Slavljenje velikohrvatskog projekta utjelovljenog u Herceg Bosni i nametanje samo hrvatskog identiteta tamo gdje su Hrvati brojniji ne jenjava od pocetka devedesetih, bez obzira na to pobjedjuje li Komsic ili ne. Svu se energiju hrvatskog politickog tijela kanalisalo ili u pljacku javnih resursa ili u suzbijanje ideje da su Srbi ravnopravni u Livnu i Mostaru, uz medjusobno razumijevanje sa velikosrpskom ekipom oko toga da se moze nesmetano gaziti nesrpsko stanovnistvo u manjem entitetu. Izlaz lezi u razumijevanju da Sarajevo ne moze biti porazeno te da je velikosrpsko razumijevanje buducnosti gubitnicko. Tek kada se politicko djelovanje uskladi s tom realnoscu, stvorice se preduslovi za stvarnu stabilizaciju.Bosna_ponosna wrote: ↑08/08/2021 19:02 Razumijem da bi Bošnjaci htjeli na mjestu hrvatskog člana vidjeti nekog drugog osim Čovića, ali upravo se preglasavanjem Hrvata isti guraju svi u jedan politički tor.
Ono sto jeste propust Sarajeva je nedosljednost u borbi za multietnicki koncept. Meni je nepojmljivo da Komsic ide u Hercegovinu da proseta od Musale do Starog mosta. Meni to djeluje kao vic, kao neka zajebancija. Od njega sam ocekivao ono zbog cega su Falatara nazalost ismijali, da ode u zapadnu Hercegovinu i da razgovara s ljudima, da im objasni sta hoce i za sta se zalaze, da se bori i za njihove glasove. Dan za danom, mjesec za mjesecom, godinu za godinom, to bi samo po sebi bilo pozitivna poruka.
Dakle, ako cemo problematizirati izbor Komsica, alternativu mu se mora traziti u nekom zdravijem i sposobnijem, u nekom ko ce se zalagati za multietnicki koncept i braniti ga na terenu. Problematizirati izbor Komsica jer on nije dovoljno nacionalno obojen poput druga dva clana i traziti mu zamjenu u kadru HDZ-a je korak nazad, gubljenje vremena.