Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#21426 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ako ne ide lagani, ja pun složim ako nema nikog i uglavnom izvuče 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#21427 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kupi ti to u Njemackoj prike, zajebat ce te neko ovdjerovac13 wrote: ↑07/02/2022 21:13
Ima na par mjesta guma na stanju za narucit postom.
Upravo razmisljam o tome.
Nisam nikad narucivao pa ne znam sta se moze tu zakomplikovat.
Ja se nadam da je svejedno gdje kupim gume,sve one dolaze iz michelin tvornica.
Nema valjda kakvog fusha.
Jel sa gumama posalju kakav racun,moze li bit guma s greskom,kome se zalit.
Uvijek sam kupovao gume ovdje.
Moj kum je jednom dobio neke gume koje nisu bile uredu,ali nisu bile michelin,vratio njih i uzeo michelin,to funkcionira kad je ovdje.
A ako mi neko posalje gume,koga da ganjam.
Nemam pojma sta je pametnije.
Nasao sam ovdje dunlop po dobroj cijeni.
Al mi zao i ljetne i zimske su michelin pa bi volio nastavit.
- beco
#21428 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ima li jos neka preporuka za web stranicu za kupovinu guma a da nije Maja, Makbel, Unitrade, Tomec....
- rovac13
#21429 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne ide to._BataZiv_0809 wrote: ↑08/02/2022 14:21Kupi ti to u Njemackoj prike, zajebat ce te neko ovdjerovac13 wrote: ↑07/02/2022 21:13
Ima na par mjesta guma na stanju za narucit postom.
Upravo razmisljam o tome.
Nisam nikad narucivao pa ne znam sta se moze tu zakomplikovat.
Ja se nadam da je svejedno gdje kupim gume,sve one dolaze iz michelin tvornica.
Nema valjda kakvog fusha.
Jel sa gumama posalju kakav racun,moze li bit guma s greskom,kome se zalit.
Uvijek sam kupovao gume ovdje.
Moj kum je jednom dobio neke gume koje nisu bile uredu,ali nisu bile michelin,vratio njih i uzeo michelin,to funkcionira kad je ovdje.
A ako mi neko posalje gume,koga da ganjam.
Nemam pojma sta je pametnije.
Nasao sam ovdje dunlop po dobroj cijeni.
Al mi zao i ljetne i zimske su michelin pa bi volio nastavit.
Rekoh stradala dok sam vozio kuci za bih,i sad rezervna ljetna na autu.
Narucena,sutra stize pa valjda bude ok,poslace fiskalni racun,nisam valjda tolki baksuz.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- rovac13
#21431 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tek sad skontah da me zahebavas
- beco
#21432 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pitao sam Uniicredit banku oko razlike u cijenama kad se gume kupuju u kešu i na odgođeno plaćanje.
Njihov odgovor:
Poštovani,
Zahvaljujemo Vam se na dostavljenom upitu.
Klijenti potpisuju ugovor za obročnu otplatu koju će prodavati bez kamata i naknada za klijente UniCredit kreditnih kartica.
Ugovorom Trgovac se je obvezao da će prodavati svu robu i vršiti usluge na svojim Prodajnim mjestima Korisnicima bez izuzetka, po redovnim cijenama koje se primjenjuju za gotovinska plaćanja bez zaračunavanja dodatnih troškova.
Svako povećanje cijene na ime bilo koje marže, troškova, provizije i sl. je protivno navedenoj odredbi ugovora što povlači mogući raskid ugovora i odgovornost trgovca za štetu koju je time pričinio.
Isto tako i odredba Zakona o zaštiti potrošača BiH /Zakon/ priječi trgovca da formira drugu cijenu od one istaknute na proizvodu ili cjeniku usluga. U protivnom izlaže se sankcijama propisanim samim Zakonom.
Također, trgovci imaju mogućnost davati popust za gotovinsko plaćanje.
Njihov odgovor:
Poštovani,
Klijenti potpisuju ugovor za obročnu otplatu koju će prodavati bez kamata i naknada za klijente UniCredit kreditnih kartica.
Ugovorom Trgovac se je obvezao da će prodavati svu robu i vršiti usluge na svojim Prodajnim mjestima Korisnicima bez izuzetka, po redovnim cijenama koje se primjenjuju za gotovinska plaćanja bez zaračunavanja dodatnih troškova.
Svako povećanje cijene na ime bilo koje marže, troškova, provizije i sl. je protivno navedenoj odredbi ugovora što povlači mogući raskid ugovora i odgovornost trgovca za štetu koju je time pričinio.
Isto tako i odredba Zakona o zaštiti potrošača BiH /Zakon/ priječi trgovca da formira drugu cijenu od one istaknute na proizvodu ili cjeniku usluga. U protivnom izlaže se sankcijama propisanim samim Zakonom.
-
NecuVise
#21433 Re: Dolazi zima - zimske gume
Je li do mene ili je ova zadnja rečenica u koliziji sa svim prethodnim?
-
foxlife
- Warashii
#21435 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zašto ne bi mogao dati popust i na karticno plaćanje?
Ugovor je za korištenje pos terminala a ovo sto rade sa duplim cijenama je varanje, tj. klasična prevara poreske jer sa gotovinom on to drugačije knjizi a sa karticom nema tu mogućnost.
-
tabija
#21436 Re: Dolazi zima - zimske gume
U principu, samo ce ti reci da je cijena za karticu normalna, a ova za kes je sa popustom i eto...beco wrote: ↑08/02/2022 15:45 Pitao sam Uniicredit banku oko razlike u cijenama kad se gume kupuju u kešu i na odgođeno plaćanje.
Njihov odgovor:
Poštovani,
Lopovluk
-
foxlife
#21437 Re: Dolazi zima - zimske gume
pa ne znam kakve ugovore oni sklapaju sa bankama zato i ne znam da li moze dati ili ne moze i na karticno
to sve zavisi od ugovora prodavnice i banke i sta pise u njemu i kakve su obaveze itd
- Ateista
#21438 Re: Dolazi zima - zimske gume
Zakonski nije u koliziji jer redovna cijena mora biti ista, a trgovac moze odrediti sam uslove za popust, vidjao sam na ekupi popuste ako platis odredjenom karticom i slicno.
U realnosti jeste, jer trgovci to koriste i povecaju osnovnu cijenu pa kao daju popust, zakonski su pokriveni a u realnosti imaju razlicite cijene, i u realnosti sve do zadnje recenice nema nikakvog efekta zbog toga.
- Ateista
#21439 Re: Dolazi zima - zimske gume
Koliko ja znam, njima se nesto odbija za svaku transakciju banka uzme proviziju, tako mi je reklo vise ljudi iz racunovodstva razlicitih firmi u kojima sam radio.
- beco
#21440 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tehnički 90% prodavača ispunjava ove uslove, ali ima prodavača koji imaju najnižu cijenu za keš, veću za karticu odjedanput, još veću cijenu za odgođeno plaćanje. Ali eto da ne prozivamotabija wrote: ↑09/02/2022 10:41U principu, samo ce ti reci da je cijena za karticu normalna, a ova za kes je sa popustom i eto...beco wrote: ↑08/02/2022 15:45 Pitao sam Uniicredit banku oko razlike u cijenama kad se gume kupuju u kešu i na odgođeno plaćanje.
Njihov odgovor:
Poštovani,
Lopovluk
-
foxlife
#21441 Re: Dolazi zima - zimske gume
to sam i ja cuo pa ne znam kakve su ugovore sklopili i da li to odbijanje zavisi od cijene je li fiksno itd
to sada mozemo nagadjati
-
dado_
#21442 Re: Dolazi zima - zimske gume
Svako placanje karticom banka uzme 2,5-3%, ako ide na rate ide jos dodatno 3-5% na ovo prvo. Logicno je da ce ti dat popust za kes, i musterija voli dobiti gotovinski popust, a i bolje spustit ljudima nego dat banci. Ne znam sta vam tu nije jasno
- beco
#21443 Re: Dolazi zima - zimske gume

E ovo mi nije jasno 4 cijene?
Keš nije isto kao karticom odjedanput, a pogotovo nije isto na rate
-
dado_
#21444 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pa procitaj gornji post i saberi % koje sam napisao i bice ti jasno. Platis kesom toliko, s racuna na racun isto, karticom doda ti 3% koliko njemu uzme banka za pos aparat (ovo u pravilu ne bi smio jedino ako je covjek stavio bas min marzu, lupam 10% pa mogu opravdati) ovo zadnje dodaj jos 3-5% sto mu uzmu ako je placanje soping karticom, to opravdavam jer je to lihvarenje stvarno, jer banka bukvalno sav trosak prebaci na prodavca
-
dado_
#21445 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ovaj je malo i podigao ovo sto sam ja napisao. I ne znam gdje ovo gledas da kupis gume, naplate ti 50KM montazu 4 gume? U savi bar pise da je uz kupovinu besplatna montaza, ako nisu sta promijenili
- beco
#21446 Re: Dolazi zima - zimske gume
Jedno što ti opravdavas ali ako si čitao odgovor banke ne smije cijena biti drugačija za placanje odjedanput karticom i na rate.
Može ti dati na gotivinsko popust ali ne da dodaje marze zato što kupuješ na odgođeno izade 50 KM troskovi mu na odgođeno plaćanje ma hajte molim vas.
Može ti dati na gotivinsko popust ali ne da dodaje marze zato što kupuješ na odgođeno izade 50 KM troskovi mu na odgođeno plaćanje ma hajte molim vas.
-
foxlife
#21447 Re: Dolazi zima - zimske gume
to je nama potpuno jasno nego nam nije jasno jel ugovorom vezan da li moze dati popust na karticno placanje ili ne
-
dado_
#21448 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ne opravdavam ja nista, ja sam ti napisao da banka uzme 7,5% u prosjeku na placanje na rate, i to ako je do godinu dana, ako je duze vjerovatno i vise, to ne znam tacno. To pitaj bilo koga ko ima pos aparat i tu mogucnost placanja.beco wrote: ↑09/02/2022 14:33 Jedno što ti opravdavas ali ako si čitao odgovor banke ne smije cijena biti drugačija za placanje odjedanput karticom i na rate.
- beco
#21449 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ja i ti isto gluhih telefona da se igramo. Sigurno se banka ugradi ali to nije poenta, oni potpišu sa bankom ugovor:dado_ wrote: ↑09/02/2022 14:39Ne opravdavam ja nista, ja sam ti napisao da banka uzme 7,5% u prosjeku na placanje na rate, i to ako je do godinu dana, ako je duze vjerovatno i vise, to ne znam tacno. To pitaj bilo koga ko ima pos aparat i tu mogucnost placanja.beco wrote: ↑09/02/2022 14:33 Jedno što ti opravdavas ali ako si čitao odgovor banke ne smije cijena biti drugačija za placanje odjedanput karticom i na rate.
"Ugovorom Trgovac se je obvezao da će prodavati svu robu i vršiti usluge na svojim Prodajnim mjestima Korisnicima bez izuzetka, po redovnim cijenama koje se primjenjuju za gotovinska plaćanja bez zaračunavanja dodatnih troškova"
-
dado_
#21450 Re: Dolazi zima - zimske gume
Također, trgovci imaju mogućnost davati popust za gotovinsko plaćanje.beco wrote: ↑09/02/2022 15:04Ja i ti isto gluhih telefona da se igramo. Sigurno se banka ugradi ali to nije poenta, oni potpišu sa bankom ugovor:
"Ugovorom Trgovac se je obvezao da će prodavati svu robu i vršiti usluge na svojim Prodajnim mjestima Korisnicima bez izuzetka, po redovnim cijenama koje se primjenjuju za gotovinska plaćanja bez zaračunavanja dodatnih troškova"
Sta je s ovim dijelom? Ovo citiramo sta kome odgovara? Ja znam da ne bi trebalo bit razlika izmedju placanja karticom iznosa u cjelini ili na rate, ali isto tako znam zasto to ljudi rade i napisao sam ti gore. Na kraju krajeva sta mu moze banka, raskinut ugovor s njim? Hoce ga zaj... u pm. Njegova radnja, njegova roba, covjek formira cijene, daje ti popust za kes, ako hoces kupi ako neces produzi dalje. Ne kontam polemiku ljudi za 20-30 maraka si probijaju glavu a hoce stvar od 200maraka na sto rata i kaze sto je skuplje. Pa skuplje je da bi danas nesto prodao, pogotovo gume i to sto je hajmo rec mnogima skupa stavka a svi voze auta, moras stavit min marzu da bi bio konkurentan i da bi prodao robu, e onda dodjes ti (primjera radi)i hoces 4 gume na 24 rate, covjek stavio marzu 10-15% i ti izvadis tu karticu gdje mu uzmu pola zarade. I sta ti kazes ne moze to tako? Ma daj