Satovi

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
inspiron

#6151 Re: Satovi

Post by inspiron »

ma ja kakav sam hajvan oba bi i zadrzao :D

Djesi Norme, hvala na zeljama, i tebi 2022 da bude sva u superlativima :thumbup:

Kad si vec tu, sta mislis o Sellitama? Da li si se susretao ili imas neku ideju. Ja sam citao dosta, jedni pljuju vele ne valjaju im lezajevi rotora, drugi hvale dfa su tacniji od ETA, nema tu konsistentnosti da ima neke poznate nedostatke karakteristicne za njih da covjek moze reci "e dobro, znam da to necu/hocu". Izgleda da ne stizu da proizvedu dovoljno 2824 pa sellita ulece sa klupe za rezervne igrace kod nekoliko brendova, tako da su vremena dostave za ETA duzi nego za one koji imaju sellita.
Norm

#6152 Re: Satovi

Post by Norm »

inspiron wrote: 12/01/2022 09:18 ma ja kakav sam hajvan oba bi i zadrzao :D

Djesi Norme, hvala na zeljama, i tebi 2022 da bude sva u superlativima :thumbup:

Kad si vec tu, sta mislis o Sellitama? Da li si se susretao ili imas neku ideju. Ja sam citao dosta, jedni pljuju vele ne valjaju im lezajevi rotora, drugi hvale dfa su tacniji od ETA, nema tu konsistentnosti da ima neke poznate nedostatke karakteristicne za njih da covjek moze reci "e dobro, znam da to necu/hocu". Izgleda da ne stizu da proizvedu dovoljno 2824 pa sellita ulece sa klupe za rezervne igrace kod nekoliko brendova, tako da su vremena dostave za ETA duzi nego za one koji imaju sellita.
Hvala na lijepim zeljama...
ETA je ETA i tu nema sta da se doda...Sellita je solidan klon ETA masine...medjutim, iskreno, imao sam je rukama, zavrsna obrada kod ETA-a i kvalitet materijala samih zupcanika je, barem meni, u odnosu na sellitu, vidljiva...moje skromno misljenje, je da je trenutna tacnost kao i lezajevi rotora (relativno lako i jeftino za zamjeniti) najmanji problem...koliko ce odstupanje tacnosti biti nakon deset godina eksploatacije? To je pitanje a ETA se tu dokazala...Takodje, moje skromno misljenje, je da nije u pitanju samo vrijeme isporuke i broj proizvedenih ETA 2824 nego poplava ovih 'novih menadjera' koji na ustedi kvalitete za krajnjeg korisnika nastoje objezbjediti sto vecu dobit a samim tim i sebi objezbjediti godisnje bonuse...mozda i grijesim ipak sam ja 'old school'... :D
Ako se kupuje sat za ponekad nosit i mozda nekad zamjeniti/prodati OK, ali ako se misli zadrzati i prenijeti sa koljena na koljeno i da uvijek bude atraktivan onda ETA...
Luksuzni proizvodjaci nisu jos pali pod taj uticaj te razvijaju svoje mehanizme, dokazane kvalitete, sto naravno masno i naplacuju...ali gledaj apsurda i opstaju...
inspiron

#6153 Re: Satovi

Post by inspiron »

Norm wrote: 12/01/2022 22:46
inspiron wrote: 12/01/2022 09:18 ma ja kakav sam hajvan oba bi i zadrzao :D

Hvala na lijepim zeljama...
ETA je ETA i tu nema sta da se doda...Sellita je solidan klon ETA masine...medjutim, iskreno, imao sam je rukama, zavrsna obrada kod ETA-a i kvalitet materijala samih zupcanika je, barem meni, u odnosu na sellitu, vidljiva...moje skromno misljenje, je da je trenutna tacnost kao i lezajevi rotora (relativno lako i jeftino za zamjeniti) najmanji problem...koliko ce odstupanje tacnosti biti nakon deset godina eksploatacije? To je pitanje a ETA se tu dokazala...Takodje, moje skromno misljenje, je da nije u pitanju samo vrijeme isporuke i broj proizvedenih ETA 2824 nego poplava ovih 'novih menadjera' koji na ustedi kvalitete za krajnjeg korisnika nastoje objezbjediti sto vecu dobit a samim tim i sebi objezbjediti godisnje bonuse...mozda i grijesim ipak sam ja 'old school'... :D
Ako se kupuje sat za ponekad nosit i mozda nekad zamjeniti/prodati OK, ali ako se misli zadrzati i prenijeti sa koljena na koljeno i da uvijek bude atraktivan onda ETA...
Luksuzni proizvodjaci nisu jos pali pod taj uticaj te razvijaju svoje mehanizme, dokazane kvalitete, sto naravno masno i naplacuju...ali gledaj apsurda i opstaju...
Eto kad ti covjek fino odgovori, hvala ti na odvojenom vremenu da sve ovo nakucas.

Sve jasno, onda cu da gledam polovne sa ETA unutra ili mozda jos bolje da se stavim na listu cekanja ako se pojave opet sa ETA, mada mi ta nedostupnost ide na neku stvar, ali eto, hocu pravu stvar, da bude dobra. Govorim o Sinn-u, nekako mi je blizi onome za sta sam namijenio jedan od ova dva. Ploca je prevagnula, nekako su mi na damasku kazaljke i minut markeri predugacki a i vise mi se dopada klasicna kopca narukvice prema vani nego ova sto se preklapa unutra prema kozi. Dodatni plus narukvice na Sinn-u je mikropodesavanje duzine na tradicionalni nacin na kopci uz pomoc npr cackalice, dok damasko daje par elemenata narukvice duzih i kracih pa ti sebi nadji koji ti odgovara i zavrni i to je to.

A danas furamo ovo:

Image

Image
thekupus

#6154 Re: Satovi

Post by thekupus »

Moja tri ljepotana za svaku priliku. Ništa preskupo, ništa prefancy, a meni su prirasli srcu baš.
Image

Ima li neko preporuku gdje u Sarajevu naći kvalitetnu brušenu narukvicu za ovaj sat lijevo? I znate li slučajno može li se ovo oštećenje na staklu srediti? Hvala unaprijed :)
Norm

#6155 Re: Satovi

Post by Norm »

inspiron wrote: 13/01/2022 10:39 ...Govorim o Sinn-u...
Sve znas... :thumbup:
Steinhart truba :mrgreen: ...malo ti pobjeg'o marker na bezelu udesno... :wink:
P.S. kao sto napisah ja sam malo stariji covo :D meni je ovaj Damasko, iako u samo dvije boje, presaren...
inspiron

#6156 Re: Satovi

Post by inspiron »

Pa, nije savršen :D

Potražim ja malo da vidim možda uspijem da ga zabavim do ljeta, mislim da će da kompletira jedan dio kolekcije. Hvala na savjetima, neke se stvari i zaključci same logički nameću, ali je opet lakše kad još jedan par očiju udijeli mudre riječi.

A ti, ima li kakvih radova, ili još bolje imaš li nešto da ti je zapelo za oko da ti pomognemo izabrati mi ovdje hehe? Pozdrav druže i živio :mrgreen:
doox

#6157 Re: Satovi

Post by doox »

Za ove koje zanima razlika između eta i selita mehanizma, zanimljiv tekst pa pročitajte.

https://professionalwatches.com/eta-vs-sellita/
inspiron

#6158 Re: Satovi

Post by inspiron »

Hej pozdrav kolega doox, lijepo je on to sve tamo napisao, a imao bi moju podrsku da Sellitu koju je doveo u istu ravan (99%) sa ETA ugradjuje u satove koje on sam dizajnira i prodaje a ne kvarcne Ronde.

Konstrukcijski, jesu maltene identicni, i kad ih kupis i stavis na ruku i kad je novo onda je sve ok, ali vremenom i eksploatacijom isplivava da bas i nisu isti. Tome svjedoce teme i postovi po webu gdje ekipa prijavljuje problem jer to tako ide, nece niko otvoriti temu “Jao kako sam zadovoljan ovim ili onim mehanizmom”, nego ide drvlje i kamenje a sellita je tu ako se istrazuje u duetu sa ETA u mnogostuko vise slucajeva glavni akter. Razlika izmedju dva dodatno dolazi do izrazaja ako se uzme u obzir koliko je proizvedeno jednih a koliko drugih tokom vremena i u kojem omjeru zavrsavaju kod majstora na popravkama.

Nema savrsenog mehanizma, neki su malo manje losi a neki su malo vise losi, pa neka svako sebi bira po zelji, hvala Bogu pa ima da se bira :thumbup:
Norm

#6159 Re: Satovi

Post by Norm »

inspiron wrote: 13/01/2022 22:12
A ti, ima li kakvih radova, ili još bolje imaš li nešto da ti je zapelo za oko da ti pomognemo izabrati mi ovdje hehe? Pozdrav druže i živio :mrgreen:
Ma OK je malo se zezam...
Druze moj za ono sto je meni zapelo za oko nemoze mi pomoci ni EUJackpot :lol: ...
Malo se raduckalo, da se ostane u formi...
Jedan chime wallclock, stari pukla opruga na klatnu...obzirom da toga ovdje nema, da se mora naruciti i cekati i jos platiti :D hajd reko da probam ja to napraviti...
puknuta opruga...
Image
mesingani limic od kojeg se pravi nova...
Image
Image
Image
Image
postavljeno...mozes mislit' radi! :D
Image
Norm

#6160 Re: Satovi

Post by Norm »

...a malo sam se igrao i sa hemikalijama...
moja prva pozlata kucista...ukratko...
poliranje, ciscenje, priprema...
Image

Niklovanje, temeljna boja :D
Image

Pozlata 24K, mislim da je oko 3 mikrona...vise estetska hirurgija...
Image

Ide jos poliranje i sklapanje...
Obzirom da nisam bas neki fotograf ne zamjerite na losoj kvaliteti...
inspiron

#6161 Re: Satovi

Post by inspiron »

Ako još uvijek imaš otiske na prstima, ja proglašavam pozlatu uspjehom :D

A jel' neki patek ili slična kategorija tvoj Holy grail, ili neki sat koji su imali Tito, Naser, Nehru i ta banda ono uradjen u 5 primjeraka ikada, jef bezos sapunja mačora na taj sat :D
Norm

#6162 Re: Satovi

Post by Norm »

inspiron wrote: 14/01/2022 19:41 Ako još uvijek imaš otiske na prstima, ja proglašavam pozlatu uspjehom :D

A jel' neki patek ili slična kategorija tvoj Holy grail, ili neki sat koji su imali Tito, Naser, Nehru i ta banda ono uradjen u 5 primjeraka ikada, jef bezos sapunja mačora na taj sat :D
Sve je jos na mjestu :D
Ma nista posebno ja netrazim, recimo: A. Lange & Söhne DATOGRAPH TRIPLE SPLIT ili patek i te komplikacije... :thumbup:
Skromnost...
inspiron

#6163 Re: Satovi

Post by inspiron »

Norm wrote: 14/01/2022 21:02
inspiron wrote: 14/01/2022 19:41 Ako još uvijek imaš otiske na prstima, ja proglašavam pozlatu uspjehom :D

Sve je jos na mjestu :D
Ma nista posebno ja netrazim, recimo: A. Lange & Söhne DATOGRAPH TRIPLE SPLIT ili patek i te komplikacije... :thumbup:
Skromnost...
Jaooooo ima nešto u tom glashutteu do vraga, neki je meteor tamo opalio, i nomos i tutima i wempe i muhle, uh uh uh....šta da ti kažem, nije nemoguće :D
Bullet Tooth Tony

#6164 Re: Satovi

Post by Bullet Tooth Tony »

Image
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6165 Re: Satovi

Post by konektovan »

Bullet Tooth Tony wrote: 15/01/2022 18:42 Image
Odličan.. :thumbup:
isx

#6166 Re: Satovi

Post by isx »

Sunray blue dial?

Baš sam ga gledao neki dan, odličan je. Kako je tačan?
Bullet Tooth Tony

#6167 Re: Satovi

Da..Sunray blue.. +4 - 6 s/ d
shin

#6168 Re: Satovi

Post by shin »

Ha ja,

Image
KingTee

#6169 Re: Satovi

Post by KingTee »

mk ultra wrote: 02/01/2022 14:25
inspiron wrote: 31/12/2021 11:34 Sad je sezona, cijena prije popusta je kao i na Longines stranici, mislim da je ovo dobro.
Postavljao je neko par stranica unazad "ako neko ima tetku u njemačkoj" neku stranicu sa ludim popustima i na toj stranici je bilo maltene upola cijene na ozbiljne modele i proizvođače. Ja da sam u potrazi za ovakvim, ne bih se omišljao, super cijena.
Ima kod nas ovakav u radnji, ne znam da li je boja ista, 1800KM

Na tih 759eur postarina carina porezi fazoni ode to bruku para... Jedino da ti ga neko kupi pa donese na ruci :mrgreen:
Gdje ima kod nas tj u kojoj radnji?
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6170 Re: Satovi

Post by konektovan »

shin wrote: 16/01/2022 11:48 Ha ja,

Image
Vrlo lijepa kopija. :mrgreen: :thumbup:
Bullet Tooth Tony

#6171 Re: Satovi

shin wrote: 16/01/2022 11:48 Ha ja,

Image
Dobra Omega ... samo si je dobro potrosio
Bullet Tooth Tony

#6172 Re: Satovi

Longines od kraja februara dize cijenu na sve nove modele...
Karikaturist

#6173 Re: Satovi

Post by Karikaturist »

Nista, opet ga necemo nositi. :D
inspiron

#6174 Re: Satovi

Post by inspiron »

Dobar, uživo još bolji, super boja :thumbup:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#6175 Re: Satovi

Post by mk ultra »

KingTee wrote: 16/01/2022 12:01
mk ultra wrote: 02/01/2022 14:25

Ima kod nas ovakav u radnji, ne znam da li je boja ista, 1800KM

Na tih 759eur postarina carina porezi fazoni ode to bruku para... Jedino da ti ga neko kupi pa donese na ruci :mrgreen:
Gdje ima kod nas tj u kojoj radnji?
Gold time scc ili BBI

Prodaju longiness
Post Reply