih simetrija. Tako sto bih uveo oko tridesetak proizvoljnih kategorija, za koje bi izracunavao sve zbirove, zavisno od bilo koje podjele poglavlja i podpoglavlja (sura i ajeta), i onda ih medjusobno uporedjivao. Za sami algoritam mi nebi trebalo vise od dana, ali bi najkompliciranije bilo sastaviti odgovarajuce kategorije te napisati komponentu koja unosi raznorazne moguce podjele sura i ajeta uz pomoc neke tabele ili excel-a, te doci do podataka koji bi mi bili potrebni da konstruisem neke kategorije, na primjer sure sa parnim brojem rijeci ili neparnim brojem slova, pa te podatke rucno unositi u tabelu.
Po mojoj procjeni, 30 kategorija bi bilo sasvim dovoljno da bi podjelu koju sada imas trebao promjeniti maksimalno dva puta ( tako sto ces proizvoljno dodati ili oduzeti nekoliko ajeta u bilo kojoj suri) da bi program pronasao makar jedno novo podudaranje to jest simetriju.
Last edited by Transfair on 20/02/2022 23:24, edited 7 times in total.
- Drekavac22
#146 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
apsidejzi wrote: ↑20/02/2022 20:52Svojevremeno sam gledao i ispostavilo se da neka brojcana cuda uzimaju infinitiv rijeci, neka samo odredjene oblike rijeci a neka sve izvedenice datog korijena rijeci. Posto ne postoji standard kojim se moze PREDVIDJETI iduce "cudo" onda sve spada u domenu "SLUCAJA". Evo recimo prva stvar u prvom postu koju su napisao odnosi se na ajet 3:13 i bitku na bedru i to je povezano sa brojem vojnika. Da bi ovo bilo cudo onda sve bitke moraju imati broj vojnika u Kur'anu i moraju se spomenuti na datoj poziciji. Svih 8 velikih Muhammedovih bitki. Ovako kada izvadis jednu iz konteksta to ne znaci nista.Drekavac22 wrote: ↑20/02/2022 16:56
hajmo to ovako onda, ti meni pokazi sta sam ja izvukao iz konteksta, sta to ne pase, sta je to nelogicno
prezentiraj mi to pa da vidimo je li to tako.
I kompletna tvoja prica se bazira na ovome: Izvuces jednu stvar, das joj kontekst i onda to proglasis bozijim cudom.
Shit test je test gdje kontrolises kada nesto NE STIMA. Ne samo kada stima. Evo recimo da nastavim na primjer sure 3:13 i broja vojnika. Tvoja metodologija je da spojis suru i ajet i napravis novi broj. Kur'an ima 6236 ajeta koji se mogu spojiti sa surom. Koliko ovih ajeta koji kada se spoje sa surom NE DAJU NISTA. Trenutno je 1:6236 vjerovatnoca. Da bi neko kur'ansko cudo bilo CUDO potrebno je da velika vecina ajeta u kombinaciji sa surom daje neki rezultat. Da mozes napraviti matricu pa cak i predviditi iduce cudo. Ovdje to nemamo. Imamo samo jedan ajet koji se potrefio na toj poziciji. Znam da se POTREFIO na osnovu shit testa koji sam upravo napravio. Od 8 bitki 7 ih se NIJE pojavilo u kombinaciji sa surom.
pokazi mi sta je to od onih primjera na pocetku bullshit, i nije tacno...pa da vidimo je li tako kao sto tvrdis![]()
ako racunamo antonime koji prate jedno drugo, to tipa andjeli-djavoli po 88 puta, muskarac-zena 24 puta itdSvojevremeno sam gledao i ispostavilo se da neka brojcana cuda uzimaju infinitiv rijeci, neka samo odredjene oblike rijeci a neka sve izvedenice datog korijena rijeci.
Metodologija u brojanju antonima, sinonima rijeci koje spaja ajet. Pravila prilikom brojanja rijeci su bazirana na logicnosti i dosljednosti:
-Ako brojimo dvije suprotne rijeci moramo da brojimo isto na obadvije strane.
- Ako brojimo rijec samo u jednini moramo da brojimo rijec samo u jednini i na drugoj strani.
- Ako brojimo sve derivate rijeci na jednoj strani moramo da brojimo sve derivate rijeci na drugoj strani.
- Ako brojimo samo rijec sa neodredjenim clanom(arapski AL) na jednoj strani moramo da brojimo samo rijec sa neodredjenim clanom(arapski AL) na drugoj strani.
- Ako brojimo rijec u jednostavnoj formi na jednoj strani moramo da brojimo isto tako i na drugoj strani.
nije tacno, metodologija za brojenje rijeci gore spomenutaPosto ne postoji standard kojim se moze PREDVIDJETI iduce "cudo" onda sve spada u domenu "SLUCAJA".
a posto znam nacine kodiranja u Kuranu, pa iz tog iskustva uspio sam naci i druge primjere, samo zato sto sam upoznat sa metodologijom spajanja broja sure i ajeta da to prati lingvisticki dio
ti ocekujes da sve bitke su kodirane na ovakav nacin?Evo recimo prva stvar u prvom postu koju su napisao odnosi se na ajet 3:13 i bitku na bedru i to je povezano sa brojem vojnika. Da bi ovo bilo cudo onda sve bitke moraju imati broj vojnika u Kur'anu i moraju se spomenuti na datoj poziciji. Svih 8 velikih Muhammedovih bitki. Ovako kada izvadis jednu iz konteksta to ne znaci nista.
ko to kaze da moraju biti sve , niko to ne kaze...Bog daje znakove , kiti tim ukrasima svoj Kuran malo ovdje, malo ondje, kao kad neko kiti jelku za Bozic.
mi ne mozemo reci da su slucajnosti sve to kada vidimo recimo to ajet 3:13 spominje bitku gdje je ucestvovalo 313 vojnika muslimanske vojske.
313 nije bas ni mal broj a jos je i specifican, jer ima 3 na kraju nije zaokruzeno tipa 300.
ja sam vama samo mali dio pokazao koliko toga ima jos u Kuranu, sta ja sve to znam...i kad prokontam koliko otoga jos ima, nezamislivo mi je za razum da su to sve slucajnosti se poigrale sa Kuranom...i to malo previse poigrale, ma daaaj molim te
na toj pozicij stima, ajet 3:13 govori o bitki o 313 vojnikaShit test je test gdje kontrolises kada nesto NE STIMA. Ne samo kada stima. Evo recimo da nastavim na primjer sure 3:13 i broja vojnika. Tvoja metodologija je da spojis suru i ajet i napravis novi broj.
kako sam ja pronalazio na osnovu tih iskustava iz prijasnjih pronalazak uspio sam nove naci, istom metodologijom?Posto ne postoji standard kojim se moze PREDVIDJETI iduce "cudo" onda sve spada u domenu "SLUCAJA".
to sto ti ne znas, nemoj prebacivat na drugog.
pa ima podstoa ajeta, nisam ih ja sve ovdje prezentiraoDa bi neko kur'ansko cudo bilo CUDO potrebno je da velika vecina ajeta u kombinaciji sa surom daje neki rezultat.
ali naravno da ima ajeta i to vecina koja nema ovakvo kodiranje spajanje broja sure i ajeta
ali to sto svaki ajet nema tako nesto ne znaci da ostali mnogi primjeri nisu namjerno kodiranje.
to je isto kao kad bi ja analizirao kicenje jelke, vidim okrugle loptice na jednoj strani spustam pogled kad ono nekakva zvjezdica, nekakva pahuljica postavljenja, i ja kazem onda ove zvjezdize i pahuljice ne pripadaju ovdje zato sto vecina je loptice uzeta kao kitnja..mislim nigdje veze s vezom.
ko to kaze da mora jelka biti okicenja samo sa lopticama, da nema varijacije....eh upravo u Kuranu je varijaca u raznim oblicima i formama, a ta varijacija stvara ogromnu kompleksnost i nemogucnost imitacije covjeka da uradi takvu knjigu.
evo ja ti kazem da neces, ja sam se naslusao tih prica u ovih 10 godina a niko mi nije dokaza donio, mogu ja ovo mogu ja ono, mogu ja ovo mogu ja ono...svi nesto zuje a niko meda da dadne.Ja mogu uzeti bilo koju knjigu i pronaci isto tako "cuda" gdje se nesto negdje potrefi.
veze ovo ni sa kakvim cudima nemaEvo sam mahsuz pronasao prvu pdf knjigu na googlu (Sestre - od Rade Miljanovica) i ispostavilo se da se Gojko jednom spominje u prvom pasosu, dva puta u drugom, nula u trecem i 3 puta u cetvrtom. Gojko izdaje stanove i rijec izdavati se spominje duplo puta u svakom pasusu. Dakle, u prvom dva puta, u drugom cetiri puta, u trecem nula puta a u cetvrtom 6 puta. Jel i to cudo?
nemozes ti na suho samo tvrdi ovo ono...svasta nesta
Prvo knjiga mora sama indikaciju uraditi da je brojcano kodirana
knjiga mora pojasnit zasto je kodirana
knjiga mora da joj brojcani dio prati tekstualni dio, i to u masivnom broju, kao u Kuranu...tek tad cemo pricati o kodiranju u drugim knjigama
-
broj dva
#147 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
- Drekavac22
#148 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Oni meni nekakve gluposti donose nekekvog GojkaAvonmusk wrote: ↑20/02/2022 21:04 A Gojko se zovu svi izdavaci stanova na svijetu?
u Kuranu se naznacava kodiranje, i ne samo to nego Bog obecava pokazivanje znakova u svemiru i nama samim da je Kuran njegova knjiga....i mi te znakove uocavamo na razne nacine
kao Kuran spomene
Dan u jednini nespecificna forma
365 puta---> kao 365 dana solarne godine
Mjesec u jednini
12 puta--->kao 12 mjeseci u jednoj godini
Godina u svim formama
19 puta kao 19 godina metonickog ciklusa, 7 puta u jednini 12 puta i mnozini lunarni kalendar ima 7 prijestupnih a 12 regularnih godina, bas kao podjela rijeci Godina u Kuranu na mnozini i jednini.
ovo su naucne fakte koje su brojcano kodirane u Kuranu, nema tu nekog izmisljanja i palamudjenja u prazno, svako to moze da vidi svojim ocima.
I onda neko ovakve ukrase u Kuranu sporedi sa nekakvim Gojkom...ma daj molim te
-
broj dva
#149 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Meni pada na pamet ona "štrc mrc prc"MehmedPasaMoric wrote: ↑20/02/2022 20:04 Mene podsjeca na Grunfa iz Alan Forda i njegove filozofske parole
Brojčana (štrc) čuda (mrc) kurana (prc)
- Drekavac22
#150 Re: Matematicke nadnaravnosti Kurana, dokaz da je ta knjiga od Boga
Transfair wrote: ↑20/02/2022 21:16Nije on nista pronasao. On je samo brojao do iznemoglosti sve sto je mogao izbrojati i kad bi god nasao neku poveznicu, interpretirao bi to kao cudo.Avonmusk wrote: ↑20/02/2022 21:07
Pa covjek dokazuje za ono sto on istrazuje, uzmite nesto od toga i srusite to nesto. Naravno da ljudi mogu napisati da se stvari i brojevi poklapaju, ali to sto postoje takve knjige, ne rusi to sto je on pronasao.
Ali naravno bez ikakvog pokrica.
Zato sam i postirao onaj post sa drugog foruma da bih docarao kakvom se metodologijom on koristi.
Tako sam i ja uzeo njegov post, izbrojao raznorazne moguce kombinacije i rezultate uporedjivao sa svim mogucim numerickim vrijedostima koje sam bilo kako mogao povezati sa pojmom DNA.
Na kraju mi se poklopio jedan broj, 1962, kao ukupni broj slova koje sam izbrojao, a polopio mi se slucajno sa godinom u kojoj je dodjeljena nagrada za otkrice DNA.
Ali kao sto vidis, to naravno ne znaci da je tu neko nesto kodirao, nego samo da su se dva veca broja nekako slucajno poklopila.
covjek koji nema granicu za slucajnosti u jednoj knjizi, nije kompetentan da logicku analizu te knjige daje, to nek ti je jasno.Nije on nista pronasao.
tvoja jedina zastita ovdje je "To su sve slucajnosti"