Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

NediM17

#40051 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

drug_profi wrote: 09/02/2022 14:14 Mene intrigira nesto na mom autu. Landi Renzo LPG sistem na Astri J A14NET motor
Imao sam nekoliko mjeseci često paljenje CE lampice i povremeno gasenje. Uvijek greska fuel sistem too rich. Imao sam i zaprljan leptir gasa, gdje je nakon ciscenja auto stvarno mirno radilo u leru i na hladnom motoru. Čišćen i MAF senzor malo nekim sprejom. Nakon toga se i CE lampica cesce gasila. Recimo da je tad bilo ovako 5 dana gori 2 dana ne gori. I tako dalje. Pa vozio samo na benzin, oko 100-150 km, po gradu, 3-4 dana. Nije se palila. Cim sam prebacio na plin, upalila se nakon 10 km. Zakljucio sam da je onda do plina nesto.
Onda dođoše hladniji dani i na vecim minusima se gasila i nije palila nikako nevezano na cemu se vozim. Poceo sam da mislim da je razlog zrak. recimo da su intervali bili 5 dana lampica ne gori pa onda 2 gori.
I onda prodjose ti minusi i evo sad po 10-15 dana ne gori, pa jedan gori. Evo sad dvije hefte vec ugasena.

Htio sam ici u Boras na servis, ali su mi rekli da moram ostaviti auto da sve pregledaju i utvrde uzrok.
To mi je zvucalo neprivlacno iz dva aspekta, prvo jer zvuci jako skupo, a drugo ne zivim u Vitezu ili Mostaru vec u Sarajevu.

Neko mi je preporucio servis Conecoil na Barama, i javio sam im se. Uzeli mi na telefon podatke i opis problema uz obecanje da ce mi se javiti kad majstor bude mogao. Nisu se javili evo sad ce dva mjeseca i nemam namjeru opet zvati.
Tako da je sve ostalo na "proći će samo".

Dodao bih da su se problemi počeli javljati kad sam jednom ostao bez plina prilikom ubrzavanja, pa je auto lagano štucnuo, nakon cega se upalio CE, ali ubrzo i ugasio. Nikakvih drugih subjektivnih ili primjetnih objektivnih teskoca u radu motora nije bilo. Jedino povremeno na leru, dok je na plinu, zna desiti da zadrhti malo. Ali ne uvijek. Na benzinu se ne desava. Sto me opet vuce na to da je problem sa plinskom mapom u pitanju.
Medjutim interesantno mi je da se problem kroz ova tri-četiri mjeseca umanjuje sam od sebe. Modernija auta imaju moć samozacjeljivanja. :mrgreen:

Da se razumijemo, otišao bih serviseru davno da ova lampica stalno gori. Ali taman kad skontam da treba da idem, ona se ugasi.
Ovaj problem je okarakterisan kao moderate i da se auto moze voziti ali ne predugo jer bi mogao stradati katalizator. Obzirom da kod mene nije konstantno upaljena lampica nisam siguran sta bih trebao.
Ako imaš onu malu dijagnostiku sto se spaja na mobitel, ocitaj LTFT pa ce ti sve sve samo kazati.
Od auto do auta varira, ali mislim da CE za smjesu dolazi u momentu kada LTFT ode u +/-20 .

Tebi ako je bogata smjesa trebao bi biti oko 20 u minusu, jer benzinski ECU reze intervale dizni i pokusava da osiromasi smjesu (zato minus).
Kao sto si i sam rekao, dugorocno ovo nije dobro po katalizator, ali je ipak manje zlo od siromasne smjese.

Btw. meni sad slijedi reatest, osim toga, vec 150kkm, sve radi kao sat.
Vidjecemo kada ce ventili prosvirati. :lol:
Stelovani su na 60kkm na nacin da su brusene plocice, od tada vise nista nije dirano, presao jos 90kkm, nista se nije rasulo :izet: . Jesu jos jednom mjereni na 90kkm i bili ok.
Mjerenje na 120kkm je preskoceno.
Sad sam na 151kkm, treba uraditi servis, pa cu usput i to provjeriti.

Uglavnom, guta azijska nakaza propan butan i ne zali se. :mrgreen:
drug_profi

#40052 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Hoću da kupim, a ne znam šta valja i koliko je para.
Preporuka?
NediM17

#40053 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

drug_profi wrote: 09/02/2022 21:35 Hoću da kupim, a ne znam šta valja i koliko je para.
Preporuka?
Ja sam imao nekakvu sa eBaya, par dolara placena. Nisam siguran ni gdje mi je.

Torque na mobitelu, spojis se, i mozes ocitati i ponistiti greske motora i gledati neke live parametre.

https://www.olx.ba/artikal/38571607/elm ... tika-v2-1/

Ovakva ista.
Throttle

#40054 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Najjeftinija plava elm327 ce ti odradit posao
To ti je 10-15KM, ja imam jednu i radi vec 5 godina skoro
Mozes iscitat parametre i pobrisat greske. Ne mozes nista kodirat. Pregleda samo motorni ECU, ne moze npr airbag.
Nego, valjal taj Landi Renzo plin :mrgreen:
Edit: eto i nedim ti je napisao za dijagnostiku
drug_profi

#40055 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Gledao sam ja to po Amazonu i ebayu, ali ne znam nikog ko to koristi da mi kaze valja li to icemu.
Znaci moze te osnovne stvari koje i trebaju. Dalje svakako ne bih ni cackao.
Throttle

#40056 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

drug_profi wrote: 09/02/2022 21:40 Gledao sam ja to po Amazonu i ebayu, ali ne znam nikog ko to koristi da mi kaze valja li to icemu.
Kupi tu s pika, nije neka pljacka ni ovdje
drug_profi

#40057 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Throttle wrote: 09/02/2022 21:38
Pa šta ja znam. Valjda valja. Radi. Evo 60K preslo, nista do sad lose.
Jedino im je malo skuplji servis ali hajd. Petoba ide.
Fino hrani motor gorivom, nema gubitka snage, ili ga bar ja ne mogu prepoznati. Islo se i na duze voznje autoputem. Jedino sam ga iskljucio kad sam se od Rijeke penjao na Gorski Kotar. Ne zbog snage, vec radi motora.
Bilo bi dobro da Boras ima kakav servis u Sarajevu, ali jbt ga.
drug_profi

#40058 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Throttle wrote: 09/02/2022 21:49
drug_profi wrote: 09/02/2022 21:40 Gledao sam ja to po Amazonu i ebayu, ali ne znam nikog ko to koristi da mi kaze valja li to icemu.
Kupi tu s pika, nije neka pljacka ni ovdje
Vjerovatno vec sutra do WOG-a odem. Usput mi je na pauzi.
Throttle

#40059 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

drug_profi wrote: 09/02/2022 21:50
Throttle wrote: 09/02/2022 21:38
Pa šta ja znam. Valjda valja. Radi. Evo 60K preslo, nista do sad lose.
Jedino im je malo skuplji servis ali hajd. Petoba ide.
Fino hrani motor gorivom, nema gubitka snage, ili ga bar ja ne mogu prepoznati. Islo se i na duze voznje autoputem. Jedino sam ga iskljucio kad sam se od Rijeke penjao na Gorski Kotar. Ne zbog snage, vec radi motora.
Bilo bi dobro da Boras ima kakav servis u Sarajevu, ali jbt ga.
Ja sam iz Zenice pa mi je Vitez ok. Valjda je uredan i ovaj za direktno ubrizgavanje, kad je vec ugradjen steta ne vozit na plin :D kad sam probao auto nisam primjetio razliku u snazi stvarno, ide manje-vise isto. Ne znam trosi li uporedo i benzin. Mada me potrosnja ne zabrinjava, volio bih da je samo na benzin.
drug_profi

#40060 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

To si pazario onu astru K?
drug_profi

#40061 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

Uh pa ti si druga kantonalnost...
Ne pricam sa tobom. :mrgreen:
Throttle

#40062 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Odoh sutra po nju. Svi oko mene voze Opele, svima im kupio i rek'o da sebi necu opet Opela i opet me zadesi ista muka :D ma ja sam iz ZDK al cesto dodjem u Sa, druzi se sa mnom slobodno :lol:
toska

#40063 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by toska »

hopi wrote: 06/02/2022 15:01
hopi wrote: 29/12/2021 20:31 čudan problem
Auto nije htio upaliti, prekleman, otišli do majstora, on uzeo taj akumulator, ostavio ga da se puni preko noći, ujutro ubačen u auto opet neće da upali.
Provjeren alternator on je ok.
Akum. je još pod garancijom, pravac vesprom, e ne mogu oni uzeti u reklamaciju akumulator moraju ga prvo testirati. Poslije 5 dana zovu, provjerili su akumulator i u redu je, ne mogu dati novi. Ja im kažem da taj neispravni ja više neću stavljati u auto, i još traže 10KM za punjenje i testiranje.
Šta uraditi? je li može biti neki drugi problem tj da nije niti akumulator niti alternator. Btw ništa od potrošača nije ostalo upaljeno tu noć tj jutro kada nije htio upaliti.
Ne da mi se opet gubiti vrijeme vraćajući akumulator, pa sada da se opet vozi neko vrijeme s tim akumulatorom pa da opet crkne.
A i nije baš da je do kupovine novog ako je ovaj stari ok.
da sam sebe kvoatam, zaboravio napisati šta je bilo
uglavnom akumulator je preuzet iz vesproma, sa tvrdnjom da je 100 posto ispravan, napunjen i da ga ne mogu uzeti kao neispravan.
ubačen u auto, vožen čitavih 7 dana i samo 7 jutro nije htio upaliti (auto još pored toga garažiran).
u međuvremenu, dok je aku bio na servisu, vožen je s nekim posuđenim akumulatorom i sve je uredu bilo.
sve u svemu bezze, ispušili foru, kupi novi akumulator na kraju i eto.
ovo je baš nezgodno, akumulator je najvjerovatnije neispravan, ali treba dokaz za garanciju i zamjenu.

ispravan akumulator nakon punjenja na punjaču ili dovoljno dugih vožnji bez startovanja motora treba zadržati određeni napon neko vrijeme npr. tokom noći ili 24h
ako je napon pao ispod 12.4V eventualno 12.3V znači da je nepovratno neispravan, 12,5 je mjera.
to je dovoljno pouzdan način i napon od 12.2V ili manje ujutru indirektno govori da nema ni snagu niti da se ikada može više dopuniti i biti OK
hopi

#40064 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

toska wrote: 09/02/2022 22:23
hopi wrote: 06/02/2022 15:01

da sam sebe kvoatam, zaboravio napisati šta je bilo
uglavnom akumulator je preuzet iz vesproma, sa tvrdnjom da je 100 posto ispravan, napunjen i da ga ne mogu uzeti kao neispravan.
ubačen u auto, vožen čitavih 7 dana i samo 7 jutro nije htio upaliti (auto još pored toga garažiran).
u međuvremenu, dok je aku bio na servisu, vožen je s nekim posuđenim akumulatorom i sve je uredu bilo.
sve u svemu bezze, ispušili foru, kupi novi akumulator na kraju i eto.
ovo je baš nezgodno, akumulator je najvjerovatnije neispravan, ali treba dokaz za garanciju i zamjenu.

ispravan akumulator nakon punjenja na punjaču ili dovoljno dugih vožnji bez startovanja motora treba zadržati određeni napon neko vrijeme npr. tokom noći ili 24h
ako je napon pao ispod 12.4V eventualno 12.3V znači da je nepovratno neispravan, 12,5 je mjera.
to je dovoljno pouzdan način i napon od 12.2V ili manje ujutru indirektno govori da nema ni snagu niti da se ikada može više dopuniti i biti OK
ma vjerujem to, ali upravo kako njima dokazati da je akumulator neispravan?
oni ga napunili, frajko spojio na neki aparat i njemu pokazuje ispravne vrijednosti
ja nakon toga ubacio akumualtor (napunjen) u auto nije izdržao ni 7 dana, a u međuvremenu se auto vozalo na polovnom, posuđenom akumualtoru 3 sedmice i nije bilo nikakvih problema, e pa logično je onda, je li do akumulatora ili auta?
ali ja stvarno ne vidim načina a niti bi imao volje dokazivati se s njima da taj akumulator ima neki problem. Istina možda je teško dokazati taj problem, ili uočiti na apratima tim ili šta god već, ali gotovo jbg novi je već naručen.
oruzana_pobuna

#40065 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by oruzana_pobuna »

mene je kostao dzojstik podesavanja volana jednom....na jednom autu... neki krkan ga je smrvio prije mene i kontakti su,otkricu poslije, setali slobodno i zatvarali strujni krug po nahodjenju ako je se dirao isti i drkacio.... suma sumarum - promijenjena 3 akumulatora....dok sam oktrio da me to jebavalo....

mozda stvarno i nije do akumulatora nego imas negdje kratak spoj....
hopi

#40066 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

Hajmo reći da nije do akumulatora, kako je onda 3 sedmice sve ok bilo sa posuđenim akumulatorom, a ovaj njegov kada je opet ubačen nije izdržao niti 7 dana?
preludezalude

#40067 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

drug_profi wrote: 09/02/2022 21:10
preludezalude wrote: 09/02/2022 17:27 Sta se desava kad ostanes bez plina u voznji? Kako izgleda automatsko prebacivanje na benzin?
Obicno se to i desava kad dodajes gas, tj.pritisak kad plina ne moze da zadovolji. Desi se blagi jedva primjetan trzaj + zvucni signal.
Fol je sto sam ja tada mislio da je nestalo prerano obzirom na kilometrazu i da sam rucno vracao na plin par puta, a ono izbacivalo cim dodam malo gasa, dok nisam skontao da je fakat prazan.
Neka ti neko pregleda da li je struja na plinskim diznama spojena pravilnim redoslijedom.
toska

#40068 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by toska »

hopi wrote: 09/02/2022 23:16
toska wrote: 09/02/2022 22:23

oni ga napunili, frajko spojio na neki aparat i njemu pokazuje ispravne vrijednosti
ja nakon toga ubacio akumualtor (napunjen) u auto nije izdržao ni 7 dana, a u međuvremenu se auto vozalo na polovnom, posuđenom akumualtoru 3 sedmice i nije bilo nikakvih problema, e pa logično je onda, je li do akumulatora ili auta?
ali ja stvarno ne vidim načina a niti bi imao volje dokazivati se s njima da taj akumulator ima neki problem. Istina možda je teško dokazati taj problem, ili uočiti na apratima tim ili šta god već, ali gotovo jbg novi je već naručen.
da, kako izvesti dokaze?
ljudi u servisu to mogu jednostavno, izmjeri napon nakon 24h od punjenja, sve ispod 12.5 znači neispravnost. sad može gazda narediti da je i manje Ok.
12.2V daju oko 50% kapaciteta i mnogi će voziti na takvom akumulatoru, možda i bez većih problema, npr. benzinci.
postoji i kratki test opterećenja, ali kupac bi trebao znati očitati te desetinke volte u servisu, a i podešenost uređaja za baš taj akumulator.

fakat nema rješenja
drug_profi

#40069 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

preludezalude wrote: 09/02/2022 23:42
drug_profi wrote: 09/02/2022 21:10

Obicno se to i desava kad dodajes gas, tj.pritisak kad plina ne moze da zadovolji. Desi se blagi jedva primjetan trzaj + zvucni signal.
Fol je sto sam ja tada mislio da je nestalo prerano obzirom na kilometrazu i da sam rucno vracao na plin par puta, a ono izbacivalo cim dodam malo gasa, dok nisam skontao da je fakat prazan.
Neka ti neko pregleda da li je struja na plinskim diznama spojena pravilnim redoslijedom.
Pa zar bi tri godine radilo besprijekorno da je struja pobrkana?
preludezalude

#40070 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

toska wrote: 09/02/2022 23:56
hopi wrote: 09/02/2022 23:16
da, kako izvesti dokaze?
ljudi u servisu to mogu jednostavno, izmjeri napon nakon 24h od punjenja, sve ispod 12.5 znači neispravnost. sad može gazda narediti da je i manje Ok.
12.2V daju oko 50% kapaciteta i mnogi će voziti na takvom akumulatoru, možda i bez većih problema, npr. benzinci.
postoji i kratki test opterećenja, ali kupac bi trebao znati očitati te desetinke volte u servisu, a i podešenost uređaja za baš taj akumulator.

fakat nema rješenja
Pravi aparat ce pokazati da je neispravan akumulator. Mjerenjem samo napona se moze vidjeti samo trenutna napunjenost. Ne znas ni kapacitet, ni otpor, ni udarnu snagu. Bukvalno nista. Akumulator moze pokazivati i dobar napon a da imas snage samo da otkljucas auto.
preludezalude

#40071 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

drug_profi wrote: 10/02/2022 00:32
preludezalude wrote: 09/02/2022 23:42
Ne znam ja sta je ko ceprkao po motoru. Mozda je nesto radjeno pa smetalo pa iskopcano pa pogresno vratio.
drug_profi

#40072 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

preludezalude wrote: 10/02/2022 00:37
drug_profi wrote: 10/02/2022 00:32

Ne znam ja sta je ko ceprkao po motoru. Mozda je nesto radjeno pa smetalo pa iskopcano pa pogresno vratio.
Nista od toga se nije desavalo. Vozeno izmedju dva servisa, i onda se pocelo pojavljivati. I dalje dobro radi na plin. I dalje se CE gasi, pa povremeno upali. Evo sad vec dugo ugasena. Dvije sedmice ili vise. Da je nesto "hardverski" sumnjam da bi ikad radilo kako treba.
toska

#40073 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by toska »

preludezalude wrote: 10/02/2022 00:33
toska wrote: 09/02/2022 23:56
da, kako izvesti dokaze?

fakat nema rješenja
Pravi aparat ce pokazati da je neispravan akumulator. Mjerenjem samo napona se moze vidjeti samo trenutna napunjenost. Ne znas ni kapacitet, ni otpor, ni udarnu snagu. Bukvalno nista. Akumulator moze pokazivati i dobar napon a da imas snage samo da otkljucas auto.
naravno da može, ali napon je uglavnom sasvim relevantan podatak o stanju (novog) akumulatora.

test opterećenja sam spomenuo, ali kupac se tu neće snaći
preludezalude

#40074 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

Opet napominjem...napon govori samo o napunjenosti akumulatora. I potpuno nov akumulator mozes namjerno isprazniti...izmjeris napon i on pokaze npr 11.9. To ne govori da je los akumulator. To samo govori koliko je napunjen akumulator i nista vise. Isto kao i izmjeren napon 12.6 ne govori da je dobar akumulator. Imam ja jedan akumulator koji koristim kad mi treba nesto da probam oko led traka. Drzi 12.6V bez problema mjesec dana. Ali je kapacitet pao na 20%. Ne moze ni da zavergla.
preludezalude

#40075 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by preludezalude »

drug_profi wrote: 10/02/2022 00:40
preludezalude wrote: 10/02/2022 00:37
Nista od toga se nije desavalo. Vozeno izmedju dva servisa, i onda se pocelo pojavljivati. I dalje dobro radi na plin. I dalje se CE gasi, pa povremeno upali. Evo sad vec dugo ugasena. Dvije sedmice ili vise. Da je nesto "hardverski" sumnjam da bi ikad radilo kako treba.
Ja ti samo dajem savjet sta da pregledas.
Post Reply