Gdje je zapravo problem sa religijom?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#551 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Dozer wrote: 02/10/2021 19:15
Hakiz wrote: 02/10/2021 12:00 Krugovi u žitu su svi objašnjeni. Svi su ljudsko djelo. Nazka plato u Peruu je već druga priča, on je još neobjašnjen...
Sta je ba 9bjasnjeno? Kad, gdje? :D
Ništa, samo da nam rodi žito :lol:
DrinaBH

#552 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by DrinaBH »

Hakiz wrote: 02/10/2021 19:10
DrinaBH wrote: 02/10/2021 19:09

Negiraš li Boga? Pišeš li da su religije zastarjele? Ok, nisi vjernik i tvoja stvar, ali nemaš pravo da nipodaštavaš moju vjeru.
A da pustiš boga da nas kazni za to? Ili te strah da nisi u pravu?
Znaš li onu priču kad je organizovana konferencija o nepostojanju Boga na koju se prijavio jedan vjernik? Redali su se radovi i izlaganja gdje su negirali Boga i došao je red na jednog vjernika. Izašao je i samo rekao: ako Bog ne postoji zašto se truditi na dokazivanje da ne postoji i izašao?
Ilhamija

#553 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Ilhamija »

"Ma nemoj. Da ne postoji islam, da li bi bilo Charlie Hebdo."
Nema opasnosti u religiji i religioznom, mnogo je opasnija namjera da ćoramo teze.
Napose, neukusno je da se monoteističkoj religiji kakav je islam pod skute podvlači neistina o nasilnoj filozofiji života. Da bi ti povjerovali probaj nas argumentovano ubijedit da islam potiče indignaciju , mržnju , neprijateljstva il neki drugi oblik ljudske patologije prema neislamskim vrijednostima.Moraš odvojit islamsku misao o životu od socijalnog i vremenskog konteksta u kojem se njegovi konzumenti rađaju i djeluju. Vrlo je važno da napraviš tu distinkciju inače češ mnogo ofulat.
Nije sve što počini musliman ni islamsko ni dio dobrog muslimanskog naslijeđa .Odnosno, vrlo je malo muslimanskog nezadovoljstva potencirano i inspirisano islamom .Ono što danas vidimo unutar muslimanskog povijesnog prostora najčešće nije izraz njihove težnje da promovišu islam već puki izraz njihve nemoći da to urade u skladu s civilizovanom islamskom praksom .
KraljicaIzJajca

#554 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by KraljicaIzJajca »

KraljicaIzJajca wrote: 02/10/2021 19:01

Budi konkretan! Kako sam i koga vrijeđala na temi?
Negiraš li Boga? Pišeš li da su religije zastarjele? Ok, nisi vjernik i tvoja stvar, ali nemaš pravo da nipodaštavaš moju vjeru.
Religije jesu zastarjele, to je činjenica. Boga uopće nisam tako spominjala, niti sam pisala o negiranju istog, kao ni Vanzemaljaca. Nijedno nisu prisutni u našem osjetilnom svijetu, ne znamo kako Bog ili Vanzemaljci izgledaju.
Hakiz

#555 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

DrinaBH wrote: 02/10/2021 19:17
Hakiz wrote: 02/10/2021 19:10

A da pustiš boga da nas kazni za to? Ili te strah da nisi u pravu?
Znaš li onu priču kad je organizovana konferencija o nepostojanju Boga na koju se prijavio jedan vjernik? Redali su se radovi i izlaganja gdje su negirali Boga i došao je red na jednog vjernika. Izašao je i samo rekao: ako Bog ne postoji zašto se truditi na dokazivanje da ne postoji i izašao?
Je li ovo znači da nastavljamo bez prijetnji i da smo spremni čitati i ono šta nam se ne sviđa?

Ako jeste, da odgovorim.

Ako nije, nema smisla nastaviti.
KraljicaIzJajca

#556 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Hakiz wrote: 02/10/2021 19:05

Pusti ga. Došao je da nameće šta ko smije reći silom i prijetnjama, da ušutka druge, nije ni imao namjeru upuštati se u otvorenu diskusiju.

Pogledaj mu samo datum prijave i sve će to biti jasno. Ni prijavio se nije kako treba, odmah prijeti i nameće.
Klon :D
DrinaBH

#557 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by DrinaBH »

KraljicaIzJajca wrote: 02/10/2021 19:19

Religije jesu zastarjele, to je činjenica. Boga uopće nisam tako spominjala, niti sam pisala o negiranju istog, kao ni Vanzemaljaca. Nijedno nisu prisutni u našem osjetilnom svijetu, ne znamo kako Bog ili Vanzemaljci izgledaju.
Zašto si uopšte došla na ovu temu? Šta ti je cilj? Da nađeš odogovor da li postoji Bog ili da drugog uvjeriš da ne postoji?
KraljicaIzJajca

#558 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Ilhamija wrote: 02/10/2021 19:18 "Ma nemoj. Da ne postoji islam, da li bi bilo Charlie Hebdo."
Nema opasnosti u religiji i religioznom, mnogo je opasnija namjera da ćoramo teze.
Napose, neukusno je da se monoteističkoj religiji kakav je islam pod skute podvlači neistina o nasilnoj filozofiji života. Da bi ti povjerovali probaj nas argumentovano ubijedit da islam potiče indignaciju , mržnju , neprijateljstva il neki drugi oblik ljudske patologije prema neislamskim vrijednostima.Moraš odvojit islamsku misao o životu od socijalnog i vremenskog konteksta u kojem se njegovi konzumenti rađaju i djeluju. Vrlo je važno da napraviš tu distinkciju inače češ mnogo ofulat.
Nije sve što počini musliman ni islamsko ni dio dobrog muslimanskog naslijeđa .Odnosno, vrlo je malo muslimanskog nezadovoljstva potencirano i inspirisano islamom .Ono što danas vidimo unutar muslimanskog povijesnog prostora najčešće nije izraz njihove težnje da promovišu islam već puki izraz njihve nemoći da to urade u skladu s civilizovanom islamskom praksom .
Meni je prestrašna činjenica da mnogi, ne svi, muslimani, podržavaju ubistva radnika redakcije Charlie Hebdo!
Hakiz

#559 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

Ilhamija wrote: 02/10/2021 19:18 "Ma nemoj. Da ne postoji islam, da li bi bilo Charlie Hebdo."
Islam je posljedica boga. Njegov "zakon". Dakle, apsolut. Kako je moguće da ga ljudi pogrešno razumiju, ako je apsolutan?

I gdje je dokaz da je dobrota za koju se izgovor nađe u islamu pravi islam, a zlo za koje se u islamu nađe izgovor nije pravi islam? Ili je oboje ili nije ni jedno. Nije šveddki sto savkojeg uzmeš ssmo ono šta ti se sviđa. Sve ili ništa.
KraljicaIzJajca

#560 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

DrinaBH wrote: 02/10/2021 19:22
KraljicaIzJajca wrote: 02/10/2021 19:19

Zašto si uopšte došla na ovu temu? Šta ti je cilj? Da nađeš odogovor da li postoji Bog ili da drugog uvjeriš da ne postoji?
Nijedno, već iz potpuno drugih razloga. :)
DrinaBH

#561 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by DrinaBH »

Hakiz wrote: 02/10/2021 19:19
DrinaBH wrote: 02/10/2021 19:17

Je li ovo znači da nastavljamo bez prijetnji i da smo spremni čitati i ono šta nam se ne sviđa?

Ako jeste, da odgovorim.

Naravno, uvijek, tu smo da diskutujemo. Nisam prijetio, ako će ti biti lakše neću slati mail-ove ni administratoru ni uredniku. Piši šta želiš, tu sam da odgovorim.
DrinaBH

#562 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by DrinaBH »

KraljicaIzJajca wrote: 02/10/2021 19:24
DrinaBH wrote: 02/10/2021 19:22

Nijedno, već iz potpuno drugih razloga. :)
Mogu li da znam iz kojih?
DrinaBH

#563 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by DrinaBH »

Hakiz wrote: 02/10/2021 19:24
Islam je posljedica boga. Njegov "zakon". Dakle, apsolut. Kako je moguće da ga ljudi pogrešno razumiju, ako je apsolutan?

I gdje je dokaz da je dobrota za koju se izgovor nađe u islamu pravi islam, a zlo za koje se u islamu nađe izgovor nije pravi islam? Ili je oboje ili nije ni jedno. Nije šveddki sto savkojeg uzmeš ssmo ono šta ti se sviđa. Sve ili ništa.
Je li samo za Islam tvrdiš da ima zlo ili i za ostale?
A gdje je to zlo u Islamu?
caseytron

#564 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by caseytron »

Joj ingeligencije na temi :lol:
Dozer

#565 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Ima(mo) svako pravo da o tvojoj, i bilo kojoj religiji, kaze(mo) sta hoce(mo).
Ako religije u svojim knjigama direktno napadaju nevjernike, prijete im svim i svacim (da, i tvoj Kur'an), ne vidim zbog cega to onda nevjernici ne smiju iznijeti cinjenice i svoja misljenja o religijama i vjernicima?
Vrijeme inkvizicije je proslo, to valjda znas...

Ja prvi tvrdim da bog, kakvim ga opisuju i smatraju u vjerskim knjigama, ne postoji niti je ikqda postojao. Ako ti imas neka novija saznanja i dokaze u suprotno, slobodno ih iznesi.
Posto si vjernik, samim tiim nemas dokaza. Inace ne bi vjerovao, nego bi znao, zar ne?
Last edited by Dozer on 02/10/2021 19:46, edited 2 times in total.
Dozer

#566 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

Hakiz wrote: 02/10/2021 19:16
Dozer wrote: 02/10/2021 19:15
Sta je ba 9bjasnjeno? Kad, gdje? :D
Ništa, samo da nam rodi žito :lol:
Stipu suplju ba. Prostudiraj malo bolje razlike izmedju krugova u zitu napravljenih od strane ljudi pomocu gazanja po daskama, i onih koji nastanu na 30-40.000 kvadrata (ima ih velicine po 200x200m pa i vecih), i to za svega par sati. Iscitaj o izmjerenim zracenjima u njima, a pogotovo o pronadjenim metalnim plocicama od nepoznatog materijala, a koje se u dodiru s drugom tecnoscu pretvore takodjer u tecnost. Imas to sve na netu.
-Chesterfield-

#567 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 02/10/2021 19:37 ne vidim zbog cega to onda nevjernici ne smiju iznijeti cinjenice i svoja misljenja o religijama i vjernicima?
Nije svaki vjernik vjernik. Ja mogu reći da sam vjernik, ali ne znam da li imam status vjernika kod Boga?

Evo odlučim da ubijem stotinu nevjernika u ime Boga. Možda sam u tom trenutku ubijeđen da sam ispravno skontao vjeru, ali sam u zabludi, odnosno kod Boga sam nevjernik, a da nisam toga ni svjestan.

Znači ja pripadam vama (nevjernicima) a da nisam toga svjestan.
-Chesterfield-

#568 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 01/10/2021 12:42
- Imas masu nerazjasnjenih slucajeva i snimaka u kojima je vise nego jasno da vidjenim objektima (NLO) upravlja neka inteligencija. A ta inteligencija nismo mi. Najbolji je onaj od prije par godina u kojem se jasno vidi objekat velicine Zemlje kako "tanka gorivo" na "nasem" Suncu.
Dizel ili benzin? :D
Hakiz

#569 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Hakiz »

DrinaBH wrote: 02/10/2021 19:27
Hakiz wrote: 02/10/2021 19:19

Ako jeste, da odgovorim.

Naravno, uvijek, tu smo da diskutujemo. Nisam prijetio, ako će ti biti lakše neću slati mail-ove ni administratoru ni uredniku. Piši šta želiš, tu sam da odgovorim.
Neka, nemoj mi olakšavati.
Bloo
Globalna šefica

#570 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Bloo »

DrinaBH wrote: 02/10/2021 18:45 Tvoji stavovi nemaju pokriće i predstavljaju govor mržnje, a ne slobodu govora. Pripisuješ ubistva Islamu. Od administratora foruma i urednika portala ću tražiti tvoje sankcionisanje, ako to ne urade onda ću se obratiti drugoj adresi zaduženoj za sancionisanje govora mržnje.
Frisko registrovan i vec prijeti. Nije to fino. Ako nisi u stanju normalno komunicirati, onda nemoj ucestvovati. Takode, tripovanje da je svako misljenje koje je u suprotnosti sa tvojim napad na nesto, nece te daleko dovesti.
DrinaBH

#571 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by DrinaBH »

Ne znam kako neki mogu ljudske greške da pripisuju Islamu ili nekoj drugoj religiji. Religije ne naređuju ljudima nego podučavaju. Ljudsko shvatanje religije je individualno i zavisi od čovjeka do čovjeka. To vam je isto kao da krivite pisca ili neki film zbog nekog ko je zbog te knjige ili filma uradio nešto loše. Nebuloze koje nemaju nikakvo uporište. Siguran sam da bi svijet bio bolje mjesto kad bi bilo više onih istinskih vjernika, pri tome ne mislim na samodeklarisane zaluđene vjernike koji su spremni na nasilje i zlo.
Dozer

#572 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

-Chesterfield- wrote: 02/10/2021 19:51
Dozer wrote: 02/10/2021 19:37 ne vidim zbog cega to onda nevjernici ne smiju iznijeti cinjenice i svoja misljenja o religijama i vjernicima?
Nije svaki vjernik vjernik. Ja mogu reći da sam vjernik, ali ne znam da li imam status vjernika kod Boga?

Evo odlučim da ubijem stotinu nevjernika u ime Boga. Možda sam u tom trenutku ubijeđen da sam ispravno skontao vjeru, ali sam u zabludi, odnosno kod Boga sam nevjernik, a da nisam toga ni svjestan.

Znači ja pripadam vama (nevjernicima) a da nisam toga svjestan.
Pa upravo o tome se i prica. Sve je stvar ljudske percepcije, sto pojedinacne, sto kolektivne.
Niko se jos nije vratio iz groba da posvjedoci o onosvjetskim iskustvima, koliko je meni poznato.
Dozer

#573 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by Dozer »

-Chesterfield- wrote: 02/10/2021 20:00
Dozer wrote: 01/10/2021 12:42
- Imas masu nerazjasnjenih slucajeva i snimaka u kojima je vise nego jasno da vidjenim objektima (NLO) upravlja neka inteligencija. A ta inteligencija nismo mi. Najbolji je onaj od prije par godina u kojem se jasno vidi objekat velicine Zemlje kako "tanka gorivo" na "nasem" Suncu.
Napredniji su. Hidrogen :D
-Chesterfield-

#574 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by -Chesterfield- »

Dozer wrote: 02/10/2021 22:22
-Chesterfield- wrote: 02/10/2021 20:00

Napredniji su. Hidrogen :D
Ti kažeš da si pročitao Kur'an?
Ovo što ti pišeš vanzemaljci - saradnja sa ljudima...

Piše o tome u Kur'anu, samo ja nisam stručnjak da to tumačim.
ExNihilo

#575 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?

Post by ExNihilo »

Ne piše.
Post Reply