Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#21401 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma gotovo je sad 
- tovarish
#21402 Re: Dolazi zima - zimske gume
@rovac13
Vidi i kod: https://energydoo.com iz Bosanske Gradiške.
Moj buraz je od njih u predsezoni naručio alpine5 za p3008 i iako ga nisu imali na stanju, naručili mu ljudi i poslali brzom poštom.
Jedino je morao dati kaparu u visini cijene jedne gume, jer su maksuz naručivali, pa da se osiguraju.
Moj buraz je od njih u predsezoni naručio alpine5 za p3008 i iako ga nisu imali na stanju, naručili mu ljudi i poslali brzom poštom.
Jedino je morao dati kaparu u visini cijene jedne gume, jer su maksuz naručivali, pa da se osiguraju.
-
daddy-kool
#21403 Re: Dolazi zima - zimske gume
Trenutno vozim Continetal prethodnu generaciju i stvarno sam zadovoljan.NecuVise wrote: ↑07/02/2022 16:13Prošli mjesec kad sam gledao testove hvale continental ts870 kao najdugotrajnije, čak ispred i Michelina i kažu da su se sa ovom serijom baš popravili po tom pitanju.daddy-kool wrote: ↑07/02/2022 13:17
michelin, možda računati da su ovi oko 20% lošiji na trajnosti
samo zima pri kraju, još malo i ljetne treba kupovati
Ne znam kako tačno mjere dugotrajnost. Prije godinu dvije čitam na nekim engleskim testovima mjerili su performanse nakon nekoliko godina korištenja i eksploatacije, i michelin je duže držao početne karakteristike od konkurencije, što je meni bitnije od brzine trošenja gaznog sloja. To ja nikad ne poderem.
- ElRe
#21404 Re: Dolazi zima - zimske gume
Po meni je ove zime bio slab snijeg, kao i prethodne i prije dvije godine. Biće ga sve manje. Zato su po meni sada najprikladnije cjelogodišnje gume.530i wrote: ↑07/02/2022 17:39
Ne znam da li živimo u istim državama, ali ove zime je snijega bilo. Da ne pričam da ga realno bude svake godine, zajedno sa ledom.
A i razlika u gumama nije samo na snijegu, nego i po mokrom, suhom, ledu, na svim tim površinama se vozi, upravlja, koči. Nadalje svaka guma ima vremenski i kilometarski rok trajanja, manji ili veći otpor kotrljanja (potrošnja goriva), a i neke su tiše, neke glasnije. Ako tebi ili nekom drugom ovo ništa nije važno, nego samo kad je kolovoz prekriven snijegom onda pravac Tigar ili neka druga guma sa začelja rang liste (iako, ironije radi, gume tipa tigar i sava su dobre samo na snijegu, u drugim uslovima ozbiljno zaostaju za boljim gumama). Pare za gume su među najbolje potrošenim parama, da ne misliš da si bezveze bacio. Ovi što voze nove SUV-ove na lošim gumama su budale i neznalice uglavnom.
-
profatr
-
profatr
#21406 Re: Dolazi zima - zimske gume
Opet imaš bar 20-tak dana pravih zimskih stanja na cesti i 3 mjeseca vlažne i klizave ceste. Cjelogodišnjima se po ljeti znatno smanjuju karakteristike, dobre su za vozače koji prelaze manje kilometraže.ElRe wrote: ↑07/02/2022 18:59Po meni je ove zime bio slab snijeg, kao i prethodne i prije dvije godine. Biće ga sve manje. Zato su po meni sada najprikladnije cjelogodišnje gume.530i wrote: ↑07/02/2022 17:39
Ne znam da li živimo u istim državama, ali ove zime je snijega bilo. Da ne pričam da ga realno bude svake godine, zajedno sa ledom.
A i razlika u gumama nije samo na snijegu, nego i po mokrom, suhom, ledu, na svim tim površinama se vozi, upravlja, koči. Nadalje svaka guma ima vremenski i kilometarski rok trajanja, manji ili veći otpor kotrljanja (potrošnja goriva), a i neke su tiše, neke glasnije. Ako tebi ili nekom drugom ovo ništa nije važno, nego samo kad je kolovoz prekriven snijegom onda pravac Tigar ili neka druga guma sa začelja rang liste (iako, ironije radi, gume tipa tigar i sava su dobre samo na snijegu, u drugim uslovima ozbiljno zaostaju za boljim gumama). Pare za gume su među najbolje potrošenim parama, da ne misliš da si bezveze bacio. Ovi što voze nove SUV-ove na lošim gumama su budale i neznalice uglavnom.
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#21407 Re: Dolazi zima - zimske gume
stvarno... zar mu zivot vrijedi XX KM razlike koju bu platio za DOT22?
ja ne kupujem ako je dot stariji od 2 sedmice...
-
profatr
#21408 Re: Dolazi zima - zimske gume
DOT22 tek silazi sa proizvodnih traka, idealan bi bio DOT21, ali ne vidim neki poseban problem što je DOT20.!?black_adrian wrote: ↑07/02/2022 19:20stvarno... zar mu zivot vrijedi XX KM razlike koju bu platio za DOT22?
ja ne kupujem ako je dot stariji od 2 sedmice...
Pretpostavljam da se malo sprdate ali OK
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#21409 Re: Dolazi zima - zimske gume
ko se sprda

- rovac13
#21410 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima na par mjesta guma na stanju za narucit postom.tovarish wrote: ↑07/02/2022 18:18 @rovac13
Upravo razmisljam o tome.
Nisam nikad narucivao pa ne znam sta se moze tu zakomplikovat.
Ja se nadam da je svejedno gdje kupim gume,sve one dolaze iz michelin tvornica.
Nema valjda kakvog fusha.
Jel sa gumama posalju kakav racun,moze li bit guma s greskom,kome se zalit.
Uvijek sam kupovao gume ovdje.
Moj kum je jednom dobio neke gume koje nisu bile uredu,ali nisu bile michelin,vratio njih i uzeo michelin,to funkcionira kad je ovdje.
A ako mi neko posalje gume,koga da ganjam.
Nemam pojma sta je pametnije.
Nasao sam ovdje dunlop po dobroj cijeni.
Al mi zao i ljetne i zimske su michelin pa bi volio nastavit.
- tovarish
#21411 Re: Dolazi zima - zimske gume
I ja se kunem u michelin, ali nećeš puno pogriješiti ni sa dunlopom.rovac13 wrote: ↑07/02/2022 21:13Ima na par mjesta guma na stanju za narucit postom.tovarish wrote: ↑07/02/2022 18:18 @rovac13
Upravo razmisljam o tome.
Nisam nikad narucivao pa ne znam sta se moze tu zakomplikovat.
Ja se nadam da je svejedno gdje kupim gume,sve one dolaze iz michelin tvornica.
Nema valjda kakvog fusha.
Jel sa gumama posalju kakav racun,moze li bit guma s greskom,kome se zalit.
Uvijek sam kupovao gume ovdje.
Moj kum je jednom dobio neke gume koje nisu bile uredu,ali nisu bile michelin,vratio njih i uzeo michelin,to funkcionira kad je ovdje.
A ako mi neko posalje gume,koga da ganjam.
Nemam pojma sta je pametnije.
Nasao sam ovdje dunlop po dobroj cijeni.
Al mi zao i ljetne i zimske su michelin pa bi volio nastavit.
- Qler
#21412 Re: Dolazi zima - zimske gume
Juce po onom kijametu najvecem, uz neociscenu Roginu sa hankook.. bio sam se par puta fino prepao da cu stati i krenuti nazad, ali izvuce...
-
EasyMan
#21413 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kod mene Sava HP2 DOT 2016. Kad je pao prvi snijeg nedavno i napravila se bljuzga pored hotel Italije uz brdo prestizem uredno drugo auto koje cvili prvom. Ovih dana na par mjesta neociscena cesta od snijega, brdo, malo proklizuje ali izvuce svugdje. Ne ulijeva neko samopouzdanje i zna proklizavati malo kad gas dodam, ali za ovu starost i cijenu za mene odlicna guma. Sljedece najvjerovatnije cjelogodisnje ili opet HP2.
- vjeshalica
#21414 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jutros Rogoj lanci hajra nema drugacije fuj govna
- black_adrian
#21415 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kod mene je Sava S3 DOT2020, po snijegu konstantno pretičem. Radi super posao i ja sam prezadovoljan.
Ljetne su mi Sava Intensa hp2 (valjda je to naziv), DOT2021, malo reći da sam zadovoljan gumom. Po suhom, po kiši, vrelini, sve je perfektno. Niti u jednom momentu nisam osjetio nesigurnost i kad oderem ove opet ću Savine ljetne uzet.
Ljetne su mi Sava Intensa hp2 (valjda je to naziv), DOT2021, malo reći da sam zadovoljan gumom. Po suhom, po kiši, vrelini, sve je perfektno. Niti u jednom momentu nisam osjetio nesigurnost i kad oderem ove opet ću Savine ljetne uzet.
- Laplace
#21416 Re: Dolazi zima - zimske gume
Koliko je bučna ta ljetna guma? Je li kao zimska ili je ipak tiša?black_adrian wrote: ↑08/02/2022 09:11 Kod mene je Sava S3 DOT2020, po snijegu konstantno pretičem. Radi super posao i ja sam prezadovoljan.
- black_adrian
#21417 Re: Dolazi zima - zimske gume
Osjetno tiša od zimske pogotovo na većim brzinama.
X puta me potrefila jaka kiša po Hercegovini, sve moguće ljetne nepogode i bez problema pri kočenju, ubrzavanju, krivinama, pa i preticanju u preglednim situacijama.
- Laplace
#21418 Re: Dolazi zima - zimske gume
Super, hvala. Trebam na proljeće kupiti ljetne gume pa razmišljam koje bih.black_adrian wrote: ↑08/02/2022 09:35Osjetno tiša od zimske pogotovo na većim brzinama.
X puta me potrefila jaka kiša po Hercegovini, sve moguće ljetne nepogode i bez problema pri kočenju, ubrzavanju, krivinama, pa i preticanju u preglednim situacijama.
- black_adrian
#21419 Re: Dolazi zima - zimske gume
Nema na čemu, sa srećom 
-
EasyMan
#21420 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ljetna je UHP, a zimska HP.black_adrian wrote: ↑08/02/2022 09:11 Kod mene je Sava S3 DOT2020, po snijegu konstantno pretičem. Radi super posao i ja sam prezadovoljan.
Ja za 5 zima predjem nekih 15 hiljada kilometara maksimalno tako da stvarno nemam potrebu za nekim preskupim gumama, pogotovo sto su u mojoj dimenziji premium gume duplo skuplje od save.
- hopi
#21421 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da hin ne ureknem, za sada sava hape 2 skroz korektna, išao sam po onom snijegu kada je padao sve ok, ostali uvjeti isto zadovoljavajuće.
Treća im je ovo zima, ali sam baš malo km prešao s njima.
Treća im je ovo zima, ali sam baš malo km prešao s njima.
-
530i
-
twomad
#21423 Re: Dolazi zima - zimske gume
jebiga cjelogodisnje gume su kompromis, ja sam na proslom autu imao Michelin Crossclimate i super su se pokazale kako ljeti tako i zimi ali sam dosta manje prelazio tada.
Ako se i odlucio neko na cjelogodisnje gume onda ili Michelin Crossclimate ili Goodyear Vector 4 seasons, ovo ostalo je sve tanko, prijatelj je vozio Vredestein Quatrac (ili kako se vec zovu) prodao ih nakon godinu i uzeo dva seta, kaze da nikad losije gume nije imao.
- drug_profi
#21424 Re: Dolazi zima - zimske gume
Crossclimate plus trenutno voze i kcerka i zena na svojim autima.
Nikakvih problema ni po dubljem snijegu, pa cak i kad ima leda ispod. Samo lagani gas kao sto bi i sa zimskom na takvoj podlozi.
Crossclimate je razvjena iz ljetne gume pa prilagođena za zimu. To treba imati na umu kod odabira. Uz to je još i dugotrajna.
GY Vector 4seasons G2, je bila na jednom autu kojeg je kćer ranije vozila, a radi posla se svaki dan verala na podhrastove. Bez ikakvih problema. Po svakakvom vremenu.
GY Vector 4seasons je razvijena od zimske gume pa prilagođena za ljetnu upotrebu. Malo je manje trajna, ali je odlična.
Jedna je malo bolja zimi, druga je malo bolja ljeti, u suštini su kompromis, ali sasvim solidan
Sve se češće na testovima allseason guma nađu kao reperi pobjednici na testovima ljetne i zimske gume.
Tu se moze vidjeti kako se all season jako priblizila performansama specijalizovanih guma, a postu tu cesto ima vrlo egzaktnih rezultata, metrima, kilometrima na sat i sl. lako je onda uporediti taj test sa testom specijalizovane gume pa naci da su mnogi modeli specijalizovanih guma losiji od najboljih all season.
Nikakvih problema ni po dubljem snijegu, pa cak i kad ima leda ispod. Samo lagani gas kao sto bi i sa zimskom na takvoj podlozi.
Crossclimate je razvjena iz ljetne gume pa prilagođena za zimu. To treba imati na umu kod odabira. Uz to je još i dugotrajna.
GY Vector 4seasons G2, je bila na jednom autu kojeg je kćer ranije vozila, a radi posla se svaki dan verala na podhrastove. Bez ikakvih problema. Po svakakvom vremenu.
GY Vector 4seasons je razvijena od zimske gume pa prilagođena za ljetnu upotrebu. Malo je manje trajna, ali je odlična.
Jedna je malo bolja zimi, druga je malo bolja ljeti, u suštini su kompromis, ali sasvim solidan
Sve se češće na testovima allseason guma nađu kao reperi pobjednici na testovima ljetne i zimske gume.
Tu se moze vidjeti kako se all season jako priblizila performansama specijalizovanih guma, a postu tu cesto ima vrlo egzaktnih rezultata, metrima, kilometrima na sat i sl. lako je onda uporediti taj test sa testom specijalizovane gume pa naci da su mnogi modeli specijalizovanih guma losiji od najboljih all season.
- vjeshalica
#21425 Re: Dolazi zima - zimske gume
Lagani gas ide svakako, dok ne stanes....kad stanes ili se zalijeci ili lance...fkt inne ciste nek ih crni dzavo nosi