Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
GAU8

#2176 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by GAU8 »

apsidejzi wrote: 17/03/2021 18:56
GAU8 wrote: 17/03/2021 18:11 Ja naprotiv mislim, da se jednostavno radi o trollu koji se zajebava s rajom, ili ima neki drugi motiv.
Troll definitivno.
Lako je po forumu tako supljirati.
U živom dijalogu bi ga prosječan nastavnik biologije ili fizike pojeo za doručak
The 51st State

#2177 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

GAU8 wrote: 17/03/2021 22:44
GAU8 wrote: 17/03/2021 18:11 Ja naprotiv mislim, da se jednostavno radi o trollu koji se zajebava s rajom, ili ima neki drugi motiv.
Troll definitivno.
U živom dijalogu bi ga prosječan nastavnik biologije ili fizike pojeo za doručak
sve dok ovdje vase ublehe obaram, meni dosta.
apsidejzi

#2178 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

I tako, neko nekad na Facebooku lajka ili podjeli neki status od naseg divnog hodze Muhameda Velica i ja to procitam i eto, nasmijem se. Kaze u ovom zadnjem: "Danas sam prošao pored Begove džamije, na oglasnoj ploči nije bilo praznog mjesta. Sve su bile osmrtnice. Na njima dosta mladih lica.
Allahu Milosni, Ti nam providi i ovo zaustavi!". Umjesto amin treba kazati: Ne moze, i dalje kaznjava kineze zbog maltletiranja ujgura!
zforumas

#2179 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by zforumas »

Pojava, na ovom forumu poznata kao Smrckizam, ocituje se takozvanim obaranjem ubleha. Srmckisti, naime, imaju uvijek pravo, bez obzira na sve argumente koje oponenti iznesu.
apsidejzi

#2180 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 18/03/2021 06:44
GAU8 wrote: 17/03/2021 22:44
Troll definitivno.
sve dok ovdje vase ublehe obaram, meni dosta.
Sam protiv svih. Kako romanticno i k tomu jos bogato serotoninom. Idila.
apsidejzi

#2181 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Kako ste ono neki dan, vi antievolucionisti, tvrdili da je DNA toliko kompleksna da nije mogla nastati iz nicega? Informacija koju ona nosi ne nastaje iz nicega. To je morao uraditi inteligentni dizajn.

E pa, zajebali ste se. Evo jucer objavljen novi naucni rad koji govori o bakteriji koja vjerovali ili ne SAMA stvara svoj genetski materijal i to iz ljudskog urina. Eh ti naucnici, sto svaki dan otkriju nesto novo i otjeraju boga u jos dalje izuzetke. Uh!!! Sta cemo sad ljudi? Vise bog nie odgovoran za stvaranje DNA i informacije u njoj. IMamo bakterije koje to rade. Prekjucer otkrijemo da munje stvaraju fosfor koji je kljucni materijal u DNA a jucer otkrijemo bakterije koje prave DNA. Sve smo blize razumjevanju abiogeneze, a evoluciju smo davno savladali.

Koga interesuje vise detalja u vezi ove bakterije neka otvori ovaj link: https://www.scimex.org/newsfeed/researc ... sing-urine

Edit: Sad kad ponovo procitah clanak shvatih da ova bakterija ne samo da proizvodi novu DNA, nego ona prvo proizvede GUANIN (jednu od 4 ribonukleinske kiseline od kojih se sastoji genetski kod). Covjece!!! Wow, ovo mi je promaklo u prvom citanju. Imamo bakteriju koja moze proizvesti nukleinsku kiselinu. Eto ti mehanizam za kreiranje gradivnih blokova naseg koda te samog koda. Ova bakterija proizvede na milione i milione "beskorisnog" koda od cega prezivi samo onaj koji je prilagodjen za datu situaciju. No kada se situacija promjeni, prezivi neki drugi kod. Sad prirodna selekcija stupa na snagu. Ovaj rad bukvalno ulazi u pocetak zivota...
Last edited by apsidejzi on 18/03/2021 08:25, edited 1 time in total.
The 51st State

#2182 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

zasto ste trigerovani toliko sa razbijanjem vase darvinisticke : mitomanije da morate posezati za licnim napadima? ne odnosi sa na ovog sto zivi druner krunig pirmjer koji inace ko oparen skace kad se ukaze na bilo koju nebuloznicnost darvinizma.
GAU8

#2183 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by GAU8 »

The 51st State wrote: 18/03/2021 08:22 zasto ste trigerovani toliko sa razbijanjem vase darvinisticke : mitomanije da morate posezati za licnim napadima? ne odnosi sa na ovog sto zivi druner krunig pirmjer koji inace ko oparen skace kad se ukaze na bilo koju nebuloznicnost darvinizma.
Savremena biologija je davno napustila Darwinovu teoriju evolucije. Cemu toliko potenciranje lika i djela Darwina.
The 51st State

#2184 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

GAU8 wrote: 18/03/2021 08:39
The 51st State wrote: 18/03/2021 08:22 zasto ste trigerovani toliko sa razbijanjem vase darvinisticke : mitomanije da morate posezati za licnim napadima? ne odnosi sa na ovog sto zivi druner krunig pirmjer koji inace ko oparen skace kad se ukaze na bilo koju nebuloznicnost darvinizma.
Savremena biologija je davno napustila Darwinovu teoriju evolucije. Cemu toliko potenciranje lika i djela Darwina.
pardon, neo darwinizma,

da editujem i malo detaljnije odgovorim sta imam protiv, isti taj pravac u socijalnoj sferi rusi sve moralne koncepte i odbacuje bilo kakav metafizicki uticaj na covjeka i drustvo, a kako to funkcionise u praksi kada se u putpunosti primi pokazuju ove dvije slicice, da preduprijedim navalu odgovora reci cu da je svedska naravno zemlja sa puno kvaliteta i dostignuca ali nesto ne stima kada se metafizicki segment izbrise iz drustva.

Image

Image
broj dva

#2185 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by broj dva »

Evo kako debata o teizmu i ateizmu moze da izgleda. Svaka cast svim sudionicima, pogotovo kriscanskom univerzitetu koji izlaze svoje studente stavovima koji im nisu biski
I normalno, Hitchensovi argumenti su mnogo ubjedljiviji...

The 51st State

#2186 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

broj dva wrote: 18/03/2021 09:36 Evo kako debata o teizmu i ateizmu moze da izgleda. Svaka cast svim sudionicima, pogotovo kriscanskom univerzitetu koji izlaze svoje studente stavovima koji im nisu biski
I normalno, Hitchensovi argumenti su mnogo ubjedljiviji...

da, ali recimo taj hitcens je podrzavao direktno iracku intervenciju gdje je preko 500 hiljada ljudi stradalo tako da bi njegove stavove vezano za bilo sta uzimao sa debelom rezervom. craig ima problem zato sto brani teoloski koncept sa katolickog aspekta i to je logicki vrlo tesko braniti, a kako izgleda takodjer debata sa uvazanjem i gdje je teisticki proponent sa malo jacim filozofskim bekgraundom mozes pogledati ovdje gdje je izvrsena intelektualna anihilacija kontra strane.

apsidejzi

#2187 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 18/03/2021 08:46
pardon, neo darwinizma,

da editujem i malo detaljnije odgovorim sta imam protiv, isti taj pravac u socijalnoj sferi rusi sve moralne koncepte i odbacuje bilo kakav metafizicki uticaj na covjeka i drustvo, a kako to funkcionise u praksi kada se u putpunosti primi pokazuju ove dvije slicice, da preduprijedim navalu odgovora reci cu da je svedska naravno zemlja sa puno kvaliteta i dostignuca ali nesto ne stima kada se metafizicki segment izbrise iz drustva.

Image

Image
I opet svi muslimani trce u tu depresivnu Svedsku umjesto u Saudijsku arabiju... ccccc
The 51st State

#2188 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

lijepa misao kako se raja levati...

"the biggest deal of all is how you get something out of nothing.Don’t let the cosmologists try to kid you..They have not got a clue either-despite the fact that they are doing a good job of convincing themselves and others that this is really not a problem."

David Darling
pezzar

#2189 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by pezzar »

apsidejzi wrote: 18/03/2021 09:46

pardon, neo darwinizma,

Image

Image
I opet svi muslimani trce u tu depresivnu Svedsku umjesto u Saudijsku arabiju... ccccc
Ne samo da trče, nego su uticali na porast ovih stvari u Švedskoj, Može se pronaći korelacija između povećanja migracija u Švedsku sa porastom silovanja i dr. kriminala.
The 51st State

#2190 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

pezzar wrote: 18/03/2021 09:57

pardon, neo darwinizma,

Image

Image
Ne samo da trče, nego su uticali na porast ovih stvari u Švedskoj, Može se pronaći korelacija između povećanja migracija u Švedsku sa porastom silovanja i dr. kriminala.
netacno, ti migranti ako drze do vjere njima je to zabranjeno, no ako su kao vecina ateisti svedi lijepo su se integrirali u postojece vrijednosti.
lijep pokusaj diverzijje ali supalj. zaista sumnjam u mogucnosti pojedinih forumasa da citaju sa razumjevanjem jer sam se u startu ogradio i usko pokrio subjekt vezano za konkretan primjer.
apsidejzi

#2191 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Naravno. Dodatni aspekt ovog njegovog baljezganja je samo postojanje statistike koristenja antidepresanata u Svedskoj. Mislim, to je kao za koronu: ne testiras nikoga, nema korone. Ne mjeris kolicinu koristenih antidepresenata u muslimanskim zemljama = nema depresije. Logicno. A to sto milioni muslimana zive bijedno, umiru bijedno, upustaju se u nevjerovatne rizike da emigriraju na zapad... to nije zbog depresije. Oni su samo ateisti koji zele pobjeci iz muslimanskih drzava. Onda kada dodju na zapad samo se uklope. Shvati tu bolesnu logiku. Covjek koji je prije 10 godina zivio i radio normalno u Siriji sada vec 10 godina to ne radi. Zamisli izgubiti 10 godina zivota. Zamisli osobu koja je 2010-e napunila 40 godina. To su godine kada si u normalnoj drzavi dovoljno sazrio, imas iza sebe 10-20 godina radnog iskustva i postao si senior u poslu kojeg obavljas. Sta god da je to. I onda dodje rat i danas imas 50 godina, sjebanu drzavu, nikakve perspektive.

Ali to nije depresija. Jer se ne mjeri.

Neki dan gledan emisiju kako je veliki broj djevojcica u africkim drzavama (i islamskim i neislamskim) zbog korone bio prisiljen da se ranije uda. To je citavo djetinjstvo izgubljeno, al haj sto je djetinjstvo. Nego i skolovanje. Ta djeca su propala generacija. No oni ne ulaze u statistike jer se ne mjere. Steta koju je Allah prouzrokovao u zivotima miliona ljudi se ne prati i kao da je i nema. Steta postoji samo u ateistickim zemljama gdje se ista mjeri i gdje se nesto pokusava uciniti po tom pitanju. I tako... statistika je kurva u rukama pogresnih ljudi, a 51 je definitivno poglesan lik za tumacenje bilo kakve statistike. Dobar je samo za spamovanje teme i trolanje. A boli ga istina :D
The 51st State

#2192 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

stalkanje i gluposti na citam osim kad neko ne citira. inace, za one koji imaju malo vise kapaciteta i anticipacije jos jedan lijep citat.

I believe that the source of the claimed conflicts between modern science and religion is to be found mostly in the philosophical attachments to science, rather than science per se.

—Mehdi Golshani
pezzar

#2193 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by pezzar »

The 51st State wrote: 18/03/2021 09:59
netacno, ti migranti ako drze do vjere njima je to zabranjeno, no ako su kao vecina ateisti svedi lijepo su se integrirali u postojece vrijednosti.
lijep pokusaj diverzijje ali supalj. zaista sumnjam u mogucnosti pojedinih forumasa da citaju sa razumjevanjem jer sam se u startu ogradio i usko pokrio subjekt vezano za konkretan primjer.
Ti baš nisi čuo za izraz "izvodi iz vjere"? :D Malo te i ja trolam, jer naivno pretpostavljaš da u strogo islamskim zemljama, u kojima se "drži" do vjere baš takav odgoj ne utiče na pogrešan seksualni razvoj, naročito muškaraca. Pa bolan ljudi žensko vide tek kad pređu granicu.

I moj završni komentar, a tiče se evolucije. Ljudska vrsta je "prevarila" evoluciju. Evolucija bi trebala da omogući preživljavanje mutacije koja u tom trenutku najbolje podnosi "napade" iz okruženja. Ljudi su svojom inteligencijom uspjeli (nalazeći lijekove, metode liječenja i sl.) prevariti evoluciju. Na ovaj način su inteligentni ljudi najmanje pomogli sebi, jer su omogućili manje inteligentnim ljudima da preuzmu kontrolu.

Evolutivno, mi smo se trebali riješiti silovatelja prije koju stotinu godina. Ne možeš, jer silovatelj svoj genetski materijal i dalje prenosi. Karikiram, ali zamisli kad bi žene imale mogućnost da izaberu "oplodnju" samo od inteligentnih partnera. U roku par generacija bi se pokazalo kako evolucija zapravo radi.

I da, ove metode liječenja koje su ljudi svojom inteligencijom usavršili su napravljane uprkos religiji, ne uz pomoć religije. Puno je tu leševa razrezano i eksperimenata izvršeno. Naravno, znaš šta je stav Islamskih učenjaka o autopsiji.

Kako se ono izlazi iz teme? :D
vaučer

#2194 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Lijep primjer Švedske 51st. Šteta da je tvoj primjer potpuno ignorirao bilo kakve druge aspekte i napravio, kao Trump flomasterom, debeli znak jednakosti između ateizam i depresija. Kao i obično tvoji argumenti, ako ih se uopće može tako zvati, su crno-bijeli. No ništa nije crno-bijelo.

Jednom davno sam imao odličnog profesora povijesti umjetnosti. Za razliku od dotadašnjih profesora, ovaj gospodin nije bio zagovarač pukog učenja stilova i umjetnika u kronološkom nizu. Njegov jedini zadatak koji je stavio ispred sebe je bio da nam prenese kako se bilo koja pojava u umjetnosti - može gledati i razumijeti samo u širem društvenom kontekstu. Dakle od nas se nije očekivalo da elaboriramo naširoko o baroknim arhitektima i slikarima, da ljepimo beskrajne epitete o putenosti Rubensovih žena - ništa od tog nije bilo važno ako nisi razumio društveno-politički i ekonomski scenario koji je doveo do unutarnjih mutacija u dotadašnjoj umjetnosti koje su se manifestirale kao barok.

Dakle, svođenje argumenta na ateizam=depresija je jednak pristup tematici kakav ima Hitchens protiv kojeg protestiraš dva posta kasnije. Naime Hitchens je u svojim iskazima i knjigama sveo sve religije svijeta i njihov utjecaj na društvo i pojedinca, na šaku negativnih primjera (prvenstveno Islam). U filtriranju ovih negativnih primjera je potpuno ignorirao političke u društvene scenarije koji su doveli do radikalizacije - a ti razlozi su uvijek isti, narod je potlačen, ponižen, siromašan i doveden do zida. U njegovom crno-bijelom scenariju ispada da je neki mladić u medresi u Afganistanu pročitao Kuran i izveo logičan zaključak da treba pobiti što više zapadnjaka u ime Boga. U stvarnosti je cca 70% islamskih terorista obrazovano na zapadu i radikalizirani su jer su im kroz decenije neo-liberalne vojske pod utjecajem naftnih korporacija gazile kulturu, ubijale rodbinu i omalovažavale tradiciju.

Nakon selekcije negativnih primjera Hitchens je glasno obećao (kako obećavaju svi utopisti otkad je svijeta i vijeka) da ako samo odbacimo ikakvo praznovjerje i zagrlimo tehnologiju i znanost - čeka nas raj na Zemlji. Ova utopistička vizija prejudicira da tehnologija i znanost imaju snagu promjeniti prirodu čovjeka. Ovo je jednako prejudicirala vjera kroz stoljeća - ako samo svi prihvate ovu objavu i slijede ova pravila - sve će biti dobro. Crno. Bijelo. A crno-bijelo dok kažeš keks postane Mi-Oni. I tu je sav problem.Taj Mi-Oni pogled na svijet je neslomivi kamen temeljac na kojem su izgrađene sve do jedne forme dehumanizacije, rasizma, seksizma i na kojem počivaju svi ratovi koje smo vodili i koje ćemo voditi.

A Švedska? Pa možemo dodati samo par tonova sive ako hoćeš. Za početak sivo nebo i manjak svjetla, što je sigurno važan faktor u klizanju u depresiju. Ali puno više od toga je jednostavno život u neo-liberalnoj modernoj ekonomiji. Iako Švedska ima robustan sistem socijalne potpore, u osnovi je neo-liberalizam sistem koji ljude svodi na alatke, a psihološke probleme svodi na novo tržište za farmaceutske kompanije. Porast korištenja anti-depresiva nije jedinstven za Švedsku.
The 51st State

#2195 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

pezzar wrote: 18/03/2021 10:41
The 51st State wrote: 18/03/2021 09:59

Ti baš nisi čuo za izraz "izvodi iz vjere"? :D Malo te i ja trolam, jer naivno pretpostavljaš da u strogo islamskim zemljama, u kojima se "drži" do vjere baš takav odgoj ne utiče na pogrešan seksualni razvoj, naročito muškaraca. Pa bolan ljudi žensko vide tek kad pređu granicu.

I moj završni komentar, a tiče se evolucije. Ljudska vrsta je "prevarila" evoluciju. Evolucija bi trebala da omogući preživljavanje mutacije koja u tom trenutku najbolje podnosi "napade" iz okruženja. Ljudi su svojom inteligencijom uspjeli (nalazeći lijekove, metode liječenja i sl.) prevariti evoluciju. Na ovaj način su inteligentni ljudi najmanje pomogli sebi, jer su omogućili manje inteligentnim ljudima da preuzmu kontrolu.

Evolutivno, mi smo se trebali riješiti silovatelja prije koju stotinu godina. Ne možeš, jer silovatelj svoj genetski materijal i dalje prenosi. Karikiram, ali zamisli kad bi žene imale mogućnost da izaberu "oplodnju" samo od inteligentnih partnera. U roku par generacija bi se pokazalo kako evolucija zapravo radi.

I da, ove metode liječenja koje su ljudi svojom inteligencijom usavršili su napravljane uprkos religiji, ne uz pomoć religije. Puno je tu leševa razrezano i eksperimenata izvršeno. Naravno, znaš šta je stav Islamskih učenjaka o autopsiji.

Kako se ono izlazi iz teme? :D
nesporno da je tema presiroka i povazdanska, ovo kad sam posto intencija mi je bila da ukazem na taj konktetan primjer jer je po ustaljenm razmisljanju to prosto nelogicno i apsurdno da se desava jer jelte to je vrhunac napretka kako se danas isti smatra, hocu reci nesto ne fercera u konceptu kada se ovakve stvari desavaju.
ovo oko lijecenja sto kazes, pa modernu medicinu su ustanovili posveceni religiozisti, do 18 vijeka glavni anatomski udzbenik je bio iz islamskog nasljedja i danas je najveci procenat religioznih ljudi u medicinskoj struci od svih visokoobrazovanih profila, sto nije ni cudo jer se iz prve ruke susrecu sa svim kompleksnostima i izazovima zivota, a sto se tice same autopsije pozicije su razne i ima cijela lepeza eticnosti i etikecije prema preminulima, nije to unisono ako pokusavas reci da islam zabranjuje autopsiju per se.
Last edited by The 51st State on 18/03/2021 11:06, edited 3 times in total.
The 51st State

#2196 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

vaučer wrote: 18/03/2021 10:52 Lijep primjer Švedske 51st. Šteta da je tvoj primjer potpuno ignorirao bilo kakve druge aspekte i napravio, kao Trump flomasterom, debeli znak jednakosti između ateizam i depresija. Kao i obično tvoji argumenti, ako ih se uopće može tako zvati, su crno-bijeli. No ništa nije crno-bijelo.

Jednom davno sam imao odličnog profesora povijesti umjetnosti. Za razliku od dotadašnjih profesora, ovaj gospodin nije bio zagovarač pukog učenja stilova i umjetnika u kronološkom nizu. Njegov jedini zadatak koji je stavio ispred sebe je bio da nam prenese kako se bilo koja pojava u umjetnosti - može gledati i razumijeti samo u širem društvenom kontekstu. Dakle od nas se nije očekivalo da elaboriramo naširoko o baroknim arhitektima i slikarima, da ljepimo beskrajne epitete o putenosti Rubensovih žena - ništa od tog nije bilo važno ako nisi razumio društveno-politički i ekonomski scenario koji je doveo do unutarnjih mutacija u dotadašnjoj umjetnosti koje su se manifestirale kao barok.

Dakle, svođenje argumenta na ateizam=depresija je jednak pristup tematici kakav ima Hitchens protiv kojeg protestiraš dva posta kasnije. Naime Hitchens je u svojim iskazima i knjigama sveo sve religije svijeta i njihov utjecaj na društvo i pojedinca, na šaku negativnih primjera (prvenstveno Islam). U filtriranju ovih negativnih primjera je potpuno ignorirao političke u društvene scenarije koji su doveli do radikalizacije - a ti razlozi su uvijek isti, narod je potlačen, ponižen, siromašan i doveden do zida. U njegovom crno-bijelom scenariju ispada da je neki mladić u medresi u Afganistanu pročitao Kuran i izveo logičan zaključak da treba pobiti što više zapadnjaka u ime Boga. U stvarnosti je cca 70% islamskih terorista obrazovano na zapadu i radikalizirani su jer su im kroz decenije neo-liberalne vojske pod utjecajem naftnih korporacija gazile kulturu, ubijale rodbinu i omalovažavale tradiciju.

Nakon selekcije negativnih primjera Hitchens je glasno obećao (kako obećavaju svi utopisti otkad je svijeta i vijeka) da ako samo odbacimo ikakvo praznovjerje i zagrlimo tehnologiju i znanost - čeka nas raj na Zemlji. Ova utopistička vizija prejudicira da tehnologija i znanost imaju snagu promjeniti prirodu čovjeka. Ovo je jednako prejudicirala vjera kroz stoljeća - ako samo svi prihvate ovu objavu i slijede ova pravila - sve će biti dobro. Crno. Bijelo. A crno-bijelo dok kažeš keks postane Mi-Oni. I tu je sav problem.Taj Mi-Oni pogled na svijet je neslomivi kamen temeljac na kojem su izgrađene sve do jedne forme dehumanizacije, rasizma, seksizma i na kojem počivaju svi ratovi koje smo vodili i koje ćemo voditi.

A Švedska? Pa možemo dodati samo par tonova sive ako hoćeš. Za početak sivo nebo i manjak svjetla, što je sigurno važan faktor u klizanju u depresiju. Ali puno više od toga je jednostavno život u neo-liberalnoj modernoj ekonomiji. Iako Švedska ima robustan sistem socijalne potpore, u osnovi je neo-liberalizam sistem koji ljude svodi na alatke, a psihološke probleme svodi na novo tržište za farmaceutske kompanije. Porast korištenja anti-depresiva nije jedinstven za Švedsku.
uvazavam input i vecim dijelom primjedbe su ti na mjestu, no interesuje me tvoje misljenje da li i ova moja "crno bijela" korelacija ima uticaja na ove navedene pojave?
apsidejzi

#2197 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Pricu o svedskoj mozes prenijeti na temu o ateizmu. Ovdje je diskusija inteligentni dizajn vs evolucija. Da citiram sebe od prije par stranica spama, a vezano za temu sa linkovima (PRAVIM DOKAZIMA a ne nekim citatima izvadjenim is konteksta):

Prekjucer otkriveno da je fosfor koji je kljucni faktor abiogeneze i nastanka zivota nastao preko munja. Ranije se mislilo da je fosfor dosao sa meteorima i nisu mogli skontati kako je izgledala prvobitna "supa" u kojoj je nastao zivot. Sad znamo odakle fosfor u njoj. LINK: https://www.klix.ba/scitech/nauka/novo- ... /210317009

https://www.nature.com/articles/s41467-021-21849-2

Jucer je otkriveno da postoje bakterije koje proizvode DNA i komponente DNA. Dakle, onaj fosfor od prekjucer udje u bakterije od jucer i dobijemo DNA. Sad naucnici krecu u istrazivanje mehanizma po kojem bakterije proizvode novu DNA i kada se to otkrije imacemo gotovo kompletnu slagalicu: Ulazni elementi za ribonukleinske kiseline, kreiranje ribonukleinskih kiselina te kreiranje DNA i RNA lanaca na random osnovi. LINK: https://www.scimex.org/newsfeed/researc ... sing-urine
The 51st State

#2198 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

socijalni darwinizam je dio kompletne mitologije tkz evolucija vs tkz kreacionizam i savrseno se uklapa u temu, ako se kome ne svidja moze preskociti.

sto se tice jos veceg mita o abiogenezi to je vec debunkirano od svih relevantih biohemicara, fizicara i matematicara, parcijalni naucni kurioziteti mogu posluziti kao utjeha i ojacavanje svoje religijske pozicija, da je nista kreiralo nesto.
vaučer

#2199 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

The 51st State wrote: 18/03/2021 11:00 uvazavam input i vecim dijelom primjedbe su ti na mjestu, no interesuje me tvoje misljenje da li i ova moja "crno bijela" korelacija ima uticaja na ove navedene pojave?
Ne nužno, bar ne mislim u ovom primjeru. Tu se postavlja pitanje šta je primarni pokretač disocijacije. Švedska je loš primjer jer imaju dugu tradicju labave ili nikakve religioznosti. Dakle nisu primjer gdje možeš reći da si imao produktivno i religiozno stanovništvo koje je sad iz raznih razloga nereligiozno i depresivno.

Imaš brdo primjera, pa i sama Bosna i Hercegovina je jedan takav primjer, gdje je stanovništvo većinski religiozno (bar nominalno) ali je užasno nesretno, depresivno i negativno zbog spoja vanjskih utjecaja. Dakle, moje mišljenje je da je korijen problema više u otuđenosti modernog življenja i zatvaranju ljudi u uske virtualne krugove koji su dizajnirani da budu zamjena za ono što nam je evolucijski usađeno - plemenska pripadnost, korisnost i svrha u relativno uskom krugu ljudi. No u stvarnosti ti zamjenski virtualni krugovi su kao veganski burger, kalorije su tu, ali nema teksture ni svih ostalih nutrijenata koje imaš u mesu.

Dakle pitanje je utječe li manjak religioznosti na porast otuđenosti što onda proizvodi visoku razinu depresije i anksioznosti, ili pak rastući porast otuđenosti kroz novi format komunikacije, rada i rastuća izoliranost stvara višu razinu depresije i anksioznosti bez obzira na religijsku praksu. Meni više izgleda da je problem jednako prisutan bez obzira na religioznu praksu. Ovo dakako ne znači da recimo netko neće imati jaču povezanost sa svojom okolinom, rodbinom i sugrađanima kroz odlazak u crkvu/džamiju - to uopće nije isključeno. Ali mislim da je problem, to jest val koji nas nosi, puno veći od pukog opadanja religiozne prakse.
GAU8

#2200 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by GAU8 »

pardon, neo darwinizma,

Image

Image
Oho izgleda da sam pogodio u bolnu tacku...
Nikakav Darwinizam ne postoji u biologiji kao nesto sto je aktuelno. Darwinova teorija je kao mnoge teorije odradila svoj posao na putu razumijevanja svijeta oko nas. Svijet ide dalje. Neki ljudi na zalost ne mogu ili ne zele da idu dalje
Post Reply