Kakvo pitanje
Medvjedi, vukovi, zmajevi, aligatori, polarne llisice...
Moderator: anex
Ovo je bukvalno propust za zivotinje, ostavljen, da ide sa visoravni, ka kanjonu, i ljudima je gotovo bespotreban, osim ako ne setaju po visoravni.jasib wrote: ↑30/11/2021 10:48"Zeleni most" i ovakav "kanalizacioni" propust nisu isto, iako životinja može proći. Vjerovatno je jeftinije napraviti ovakav propust da se kroz njega slijeva i oborinska voda, i da ljudi mogu slobodnije prolaziti, ali "zeleni most" ima drugačiju funkciju. Pisala sam "zašto naši projektanti ne planiraju "zelene mostove" na autoputevima", a ne kanalizacione propuste.
Pokušaj upristojiti svoj vokabular, pa "lupaj" s nekim prisnijim![]()

A ovo ovdje, kao sto se moze vidjeti je prolaz za zivotinje, ali preko autoputa u usjeku, sto na onom dijelu dionice Buna - Pocitelj, autoput to nije, vec je na nasipu, pa samim time je valjda lakse zivotianjama proci ispod, nego iznad.
Pa bio sam na onoj tamo visoravni. Jesi ti?

Kakve god da su životinje, nemamo pravo ograničavati im stanište

Nisam. Zato si ti u prednosti i bolji si čovjek. ČestitamPa bio sam na onoj tamo visoravni. Jesi ti?
Ti definitivno ne znaš značaj "zelenih mostova", a još se ponašaš kao vlasnik autoputeva i braniš izostanak brige o životinjama i gubitak njihovog prava na prirodno stanište kao da ti neko iz džepa iznosi vlastiti novacSo What! wrote: ↑30/11/2021 11:16 Zaista nije vazno sada, kakve zivotinje tamo postoje, ako poznajemo kolika je najveca zivotinja koju mzoemo pronaci kod nas u divljini.
Prije nego se pocne s projektovanjem autoputa, provede se ekoloska studija, da se ustanove, koje biljne i zivotinjske vrste obitavaju u blizini.
Na osnovu toga treba da se ustanovi na koji nacin to treba da utice na projekat i na koji nacin projekat ce uticati na njih.
Ovdje lijepo vidimo jedan poveci nasip i zaista ne vidim logike praviti ikakav zeleni most preko ovog, samo da bi bili cool i in.

Ocigledno ne znam, samo kazem da pametujes o necemu sto si vidio na Klixu ocigledno. Briga o zivotinjama je vazna, ali zeleni most nije osnova brige o zivotinjama.jasib wrote: ↑30/11/2021 12:22Ti definitivno ne znaš značaj "zelenih mostova", a još se ponašaš kao vlasnik autoputeva i braniš izostanak brige o životinjama i gubitak njihovog prava na prirodno stanište kao da ti neko iz džepa iznosi vlastiti novacBaš onaj pravi tranzicijski skorojević koji je nedavno ušao među ljude i ponaša se kao da je osvojio svijet svojim "znanjem"
![]()
![]()
https://www.klix.ba/lifestyle/putovanja ... /170221058
NE TEHNIČKI REZIME STUDIJE UTICAJA NA OKOLIŠ AUTOPUTA NA KORIDORU Vc MOSTAR SJEVER - JUŽNA GRANICAdrug_profi wrote: ↑30/11/2021 13:09
Evo primjerice na ovoj slici, usjek u šumarku. Sasvim sigurno i bez dileme presjeca stanište nekim vrstama.
Mogao se uz sasvim malo povećanje cijene radova natkriti ovaj usjek i zadržati prirodni izgled staništa.
kaže da će uzrokovati gubitke i stradanja na cesti, migracije u mirnije predjele, i na kraju zaključak:Na području utjecaja objekta nalaze se slijedeće vrste divljači: divokoza (210 grla), srna (280 grla),
muflon (70 grla), divlja svinja (2050 grla), medvjed (4 grla), vuk (185 grla), divlja mačka (180
repova), zec (3458 repova), jarebica kamenjarka (7670 kljunova), jarebica poljka (680 kljunova),
fazan (3250 kljunova), prepelica (4700 kljunova), šljuke (5650 kljunova), divlje patke (9050
kljunova), liska (15900 kljunova), lisica (1000 repova), golubovi grivnjaš i pećinar (2200
kljunova), grlica divlja (450 kljunova), kuna (350 repova) i čagljeva (8 repova).
Pa koliko su platili ovu analizu? Ja ću im sljedeću za 50% cijene uraditi.Projektirana je trasa, uz ugradnju zaštitnih mehanizama (prizmatičnih ogledalaca) koji će smanjiti
mogućnosti stradavanja ljudi i životinja, prihvatljiva s aspekta divljači i lovstva.
E jebiga sad, svi završili fakultete u Travniku, a vjerujem da studiju nisi ni otvorio.
Studiju uticaja na okoliš koridora VC, za Lot 4 - Mostar sjever-Južna granica, kreirala je grupa stručnjaka iz Hrvatske.

pa ti kakav si strucnjak ovi iz travnika su harvardasi za tebe
Tehnička studija obuhvata, sve od Mostarskog aerodroma do granice s Bijačom, a ne isključivo ovu dionicu sa slika, ali Buna - Počitelj ima propust za životinje, ovaj propust, nema nikakve veze s kanalizacijom, i ima istu ulogu kao i ekodukt, animal crossing je animal crossing, postavio sam ti već iznad sliku kanalizacionog propusta s ove dionice i uopšte nisu isti.jasib wrote: ↑30/11/2021 21:20Studiju uticaja na okoliš koridora VC, za Lot 4 - Mostar sjever-Južna granica, kreirala je grupa stručnjaka iz Hrvatske.
U dijelu 1.10 - Fauna, piše nužnost izgradnje ekodukta, upravo na ovoj dionici koju si ti predstavio fotografijama i malim "kanalizacionim" kanalom, koji to stvarno i nije, jer je cijevni propust za životinje, upravo prema ovoj Studiji. Koju ti očito nisi pročitao, jer da jesi ne bi tako zdušno branio izostanak izgradnje "zelenih mostov", ili stručno - ekodukta![]()
![]()

Za razliku od vas par bombaša, ja sve svoje izjave potkrijepim konkretnim dokazom, a vi uglavnom lupate i naljutite se kad vas neko argumentovano u raspravi odjebe.
Ovo je moj zadnji post na ovoj temi s tobom u raspravi. Postao si naporanSo What! wrote: ↑30/11/2021 22:14
I dalje mi nije jasno, kako si zamislio ekodukt kroz nasip Bogati, evo ja sam se sturio guglajući, da li ima igdje ijedan ekodukt preko visokog nasipa, hajde baš da se uvjerim da nisam upravu, eto ko god želi, nek izgugla ecoduct, i nek uporedi, da li ijedan prelazi preko jednog ovakvog.

drug_profi wrote: ↑30/11/2021 13:09
Evo primjerice na ovoj slici, usjek u šumarku. Sasvim sigurno i bez dileme presjeca stanište nekim vrstama.
Mogao se uz sasvim malo povećanje cijene radova natkriti ovaj usjek i zadržati prirodni izgled staništa.
Ja naporan, a ti si prvi iznio netačne tvrdnje te se upalio, kad sam ti naveo da griješiš i sada si uzeo randomly crtas, gdje bi ti postavio ekodukte po trasi, jer eto po tvom mišljenju zbog šumarka tu bi baš trebalo.
Pa nije moj problem što većina vas arogantno dođe na temu da pljuje i onda se naljuti kad vam neko uzvrati, neko ko se očigledno bolje razumije bolje od vas. Ja na primjer, rijetko kada pišem išta na temama o međunarodnoj politici (Irak, Sirija, Nagorni Karabah), ali volim da ih čitam, jer tamo obično pišu ljudi koji se daleko više razumiju u situaciju od mene, slična je stvar i npr. sa forumom Film/TV, ali tu opet ko nešto i znam.
Da nije previse repova i kljunova za jedan uski prolaz?Na području utjecaja objekta nalaze se slijedeće vrste divljači: divokoza (210 grla), srna (280 grla),
muflon (70 grla), divlja svinja (2050 grla), medvjed (4 grla), vuk (185 grla), divlja mačka (180
repova), zec (3458 repova), jarebica kamenjarka (7670 kljunova), jarebica poljka (680 kljunova),
fazan (3250 kljunova), prepelica (4700 kljunova), šljuke (5650 kljunova), divlje patke (9050
kljunova), liska (15900 kljunova), lisica (1000 repova), golubovi grivnjaš i pećinar (2200
kljunova), grlica divlja (450 kljunova), kuna (350 repova) i čagljeva (8 repova).
Ka liticima iznad doline Neretve, kuda ova dionica ide, dva prolaza koja su predviđena na 7,2 kilometra dugoj dionici Počitelj - Buna, sasvim dovoljno.drug_profi wrote: ↑30/11/2021 23:02Da nije previse repova i kljunova za jedan uski prolaz?Na području utjecaja objekta nalaze se slijedeće vrste divljači: divokoza (210 grla), srna (280 grla),
Poddionica Buna – Počitelj je duga 7,2 km i dio je dionice autoceste na Koridoru Vc Mostar jug – Počitelj. Poddionica je locirana na geološki izuzetno povoljnom, relativno ravnom terenu. Počinje na oko 4 km južno od sela Hodbina. Trasa autoceste je položena tako da ne presjeca gušće naseljena područja, nego prolazi iznad kanjona rijeke Neretve u blizini nekoliko naseljenih mjesta i završava neposredno ispred petlje Počitelj. Trasa uključuje dva natputnjaka, jedan podputnjak i dva prolaza za životinje, kao i izgradnju dvostranog odmorišta Rotimski potok.
Propisno upravljanje u cilju zaštite okoliša bit će usmjereno na prikupljanje i tretman sanitarnih otpadnih voda, pred-tretman oborinskih voda sa parkinga, održavanje uljnih separatora kao i upravljanje komunalnim otpadom.
Trasa ne prolazi kroz nijedno zaštićeno područje prirode niti kulturno-historijskog nasljeđa, dok je vlažno stanište Hutovo Blato (Ramsarsko područje i IBA područje) udaljeno oko 8 km južno.
Prilikom izgradnje ove dionice predviđeno je i izmještanje pet visokonaponskih dalekovoda.