ZADRUGA I DJECA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PerfekcionistaTZ

#126 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by PerfekcionistaTZ »

Guadalajara wrote: 06/02/2022 20:40
Prema toj logici ja bih trebao biti psihopata, sociopata, manijak, ubica...jer sam zivio na prvoj liniji kao dijete u ratnom Sarajevu...Non stop snajperisanje, gadjanje sa sijacem, tenkovima, patovima sa Teologije u Nedzaricima, iz kasarne, iz Doma slijepih, radione... :roll:

snajperisti-u-sarajevu-t71938s7025.html#p17895708
Ponovo ograničeno rezonovanje. Zdrav razum, logika, psiholozi, naučnici, doktori i ostali relevantni ljudi, grupe, se slažu da gledanje ružnih, prostih programa može ozbiljno negativno uticati na razvoj ličnosti dijeteta, tinejdžera, i u tome nema spora. Na tebi ako nije rat ostavio nikakvog traga hvala Bogu, odlično, ali ima ljudi na koje je ostavio traga a koje lično poznajem, i koji jesu postali psihopate, psihički bolesnici na osnovu PTSD-a.
Opet s druge strane gledanje nekih stvari se lakše upija i prihvaća kao normalno.
Mene čudi i brine da postoji neko ko misli da gledanje zadruge gdje su 24 sata na dan psovke, kurvaluci, tuče, svađe, pljuvanje, neće nimalo uticati na jednu djevojku ili mladića. Upravo takvi roditelji i dopuštaju svojoj djeci da to gledaju, to se zove linija lakšeg otpora.

I još jednom naglašavam, kada kažem opasnost po djecu mislim na opasnost po našu djecu, imali oni 9 godina ili 18, mnogi od nas imaju dijete, neko mladje neko starije, veća je opasnost po djevojke i momke od 15-20 godina neko za dijete od 8 godina koje vjerovatno još ne zna spoznati šta je šta i o čemu se tu radi. Dakle ko god ima dijete, nebitno koliko godina, obratite pažnju, razgovarajte sa njima.
Ateista

#127 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by Ateista »

Nisam bas siguran koliko se zabranama moze mesto postici, smatram.da roditelji prvenstveno trebaju vise pricati sa djecom i odgajati ih, te u startu prevenirati da im takvi sadrzaji budu uopste zanimljivi, zainteresovati za pametnije stvari i slicno.
Znam da nije lako, socijalni pritisci i slicno, ali i to je jedna od najbitnijih stvari koju djecu treba nauciti kako da se odupru socijalnim pritiscima.

Edit: jako bitan je i licni primjer, kako ocekivati da djeca ne gledaju takve stvari ako to rade njihovi roditelji...
avetinja

#128 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by avetinja »

Kada se sjetim članka sa Klixa o nastupu Đale i Bube u Domu mladih. Na slikama sve djeca od 15 do 17 godina. Tamo u ćoškovima stoje roditelji. Gledajući slike meni bi čudno šta će roditelji tu, radije sjesti u neki kafić blizu i sačekati da se završi. Pogotovo mi bi čudno što su na slikama gotovo samo očevi. Listajući dalje naletim da je poslije koncerta u bekstejdžu potpise i slike dijelila neka silikonka. I sve se taje slikale sa tom silikonkom, kez od uha do uha. Djeca ishavještena. :lol: Eto gdje je problem, u roditeljima.
PerfekcionistaTZ

#129 Re: ZADRUGA I DJECA

Ateista wrote: 07/02/2022 10:19 Nisam bas siguran koliko se zabranama moze mesto postici, smatram.da roditelji prvenstveno trebaju vise pricati sa djecom i odgajati ih, te u startu prevenirati da im takvi sadrzaji budu uopste zanimljivi, zainteresovati za pametnije stvari i slicno.
Znam da nije lako, socijalni pritisci i slicno, ali i to je jedna od najbitnijih stvari koju djecu treba nauciti kako da se odupru socijalnim pritiscima.

Edit: jako bitan je i licni primjer, kako ocekivati da djeca ne gledaju takve stvari ako to rade njihovi roditelji...
Upravo tako, prije svega razgovor a u nekim slučajevima i cenzura, što da ne. Ja sam i rekao na početku teme poduzmite nešto, reagujte, kontrolišite. Dakle prije svega razgovor a uz to malo prati šta ti dijete radi, nekad možeš razgovarati sa njim poput najvećeg psihologa i znalca ali dijete ne šljivi 1%. Uglavnom ne budimo imuni a većina roditelja je imuna, nemaju vremena ko biva još o tome da vode računa, pa se tješe izgovorima tipa "i ja sam gledao akcione filmove pa nisam ubica". To je reznovovanje ograničenog uma.
uglavnomja

#130 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by uglavnomja »

PerfekcionistaTZ wrote: 07/02/2022 10:09
Guadalajara wrote: 06/02/2022 20:40
Prema toj logici ja bih trebao biti psihopata, sociopata, manijak, ubica...jer sam zivio na prvoj liniji kao dijete u ratnom Sarajevu...Non stop snajperisanje, gadjanje sa sijacem, tenkovima, patovima sa Teologije u Nedzaricima, iz kasarne, iz Doma slijepih, radione... :roll:

snajperisti-u-sarajevu-t71938s7025.html#p17895708
Ponovo ograničeno rezonovanje. Zdrav razum, logika, psiholozi, naučnici, doktori i ostali relevantni ljudi, grupe, se slažu da gledanje ružnih, prostih programa može ozbiljno negativno uticati na razvoj ličnosti dijeteta, tinejdžera, i u tome nema spora. Na tebi ako nije rat ostavio nikakvog traga hvala Bogu, odlično, ali ima ljudi na koje je ostavio traga a koje lično poznajem, i koji jesu postali psihopate, psihički bolesnici na osnovu PTSD-a.
Opet s druge strane gledanje nekih stvari se lakše upija i prihvaća kao normalno.
Mene čudi i brine da postoji neko ko misli da gledanje zadruge gdje su 24 sata na dan psovke, kurvaluci, tuče, svađe, pljuvanje, neće nimalo uticati na jednu djevojku ili mladića. Upravo takvi roditelji i dopuštaju svojoj djeci da to gledaju, to se zove linija lakšeg otpora.

I još jednom naglašavam, kada kažem opasnost po djecu mislim na opasnost po našu djecu, imali oni 9 godina ili 18, mnogi od nas imaju dijete, neko mladje neko starije, veća je opasnost po djevojke i momke od 15-20 godina neko za dijete od 8 godina koje vjerovatno još ne zna spoznati šta je šta i o čemu se tu radi. Dakle ko god ima dijete, nebitno koliko godina, obratite pažnju, razgovarajte sa njima.
bezze poredjenje rata i ovog smeca

rat je zlo, i to nametnuto zlo
koje niko normalan ne zeli

ovo smece je "pozeljno", daje smjernice kako se ponasati, postaje obrazac zivljenja :cry:
unistava generacije
i jos neko kaze - pa neka ih, snasli se, zaradili, snimili nesto ... pa fuj, i fuj ... podrzavanje raspada svake civilizacijske norme
najnizi najprimitivniji nagoni
i pri tome vise mislim na gledaoce nego na ucesnike, jer oni to rade rezirano i za pare
a budale placaju da gledaju

:run:
mali_balon

#131 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by mali_balon »

Izdavanje dozvole za emitivanje pinku je pogubnije, opasnije i gore od agresije na BiH.....
ScoobyDooby

#132 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by ScoobyDooby »

Pobjednik dobje 50k eura za pobjedu. Ucit il bit budala i otic u zadrugu... Jadna djeca.Najvise se bojim da ce curica pokupit ono droljasto ponasanje a mali da ce snimit kako se muski tamo ponasaju prema zenama i kopirat to. Neki dan izleti klip, lik pljuje nekakvu udara je ona nista.
Moji imaju tablete, al mogu koristit samo offline aplikacije i netflix za crtace. Dnevna doza interneta je 45 do 60 min.Njihovo je hocel surfat il igrat igre online. I samo friendly igre tipa mario kart, animal crossing,tetris 99 i tako to.
Mobiteli samo imaju pristup viberu, gdje su samo prijatelji, skolski prijatelji i famElija. I svaku noc zena sve provjeri tj procita. Nukad ne znas kakvih manijaka ima.
9 i 7 godina.
Login77777

#133 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by Login77777 »

Te zadruge, zvijezde granda itd sve je to isto zlo. A roditelji koji daju djeci telefon jer ih drugacije nisu u stanju smiriti svakako treba se upitati jel on dobar roditelj.
Odgovor je „ne“ ali neka svako se sam upita.
Nierika

#134 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by Nierika »

Sanjarko wrote: 07/02/2022 07:00
Nierika wrote: 06/02/2022 19:16

Je li ovo slaganje ili neslaganje? :D

Hm, sadržaji koji promovišu nacionalizam, nasilje, diskriminaciju. I ovdje ima i nasilja i užasnih izjava ali budu sankcionisani. Slažem se definitivno da nije za preporuku ali ne bih rekla da se ništa ne može naučiti o npr. ljubavi ili prijateljstvu ili nezdravim odnosima ili međuljudskim odnosima generalno.

A ok, kad si tako siguran. :D
^^=this :zoka:
Onda zbunjenost, čuđenje ili nešto. :D
Ateista

#135 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by Ateista »

Login77777 wrote: 07/02/2022 12:59 Te zadruge, zvijezde granda itd sve je to isto zlo. A roditelji koji daju djeci telefon jer ih drugacije nisu u stanju smiriti svakako treba se upitati jel on dobar roditelj.
Linija manjeg otpora koja kasnije dolazi na naplatu, ako hoces nesto da obavis, na mitu popijes kafu i slicno, najlakse je dati mobitel ili tablet, ili kad djeca nece da jedu pa kao usput i nauce ih da ne mogu jesti bez mobitela.
Gledam jednom na aerodromu, lik sa djecakom oko 3 godine - tablet, slusalice i cucla u ustima, i vidim ih nekoliko puta i prije i poslije leta, stalno isto. :shock: Sta on ocekuje od tog djeteta, nije mi jasno.
Ateista

#136 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by Ateista »

komsinica_s_drugog wrote: 07/02/2022 07:53 Maloj djeci mi odredjujemo sadrzaje, tako da ce djeca gledati ono sto roditelj gleda. U mojoj kuci Zadruge nema. Naravno da sam cula, jer se naleti na naslove po netu, ali nit znam imena ucesnika, nit ista drugo. Djeca pojma nemaju o tome. Zato gledaju youtubere, ove sto znaju opsovat, Sone, Dex Rock, Cerix. Gledaju i nekog Amira i Aldina. Sjela ja jedan dan da vidim u cemu je fazon, jer mi zvuce retardirano. Skecevi su im prilicno plitki, gluma neuvjerljiva, produkcija jeftina, na kraju uvijek bude neka pouka, lijepa, pa sam im to dozvolila. Zaga i Filip me ispametise sa svojim iritantnim glasovima, a i izbise pare iz dzepa na bojanke, slicice, albume, loptice, sveske itd itd.

Poenta je da djecu ne mozemo, a i ne trebamo drzati u sterilnom okruzenju. Vani su ljudi koji nisu divni, nije ovo zemlja leptirova i medvjeda, a sta kad ih pustite medju ljude tako uljuljkane u bajkovite misli, gdje se ne znaju snaci niti ponasati? Ja sam donekle pogrijesila sa starijim i vidjela da ne treba tako, jer on se ne zna ponasati medju grubom djecom koja psuju, tuku i cupaju, samo se skloni u kraj i zaprepastava.

E pa sine znaj i ti sta je je*i ga, mars, i pocupat, ali nemoj prvi. Jos se trudim da to ispravim, ali polako, ici ce to.

Na kraju krajeva, sta ste vi, sta smo mi, gledali kao djeca, na koga se ugledali, sta pricali? Ja sam gledala Mumijeve, Letece medvjedice, ali i slusala repere, gledala horore, Dosije X i hejbet stvari na koje su roditelji sa zgrazanjem gledali. E, ja ne zelim biti taj roditelj koji ne razumije i glumi savrsenstvo, jer nisam takva.

Svoje sam posadila kraj sebe, odgledasmo Gospodara prstenova, Ratove Zvijezda, Avengerse, mali slusa Eminema, ja mu pokazala sve svoje postere, knjigu i isjecke koje sam godinama skupljala. Igraju Minecraft, Among Us, Roblox
Hocu da ih razumijem, budem ukljucena u njihove hobije, interese i pomalo da im popravljam percepciju oko nekih stvari, da ima i mog uticaja u oblikovanju njihovog ukusa, ali opet da ih pustim i da sami odluce sta ce voljeti i cime se zanimati.

Najbitnije je imati mjeru, uvid i povjerenje djeteta.
:thumbup: Jako relan i zreo post.
Cregan

#137 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by Cregan »

Može li mi neko objasniti šta će djetetu od sedam godina mobitel uopšte?
ESTIUM

#138 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by ESTIUM »

Da općenito mobitel i internet su pošast ovog doba; opet pogledaj imaš dijete ne možeš ga ni na utakmicu povesti izgubiti par sati s njim,lakše mu tutnuti mobitel ispred glave i prst u uho..općenito smo postali jako loši i sebični ljudi
PerfekcionistaTZ

#139 Re: ZADRUGA I DJECA

ScoobyDooby wrote: 07/02/2022 12:53 Najvise se bojim da ce curica pokupit ono droljasto ponasanje a mali da ce snimit kako se muski tamo ponasaju prema zenama i kopirat to. Neki dan izleti klip, lik pljuje nekakvu udara je ona nista.
Upravo to. Koliko ima fino vaspitanih curica, cura, koje ce iz svoje naivnosti i neznanja poceti gledati zadrugu i nesvjesno poprimiti barem dio učestalog ponašanja droljica sa zadruge kojima je svaka druga riječ ku*ac i koje otvoreno pričaju o svojim kurvalucima. Jedino glup insan može misliti da to ne može ostaviti nekog traga na curicu, djevojku koja je jos u fazi izgradnje sopstvene ličnosti.
Ova tema i jeste otvorena kao apel roditeljima da poduzmu nešto jer normalna, odgojena žena je stub porodice, ako je zadruga bude vaspitavala a ne roditelji iz toga ne može izaći ništa pozitivno a slijepci neka zatvaraju oči pred ovim problemom.
Sanjarko

#140 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by Sanjarko »

Ateista wrote: 07/02/2022 13:56
Login77777 wrote: 07/02/2022 12:59 Te zadruge, zvijezde granda itd sve je to isto zlo. A roditelji koji daju djeci telefon jer ih drugacije nisu u stanju smiriti svakako treba se upitati jel on dobar roditelj.
Linija manjeg otpora koja kasnije dolazi na naplatu, ako hoces nesto da obavis, na mitu popijes kafu i slicno, najlakse je dati mobitel ili tablet, ili kad djeca nece da jedu pa kao usput i nauce ih da ne mogu jesti bez mobitela.
Gledam jednom na aerodromu, lik sa djecakom oko 3 godine - tablet, slusalice i cucla u ustima, i vidim ih nekoliko puta i prije i poslije leta, stalno isto. :shock: Sta on ocekuje od tog djeteta, nije mi jasno.
Ma ima dobrih stvari za tablete i mobitele, a djeciji sadrzaj su i podsticu djecu. Primjerice drum pad i neka igrica ribice. Ova prva je muzicka aplikacija za sviranje muzike na uredzajima, a igrica ribice uci brojanju.

Treba regulisat kazem ja sto sta. Sto bi internet i mediji izuzeti bili od zakona. Ali raspravljali smo o tome vec na jednoj temi i kazu da mozda jednog dana to bude.

Dao sam gdje smo raspravljali o tome na prethodnim stranama.
beni-bu-man

#141 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by beni-bu-man »

Cregan wrote: 07/02/2022 14:18 Može li mi neko objasniti šta će djetetu od sedam godina mobitel uopšte?
Da bi nemajke i neocevi imali svoj mir.
doktornauke

#142 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by doktornauke »

beni-bu-man wrote: 07/02/2022 14:42
Cregan wrote: 07/02/2022 14:18 Može li mi neko objasniti šta će djetetu od sedam godina mobitel uopšte?
U moj vakat a ima i sad su bile igracke da se djeca igraju,telefon kao vid zabave za djecu je neprihvatljiv.Auto ili voz na daljinski,barbike.covjece ne ljuti se itd su samo neke od igrica sa kojim se djete moze zabavit.
detroit-mercy

#143 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by detroit-mercy »

Meni je shega kad se ovi stariji ibrete kako su djeca non stop na telefonu i kako se vise ne znaju ni igrati a oni sami se ne skidaju sa telefona :mrgreen:.
detroit-mercy

#144 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by detroit-mercy »

Da bi majke i ocevi bili na telefonima :mrgreen:.
Ateista

#145 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by Ateista »

Sanjarko wrote: 07/02/2022 14:39

Ma ima dobrih stvari za tablete i mobitele, a djeciji sadrzaj su i podsticu djecu. Primjerice drum pad i neka igrica ribice. Ova prva je muzicka aplikacija za sviranje muzike na uredzajima, a igrica ribice uci brojanju.

Treba regulisat kazem ja sto sta. Sto bi internet i mediji izuzeti bili od zakona. Ali raspravljali smo o tome vec na jednoj temi i kazu da mozda jednog dana to bude.

Naravno, ima i aplikacija koje podsticu kreativnost i poucne su, ne mora biti samo ni to, po meni nije problem da dijete pogleda crtani i igra neku igricu koja nije poucna, bitno je da nije nesto sto zaglupljuje i da se u svemu ima mjera, da dijete provede vremena napolju, na nekom sportu, sa igrackama i slicno.
detroit-mercy

#146 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by detroit-mercy »

doktornauke wrote: 07/02/2022 15:12

U moj vakat a ima i sad su bile igracke da se djeca igraju,telefon kao vid zabave za djecu je neprihvatljiv.Auto ili voz na daljinski,barbike.covjece ne ljuti se itd su samo neke od igrica sa kojim se djete moze zabavit.
Pa dobro sad, u tvoje doba voz na daljinski u doba tvoga oca klisa i firiza a u doba nase djece postoje drugi nacin igara. Samo sto u svemu treba naci mjeru.
doktornauke

#147 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by doktornauke »

detroit-mercy wrote: 07/02/2022 15:21
Pa dobro sad, u tvoje doba voz na daljinski u doba tvoga oca klisa i firiza a u doba nase djece postoje drugi nacin igara. Samo sto u svemu treba naci mjeru.
Nema mjere kod roditelja koji sami provode po 15 sati za racunarima i telefonima.
Cregan

#148 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by Cregan »

Sanjarko wrote: 07/02/2022 14:39

Znam ja sve to, ali opet nema potrebe da dijete posjeduje mobitel. Ima tablet kući, na kojem su instalirane sve te stvari i određen period kada to može koristiti.
beni-bu-man

#149 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by beni-bu-man »

Ja malcu uzeo vodene bojice i blok za crtanje, dijete se nije 3 sata culo, jos se ja zado s njim crtajuci :lol:
doktornauke

#150 Re: ZADRUGA I DJECA

Post by doktornauke »

beni-bu-man wrote: 07/02/2022 15:45
Ja malcu uzeo vodene bojice i blok za crtanje, dijete se nije 3 sata culo, jos se ja zado s njim crtajuci :lol:
:thumbup:
Post Reply