Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ma ne zajebavam. Cuo za pojam milijardu puta, logicno, but never have I gived a shit da se informisem sta je.
Sirotinjsko jelo koje svi volimo. Inače je specifično za Zenicu i okruženje, ljudi van Zenice obično ostanu s upitnikom iznad glave kad im kažeš vrilica. Možda ga znaš pod drugim imenom, iako je vrilica autohotni zenički naziv za isto.
ExNihilo wrote: ↑28/08/2021 23:48
Sirotinjsko jelo koje svi volimo. Inače je specifično za Zenicu i okruženje, ljudi van Zenice obično ostanu s upitnikom iznad glave kad im kažeš vrilica. Možda ga znaš pod drugim imenom, iako je vrilica autohotni zenički naziv za isto.
ExNihilo wrote: ↑28/08/2021 23:48
I da, i ja bih mogao vrilice svaki dan.
Sta je tacno, tj. od cega se pravi
Bukvalno tijesto poliveno mlijekom i eventualno pavlakom.
Nije popara, a izljevak ne znam šta je. Vrilica se ponegdje još zove i oparuša i za razliku od popare zakuha se brašno s vrelom vodom i rokne na tepsiju premazanu uljem. Kad je ispečeš, onda zaliješ mlijekom.
ExNihilo wrote: ↑29/08/2021 00:02
Nije popara, a izljevak ne znam šta je. Vrilica se ponegdje još zove i oparuša i za razliku od popare zamuti se brašno s vrelom vodom i rokne na tepsiju premazanu uljem. Kad je ispečeš, onda zaliješ mlijekom.
Jel se polijeva mlaćenicom, jogurtom ili slatkim mlijekom?
ExNihilo wrote: ↑29/08/2021 00:02
Nije popara, a izljevak ne znam šta je. Vrilica se ponegdje još zove i oparuša i za razliku od popare zamuti se brašno s vrelom vodom i rokne na tepsiju premazanu uljem. Kad je ispečeš, onda zaliješ mlijekom.
Jel se polijeva mlaćenicom, jogurtom ili slatkim mlijekom?
Slatkim mlijekom, barem u mom iskustvu žmarenja vrilice, iako ne vjerujem da će se iko ljutiti ako se koriste drugi mliječni proizvodi.
Inače, ovo zakuhvanje vrelom vodom dalo je jelu ime vrilica, ali u ikavskoj varijanti (vrila), što je još jedan pokazatelj koliko se ikavica zadržala u Zenici, a što sam spominjao na drugoj temi, prije koji dan.
Oparuša vam je to ... da znate
Tijesto zakuhano sa toplom vodom ... Pa se ispeče u rerni i zalije mlijekom u koje se ubaci maslac ... a može i pavlaka na kraju.
@_BataZiv_0809
A popara ti je stari hljeb preliven mlijekom.
I možda suhog sira odozgo.