Cuj zato sto se meni svidja, nije bolan nego je to u svakoj modernoj i progresivnoj zemlji okarakterisano kao hate crime, tj govor mrznje, a reci nekome da je debeo je samo nekulturno i primitivno.
U svakom slucaju oboje je neprihvatljivo!
Cuj zato sto se meni svidja, nije bolan nego je to u svakoj modernoj i progresivnoj zemlji okarakterisano kao hate crime, tj govor mrznje, a reci nekome da je debeo je samo nekulturno i primitivno.
Gdje je tebi gore govor mržnje majke ti? Može se eventualno govoriti o predrasudama koje osoba ima, ali ne i o mržnji. Za mržnju je potreban dodatni materijal - tipa razlog jer osoba smatra da je islam zločinačka ideologija, da su muslimani teroristi, da crnci i azijati nikad neće dorasti bijelcima i sličan rasizam itd.
Čovjek ne može birati boju kože kao ni boju očiju.MarlboroGold wrote: ↑10/02/2022 23:48Gdje je tebi gore govor mržnje majke ti? Može se eventualno govoriti o predrasudama koje osoba ima, ali ne i o mržnji. Za mržnju je potreban dodatni materijal - tipa razlog jer osoba smatra da je islam zločinačka ideologija, da su muslimani teroristi, da crnci i azijati nikad neće dorasti bijelcima i sličan rasizam itd.
Ako osoba izjavi da ne želi brak sa, npr., muslimanom to je njen izbor zasnovan na predrasudi, ali ne mora biti i na mržnji.
Ma nije govor mržnje, ali jesu predrasude.Hakiz wrote: ↑10/02/2022 23:52Čovjek ne može birati boju kože kao ni boju očiju.MarlboroGold wrote: ↑10/02/2022 23:48
Gdje je tebi gore govor mržnje majke ti? Može se eventualno govoriti o predrasudama koje osoba ima, ali ne i o mržnji. Za mržnju je potreban dodatni materijal - tipa razlog jer osoba smatra da je islam zločinačka ideologija, da su muslimani teroristi, da crnci i azijati nikad neće dorasti bijelcima i sličan rasizam itd.
Ako osoba izjavi da ne želi brak sa, npr., muslimanom to je njen izbor zasnovan na predrasudi, ali ne mora biti i na mržnji.
Reći da neću nikada oženiti crnkinju ili neću nikada oženiti plavooku je ili oboje govor mržnje ili oboje estetska preferencija.
Šta to odbojnost prema boji kože čini rasizam, dakle govor mržnje, a odbojnost prema boji očiju ne čini?
Govor mržnje se mora precizno i veoma usko definisati.
Koliko sam liberalan i demokratican ja ni to ne bi zakonski procesuirao.MarlboroGold wrote: ↑11/02/2022 07:51Ma nije govor mržnje, ali jesu predrasude.Hakiz wrote: ↑10/02/2022 23:52
Čovjek ne može birati boju kože kao ni boju očiju.
Reći da neću nikada oženiti crnkinju ili neću nikada oženiti plavooku je ili oboje govor mržnje ili oboje estetska preferencija.
Šta to odbojnost prema boji kože čini rasizam, dakle govor mržnje, a odbojnost prema boji očiju ne čini?
Govor mržnje se mora precizno i veoma usko definisati.
Evo ja mogu reći da nikad sa Romkinjom ne bih bio ni u kakvoj vezi. Je li ovo govor mržnje? Naravno da nije. Je li predrasuda? Jeste najvjerovatnije, ali bih se ovog i dalje držao.
Da govorim kako su oni samo štetočine, da ih sve treba pokupiti i istjerati iz BiH i slično to bi već bio govor mržnje.
Ovdje jednostavno mora postojati jasna distinkcija.
Predrasuda ili mozda rasizam. Zavisi koliko daeko ides u elaboriranju svoje predrasude.MarlboroGold wrote: ↑11/02/2022 07:51 Ma nije govor mržnje, ali jesu predrasude.
Evo ja mogu reći da nikad sa Romkinjom ne bih bio ni u kakvoj vezi. Je li ovo govor mržnje? Naravno da nije. Je li predrasuda? Jeste najvjerovatnije, ali bih se ovog i dalje držao.
Da govorim kako su oni samo štetočine, da ih sve treba pokupiti i istjerati iz BiH i slično to bi već bio govor mržnje.
Ovdje jednostavno mora postojati jasna distinkcija.
Isticanje da Drugi nisu isti kao i Mi.Osmi Socrates wrote: ↑12/02/2022 14:06 Zašto bi bilo ko ikad izrekao javno da ne bi nikad bio u vezi sa Romkinjom, Norvežankom, Argentinkom ili stanovnicom Venere?
Šta se uopšte postiže tim?
Da, priča o miješanim brakovima...Bloo wrote: ↑12/02/2022 15:21 "...ti su mješanci u intelektualnom pogledu bivali poglavito tipični mediokriteti.
Zašto? Pa ranom spoznajom da im bez plaho zahmeta u životu ide uglavnom ko po loju, mješanci se obrazovno, intelektualno, počesto i moralno zapuštaju i ostaju duduci i tokmaci cijelog života."
Evo primjer...miješanje vodi u intelektualnu degeneraciju, dok je čistoća nadmoćna.
To mi pade na pament nakon sto sam procitao:
Slicno tome Jevreji i Nijemci.
Vala, eto ih onome ko ih hoće. Meni neka ostave Halle Berry i Jennifer Lopez
Da, zavisi. Da sam rekao ne bih iz razloga što smatram da samo donose štetu, da ih treba istrijebiti i slično bio bih mini HitlerBloo wrote: ↑12/02/2022 12:01Predrasuda ili mozda rasizam. Zavisi koliko daeko ides u elaboriranju svoje predrasude.MarlboroGold wrote: ↑11/02/2022 07:51 Ma nije govor mržnje, ali jesu predrasude.
Ovdje jednostavno mora postojati jasna distinkcija.![]()
Ja ne bih nikada bio u vezi sa Romkinjom jer su prljave, smrde, prose i otimaju djecu i Romi su skloni incestima (ovo izvlacim iz nasih viceva) - predrasude i rasizam? Govor mrnje?
Ja ne bih nikada bio u vezi sa Romkinjom jer Romi je prihvataju strance u svoje drustvo. - Predrasuda ali ne i govor mrznje.
Koliko god da je iskustvo bilo traumatično i bolno to jeste govor mržnje ako upotrijebi riječ mrziti, ali je tu prevaga lično iskustvo i da su bile žrtve tako da u nekim normalnim okolnostima ne bi trebale snositi posljedice za takvu izjavu.
Hahaha mene to podsjeti na South Park. Posebno ta zadnja recenicacrveni_makovi wrote: ↑12/02/2022 11:52 Dolazi osmogodišnje dijete iz škole i kaže da drug iz razreda neće više da se druži s njim. Kaže pitao ga je jesi li ti kršćanin. Odgovorio sam da ne znam. Onda me je pitao jesam li vjernik. Rekao sam mu da ne vjerujem u boga. Onda mi je on rekao da se nece druziti sa mnom jer se ne druzi s krscanima i nevjernicima. I još mi je rekao da sam pedro a učiteljica je rekla da nikako nije u redu biti pedro. A šta je pedro?
Ona je religiozna i nije u "govoru mrznje", a ti si u najmanju ruku islamofob..Hakiz wrote: ↑24/04/2022 13:57 Eto, ja nikada ne bih oženio muslimanku. Naime, ateista sam. Zamislite odgoj djece, najbanalnije, tata, što ti be postiš, mama, što ti sa tatom ne popiješ vino uz večeru? Jesam li sada u govoru mržnje?
U stvari, njoj je zabranjeno udati se za mene.
Ako mi kaže da neće da se usa za mene jer nisam musliman, religija joj ne dozvoljava da li je ona u govoru mržnje?