Sarajevo Construction

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#17801 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 23/11/2021 23:53 Kome god je ono u redu, zelim mu jednu takvu zgradu pod prozorom. Jel posteno?
Ramaglas je digao frku i tuzio i uspio da dobije da moze na svojoj susjednoj parceli praviti neboder jer prvobitno mu nisu dali.

Ne mozes komsiji dati da pravi neboder, a tebi ne moze.

Preko puta je ulica Patriotske lige koliko se sjecam. Da su stanari pametni da pokrenu da na mjestu njihove zgrade isto moze neboder.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17802 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

Haris.ba wrote: 24/11/2021 00:01
_BataZiv_0809 wrote: 23/11/2021 23:53 Kome god je ono u redu, zelim mu jednu takvu zgradu pod prozorom. Jel posteno?
Ramaglas je digao frku i tuzio i uspio da dobije da moze na svojoj susjednoj parceli praviti neboder jer prvobitno mu nisu dali.

Preko puta je ulica Patriotske lige koliko se sjecam. Da su stanari pametni da pokrenu da na mjestu njihove zgrade isto moze neboder.
Sjediste mijenja glediste, priki.

Patriotske lige je na Jezeru.
So What!

#17803 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

Chmoljo wrote: 23/11/2021 23:50Može, a mora li se sve dovesti do pucanja prije nego što se krene u nešto što je davno trebalo. Ja evo iskreno i ne znam ima li podzemnu garažu Sarajevo tower, ali da bi mogla dijelom podmiriti stanovnike, morala bi biti ogromna. I ova pored hitne pitanje je koliko će uspjeti, ali svakako je dobrodošlo.

A naravno tu ostaje taj problem protoka zraka. Svjestan sam da ne možemo imati alpski zrak i da zgrade nisu jedini, čak ni glavni problem, al opet kažem, moramo li sebi dodavati probleme prije nego ih riješimo.

Malo mi je mrsko se kao pravdati da sam protiv gradnje mijenjanja ili šta već, kada čovjek sa pravom strepi da mi komšiluk ne postane udavljen zakednosa mojomporodicom u nabacanim zgradama bez reda i smisla onako kako pogoduje kapitalu.

Da je tinra izgrađena po planu, da onosranje od ST nije toliko koliko jeste, pozdravljam. Ali niko od nas ne može biti siguran šta će se sve izgraditi, samo smo sigurni da neće biti nikoga da uzme u obzir kvalitet života ljudi u tim zgrada i zgradama oko njih.
Preglupo je što postoji zakon koji traži da se na svaki stan izgrade dva parking mjesta, ali nigdje nije izričito navedeno da ta mjesta ne smiješ prodavati.

Bila je na Facebooku reklama Sarajevo Towera, da prodaju garažna mjesta vlasnicima penthousea i većih stanova po 30.000 KM, pa druže ako je to akcijska cijena, koja je standardna cijena onda. To je najveći paradoks u svemu.

Ako već investitor treba nešto da zaradi i na parkingu, nek objave zakon po kojem uz stan, obavezna je i kupovina parking prostora i odrede neki normalan limit za cijenu parkirnog mjesta.

Pa nije se budala sjetila pravit garažu prekoputa Hitne službe, to je potez koji je posljedica dolaska Sarajevo Towera u to naselje.

Što se tiče Sarajevo Towera i njegovih gabarita, tu možemo biti subjektivni, sama zgrada kao zgrada bi se bolje uklopila na nekom drugom mjestu ili eventualno da ja razbijena na kompleks manjih zgrada.

Nekom se ta zgrada sviđa, a nekom se ne sviđa, ona je postala dio Sarajeva, htjeli mi to ili ne. Sada je na potezu onaj koji im je dao dozvolu za to da pratećom infrastrukturom ublaži udar koji će proizvesti njena izgradnja u ovom naselju.
Je li Šibica uredu, ali ovako objektivno?
_Reds_

#17804 Re: Sarajevo Construction

Post by _Reds_ »

Chmoljo wrote: 23/11/2021 23:50
_Reds_ wrote: 23/11/2021 23:12 Što se tiče parkinga, ima li gdje nekog većeg grada da nema problema sa parkingom ? Da parkinga ima koliko hoćete ?

Sve zgrade novije gradnje imaju podzemne garaže, za razliku od prijeratne gradnje gdje 95% zgrada nije imalo.

Zamislite da Alipašino imalo garaže podzeme, a mogle se napraviti. Kanton treba sada da to riješava. Nemamo plana za to. Tamo oko Željezničke stanice bi recimo trebalo napraviti veliku garažu za ljude koji dolaze u grad, i dalje idi na tramvaj. Tamo recimo gdje je sada Poljoprivredni fakultet se može napraviti ogromna garaža, onaj prosator gdje se sada busevi parkiraju.
Može, a mora li se sve dovesti do pucanja prije nego što se krene u nešto što je davno trebalo. Ja evo iskreno i ne znam ima li podzemnu garažu Sarajevo tower, ali da bi mogla dijelom podmiriti stanovnike, morala bi biti ogromna. I ova pored hitne pitanje je koliko će uspjeti, ali svakako je dobrodošlo.

A naravno tu ostaje taj problem protoka zraka. Svjestan sam da ne možemo imati alpski zrak i da zgrade nisu jedini, čak ni glavni problem, al opet kažem, moramo li sebi dodavati probleme prije nego ih riješimo.

Malo mi je mrsko se kao pravdati da sam protiv gradnje mijenjanja ili šta već, kada čovjek sa pravom strepi da mi komšiluk ne postane udavljen zakednosa mojomporodicom u nabacanim zgradama bez reda i smisla onako kako pogoduje kapitalu.

Da je tinra izgrađena po planu, da onosranje od ST nije toliko koliko jeste, pozdravljam. Ali niko od nas ne može biti siguran šta će se sve izgraditi, samo smo sigurni da neće biti nikoga da uzme u obzir kvalitet života ljudi u tim zgrada i zgradama oko njih.
Imaju oni 3-4 etaze u zemlji garaza. Mislim 1 parking mjesto po stanu, ali naravno danas gotovo svako ima 2, pa i 3. I oni ta garazna mjesta moraju platiti. Neminovno je da se i parkig za stanare naplacuje. Evo malo su poceli kao cistiti i ova auta sto godinama leze neregistrovana, ali ima ih jos koliko hoces. Evo na Malti bas imas tamo oko Envera Šehovića 10tak bar.

Priča o koridorima je maglovita. Kažem, što večeras nema smoga ? Sarajevo je imalo smoga i kad visokih zgrada nije bilo.
Trebamo da rješavamo uzork smoga, odnosno onog crnila u smogu. Na maglu i kotlinu teško da možemo.
Haris.ba

#17805 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris.ba »

_BataZiv_0809 wrote: 24/11/2021 00:06
Haris.ba wrote: 24/11/2021 00:01

Sjediste mijenja glediste, priki.

Patriotske lige je na Jezeru.
Naravno.

Paromlinska.
DaffyDuck

#17806 Re: Sarajevo Construction

Post by DaffyDuck »

A joj sto se novopeceni grafjani prave urbani i pametni. Vidjeli, putovali :roll: pa se uporedjuju babe i zabe.

Da je tower napravljen dole negdje oko Tibre ili na Alipasinom mostu oko bazena, gdje se tek formiraju nova naselja pa hajde.
ALI ugurati onoliki objekat na onaj plac, okruzen vec davno izgradjenim naseljem je urbicid. Nakaradni urbicid.
Onoliki objekat, da bi imao smisla, i funkcionalno i estetski, treba da ima cisto SVE oko sebe, znaci do Binga i do saobracajnice prema Merkatoru. Znaci da nema ni Rama Glasa, ni jyska ni hitne, ni žiša. Al vidjela krava da se konj potkiva, pa hajd da glumimo da smo menhetn :run:
– Mi njega sada nazivamo incident u prostoru jer kao takav izazvao velike probleme u prostoru – kazala je Zina Ruždić iz Zavoda za planiranje KS.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#17807 Re: Sarajevo Construction

Post by Chmoljo »

_Reds_ wrote: 24/11/2021 00:00
Thorgerson wrote: 23/11/2021 23:48
Dakle, vama je sasvim uredu da se auta parkiraju po trgu.

Konkretno evo ovaj gore spominje Dobrinju.

Znas sta je problem i zasto se "gradjani" Dobrinje bune? Bune se jer ne mogu vise da parkiraju tik do haustora. Da, to je njima problem. Nego sada moraju ili placati garaze, ili ostavljati automobil 150m dalje na parkingu.

I kako to znam. Pa znam jer su mi "gradjani " komsije. I dzaba ti njima objasnjavaj da i prije rata je trg bio trg, nije bio parking. Dzaba im objasnjavaj da su upravo zato ljudi napravili ogromnu garazu do zgrada da ljudi tu parkiraju. Jok "gradjanin" hoce da uvuce auto u haustor, jer je tako navikao odakle je dogmizao, navikao da parkira tik uz kucu i kraj price. I kad ti tako pustis 15 godina on je stvorio naviku, sad kad hoces da mu to ukines, belaj. Najgori si.

Ako vec pisete, pisite kako jest.

Sto se tice skladista kerozina tu se slazem, tu su mutna posla na kvadrat. I niko da kaze gradjanima, zasto se ne koristi postojece skladiste da se ono modernizira.
Na Dobrinji bi dvije garaze sve rijesile, jedna kod i mercatora 1-2 etaze u zemlji i jedna na zemlji, dakle 3-4 ukupono i jedna gdje je tramvaj okrece.
Sa druge strane nemamo uopce sistemski rijesen saobracaj u mirovanju. A ne znamo ni prepisati od drugih. Pa prepiši iz Beča, stavi parking mjesta gdje mozes parkirati do 15 minuta (recimo negdje blizu haustora), izbaci stvari i vozi dalje negdje na parking. Za ove što prekrše 15 minuta, kazna 100 KM, pa neka ostavi duže.
Isto je u gradu, nesto treba neko pokupiti i kruzi okolo po pola sata trazi parking, zagraduje grad jer opet nemamo mjesta gdje se moze kratko parkirati.
Za stanare su upravu takodje, treba da placaju simbolicno nesto, a drugi ako hoce tu da parkiraju, moze, ali platis 2-3 KM sat.
I evo, u svemu se ovdje slažemo. Problem nastaje kada se prvo sjebe, pa se onda obećava da će se popraviti, a na obećanjima i ostaje.

Kako da ljudi ne budu skeptični poslije svega viđenog?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#17808 Re: Sarajevo Construction

Post by _BataZiv_0809 »

So What! wrote: 24/11/2021 00:07
Ma i ona je mastodont
JavierBosnia

#17809 Re: Sarajevo Construction

Post by JavierBosnia »

Thorgerson wrote: 23/11/2021 23:48
Dakle, vama je sasvim uredu da se auta parkiraju po trgu.
Ne znam kako si to zakljucio, ali ako ti moram pojasniti. Ne, nikako. Kaznio bih svaki auto koji nije parkiran na oznaceno parking mjesto. Jer ja sam takav da ga necu ostaviti na takvo mjesto ako postoji u blizini negdje da ostavim propisno. Znao sam parkirati iza drugih zgrada na parking pa pjesaciti kuci. A zna se desiti i da ostavim nepropisno, ali gledam da ne smeta i sto prije da se vratim. Nekad nije sve savrseno, ali pokusavam biti razuman koliko je moguce
So What!

#17810 Re: Sarajevo Construction

Post by So What! »

_BataZiv_0809 wrote: 24/11/2021 00:16
So What! wrote: 24/11/2021 00:07
Ma i ona je mastodont
Ali tu je, a i to je subjektivno dali se nekome dopada, ja je volim zbog tog Eastern Europe vibea, baš se pitam šta će se desiti jednom kada je uguraju u neki projekat energetske efikasnosti pa joj nabace novu fasadu, mislim bila bi ljepša onako na oko, ali će definitivno izgubiti taj šarm.

Bilo bi divno da imamo položaj poput Zagreba, pa da kao i većina centralnih i zapadnih evropskih metropola, redamo male zgrade do četiri sprata u nizove, a grad da nam se prostire od Breze do Pala, ali nažalost to nije tako.

Još u Austroguarskoj gradili su se mastodonti za ta vremena, pa i u Kraljevini Jugoslaviji, a kasnije i u SFRJ.

Na kraju krajeva imamo malih stambenih objekata i previše po padinskim naseljima, pa su zbog kućnih ložišta možda i među najvećim zagađivačima.

Alternativa su nam ili visoke zgrade ili kolonizacija Sarajevskog Polja, ja sam iskreno za prvu opciju, a strategiju za dekontaminaciju grada moramo razvijati čim prije.
DaffyDuck

#17811 Re: Sarajevo Construction

Post by DaffyDuck »

So What! wrote: 24/11/2021 00:23

Ali tu je, a i to je subjektivno dali se nekome dopada, ja je volim zbog tog Eastern Europe vibea, baš se pitam šta će se desiti jednom kada je uguraju u neki projekat energetske efikasnosti pa joj nabace novu fasadu, mislim bila bi ljepša onako na oko, ali će definitivno izgubiti taj šarm.

Bilo bi divno da imamo položaj poput Zagreba, pa da kao i većina centralnih i zapadnih evropskih metropola, redamo male zgrade do četiri sprata u nizove, a grad da nam se prostire od Breze do Pala, ali nažalost to nije tako.

Još u Austroguarskoj gradili su se mastodonti za ta vremena, pa i u Kraljevini Jugoslaviji, a kasnije i u SFRJ.

Na kraju krajeva imamo malih stambenih objekata i previše po padinskim naseljima, pa su zbog kućnih ložišta možda i među najvećim zagađivačima.

Alternativa su nam ili visoke zgrade ili kolonizacija Sarajevskog Polja, ja sam iskreno za prvu opciju, a strategiju za dekontaminaciju grada moramo razvijati čim prije.
Upadam u raspravu ali imam pitanje. Zasto najezda visokih zgrada u ogranicenom prostoru, a ne sirenje u Sarajevskom polju?

I cime ce se grijati ti silni neboderi?
Cime sad griju Toplane? Cime griju Tibrina naselja B. Potok, Otoka, Stup. Cime grije Miljacka?
_Reds_

#17812 Re: Sarajevo Construction

Post by _Reds_ »

DaffyDuck wrote: 24/11/2021 00:47
So What! wrote: 24/11/2021 00:23

Upadam u raspravu ali imam pitanje. Zasto najezda visokih zgrada u ogranicenom prostoru, a ne sirenje u Sarajevskom polju?

I cime ce se grijati ti silni neboderi?
Cime sad griju Toplane? Cime griju Tibrina naselja B. Potok, Otoka, Stup. Cime grije Miljacka?
Vecina se grije plinom, neki imaju vlastite kotlovnice, a neki preko Toplana.
DaffyDuck

#17813 Re: Sarajevo Construction

Post by DaffyDuck »

Sta loze u kotlovnicama?
nekome

#17814 Re: Sarajevo Construction

Post by nekome »

Ambula wrote: 23/11/2021 20:38
nekome wrote: 23/11/2021 20:27

nije to bilo u pozitivnom kontekstu :-)
Znam da nije :D Ma smori čovjeka priča te tamo urbicid, te na Bjelašnici neplanska gradnja, te pljucni tamo, te vamo. Sarajevo nikad nije ni bilo primjer planske gradnje niti taj stepen moze postici ali je specificno na svoj nacin i ove obrise koje je poprimilo sa Avazom, SCC-om i koje ce poprimiti sa jos nekim višim objektima, ne moze me niko ubjediti da izgleda loše niti da će izgledati. Za dvije godine ce taj isti Tower postat jedan od simbola tog dijela grada, dajem ruku. hahaha

Samo Tibra na Stupu je vrijedna zestoke pljuvacine sve ostalo ima prolaznu ocjenu u gradu sa ne tako visokim arhitektonskim standardima
dajem sanse 80% da trolas jer sve sto kazes nema mnogo smisla
_Reds_

#17815 Re: Sarajevo Construction

Post by _Reds_ »

DaffyDuck wrote: 24/11/2021 00:54 Sta loze u kotlovnicama?
Plin. Stim da neke imaju mazut kao alternativu.
invincible1921

#17816 Re: Sarajevo Construction

Post by invincible1921 »

Iznajmljivanje garaze u Tibri je 50/60KM mjesecno,,,,i pogodi sta...poluprazna je...

Zato ispred zgrada samo sto ih u kontenjere nisu poceli parkirat. Dokle ide bezobrazluk ljudi, pisali peticiju mupu da im ne pisu kazne jer parkiraju u desnoj traci ulice i po trotoarima :-) :-)
DaffyDuck

#17817 Re: Sarajevo Construction

Post by DaffyDuck »

_Reds_ wrote: 24/11/2021 01:03
Uglavnom koroste loz ulje i mazut jer im je jeftinije, a pricaju kako trose plin. Raspitaj se.
_Reds_

#17818 Re: Sarajevo Construction

Post by _Reds_ »

DaffyDuck wrote: 24/11/2021 01:04

Uglavnom koroste loz ulje i mazut jer im je jeftinije, a pricaju kako trose plin. Raspitaj se.
E jbg sada. Onda je to za skandala. Izvoli prijavi famoznom uredu za borbu protiv korpucpije, jer Vlada kaze da koriste plin.
DaffyDuck

#17819 Re: Sarajevo Construction

Post by DaffyDuck »

_Reds_ wrote: 24/11/2021 01:06

E jbg sada. Onda je to za skandala. Izvoli prijavi famoznom uredu za borbu protiv korpucpije, jer Vlada kaze da koriste plin.
To onaj ured sto sam svojima sudi :lol:
drug_profi

#17820 Re: Sarajevo Construction

Post by drug_profi »

Mazut?
Prije ce biti lako ulje.
_Reds_

#17821 Re: Sarajevo Construction

Post by _Reds_ »

drug_profi wrote: 24/11/2021 01:08

Mazut?
Prije ce biti lako ulje.
Ja blizu zgrade imam jedno spremište, pitao radnike Toplana šta je u njemu, kažu mazut.

Evo kliks tako kaže,

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ako-rus ... /191029021
Haris033

#17822 Re: Sarajevo Construction

Post by Haris033 »

Javni saobraćaj skoro da ne postoji, ljudi su primorani svojim vozilima ići na posao, liječenje, trgovinu, pa tako bi trebali imati i neki parking prostor..
Međutim, zbog lične koristi, polusvijet na vlasti oduzima i to malo pava građanima, i stvarno ne znam kako će se ovo sve na kraju završiti..
A vidim ovdje sve sami nekakvi stručnjaci.. :-)
neki

#17823 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

bitanga_sa_otesa wrote: 23/11/2021 18:54
neki wrote: 23/11/2021 18:49

Ništsa nije zatvorio..na sve prilaze su postavljeni pilomati a nadležne službe imaju kartice za prolaz
u kojem paralelnom univerzumu ti zivis??
nemamo mi nista ,mozemo plakat ispred stubica i ici pjeske...i to ne samo na alipasinu vec na podrucju cijelog grada gdje su se napravili pametni pa blokirali prilaze svemu ...
U univerzumu zvanom Alipašinom Polje, pilomati se mogu spustiti po potrebi, karticu imaju sve hitne službe i mjesna zajednica, u slučaju potrebe selidbe i sl. svakome će spustiti. Meni nije problem prošetati 100m od auta do ulaza, ako tebi jeste plači materi..
Do sad je bila korida po trgovima, počeli su parkirati aute pred smetljarnike i uz stepeništa da ne može proći ni obični pješak a kamoli neko sa kolicima
nepass1

#17824 Re: Sarajevo Construction

Post by nepass1 »

invincible1921 wrote: 24/11/2021 01:04 Iznajmljivanje garaze u Tibri je 50/60KM mjesecno,,,,i pogodi sta...poluprazna je...

Zato ispred zgrada samo sto ih u kontenjere nisu poceli parkirat. Dokle ide bezobrazluk ljudi, pisali peticiju mupu da im ne pisu kazne jer parkiraju u desnoj traci ulice i po trotoarima :-) :-)
Evo ka kupio garazu, deset milja dao. Uzeo manji stan da bih imao garazu. I sta se desava, lole oko zgrade parkiraju, policija jednom ili dva puta zadje i napise dvije kazne max. Jos im moras nabrojati auta koja ti smetaju, po marki i modelu. Pauk ne postoji da dodje. I onda skontam 15g da placaju kazne dat ce 10k.
neki

#17825 Re: Sarajevo Construction

Post by neki »

Izmišljotina..sve kotlovnice Toplana koriste plin, samo ih nekoliko većih ima mogućnost da se prilikom nestašice plina prebace na mazut, a spremnici im imaju kapacite dovoljne za max 3-4 dana.
Većina kotlovnica kojima toplane upravljaju su krovne a do njih je nemoguće dopremiti bilo šta osim plina..
Što se tiče Tibre, njih zagrijava kotlovnica u vlasništvu Euroterm, firma iz Kiseljaka, i navodno za zagrijavanje koriste pelet.
Post Reply