jeza u ledja wrote: ↑17/07/2021 14:55
cvrčak_na_hedonizmu wrote: ↑17/07/2021 14:19
Nije drama nazor, druga godina and counting bez naznaka da ce popustiti ( spominju se trece doze, deveti valovi, epsilon sojevi, a covid pasosi i raznorazna ogranicenja su vec realnost ). Ako mislis da ce se ovo tek tako ukinuti, grijesis. Samo gledaj.
Kako nece popustiti kad je vec popustilo? “Druga godina and counting” je upravo drama nazor. Pasosi za neke druge bolesti postoje vec od ranije. Naravno da mislim da ce se ovo ukinuti. Meni je bocanje najmanji problem.
Dobrobit komsije, slazem se. U prvih sest mjeseci ove godine je vise ljudi umrlo od raka nego sto je umrlo od covida od pocetka pandemije do danas pa nikome nista. Nit znamo sta se desava i zasto ljudi dobijaju rak i.....dje dobrobit. Kanceri i kardiovaskularnae bolesti su i dalje glavne ubice na planeti...i niko nista. Meni je veca briga zasto i kako se dobija cancer od covida za koji barem znas da trebas podici imunitet. Javno dobro je i borba protiv kardiovaskularnih oboljenja pa ne vidim neku javnu kampanju da se zdravo zivi, jede i ta prica. Nit koga zanima jel neko uopste ima sta da jede. To nikoga ne zanima, a kao brinemo se. Javno dobro, aha.
Whataboutism. Ja od kad znam za sebe prica se o prevenciji protiv kardiovaskularnih oboljenja i raka. Meni je stvarno nejasno kako ti izgleda nikad nisi cuo za kampanje protiv pusenja ili za zdravu hranu, korist vjezbe ili cistog vazduha. Bitna razlika je sto se ne radi o visoko zaraznoj prenosivoj bolesti koja ubija mnogo brze od pusenja.
Ali cim ti mislis da je “dovoljno podici imunitet” jasno je da ne shvatas ozbiljnost bolesti. Osim naravno ako ne mislis na vakcine.
Kada se vec brinemo, kakve su posljedice mjera na djecu, porodice, ljude, obrazovanje, poslove ? Granica siromastva se uduplala, milijarda ljudi nema prostup pitkoj vodi i ? Dje su te zajednicke akcije drzava.
Slazem se. Bas neki dan izasla vijest o ogromnom povecanju overdosea u Americi za vrijeme pandemije. Mada naravno dio toga bi se svakako desio jer ni ljudi sami ne zele da se izlazu opasnostima ako ne moraju.
A sto se tice prava pojedinaca, pa vise se govori i polemise o pravima raznoraznih manjina nego o krsenjima ustava i svih mogucih ljudskih prava za vrijeme covida. Kazes da se krse se ljudska prava i ustav za vrijeme covida - teoreticar zavjere, antivaxxer ili bezosjecajni ubica nana i deda. Kazes nesto, lose, o manjinama - fasista ili barem netolerantan. Vani pogotovo. Znaci da postoji lista prioriteta gdje je covid na prvom mjestu onda je stotinjak mjesta prazno pa se prica nastavlja sa temama tipa gender equality.
Postoji lista prioriteta sto se djelimicno pumpa medijima, u ovisnosti sta je trenutno “popularno”. Slazem se. No to ne mijenja fakat da se radi o sebicnosti, antinauci, bezosjecajnosti ili rasizmu, sovinizmu, itd. Jedno ne iskljucuje drugo.
Meni je smijesno ovo oko krsenja prava. Ono, pandemija hara, ljudi umiru (jebiga nisu podigli imunitet), ali krsi se pravo jer nema okupljanja na javnim mjestima. Postoje stvari koje su vlasti radile u nekim zemljama koje su mozda pretjerane ili su besmislene, ali su brzo promjenjene ili su prilagodjene. Zamisljanje da je to samo pocetak necega, a ne hitna i privremena mjera, je masta iz filmova.
O propadanju drustva tek mogu elaborat da napisem. Ono sto vidno propada jeste porodica, to je barem ocito. Roditelji umjesto da odgajaju djecu rade, a onda djecu odgajaju internet, igrice, socijalne mreze i tehnologija. Kao rezultat svega toga dobijamo generacije buducih kretena. I svaka generacija je retardiranija od one prethodne. I ? Ko se brine o tome, apsolutno niko. Covid i samo covid, ostalo je nebitno.
E jebiga zvucis ko neki dedo.
Problem je ipak u tome sto drustva na Zapadu zive bez velikih kriza vec decenijama. Djeca ne znaju sta je rat, sta je prava ekonomska kriza i stradanje. Ne samo djeca vec i njihovi roditeji. Stoga i nema dovoljno drustvene kohezije. Plus internet.
Koliko god se trudio ne mozes da me ubijedis da vjerujem tvojim rijecima umjesto svojim ocima. A slika je vrlo jasna.
Niko nikoga nikad nije ubijedio na forumu. Samo pricamo.