Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
Skijaš

#11751 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Skijaš »

Bosna_ponosna wrote: 08/08/2021 19:02 Razumijem da bi Bošnjaci htjeli na mjestu hrvatskog člana vidjeti nekog drugog osim Čovića, ali upravo se preglasavanjem Hrvata isti guraju svi u jedan politički tor.
Slavljenje velikohrvatskog projekta utjelovljenog u Herceg Bosni i nametanje samo hrvatskog identiteta tamo gdje su Hrvati brojniji ne jenjava od pocetka devedesetih, bez obzira na to pobjedjuje li Komsic ili ne. Svu se energiju hrvatskog politickog tijela kanalisalo ili u pljacku javnih resursa ili u suzbijanje ideje da su Srbi ravnopravni u Livnu i Mostaru, uz medjusobno razumijevanje sa velikosrpskom ekipom oko toga da se moze nesmetano gaziti nesrpsko stanovnistvo u manjem entitetu. Izlaz lezi u razumijevanju da Sarajevo ne moze biti porazeno te da je velikosrpsko razumijevanje buducnosti gubitnicko. Tek kada se politicko djelovanje uskladi s tom realnoscu, stvorice se preduslovi za stvarnu stabilizaciju.

Ono sto jeste propust Sarajeva je nedosljednost u borbi za multietnicki koncept. Meni je nepojmljivo da Komsic ide u Hercegovinu da proseta od Musale do Starog mosta. Meni to djeluje kao vic, kao neka zajebancija. Od njega sam ocekivao ono zbog cega su Falatara nazalost ismijali, da ode u zapadnu Hercegovinu i da razgovara s ljudima, da im objasni sta hoce i za sta se zalaze, da se bori i za njihove glasove. Dan za danom, mjesec za mjesecom, godinu za godinom, to bi samo po sebi bilo pozitivna poruka.

Dakle, ako cemo problematizirati izbor Komsica, alternativu mu se mora traziti u nekom zdravijem i sposobnijem, u nekom ko ce se zalagati za multietnicki koncept i braniti ga na terenu. Problematizirati izbor Komsica jer on nije dovoljno nacionalno obojen poput druga dva clana i traziti mu zamjenu u kadru HDZ-a je korak nazad, gubljenje vremena.
BHCluster

#11752 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

animus wrote: 08/08/2021 20:22 Kakva je ovo igra sa optuznicama protiv hrvatskih generala. Cudno mi sve. Ne mogu da dokucim. Gordana sve kontrolise tamo jos uvijek. Sta zeli da postigne ovim čorkom.
Prisjeti se 2016. i optuznica za onu 10-cu iz Orasja ima slicnosti?
channel10

#11753 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by channel10 »

Nisam ni procitao odgovor. Vidio sam ovo.oko lozenja.

Lozenje je zbog iznova i iznova ponovljanja istog pitanja.

A ti se.probudio nakon spavanja nekih 7 godina?!

Ne vrijedi uopste ulaziti u bilo kakvu raspravu...
animus

#11754 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by animus »

BHCluster wrote: 08/08/2021 20:34
animus wrote: 08/08/2021 20:22 Kakva je ovo igra sa optuznicama protiv hrvatskih generala. Cudno mi sve. Ne mogu da dokucim. Gordana sve kontrolise tamo jos uvijek. Sta zeli da postigne ovim čorkom.
Tad je srpska ekipa odigrala igrokaz koliko se sjecam a sve se fakturisalo Bošnjacima. Ne kontam ulogu ove Tadicke
saimidin

#11755 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by saimidin »

Bosna_ponosna wrote: 08/08/2021 20:23
channel10 wrote: 08/08/2021 19:45 A tebi nije jasno da je federacija jedna izborna jedinica i nije ti jasno da se moze glasati za bilo koga?

Ono kad ovako uleti sa vec zakljucenim misljenjem i pocne se.praviti grbav :run:

Tacno ste samo za majorizacije( sami ste dali ime nazovi projektu po vama) i za nista vise...

I sta kaze, bosna ponosna :lol: ..
LOL pa naravno da mi je jasno, kako bi drugačije Komšić i bio izglasan.

Šta si se odmah naložio/la s tim svisoka stavom odmah.

Ne sporim da je izbor Komšića po zakonu, ali i budali je jasno da tročlano Predsjedništvo nije tako zamišljeno i da tada u Daytonu nikom nije bilo ni na kraj pameti da će doći do toga da jedan narod glasa za pripadnika drugog jer se razmišljalo isključivo u modelu torova.

Kako objašnjavaš instituciju vitalnog nacionalnog interesa i činjenicu da Hrvati ne mogu sankcionisati Komšića izbornim porazom ako ga za njih u ključnom momentu ne upotrijebi, pošto ga nisu ni u prvom redu birali?

Moje pitanje je samo da li postoji neka konkretna politička korist ili do izraza dolazi ovo boldano što ti kažeš, a to je jedan pomalo rasistički stav da Hrvati i nisu doli marva koja ne zna svojom glavom da misli, pa je sasvim opravdano da ih se preglasa, štaviše, to postaje jedna satisfakcija sama po sebi da se Hrvatima podvali Komšić iz čiste zluradosti, što i ova tvoja opaska svjedoči.

Nisam uopće protiv građanskih opcija i volio bih vidjeti Bosnu i Hercegovinu u kojoj "naši" glasaju za "njihove" i vice versa s iskrenim povjerenjem da će ih dobro predstavljati i zastupati njihove interese, i Komšić je izgledao kao jedna nada u tom slučaju, ali danas izgleda kao jedna potrošena politička maskota nazovi-građanske opcije jer je očito jedini fazon u cijeloj priči da se preglasa Hrvate.

Moje pitanje je je li taj Komšić vrijedan izazivanja ovolike političke krize i potkusurivanja, pošto, kao što @saimidin gore kaže, ništa bitno nije postignuto njegovim izborom.
Nisam ja bas siguran da ne bi imali krizu, jer imali smo je I dok je bio covic

Ja sam vise na fonu ovoga sto je napisano za falatara, dakle neko drugi tko moze otici medju hrvate I reci im, dosta vise sa uzp fasizmom pa I ako ce mu razbiti glavu, komsic je imao svoju sansu, uradio sta je uradio ili nije

Naravno drugo je sto se svi uglavnom bore za kontrolu svog dijela budzeta, a ostalo je samo suplja za narod, ali ako necemo da svi skupa isele odavd(l)e, moramo se puno svi promijeniti, ako ne mozemo, pa biti cemo promijenjeni/zamijenjeni, mladi ce otici pa nek seru neonazi sranja po deutschlandu, stari ce isprditi svoja ovdje, a od miliona koji guraju prema europi neki ce zastati ovdje

Ps
Znam da odo presiroko, ali mrka kapa kako god
:bih:
Novak20

#11756 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Haranga na Gordanu Tadić se nastavlja. Turbo twitteraš rado i smišljeno lupa po Hrvatima koji su prepreka ciljevima bošnjačke politike. Pa Tužiteljstvo i jeste proslijedilo ovaj predmet prema RH da se ne bavi ratnom operacijom na teritoriju RH i državljanima RH te da procesuira one koji su bliže, a koje je trebalo procesuirati i prije nego je Tadić došla na funkciju. Zašto te likove nije procesuirao Gordanin prethodnik na funkciji i zašto Emir Suljagić nije pisao twittove njemu ?

https://hms.ba/gordana-tadic-odgovara-e ... e-javnost/
Nakon što je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić na svom Twitter profilu prokomentirao, između ostalog, da “muslimanski život nikad nije bio jeftin kao u mandatu Gordane Tadić”, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH uputila je službenu reakciju u kojoj stoji:
Ovo je valjda tekst na koji se poziva G.T.
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/re ... ni-1118721

S druge strane, Istraga.ba kao neformalno glasilo OSA-e donosi fotografije Zamolnice Tužiteljstva BiH i piše da se BiH odrekla prava na krivično gonjenje hrvatskih generala. Pa neka je ako nema pravnog osnova. To je i potvrda da Tužiteljstvo BiH radi upravo ono što traži Suljagić.

Ono što je indikativno da Istraga.ba ima u posjedu kopije akta Tužiteljstva BiH. Ako taj akt nisu dobili službenim putem od Tužiteljstva BiH ja bih onda javno ili pred sudom pitao kako su do njega došli.

https://vijesti.ba/clanak/542869/tuzila ... h-generala

Bilo kako bilo, da si zlatan u poslu ne možeš udovoljiti medijsko obavještajnim jurišnicima bošnjačke politike. Naročito kada dirneš u osinje gnijezdo.

Kadija te tuži, kadija ti sudi.
Last edited by Novak20 on 09/08/2021 15:12, edited 1 time in total.
BHCluster

#11757 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

animus wrote: 08/08/2021 20:45
BHCluster wrote: 08/08/2021 20:34

Tad je srpska ekipa odigrala igrokaz koliko se sjecam a sve se fakturisalo Bošnjacima. Ne kontam ulogu ove Tadicke
Tadicka je samo potrosna roba kako i svi njeni prethodnici, vazno je samo da su gazde zadovoljne.
BAK-eV

#11758 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

Bosna_ponosna wrote: 08/08/2021 19:02 Volio bih postaviti pitanje zašto Bošnjaci mahom glasaju za Komšića, odnosno da li on utjelovljuje i ostvaruje neke političke ideale i donosi neku političku korist Bošnjacima i, generalno, BiH, ili je to jednostavno guranje inata Hrvatima (nek komšiji crkne krava), ili pak princip "manjeg zla"?

Pitam bez ikakve namjere da provociram, jednostavno mi nije jasno zašto generirati toliku političku krizu. Da li Komšić donosi Bosni veću korist od štete koju kontroverza oko njegova izbora izaziva?

Razumijem da bi Bošnjaci htjeli na mjestu hrvatskog člana vidjeti nekog drugog osim Čovića, ali upravo se preglasavanjem Hrvata isti guraju svi u jedan politički tor.
Glasaju, jer imaju na to pravo. Tacka!
Novak20

#11759 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Nekako više vjerujem Istrazi.ba nego Muselimoviću.

Postalo je sasvim je normalno da Avdo u ovakvoj državi zna tko koga zove telefonom ili o čemu priča u četiri oka.
Ugledni advokat Josip Muselimović, rekao je u izjavi za "Avaz" da nije tačna informacija da je on bilo koga zvao od članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH kako bi tražio od njih pomoć za glavnu državnu tužiteljicu Gordanu Tadić, koja je nedavno disciplinski kažnjena.

Ovu informaciju prije nekoliko dana objavio je portal Istraga.ba, čiji je urednik Avdo Avdić.

"Prema informacijama Istrage, najmanje dvojica advokata bliski HDZ-u BiH i Draganu Čoviću obavljali su proteklih dana razgovore sa članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH tražeći od njih da “pripaze” nepravomoćno razriješenu glavnu državnu tužiteljicu. U pitanju su advokati Zdravko Rajić i Josip Muselimović, inače HDZ-ovi eksperti zaduženi za rad pravosuđa" - objavio je ovaj portal prije dva dana.

Muselimović tvrdi da to nije istina.

- Niti me je ko zvao, niti me je ko kontaktirao, niti sam ja oko toga bilo koga zvao. Bože sačuvaj. Ako ste to vi uradili, onda sam i ja. Eto koliko je onda tačno. Ne znam gdje to vodi, ovo ovakvo huškačko informiranje. Apsolutno da nema nikakve veze s istinom - kaže Muselimović.
BAK-eV

#11760 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

Novak20 wrote: 11/08/2021 12:44
Postalo je sasvim je normalno da Avdo u ovakvoj državi zna tko koga zove telefonom ili o čemu priča u četiri oka.
A jesu li ti ovo zahtjevi HDZ-a normalni?
Novak20

#11761 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

BAK-eV wrote: 11/08/2021 13:05
Novak20 wrote: 11/08/2021 12:44
A jesu li ti ovo zahtjevi HDZ-a normalni?
Ako misliš na "zahtjeve advokata bliskih HDZ" prema VSTV, onda mi to nije normalno. Kao što mi nije normalno neovlašteno prisluškivanje, špijuniranje i ovolika haranga na GT povodom diranja osinjeg gnijezda.
invincible1921

#11762 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by invincible1921 »

Skijaš wrote: 08/08/2021 20:30
Bosna_ponosna wrote: 08/08/2021 19:02 Razumijem da bi Bošnjaci htjeli na mjestu hrvatskog člana vidjeti nekog drugog osim Čovića, ali upravo se preglasavanjem Hrvata isti guraju svi u jedan politički tor.
Slavljenje velikohrvatskog projekta utjelovljenog u Herceg Bosni i nametanje samo hrvatskog identiteta tamo gdje su Hrvati brojniji ne jenjava od pocetka devedesetih, bez obzira na to pobjedjuje li Komsic ili ne. Svu se energiju hrvatskog politickog tijela kanalisalo ili u pljacku javnih resursa ili u suzbijanje ideje da su Srbi ravnopravni u Livnu i Mostaru, uz medjusobno razumijevanje sa velikosrpskom ekipom oko toga da se moze nesmetano gaziti nesrpsko stanovnistvo u manjem entitetu. Izlaz lezi u razumijevanju da Sarajevo ne moze biti porazeno te da je velikosrpsko razumijevanje buducnosti gubitnicko. Tek kada se politicko djelovanje uskladi s tom realnoscu, stvorice se preduslovi za stvarnu stabilizaciju.

Ono sto jeste propust Sarajeva je nedosljednost u borbi za multietnicki koncept. Meni je nepojmljivo da Komsic ide u Hercegovinu da proseta od Musale do Starog mosta. Meni to djeluje kao vic, kao neka zajebancija. Od njega sam ocekivao ono zbog cega su Falatara nazalost ismijali, da ode u zapadnu Hercegovinu i da razgovara s ljudima, da im objasni sta hoce i za sta se zalaze, da se bori i za njihove glasove. Dan za danom, mjesec za mjesecom, godinu za godinom, to bi samo po sebi bilo pozitivna poruka.

Dakle, ako cemo problematizirati izbor Komsica, alternativu mu se mora traziti u nekom zdravijem i sposobnijem, u nekom ko ce se zalagati za multietnicki koncept i braniti ga na terenu. Problematizirati izbor Komsica jer on nije dovoljno nacionalno obojen poput druga dva clana i traziti mu zamjenu u kadru HDZ-a je korak nazad, gubljenje vremena.
Prosao bi ko Kosnik
BAK-eV

#11763 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

Novak20 wrote: 11/08/2021 13:20 Ako misliš na "zahtjeve advokata bliskih HDZ" prema VSTV, onda mi to nije normalno. Kao što mi nije normalno neovlašteno prisluškivanje, špijuniranje i ovolika haranga na GT povodom diranja osinjeg gnijezda.
Mislim na skoro sve zahtjeve HDZ u zadnje vrijeme a ovo je bas bezobrazluk bez presedana:

https://www.tacno.net/mostar/otpis-dugo ... ak-u-fbih/
Novak20

#11764 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

BAK-eV wrote: 11/08/2021 14:57
Novak20 wrote: 11/08/2021 13:20 Ako misliš na "zahtjeve advokata bliskih HDZ" prema VSTV, onda mi to nije normalno. Kao što mi nije normalno neovlašteno prisluškivanje, špijuniranje i ovolika haranga na GT povodom diranja osinjeg gnijezda.
Mislim na skoro sve zahtjeve HDZ u zadnje vrijeme a ovo je bas bezobrazluk bez presedana:

https://www.tacno.net/mostar/otpis-dugo ... ak-u-fbih/
Zašto "bezobrazluk bez presedana " ?

Ako sam dobro shvatio tekst, HDZ ne traži prosti otpis dugova samo svojim bolnicama nego
Zakon o konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova
na prostoru F BiH. U kojoj mjeri i kako to uraditi, ostaje da se vidi.

Doduše, što će nam bolnice i liječnici ? Bolje da svi medicinski radnici razgule u Njemačku.
daddy-kool

#11765 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by daddy-kool »

Novak20 wrote: 11/08/2021 15:10
Zašto "bezobrazluk bez presedana " ?

Ako sam dobro shvatio tekst, HDZ ne traži prosti otpis dugova samo svojim bolnicama nego
Zakon o konsolidaciji javnih zdravstvenih ustanova
na prostoru F BiH. U kojoj mjeri i kako to uraditi, ostaje da se vidi.

Doduše, što će nam bolnice i liječnici ? Bolje da svi medicinski radnici razgule u Njemačku.
Može onim ustanovama kojim je osnivač FBiH i gdje FBiH postavlja UO. Nekako logično zvuči?
Novak20

#11766 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Neka se dogovore kako hoće.

Ovdje je sve zrelo za reforme iz korijena. Pa i zdravstvo.
BAK-eV

#11767 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

Ako sam dobro shvatio tekst, HDZ ne traži prosti otpis dugova samo svojim bolnicama nego ....
Pa nisi dobro shvatio.
HDZ ne trazi vec ucjenjuje!
Novak20

#11768 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

BAK-eV wrote: 11/08/2021 16:03
Ako sam dobro shvatio tekst, HDZ ne traži prosti otpis dugova samo svojim bolnicama nego ....
Pa nisi dobro shvatio.
A što treba da uradi ? Da moljaka dok na vrbi rodi grožđe dok se partneri u vlasti smiju i rješavaju ono što njih žulja?
Login77777

#11769 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Login77777 »

Prije da je sve zrelo za zatvora a ne reforme. :bih:
BAK-eV

#11770 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

Novak20 wrote: 11/08/2021 16:47
BAK-eV wrote: 11/08/2021 16:03

Pa nisi dobro shvatio.
A što treba da uradi ? Da moljaka dok na vrbi rodi grožđe dok se partneri u vlasti smiju i rješavaju ono što njih žulja?
Po tebi je ok da ti trošiš pare a da ih drugi vraća.
Neće to moći sinko.
Novak20

#11771 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

BAK-eV wrote: 11/08/2021 21:14
Novak20 wrote: 11/08/2021 16:47

Neće to moći sinko.
Naravno da nije u redu.

Evo n pr, zenički rudnik je godinama radio bez uplaćivanja za zdravstvo i netko je iz F BiH to dozvolio. Mislim da su zdravstvu ZDK dužni 50 milijuna samo oni.

Pa sada k/ž bolnica grca u dugovima.
Cassius Longinus

#11772 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Cassius Longinus »

Skijaš wrote: 08/08/2021 20:30

Ajde da je netko i to napokon shvatio. Koliko sam ja, površno i iz Hrvatske shvatio, Naša Stranka, koja je mogla poslužiti u tom smislu da ujedini Bošnjake i Hrvate i da ih udalji od jednodimenzionalnosti je od strane Komšića i SDA prokazana kao "izdajnička" zato jer im se nisu htjeli prikloniti u Mostaru.

BiH treba prvo izgraditi bazu, a to je moguće postići na dva načina, da Bošnjaci Hrvatima garantiraju ono osnovno nacionalno (da ih neće preglasavati u DN npr i da će se poštovati Ustav BiH) ili da Hrvati naprosto nestanu iz BiH i da se FBiH uredi kao bošnjački entitet. Mada time bi se ojačali Srbi što bi postao problem sam za sebe. U slučaju da se Bošnjaci odluče za drugu varijantu ostatak Hrvata bi se vjerojatno čupao i institucionalno i vaninstitucionalno. Rizik za sve velik a dobitak vrlo upitan za ikoga.

Kada se ta baza stvori, onda se, marksističkim rječnikom, može graditi nadgradnja, a to je građanska svijest i građanska država ponajprije u glavama ljudi, i to prvo među Bošnjacima i Hrvatima a Srbe grickati postupno kroz 20 godina uz suradnju Hrvatske, NATO i EU. Grickati u glavama a ne nasilno. Banja Luci je prirodnije ići preko Zagreba i surađivati sa Sarajevom nego okolo kole preko Beograda koji je institucionalno ionako teško sr..(i Dodik je toga svjestan). Još ako EU to prepozna i kapne neke pare u BiH išlo bi još lakše. Ali poanta je da to treba raditi "u fino" i strpljivo a ne nasilnički.
Login77777

#11773 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Login77777 »

BiH treba pravdena drzava. Sudstvo i Tuziteljstvo sto radi ispravno. Kaznjavanje svakog pojedinca koji prekrsi zakon. I da sva tri naroda rade za dobrobit sebe i drzave. I onda je najmanje bitno jel gradjanska drzava ili nije.
BAK-eV

#11774 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

Novak20 wrote: 12/08/2021 09:34
BAK-eV wrote: 11/08/2021 21:14
Neće to moći sinko.
Naravno da nije u redu.

Evo n pr, zenički rudnik je godinama radio bez uplaćivanja za zdravstvo i netko je iz F BiH to dozvolio. Mislim da su zdravstvu ZDK dužni 50 milijuna samo oni.

Pa sada k/ž bolnica grca u dugovima.
Ne znam kako te nije stid takve nebuloze pisati.
Jedna stvar je praviti dugove a druga stvar je traziti, da ti ih neko drugi plati.
Svjesno mjesas kruske i crve.
BHCluster

#11775 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Image
Image
Image
Post Reply