Ako imaš onu malu dijagnostiku sto se spaja na mobitel, ocitaj LTFT pa ce ti sve sve samo kazati.drug_profi wrote: ↑09/02/2022 14:14 Mene intrigira nesto na mom autu. Landi Renzo LPG sistem na Astri J A14NET motor
Imao sam nekoliko mjeseci često paljenje CE lampice i povremeno gasenje. Uvijek greska fuel sistem too rich. Imao sam i zaprljan leptir gasa, gdje je nakon ciscenja auto stvarno mirno radilo u leru i na hladnom motoru. Čišćen i MAF senzor malo nekim sprejom. Nakon toga se i CE lampica cesce gasila. Recimo da je tad bilo ovako 5 dana gori 2 dana ne gori. I tako dalje. Pa vozio samo na benzin, oko 100-150 km, po gradu, 3-4 dana. Nije se palila. Cim sam prebacio na plin, upalila se nakon 10 km. Zakljucio sam da je onda do plina nesto.
Onda dođoše hladniji dani i na vecim minusima se gasila i nije palila nikako nevezano na cemu se vozim. Poceo sam da mislim da je razlog zrak. recimo da su intervali bili 5 dana lampica ne gori pa onda 2 gori.
I onda prodjose ti minusi i evo sad po 10-15 dana ne gori, pa jedan gori. Evo sad dvije hefte vec ugasena.
Htio sam ici u Boras na servis, ali su mi rekli da moram ostaviti auto da sve pregledaju i utvrde uzrok.
To mi je zvucalo neprivlacno iz dva aspekta, prvo jer zvuci jako skupo, a drugo ne zivim u Vitezu ili Mostaru vec u Sarajevu.
Neko mi je preporucio servis Conecoil na Barama, i javio sam im se. Uzeli mi na telefon podatke i opis problema uz obecanje da ce mi se javiti kad majstor bude mogao. Nisu se javili evo sad ce dva mjeseca i nemam namjeru opet zvati.
Tako da je sve ostalo na "proći će samo".
Dodao bih da su se problemi počeli javljati kad sam jednom ostao bez plina prilikom ubrzavanja, pa je auto lagano štucnuo, nakon cega se upalio CE, ali ubrzo i ugasio. Nikakvih drugih subjektivnih ili primjetnih objektivnih teskoca u radu motora nije bilo. Jedino povremeno na leru, dok je na plinu, zna desiti da zadrhti malo. Ali ne uvijek. Na benzinu se ne desava. Sto me opet vuce na to da je problem sa plinskom mapom u pitanju.
Medjutim interesantno mi je da se problem kroz ova tri-četiri mjeseca umanjuje sam od sebe. Modernija auta imaju moć samozacjeljivanja.![]()
Da se razumijemo, otišao bih serviseru davno da ova lampica stalno gori. Ali taman kad skontam da treba da idem, ona se ugasi.
Ovaj problem je okarakterisan kao moderate i da se auto moze voziti ali ne predugo jer bi mogao stradati katalizator. Obzirom da kod mene nije konstantno upaljena lampica nisam siguran sta bih trebao.
Od auto do auta varira, ali mislim da CE za smjesu dolazi u momentu kada LTFT ode u +/-20 .
Tebi ako je bogata smjesa trebao bi biti oko 20 u minusu, jer benzinski ECU reze intervale dizni i pokusava da osiromasi smjesu (zato minus).
Kao sto si i sam rekao, dugorocno ovo nije dobro po katalizator, ali je ipak manje zlo od siromasne smjese.
Btw. meni sad slijedi reatest, osim toga, vec 150kkm, sve radi kao sat.
Vidjecemo kada ce ventili prosvirati.
Stelovani su na 60kkm na nacin da su brusene plocice, od tada vise nista nije dirano, presao jos 90kkm, nista se nije rasulo
Mjerenje na 120kkm je preskoceno.
Sad sam na 151kkm, treba uraditi servis, pa cu usput i to provjeriti.
Uglavnom, guta azijska nakaza propan butan i ne zali se.