Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
Novak20

#11776 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Cassius Longinus wrote: 12/08/2021 09:40
Ajde da je netko i to napokon shvatio. Koliko sam ja, površno i iz Hrvatske shvatio, Naša Stranka, koja je mogla poslužiti u tom smislu da ujedini Bošnjake i Hrvate i da ih udalji od jednodimenzionalnosti je od strane Komšića i SDA prokazana kao "izdajnička" zato jer im se nisu htjeli prikloniti u Mostaru.

BiH treba prvo izgraditi bazu, a to je moguće postići na dva načina, da Bošnjaci Hrvatima garantiraju ono osnovno nacionalno (da ih neće preglasavati u DN npr i da će se poštovati Ustav BiH) ili da Hrvati naprosto nestanu iz BiH i da se FBiH uredi kao bošnjački entitet. Mada time bi se ojačali Srbi što bi postao problem sam za sebe. U slučaju da se Bošnjaci odluče za drugu varijantu ostatak Hrvata bi se vjerojatno čupao i institucionalno i vaninstitucionalno. Rizik za sve velik a dobitak vrlo upitan za ikoga.

Kada se ta baza stvori, onda se, marksističkim rječnikom, može graditi nadgradnja, a to je građanska svijest i građanska država ponajprije u glavama ljudi, i to prvo među Bošnjacima i Hrvatima a Srbe grickati postupno kroz 20 godina uz suradnju Hrvatske, NATO i EU. Grickati u glavama a ne nasilno. Banja Luci je prirodnije ići preko Zagreba i surađivati sa Sarajevom nego okolo kole preko Beograda koji je institucionalno ionako teško sr..(i Dodik je toga svjestan). Još ako EU to prepozna i kapne neke pare u BiH išlo bi još lakše. Ali poanta je da to treba raditi "u fino" i strpljivo a ne nasilnički.
Dobro analiziraš i predlažeš ali bošnjačka politika ima svoj plan laganog kuhanja žaba po kojem radi već 23 godine i neće odustati jer su se kockice uglavnom poklopile. Ne sve ali većina jeste, a narodu treba nekakva "politička pobjeda" kada već nema nikakve druge da opravda rezultate "rahat patnje".

Sklon više da vjerujem u tvoju drugu varijantu. Malo bih je korigirao jer Hrvati ne moraju nestati iz F BiH ali moraju izgubiti političku opstojnost i pristati da rade u interesu bošnjačke politike da bi se nastavilo "grickanje Srba" po tvom prijedlogu.

Inzko je, ne sam naravno, na kraju mandata postavio političku minu na koju je srpska politika svjesno ili nesvjesno nagazila. Posljedica je blokada vlasti i institucija kao i nemogućnost izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH uzrokovana tom blokadom. Upravo ovo omogućava Bakiru da zanemari svoj potpis u Mostaru, a bošnjačkoj politici da se elegantno izvuče iz priče o promjenama Ustava i IZ povodom presuda Suda u Strasbourgu.

Jednostavno, bošnjačkoj politici ovo stanje stvari odgovara. Izabrati će opet drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH koji neće povoditi hrvatsku politiku, ovaj će opet imenovati hrvatsku kvotu veleposlanika koja će pričati priču Sarajeva, osvojiti će DN F BiH "edimima" ili "građanima", donositi i mijenjati zakone bez "hrvatske kočnice" u DN. Ostaje još samo čekati će da se u RH pojavi neko od "mesića" radi prihvatanja realnosti i normalizacije odnosa te "grickanje Srba" u kojemu će prednjačiti politički bošnjaci bez obzira na ime.
Novak20

#11777 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

BAK-eV wrote: 12/08/2021 10:28
Novak20 wrote: 12/08/2021 09:34

Naravno da nije u redu.

Evo n pr, zenički rudnik je godinama radio bez uplaćivanja za zdravstvo i netko je iz F BiH to dozvolio. Mislim da su zdravstvu ZDK dužni 50 milijuna samo oni.

Pa sada k/ž bolnica grca u dugovima.
Ne znam kako te nije stid takve nebuloze pisati.
Jedna stvar je praviti dugove a druga stvar je traziti, da ti ih neko drugi plati.
Svjesno mjesas kruske i crve.
:-)
Jesi li čitao Prijedlog "Zakona o konsolidaciji zdravstva" ?

Ja nisam pa ne mogu tvrditi da se on odnosi na pomirenje duga samo jedne zdravstvene ustanove u Mostaru kao što ne mogu tvrditi da će netko drugi nešto platiti.

Možda komplet dug KCSU Mostar plati RH. Tko zna.
Cassius Longinus

#11778 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Cassius Longinus »

Novak20 wrote: 12/08/2021 12:09
Ajde da je netko i to napokon shvatio. Koliko sam ja, površno i iz Hrvatske shvatio, Naša Stranka, koja je mogla poslužiti u tom smislu da ujedini Bošnjake i Hrvate i da ih udalji od jednodimenzionalnosti je od strane Komšića i SDA prokazana kao "izdajnička" zato jer im se nisu htjeli prikloniti u Mostaru.

BiH treba prvo izgraditi bazu, a to je moguće postići na dva načina, da Bošnjaci Hrvatima garantiraju ono osnovno nacionalno (da ih neće preglasavati u DN npr i da će se poštovati Ustav BiH) ili da Hrvati naprosto nestanu iz BiH i da se FBiH uredi kao bošnjački entitet. Mada time bi se ojačali Srbi što bi postao problem sam za sebe. U slučaju da se Bošnjaci odluče za drugu varijantu ostatak Hrvata bi se vjerojatno čupao i institucionalno i vaninstitucionalno. Rizik za sve velik a dobitak vrlo upitan za ikoga.

Kada se ta baza stvori, onda se, marksističkim rječnikom, može graditi nadgradnja, a to je građanska svijest i građanska država ponajprije u glavama ljudi, i to prvo među Bošnjacima i Hrvatima a Srbe grickati postupno kroz 20 godina uz suradnju Hrvatske, NATO i EU. Grickati u glavama a ne nasilno. Banja Luci je prirodnije ići preko Zagreba i surađivati sa Sarajevom nego okolo kole preko Beograda koji je institucionalno ionako teško sr..(i Dodik je toga svjestan). Još ako EU to prepozna i kapne neke pare u BiH išlo bi još lakše. Ali poanta je da to treba raditi "u fino" i strpljivo a ne nasilnički.
Dobro analiziraš i predlažeš ali bošnjačka politika ima svoj plan laganog kuhanja žaba po kojem radi već 23 godine i neće odustati jer su se kockice uglavnom poklopile. Ne sve ali većina jeste, a narodu treba nekakva "politička pobjeda" kada već nema nikakve druge da opravda rezultate "rahat patnje".

Sklon više da vjerujem u tvoju drugu varijantu. Malo bih je korigirao jer Hrvati ne moraju nestati iz F BiH ali moraju izgubiti političku opstojnost i pristati da rade u interesu bošnjačke politike da bi se nastavilo "grickanje Srba" po tvom prijedlogu.

Inzko je, ne sam naravno, na kraju mandata postavio političku minu na koju je srpska politika svjesno ili nesvjesno nagazila. Posljedica je blokada vlasti i institucija kao i nemogućnost izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH uzrokovana tom blokadom. Upravo ovo omogućava Bakiru da zanemari svoj potpis u Mostaru, a bošnjačkoj politici da se elegantno izvuče iz priče o promjenama Ustava i IZ povodom presuda Suda u Strasbourgu.

Jednostavno, bošnjačkoj politici ovo stanje stvari odgovara. Izabrati će opet drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH koji neće povoditi hrvatsku politiku, ovaj će opet imenovati hrvatsku kvotu veleposlanika koja će pričati priču Sarajeva, osvojiti će DN F BiH "edimima" ili "građanima", donositi i mijenjati zakone bez "hrvatske kočnice" u DN. Ostaje još samo čekati će da se u RH pojavi neko od "mesića" radi prihvatanja realnosti i normalizacije odnosa te "grickanje Srba" u kojemu će prednjačiti politički bošnjaci bez obzira na ime.
Da, i mislio sam na politički a ne možda bukvalni nestanak Hrvata u BiH.

Ovaj tvoj zadnji paragraf ipak ne vjerujem da može biti dugoročno održiv. Može ukoliko EU potpuno zažmiri, da SAD nisu zainteresirane, da Ustavni sud BiH nitko je benda 2%, da OHR potpuno stane na stranu Bošnjaka i da Hrvatska potpuno izignorira priču, što zasad ipak nije potpuno slučaj.

U slučaju da bi se sve to obistinilo onda Hrvati zapravo nemaju nikakve pravne obveze poštovati Ustav BiH(ako ga ni drugi ne poštuju). Formirat će se opet paralelne para institucije(ne bi bilo prvi put) i onda slijedi natezanje. Da ne govorim da bi RS to jedva dočekala. To je uvod u totalni raspad zemlje. Hoću reći da nije realno očekivati da će Hrvati, koliko god ih bilo malo, to pasivno gledati. Naravno da je to krajnje nepoželjan razvoj situacije.
BAK-eV

#11779 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

Cassius Longinus wrote: 12/08/2021 13:34
U slučaju da bi se sve to obistinilo onda Hrvati zapravo nemaju nikakve pravne obveze poštovati Ustav BiH(ako ga ni drugi ne poštuju). Formirat će se opet paralelne para institucije(ne bi bilo prvi put) i onda slijedi natezanje. Da ne govorim da bi RS to jedva dočekala. To je uvod u totalni raspad zemlje. Hoću reći da nije realno očekivati da će Hrvati, koliko god ih bilo malo, to pasivno gledati. Naravno da je to krajnje nepoželjan razvoj situacije.
A to Hrvati bendaju naziv "zupanija", sekularno uredjenje drzave, pa u javnim ustanovama dozvoljavaju samo katolicke simbole a ne i islamske i pravoslavne.

Drugo:
Zaboravljas, da bi se te paralelne institucije svele na sasvim mali prostor na par opstina u zap. Hercegovini, koje danas nije problem ignorisati i "natezati se".
Pitaj Corluku bi li pristao na izolaciju Violete, Kiseljak, Lager d.o.o. i slicne firme.
Nije ovo 1992.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#11780 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Truba »

Isto kosto bosnjaci forsiraju selame, zelene nijanse, post koji mijenja radno vrijeme te naravno nas prorok memic sa svetom knjigom u uredu na ilidzi

Tu su i arapska slova na zidovima
Kako ste umjesto dobar dan za nemuslimane
BAK-eV

#11781 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

Black swan wrote: 12/08/2021 14:07 Isto kosto bosnjaci forsiraju selame, zelene nijanse, post koji mijenja radno vrijeme te naravno nas prorok memic sa svetom knjigom u uredu na ilidzi

Tu su i arapska slova na zidovima
Kako ste umjesto dobar dan za nemuslimane
Ti u nedostatku dokaza, mjesas pravo privatnog lica na pozdrav, sa postavljanjem vjerskih simbola katolika u zajednickim javnim ustanovama.
To se ne moze porediti.

Djaba ti pokusaj skretanja paznje sa institucionalnog pokatolicavanja javnih prostorija, kao da u ovoj drzavi zive samo katolici i Hrvati.
Stavi ti u svoju kucu sta hoces, ali zajednicko je zajednicko a ne ekskluzivno.
BHCluster

#11782 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

BAK-eV wrote: 12/08/2021 13:54
Cassius Longinus wrote: 12/08/2021 13:34
A to Hrvati bendaju naziv "zupanija", sekularno uredjenje drzave, pa u javnim ustanovama dozvoljavaju samo katolicke simbole a ne i islamske i pravoslavne.

Drugo:
Zaboravljas, da bi se te paralelne institucije svele na sasvim mali prostor na par opstina u zap. Hercegovini, koje danas nije problem ignorisati i "natezati se".
Pitaj Corluku bi li pristao na izolaciju Violete, Kiseljak, Lager d.o.o. i slicne firme.
Nije ovo 1992.
Vidjeli smo kako te politicke avanture u Hrvata zavrsavaju, primje tzv "samouprava".
Truba

#11783 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Truba »

Nikakve ja dokaze ne trazim niti zelim
Niti mislim da te ista treba smetat gdje su hrvati 99%
Tu trebaju biti hrvatska obiljezja jer ih skupCina opcine i zupanije donese kako zeli i prilici

Zbog 1% brisati identitet 99% moze samo unekim totalirzmima

Al kad me pozdrave s kako ste :lol: pusa
Skijaš

#11784 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Skijaš »

Skijaš wrote: 08/08/2021 20:30

Slavljenje velikohrvatskog projekta utjelovljenog u Herceg Bosni i nametanje samo hrvatskog identiteta tamo gdje su Hrvati brojniji ne jenjava od pocetka devedesetih, bez obzira na to pobjedjuje li Komsic ili ne. Svu se energiju hrvatskog politickog tijela kanalisalo ili u pljacku javnih resursa ili u suzbijanje ideje da su Srbi ravnopravni u Livnu i Mostaru, uz medjusobno razumijevanje sa velikosrpskom ekipom oko toga da se moze nesmetano gaziti nesrpsko stanovnistvo u manjem entitetu. Izlaz lezi u razumijevanju da Sarajevo ne moze biti porazeno te da je velikosrpsko razumijevanje buducnosti gubitnicko. Tek kada se politicko djelovanje uskladi s tom realnoscu, stvorice se preduslovi za stvarnu stabilizaciju.

Ono sto jeste propust Sarajeva je nedosljednost u borbi za multietnicki koncept. Meni je nepojmljivo da Komsic ide u Hercegovinu da proseta od Musale do Starog mosta. Meni to djeluje kao vic, kao neka zajebancija. Od njega sam ocekivao ono zbog cega su Falatara nazalost ismijali, da ode u zapadnu Hercegovinu i da razgovara s ljudima, da im objasni sta hoce i za sta se zalaze, da se bori i za njihove glasove. Dan za danom, mjesec za mjesecom, godinu za godinom, to bi samo po sebi bilo pozitivna poruka.

Dakle, ako cemo problematizirati izbor Komsica, alternativu mu se mora traziti u nekom zdravijem i sposobnijem, u nekom ko ce se zalagati za multietnicki koncept i braniti ga na terenu. Problematizirati izbor Komsica jer on nije dovoljno nacionalno obojen poput druga dva clana i traziti mu zamjenu u kadru HDZ-a je korak nazad, gubljenje vremena.
BiH treba prvo izgraditi bazu, a to je moguće postići na dva načina, da Bošnjaci Hrvatima garantiraju ono osnovno nacionalno (da ih neće preglasavati u DN npr i da će se poštovati Ustav BiH) ili da Hrvati naprosto nestanu iz BiH i da se FBiH uredi kao bošnjački entitet.
Bosnjaci nece svojatanje teritorije od strane jednog naroda (jer to onda njih ogranicava u okvir rezervata)
Hrvati i Srbi nece centralizaciju vlasti i vladanje prostom vecinom jer je Bosnjaka vise nego Srba i Hrvata zajedno

Sta je izlaz ? Visok nivo autonomije za srednje nivoe vlasti uz brisanje etnickog modela podjele. Svima dobro.

HDZ je imao jako visok nivo te autonomije kroz zadnje dvije i kusur decenije. Je li pokazao senzibilitet prema bosnjackim zahtjevima i prestao sa nametanjem samo hrvatstva naseljenim mjestima i sportskim klubovima ?
BAK-eV

#11785 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

Black swan wrote: 12/08/2021 14:30 Nikakve ja dokaze ne trazim niti zelim
Tu trebaju biti hrvatska obiljezja jer ih skupCina opcine i zupanije donese kako zeli i prilici

Pa sta mene smeta ili ne je nebitno.

Dogovor je, da je ovo sekularna a ne katolicka drzava i to treba postovati.

Posto Hrvati to ne postuju, a vidim i ti ne postujes sekularne postulate ove drzave, onda ne pije vode pozivanje na Ustav i zakone, samo tamo gdje si slab i malobrojan.
Ili cemo svi postovati sve, na citavom teritoriju ili ... nek svako gura po svome.

Vi ste ocigledno otvorili taj proces "nagurivanja silom", kojeg i ti ocigledno otvoreno podrzavas i time si se diskvalifikavo na ovom forumu ali isto tako u stvarnom zivotu, da pricas o nekim pravima, Ustavu, zakonu ....
Login77777

#11786 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Login77777 »

BAK-eV wrote: 12/08/2021 15:04
Black swan wrote: 12/08/2021 14:30 Nikakve ja dokaze ne trazim niti zelim

Posto Hrvati to ne postuju, a vidim i ti ne postujes sekularne postulate ove drzave, onda ne pije vode pozivanje na Ustav i zakone, samo tamo gdje si slab i malobrojan.
Ili cemo svi postovati sve, na citavom teritoriju ili ... nek svako gura po svome.

Vi ste ocigledno otvorili taj proces "nagurivanja silom", kojeg i ti ocigledno otvoreno podrzavas i time si se diskvalifikavo na ovom forumu ali isto tako u stvarnom zivotu, da pricas o nekim pravima, Ustavu, zakonu ....
Godinama pricaju o konstitutives svakodnevno a istu nece tamo gdje su 99%. Jel ko j.ebe one 1%.

To je ta politika. :thumbup:
Cassius Longinus

#11787 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Skijaš wrote: 12/08/2021 14:40

BiH treba prvo izgraditi bazu, a to je moguće postići na dva načina, da Bošnjaci Hrvatima garantiraju ono osnovno nacionalno (da ih neće preglasavati u DN npr i da će se poštovati Ustav BiH) ili da Hrvati naprosto nestanu iz BiH i da se FBiH uredi kao bošnjački entitet.
Bosnjaci nece svojatanje teritorije od strane jednog naroda (jer to onda njih ogranicava u okvir rezervata)
Hrvati i Srbi nece centralizaciju vlasti i vladanje prostom vecinom jer je Bosnjaka vise nego Srba i Hrvata zajedno

Sta je izlaz ? Visok nivo autonomije za srednje nivoe vlasti uz brisanje etnickog modela podjele. Svima dobro.

HDZ je imao jako visok nivo te autonomije kroz zadnje dvije i kusur decenije. Je li pokazao senzibilitet prema bosnjackim zahtjevima i prestao sa nametanjem samo hrvatstva naseljenim mjestima i sportskim klubovima ?
Kako misliš "HDZ je imao"? Pa imali su svi u smislu kantona valjda. Ne mogu ti pdgovoriti ovo za senzibilitet i bošnjačke zahtjeve. Ono što je i slijepcu jasno je da u BiH nitko nema senzibilitet za onog "drugoga". Hrvati su tu momentalno u defanzivnom položaju gdje će i ostati zbog svoje malobrojnosti. "Nametanje hrvatstva" oprostit ćeš zvuči općenito. Većinski hrvatska mjesta često imaju istina šahovnice i sl u grbu, bošnjačka mjesta često imaju polumjesec i zelenu boju ili ljiljan. Ako si mislio na to. Prilično sam neutralan prema tom.

Inače, slažem se da treba visok srednji nivo autonomije i pojednostavljenje vlasti u FBiH. Ja bi FBiH preobrazio u dva nad kantona sa pojačanim ovlastima(1 i 2 a ne boš i hr kanton) sa pojednostavljenim izborom federalne Vlade bez mogućnosti blokade njenog rada. Ali to sam samo ja.
Skijaš

#11788 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Skijaš »

Login77777 wrote: 12/08/2021 15:46
BAK-eV wrote: 12/08/2021 15:04

Godinama pricaju o konstitutives svakodnevno a istu nece tamo gdje su 99%. Jel ko j.ebe one 1%.

To je ta politika. :thumbup:
Bosnjaci imaju slican problem s minaretima, polumjesecima i slicno po opstinskim obiljezjima. Istina, nije dio neke sire strategije niti ima neku ozbiljnu podrsku, nego se radi o samovolji lokalnih komesara, ali da je ta bolest zahvatila i Bosnjake, jeste. Ako se stagnaciju nastavi a HDZ ostane na strani velikosrba, pretpostavljam da ce jacati i ideja o transformaciji citave FBiH u iskljucivo bosnjacki entitet.

Sto bi svakako bilo u skladu sa zalaganjem kolege za nametanje identiteta brojnijih.
Skijaš

#11789 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Skijaš »

Cassius Longinus wrote: 12/08/2021 16:02
Skijaš wrote: 12/08/2021 14:40

Kako misliš "HDZ je imao"? Pa imali su svi u smislu kantona valjda.
Da i sta je bilo ? Je li nakon ostvarivanja tako visokog nivoa decentralizacije drzave i vlasti , dakle nakon ostvarivanja strateskog interesa hrvatskog naroda uradjeno ista da se ispostuje druge ili recimo postoje dijelovi zemlje pod kontrolom HDZ-a gdje Srbi nisu ni sluzbeno konstitutivni i gdje se bosanski jezik sluzbeno naziva bosnjackim ?
Većinski hrvatska mjesta često imaju istina šahovnice i sl u grbu, bošnjačka mjesta često imaju polumjesec i zelenu boju ili ljiljan. Ako si mislio na to. Prilično sam neutralan prema tom.
Ja nisam, to nije korektno a ako ce se ici na provociranje manje brojnih, onda nema pravila i zgazice ko koga stigne.
BAK-eV

#11790 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

Skijaš wrote: 12/08/2021 16:08
Bosnjaci imaju slican problem s minaretima, polumjesecima i slicno po opstinskim obiljezjima. Istina, nije dio neke sire strategije niti ima neku ozbiljnu podrsku, nego se radi o samovolji lokalnih komesara, ali da je ta bolest zahvatila i Bosnjake, jeste. Ako se stagnaciju nastavi a HDZ ostane na strani velikosrba, pretpostavljam da ce jacati i ideja o transformaciji citave FBiH u iskljucivo bosnjacki entitet.

Sto bi svakako bilo u skladu sa zalaganjem kolege za nametanje identiteta brojnijih.
Stoji ta zamjerka, iako su to rijetki slucajevi, dok je u Hrvata to maltene pravilo, tamo gdje su iole vecina.

Ipak vecina Bosnjaka je protiv toga i spremna je na "neutralne" simbole ili zajednicke/multietnicke.

Na ovom forumu ali i u zivotu vidimo s druge strane upornu politiku supremacije i nema naznaka, da se kriticna masa Hrvata pobuni protiv te prakse.
Skijaš

#11791 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Skijaš »

BAK-eV wrote: 12/08/2021 16:28
Skijaš wrote: 12/08/2021 16:08

Stoji ta zamjerka, iako su to rijetki slucajevi, dok je u Hrvata to maltene pravilo, tamo gdje su iole vecina.

Ipak vecina Bosnjaka je protiv toga i spremna je na "neutralne" simbole ili zajednicke/multietnicke
A trebalo bi biti obrnuto, protiv same te ideje zapisavanja teritorije bi trebali biti najglasniji upravo oni koji se predstavljaju kao legitimni predstavnici manje brojnih, u ovom slucaju Hrvata. Jer ako neko misli da je OK svojatati opstinu ili kanton a nije entitet ili drzavu, taj neko ili nije fer ili nije normalan. U oba ce ga se slucaja ignorisati.
BAK-eV

#11792 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

Skijaš wrote: 12/08/2021 16:45
A trebalo bi biti obrnuto, protiv same te ideje zapisavanja teritorije bi trebali biti najglasniji upravo oni koji se predstavljaju kao legitimni predstavnici manje brojnih, u ovom slucaju Hrvata. Jer ako neko misli da je OK svojatati opstinu ili kanton a nije entitet ili drzavu, taj neko ili nije fer ili nije normalan. U oba ce ga se slucaja ignorisati.
Ako si primjetio, kao sredstvo protiv te ignorancije uvjek ide upozorenje tipa ..... da ce u suprotnom doci do raspada drzave.

Znaci platforma nije vladavina prava i zakona, jednakosti, mira, uvazavanja i medjusobnog postivanja, vec cista prijetnja blokadama, krizama, silom, nasiljem i unistenjem.

Po onoj matrici, nas je 15 miliona a vas milion i po, okruzeni ste i radite ono sto mi trazimo. :evil:
Cassius Longinus

#11793 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Skijaš wrote: 12/08/2021 16:17
Cassius Longinus wrote: 12/08/2021 16:02

Kako misliš "HDZ je imao"? Pa imali su svi u smislu kantona valjda.
Da i sta je bilo ? Je li nakon ostvarivanja tako visokog nivoa decentralizacije drzave i vlasti , dakle nakon ostvarivanja strateskog interesa hrvatskog naroda uradjeno ista da se ispostuje druge ili recimo postoje dijelovi zemlje pod kontrolom HDZ-a gdje Srbi nisu ni sluzbeno konstitutivni i gdje se bosanski jezik sluzbeno naziva bosnjackim ?
Većinski hrvatska mjesta često imaju istina šahovnice i sl u grbu, bošnjačka mjesta često imaju polumjesec i zelenu boju ili ljiljan. Ako si mislio na to. Prilično sam neutralan prema tom.
Ja nisam, to nije korektno a ako ce se ici na provociranje manje brojnih, onda nema pravila i zgazice ko koga stigne.
Ne znam koliko se tvoj prvi paragraf može komentirati. Hrvatima je strateški interes postavljen na višu razinu autonomije od one kantonalne. S obzirom da im se izabire člana predsjedništva i teži "ovladavanjem" DN, ne može se reći da su Hrvati mirni, dapače. Sad, ako ti doživljavaš kantone kao ustupak Hrvatima to je druga stvar, Hrvati to vjerojatno doživljavaju kao rang županije u Hrvatskoj. Ništa posebno dakle. Strateški interesi Hrvata u BiH su potpuno ugroženi i dovedeni u pitanje. 1995. se može reći da su oni bili zadovoljeni ali postupno su narušavani.
Bošnjački interesi su jbg politička marginalizacija Hrvata i to je vidljivo svima, i to je Bakir i rekao drugim riječima prije 3-4 dana "mi smo za građansko uređenje". A što je to nego marginalizacija i čisto političko ubojstvo malobrojnih Hrvata? Dakle govorimo o praksi i stvarnom značenju riječi.

Ne razumijem se u to koliko i kako tko vodi kantone, i tko lokalno ima a tko nema prava i koliko. Naravno da to treba biti riješeno optimalno za sve. Sada su glavni problemi BiH na državnoj i federalnoj a možda manje na kantonalnoj razini.
Skijaš

#11794 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Skijaš »

Cassius Longinus wrote: 12/08/2021 18:16
Skijaš wrote: 12/08/2021 16:17

Ne znam koliko se tvoj prvi paragraf može komentirati. Hrvatima je strateški interes postavljen na višu razinu autonomije od one kantonalne. S obzirom da im se izabire člana predsjedništva i teži "ovladavanjem" DN, ne može se reći da su Hrvati mirni, dapače. Sad, ako ti doživljavaš kantone kao ustupak Hrvatima to je druga stvar, Hrvati to vjerojatno doživljavaju kao rang županije u Hrvatskoj.
Je li HDZ pokazivao spremnost da odustane od etnoteritorijalizacije u vrijeme kada se taj monopol HDZ-a na hrvatsku kvotu nije dovodilo u pitanje ?
Bošnjački interesi su jbg politička marginalizacija Hrvata i to je vidljivo svima, i to je Bakir i rekao drugim riječima prije 3-4 dana "mi smo za građansko uređenje". A što je to nego marginalizacija i čisto političko ubojstvo malobrojnih Hrvata? Dakle govorimo o praksi i stvarnom značenju riječi.
OK, pocinjemo se vrtiti u krug, sta je starije, koka ili jaje. Mozemo li se dogovoriti oko toga ...

1. ..... da bi bilo fer obezbjediti veci nivo reprezentativnosti, pa da ako neko hoce u stolicu clana Predsjednistva iz hrvatskog naroda, mora provesti vise vremena boreci se za glasove Hrvata ? A u Domu naroda povecati broj delegata kako bi se iz svih kantona i dalje popunjavalo hrvatsku (i druge dvije kvote) ali da je omjer blizi stvarnom rasporedu stanovnistva.

2. ...... da bi bilo fer izbaciti ono hrvatski, hrvatska, hrvatsko kojim se vrsi zapisavanje teritorije. Koji kurac sportski klub mora biti hrvatski sportski klub ? Moze li se prestati sa bockanjem Bosnjaka nazivajuci bosanski jezik bosnjackim. U Ustavu i sluzbeno !!! Sahovnice i krizevi gdje god se okrenes, pa moze li se pokazati dobru volju prema narodu sa kojim se dijeli entitet, koji je visestruko brojniji i od kojeg se ocekuje fer plej ?

Ili ne mora ? Je li to, sto bi rekao Krajisnik, narod koji nije narod, pa ih se moze gaziti u Stocu a u Sarajevu ima da ispostuju sve sto HDZ trazi?
Cassius Longinus

#11795 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Skijaš wrote: 12/08/2021 18:56
Cassius Longinus wrote: 12/08/2021 18:16

Ne znam koliko se tvoj prvi paragraf može komentirati. Hrvatima je strateški interes postavljen na višu razinu autonomije od one kantonalne. S obzirom da im se izabire člana predsjedništva i teži "ovladavanjem" DN, ne može se reći da su Hrvati mirni, dapače. Sad, ako ti doživljavaš kantone kao ustupak Hrvatima to je druga stvar, Hrvati to vjerojatno doživljavaju kao rang županije u Hrvatskoj.
Je li HDZ pokazivao spremnost da odustane od etnoteritorijalizacije u vrijeme kada se taj monopol HDZ-a na hrvatsku kvotu nije dovodilo u pitanje ?
OK, pocinjemo se vrtiti u krug, sta je starije, koka ili jaje. Mozemo li se dogovoriti oko toga ...

1. ..... da bi bilo fer obezbjediti veci nivo reprezentativnosti, pa da ako neko hoce u stolicu clana Predsjednistva iz hrvatskog naroda, mora provesti vise vremena boreci se za glasove Hrvata ? A u Domu naroda povecati broj delegata kako bi se iz svih kantona i dalje popunjavalo hrvatsku (i druge dvije kvote) ali da je omjer blizi stvarnom rasporedu stanovnistva.

2. ...... da bi bilo fer izbaciti ono hrvatski, hrvatska, hrvatsko kojim se vrsi zapisavanje teritorije. Koji kurac sportski klub mora biti hrvatski sportski klub ? Moze li se prestati sa bockanjem Bosnjaka nazivajuci bosanski jezik bosnjackim. U Ustavu i sluzbeno !!! Sahovnice i krizevi gdje god se okrenes, pa moze li se pokazati dobru volju prema narodu sa kojim se dijeli entitet, koji je visestruko brojniji i od kojeg se ocekuje fer plej ?

Ili ne mora ? Je li to, sto bi rekao Krajisnik, narod koji nije narod, pa ih se moze gaziti u Stocu a u Sarajevu ima da ispostuju sve sto HDZ trazi?
Ali čekaj, to za sportske klubove, pa valjda se to regulira statutom kluba? Tj politika ne bi uopće trebala imati veze s tim. Nemam ništa protiv da se jezik zove bosanski ako se Hrvatima ne spori da pričaju hrvatski, ni iz džepa ni u džep. Oko zapišavanja teritorija se svakako načelno mogu složiti to je primitivno. Križevi niti drugi religijski simboli ne bi trebali biti u službenim uredima. Ali ovako generalno križevi ili polumjesec, minareti, zvonici to nas ne smije smetati. Meni svejedno, religiju ne prakticiram nikakvu.

Za DN ne znam, koliko sam shvatio stvar je njegovih ovlaštenja a ne kvote Hrvata ili Bošnjaka. Potpuno je neprihvatljivo i neustavno(prilično sam siguran) da Bošnjaci metnu par jednokratnih Hrvata i izaberu ih u Hr kvotu. Jedan od njih bi mogao biti i Bakir i Reuf Bajrović ako se izjasne kao Hrvati, to očigledno nema smisla. Mene samo zanima da Hrvati doista i izaberu tu svoju kvotu kao mehanizam zaštite tako zamišljen i postavljen Ustavom BiH. Bilo bi dobro i da izaberu člana Predsjednišva, jer je po svemu sudeći tako zamišljeno Ustavom (ne vidim čemu onda 3, zašto ne 2). Mi zapravo o ovome ne bi ni trebali razgovarati jer je to Hrvatima oduzeto od 2006. Ili dovraga neka se biraju posredno. Ili nešto treće..

Što se tiče etnoteritorijalizacije, to mi moraš precizirati. HDZ je, koliko sam pratio kroz cikluse ovako iz Hrvatske uvijek uzimao lavovski dio glasova Hrvata. Pogrešna ili ne, ne može se politika stranke uzimati kao povod da nekome dokidaš ustavna prava. I HDZ i SDA i SNSD su ta priča. Jel netko Hrvate pita sviđa li im se SDA? Naravno da ne. Mantra je, "vi Hrvati birate HDZ e sad ćemo vam mi u inat.." Onda je rješenje da Hrvati glasaju za Komšića pa će biti pušteni na miru? Dakle čak ne za Našu Stranku jer su oni "izdajnici" nego Komšić o muerte.

Dakle to naprosto logički proizlazi. Problem Hrvata je što biraju HDZ i zato će snositi posljedice..Nitko ne postavlja pitanje zašto Bošnjaci biraju SDA ili Srbi SNSD koji su po svemu barem jednako nacional-šovinistički orjentirane stranke. Štos je da se jedino Hrvatima, zaobilaženjem smisla Ustava može zapapriti. To ne znači da ja podržavam HDZ nego govorim o nedosljednosti.

Ja bi volio da se od Bošnjaka i Hrvata formira prava građanska stranka, bilo kroz dvije komponente (Građanska stranka Bošnjaka BiH i Hrvata BiH pa onda koalicija) ili jedna jedinstvena stranka sa dobrom podrškom i jednih i drugih. Ali poanta je u podršci koja se gradi postupno, a ne metodom "stavit ćemo vam Komšića" što je u esenciji kontra-efekt.
Skijaš

#11796 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Skijaš »

Cassius Longinus wrote: 12/08/2021 22:19Što se tiče etnoteritorijalizacije, to mi moraš precizirati.
Tu mislim na nametanje identiteta jednog od naroda kao jedinog sluzbenog na odredjenoj teritoriji. Po Ustavu BiH, tri su naroda ravnopravni na tlu citave drzave i agresivno forsiranje identiteta jednog naroda kao jedinog sluzbenog je neustavno i sto je jos vaznije, nepravedno. Evo primjer:

https://www.ephzhb.ba/?lang=en

Sta Hrvati imaju od tog ubacivanja "hrvatske zajednice" u naziv jebenog javnog preduzeca ? Nista. To je ubaceno samo da se jebe Bosnjake u mozak, da se dodatno podvuce gdje cije pocinje a gdje cije zavrsava. Iako je kako rekoh, to svojatanje teritorije od strane samo jednog naroda i neustavno i nepravedno. I nisi odgovorio na pitanje, pa da ponovim. Je li HDZ pokazivao spremnost da odustane od etnoteritorijalizacije u vrijeme kada se monopol HDZ-a na hrvatsku kvotu u vlasti nije dovodilo u pitanje ?
Truba

#11797 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Truba »

Beze trosis tipkovnicu
Bit ce hrvatskih simbola i dalje i ta nas suplja ne zanima

Zivio hrvatski narod i njegovi simboli
Cassius Longinus

#11798 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Skijaš wrote: 12/08/2021 22:59
Cassius Longinus wrote: 12/08/2021 22:19Što se tiče etnoteritorijalizacije, to mi moraš precizirati.
Tu mislim na nametanje identiteta jednog od naroda kao jedinog sluzbenog na odredjenoj teritoriji. Po Ustavu BiH, tri su naroda ravnopravni na tlu citave drzave i agresivno forsiranje identiteta jednog naroda kao jedinog sluzbenog je neustavno i sto je jos vaznije, nepravedno. Evo primjer:

Sta Hrvati imaju od tog ubacivanja "hrvatske zajednice" u naziv jebenog javnog preduzeca ? Nista. To je ubaceno samo da se jebe Bosnjake u mozak, da se dodatno podvuce gdje cije pocinje a gdje cije zavrsava. Iako je kako rekoh, to svojatanje teritorije od strane samo jednog naroda i neustavno i nepravedno. I nisi odgovorio na pitanje, pa da ponovim. Je li HDZ pokazivao spremnost da odustane od etnoteritorijalizacije u vrijeme kada se monopol HDZ-a na hrvatsku kvotu u vlasti nije dovodilo u pitanje ?
Što nije EP HB osnovana još 1992. kada je jbg postojala Herceg-Bosna? Dakle to je ostatak iz tog vremena. Možda i griješim. Mislim da je anakronistički naziv EP HB tumačiti s današnjeg gledišta. Na kraju krajeva to je u vlasništvu FBiH.

Mislim da sam ti odgovorio. Zašto bi "HDZ odustajao"? Jesu li drugi odustali od svojih nacionalističkih ciljeva? Eto SDA oće građansku državu pa tko Hrvate pita jel im se to sviđa? Odgovorio sam ti nadugo i naširoko.

Naravno da je forsiranje te simbolike glupo ali s obzirom da svi to rade..
Skijaš

#11799 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Skijaš »

Cassius Longinus wrote: 13/08/2021 06:09
Skijaš wrote: 12/08/2021 22:59

Zašto bi "HDZ odustajao"?
Zato sto ce ga u protivnom Sarajevo poderati k'o krmaca mastan dzak.
Skijaš

#11800 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Skijaš »

Black swan wrote: 12/08/2021 23:33 Beze trosis tipkovnicu
Bit ce hrvatskih simbola i dalje
I treba da ih bude, sto vise, to bolje. Ali ne kao sluzbeno obiljezje neceg sto je zajednicko. Krizeve, fatihe, krsne slave i sva etnicka obiljezja treba zadrzati za privatna druzenja jer im nije mjesto u sluzbenoj upotrebi.
Post Reply