Ništa, samo da nam rodi žito
Gdje je zapravo problem sa religijom?
-
DrinaBH
#552 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Znaš li onu priču kad je organizovana konferencija o nepostojanju Boga na koju se prijavio jedan vjernik? Redali su se radovi i izlaganja gdje su negirali Boga i došao je red na jednog vjernika. Izašao je i samo rekao: ako Bog ne postoji zašto se truditi na dokazivanje da ne postoji i izašao?
-
Ilhamija
#553 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
"Ma nemoj. Da ne postoji islam, da li bi bilo Charlie Hebdo."
Nema opasnosti u religiji i religioznom, mnogo je opasnija namjera da ćoramo teze.
Napose, neukusno je da se monoteističkoj religiji kakav je islam pod skute podvlači neistina o nasilnoj filozofiji života. Da bi ti povjerovali probaj nas argumentovano ubijedit da islam potiče indignaciju , mržnju , neprijateljstva il neki drugi oblik ljudske patologije prema neislamskim vrijednostima.Moraš odvojit islamsku misao o životu od socijalnog i vremenskog konteksta u kojem se njegovi konzumenti rađaju i djeluju. Vrlo je važno da napraviš tu distinkciju inače češ mnogo ofulat.
Nije sve što počini musliman ni islamsko ni dio dobrog muslimanskog naslijeđa .Odnosno, vrlo je malo muslimanskog nezadovoljstva potencirano i inspirisano islamom .Ono što danas vidimo unutar muslimanskog povijesnog prostora najčešće nije izraz njihove težnje da promovišu islam već puki izraz njihve nemoći da to urade u skladu s civilizovanom islamskom praksom .
Nema opasnosti u religiji i religioznom, mnogo je opasnija namjera da ćoramo teze.
Napose, neukusno je da se monoteističkoj religiji kakav je islam pod skute podvlači neistina o nasilnoj filozofiji života. Da bi ti povjerovali probaj nas argumentovano ubijedit da islam potiče indignaciju , mržnju , neprijateljstva il neki drugi oblik ljudske patologije prema neislamskim vrijednostima.Moraš odvojit islamsku misao o životu od socijalnog i vremenskog konteksta u kojem se njegovi konzumenti rađaju i djeluju. Vrlo je važno da napraviš tu distinkciju inače češ mnogo ofulat.
Nije sve što počini musliman ni islamsko ni dio dobrog muslimanskog naslijeđa .Odnosno, vrlo je malo muslimanskog nezadovoljstva potencirano i inspirisano islamom .Ono što danas vidimo unutar muslimanskog povijesnog prostora najčešće nije izraz njihove težnje da promovišu islam već puki izraz njihve nemoći da to urade u skladu s civilizovanom islamskom praksom .
-
KraljicaIzJajca
#554 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Religije jesu zastarjele, to je činjenica. Boga uopće nisam tako spominjala, niti sam pisala o negiranju istog, kao ni Vanzemaljaca. Nijedno nisu prisutni u našem osjetilnom svijetu, ne znamo kako Bog ili Vanzemaljci izgledaju.
-
Hakiz
#555 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Je li ovo znači da nastavljamo bez prijetnji i da smo spremni čitati i ono šta nam se ne sviđa?DrinaBH wrote: ↑02/10/2021 19:17Znaš li onu priču kad je organizovana konferencija o nepostojanju Boga na koju se prijavio jedan vjernik? Redali su se radovi i izlaganja gdje su negirali Boga i došao je red na jednog vjernika. Izašao je i samo rekao: ako Bog ne postoji zašto se truditi na dokazivanje da ne postoji i izašao?
Ako jeste, da odgovorim.
Ako nije, nema smisla nastaviti.
-
KraljicaIzJajca
#556 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
-
DrinaBH
#557 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Zašto si uopšte došla na ovu temu? Šta ti je cilj? Da nađeš odogovor da li postoji Bog ili da drugog uvjeriš da ne postoji?KraljicaIzJajca wrote: ↑02/10/2021 19:19Religije jesu zastarjele, to je činjenica. Boga uopće nisam tako spominjala, niti sam pisala o negiranju istog, kao ni Vanzemaljaca. Nijedno nisu prisutni u našem osjetilnom svijetu, ne znamo kako Bog ili Vanzemaljci izgledaju.
-
KraljicaIzJajca
#558 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Meni je prestrašna činjenica da mnogi, ne svi, muslimani, podržavaju ubistva radnika redakcije Charlie Hebdo!Ilhamija wrote: ↑02/10/2021 19:18 "Ma nemoj. Da ne postoji islam, da li bi bilo Charlie Hebdo."
-
Hakiz
#559 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Islam je posljedica boga. Njegov "zakon". Dakle, apsolut. Kako je moguće da ga ljudi pogrešno razumiju, ako je apsolutan?Ilhamija wrote: ↑02/10/2021 19:18 "Ma nemoj. Da ne postoji islam, da li bi bilo Charlie Hebdo."
I gdje je dokaz da je dobrota za koju se izgovor nađe u islamu pravi islam, a zlo za koje se u islamu nađe izgovor nije pravi islam? Ili je oboje ili nije ni jedno. Nije šveddki sto savkojeg uzmeš ssmo ono šta ti se sviđa. Sve ili ništa.
-
KraljicaIzJajca
#560 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Nijedno, već iz potpuno drugih razloga.DrinaBH wrote: ↑02/10/2021 19:22Zašto si uopšte došla na ovu temu? Šta ti je cilj? Da nađeš odogovor da li postoji Bog ili da drugog uvjeriš da ne postoji?KraljicaIzJajca wrote: ↑02/10/2021 19:19
Religije jesu zastarjele, to je činjenica. Boga uopće nisam tako spominjala, niti sam pisala o negiranju istog, kao ni Vanzemaljaca. Nijedno nisu prisutni u našem osjetilnom svijetu, ne znamo kako Bog ili Vanzemaljci izgledaju.
-
DrinaBH
#561 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Naravno, uvijek, tu smo da diskutujemo. Nisam prijetio, ako će ti biti lakše neću slati mail-ove ni administratoru ni uredniku. Piši šta želiš, tu sam da odgovorim.Hakiz wrote: ↑02/10/2021 19:19Je li ovo znači da nastavljamo bez prijetnji i da smo spremni čitati i ono šta nam se ne sviđa?DrinaBH wrote: ↑02/10/2021 19:17
Znaš li onu priču kad je organizovana konferencija o nepostojanju Boga na koju se prijavio jedan vjernik? Redali su se radovi i izlaganja gdje su negirali Boga i došao je red na jednog vjernika. Izašao je i samo rekao: ako Bog ne postoji zašto se truditi na dokazivanje da ne postoji i izašao?
Ako jeste, da odgovorim.
Ako nije, nema smisla nastaviti.
-
DrinaBH
#562 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Mogu li da znam iz kojih?
-
DrinaBH
#563 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Je li samo za Islam tvrdiš da ima zlo ili i za ostale?Hakiz wrote: ↑02/10/2021 19:24Islam je posljedica boga. Njegov "zakon". Dakle, apsolut. Kako je moguće da ga ljudi pogrešno razumiju, ako je apsolutan?Ilhamija wrote: ↑02/10/2021 19:18 "Ma nemoj. Da ne postoji islam, da li bi bilo Charlie Hebdo."
I gdje je dokaz da je dobrota za koju se izgovor nađe u islamu pravi islam, a zlo za koje se u islamu nađe izgovor nije pravi islam? Ili je oboje ili nije ni jedno. Nije šveddki sto savkojeg uzmeš ssmo ono šta ti se sviđa. Sve ili ništa.
A gdje je to zlo u Islamu?
-
caseytron
#564 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Joj ingeligencije na temi 
- Dozer
#565 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Ima(mo) svako pravo da o tvojoj, i bilo kojoj religiji, kaze(mo) sta hoce(mo).
Ako religije u svojim knjigama direktno napadaju nevjernike, prijete im svim i svacim (da, i tvoj Kur'an), ne vidim zbog cega to onda nevjernici ne smiju iznijeti cinjenice i svoja misljenja o religijama i vjernicima?
Vrijeme inkvizicije je proslo, to valjda znas...
Ja prvi tvrdim da bog, kakvim ga opisuju i smatraju u vjerskim knjigama, ne postoji niti je ikqda postojao. Ako ti imas neka novija saznanja i dokaze u suprotno, slobodno ih iznesi.
Posto si vjernik, samim tiim nemas dokaza. Inace ne bi vjerovao, nego bi znao, zar ne?
Last edited by Dozer on 02/10/2021 19:46, edited 2 times in total.
- Dozer
#566 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Stipu suplju ba. Prostudiraj malo bolje razlike izmedju krugova u zitu napravljenih od strane ljudi pomocu gazanja po daskama, i onih koji nastanu na 30-40.000 kvadrata (ima ih velicine po 200x200m pa i vecih), i to za svega par sati. Iscitaj o izmjerenim zracenjima u njima, a pogotovo o pronadjenim metalnim plocicama od nepoznatog materijala, a koje se u dodiru s drugom tecnoscu pretvore takodjer u tecnost. Imas to sve na netu.
- -Chesterfield-
#567 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Nije svaki vjernik vjernik. Ja mogu reći da sam vjernik, ali ne znam da li imam status vjernika kod Boga?
Evo odlučim da ubijem stotinu nevjernika u ime Boga. Možda sam u tom trenutku ubijeđen da sam ispravno skontao vjeru, ali sam u zabludi, odnosno kod Boga sam nevjernik, a da nisam toga ni svjestan.
Znači ja pripadam vama (nevjernicima) a da nisam toga svjestan.
- -Chesterfield-
#568 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Dizel ili benzin?Dozer wrote: ↑01/10/2021 12:42
- Imas masu nerazjasnjenih slucajeva i snimaka u kojima je vise nego jasno da vidjenim objektima (NLO) upravlja neka inteligencija. A ta inteligencija nismo mi. Najbolji je onaj od prije par godina u kojem se jasno vidi objekat velicine Zemlje kako "tanka gorivo" na "nasem" Suncu.
-
Hakiz
#569 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
- Bloo
- Globalna šefica
#570 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Frisko registrovan i vec prijeti. Nije to fino. Ako nisi u stanju normalno komunicirati, onda nemoj ucestvovati. Takode, tripovanje da je svako misljenje koje je u suprotnosti sa tvojim napad na nesto, nece te daleko dovesti.DrinaBH wrote: ↑02/10/2021 18:45 Tvoji stavovi nemaju pokriće i predstavljaju govor mržnje, a ne slobodu govora. Pripisuješ ubistva Islamu. Od administratora foruma i urednika portala ću tražiti tvoje sankcionisanje, ako to ne urade onda ću se obratiti drugoj adresi zaduženoj za sancionisanje govora mržnje.
-
DrinaBH
#571 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Ne znam kako neki mogu ljudske greške da pripisuju Islamu ili nekoj drugoj religiji. Religije ne naređuju ljudima nego podučavaju. Ljudsko shvatanje religije je individualno i zavisi od čovjeka do čovjeka. To vam je isto kao da krivite pisca ili neki film zbog nekog ko je zbog te knjige ili filma uradio nešto loše. Nebuloze koje nemaju nikakvo uporište. Siguran sam da bi svijet bio bolje mjesto kad bi bilo više onih istinskih vjernika, pri tome ne mislim na samodeklarisane zaluđene vjernike koji su spremni na nasilje i zlo.
- Dozer
#572 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Pa upravo o tome se i prica. Sve je stvar ljudske percepcije, sto pojedinacne, sto kolektivne.-Chesterfield- wrote: ↑02/10/2021 19:51Nije svaki vjernik vjernik. Ja mogu reći da sam vjernik, ali ne znam da li imam status vjernika kod Boga?
Evo odlučim da ubijem stotinu nevjernika u ime Boga. Možda sam u tom trenutku ubijeđen da sam ispravno skontao vjeru, ali sam u zabludi, odnosno kod Boga sam nevjernik, a da nisam toga ni svjestan.
Znači ja pripadam vama (nevjernicima) a da nisam toga svjestan.
Niko se jos nije vratio iz groba da posvjedoci o onosvjetskim iskustvima, koliko je meni poznato.
- Dozer
#573 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
Napredniji su. Hidrogen-Chesterfield- wrote: ↑02/10/2021 20:00Dizel ili benzin?Dozer wrote: ↑01/10/2021 12:42
- Imas masu nerazjasnjenih slucajeva i snimaka u kojima je vise nego jasno da vidjenim objektima (NLO) upravlja neka inteligencija. A ta inteligencija nismo mi. Najbolji je onaj od prije par godina u kojem se jasno vidi objekat velicine Zemlje kako "tanka gorivo" na "nasem" Suncu.
![]()
- -Chesterfield-
#574 Re: Gdje je zapravo problem sa religijom?
- ExNihilo