Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
black_adrian
Vozim: vjetar

#21426 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by black_adrian »

Ako ne ide lagani, ja pun složim ako nema nikog i uglavnom izvuče :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21427 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

rovac13 wrote: 07/02/2022 21:13

Ima na par mjesta guma na stanju za narucit postom.
Upravo razmisljam o tome.
Nisam nikad narucivao pa ne znam sta se moze tu zakomplikovat.
Ja se nadam da je svejedno gdje kupim gume,sve one dolaze iz michelin tvornica.
Nema valjda kakvog fusha.

Jel sa gumama posalju kakav racun,moze li bit guma s greskom,kome se zalit.
Uvijek sam kupovao gume ovdje.
Moj kum je jednom dobio neke gume koje nisu bile uredu,ali nisu bile michelin,vratio njih i uzeo michelin,to funkcionira kad je ovdje.
A ako mi neko posalje gume,koga da ganjam.
Nemam pojma sta je pametnije.

Nasao sam ovdje dunlop po dobroj cijeni.
Al mi zao i ljetne i zimske su michelin pa bi volio nastavit.
Kupi ti to u Njemackoj prike, zajebat ce te neko ovdje
beco

#21428 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beco »

Ima li jos neka preporuka za web stranicu za kupovinu guma a da nije Maja, Makbel, Unitrade, Tomec....
rovac13

#21429 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rovac13 »

_BataZiv_0809 wrote: 08/02/2022 14:21
rovac13 wrote: 07/02/2022 21:13

Ima na par mjesta guma na stanju za narucit postom.
Upravo razmisljam o tome.
Nisam nikad narucivao pa ne znam sta se moze tu zakomplikovat.
Ja se nadam da je svejedno gdje kupim gume,sve one dolaze iz michelin tvornica.
Nema valjda kakvog fusha.

Jel sa gumama posalju kakav racun,moze li bit guma s greskom,kome se zalit.
Uvijek sam kupovao gume ovdje.
Moj kum je jednom dobio neke gume koje nisu bile uredu,ali nisu bile michelin,vratio njih i uzeo michelin,to funkcionira kad je ovdje.
A ako mi neko posalje gume,koga da ganjam.
Nemam pojma sta je pametnije.

Nasao sam ovdje dunlop po dobroj cijeni.
Al mi zao i ljetne i zimske su michelin pa bi volio nastavit.
Kupi ti to u Njemackoj prike, zajebat ce te neko ovdje
Ne ide to.
Rekoh stradala dok sam vozio kuci za bih,i sad rezervna ljetna na autu.
Narucena,sutra stize pa valjda bude ok,poslace fiskalni racun,nisam valjda tolki baksuz.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#21430 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by _BataZiv_0809 »

rovac13 wrote: 08/02/2022 15:00
Ne ide to.
Rekoh stradala dok sam vozio kuci za bih,i sad rezervna ljetna na autu.
Narucena,sutra stize pa valjda bude ok,poslace fiskalni racun,nisam valjda tolki baksuz.
Drzim fige da sve dobro prodje
rovac13

#21431 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by rovac13 »

Tek sad skontah da me zahebavas
beco

#21432 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beco »

Pitao sam Uniicredit banku oko razlike u cijenama kad se gume kupuju u kešu i na odgođeno plaćanje.

Njihov odgovor:

Poštovani,

Zahvaljujemo Vam se na dostavljenom upitu.

Klijenti potpisuju ugovor za obročnu otplatu koju će prodavati bez kamata i naknada za klijente UniCredit kreditnih kartica.

Ugovorom Trgovac se je obvezao da će prodavati svu robu i vršiti usluge na svojim Prodajnim mjestima Korisnicima bez izuzetka, po redovnim cijenama koje se primjenjuju za gotovinska plaćanja bez zaračunavanja dodatnih troškova.

Svako povećanje cijene na ime bilo koje marže, troškova, provizije i sl. je protivno navedenoj odredbi ugovora što povlači mogući raskid ugovora i odgovornost trgovca za štetu koju je time pričinio.

Isto tako i odredba Zakona o zaštiti potrošača BiH /Zakon/ priječi trgovca da formira drugu cijenu od one istaknute na proizvodu ili cjeniku usluga. U protivnom izlaže se sankcijama propisanim samim Zakonom.

Također, trgovci imaju mogućnost davati popust za gotovinsko plaćanje.
NecuVise

#21433 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NecuVise »

Je li do mene ili je ova zadnja rečenica u koliziji sa svim prethodnim?
foxlife

#21434 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by foxlife »

NecuVise wrote: 08/02/2022 16:13 Je li do mene ili je ova zadnja rečenica u koliziji sa svim prethodnim?
zasto bi bila?
kad prima kes on ti moze dati popust 99% ako zeli tj dati besplatno iz nekog razloga a sve dok je ukljucena i treca strana ne moze to raditi jer su se obavezali ugovorom
Warashii

#21435 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

foxlife wrote: 08/02/2022 18:47
NecuVise wrote: 08/02/2022 16:13 Je li do mene ili je ova zadnja rečenica u koliziji sa svim prethodnim?
zasto bi bila?
kad prima kes on ti moze dati popust 99% ako zeli tj dati besplatno iz nekog razloga a sve dok je ukljucena i treca strana ne moze to raditi jer su se obavezali ugovorom
Zašto ne bi mogao dati popust i na karticno plaćanje?
Ugovor je za korištenje pos terminala a ovo sto rade sa duplim cijenama je varanje, tj. klasična prevara poreske jer sa gotovinom on to drugačije knjizi a sa karticom nema tu mogućnost.
tabija

#21436 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by tabija »

beco wrote: 08/02/2022 15:45 Pitao sam Uniicredit banku oko razlike u cijenama kad se gume kupuju u kešu i na odgođeno plaćanje.

Njihov odgovor:

Poštovani,

Klijenti potpisuju ugovor za obročnu otplatu koju će prodavati bez kamata i naknada za klijente UniCredit kreditnih kartica.

Ugovorom Trgovac se je obvezao da će prodavati svu robu i vršiti usluge na svojim Prodajnim mjestima Korisnicima bez izuzetka, po redovnim cijenama koje se primjenjuju za gotovinska plaćanja bez zaračunavanja dodatnih troškova.

Svako povećanje cijene na ime bilo koje marže, troškova, provizije i sl. je protivno navedenoj odredbi ugovora što povlači mogući raskid ugovora i odgovornost trgovca za štetu koju je time pričinio.

Isto tako i odredba Zakona o zaštiti potrošača BiH /Zakon/ priječi trgovca da formira drugu cijenu od one istaknute na proizvodu ili cjeniku usluga. U protivnom izlaže se sankcijama propisanim samim Zakonom.

U principu, samo ce ti reci da je cijena za karticu normalna, a ova za kes je sa popustom i eto...
Lopovluk
foxlife

#21437 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by foxlife »

Warashii wrote: 09/02/2022 09:41
foxlife wrote: 08/02/2022 18:47

zasto bi bila?
Ugovor je za korištenje pos terminala a ovo sto rade sa duplim cijenama je varanje, tj. klasična prevara poreske jer sa gotovinom on to drugačije knjizi a sa karticom nema tu mogućnost.
pa ne znam kakve ugovore oni sklapaju sa bankama zato i ne znam da li moze dati ili ne moze i na karticno
to sve zavisi od ugovora prodavnice i banke i sta pise u njemu i kakve su obaveze itd
Ateista

#21438 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ateista »

Zakonski nije u koliziji jer redovna cijena mora biti ista, a trgovac moze odrediti sam uslove za popust, vidjao sam na ekupi popuste ako platis odredjenom karticom i slicno.
U realnosti jeste, jer trgovci to koriste i povecaju osnovnu cijenu pa kao daju popust, zakonski su pokriveni a u realnosti imaju razlicite cijene, i u realnosti sve do zadnje recenice nema nikakvog efekta zbog toga.
Ateista

#21439 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Ateista »

foxlife wrote: 09/02/2022 10:54
Warashii wrote: 09/02/2022 09:41
pa ne znam kakve ugovore oni sklapaju sa bankama zato i ne znam da li moze dati ili ne moze i na karticno
to sve zavisi od ugovora prodavnice i banke i sta pise u njemu i kakve su obaveze itd
Koliko ja znam, njima se nesto odbija za svaku transakciju banka uzme proviziju, tako mi je reklo vise ljudi iz racunovodstva razlicitih firmi u kojima sam radio.
beco

#21440 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beco »

tabija wrote: 09/02/2022 10:41
beco wrote: 08/02/2022 15:45 Pitao sam Uniicredit banku oko razlike u cijenama kad se gume kupuju u kešu i na odgođeno plaćanje.

Njihov odgovor:

Poštovani,

U principu, samo ce ti reci da je cijena za karticu normalna, a ova za kes je sa popustom i eto...
Lopovluk
Tehnički 90% prodavača ispunjava ove uslove, ali ima prodavača koji imaju najnižu cijenu za keš, veću za karticu odjedanput, još veću cijenu za odgođeno plaćanje. Ali eto da ne prozivamo :bih:
foxlife

#21441 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by foxlife »

Ateista wrote: 09/02/2022 11:03
foxlife wrote: 09/02/2022 10:54

Koliko ja znam, njima se nesto odbija za svaku transakciju banka uzme proviziju, tako mi je reklo vise ljudi iz racunovodstva razlicitih firmi u kojima sam radio.
to sam i ja cuo pa ne znam kakve su ugovore sklopili i da li to odbijanje zavisi od cijene je li fiksno itd
to sada mozemo nagadjati
dado_

#21442 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dado_ »

foxlife wrote: 09/02/2022 13:30
Ateista wrote: 09/02/2022 11:03

to sam i ja cuo pa ne znam kakve su ugovore sklopili i da li to odbijanje zavisi od cijene je li fiksno itd
to sada mozemo nagadjati
Svako placanje karticom banka uzme 2,5-3%, ako ide na rate ide jos dodatno 3-5% na ovo prvo. Logicno je da ce ti dat popust za kes, i musterija voli dobiti gotovinski popust, a i bolje spustit ljudima nego dat banci. Ne znam sta vam tu nije jasno
beco

#21443 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beco »

Image

E ovo mi nije jasno 4 cijene?

Keš nije isto kao karticom odjedanput, a pogotovo nije isto na rate :zoka:
dado_

#21444 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dado_ »

beco wrote: 09/02/2022 14:25 Image

E ovo mi nije jasno 4 cijene?
Pa procitaj gornji post i saberi % koje sam napisao i bice ti jasno. Platis kesom toliko, s racuna na racun isto, karticom doda ti 3% koliko njemu uzme banka za pos aparat (ovo u pravilu ne bi smio jedino ako je covjek stavio bas min marzu, lupam 10% pa mogu opravdati) ovo zadnje dodaj jos 3-5% sto mu uzmu ako je placanje soping karticom, to opravdavam jer je to lihvarenje stvarno, jer banka bukvalno sav trosak prebaci na prodavca
dado_

#21445 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dado_ »

Ovaj je malo i podigao ovo sto sam ja napisao. I ne znam gdje ovo gledas da kupis gume, naplate ti 50KM montazu 4 gume? U savi bar pise da je uz kupovinu besplatna montaza, ako nisu sta promijenili
beco

#21446 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beco »

Jedno što ti opravdavas ali ako si čitao odgovor banke ne smije cijena biti drugačija za placanje odjedanput karticom i na rate.

Može ti dati na gotivinsko popust ali ne da dodaje marze zato što kupuješ na odgođeno izade 50 KM troskovi mu na odgođeno plaćanje ma hajte molim vas.
foxlife

#21447 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by foxlife »

dado_ wrote: 09/02/2022 14:21
foxlife wrote: 09/02/2022 13:30

to sada mozemo nagadjati
Svako placanje karticom banka uzme 2,5-3%, ako ide na rate ide jos dodatno 3-5% na ovo prvo. Logicno je da ce ti dat popust za kes, i musterija voli dobiti gotovinski popust, a i bolje spustit ljudima nego dat banci. Ne znam sta vam tu nije jasno
to je nama potpuno jasno nego nam nije jasno jel ugovorom vezan da li moze dati popust na karticno placanje ili ne
dado_

#21448 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dado_ »

beco wrote: 09/02/2022 14:33 Jedno što ti opravdavas ali ako si čitao odgovor banke ne smije cijena biti drugačija za placanje odjedanput karticom i na rate.

Može ti dati na gotivinsko popust ali ne da dodaje marze zato što kupuješ na odgođeno izade 50 KM troskovi mu na odgođeno plaćanje ma hajte molim vas.
Ne opravdavam ja nista, ja sam ti napisao da banka uzme 7,5% u prosjeku na placanje na rate, i to ako je do godinu dana, ako je duze vjerovatno i vise, to ne znam tacno. To pitaj bilo koga ko ima pos aparat i tu mogucnost placanja.
beco

#21449 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by beco »

dado_ wrote: 09/02/2022 14:39
beco wrote: 09/02/2022 14:33 Jedno što ti opravdavas ali ako si čitao odgovor banke ne smije cijena biti drugačija za placanje odjedanput karticom i na rate.

Ne opravdavam ja nista, ja sam ti napisao da banka uzme 7,5% u prosjeku na placanje na rate, i to ako je do godinu dana, ako je duze vjerovatno i vise, to ne znam tacno. To pitaj bilo koga ko ima pos aparat i tu mogucnost placanja.
Ja i ti isto gluhih telefona da se igramo. Sigurno se banka ugradi ali to nije poenta, oni potpišu sa bankom ugovor:

"Ugovorom Trgovac se je obvezao da će prodavati svu robu i vršiti usluge na svojim Prodajnim mjestima Korisnicima bez izuzetka, po redovnim cijenama koje se primjenjuju za gotovinska plaćanja bez zaračunavanja dodatnih troškova"
dado_

#21450 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by dado_ »

beco wrote: 09/02/2022 15:04
dado_ wrote: 09/02/2022 14:39

Ja i ti isto gluhih telefona da se igramo. Sigurno se banka ugradi ali to nije poenta, oni potpišu sa bankom ugovor:

"Ugovorom Trgovac se je obvezao da će prodavati svu robu i vršiti usluge na svojim Prodajnim mjestima Korisnicima bez izuzetka, po redovnim cijenama koje se primjenjuju za gotovinska plaćanja bez zaračunavanja dodatnih troškova"
Sta je s ovim dijelom? Ovo citiramo sta kome odgovara? Ja znam da ne bi trebalo bit razlika izmedju placanja karticom iznosa u cjelini ili na rate, ali isto tako znam zasto to ljudi rade i napisao sam ti gore. Na kraju krajeva sta mu moze banka, raskinut ugovor s njim? Hoce ga zaj... u pm. Njegova radnja, njegova roba, covjek formira cijene, daje ti popust za kes, ako hoces kupi ako neces produzi dalje. Ne kontam polemiku ljudi za 20-30 maraka si probijaju glavu a hoce stvar od 200maraka na sto rata i kaze sto je skuplje. Pa skuplje je da bi danas nesto prodao, pogotovo gume i to sto je hajmo rec mnogima skupa stavka a svi voze auta, moras stavit min marzu da bi bio konkurentan i da bi prodao robu, e onda dodjes ti (primjera radi)i hoces 4 gume na 24 rate, covjek stavio marzu 10-15% i ti izvadis tu karticu gdje mu uzmu pola zarade. I sta ti kazes ne moze to tako? Ma daj
Post Reply