Dobro analiziraš i predlažeš ali bošnjačka politika ima svoj plan laganog kuhanja žaba po kojem radi već 23 godine i neće odustati jer su se kockice uglavnom poklopile. Ne sve ali većina jeste, a narodu treba nekakva "politička pobjeda" kada već nema nikakve druge da opravda rezultate "rahat patnje".Cassius Longinus wrote: ↑12/08/2021 09:40
Ajde da je netko i to napokon shvatio. Koliko sam ja, površno i iz Hrvatske shvatio, Naša Stranka, koja je mogla poslužiti u tom smislu da ujedini Bošnjake i Hrvate i da ih udalji od jednodimenzionalnosti je od strane Komšića i SDA prokazana kao "izdajnička" zato jer im se nisu htjeli prikloniti u Mostaru.
BiH treba prvo izgraditi bazu, a to je moguće postići na dva načina, da Bošnjaci Hrvatima garantiraju ono osnovno nacionalno (da ih neće preglasavati u DN npr i da će se poštovati Ustav BiH) ili da Hrvati naprosto nestanu iz BiH i da se FBiH uredi kao bošnjački entitet. Mada time bi se ojačali Srbi što bi postao problem sam za sebe. U slučaju da se Bošnjaci odluče za drugu varijantu ostatak Hrvata bi se vjerojatno čupao i institucionalno i vaninstitucionalno. Rizik za sve velik a dobitak vrlo upitan za ikoga.
Kada se ta baza stvori, onda se, marksističkim rječnikom, može graditi nadgradnja, a to je građanska svijest i građanska država ponajprije u glavama ljudi, i to prvo među Bošnjacima i Hrvatima a Srbe grickati postupno kroz 20 godina uz suradnju Hrvatske, NATO i EU. Grickati u glavama a ne nasilno. Banja Luci je prirodnije ići preko Zagreba i surađivati sa Sarajevom nego okolo kole preko Beograda koji je institucionalno ionako teško sr..(i Dodik je toga svjestan). Još ako EU to prepozna i kapne neke pare u BiH išlo bi još lakše. Ali poanta je da to treba raditi "u fino" i strpljivo a ne nasilnički.
Sklon više da vjerujem u tvoju drugu varijantu. Malo bih je korigirao jer Hrvati ne moraju nestati iz F BiH ali moraju izgubiti političku opstojnost i pristati da rade u interesu bošnjačke politike da bi se nastavilo "grickanje Srba" po tvom prijedlogu.
Inzko je, ne sam naravno, na kraju mandata postavio političku minu na koju je srpska politika svjesno ili nesvjesno nagazila. Posljedica je blokada vlasti i institucija kao i nemogućnost izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH uzrokovana tom blokadom. Upravo ovo omogućava Bakiru da zanemari svoj potpis u Mostaru, a bošnjačkoj politici da se elegantno izvuče iz priče o promjenama Ustava i IZ povodom presuda Suda u Strasbourgu.
Jednostavno, bošnjačkoj politici ovo stanje stvari odgovara. Izabrati će opet drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH koji neće povoditi hrvatsku politiku, ovaj će opet imenovati hrvatsku kvotu veleposlanika koja će pričati priču Sarajeva, osvojiti će DN F BiH "edimima" ili "građanima", donositi i mijenjati zakone bez "hrvatske kočnice" u DN. Ostaje još samo čekati će da se u RH pojavi neko od "mesića" radi prihvatanja realnosti i normalizacije odnosa te "grickanje Srba" u kojemu će prednjačiti politički bošnjaci bez obzira na ime.