Gdje je zapravo problem sa religijom?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#601 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Dozer wrote: 03/10/2021 16:36
Hakiz wrote: 03/10/2021 16:29

A naredio je da mu se napravi Zavjetni kovčeg kao mjesto na kojem će boraviti dok je u posjeti Zemlji. Ili je i tu fulio, pa Mojsije rado bez potrebe?
Nisam bas siguran da je ovo tacno.... Oko tog famoznog kovcega postoji nekoliko verzija, cak i da su postojala 2, a nikad nije do kraja usaglaseno sta je tacno bio njegov sadrzaj. Po jednima samo ploce s 10 zapovijedi, po drugima i ploce i nekakav stap nek9g Arona, a po trecima to dvoje i jos zdjela hrane.
Mislim da se nigdje ne spominje ovo sto si ti rekao.

Dodatno, taj kovceg se jos naziva i Kovceg saveza. Zasto bi svemocni bog pravio savez sa svojom kreacijom, tj. nama, ljudima?
Unlike the statutes of gods idolized by many of the Israelites, the Ark of the Covenant served as a religious symbol where the people could meet with God. He hovered over the Ark when the priests were present. If the priests were absent, the presence of the law tablets reflected God’s presence. Thus, the Ark of the Covenant was aptly named because of the commandments written on the tablets.
https://www.christianity.com/wiki/bible ... cance.html
Hakiz

#602 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

apsidejzi wrote: 03/10/2021 16:48
deogest wrote: 03/10/2021 16:26 Vjerovati je okej, svakom svoje, medjutim 99 % ljudi na svijetu religiju koristi za druge svrhe. Covjek pokrade, ne isplate plate, posalje 10 radnika na biro i onda ode u dzamiju.

Jeste li vidjeli hodzu koji vozi Golfa? Ja nisam, svaki u dzipu dodje. Pa njima je dzenaza Bajram, dnevnica i koverta se uzme samo takva. I to dodju po trojica i jos se dobro nazderu u kuci. To je nazalost tako.
Religije su tu napravile sivu zonu u smislu "moze bit bude, moze bit ne bude". Islam je to najbolje odradio. Doduse, u evoluciji religija on je medju posljednjima tako da je izbjegao greske koje su imale prethodne religije. Naime, poenta je vladati ljudima. Ne mozes vladati ljudima ako nemas ljudi. Ako nekoga proglasis otpadnikom onda ne mozes tom osobom vladati. U mom svijetu, ako vjerujes u Boga onda radis sve sto ti ta vjera nalaze. Ne moze popola. Medjutim, pravila koja je Bog postavio su takva da malo ljudi moze da ih slijedi iskreno do kraja. Ako isrkeno vjerujes u Allaha npr sta je problem ostaviti alkohol i kamatu. Logicno da bi trebalo biti lagano. Il vjerujes u boga il ne vjerujes. U mom svijetu to je binarno. Bog il postoji il ne postoji. Ako postoji sta se onda pravis kao da ne postoji? Ako ne postoji, sta se pravis kao da postoji?

Medjutim, religije su napravile tu sivu zonu gdje imas pravila kad vise nisi vjernik i sva razlika u svim sektama bilo koje religije jeste zapravo granica sive zone. To je evolucija unutar vrste (religije). Alkohol je zabranjen u islamu ali pijenjem alkohola ti ne prestajes biti musliman automatski. Samo si se malo zajebao. Mozes se popraviti. To je islamska logika koja uopste nije logicna. To je siva zona jer onaj ko je pravio ovo pravilo znao je da ce biti veoma tesko izbaciti alkohol iz ljudi i onda neces imati kome vladati. S druge strane, ako napravis sivu zonu, moci ces konstantno izazivati osjecaj krivice kod tih ljudi. Svaki boravak u sivoj zoni je grijeh ali si i dalje na nasoj strani (ako platis nama za te svoje grijehe). Siva zona je zapravo ekonomija svake religije. To je najveca prevara u historiji covjecanstva.

Bog je binaran, te ponasanje ljudi treba biti binarno. To je logicno. Nije logicno imati sivu zonu gdje postoji institucija "bozijeg oprosta i milosti". To je najveci intelektualni proljev koji je izmisljen. Ja cu tebi izazivati osjecaj krivice zato sto sam napravio pravila koja neces moci postovati kako bi mi placao otkup svojih grijeha. To se u biologiji naziva: Parazit. Zivis na tudjoj grbaci. Ubijedis osobu da ima nevidljivo bice koje je napravilo pravila koja neces moci slijediti i ti moras vjerovati u to bice kako se ne bi vjecno patio (ok je patiti se odredjeno vrijeme), i jedan od najboljih nacina da ta osoba pokaze pokajanje je da plati. Plati u neku zajednicku kasu. Plati za neki projekat koji si ti smislio. Plati svake sedmice odredjeni iznos. Zauzvrat ne dobije nista. Ta osoba i dalje nema pojma da li je sad OK to sto je bio u sivoj zoni. I dalje postoji sudnji dan. Ti si platio svoj grijeh ali ce taj nevidljivi odluciti da li si dovoljno uplatio. Ni ovaj kome si dao a ni ti ne znas.

I tako konstantno zivis u sivoj zoni i placas nadajuci se da ces parama moci kupiti boga. Boga kojeg uopste nema i u kojeg u principu ne vjerujes. Da vjerujes ne bi ni bio u sivoj zoni. Samo se bojis sebi priznati da ne vjerujes u boga pa kazes da nisi najbolji vjernik. Biti vjernik je binarna kategorija. Ili jesi, ili nisi. Ne mozes biti 36% vjernik i 64% nevjernik.

Isto kao sto ja nisam 87% ateista...
:thumbup:
Dozer

#603 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

KraljicaIzJajca wrote: 03/10/2021 16:47
Dozer wrote: 03/10/2021 16:24 Sta je poenta njegove zelje da se vjeruhe u njega, a ne da se zna da postoji?
Samo nemojte reci "testiranje", pa da bi on onda znao jesmo li za blagodetni zagrobni zivot ili onaj pacenicki...
To je toliki besmislen koncept da mi je zaista tesko povjerovati da i danas neko vjeruje u to...
Ljudi imaju potrebu/viziju vjerovati u koncept nečega što je prosto nepristupačno ljudskim ćulima, a to je istovremeno, jednostavno savršeno. Postoje također neteističke religije, sa drugačijim filozofskim pristupom vjerovanja. Razjmljivo je da ljudi teže vjerovati u nešto što je savršenije od ljudskih bića. Poanta je da je svatko svijestan značenja spiritualnosti, ali se ista različito prakticira u religijama. Duhovnost je dio nas.
Onda ja nisam covjek... nikad nisam imao nista od te duhovnosti....
Dozer

#604 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

deogest wrote: 03/10/2021 16:26 Vjerovati je okej, svakom svoje, medjutim 99 % ljudi na svijetu religiju koristi za druge svrhe. Covjek pokrade, ne isplate plate, posalje 10 radnika na biro i onda ode u dzamiju.

Jeste li vidjeli hodzu koji vozi Golfa? Ja nisam, svaki u dzipu dodje. Pa njima je dzenaza Bajram, dnevnica i koverta se uzme samo takva. I to dodju po trojica i jos se dobro nazderu u kuci. To je nazalost tako.
Religije su tu napravile sivu zonu u smislu "moze bit bude, moze bit ne bude". Islam je to najbolje odradio. Doduse, u evoluciji religija on je medju posljednjima tako da je izbjegao greske koje su imale prethodne religije. Naime, poenta je vladati ljudima. Ne mozes vladati ljudima ako nemas ljudi. Ako nekoga proglasis otpadnikom onda ne mozes tom osobom vladati. U mom svijetu, ako vjerujes u Boga onda radis sve sto ti ta vjera nalaze. Ne moze popola. Medjutim, pravila koja je Bog postavio su takva da malo ljudi moze da ih slijedi iskreno do kraja. Ako isrkeno vjerujes u Allaha npr sta je problem ostaviti alkohol i kamatu. Logicno da bi trebalo biti lagano. Il vjerujes u boga il ne vjerujes. U mom svijetu to je binarno. Bog il postoji il ne postoji. Ako postoji sta se onda pravis kao da ne postoji? Ako ne postoji, sta se pravis kao da postoji?

Medjutim, religije su napravile tu sivu zonu gdje imas pravila kad vise nisi vjernik i sva razlika u svim sektama bilo koje religije jeste zapravo granica sive zone. To je evolucija unutar vrste (religije). Alkohol je zabranjen u islamu ali pijenjem alkohola ti ne prestajes biti musliman automatski. Samo si se malo zajebao. Mozes se popraviti. To je islamska logika koja uopste nije logicna. To je siva zona jer onaj ko je pravio ovo pravilo znao je da ce biti veoma tesko izbaciti alkohol iz ljudi i onda neces imati kome vladati. S druge strane, ako napravis sivu zonu, moci ces konstantno izazivati osjecaj krivice kod tih ljudi. Svaki boravak u sivoj zoni je grijeh ali si i dalje na nasoj strani (ako platis nama za te svoje grijehe). Siva zona je zapravo ekonomija svake religije. To je najveca prevara u historiji covjecanstva.

Bog je binaran, te ponasanje ljudi treba biti binarno. To je logicno. Nije logicno imati sivu zonu gdje postoji institucija "bozijeg oprosta i milosti". To je najveci intelektualni proljev koji je izmisljen. Ja cu tebi izazivati osjecaj krivice zato sto sam napravio pravila koja neces moci postovati kako bi mi placao otkup svojih grijeha. To se u biologiji naziva: Parazit. Zivis na tudjoj grbaci. Ubijedis osobu da ima nevidljivo bice koje je napravilo pravila koja neces moci slijediti i ti moras vjerovati u to bice kako se ne bi vjecno patio (ok je patiti se odredjeno vrijeme), i jedan od najboljih nacina da ta osoba pokaze pokajanje je da plati. Plati u neku zajednicku kasu. Plati za neki projekat koji si ti smislio. Plati svake sedmice odredjeni iznos. Zauzvrat ne dobije nista. Ta osoba i dalje nema pojma da li je sad OK to sto je bio u sivoj zoni. I dalje postoji sudnji dan. Ti si platio svoj grijeh ali ce taj nevidljivi odluciti da li si dovoljno uplatio. Ni ovaj kome si dao a ni ti ne znas.

I tako konstantno zivis u sivoj zoni i placas nadajuci se da ces parama moci kupiti boga. Boga kojeg uopste nema i u kojeg u principu ne vjerujes. Da vjerujes ne bi ni bio u sivoj zoni. Samo se bojis sebi priznati da ne vjerujes u boga pa kazes da nisi najbolji vjernik. Biti vjernik je binarna kategorija. Ili jesi, ili nisi. Ne mozes biti 36% vjernik i 64% nevjernik.

Bravo, maajstore :thumbup:

Ali, dzaba pricas. Ne postoji na planeti vjernik koji moze protiv ljudske prirode. Aki nista drugo, a ono da ce bar povremeno nesto slagati, ili iskriviti istinu, ili je potpuno presutiti, i to je uvijek radi nekog i necijeg interesa.
Hakiz

#605 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Dozer wrote: 03/10/2021 16:56

Ljudi imaju potrebu/viziju vjerovati u koncept nečega što je prosto nepristupačno ljudskim ćulima, a to je istovremeno, jednostavno savršeno. Postoje također neteističke religije, sa drugačijim filozofskim pristupom vjerovanja. Razjmljivo je da ljudi teže vjerovati u nešto što je savršenije od ljudskih bića. Poanta je da je svatko svijestan značenja spiritualnosti, ali se ista različito prakticira u religijama. Duhovnost je dio nas.
Takođe, ni kao dijete nisam vjerovao u babaroge, nikada nisam imao ni želju, ni potrebu, a ni poriv da vjerujem u nešto veće a neshvatljivo. Ima većih stvari, ali su shvatljive, čak i kada nisu do kraja poznate, na primjer, nema ništa veće od zakona fizike. Svemir se ponaša po tim zakonima, a kamoli jedna vrsta na jednoj, za Svemir beznačajnoj, planeti. Ali, ti zakoni nisu bog, iako su možda "bog".
KraljicaIzJajca

#606 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by KraljicaIzJajca »

Hakiz wrote: 03/10/2021 16:29

A naredio je da mu se napravi Zavjetni kovčeg kao mjesto na kojem će boraviti dok je u posjeti Zemlji. Ili je i tu fulio, pa Mojsije rado bez potrebe?
Nisam bas siguran da je ovo tacno.... Oko tog famoznog kovcega postoji nekoliko verzija, cak i da su postojala 2, a nikad nije do kraja usaglaseno sta je tacno bio njegov sadrzaj. Po jednima samo ploce s 10 zapovijedi, po drugima i ploce i nekakav stap nek9g Arona, a po trecima to dvoje i jos zdjela hrane.

Dodatno, taj kovceg se jos naziva i Kovceg saveza. Zasto bi svemocni bog pravio savez sa svojom kreacijom, tj. nama, ljudima?
On je korišten za spiritualne rituale Jevrejima dok su još lutali pustinjama. On im je bio podsjetnik postojanja prisutnosti Boga, nešto poput kompasa.
Dozer

#607 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Hakiz wrote: 03/10/2021 16:48

Unlike the statutes of gods idolized by many of the Israelites, the Ark of the Covenant served as a religious symbol where the people could meet with God. He hovered over the Ark when the priests were present. If the priests were absent, the presence of the law tablets reflected God’s presence. Thus, the Ark of the Covenant was aptly named because of the commandments written on the tablets.
https://www.christianity.com/wiki/bible ... cance.html
Ukratko - nije kovceg za boga da u njemu paja kada svrati (a do sad nije), nego je to samo, kao, njegova personifikacija preko ploca s "njegovim" zapovijedima. I to samo ako nema svestenika u blizini...
De, Hake, ne hebi me :D
KraljicaIzJajca

#608 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Nema svatko jednaku razinu iste u sebi, ali si svijestan značenja duhovnosti.
KraljicaIzJajca

#609 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Hakiz wrote: 03/10/2021 17:04
Takođe, ni kao dijete nisam vjerovao u babaroge, nikada nisam imao ni želju, ni potrebu, a ni poriv da vjerujem u nešto veće a neshvatljivo. Ima većih stvari, ali su shvatljive, čak i kada nisu do kraja poznate, na primjer, nema ništa veće od zakona fizike. Svemir se ponaša po tim zakonima, a kamoli jedna vrsta na jednoj, za Svemir beznačajnoj, planeti. Ali, ti zakoni nisu bog, iako su možda "bog".
Da li razumiješ svrhu duhovnosti? Zašto je kao pojava prisutna u ljudskom biću?

Zašto isključivo fizike, a ista ovisi od kemije. :D
Dozer

#610 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Duhovnost nema veze ni sa fizikom, ni sa hemijom.
Zato se i zove duhovnost :mrgreen:

Sta tacno znaci biti svjestan znacenja duhovnosti?
Meni duhovnost ne znaci apsolutno nista.
KraljicaIzJajca

#611 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Mozak je jako malo naučno otkriven, toliko o našem znanju funkcioniranja ljudskog ponašanja. :)
Hakiz

#612 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Dozer wrote: 03/10/2021 17:05
Ukratko - nije kovceg za boga da u njemu paja kada svrati (a do sad nije), nego je to samo, kao, njegova personifikacija preko ploca s "njegovim" zapovijedima. I to samo ako nema svestenika u blizini...
Kada je sveštenik prisuta, bog lebdi iznad kovčega.
KraljicaIzJajca

#613 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Hakiz wrote: 03/10/2021 17:48
Taj kovčeg je danas ormar u kojem je postavljena Tora (urolana) u sinagogama.Tokom molitvi, se ista izvadi iz ormara.
-Chesterfield-

#614 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 03/10/2021 13:29 A da postavimo stvari ovako...
Ono sto se u vjerskim knjigama spominje kao nekakvi dzini, andjeli, itd. - zasto je nemoguce da su to zapravo imena/nazivi koja su ljudi davali vanzemaljskim bicima koja su vidjali u proslosti?

Naravno, prateci opisi i osobine koje su im pripisivane su bili u skladu s vremenom, te ljudskim znanjima i percepcijama.
Hajmo logicno - gdje su danas andjeli, dzini i ostala bulumenta tih nekakvih "natprirodnih" bica?
Ako su ih ljudi vidjali prije 1500+ godina, a sasvim je logicno da jesu, inace ne bi ni pisali o njima, gdje su danas?

Zasto ih mi ne vidjamo? Da ih vidimo, da li bismo ih mi danas percipirali kao ljudi prije par hiljada godina? Garantujem da ne bismo, jer znanje o svemu onda i danas prilicno je unaprijedjeno.
I dok su njima onda posjetioci iz svemira bili bogovi, nama danas bi bili samo vanzemaljci, druga inteligentna vrsta s druge planete.

A, mozda nisu nuzno ni s druge planete, mozda su i oni ovdje koliko i mi, mozda i duze od nas, ali zive u drugoj "dimenziji", tj. spektru svjetla i zvuka koje nasa cula ne registruju, pa smo zbog toga nesvjesni njihovog prisustva...?

Budimo realni - koliko mi zapravo znamo o Zemlji, njenim okeanskim dubinama, kao i podzemlju dubljem od 2-3 km po vertikali? Skoro pa nista.
Hoćeš reći da Ljubo laže? I da nije imao bliski susret treće vrste?
Hakiz

#615 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 03/10/2021 17:53

Taj kovčeg je danas ormar u kojem je postavljena Tora (urolana) u sinagogama.Tokom molitvi, se ista izvadi iz ormara.
Ne, to nije zavjetni kovčeg.
KraljicaIzJajca

#616 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Hakiz wrote: 03/10/2021 18:57
KraljicaIzJajca wrote: 03/10/2021 17:53

Nije konkretan originalni model, nisi me shvatio, to su ormari sa Torom u sinagogama, a isti danas simboliziraju zavjetni kovčeg.
Hakiz

#617 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 03/10/2021 19:09
Hakiz wrote: 03/10/2021 18:57

Nije konkretan originalni model, nisi me shvatio, to su ormari sa Torom u sinagogama, a isti danas simboliziraju zavjetni kovčeg.
Ne simbolizuju.
KraljicaIzJajca

#618 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Hakiz wrote: 03/10/2021 19:17
KraljicaIzJajca wrote: 03/10/2021 19:09

Ne simbolizuju.
Simboliziraju, ili mi daj link tvog negiranja kao suprotan odgovor. Pišem jer znam. :)
Dozer

#619 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

A gdje ode kad je svestenik tu....? Zar bog nije sveprisutan, uvijek?
I ne, ne pise to nigdje. Nesto si pobrkao. Ploce s 10 zapovijedi simbolizuju njegovo prisustvo ako nema svestenika. Ako je svestenik tu, onda ce ti on izdeklamovati zapovijedi.

Nisi mi odgovorio - cemu savez boga i njegove kreacije? Koja je logika i poenta?
Hakiz

#620 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

KraljicaIzJajca wrote: 03/10/2021 19:28
Hakiz wrote: 03/10/2021 19:17

Ne simbolizuju.
Simboliziraju, ili mi daj link tvog negiranja kao suprotan odgovor. Pišem jer znam. :)
OK.
Hakiz

#621 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Dozer wrote: 03/10/2021 19:46

A gdje ode kad je svestenik tu....? Zar bog nije sveprisutan, uvijek?
I ne, ne pise to nigdje. Nesto si pobrkao. Ploce s 10 zapovijedi simbolizuju njegovo prisustvo ako nema svestenika. Ako je svestenik tu, onda ce ti on izdeklamovati zapovijedi.

Nisi mi odgovorio - cemu savez boga i njegove kreacije? Koja je logika i poenta?
He hovered over the Ark when the priests were present.
A čemu savez pitaj vjernike. Sve mi se čini da je taj savez početak priče o jevrejima kao božijem izabranom narodu.
Dozer

#622 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Ok. And where he is gone when the priests not present?

Nije nikakav problem, ali pitanje je i i dalje isto - zasto bi bog pravio savez sa svojom kreacijom, bez obzira da li je to neki pojedinac ili neki narod?
¤ jelena ¤

#623 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by ¤ jelena ¤ »

Hm...možda griješim, ali prije bih rekla da je tvoje tumačenje Boga binarno, a ne Bog....ili ideja postojanja Boga - kako god.
Bog je zamišljen kao apsolut, a apsolut ne može nikako biti binaran i isključiv tako kako ga ti doživljavaš ili tumačiš.
Ja bih ideju Boga, u svojoj glavi, naravno, mogla uporediti npr. sa idejom postojanja dobra, na neki način. Ne staviti znak jednakosti, nego poimanje i težnju ka toj vrijednosti uporediti sa vjerovanjem u postojanje Boga i svrhom tog vjerovanja.
Dobro je ideal i ja ne mogu ni za jednog čovjeka, koliko god ga dobro poznavala, reći da li je dobar ili nije. Za sebe - pogotovo.
Dobar čovjek može danas bti dobar, a već sutra može uraditi nešto....slagati nekog, udariti nekog....iz bilo kog razloga....uvrijediti ili sopstvenom nepažnjom, povrijediti ili ubiti nekog drugog čovjeka....opet kažem iz bilo kog, opravdanog ili neopravdanog razloga, nebitno. Kad god i šta god od navedenog uradi, čovjek će time smjestiti sebe u to što ti nazivaš ''siva zona'' - prostor između dobra i zla, sa elementima i jednog i drugog. Koliko god učinjeno bilo opravdano, sam osjećaj krivice, osjećaj neprijatnosti ili likovanja i zadovoljstva....nakon štete ili bola učinjenog nekom drugom... tom čovjeku i njegovoj savjesti će biti potvrda da u datom trenutku svog života nije uradio nešto dobro i da tada nije bio dobar - ponavljam: bez obzira na okolnosti i namjeru.

Znači, ako ćemo realno i objektivno... koliko je to moguće....svaki čovjek, bez obzira na to da li je on vjernik ili ne, maltene cijeli svoj život provodi u toj tvojoj ''sivoj zoni'' u kojoj može samo da teži ka onoj bijeloj, svijetloj strani ili nekoj od boja u spektru...kako god, a da se udaljava od one crne (figurativno rečeno) pa tako i onaj koji je nekom nešto ukrao ako to ukradeno vrati namiriće štetu koju je drugom učinio, ali i dalje ostaje mrlja....ili ako je nekog slagao (a ko to nikad nije slagao?), može priznati i izviniti se, ali eto njemu još jedne mrlje i kamena spoticanja u vidu nepovjerenja u komunikaciji sa tim nekim koga je obeštetio i obmanuo. Isto je i sa naizgled bezazlenim, dobronamjernim šamarom ili tučom u djetinjstvu....nebitno. Ali...bez obzira na većinu navedenog, taj neko može ostatak svog života provesti kao pošten i nenasilan čovjek što je sasvim dovoljno da ga drugi smatraju dobrim...sem tog jednog, recimo, o kojeg se ogriješio. Ili...čak i oni najgori, čija zlodjela pamti cjelokupno čovječanstvo, imali su one druge koji su ih voljeli, divili im se...i smatrali ih primjernim i dobrim. Dakle....svaki čovjek još od djetinjstva ili mladosti... živi u toj ''sivoj zoni'' i to, u mojoj glavi, nema nikakve veze sa postojanjem ili nepostojanjem Boga, nego sa čovjekovom prirodom, sposobnošću introspekcije i moralnim kodeksom koji nije uslovljen vjerom u Boga.

Ista je stvar i sa odnosom vjernika prema Bogu....za njih uzvišenom i sveprisutnom autoritetu čiji je način kažnjavanja samo malo slikovitije predočen vjerniku (a bome i svakom nevjerniku koji je svete knjige pročitao) od kažnjavanja od strane sopstvenog osjećaja krivice i savjesti jednog nevjernika. Vjernik će vjerovati u taj slikoviti opis u svetoj knjizi na neki svoj način i boriti se da što prije ispravi grešku da ga Bog ne bi na opisani način kaznio, a ateista će se isto boriti da ispravi grešku, koliko je to moguće, ali vođen nekim drugim motivom....da bi ublažio nepodnošljiv osjećaj krivice i neprijatnosti koji ga sputava u svakodnevnim aktivnostima. A plaćaju i nevjernici, ali ne crkvi i džamiji...kakoliveć...nego siromašnom čovjeku ili pronađu neki drugi način da se iskupe i budu bolji prema drugima nego što su bili nakon što učine nešto pogrešno...samo ih na to ne primorava Bog, nego njihova savjest i stečeno iskustvo koje....haj da kažem....i nakon namirene ili koliko toliko ublažene štete i dalje rovari po podsvijesti i nagoni čovjeka da djeluje, doprinosi dobru i tako ide naprijed.

Čak i biti ateista možda nije stoprocentno u stvarnosti, kao što to ateistima izgleda. Čovjek može da ne vjeruje u postojanje Boga iz svete knjige i da negira istinitost opisanog u toj knjizi, ali ideju postojanja Boga i njenu važnu ulogu u prirodi čovjeka, istoriji kulture i civilizacije niko iole obrazovan ne može negirati. Banalizovati nešto što je staro koliko i samo čovječanstvo i prati razvoj čovjeka od prvobitnih ljudskih zajednica pa sve do danas i porediti to nešto sa vjerovanjem u nekakve babaroge, krajnje je površno i samo banalizuje čovjeka kao kompleksno misaono biće. Ne znam da je ikad iko izgradio neku velelepnu arhitektonsku građevinu vođen vjerom u babarogu ili neku babarogomolju...ili da je neko ubio nekog drugog čovjeka pokušavajući da mu nametne svoju vjeru u babarogu...dakle, to nije ta ravan - ni blizu.... Meni su ovakvi vidovi banalizovanja čovjekove religioznosti slične čovjekovom uništavanju prirodnih resursa....zagadiš neku rijeku, izazoveš neki požar, isječeš šumu zarad neke svoje koristi, zagadio si i uništio prirodu, a čovjek je dio prirode tako da si time i sebi načinio štetu kao i mnogim drugima. Tako je i vjerovanje u Boga ili ideja postojanja Boga neodvojiva od čovjekove prirode, pa i tvoje prirode i tvog mentalnog sklopa i banalizovanjem te ideje samo možeš naštetiti sebi i drugima. Kao što i rigidno nametanje vjere u Boga šteti drugima. A logika, kao filozofska disciplina, jeste rigidna i štetno je njenim zakonima podrediti vjerovanje u Boga.

I...na kraju... samo vjerovanje u postojanje Boga nije zasnovano na zakonima i kriterijima nauke, tako da se istim ne može ni negirati niti se navedeni kriteriji mogu svrhovito i uspješno primjenjivati na vjeru u Boga po principu: dokaži mi da postoji, bez dokaza nema ni postojanja, na tebi koji kažeš da postoji je teret dokazivanja, a ako ne dokažeš tvoja tvrdnja nije istina... i slično. Vjera u Boga ili čovjekova religioznost to je duhovna/umna djelatnost kojom ne vladaju zakoni fizike, matematike, ekonomije....i ostalih nauka, ali logike ima sasvim dovoljno jer da je nema nikako u religijama, sadržajima svetih knjiga i njenim zakonitostima, one ne bi ni bile prijemčive tolikom broju ljudi i ne bi bilo moguće približiti je čovjekovoj sposobnosti rasuđivanja.
Sličnu stvar radimo i sa sadržajem umjetničkih djela, književnih pogotovo, a i druga znaju biti podvrgnuta banalizovanju pa se stalno spotičemo, do granica apsurda omalovažavamo kulturu... a umjetničkim djelima i umjetnosti ne nanosimo nikakvu štetu i ta djela nas, kao i njihov značaj, jednostavno, nadžive.

Eto, to su samo neki od problema sa religijom...isključivost i banalizovanje u tumačenju, a tome su skloni i vjernici i ateisti...
apsidejzi

#624 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by apsidejzi »

¤ jelena ¤ wrote: 03/10/2021 21:14 Hm...možda griješim, ali prije bih rekla da je tvoje tumačenje Boga binarno, a ne Bog....ili ideja postojanja Boga - kako god.
U ovom tvom ogromnom postu napisano je mnogo rijeci a receno veoma malo. To i jeste osobina sive zone. Kako bog nije binaran? Ili vjerujes u njega ili ne vjerujes. Ako vjerujes onda je logicno da se ponasas na nacin koji je prikladan tvom vjerovanju. Inace lazes samu sebe. Vjernici lazu sami sebe da su vjernici. To je surova istina. Zele biti vjernici kako bi imali osjecaj da su dobri ljudi i da cine pravu stvar. Al haj da ne duzim, nego da citiram odredjene dijelove tvog posta i dam komentar na iste.
Bog je zamišljen kao apsolut, a apsolut ne može nikako biti binaran i isključiv tako kako ga ti doživljavaš ili tumačiš.
Ja bih ideju Boga, u svojoj glavi, naravno, mogla uporediti npr. sa idejom postojanja dobra, na neki način. Ne staviti znak jednakosti, nego poimanje i težnju ka toj vrijednosti uporediti sa vjerovanjem u postojanje Boga i svrhom tog vjerovanja.

Dobro je ideal i ja ne mogu ni za jednog čovjeka, koliko god ga dobro poznavala, reći da li je dobar ili nije. Za sebe - pogotovo.
Dobar čovjek može danas bti dobar, a već sutra može uraditi nešto....slagati nekog, udariti nekog....iz bilo kog razloga....uvrijediti ili sopstvenom nepažnjom, povrijediti ili ubiti nekog drugog čovjeka....opet kažem iz bilo kog, opravdanog ili neopravdanog razloga, nebitno. kad god i šta god od navedenog uradi, čovjek će time smjestiti sebe u to što ti nazivaš ''siva zona'' - prostor između dobra i zla, sa elementima i jednog i drugog. Koliko god učinjeno bilo opravdano, sam osjećaj krivice, osjećaj neprijatnosti ili likovanja i zdovoljstva....nakon štete ili bola učinjenog nekom drugom... tom čovjeku i njegovoj savjesti će biti potvrda da u datom trenutku svog života nije uradio nešto dobro i da tada nije bio dobar - ponavljam: bez obzira na okolnosti i namjeru.
Pitanje dobra je isto kao i pitanje boga. Tu se slazemo. Dobro ne postoji kao sto ne postoji ni bog. Mi ljudi definisemo rijec dobro i to ga prvenstveno definisemo iz nase perspektive. Ako nesto meni/nama koristi onda je to dobro, a ako nam steti onda nije dobro. Priroda je ambivalentna prema nasoj perspektivi. Virus udje u covjeka i iz nase perspektive to nije dobro. Is virusne perspektive to je dobro. On se razmnozava. Iz aspekta evolucije nema veze jer je u pitanju prirodna selekcija. Ono sto je priroda oduvijek radila. No samo smo mi ljudi toliko samoljubi i egoisticni da smo izmislili termin dobra kako bismo opravdali svoje akcije. Dobro ne postoji, bas kao ni bog. Zato i imas sivu zonu jer je rijec o istoj ljudskoj umotvorini.
Znači, ako ćemo realno i objektivno... koliko je to moguće....svaki čovjek, bez obzira na to da li je on vjernik ili ne, maltene cijeli svoj život provodi u toj tvojoj ''sivoj zoni'' u kojoj može samo da teži ka onoj bijeloj, svijetloj strani ili nekoj od boja u spektru...kako god, a da se udaljava od one crne (figurativno rečeno) pa tako i onaj koji je nekom nešto ukrao ako to ukradeno vrati namiriće štetu koju je drugom učinio, ali i dalje ostaje mrlja....ili ako je nekog slagao (a ko to nikad nije slagao?), može priznati i izviniti se, ali eto njemu još jedne mrlje i kamena spoticanja u vidu nepovjerenja u komunikaciji sa tim nekim koga je obeštetio i obmanuo. Isto je i sa naizgled bezazlenim, dobronamjernim šamarom ili tučom u djetinjstvu....nebitno. Ali...bez obzira na većinu navedenog, taj neko može ostatak svog života provesti kao pošten i nenasilan čovjek što je sasvim dovoljno da ga drugi smatraju dobrim...sem tog jednog, recimo, o kojeg se ogriješio. Ili...čak i oni najgori, čija zlodjela pamti cjelokupno čovječanstvo, imali su one druge koji su ih voljeli, divili im se...i smatrali ih primjernim i dobrim. Dakle....svaki čovjek još od djetinjstva ili mladosti... živi u toj ''sivoj zoni'' i to, u mojoj glavi, nema nikakve veze sa postojanjem ili nepostojanjem Boga, nego sa čovjekovom prirodom, moralnim kodeksom koji nije uslovljen vjerom u Boga i sposobnošću introspekcije.
Da, upravo zato sto dobro/zlo ne postoji. Postoje samo interesi. Pojedinca i grupe. Dobro i zlo su relativne kategorije i zavisi iz koje perspektive posmatras iste. Hajmo uzeti jedan ekstreman primjer. Hitler. Mislis li da je Hitler i ekipa smatrali da to sto cine je zlo? Mislis li da je Slobodan Milosevic smatrao da je zlo to sto je njegova vojska uradila? Srpskoj pravoslavnoj crkvi nikada nisu smetali cetnici. Cak su ih i blagosiljali kad idu u rat. Bosnjacima se to i nije bas cinilo dobrim. Isto tako ne mislim da su srbi uzivali u Jasenovcu, ali je katolicka crkva blagosiljala te pohode. Hrvati i nemaju bas nesto mnogo protiv toga. Krstaski ratovi su isto primjer kako neki cin nekome izgleda dobro a drugima zlo. Dobro je relativan pojam.

Mozda u tvom idealistickom svijetu "biti dobar" znaci napredovati na putu da drugima ne cinis ono sto ne bi sebi volila da ti neko ucini. No to je samo tvoja istina. Drugi ljudi ne dijele taj koncept.
Ista je stvar i sa odnosom vjernika prema Bogu....za njih uzvišenom i sveprisutnom autoritetu čiji je način kažnjavanja samo malo slikovitije predočen vjerniku (a bome i svakom nevjerniku koji je svete knjige pročitao) od kažnjavanja od strane sopstvenog osjećaja krivice i savjesti jednog nevjernika. Vjernik će vjerovati u taj slikoviti opis u svetoj knjizi na neki svoj način i boriti se da što prije ispravi grešku da ga Bog ne bi na opisani način kaznio, a ateista će se isto boriti da ispravi grešku, koliko je to moguće, ali vođen nekim drugim motivom....da bi ublažio nepodnošljiv osjećaj krivice i neprijatnosti koji ga sputava u svakodnevnim aktivnostima.
Ali ja nemam osjecaj krivice, a ateista sam. Ja se veoma lijepo osjecam u svojoj kozi i ne treba mi bolje. No hajde da udjemo malo dublje u ovu tematiku. Kakva je logika u kaznjavanju? Bog me voli, stvorio me je, sav svemir haman napravio da bi mi ugodio i onda me kaznjava. Meni to zvuci kao los odnos roditelja s djecom. Roditelj koji tuce svoju djecu zato sto su nesto pogrijesila. A dijete nije pogrijesilo nego je samo bilo radoznalo ili se zaigralo s drugom djecom pa nesto razbilo. Kad roditelj istuce dijete to nije znak da je dijete pogrijesilo. To je znak da roditelj nije emotivno sazrio da ima djecu. Zasto ja nikada nisam udario svoje dijete? A jesu mi izvukli zivac bezbroj puta.

Bog kojeg ti opisujes je zaprao imaginacija roditelja u glavama odraslih ljudi. Roditelji su ti koji su te pazili dok si bila mala. Oni su bili tvoje utociste i skloniste. Pruzali su ti zastitu. Ako bi te i udarili to je bilo zato da te nauce pravom putu. I ti kad narastes, posto si i dalje emotivno nezrela osoba, tog roditelja trazis u nekom imaginarnom liku. KOjeg eto nazoves Bog. To je zapravo tvoj otac. Isto tako nezrela osoba.
Čak i biti ateista možda nije stoprocentno u stvarnosti, kao što to ateistima izgleda. Čovjek može da ne vjeruje u postojanje Boga iz svete knjige i da negira njegovo postojanje, ali ideju postojanja Boga i njenu važnu ulogu u prirodi čovjeka, istoriji kulture i civilizacije niko iole obrazovan ne može negirati. Banalizovati nešto što je staro koliko i samo čovječanstvo i prati razvoj čovjeka od prvobitnih ljudskih zajednica pa sve do danas i porediti to nešto sa vjerovanjem u nekakve babaroge, krajnje je površno i samo banalizuje čovjeka kao kompleksno misaono biće.
Ovo su vec tvoje predrasude. Imas koliko hoces obrazovanih ljudi koji negiraju boga. Ideja o bogu, koju ti pripisujes prirodi covjeka, je zapravo potreba za sigurnosti i stabilnosti. Citavo nase postojanje, evolucijski gledano, bazira se na ideji optimizacije resursa. Sto manje resursa trosis to je veca sansa da prezivis. Ako nadjes nacin da dobijes vise resursa ili da nekako ustedis iste, veca je sansa da prezivis i nastavis vrstu. Na istom principu funksionise i nas mozak. Umjesto da svaki put detaljno analizira okruzenje oko sebe, mozak pravi MODELE koji se s vremenom updatuju ali ne bas mnogo. Ljudi koji to ne mogu uraditi dobiju dijagnosu AUTIZMA. Upravo zato sto ne mogu napraviti model u svojoj glavi, sto vecina ostalih mozgova moze uraditi.

Sto su modeli korisni? Pa ne trosis energiju na nepotrebne stvari, nego je mozes potrositi na druge aktivitete koji su kljucni za prezivljavanje i nastavak vrste. Neko te modele naziva i autopilot. Zbog toga mozes voziti biciklo bez da razmisljas kako. Zbog toga ti je svejedno kakav je raspored jastuka na tvom kaucu. Da ne idemo sad u detalje.

Uglavnom, bog je takodjer model. Model roditelja koji te pazi i cuva od nevolja. Model spasitelja koji ce uciniti da ne nestanes. Ti ces biti vjecna i tvoje postojanje ima svrhu. Nije bog u prirodi covjeka. U prirodi covjeka je modeliranje. Bog je samo virusni model koji se ubacio u evolutivno korisnu funkciju mozga. Bas kao kad se kompjuterski virus ubaci u kompjuter i koristi njegove resurse za svoje potrebe. Bez modeliranja, mi bismo izumrli kao vrsta. Modeliranje je prirodni dio covjeka a ne bog. Bog je samo jedan od modela koje imamo.
I...na kraju... samo vjerovanje u postojanje Boga nije zasnovano na zakonima i kriterijima nauke, tako da se istim ne može ni negirati niti se navedeni kriteriji mogu svrhovito i uspješno primjenjivati na vjeru u Boga. Vjera u Boga ili čovjekova religioznost to je duhovna/umna djelatnost kojom ne vladaju zakoni fizike, biologije, ekonomije....i ostalih nauka, ali logike ima sasvim dovoljno jer da je nema nikako u religijama, sadržajima svetih knjiga i njenim zakonitostima, one ne bi ni bile prijemčive tolikom broju ljudi i ne bi bilo moguće približiti je čovjekovoj sposobnosti rasuđivanja.
Ljudski um je veoma lagano prevariti. Otidji na bilo koji madjionicarski show pa ces se uvjeriti. Mi smo puni predrasuda i nas mozak funkcionise na modelima kako sam iznad objasnio. Madjionicari su samo otkrili par tih modela i "zloupotrijebili" iste da nas zabave. Ja znam kako urade taj trik, ali me opet prevari. Zato sto moj mozak funkcionise na modelu. Ima program u sebi sa bugovima i greskama. Jedan od tih programa je vjerovanje u imaginarnog roditelja.

Sličnu stvar radimo i sa sadržajem umjetničkih djela, književnih pogotovo, a i druga znaju biti podvrgnuta banalizovanju pa se stalno spotičemo, do granica apsurda omalovažavamo kulturu... a umjetničkim djelima i umjetnosti ne nanosimo nikakvu štetu i ta djela nas, kao i njihov značaj, jednostavno, nadžive.
Zajednicka stvar bogu i umjetnosti je sto sto su ljudske tvorevine. Zato se i mogu banalizirati.
Eto, to su samo neki od problema sa religijom...isključivost i banalizovanje u tumačenju, a tome su skloni i vjernici i ateisti...
Pa ateisti se ne pretvaraju da ne banaliziraju. Mi to otvoreno kazemo. Vjernici su problem jer glume da postuju propise a u stvarnosti se ponasaju kao da boga ni nema.
-Chesterfield-

#625 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by -Chesterfield- »

apsidejzi wrote: 03/10/2021 22:07
No hajde da udjemo malo dublje u ovu tematiku. Kakva je logika u kaznjavanju? Bog me voli, stvorio me je, sav svemir haman napravio da bi mi ugodio i onda me kaznjava.
Pa sve ima svoj par. Vjernik - nevjernik, dženet - džehenem, uživanje - patnja...

Kada smo kod kažnjavanja, vjernik će uživati u dženetu, što si ti ili neki drugi nevjernik u džehenemu.
Njegova uživancija će proporcionalno rasti kako se nevjernička patnja bude povećavala.

Ne zato što će možda vjerniku biti drago što se ti okrećeš na ražnju, nego zato što se on spasio, odnosno što mu se Bog smilovao. Biti će sve sretniji i sretniji što nije na tvom mjestu. A ti sve nesretniji i nesretniji što nisi na njegovom mjestu...

Ovo je moj pokušaj odgovora na tvoje pitanje, što ne znači da je tačno. Allah najbolje zna.

I gdje piše da te bog voli?

Ja mislim da Bog više voli životinje i biljke od nevjernika, ali to nije razlog da vjernici ne konzumiraju meso, voće povrće...
Post Reply