Rekonstrukcija tramvajske pruge
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1076 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Osuda svih totalitarnih rezima fasista nacista i komunista
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1077 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Lik je završio fakultet da mu se broji. Inače je od običnog radnika stigao do direktorske pozicije velike kompanije.PM72 wrote: ↑06/02/2022 14:20 Daj budi normalan...završio višu školu na Sokocu,preziva se Šteta i trebam padat u bandak od sreće što nam je taj teletabis ministar? Šta je postigao u životu da bi bio ministar? Ili onaj što mu je ministarsko mjesto ujedno i prvo radno...šta rade od ovog naroda i zemlje mater im jebem idiotsku
I tsj sa prvim radnim mjestom, Garibija. Sasvim pristojan mimistar, u posljednje vrijeme ga ima i na gostovanjima. Ljidi znaju sastaviti suvisle rečenice, ne prodaju maglu i pričaju o konkretnim stvarima.
To što mi mislimo da bi ministar pišanog kantona morao biti nobelovac, to je naš problem. A ni to ništa ne garantuje. Jedino što je opipljivo su rezultati. Za značajnije treba vremena, ali isto tako vidimo da je dosta toga pokrenuto.
Dakle, nije šuplja, lopata je zakopala. Ako slažu, kritikovati treba, ako zajebu isto. Ali kritika ko je gdje u školu išao, odavno ne pije vode.
Samo rezultati.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1078 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Do maja nemamo sto prigovarati
Tocnije do krajs 3.mjeseca ako fizicki ne vidimo sine u sarajevu barem na gomili
Ako je dobra priprema...sine ce se brzo slagati
Iskreno ja sam se navikao da nema tram
Trebalo mi je pola godine
Sad kao i da ga nikad nije bilo nize vjetrenjace
Tocnije do krajs 3.mjeseca ako fizicki ne vidimo sine u sarajevu barem na gomili
Ako je dobra priprema...sine ce se brzo slagati
Iskreno ja sam se navikao da nema tram
Trebalo mi je pola godine
Sad kao i da ga nikad nije bilo nize vjetrenjace
-
PM72
#1079 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Iz tvojih usta u božje uši.Brzo će doći pomenuti rokovi i neko će se ušutiti.Sudeći po iskustvuChmoljo wrote: ↑06/02/2022 15:07Lik je završio fakultet da mu se broji. Inače je od običnog radnika stigao do direktorske pozicije velike kompanije.PM72 wrote: ↑06/02/2022 14:20 Daj budi normalan...završio višu školu na Sokocu,preziva se Šteta i trebam padat u bandak od sreće što nam je taj teletabis ministar? Šta je postigao u životu da bi bio ministar? Ili onaj što mu je ministarsko mjesto ujedno i prvo radno...šta rade od ovog naroda i zemlje mater im jebem idiotsku
I tsj sa prvim radnim mjestom, Garibija. Sasvim pristojan mimistar, u posljednje vrijeme ga ima i na gostovanjima. Ljidi znaju sastaviti suvisle rečenice, ne prodaju maglu i pričaju o konkretnim stvarima.
To što mi mislimo da bi ministar pišanog kantona morao biti nobelovac, to je naš problem. A ni to ništa ne garantuje. Jedino što je opipljivo su rezultati. Za značajnije treba vremena, ali isto tako vidimo da je dosta toga pokrenuto.
Dakle, nije šuplja, lopata je zakopala. Ako slažu, kritikovati treba, ako zajebu isto. Ali kritika ko je gdje u školu išao, odavno ne pije vode.
Samo rezultati.
-
foxlife
#1080 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
ti si svjestan da komunisticka drzava nikad nije postojala?
-
foxlife
#1081 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
tvoj problem i problem zelene bande je sto sve pljujetePM72 wrote: ↑06/02/2022 15:12Iz tvojih usta u božje uši.Brzo će doći pomenuti rokovi i neko će se ušutiti.Sudeći po iskustvuChmoljo wrote: ↑06/02/2022 15:07
Lik je završio fakultet da mu se broji. Inače je od običnog radnika stigao do direktorske pozicije velike kompanije.
Samo rezultati.![]()
ako se probije rok ne uradi kako treba ja cu biti prvi koji ce pljuvati i stetu i vladu i fortu i sta ja znam koga vec
al prica onaj zavrsio visu skolu na sokocu je bezveze prica ako se vidi rad
imamo hiljade cevapi hari diplomaca pa kakva korist?
nama sada i ekrem jevric moze biti ministar samo ako ima rezultate
a rezultati su ovdje dignuta lopata
- agnostic_front
#1082 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Mozete li nam napisati koji je to razuman rok za ovu dionicu i na osnovu kojeg izracuna ste dosli bas do tog roka? Hvala.jasib wrote: ↑06/02/2022 14:29tramvajtrojka wrote: ↑06/02/2022 13:28
umjesto kukanja i lupanja prvo se pogledaju podaci iz ugovora sa vremenom rekonstrukcije...Poenta nije na rekonstrukciji sarajevske tramvajske pruge, ona je nužna i trebala je biti izvršena davno davno prije, niti je bitno ko je i čiji je ministar i koja vlada. Poenta je u sljedećem:Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑06/02/2022 14:21 dzaba nasim ljudima bilo sta objasnjavati
postavio je gore neko rokove, objasnio da kakav je projekat, ko i kako finansira i opet dzaba...
Previše je dug period od 10 mjeseci za ovako kratku i relativno jednostavnu dionicu. Tim prije, jer smo svjedoci da mjesecima već, na gradilištu nema više od 10-tak radnika, i to još u jednoj smjeni, iako je bilo vrijeme u kojem se radovi mogli izvoditi i u 3 smjene, pa da cijeli projekat bude završen možda i ovih dana...Daleko je za Sarajevo 26.08.2022. godine, predaleko. I previše je dug rok izgradnje ni 10 km ove pruge.
@PM je dao konkretan primjer izgradnje onolike pruge, sve bez silne i moderne mehanizacije
- Haris.ba
#1083 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
I mene zanima.agnostic_front wrote: ↑06/02/2022 15:40 Mozete li nam napisati koji je to razuman rok za ovu dionicu i na osnovu kojeg izracuna ste dosli bas do tog roka? Hvala.
Nadam se da nije profesor Zaha sa katedre mjesanje betona za podzid.
- duh_sa_sjekirom
#1084 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Pa Zahiraga veli da bi on to za 7 dana sve završio...
Ko zna, zna

Ko zna, zna
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#1085 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Dosta toga je poremećeno što se tiče cijena i protoka robe. Kašnjenja me iskreno ne bi čudila, ali evo, živi bili pa vidjeli. Oa čemo onda pričati i svoditi rezultate.PM72 wrote: ↑06/02/2022 15:12Iz tvojih usta u božje uši.Brzo će doći pomenuti rokovi i neko će se ušutiti.Sudeći po iskustvuChmoljo wrote: ↑06/02/2022 15:07
Lik je završio fakultet da mu se broji. Inače je od običnog radnika stigao do direktorske pozicije velike kompanije.
Samo rezultati.![]()
Znam samo da mi je okej i da zakasne par mjeseci, jer drugi nisu bili u stanju ni zakopati za 20 godina.
Jedina rekonstrukcija pruge koj je rađena u prethodnom periodu ke opet kad je bio SDPov čovjek u ministarstvu.
- jasib
#1086 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
@Haris je na ovom forumu dežurni "filozof" i perfidni podjebavač na skoro svim temama. Pa i ovdjeHaris.ba wrote: ↑06/02/2022 15:43I mene zanima.agnostic_front wrote: ↑06/02/2022 15:40 Mozete li nam napisati koji je to razuman rok za ovu dionicu i na osnovu kojeg izracuna ste dosli bas do tog roka? Hvala.
Nadam se da nije profesor Zaha sa katedre mjesanje betona za podzid.
Napisala sam da nisam građevinski inženjer, ali laički posmtrano, zaključujem da: Ako je na gradilištu skoro redovno prisutno 7-10 radnika, u jednoj dnevnoj smjeni, ako je gradilište moguće oorganizovati u 3 smjene dnevno, a jeste, pa uračunati još nevrijeme, dane praznika, i sl. dovoljno je komotno prepoloviti rok od 10 mjeseci za rekonstrukciju sarajevske tramvajske pruge. Pa nek je i 6 mjeseci, to znači da je trasa već trebala biti napunjena tampon materijalom, da je gornji sloj trebao biti u pripremi za postavljanje i sa toplijim martovskim danima instalacijom pruge...
Daleko je za Sarajevo 26.08.2022. godine, predaleko. I previše je dug rok izgradnje ni 10 km ove pruge.
-
PM72
#1087 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Ne pratiš...ja zelenu gamad ne podnosim od prije rata,u ratu i pogotovo nakon rata.Ovi sad na vlasti su derivati te bagre,možda ima koji izuzetak a što se tiče struke,nema toga u fakultetima na Sokocu,Goraždu,Travniku,Kobiljači...sve to okači mačku o rep.foxlife wrote: ↑06/02/2022 15:24tvoj problem i problem zelene bande je sto sve pljujete
ako se probije rok ne uradi kako treba ja cu biti prvi koji ce pljuvati i stetu i vladu i fortu i sta ja znam koga vec
A što bi reko Mao ,nije važno jel mačka crna ili bijela-važno je da lovi miševe.Hoćel ovi kojeg ulovit,daj Bože i čisto sumnjam.Volio bih da ne budem u pravu.
-
foxlife
#1088 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
pratim dobro jer ti pljujes isto zeleni botoviPM72 wrote: ↑06/02/2022 16:05Ne pratiš...ja zelenu gamad ne podnosim od prije rata,u ratu i pogotovo nakon rata.Ovi sad na vlasti su derivati te bagre,možda ima koji izuzetak a što se tiče struke,nema toga u fakultetima na Sokocu,Goraždu,Travniku,Kobiljači...sve to okači mačku o rep.foxlife wrote: ↑06/02/2022 15:24
tvoj problem i problem zelene bande je sto sve pljujete
A što bi reko Mao ,nije važno jel mačka crna ili bijela-važno je da lovi miševe.Hoćel ovi kojeg ulovit,daj Bože i čisto sumnjam.Volio bih da ne budem u pravu.
da li si zeleni bot ne znam niti me zanima al vidim da radis isto kao oni
tvoj problem je da ne vidis da ova sada macka radi bar nesto za razliku od prijasnjih macaka
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#1089 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Nqci ce botpvi uvijek nestp za pljuvanje, pa makar izmisljali.. Nikad se vi usutit necetePM72 wrote: ↑06/02/2022 15:12Iz tvojih usta u božje uši.Brzo će doći pomenuti rokovi i neko će se ušutiti.Sudeći po iskustvuChmoljo wrote: ↑06/02/2022 15:07
Samo rezultati.![]()
-
PM72
#1090 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Zasad ta mačka samo čeprka po pijesku...a to kad radi priprema se za nuždu.Hoćel ćopit miša ostaje da vidimo.Sudeći koliko je pohitna-tražiće još kesica sa hranomfoxlife wrote: ↑06/02/2022 17:02pratim dobro jer ti pljujes isto zeleni botoviPM72 wrote: ↑06/02/2022 16:05
Ne pratiš...ja zelenu gamad ne podnosim od prije rata,u ratu i pogotovo nakon rata.Ovi sad na vlasti su derivati te bagre,možda ima koji izuzetak a što se tiče struke,nema toga u fakultetima na Sokocu,Goraždu,Travniku,Kobiljači...sve to okači mačku o rep.
da li si zeleni bot ne znam niti me zanima al vidim da radis isto kao oni
tvoj problem je da ne vidis da ova sada macka radi bar nesto za razliku od prijasnjih macaka
-
foxlife
#1091 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
-
foxlife
#1092 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Sve dok ne istekne rok za radove nemamo pravo reci ne rade nisu nista uradili makar to za 1 dan uradili pred istek roka nekim cudom
Mozemo se pitati zasto tako dug rok i sl al to je valjda struka odredila na osnovu potreba da se sve to uradi
Mozemo se pitati zasto tako dug rok i sl al to je valjda struka odredila na osnovu potreba da se sve to uradi
- agnostic_front
#1093 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Strucna racunica, nema sta. Hvala.jasib wrote: ↑06/02/2022 16:03@Haris je na ovom forumu dežurni "filozof" i perfidni podjebavač na skoro svim temama. Pa i ovdje![]()
Napisala sam da nisam građevinski inženjer, ali laički posmtrano, zaključujem da: Ako je na gradilištu skoro redovno prisutno 7-10 radnika, u jednoj dnevnoj smjeni, ako je gradilište moguće oorganizovati u 3 smjene dnevno, a jeste, pa uračunati još nevrijeme, dane praznika, i sl. dovoljno je komotno prepoloviti rok od 10 mjeseci za rekonstrukciju sarajevske tramvajske pruge. Pa nek je i 6 mjeseci, to znači da je trasa već trebala biti napunjena tampon materijalom, da je gornji sloj trebao biti u pripremi za postavljanje i sa toplijim martovskim danima instalacijom pruge...
Daleko je za Sarajevo 26.08.2022. godine, predaleko. I previše je dug rok izgradnje ni 10 km ove pruge.
- Haris.ba
#1094 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Kazem ja. Zahina katedra.
-
last mohicans
#1095 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Jedno pitanje za upucenije..Fakat me interesuje. Zašto su kopali onako duboko, je li bilo nužno zbog drenaže? Dosta šljunka ce im trebati da sve ono nivelišu i dovedu na neki normalan nivo.
-
foxlife
#1096 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
i meni se cini ovo preduboko
da nece ovo sve betonirati i sl i da li ce kakve instalacije postavljati sada u ovaj rov?
da nece ovo sve betonirati i sl i da li ce kakve instalacije postavljati sada u ovaj rov?
- tramvajtrojka
#1097 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
last mohicans wrote: ↑06/02/2022 18:25 Jedno pitanje za upucenije..Fakat me interesuje. Zašto su kopali onako duboko, je li bilo nužno zbog drenaže? Dosta šljunka ce im trebati da sve ono nivelišu i dovedu na neki normalan nivo.

jer svaka pruga se sastoji od vise slojeva krene se od donjeg sloja do gornjeg u te medjuslojeve idu razne stvari od geomembrana do drenaze jer kod nas se nista nije dotaklo 60 godina i od pruge smo samo imali blato i zemlju mora se kopati ovako duboko jer mora ici sve jovo nanovo npr ovako je isti princip kad se radi i novi zeljeznicki pravac ljudi misle da je tu iskopaj rupu nabaci pijesak i sine i tjt al ne shvacaju koliko stvari ima
- Haris.ba
#1098 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
I ja bih volio da neko strucniji objasni.last mohicans wrote: ↑06/02/2022 18:25 Jedno pitanje za upucenije..Fakat me interesuje. Zašto su kopali onako duboko, je li bilo nužno zbog drenaže? Dosta šljunka ce im trebati da sve ono nivelišu i dovedu na neki normalan nivo.
Ja ko laik ovako razmisljam. Koliko je tezak tramvaj? Kolike temelje pravis za kucu?
Drenaza se mogla kopati dubokim kanalima. Nije bilo potrebe ovoliko duboko. Ovo rade kvalitetne temelje.
Meni samo nije jasno kako je ovoliko vremena izdrzala pruga. Bas me zanimalo kako je bilo uradjeno. Izgledalo mi da su samo bili utabali zemlju, nasuli malo sljunka i redali pragove.
Ja se nadam da ce biti i ta prica koju sam cuo da ce pragovi ici na armiranu plocu. Ako bude tako, sumnjam da ce ploca biti debela 10cm.
- tramvajtrojka
#1099 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
Haris.ba wrote: ↑06/02/2022 18:32I ja bih volio da neko strucniji objasni.last mohicans wrote: ↑06/02/2022 18:25 Jedno pitanje za upucenije..Fakat me interesuje. Zašto su kopali onako duboko, je li bilo nužno zbog drenaže? Dosta šljunka ce im trebati da sve ono nivelišu i dovedu na neki normalan nivo.
Ja ko laik ovako razmisljam. Koliko je tezak tramvaj? Kolike temelje pravis za kucu?
Drenaza se mogla kopati dubokim kanalima. Nije bilo potrebe ovoliko duboko. Ovo rade kvalitetne temelje.
Meni samo nije jasno kako je ovoliko vremena izdrzala pruga. Bas me zanimalo kako je bilo uradjeno. Izgledalo mi da su samo bili utabali zemlju, nasuli malo sljunka i redali pragove.
Ja se nadam da ce biti i ta prica koju sam cuo da ce pragovi ici na armiranu plocu.

evo na ovim slikama se najbolje vidi razlika izmedju slojeva sa geomembrana izmedju njih
a tramvaji moderni su teski do 50 tona i zato je ovoliko sabijanje slojeva da moze izdržati vise decenija sad na ostatku pruge vidimo kako pruga upada u blato i uvija se u njega

-
foxlife
#1100 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge
pa kad se pruga ova pravila vjerovatno je to bilo naspi sljunak ili sta vec ide i redaj sine nije bilo ovih milion slojeva
sada nakon 60 godina tehnologija je napredovala pa su ti slojevi vjerovatno i opravdani a za njih treba i ovakva priprema i kopanje i sl da bi imali zdravu prugu bar 60 narednih godina
sada nakon 60 godina tehnologija je napredovala pa su ti slojevi vjerovatno i opravdani a za njih treba i ovakva priprema i kopanje i sl da bi imali zdravu prugu bar 60 narednih godina