To je moguce da je tako. Ne znam brojke tacne. Vjerovatno su ga isto nekad zloupotrebljavali. Kao i druge dvije strane. Ali mislio sam to vise u smislu da ce HDZ i SNSD to koristiti u svrhe da blokiraju drzavu u napretku prema EU, Nato i sta sve drzava tezi.Humljanin wrote: ↑29/04/2021 08:23Pa i nisi baš do kraja istinit. Institut zaštite vitalnog nacionalnog interesa su višestruko više koristili Bošnjci od Hrvata.Sigma90 wrote: ↑29/04/2021 05:51Problem nije toliko ni demokratsko glasanje nego vise je problem Ustava BiH. Znaci HDZ cak i da dobije IZ kako zeli i dalje postoji mehanizam blokade i vitalnog.exliberal-ex wrote: ↑29/04/2021 03:02 Meni je smijesno kad ljudi uporedjuju zapadne drzave sa bosnom gdje se prije 30 godina vodio da se nelazemo vjerski rat.
Pogledajte drzave gdje se vjere sudaraju...gdje postoji trajni mir...Irska?...Kipar?...Izrael/Palestina...Irak...
I ovo pozivanje na gradjansko glasanje...da vas nesto pitam da su srbi i hrvati vecinski dali bi bosnjaci trazili demokratsko glasanje ili bi bila dreka do nebesa .....mislim stvarno
A svi znamo da ce se to koristiti svake prilike kada nesto nije po HDZu i SNSDu odnosno ako je to neki napredak BiH u pitanju. I nema tog IZ koji to sve moze rijesiti. Jel stvarno neko misli da se politika HDZa i SNSDa prema BiH mjenja sa IZ? Nismo naivni, politike ti strana su vec od 90i poznate. Presuda ima koliko hoces.
Sumnjam da ce SDA ili bilo koja Bosnjacka strana vitalni koristiti na putu EU i ti stvari. Mislim da razumijes sto mislim.
Evo recimo da se dogovore na IZ koji HDZ zeli. Imacemo tri izborne jedinice i gledaj cuda sve tri na gradjanskom principu.
Znaci sva tri naroda salju svoje ljude u parlament po gradjanskom IZ.
Ali taj isti onda nekima smeta na drzavnom nivou.
Nisam ni ja za preglasavanje i sta sve ne ali treba kompromis naci koji odgovara svima. Razumijem ja jednu i drugu stranu. I kako god okrenemo nema tog IZ koji ce odgovarati svima.
Druga bi stvar bila da imamo tri vecinska naroda koji rade za drzavu BiH. Ali moramo biti realni i reci da to nemamo.
Sta vise siguran sam da HDZ ponudi kanidata koji je pro BiH da bi isti isto dobijao glasova od Bosnjaka i Ostali.