Govor mržnje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Tanqueray

#126 Re: Govor mržnje

Post by Tanqueray »

Hakiz wrote: 10/02/2022 16:54
Tanqueray wrote: 10/02/2022 15:56 Naravno da je govor mrznje.
Relativiziras i opravdavas govor mrznje. Osvijesti se.
Zašto jedno jeste a drugo nije? Zato što se tebi tako sviđa?
Cuj zato sto se meni svidja, nije bolan nego je to u svakoj modernoj i progresivnoj zemlji okarakterisano kao hate crime, tj govor mrznje, a reci nekome da je debeo je samo nekulturno i primitivno.
U svakom slucaju oboje je neprihvatljivo!
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#127 Re: Govor mržnje

Post by Truba »

Meni je migrant zubar u sanasi ne zna nas ni zena mu
A redovito opomene po portalima za migrante i govor mrznje dobivam

A? Kako to
MarlboroGold

#128 Re: Govor mržnje

Post by MarlboroGold »

Tanqueray wrote: 10/02/2022 15:56
Hakiz wrote: 09/02/2022 15:24 Da li je govor mržnje ako neko kaže da nikada neće imati brak, seks, vezu sa hrišćaninom, muslimanom, jevrejem, crncem azijatom, bijelcem...?
Naravno da je govor mrznje.
Hakiz wrote: 09/02/2022 15:24A da li je ako isto kaže za visoke, niske debele, mršave, sa malim, sa velikim (i sisama i nešto niže), plavookim, crnokosom itd?
Gdje je tebi gore govor mržnje majke ti? Može se eventualno govoriti o predrasudama koje osoba ima, ali ne i o mržnji. Za mržnju je potreban dodatni materijal - tipa razlog jer osoba smatra da je islam zločinačka ideologija, da su muslimani teroristi, da crnci i azijati nikad neće dorasti bijelcima i sličan rasizam itd.

Ako osoba izjavi da ne želi brak sa, npr., muslimanom to je njen izbor zasnovan na predrasudi, ali ne mora biti i na mržnji. To i jeste problem kad su ljudi brzi na okidaču da nešto svrstaju u govor mržnje kad i ne mora biti riječ o istom.
Hakiz

#129 Re: Govor mržnje

Post by Hakiz »

MarlboroGold wrote: 10/02/2022 23:48
Tanqueray wrote: 10/02/2022 15:56
Naravno da je govor mrznje.

Gdje je tebi gore govor mržnje majke ti? Može se eventualno govoriti o predrasudama koje osoba ima, ali ne i o mržnji. Za mržnju je potreban dodatni materijal - tipa razlog jer osoba smatra da je islam zločinačka ideologija, da su muslimani teroristi, da crnci i azijati nikad neće dorasti bijelcima i sličan rasizam itd.

Ako osoba izjavi da ne želi brak sa, npr., muslimanom to je njen izbor zasnovan na predrasudi, ali ne mora biti i na mržnji.
Čovjek ne može birati boju kože kao ni boju očiju.

Reći da neću nikada oženiti crnkinju ili neću nikada oženiti plavooku je ili oboje govor mržnje ili oboje estetska preferencija.

Šta to odbojnost prema boji kože čini rasizam, dakle govor mržnje, a odbojnost prema boji očiju ne čini?

Govor mržnje se mora precizno i veoma usko definisati.
MarlboroGold

#130 Re: Govor mržnje

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote: 10/02/2022 23:52
MarlboroGold wrote: 10/02/2022 23:48

Ako osoba izjavi da ne želi brak sa, npr., muslimanom to je njen izbor zasnovan na predrasudi, ali ne mora biti i na mržnji.

Reći da neću nikada oženiti crnkinju ili neću nikada oženiti plavooku je ili oboje govor mržnje ili oboje estetska preferencija.

Šta to odbojnost prema boji kože čini rasizam, dakle govor mržnje, a odbojnost prema boji očiju ne čini?

Ma nije govor mržnje, ali jesu predrasude.

Evo ja mogu reći da nikad sa Romkinjom ne bih bio ni u kakvoj vezi. Je li ovo govor mržnje? Naravno da nije. Je li predrasuda? Jeste najvjerovatnije, ali bih se ovog i dalje držao.

Da govorim kako su oni samo štetočine, da ih sve treba pokupiti i istjerati iz BiH i slično to bi već bio govor mržnje.

Ovdje jednostavno mora postojati jasna distinkcija.
konoplja

#131 Re: Govor mržnje

Post by konoplja »

MarlboroGold wrote: 11/02/2022 07:51
Hakiz wrote: 10/02/2022 23:52

Ma nije govor mržnje, ali jesu predrasude.

Evo ja mogu reći da nikad sa Romkinjom ne bih bio ni u kakvoj vezi. Je li ovo govor mržnje? Naravno da nije. Je li predrasuda? Jeste najvjerovatnije, ali bih se ovog i dalje držao.

Da govorim kako su oni samo štetočine, da ih sve treba pokupiti i istjerati iz BiH i slično to bi već bio govor mržnje.

Koliko sam liberalan i demokratican ja ni to ne bi zakonski procesuirao.
crveni_makovi

#132 Re: Govor mržnje

Post by crveni_makovi »

Dolazi osmogodišnje dijete iz škole i kaže da drug iz razreda neće više da se druži s njim. Kaže pitao ga je jesi li ti kršćanin. Odgovorio sam da ne znam. Onda me je pitao jesam li vjernik. Rekao sam mu da ne vjerujem u boga. Onda mi je on rekao da se nece druziti sa mnom jer se ne druzi s krscanima i nevjernicima. I još mi je rekao da sam pedro a učiteljica je rekla da nikako nije u redu biti pedro. A šta je pedro?
Bloo
Globalna šefica

#133 Re: Govor mržnje

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 11/02/2022 07:51 Ma nije govor mržnje, ali jesu predrasude.

Predrasuda ili mozda rasizam. Zavisi koliko daeko ides u elaboriranju svoje predrasude. :mrgreen:

Ja ne bih nikada bio u vezi sa Romkinjom jer su prljave, smrde, prose i otimaju djecu i Romi su skloni incestima (ovo izvlacim iz nasih viceva) - predrasude i rasizam? Govor mrnje?

Ja ne bih nikada bio u vezi sa Romkinjom jer Romi je prihvataju strance u svoje drustvo. - Predrasuda ali ne i govor mrznje.
Osmi Socrates

#134 Re: Govor mržnje

Post by Osmi Socrates »

Zašto bi bilo ko ikad izrekao javno da ne bi nikad bio u vezi sa Romkinjom, Norvežankom, Argentinkom ili stanovnicom Venere?

Šta se uopšte postiže tim?
Bloo
Globalna šefica

#135 Re: Govor mržnje

Post by Bloo »

Osmi Socrates wrote: 12/02/2022 14:06 Zašto bi bilo ko ikad izrekao javno da ne bi nikad bio u vezi sa Romkinjom, Norvežankom, Argentinkom ili stanovnicom Venere?

Šta se uopšte postiže tim?
Isticanje da Drugi nisu isti kao i Mi.
Hint: Vedad Spahić
Drugi hint: Fuad Saltaga - druga rvsta rasizma
Klasični primjeri mržnje i rasizma u javnom prostoru.
Bloo
Globalna šefica

#136 Re: Govor mržnje

Post by Bloo »

"...ti su mješanci u intelektualnom pogledu bivali poglavito tipični mediokriteti.
Zašto? Pa ranom spoznajom da im bez plaho zahmeta u životu ide uglavnom ko po loju, mješanci se obrazovno, intelektualno, počesto i moralno zapuštaju i ostaju duduci i tokmaci cijelog života."

Evo primjer...miješanje vodi u intelektualnu degeneraciju, dok je čistoća nadmoćna.
Hakiz

#137 Re: Govor mržnje

Post by Hakiz »

Kćer ili unuka žene koja je silovana i svi muški članovi porodice su joj pobijeni u Srebrenici kaže da nikada ne bi bila sa Srbinom i da ih mrzi.

Da li je to govor mržnje?
Hakiz

#138 Re: Govor mržnje

Post by Hakiz »

Bloo wrote: 12/02/2022 15:21 "...ti su mješanci u intelektualnom pogledu bivali poglavito tipični mediokriteti.
Zašto? Pa ranom spoznajom da im bez plaho zahmeta u životu ide uglavnom ko po loju, mješanci se obrazovno, intelektualno, počesto i moralno zapuštaju i ostaju duduci i tokmaci cijelog života."

Evo primjer...miješanje vodi u intelektualnu degeneraciju, dok je čistoća nadmoćna.
Da, priča o miješanim brakovima...

"Paša moj solidni, iz svoje bašte beri cvijet".
konoplja

#139 Re: Govor mržnje

Post by konoplja »

Hakiz wrote: 12/02/2022 15:23 Kćer ili unuka žene koja je silovana i svi muški članovi porodice su joj pobijeni u Srebrenici kaže da nikada ne bi bila sa Srbinom i da ih mrzi.

To mi pade na pament nakon sto sam procitao:
Bloo wrote: 12/02/2022 15:16 Isticanje da Drugi nisu isti kao i Mi
Slicno tome Jevreji i Nijemci.

Ako bi neki bijelac izjavio da se ne mogu zamisliti sa crnkinjom. Da jednostavno mu nisu privlacne. Ni Naomi Campbell, ni Tyra Banks, Beyonce... Rasizam i govor mrznje ili preferencija?
Hakiz

#140 Re: Govor mržnje

Post by Hakiz »

konoplja wrote: 12/02/2022 16:30
Hakiz wrote: 12/02/2022 15:23 Kćer ili unuka žene koja je silovana i svi muški članovi porodice su joj pobijeni u Srebrenici kaže da nikada ne bi bila sa Srbinom i da ih mrzi.

To mi pade na pament nakon sto sam procitao:
Bloo wrote: 12/02/2022 15:16 Isticanje da Drugi nisu isti kao i Mi
Slicno tome Jevreji i Nijemci.

Ako bi neki bijelac izjavio da se ne mogu zamisliti sa crnkinjom. Da jednostavno mu nisu privlacne. Ni Naomi Campbell, ni Tyra Banks, Beyonce... Rasizam i govor mrznje ili preferencija?
Vala, eto ih onome ko ih hoće. Meni neka ostave Halle Berry i Jennifer Lopez :wink:

Da li je govor mržnje i veliki nesrazmjer međurasnih parova u filmovima i serijama, pa imaš mnogo više parova u kojima je on crn a ona bijela nego obrnuto. Da li je taj nesrazmjer namjeran, a ako jeste, da li je ta namjera govor mržnje protiv bijelih muškaraca?

Ili je to "ispravljanje istorijske nepravde" ogledane u tome da su u vrijeme robovlasništva bijeli gazde povaljivali crne ropkinje kako su htjeli?

Ima li tu govora mržnje?

Ili je stvar samo u veličini :wink:

A, onda, da li je stereotip o veličini takođe govor mržnje?
MarlboroGold

#141 Re: Govor mržnje

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 12/02/2022 12:01
MarlboroGold wrote: 11/02/2022 07:51 Ma nije govor mržnje, ali jesu predrasude.

Predrasuda ili mozda rasizam. Zavisi koliko daeko ides u elaboriranju svoje predrasude. :mrgreen:

Ja ne bih nikada bio u vezi sa Romkinjom jer su prljave, smrde, prose i otimaju djecu i Romi su skloni incestima (ovo izvlacim iz nasih viceva) - predrasude i rasizam? Govor mrnje?

Ja ne bih nikada bio u vezi sa Romkinjom jer Romi je prihvataju strance u svoje drustvo. - Predrasuda ali ne i govor mrznje.
Da, zavisi. Da sam rekao ne bih iz razloga što smatram da samo donose štetu, da ih treba istrijebiti i slično bio bih mini Hitler :mrgreen:
Kod mene je u pitanju jedna situacija iz tinejdžerskih dana kroz koju sam prošao s jednom njihovom grupicom, a o tome ne bih javno. Od tad teška distanca u bilo kojem smislu iako znam da mnogi to i ne zaslužuju. Ne tjeram ih od sebe ni kao kabadahija kad neki prose... zamolim lijepo da odu, a nekad i znam dati novac.
MarlboroGold

#142 Re: Govor mržnje

Post by MarlboroGold »

Koliko god da je iskustvo bilo traumatično i bolno to jeste govor mržnje ako upotrijebi riječ mrziti, ali je tu prevaga lično iskustvo i da su bile žrtve tako da u nekim normalnim okolnostima ne bi trebale snositi posljedice za takvu izjavu.
foxlife

#143 Re: Govor mržnje

Post by foxlife »

A sta ako upozna lika u gradu bez da zna ime
Svidi joj se fizicki i psihicki sto bu rekli pase joj njegova prica
Da li bi onda bila sa takvim srbinom?
sarajevowintwr

#144 Re: Govor mržnje

Post by sarajevowintwr »

Od 2014 na klic portalu imao nalog i maloprije vidim banovan... Nije mi jasno kojom politikom se vodi klix kad dijeli banove. Niti sam koga uvrijedio, niti prijetio, psovao, nista.... Al valjda treba obrarno, treba hebavati mater pozivati na klanje i slicno...
tranquil

#145 Re: Govor mržnje

Post by tranquil »

Moja karijera kao komentatora na člancima klix portala je bila kratka.

Bio je tekst o nekom intereligijskom skupu, gdje su učesnici aludirali na neke stvari u vjerskim knjigama. Dao sam direktne nefiltrirane i neuljepšane referencirane citate iz obje relevantne vjerske knjige, uz naglasak da se ne slažem s njima. Citati možda jesu bili užasni, ali sam jasno dao do znanja da se ograđujem od tih stvari. Komentar je uklonjen.

Istovremeno, vrlo kratki komentari koji su priželjkivali nasilan prestanak postojanja izvjesnih bliskoistočnih etničkih grupa, uz upotrebu više uzvičnika nego slova, su i dalje bili neobrisani. Odmah sam odustao od daljeg bavljenja komentarima.

Čisto za kontrast, sa ovog foruma nisam za 15 godina nikada bio baniran, samo manji broj puta opomenut.

Govor mržnje je kategorija koju svako definira po svom nahođenju, pa ja neću ni pokušavati (iako imam mišljenje, samo mi se ne da, niti je to tema). Poenta je da je "govor mržnje" nekome širok pojam u koji se trpa i mržnja ali i blaga kritika neke grupe ili ideje, dok su nekima to isključivo pozivi na vjersko / etničko nasilje.

Portali će uvijek biti lijeni prema sprječavanju govora mržnje, čak i prema najužoj definiciji tog pojma. Njihov poslovni model je baziran na klikovima, a mržnja = klikovi, tako da se može reći i to da je njihov poslovni model baziran na mržnji. Čak i ako kažu da su protiv govora mržnje, oni nikada nisu protiv profita. Ako postoji konflikt između profita i sprječavanja govora mržnje, oni će uvijek izabrati profit, jer su ovim medijima etika i društvena odgovornost totalno strani pojmovi. Zato se prema pojavi govora mržnje ne odnose kako ta pojava zaslužuje.
galia95

#146 Re: Govor mržnje

Post by galia95 »

Postoji li neko ko može ući u trag ovom smradu i prijaviti ga SIPA-i, OSA-i i kome već:

https://www.klix.ba/profil/goouser1650753515

Molim vas, prijavite ovaj komentar:
Spoiler
Show
"Bilo kako bilo, Prelepa i Večna Repubblika Srpska vas puno pozdravlja, a ja vam se ispišam i iserem po tabutima prijatelja i rođaka pocrkalih i poginulih u građanskom ratu u takozvanoj BIH"
Piaty

#147 Re: Govor mržnje

Post by Piaty »

crveni_makovi wrote: 12/02/2022 11:52 Dolazi osmogodišnje dijete iz škole i kaže da drug iz razreda neće više da se druži s njim. Kaže pitao ga je jesi li ti kršćanin. Odgovorio sam da ne znam. Onda me je pitao jesam li vjernik. Rekao sam mu da ne vjerujem u boga. Onda mi je on rekao da se nece druziti sa mnom jer se ne druzi s krscanima i nevjernicima. I još mi je rekao da sam pedro a učiteljica je rekla da nikako nije u redu biti pedro. A šta je pedro?
Hahaha mene to podsjeti na South Park. Posebno ta zadnja recenica :) zamisljam kako Mr.Makey govori: pedro s not okay, mmmkay? :lol:

Ali bez zeze, uzas, da se razumijemo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#148 Re: Govor mržnje

Post by Truba »

Samo djeca drugacijih imena znaju kako je djeci drugacijih imena
Hakiz

#149 Re: Govor mržnje

Post by Hakiz »

Eto, recimo da ja nikada ne bih oženio muslimanku ili vjernicu bilo koje vjeroispovijesti. Naime, ateista sam. Zamislite odgoj djece, najbanalnije, tata, što ti ne postiš, mama, što ti sa tatom ne popiješ vino uz večeru? Jesam li sada u govoru mržnje?

U stvari, njoj je zabranjeno udati se za mene.

Ako mi kaže da neće da se uda za mene jer nisam musliman, religija joj ne dozvoljava, da li je ona u govoru mržnje?

P. S.

Ja, zapravo, ne bih oženio ni jednu ženu, nis.m za brak. Ali, zbog diskusije...

Da li je javno protivljenje braku govor mržnje :lol:
laik1981

#150 Re: Govor mržnje

Post by laik1981 »

Hakiz wrote: 24/04/2022 13:57 Eto, ja nikada ne bih oženio muslimanku. Naime, ateista sam. Zamislite odgoj djece, najbanalnije, tata, što ti be postiš, mama, što ti sa tatom ne popiješ vino uz večeru? Jesam li sada u govoru mržnje?

U stvari, njoj je zabranjeno udati se za mene.

Ako mi kaže da neće da se usa za mene jer nisam musliman, religija joj ne dozvoljava da li je ona u govoru mržnje?
Ona je religiozna i nije u "govoru mrznje", a ti si u najmanju ruku islamofob..
Post Reply