Da si htio čitati, shvatio bi da nisam stručna za građevinarstvo. Međutim, i ne treba biti posebno stručan za zaključak da se na gradilištu sarajevske tramvajske pruge ne radi normalnom dinamikom. Vjerovatno je ona ovakva - usporena i neproduktivna, tako i projektovana, i to je problem na koji treba usmjeriti kritike. Već u ugovorima se planira dugotrajna izgradnja, rastezanje rokova, najviše iz razloga što građevinske firme nemaju dovoljan broj radnika, a otvorile su previše gradilišta, pa periodično preusmjeravaju radnike s jednog gradilišta na drugo, i lažno prikazuju.agnostic_front wrote: ↑06/02/2022 17:29Strucna racunica, nema sta. Hvala.jasib wrote: ↑06/02/2022 16:03
@Haris je na ovom forumu dežurni "filozof" i perfidni podjebavač na skoro svim temama. Pa i ovdje![]()
Napisala sam da nisam građevinski inženjer, ali laički posmtrano, zaključujem da: Ako je na gradilištu skoro redovno prisutno 7-10 radnika, u jednoj dnevnoj smjeni, ako je gradilište moguće oorganizovati u 3 smjene dnevno, a jeste, pa uračunati još nevrijeme, dane praznika, i sl. dovoljno je komotno prepoloviti rok od 10 mjeseci za rekonstrukciju sarajevske tramvajske pruge. Pa nek je i 6 mjeseci, to znači da je trasa već trebala biti napunjena tampon materijalom, da je gornji sloj trebao biti u pripremi za postavljanje i sa toplijim martovskim danima instalacijom pruge...
Moja računica je prosta: Samo sam iskoristila prazne sate, one u kojima radnici na gradilištu ne rade, a to je 2. i 3. smjena, ili makar 2. smjena, a to je 10-tak radnih sati dnevno, plus makar isti broj radnika koji je trenutno angažovan, i rok završetka radova bio bi prepolovljen.
Ali, tada bi fotografije sa presijecanja vrpce do izbora bile već poprilično izbljedjele