Slažem se da ovo s komentarima često ispadne kao mahalski vašar, pogotovo na Klix portalu, ali mi je bolje nego da komentara uopšte nema, i čini mi se da ima veze i sa politikom/filozofijom/čime već sajta tj. ostavlja dojam da im je bitan fidbek čitalaca. Istina doduše i da većina sajtova ima twitter, fb itd. stranice na kojima se isto može komentarisati, mada mi se ovo s opcijom komentarisanja direktno ispod članaka čini praktičnije.FunkyzeitGames wrote: ↑05/02/2022 12:08Uglavnom zavisi od volje da se peglaju sa moderacijom komentara, ali ima tu više razloga. Nekome se ne daje novac za veći server jer komentar kao komentar nije veliki, ali ako ih imaš hiljade dnevno to se nabere polako, plus što korisničke akcije prave razne tipove zahtjeva serveru koje neke hosting kompanije prilično ograniče na osnovnim paketima. Neko opet ima fin server ali implementacija komentara nije jednostavni plugin koji ubace u wordpressu nego moraju da angažuju nekoga ko bi pravio "in house" sistem. Nekome je poslovni model matične kuće da nemaju komentare i da je jedini feedback onaj na fb stranici. Neko jednostavno neće da žrtvuje kvalitet i pravi bilo kakav mahalski vašar ispod svakog članka.
Govor mržnje
-
Nierika
#101 Re: Govor mržnje
- FunkyzeitGames
#102 Re: Govor mržnje
Jeste praktičnije, svaka direktna interakcija na stranici je zanimljivija za čitatelje i profitabilnija za redakciju, jer će ljudi refreshati vijest i reklame na njoj više puta kako bi vidjeli je li bilo odgovora na nešto.Nierika wrote: ↑05/02/2022 12:31Slažem se da ovo s komentarima često ispadne kao mahalski vašar, pogotovo na Klix portalu, ali mi je bolje nego da komentara uopšte nema, i čini mi se da ima veze i sa politikom/filozofijom/čime već sajta tj. ostavlja dojam da im je bitan fidbek čitalaca. Istina doduše i da većina sajtova ima twitter, fb itd. stranice na kojima se isto može komentarisati, mada mi se ovo s opcijom komentarisanja direktno ispod članaka čini praktičnije.FunkyzeitGames wrote: ↑05/02/2022 12:08
Uglavnom zavisi od volje da se peglaju sa moderacijom komentara, ali ima tu više razloga. Nekome se ne daje novac za veći server jer komentar kao komentar nije veliki, ali ako ih imaš hiljade dnevno to se nabere polako, plus što korisničke akcije prave razne tipove zahtjeva serveru koje neke hosting kompanije prilično ograniče na osnovnim paketima. Neko opet ima fin server ali implementacija komentara nije jednostavni plugin koji ubace u wordpressu nego moraju da angažuju nekoga ko bi pravio "in house" sistem. Nekome je poslovni model matične kuće da nemaju komentare i da je jedini feedback onaj na fb stranici. Neko jednostavno neće da žrtvuje kvalitet i pravi bilo kakav mahalski vašar ispod svakog članka.
-
foxlife
#103 Re: Govor mržnje
komentari nisu problem kad imas normalne citatelje
uzmes primjer komentara na informatickim portalima koji nisu imuni na nacinalisticke price al ih daleko manje ima nego na klixu indexu i sl portalima koji su svastare
uzmes primjer komentara na informatickim portalima koji nisu imuni na nacinalisticke price al ih daleko manje ima nego na klixu indexu i sl portalima koji su svastare
-
Hakiz
#104 Re: Govor mržnje
Ako je posao medija da informiše, kakve reakcije čitalaca?Nierika wrote: ↑05/02/2022 12:31Slažem se da ovo s komentarima često ispadne kao mahalski vašar, pogotovo na Klix portalu, ali mi je bolje nego da komentara uopšte nema, i čini mi se da ima veze i sa politikom/filozofijom/čime već sajta tj. ostavlja dojam da im je bitan fidbek čitalaca. Istina doduše i da većina sajtova ima twitter, fb itd. stranice na kojima se isto može komentarisati, mada mi se ovo s opcijom komentarisanja direktno ispod članaka čini praktičnije.FunkyzeitGames wrote: ↑05/02/2022 12:08
Uglavnom zavisi od volje da se peglaju sa moderacijom komentara, ali ima tu više razloga. Nekome se ne daje novac za veći server jer komentar kao komentar nije veliki, ali ako ih imaš hiljade dnevno to se nabere polako, plus što korisničke akcije prave razne tipove zahtjeva serveru koje neke hosting kompanije prilično ograniče na osnovnim paketima. Neko opet ima fin server ali implementacija komentara nije jednostavni plugin koji ubace u wordpressu nego moraju da angažuju nekoga ko bi pravio "in house" sistem. Nekome je poslovni model matične kuće da nemaju komentare i da je jedini feedback onaj na fb stranici. Neko jednostavno neće da žrtvuje kvalitet i pravi bilo kakav mahalski vašar ispod svakog članka.
Kako ćeš reagovati na činjenicu?
-
Nierika
#105 Re: Govor mržnje
FunkyzeitGames wrote: ↑05/02/2022 12:38Jeste praktičnije, svaka direktna interakcija na stranici je zanimljivija za čitatelje i profitabilnija za redakciju, jer će ljudi refreshati vijest i reklame na njoj više puta kako bi vidjeli je li bilo odgovora na nešto.Nierika wrote: ↑05/02/2022 12:31
Slažem se da ovo s komentarima često ispadne kao mahalski vašar, pogotovo na Klix portalu, ali mi je bolje nego da komentara uopšte nema, i čini mi se da ima veze i sa politikom/filozofijom/čime već sajta tj. ostavlja dojam da im je bitan fidbek čitalaca. Istina doduše i da većina sajtova ima twitter, fb itd. stranice na kojima se isto može komentarisati, mada mi se ovo s opcijom komentarisanja direktno ispod članaka čini praktičnije.
Možda ovo gore što FunkyzeitGames piše, da su komentari zbog čitalaca a ujedno i profit redakciji. Jednim dijelom mi ima smisla to što kažeš, ali mislim i da ovisi o kakvoj vrsti činjenice je riječ, ne bih rekla da se na činjenice ne može ili ne treba reagovati. I neke su činjenice nepromjenljive, neke nisu.Hakiz wrote:Ako je posao medija da informiše, kakve reakcije čitalaca?
-
Hakiz
#106 Re: Govor mržnje
Činjenice su nepromjenjive. Činjenicu koja ti se ne sviđa kao medij možeš ne objaviti, činjenicu možeš zloupotrijebiti itd, ali je ne možeš promijeniti.Nierika wrote: ↑05/02/2022 13:58FunkyzeitGames wrote: ↑05/02/2022 12:38
Jeste praktičnije, svaka direktna interakcija na stranici je zanimljivija za čitatelje i profitabilnija za redakciju, jer će ljudi refreshati vijest i reklame na njoj više puta kako bi vidjeli je li bilo odgovora na nešto.Možda ovo gore što FunkyzeitGames piše, da su komentari zbog čitalaca a ujedno i profit redakciji. Jednim dijelom mi ima smisla to što kažeš, ali mislim i da ovisi o kakvoj vrsti činjenice je riječ, ne bih rekla da se na činjenice ne može ili ne treba reagovati. I neke su činjenice nepromjenljive, neke nisu.Hakiz wrote:Ako je posao medija da informiše, kakve reakcije čitalaca?
Problem je nastao zato što mediji ne samo da informišu nego su sebi uzeli za pravo da "oblikuju mišljenje", objavljuju komentare, analize, stavljaju se u službu raznih interesa (političkih i poslovnih), ideologija, sistema vrijednosti itd. A to su stvari koje se mogu i moraju komentatisati. Tako da su mediji danas sve, zabava, politika, biznis, sve osim neutralnih objavitelja golih činjenica. Umjesto savjesti društva postali su alati kojima neki interes pokušava oblikovati društvo.
A to se smije ne samo komentarisati, nego i napadati.
-
snijeg_led
#107 Re: Govor mržnje
Yahoo je ukinuo komentare upravo zbog govora mrznje i botova
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#108 Re: Govor mržnje
IMDb je davnih dana ukinuo komentare na filmove
jer su
a) smojleri
b) ko liči na koga
c) hejtanje
jer su
a) smojleri
b) ko liči na koga
c) hejtanje
- auspuhc
#109 Re: Govor mržnje
Nema se sta dodati na ovo. Precizno i tacno napisano.FunkyzeitGames wrote: ↑03/02/2022 17:22 Klix je već godinama propagandno smeće u službi podjela i nerviranja ljudi nacionalističkom politikom, korona propagandom, kao i woke proljevom dobro sponzorisanim od strane NVO-a i sličnih redakcijskih jarana i jaranica. Naravno da neće prihvatiti suzbijanje svog poslovnog modela.
Za sportsport me iskreno boli neka stvar, posjetio sam ga dva puta i ostavio je prilično jasan utisak sajta za kladioničare i besposlene spidaše sa tribina.
-
Nierika
#110 Re: Govor mržnje
Mislila sam na činjenice u smislu informacija koje vrijede za npr. određeni period. Ili je definicija činjenice samo ona informacija koja se ne mijenja, ne znam. Ovo za oblikovanje mišljenja - zar se ne može i edukacija smatrati oblikovanjem mišljenja? Meni lično se čini kao dobra stvar što postoje ljudi koji interpretiraju i analiziraju stvarnost, činjenice i sl, na meni je da ih poslušam i prihvatim interpretaciju ili ne. Previše je činjenica/informacija da bi pojedinac mogao uspješno sve to sam interpretirati. Ali kao zamisao mi se čini kao ispravna ideja da su mediji tu prvenstveno da informišu.Hakiz wrote: ↑05/02/2022 16:08Činjenice su nepromjenjive. Činjenicu koja ti se ne sviđa kao medij možeš ne objaviti, činjenicu možeš zloupotrijebiti itd, ali je ne možeš promijeniti.Nierika wrote: ↑05/02/2022 13:58
Možda ovo gore što FunkyzeitGames piše, da su komentari zbog čitalaca a ujedno i profit redakciji. Jednim dijelom mi ima smisla to što kažeš, ali mislim i da ovisi o kakvoj vrsti činjenice je riječ, ne bih rekla da se na činjenice ne može ili ne treba reagovati. I neke su činjenice nepromjenljive, neke nisu.
Problem je nastao zato što mediji ne samo da informišu nego su sebi uzeli za pravo da "oblikuju mišljenje", objavljuju komentare, analize, stavljaju se u službu raznih interesa (političkih i poslovnih), ideologija, sistema vrijednosti itd. A to su stvari koje se mogu i moraju komentatisati. Tako da su mediji danas sve, zabava, politika, biznis, sve osim neutralnih objavitelja golih činjenica. Umjesto savjesti društva postali su alati kojima neki interes pokušava oblikovati društvo.
A to se smije ne samo komentarisati, nego i napadati.
- ¤ jelena ¤
#111 Re: Govor mržnje
Ima ono da može reći:
''aha, fašist....e, dobro, lako mi je s njim (fašistom op.a.) znam šta mi misli...problem su oni koji sigurno misle isto kao i taj fašist, jel, samo što to neće da kažu otvoreno.''
Kobiva, lako je s onima što bi sutra ubili drugog i drugačijeg samo zato što se zove Fadil, Petar, Jovan...., ali problem su oni, iz redova drugih, koji ne ispoljavaju svoju mržnju govorom javno i time ne potvrđuju generalizaciju u koju se ne sumnja.
Iz navedene logike sasvim jasno slijedi: Šešelj i raznorazni šešelji nisu problem jer za njega i njih se zna šta misle i šta bi bili spremni uraditi (što, haman, takođe nije nikakav problem pa zbog toga i ostaju neprocesuirani ili na slobodi i u javnom prostoru neometano šire mržnju, nacionalizam i cijeli niz fobija) nego su problem tamo neka....eo, npr....tamo neka Jelena ili Jovan....li bilo ko nenaš treći.... koji sigurno misle isto kao i Šešelj, bez ikakve sumnje, samo što to ne govore javno (jer su i dok su u manjini) pa glumataju nake tolerantne, kosmopolite, FGR i tome slične ozloglašene grupe salonskih četnika...dok svi mi znamo da su svi oni isti. A oni koji to ne znaju su naivni ili se, najblaže rečeno, prave blesavi.
I tako... do u nedogled....samo imena kolektiviteta i pojedinaca promijeniš.
I nema te: sile, zakona, činjenica i dokaza koji će u takvom mentalnom sklopu (decenijama dominantnom na ovim prostorima) nešto nabolje promijeniti.
-
Hakiz
#112 Re: Govor mržnje
Pukla...¤ jelena ¤ wrote: ↑08/02/2022 20:25Ima ono da može reći:
''aha, fašist....e, dobro, lako mi je s njim (fašistom op.a.) znam šta mi misli...problem su oni koji sigurno misle isto kao i taj fašist, jel, samo što to neće da kažu otvoreno.''
Kobiva, lako je s onima što bi sutra ubili drugog i drugačijeg samo zato što se zove Fadil, Petar, Jovan...., ali problem su oni, iz redova drugih, koji ne ispoljavaju svoju mržnju govorom javno i time ne potvrđuju generalizaciju u koju se ne sumnja.
Iz navedene logike sasvim jasno slijedi: Šešelj i raznorazni šešelji nisu problem jer za njega i njih se zna šta misle i šta bi bili spremni uraditi (što, haman, takođe nije nikakav problem pa zbog toga i ostaju neprocesuirani ili na slobodi i u javnom prostoru neometano šire mržnju, nacionalizam i cijeli niz fobija) nego su problem tamo neka....eo, npr....tamo neka Jelena ili Jovan....li bilo ko nenaš treći.... koji sigurno misle isto kao i Šešelj, bez ikakve sumnje, samo što to ne govore javno (jer su i dok su u manjini) pa glumataju nake tolerantne, kosmopolite, FGR i tome slične ozloglašene grupe salonskih četnika...dok svi mi znamo da su svi oni isti. A oni koji to ne znaju su naivni ili se, najblaže rečeno, prave blesavi.
I tako... do u nedogled....samo imena kolektiviteta i pojedinaca promijeniš.
I nema te: sile, zakona, činjenica i dokaza koji će u takvom mentalnom sklopu (decenijama dominantnom na ovim prostorima) nešto nabolje promijeniti.
- ¤ jelena ¤
#113 Re: Govor mržnje
Tema je problem govora mržnje ako se ne varam.
-
Hakiz
#114 Re: Govor mržnje
Ovo je bio povod:
Kako si ovo zaključilaIz navedene logike sasvim jasno slijedi: Šešelj i raznorazni šešelji nisu problem jer za njega i njih se zna šta misle i šta bi bili spremni uraditi (što, haman, takođe nije nikakav problem pa zbog toga i ostaju neprocesuirani ili na slobodi i u javnom prostoru neometano šire mržnju, nacionalizam i cijeli niz fobija) nego su problem tamo neka....eo, npr....tamo neka Jelena ili Jovan....li bilo ko nenaš treći.... koji sigurno misle isto kao i Šešelj, bez ikakve sumnje, samo što to ne govore javno (jer su i dok su u manjini) pa glumataju nake tolerantne, kosmopolite, FGR i tome slične ozloglašene grupe salonskih četnika...dok svi mi znamo da su svi oni isti.
- ¤ jelena ¤
#115 Re: Govor mržnje
''Iz navedene logike'' - sasvim jasno ti piše pa pročitaj to gore ''navedeno'' što si izostavio u citatu mog posta.Hakiz wrote: ↑09/02/2022 13:50Ovo je bio povod:
Kako si ovo zaključilaIz navedene logike sasvim jasno slijedi: Šešelj i raznorazni šešelji nisu problem jer za njega i njih se zna šta misle i šta bi bili spremni uraditi (što, haman, takođe nije nikakav problem pa zbog toga i ostaju neprocesuirani ili na slobodi i u javnom prostoru neometano šire mržnju, nacionalizam i cijeli niz fobija) nego su problem tamo neka....eo, npr....tamo neka Jelena ili Jovan....li bilo ko nenaš treći.... koji sigurno misle isto kao i Šešelj, bez ikakve sumnje, samo što to ne govore javno (jer su i dok su u manjini) pa glumataju nake tolerantne, kosmopolite, FGR i tome slične ozloglašene grupe salonskih četnika...dok svi mi znamo da su svi oni isti.![]()
A....kad si onako lijepo zaključio da sam ja ''pukla'', valjda bi bio red da sad ti racionalno odgovoriš čovjeku na pitanje koje ti je postavio...
dakle, šta imaš od toga što znaš da je neko fašista, ako taj neko nije procesuiran...
ja sam se na to pitanje nadovezala i odgovorila mu šta ima, šta sam nebrojeno puta pročitala na ovom forumu i čula u stvarnosti - nažalost.
Procesuiranje i hvatanje koje si spomenuo u svom odgovoru, u stvarnosti se ne dešava, samo se govor mržnje nagomilava....dok fašisti slobodno hodaju.
-
Hakiz
#116 Re: Govor mržnje
Procesuira ga pravni sistem. Ono šta ja imam je da odlučim šta da uradim. Da ga ignorišem, suprotstavim mu se, priključim mu se itd.¤ jelena ¤ wrote: ↑09/02/2022 15:08''Iz navedene logike'' - sasvim jasno ti piše pa pročitaj to gore ''navedeno'' što si izostavio u citatu mog posta.
A....kad si onako lijepo zaključio da sam ja ''pukla'', valjda bi bio red da sad ti racionalno odgovoriš čovjeku na pitanje koje ti je postavio...
dakle, šta imaš od toga što znaš da je neko fašista, ako taj neko nije procesuiran...
ja sam se na to pitanje nadovezala i odgovorila mu šta ima, šta sam nebrojeno puta pročitala na ovom forumu i čula u stvarnosti - nažalost.
Ja nemam problem sa tim da se neko javno deklariše se kao fašist. Neću se sa njim družiti, poslovati itd, ali ima pravo da bude fašist. Sve dok ne uradi neko krivično djelo ili prekršaj, ali to je nadležnost pravosuđa, ne moja.
Demokratija podrazumijeva i da ljudi imaju pravo na stvari koje se drugima gade.
Nego, stvar sa fašizmom i sličnim je uglavnom riješena kroz zakone. Meni su veći problem "granični slučajevi".
Da li je govor mržnje ako neko kaže da nikada neće imati brak, seks, vezu sa hrišćaninom, muslimanom, jevrejem, crncem azijatom, bijelcem...? A da li je ako isto kaže za visoke, niske debele, mršave, sa malim, sa velikim (i sisama i nešto niže), plavookim, crnokosom itd?
Imaš simptomatične scene u serijama kada lijepa djevojka ljuti se na nekog muškarca koji ne želi vezi sa njenom debelom drugaricom ( ali dobre duše
Ima li tu "govora" mržnje i od koga ili slobode?
- Tanqueray
#117 Re: Govor mržnje
Bez promjene svijesti ljudi nema sanse za bilo kakvim napretkom Bosne i Hercegovine, a samkcionisanje govora mrznje je prvi korak ka tome.
Ne razumijem da neko moze biti protiv toga
Ne razumijem da neko moze biti protiv toga
- MarlboroGold
#118 Re: Govor mržnje
Ako hoćeš da imaš efikasan i pravedan sistem koji bi se bavio cenzurom i monitoringom tog tipa onda trebaš imati i ljude koji jasno i nedvosmisleno znaju ocijeniti šta je govor mržnje, a šta ne. Ne bismo se trebali dovesti u poziciju da to budu nekompetentni ljudi koji bi nešto trpali u govor mržnje, a nije mu tu mjesto bez obzira na emocije. Nažalost, danas na zapadu je ovo sve izraženije.
Slobodu govora ne treba ograničavati glupostima i emocionalnim izljevima sa olakim etiketama da se radi o govoru mržnje kad to nije. Isto tako i političku korektnost treba fine tune-ati ili apsolutno izbaciti, jer je ona zapravo glavni generator naprijed navedenog i vrijeme je pokazalo da jednostavno nije dovoljno efikasna niti će ikad biti, a isto tako ona direktno prouzrokuje još žešću reakciju onih tabora kojima je pravi govor mržnje svakodnevnica.
Naravno, po pitanju genocida i slično je sasvim jasno. Bitni su ovi drugi detalji. Ovo se odnosi na sve ono od vrha države pa sve do onih koji regulišu i moderiraju klix portal i forum. Fleksibilnost je ključna, ali i kompetencije.
Slobodu govora ne treba ograničavati glupostima i emocionalnim izljevima sa olakim etiketama da se radi o govoru mržnje kad to nije. Isto tako i političku korektnost treba fine tune-ati ili apsolutno izbaciti, jer je ona zapravo glavni generator naprijed navedenog i vrijeme je pokazalo da jednostavno nije dovoljno efikasna niti će ikad biti, a isto tako ona direktno prouzrokuje još žešću reakciju onih tabora kojima je pravi govor mržnje svakodnevnica.
Naravno, po pitanju genocida i slično je sasvim jasno. Bitni su ovi drugi detalji. Ovo se odnosi na sve ono od vrha države pa sve do onih koji regulišu i moderiraju klix portal i forum. Fleksibilnost je ključna, ali i kompetencije.
- Tanqueray
#119 Re: Govor mržnje
Naravno da je govor mrznje.
Relativiziras i opravdavas govor mrznje. Osvijesti se.
-
Hakiz
#120 Re: Govor mržnje
- Haris.ba
#121 Re: Govor mržnje
Pa i nije bas. Vec je to bila klasicna poslovna odluka zasnovana na finansijama. Imaju takav poslovni model da im komentari vise nisu potrebni da bi zaradjivali lovu.Black swan wrote: ↑05/02/2022 16:14 IMDb je davnih dana ukinuo komentare na filmove
jer su
a) smojleri
b) ko liči na koga
c) hejtanje
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#122 Re: Govor mržnje
Imas link za tu tvrdnju 
- Haris.ba
#123 Re: Govor mržnje
Pratio sam tada stranicu, i imam poznanike koji su koristili njihove usluge. Usluge koje pruzaju nemaju veze sa komentarima. Dostigli su odredjeni nivo da im komentari vise nisu potrebni za privlacenje prometa. Imaju recenzije, to nisu ukinuli.
Ja nisam trazio link za tvoju tvrdnju.
- karanana
#124 Re: Govor mržnje
komentari na imdb-u su danas sto haris rece - recenzije. mozes uci na film i napisati komentar o filmu pa cak i bacit spoiler.
prije je to bilo vise u formi foruma gdje si mogo replicirat i diskutovat i komentarisat komentare.
meni fale ali sigurno su bili kosristeni za politiku, mislim da se sjecam da je bilo dosta politike a time i ruznih rijeci i govora mrznje
prije je to bilo vise u formi foruma gdje si mogo replicirat i diskutovat i komentarisat komentare.
meni fale ali sigurno su bili kosristeni za politiku, mislim da se sjecam da je bilo dosta politike a time i ruznih rijeci i govora mrznje
-
Nierika
#125 Re: Govor mržnje
To zvuči kao da svaki razgovor o politici mora uključivati i ružne riječi i govor mržnje, ne bih rekla, mada moguće da često da.