deogest wrote: ↑03/10/2021 16:26
Vjerovati je okej, svakom svoje, medjutim 99 % ljudi na svijetu religiju koristi za druge svrhe. Covjek pokrade, ne isplate plate, posalje 10 radnika na biro i onda ode u dzamiju.
Jeste li vidjeli hodzu koji vozi Golfa? Ja nisam, svaki u dzipu dodje. Pa njima je dzenaza Bajram, dnevnica i koverta se uzme samo takva. I to dodju po trojica i jos se dobro nazderu u kuci. To je nazalost tako.
Religije su tu napravile sivu zonu u smislu "moze bit bude, moze bit ne bude". Islam je to najbolje odradio. Doduse, u evoluciji religija on je medju posljednjima tako da je izbjegao greske koje su imale prethodne religije. Naime, poenta je vladati ljudima. Ne mozes vladati ljudima ako nemas ljudi. Ako nekoga proglasis otpadnikom onda ne mozes tom osobom vladati. U mom svijetu, ako vjerujes u Boga onda radis sve sto ti ta vjera nalaze. Ne moze popola. Medjutim, pravila koja je Bog postavio su takva da malo ljudi moze da ih slijedi iskreno do kraja. Ako isrkeno vjerujes u Allaha npr sta je problem ostaviti alkohol i kamatu. Logicno da bi trebalo biti lagano. Il vjerujes u boga il ne vjerujes. U mom svijetu to je binarno. Bog il postoji il ne postoji. Ako postoji sta se onda pravis kao da ne postoji? Ako ne postoji, sta se pravis kao da postoji?
Medjutim, religije su napravile tu sivu zonu gdje imas pravila kad vise nisi vjernik i sva razlika u svim sektama bilo koje religije jeste zapravo granica sive zone. To je evolucija unutar vrste (religije). Alkohol je zabranjen u islamu ali pijenjem alkohola ti ne prestajes biti musliman automatski. Samo si se malo zajebao. Mozes se popraviti. To je islamska logika koja uopste nije logicna. To je siva zona jer onaj ko je pravio ovo pravilo znao je da ce biti veoma tesko izbaciti alkohol iz ljudi i onda neces imati kome vladati. S druge strane, ako napravis sivu zonu, moci ces konstantno izazivati osjecaj krivice kod tih ljudi. Svaki boravak u sivoj zoni je grijeh ali si i dalje na nasoj strani (ako platis nama za te svoje grijehe). Siva zona je zapravo ekonomija svake religije. To je najveca prevara u historiji covjecanstva.
Bog je binaran, te ponasanje ljudi treba biti binarno. To je logicno. Nije logicno imati sivu zonu gdje postoji institucija "bozijeg oprosta i milosti". To je najveci intelektualni proljev koji je izmisljen. Ja cu tebi izazivati osjecaj krivice zato sto sam napravio pravila koja neces moci postovati kako bi mi placao otkup svojih grijeha. To se u biologiji naziva: Parazit. Zivis na tudjoj grbaci. Ubijedis osobu da ima nevidljivo bice koje je napravilo pravila koja neces moci slijediti i ti moras vjerovati u to bice kako se ne bi vjecno patio (ok je patiti se odredjeno vrijeme), i jedan od najboljih nacina da ta osoba pokaze pokajanje je da plati. Plati u neku zajednicku kasu. Plati za neki projekat koji si ti smislio. Plati svake sedmice odredjeni iznos. Zauzvrat ne dobije nista. Ta osoba i dalje nema pojma da li je sad OK to sto je bio u sivoj zoni. I dalje postoji sudnji dan. Ti si platio svoj grijeh ali ce taj nevidljivi odluciti da li si dovoljno uplatio. Ni ovaj kome si dao a ni ti ne znas.
I tako konstantno zivis u sivoj zoni i placas nadajuci se da ces parama moci kupiti boga. Boga kojeg uopste nema i u kojeg u principu ne vjerujes. Da vjerujes ne bi ni bio u sivoj zoni. Samo se bojis sebi priznati da ne vjerujes u boga pa kazes da nisi najbolji vjernik. Biti vjernik je binarna kategorija. Ili jesi, ili nisi. Ne mozes biti 36% vjernik i 64% nevjernik.
Isto kao sto ja nisam 87% ateista...