Gdje je zapravo problem sa religijom?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
-Chesterfield-

#576 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by -Chesterfield- »

ExNihilo wrote: 02/10/2021 22:36 Ne piše.
Ako uzmemo u obzir da su šejtani, džini vanzemaljci?
Barem onako kako to Dozer zamišlja?

http://www.monteislam.com/islamske-teme/dzini-i-ljudi

„A na Dan kada On sve sakupi: “O skupe šejtanski, vi ste mnoge ljude zaveli!” – “Gospodaru naš,” – reći će ljudi, štićenici njihovi – “mi smo jedni drugima bili od koristi i stigli smo do roka našeg koji si nam odredio Ti!” – “Vatra će biti prebivalište vaše” – reći će On – “u njoj ćete vječno ostati, osim ako Allah drugačije ne odredi.” Gospodar tvoj je zaista Mudri i Sveznajući.“

O družine džina i ljudi, ako možete da preko granica nebesa i Zemlje prodrete, prodrite, moći ćete prodrijeti jedino uz veliku moć.” (Er-Rahman, 33)

Ja ne znam protumačiti ove ajete.
ExNihilo

#577 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by ExNihilo »

Pa džini nisu vanzemaljci. Džini su džini. :D
-Chesterfield-

#578 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by -Chesterfield- »

ExNihilo wrote: 02/10/2021 23:08 Pa džini nisu vanzemaljci. Džini su džini. :D
Pa ako je Džin ili neko drugi mogao da nosi prijesto Belkisin velikom brzinom do Sulejmana, moguće da i u ovom vaktu tu i tamo nešto ponesu, pa tako uleti u kadar onom pilotu? :D

A otkud znamo, možda skoknu malo i izvan Zemlje? :D
Hakiz

#579 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

DrinaBH wrote: 02/10/2021 20:41 Ne znam kako neki mogu ljudske greške da pripisuju Islamu ili nekoj drugoj religiji. Religije ne naređuju ljudima nego podučavaju. Ljudsko shvatanje religije je individualno i zavisi od čovjeka do čovjeka. To vam je isto kao da krivite pisca ili neki film zbog nekog ko je zbog te knjige ili filma uradio nešto loše. Nebuloze koje nemaju nikakvo uporište. Siguran sam da bi svijet bio bolje mjesto kad bi bilo više onih istinskih vjernika, pri tome ne mislim na samodeklarisane zaluđene vjernike koji su spremni na nasilje i zlo.
Znači, oni što su napali Charlie Hebdo su to uradili jer su karikaturisti tog satiričnog lista ismijavali glavne likove nekog romana ili filmskog scenarija?

Ili je uticaj božije riječi na čovjeka, ipak, malo jači od riječi nekog ghostwritera?

Šta je od to dvoje?
Josip321

#580 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Josip321 »

Las Lajas Kolumbija.
Last edited by Josip321 on 03/10/2021 15:38, edited 1 time in total.
Ljubo2

#581 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ljubo2 »

Hakiz wrote: 02/10/2021 10:32Ili za zaštitu onih koji vjeruju u jedno od onih koji vjeruju u nešto drugo? Sljedbenici Isusa su se morali organizovati u Rimu da ih ne pobiju tada preovladavajući vjernici u Jupitera što je bila zvanična državna religija Rimskog carstva.
Vjernici se ne organizuju da bi se organizovano branili jedni od druguih, već da bi se organizovano mrzili i napadali jedni druge. Logika je prosta: nemojmo se organizovano mrziti i napadati, pa nećemo morati organizovano ni da se branimo. S obzirom ni organizovan napad, ni odbrana, nikomem nije ni od kakve koristi, već goleme štete. Uostalom zašto iko treba ili mora vjerovati u bilo šta, kad vjernička stada od toga nemaju nikakve koristi, već samo čobani?
Dozer

#582 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

A da postavimo stvari ovako...
Ono sto se u vjerskim knjigama spominje kao nekakvi dzini, andjeli, itd. - zasto je nemoguce da su to zapravo imena/nazivi koja su ljudi davali vanzemaljskim bicima koja su vidjali u proslosti?

Naravno, prateci opisi i osobine koje su im pripisivane su bili u skladu s vremenom, te ljudskim znanjima i percepcijama.
Hajmo logicno - gdje su danas andjeli, dzini i ostala bulumenta tih nekakvih "natprirodnih" bica?
Ako su ih ljudi vidjali prije 1500+ godina, a sasvim je logicno da jesu, inace ne bi ni pisali o njima, gdje su danas?

Zasto ih mi ne vidjamo? Da ih vidimo, da li bismo ih mi danas percipirali kao ljudi prije par hiljada godina? Garantujem da ne bismo, jer znanje o svemu onda i danas prilicno je unaprijedjeno.
I dok su njima onda posjetioci iz svemira bili bogovi, nama danas bi bili samo vanzemaljci, druga inteligentna vrsta s druge planete.

A, mozda nisu nuzno ni s druge planete, mozda su i oni ovdje koliko i mi, mozda i duze od nas, ali zive u drugoj "dimenziji", tj. spektru svjetla i zvuka koje nasa cula ne registruju, pa smo zbog toga nesvjesni njihovog prisustva...?

Budimo realni - koliko mi zapravo znamo o Zemlji, njenim okeanskim dubinama, kao i podzemlju dubljem od 2-3 km po vertikali? Skoro pa nista.
KraljicaIzJajca

#583 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by KraljicaIzJajca »

@Hakiz evo, vodi (opet), @Dozer je (ipak) vjernik. :D
Dozer

#584 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Nikad u zivotu. Kako rekoh, moji zakljucci su bazirani na dokazima koje vidim, i koje prihvatam onakvima kakvi jesu i kako izgledaju.
Ne u vjerovanju u bilo sta ili koga.
Nije mi najjasnije iz cega izvlacis zakljucak da sam vjernik....

S druge strane, vjernici su istovremeno i nevjernici.
Vjeruju da bog postoji, i ne vjeruju da ne postoji.

Ateisti znaju da bog ne postoji, pa samim tim ne mogu biti vjernici.
Misljenje o necemu izvan religija nije vjerovanje, nego samo misljenje. Stav baziran na necemu.
KraljicaIzJajca

#585 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Dozer wrote: 03/10/2021 15:10 Nikad u zivotu. Kako rekoh, moji zakljucci su bazirani na dokazima koje vidim, i koje prihvatam onakvima kakvi jesu i kako izgledaju.

Misljenje o necemu izvan religija nije vjerovanje, nego samo misljenje. Stav baziran na necemu.
Ateisti vjeruju u nepostojanje Boga, stoga, Ateisti su jednako vjernici.

Nemaš nikakve dokaze o Vanzemaljcima.
Osmi Socrates

#586 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Osmi Socrates »

Ma, realno, nemamo mi pojma ni o čemu, generalno gledajući. Ni jedni, ni drugi, ni treći. Ni bilo koji. Učahureni, većina, u svojim glavama i tražimo validaciju za tu učahurenost.

Eto, gledam diskusiju da li se ubija zbog religije. Onaj tvrdi da, onaj tvrdi ne. Svi veoma kategorično tvrde nešto. Ne znam zašto je teško reći da se ubija zbog religije. Ubijalo se tokom čitave istorije. Ne znam kako bilo ko može to poricati.

To međutim ne znači da su religije beskorisne. Da su svete knjige beskorisne. Da je sve povezano sa religijom beskorisno. Ubijalo se i zbog nacionalnosti, države, zemlje, ideologije, porodice, djece, itd. Šta ćete s tim? Volio bih i ja da smo svi John Lennoni, i da Imagine naš put prema zvijezdama, međutim, neće ići tako lako.

U svim religijskim knjigama može se naći dosta stvari koje jesu inspirirane nečijim božjim, dakle nečim što nema veze sa valjanjem u blatu na ovoj planeti.
Last edited by Osmi Socrates on 03/10/2021 15:25, edited 1 time in total.
Dozer

#587 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

KraljicaIzJajca wrote: 03/10/2021 15:21
Dozer wrote: 03/10/2021 15:10 Nikad u zivotu. Kako rekoh, moji zakljucci su bazirani na dokazima koje vidim, i koje prihvatam onakvima kakvi jesu i kako izgledaju.

Ne znas citati. Ja sam ateista i znam da religijski bog ne postoji. Nemam sta vjerovati u to.
U najboljem slucaju, a kojim bi se, eto, vjernicima dalo bar malo nade, moze se reci da se to jos uvijek ne zna.
U svakom slucaju, ne postoji nijedan jedini dokaz tog postojanja.

Vanzemaljci postoje. :D
Karikaturist

#588 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Karikaturist »

Jes vam dosadno u zivotu :skoljka:
Dozer

#589 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Sto jes', jes' :mrgreen:
KraljicaIzJajca

#590 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Dozer wrote: 03/10/2021 15:25
KraljicaIzJajca wrote: 03/10/2021 15:21

Ne znas citati. Ja sam ateista i znam da religijski bog ne postoji. Nemam sta vjerovati u to.
U najboljem slucaju, a kojim bi se, eto, vjernicima dalo bar malo nade, moze se reci da se to jos uvijek ne zna.
U svakom slucaju, ne postoji nijedan jedini dokaz tog postojanja.

Vanzemaljci postoje. :D
Kako možeš tvrditi da ne postoji religijski Bog, a isti nije u potunosti otkriven, čak ga ni vjernici ne poznaju u potpunosti?

Fermi's Paradox: https://cosmosmagazine.com/space/what-i ... dox/?amp=1
Dozer

#591 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Isti nije otkriven ni u jednom jedinom djelicu, a kamoli u potpunosti.
Zasto nije nikad nista otkriveno o njemu?
Osmi Socrates

#592 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Osmi Socrates »

A šta biste vi da se otkrije o njemu?

Ako je izvan vremena i prostora koje ljudski um može da razumije, zašto mislite da je uopšte moguće da se otkrije?

S tim da ne znači da ćemo mi (mislim, ljudi) uvijek biti ovakvi tokmaci u magli.
Dozer

#593 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Sta je poenta njegove zelje da se vjeruhe u njega, a ne da se zna da postoji?
Samo nemojte reci "testiranje", pa da bi on onda znao jesmo li za blagodetni zagrobni zivot ili onaj pacenicki...
To je toliki besmislen koncept da mi je zaista tesko povjerovati da i danas neko vjeruje u to...
deogest

#594 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by deogest »

Vjerovati je okej, svakom svoje, medjutim 99 % ljudi na svijetu religiju koristi za druge svrhe. Covjek pokrade, ne isplate plate, posalje 10 radnika na biro i onda ode u dzamiju.

Jeste li vidjeli hodzu koji vozi Golfa? Ja nisam, svaki u dzipu dodje. Pa njima je dzenaza Bajram, dnevnica i koverta se uzme samo takva. I to dodju po trojica i jos se dobro nazderu u kuci. To je nazalost tako.
Hakiz

#595 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Osmi Socrates wrote: 03/10/2021 16:01 A šta biste vi da se otkrije o njemu?

Ako je izvan vremena i prostora koje ljudski um može da razumije, zašto mislite da je uopšte moguće da se otkrije?

S tim da ne znači da ćemo mi (mislim, ljudi) uvijek biti ovakvi tokmaci u magli.
A naredio je da mu se napravi Zavjetni kovčeg kao mjesto na kojem će boraviti dok je u posjeti Zemlji. Ili je i tu fulio, pa Mojsije rado bez potrebe?
Dozer

#596 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

I tako je od samog starta. U svakoj religiji. Pogledaj Vatikan, dalje od toga ne treba.
Dozer

#597 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Hakiz wrote: 03/10/2021 16:29
Osmi Socrates wrote: 03/10/2021 16:01 A šta biste vi da se otkrije o njemu?

A naredio je da mu se napravi Zavjetni kovčeg kao mjesto na kojem će boraviti dok je u posjeti Zemlji. Ili je i tu fulio, pa Mojsije rado bez potrebe?
Nisam bas siguran da je ovo tacno.... Oko tog famoznog kovcega postoji nekoliko verzija, cak i da su postojala 2, a nikad nije do kraja usaglaseno sta je tacno bio njegov sadrzaj. Po jednima samo ploce s 10 zapovijedi, po drugima i ploce i nekakav stap nek9g Arona, a po trecima to dvoje i jos zdjela hrane.
Mislim da se nigdje ne spominje ovo sto si ti rekao.

Dodatno, taj kovceg se jos naziva i Kovceg saveza. Zasto bi svemocni bog pravio savez sa svojom kreacijom, tj. nama, ljudima?
Last edited by Dozer on 03/10/2021 16:42, edited 1 time in total.
Osmi Socrates

#598 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Osmi Socrates »

Dozer wrote: 03/10/2021 16:24 Sta je poenta njegove zelje da se vjeruhe u njega, a ne da se zna da postoji?
Samo nemojte reci "testiranje", pa da bi on onda znao jesmo li za blagodetni zagrobni zivot ili onaj pacenicki...
To je toliki besmislen koncept da mi je zaista tesko povjerovati da i danas neko vjeruje u to...
Čuj šta je poenta? Niko nije rekao da je Bog neophodno dobar i da ima dobre namjere. Možda i nema poente, ili se vremenom izgubila.

Eto, možda smo eksperiment. Možda smo ustvari neki beznačajan eksperiment. Zaboravio i da postoji. A možda smo i najznačajniji eksperiment u "istoriji "svih eksperimenata.

Odali se mangupi nauci i otprilike zaključili da iz Ničega može nastati Nešto. Slučajno. Sasvim logično.

Tokmaci smo još uvijek. Možda nas čeka da se odtokmačimo.
KraljicaIzJajca

#599 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Dozer wrote: 03/10/2021 16:24 Sta je poenta njegove zelje da se vjeruhe u njega, a ne da se zna da postoji?
Ljudi imaju potrebu/viziju vjerovati u koncept nečega što je prosto nepristupačno ljudskim ćulima, a to je istovremeno, jednostavno savršeno. Postoje također neteističke religije, sa drugačijim filozofskim pristupom vjerovanja. Razjmljivo je da ljudi teže vjerovati u nešto što je savršenije od ljudskih bića. Poanta je da je svatko svijestan značenja spiritualnosti, ali se ista različito prakticira u religijama. Duhovnost je dio nas.
apsidejzi

#600 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by apsidejzi »

deogest wrote: 03/10/2021 16:26 Vjerovati je okej, svakom svoje, medjutim 99 % ljudi na svijetu religiju koristi za druge svrhe. Covjek pokrade, ne isplate plate, posalje 10 radnika na biro i onda ode u dzamiju.

Jeste li vidjeli hodzu koji vozi Golfa? Ja nisam, svaki u dzipu dodje. Pa njima je dzenaza Bajram, dnevnica i koverta se uzme samo takva. I to dodju po trojica i jos se dobro nazderu u kuci. To je nazalost tako.
Religije su tu napravile sivu zonu u smislu "moze bit bude, moze bit ne bude". Islam je to najbolje odradio. Doduse, u evoluciji religija on je medju posljednjima tako da je izbjegao greske koje su imale prethodne religije. Naime, poenta je vladati ljudima. Ne mozes vladati ljudima ako nemas ljudi. Ako nekoga proglasis otpadnikom onda ne mozes tom osobom vladati. U mom svijetu, ako vjerujes u Boga onda radis sve sto ti ta vjera nalaze. Ne moze popola. Medjutim, pravila koja je Bog postavio su takva da malo ljudi moze da ih slijedi iskreno do kraja. Ako isrkeno vjerujes u Allaha npr sta je problem ostaviti alkohol i kamatu. Logicno da bi trebalo biti lagano. Il vjerujes u boga il ne vjerujes. U mom svijetu to je binarno. Bog il postoji il ne postoji. Ako postoji sta se onda pravis kao da ne postoji? Ako ne postoji, sta se pravis kao da postoji?

Medjutim, religije su napravile tu sivu zonu gdje imas pravila kad vise nisi vjernik i sva razlika u svim sektama bilo koje religije jeste zapravo granica sive zone. To je evolucija unutar vrste (religije). Alkohol je zabranjen u islamu ali pijenjem alkohola ti ne prestajes biti musliman automatski. Samo si se malo zajebao. Mozes se popraviti. To je islamska logika koja uopste nije logicna. To je siva zona jer onaj ko je pravio ovo pravilo znao je da ce biti veoma tesko izbaciti alkohol iz ljudi i onda neces imati kome vladati. S druge strane, ako napravis sivu zonu, moci ces konstantno izazivati osjecaj krivice kod tih ljudi. Svaki boravak u sivoj zoni je grijeh ali si i dalje na nasoj strani (ako platis nama za te svoje grijehe). Siva zona je zapravo ekonomija svake religije. To je najveca prevara u historiji covjecanstva.

Bog je binaran, te ponasanje ljudi treba biti binarno. To je logicno. Nije logicno imati sivu zonu gdje postoji institucija "bozijeg oprosta i milosti". To je najveci intelektualni proljev koji je izmisljen. Ja cu tebi izazivati osjecaj krivice zato sto sam napravio pravila koja neces moci postovati kako bi mi placao otkup svojih grijeha. To se u biologiji naziva: Parazit. Zivis na tudjoj grbaci. Ubijedis osobu da ima nevidljivo bice koje je napravilo pravila koja neces moci slijediti i ti moras vjerovati u to bice kako se ne bi vjecno patio (ok je patiti se odredjeno vrijeme), i jedan od najboljih nacina da ta osoba pokaze pokajanje je da plati. Plati u neku zajednicku kasu. Plati za neki projekat koji si ti smislio. Plati svake sedmice odredjeni iznos. Zauzvrat ne dobije nista. Ta osoba i dalje nema pojma da li je sad OK to sto je bio u sivoj zoni. I dalje postoji sudnji dan. Ti si platio svoj grijeh ali ce taj nevidljivi odluciti da li si dovoljno uplatio. Ni ovaj kome si dao a ni ti ne znas.

I tako konstantno zivis u sivoj zoni i placas nadajuci se da ces parama moci kupiti boga. Boga kojeg uopste nema i u kojeg u principu ne vjerujes. Da vjerujes ne bi ni bio u sivoj zoni. Samo se bojis sebi priznati da ne vjerujes u boga pa kazes da nisi najbolji vjernik. Biti vjernik je binarna kategorija. Ili jesi, ili nisi. Ne mozes biti 36% vjernik i 64% nevjernik.

Isto kao sto ja nisam 87% ateista...
Last edited by apsidejzi on 03/10/2021 16:51, edited 1 time in total.
Post Reply