Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
apsidejzi

#1976 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 07/03/2021 01:04
apsidejzi wrote: 05/03/2021 23:23
Edouard wrote: 05/03/2021 23:21 Nego, da se vratim jednom starom neodgovorenom pitanju.
Znamo da je prema evolucijskim kriterijima u prirodi uspješna ona vrsta koja se dovoljno dobro razmnožava, šta će kazati da se uspješno prilagođava prema okolini.
S druge strane poznata je činjenica da ateisti kao svjetonazorska skupina i kao zagovornici ne samo evolucije, već i evolucionizma, stvaraju nedovoljno potomstva za nastavak vrste?
Proizlazi li onda iz navedenog da je ta grupacija evolucijski neuspješna, ili je posrijedi šta drugo?
Ne! Ateizam nije genetski nasljedan kao religija.
Na sreću u pravu si kad kažeš da ateizam nije genetski nasljedan.
Međutim, ja bih rekao da se ovdje radi o jednoj drugoj stvari, drugoj poziciji ateizma. Naime, ateizam ovdje na čovjeka, kad ga (čovjek) prihvati, evolucijski rečeno, djeluje kao okolina, i to kao surova, nemilosrdna okolina, kao ono, rekli bi teška nepogoda kakvih je bilo kroz historiju. I onda znam, teško je u takvim uvjetima stvarati potomstvo. Nažalost, nerijetko se i ubija još vlastito nerođeno, pa se i u ovom slučaju potvrđuje ona moja, da ateizam urušava same temelje umnosti i moralnosti ljudske zbilje
Rece lik koji pripada religiji koja ima celibat...
apsidejzi

#1977 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Vjernici uopste nisu svjesni koliko je njihov mozak podlozan manipulaciji. Koliko ta ideja vjere hakira mozak i sve slabosti naseg mozga. Samo pazljivom analizom i velikom samokriticnosti to se moze vidjeti. Evo svjez primjer evolucije religije: svi se sjecamo kako je efendija Velic na pocetku pandemije govorio kako je virus kazna kinezima sto maltletiraju ujgurske muslimane. Kada je virus pokucao na vrata islamskih zemalja onda je to bila urota protuv muslimanskog svijeta. Virus ne postoji. Danas je virus pokucao na njegova vrata i imamo statuse kako je virus realan i vkerovali ili ne, Velic navodi DOVE koje trwba uciti kad si bolestan odkorone. Gdje je sad kaznjavanje kineza?

Najavljuje predavanja o virusu. Tacno neuracunljiv lik. Ali mu ljudi vjeruju i slijede ga. I ne vide da je religija evoluirala. I tako je za sve. Dodje mi da kazem da je licemjer jer se pravi da se ne sjeca svog stava o kaznjavanju ujgura ali onda skontam da je on samo glup i da je sam sebe zaveo da sad misli ovako sad onako. Vjernici uopste nsu svjesni samomanipulacije koju provode....
Edouard

#1978 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 07/03/2021 01:21 Vjernici uopste nisu svjesni koliko je njihov mozak podlozan manipulaciji. Koliko ta ideja vjere hakira mozak i sve slabosti naseg mozga. Samo pazljivom analizom i velikom samokriticnosti to se moze vidjeti. Evo svjez primjer evolucije religije: svi se sjecamo kako je efendija Velic na pocetku pandemije govorio kako je virus kazna kinezima sto maltletiraju ujgurske muslimane. Kada je virus pokucao na vrata islamskih zemalja onda je to bila urota protuv muslimanskog svijeta. Virus ne postoji. Danas je virus pokucao na njegova vrata i imamo statuse kako je virus realan i vkerovali ili ne, Velic navodi DOVE koje trwba uciti kad si bolestan odkorone. Gdje je sad kaznjavanje kineza?

Najavljuje predavanja o virusu. Tacno neuracunljiv lik. Ali mu ljudi vjeruju i slijede ga. I ne vide da je religija evoluirala. I tako je za sve. Dodje mi da kazem da je licemjer jer se pravi da se ne sjeca svog stava o kaznjavanju ujgura ali onda skontam da je on samo glup i da je sam sebe zaveo da sad misli ovako sad onako. Vjernici uopste nsu svjesni samomanipulacije koju provode....
...Samo pazljivom analizom i velikom samokriticnosti to se moze vidjeti. Evo svjez primjer evolucije religije:...
Nepotrebno i nepromišljeno izlijetanje jednog efendije u vezi s virusom, pa kasnije reteriranje, ti navodiš ništa manje nego kao primjer evolucije religije.
Ovdje nije potrebna nikakva pažljiva analiza da se uvidi čiji je mozak podložan manipulaciji.
Ili svesno iznosiš očitu neistinu, dakle lažeš, ili je u pitanju podkapacitiranost u zaključivanju.
vaučer

#1979 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Ne postoji vjernički mozak.
Svi su jednako podložni manipulaciji, a bome i izloženi istoj. Od medija, marketinga, politike - toliko je primjera gdje je svačiji mozak oblikovan od ranih dana da budu otvoreni za određene poruke. Cilj propagande je različit, ali metode nisu.

Jednako tako ateisti nisu nikakva podvrsta koja sabotira razvoj ljudske vrste pobačajem, pesimizmom i nihilizmom. Ljudi su ljudi, jedna vrsta i htjeli ili ne naš put u budućnost je zajednički put. Ako u toj budućnosti ne bude mjesta za sve, najbolje čemu se možemo nadati je ponavljanje starih grešaka gdje ekstremizam s bilo koje strane krene odlučivati tko je vrijedan življenja a tko nije.
kio01

#1980 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by kio01 »

vaučer wrote: 07/03/2021 14:50 Ne postoji vjernički mozak.
Svi su jednako podložni manipulaciji, a bome i izloženi istoj. Od medija, marketinga, politike - toliko je primjera gdje je svačiji mozak oblikovan od ranih dana da budu otvoreni za određene poruke. Cilj propagande je različit, ali metode nisu.

Jednako tako ateisti nisu nikakva podvrsta koja sabotira razvoj ljudske vrste pobačajem, pesimizmom i nihilizmom. Ljudi su ljudi, jedna vrsta i htjeli ili ne naš put u budućnost je zajednički put. Ako u toj budućnosti ne bude mjesta za sve, najbolje čemu se možemo nadati je ponavljanje starih grešaka gdje ekstremizam s bilo koje strane krene odlučivati tko je vrijedan življenja a tko nije.
Uredu ali je cinjenica da su neki podobniji propagandi od drugih. Npr ja imam veoma slicno iskustvo sa religijom kao moji rodjaci, pa sam ja ateista a neki od njih klanjaju 5 puta dnevno. Ne kazem da sam bolji od njih, niti da je nemoguce da povjerujem u nesto neistinito, ali jednostavno neki ljudi nemaju naviku da provjeravaju ono sto procitaju na FB ili cuju od prijatelja i porodice. Kad sa svojom mamom pricam o religiji, ocigledno je da ne dozvoljava svom mozgu da razmislja o odredjenim stvarima, jer je svjesna da bi to moglo ugroziti njenu vjeru. Trebamo tjerati sami sebe, i pomagati drugima oko nas, da budemo rigorozniji u kritickom razmisljanju, i slobodno razmisljati o svemu sto je aktuelno u nasim zivotima, koliko god to bilo neugodno. Nekima je to lakse, nekima teze.
The 51st State

#1981 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

Cuj kriticko razmisljanje, a vjeruje da mu je predak samovoljno izaso iz vode da se uspravi na dvije noge, :lol:

I ovo je repeticijom nadoslo iz ameba :lol:

Image

Iz proste skucajnosti, nema nista iza, ali bitno je kriticki razmisljati u pravcu nula i nula prave ovako nesto :lol:

Image
Last edited by The 51st State on 07/03/2021 19:30, edited 2 times in total.
belfy

#1982 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by belfy »

nije, nego ovo:
Image
vaučer

#1983 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

51st, mislim da bez razloga srozavaš razinu dikusije. Ako te interesira kako je ta ptica nastala - čitaj. Nisi li nedavno postulirao ovdje kako je evolucija pobijena jer su ptice kognitivno sposobnije od primata, što po tebi dokazuje da ljudi nisu mogli nastati od primata jer su ljudi najinteligentniji a ptice šišaju primate - pa si za dokaz postavio dvije studije koje ne dokazuju ni one prve tvrdnje. Nedostaje to znanja, u nekim temama vjera nije dovoljna da nadomjesti taj manjak.
The 51st State

#1984 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

vaučer wrote: 07/03/2021 20:36 51st, mislim da bez razloga srozavaš razinu dikusije. Ako te interesira kako je ta ptica nastala - čitaj. Nisi li nedavno postulirao ovdje kako je evolucija pobijena jer su ptice kognitivno sposobnije od primata, što po tebi dokazuje da ljudi nisu mogli nastati od primata jer su ljudi najinteligentniji a ptice šišaju primate - pa si za dokaz postavio dvije studije koje ne dokazuju ni one prve tvrdnje. Nedostaje to znanja, u nekim temama vjera nije dovoljna da nadomjesti taj manjak.
Srozana je odavno otkako je ista postala apologetika atiestickog narativa i proponiranje cistog naturalistickog pogleda na svijet koji je sam po sebi egranicen i lazan ali se koristi aktivno kroz poluistine za ateisticko mitomanisanje i kako vidim tvoje arogantno preporucivanje istih.
Studije upravo to dokazuju svakome ko iole kriticki razmislja i zna baratati logikom.
vaučer

#1985 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Ne, ne dokazuju ništa slično.
Vrati se na početak posta - čitaj više.

Da li je evolucija pretvorena u oružje od strane militantnih ateista novog kova - bez ikakve sumnje. Slažem se s tobom potpuno. Da li to umanjuje znanost ili devalvira evoluciju - ni najmanje. Jednako tako religiozni fundamentslisti i ekstremisti ne mogu umanjiti ljudsku potrebu za smislom i utjehom - što počiva u korijenu svih religija.
The 51st State

#1986 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

vaučer wrote: 07/03/2021 20:58 Ne, ne dokazuju ništa slično.

Da li je evolucija pretvorena u oružje od strane militantnih ateista novog kova - bez ikakve sumnje. Slažem se s tobom potpuno. Da li to umanjuje znanost ili devalvira evoluciju - ni najmanje. Jednako tako religiozni fundamentslisti i ekstremisti ne mogu umanjiti ljudsku potrebu za smislom i utjehom - što počiva u korijenu svih religija.
Meni dokazuje, dvije odvojene studije jasno impliciraju zakljucak koji sam naveo, tvoja stvar i pravo kako ces ti zakljiciti.

Ironicno da spominjes smisao kada je u korijenu ateizma besmisao, uglavnom sve se svede na pocetnu tacku i pitanja, ko smo, zasto smo i ko nas je stvorio te kako da se odnosimo prema tome, religije imaju jasan odgovor na to , teorija evolucije nije nikakav odgovor na ta pitanja i sega je kako se ljudi kace za istu u bjezanju od ovih vjecnih dilema.
vaučer

#1987 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Kako rekoh, nema rasprave ako ne čitaš. A nisi očito ni pročitao studije koje si stavljao. Plus još čekam da staviš link s kojeg si kopirao inicijalni citat gdje je izvučen ‘zaključak’.

Ne znam, mislim da imaš prilično karikiranu viziju ateizma, možda obojenu Harris/Hitchens grupacijom i njihovim napadima na Islam. Ateizam je u velikoj većini svjetonazor koji je humanistički a ne utopijsko nihilistički. Nema tu besmisla koliko misliš, samo se malo manje živi za poslije smrti a malo više za bolje danas.

Toliko.
Budi dobro i zdravo.
apsidejzi

#1988 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 07/03/2021 21:08
vaučer wrote: 07/03/2021 20:58 Ne, ne dokazuju ništa slično.

Meni dokazuje, dvije odvojene studije jasno impliciraju zakljucak koji sam naveo, tvoja stvar i pravo kako ces ti zakljiciti.

Ironicno da spominjes smisao kada je u korijenu ateizma besmisao, uglavnom sve se svede na pocetnu tacku i pitanja, ko smo, zasto smo i ko nas je stvorio te kako da se odnosimo prema tome, religije imaju jasan odgovor na to , teorija evolucije nije nikakav odgovor na ta pitanja i sega je kako se ljudi kace za istu u bjezanju od ovih vjecnih dilema.
Religije su sebi samo umislile da imaju odgovor. A nemaju. Lazu. I sve se svodi na ignorisanje cinjenica te filtriranje ajeta po potrebi. Nemaju odgovor ni na jedno pitanje, nego samo love u mutnom. Kada ih pritjeras u cosak kazu: Allah najbolje zna. A ne zna. Jer ga ni nema. Allah je samo arheotip roditelja kod odraslih ljudi. Ono sto je Otac kod djece, to je Allah kod odraslih. Figura zastitnika. Nekoga ko ce rijesiti sve probleme i koji ce strah od nepoznatog zamjeniti zonom komfora i sigurnosti. Vjera u boga se svodi na serotinin i komfor. Guranje glave u pijesak. I tako dalje i tako duze.

Religija nikada nije imala odgovor ni na jedno pitanje. Samo vjesto zloupotrijebi ranjivost mozga, da mozak sam sklopi sliku boga iako ga nema. Bas kao sto te madzionicar navede da vjerujes u jedno a ono bude drugo, tako te i religija navede da vjerujes u boga, a ono to bude arheotip roditeljske sigurnosti.

Evo primjer mog poznanika koji je veliki vjernik koji je fasovao koronu. Do tog trenutka on se uzda u Allaha i ne vjeruje nauci. Nikada nece vakcinu uzeti. Mene ismijavao kada sam rekao da cu ja prvi stati u red za vakcinu. Kad je vec dobio koronu, nece on doktoru. Njega ce Allah izlijeciti. Dovio. I naravno dobio veliku kurcinu od Allaha jer je bio toliko lose da nije mogao hodati a ni disati. Haj nema veze. Na kraju je ipak otisao u bolnicu i dosao haman do respiratora. Bio je par sata od tog trenutka. U medjuvremenu zahvaljujuci ljekarima i njihovom nadljudskom radu on je prezivio i izasao iz bolnice. Danas svakome preporucuje da se vakcinise. Od mene je dobio srednji prst.

Ali kada ga pitas za koronu, on veli: Allah me spasio. A ja nesto kontam: Kako cudna recenica. "Allah me spasio". Ako vec vjerujes u Allaha, zar nije onda Allah taj koji te i zarazio i zbog kojeg si dosao do respiratora. Zasto Allahu dajes kredit samo kada su pozitivne stvari u pitanju a ignorises ono negativno. Ako pricamo u terminima Allaha, onda se kompletna prica treba gledati u tom kontekstu. Ali ne. Iz nekog razloga Allah nije kriv za koronu, nije mu je on dao, nije mu on pojeo pluca. Allah mu je davao lijekove i kisik umjesto doktora, Allah ga je prevrtao u krevetu, Allah mu je ubacio kateter u kurac i brisao guzicu kad se usere. I na kraju, Allah ga je u svojoj mudrosti SPASIO.

Zasto ga je samo Allah spasio a nista ostalo nije uradio? Zato sto je Allah arheotip roditelja koji te izvadi iz govana kada u njih sam upadnes. Uvijek bjeziz mami i tati/babu da te spase kad zabrljas. Ti si sam zabrljao a oni te spasavaju. Tako ti sklopis sebi sliku Boga kojeg nema. Ne drug, nije tebi guzicu brisao Allah, nije tebe ni zarazio Allah, nije koronu stvorio Allah, a nije te ni spasio Allah. VIrus je prirodno mutirao i evoluirao kao i sve ostalo sto u prirodi evoluira i mutira a spasili su te milioni godina evolucije tvog imunog sistema kao i briljantni mozgovi koji su otkrili viruse i lijekove protiv istih, te pozrtvovano medicinsko osoblje koje je godinama studiralo i radilo na terenu tih 15 dana dok je tvoja bezvrijedna guzica uzimala njihove resurce, i imao si malo srece da nisi proucio jos koju dovu Allahu nego na vrijeme ipak otisao u bolnicu. Jer dok si ti dovio, virus je pobjedjivao. Kad si prestao doviti i otisao doktoru, poceo je oporavak.

Aj zdravo.
apsidejzi

#1989 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Znate onaj argument da je Bog/Allah postavio Zemlju na tacno odredjenu lokalciju, za imamo ozonski omotac, magnetni omotac i ostale omotace podesene tacno tako da imamo zivot na Zemlji. Da smo malo blize ili dalje od Sunca ne bi valjalo. O kako je velicanstven i mudar Bog koji nam se smilovao na tome.

Eh vidis, taj argument od danas mozes macku o rep. Zasto? Prosle sedmice naucnici su otkrili nekoliko mjesta u Mlijecnom putu koji bi bili mnogo pogodnija i bolja mjesta da nas stavis (da je inteligentni dizajn birao gdje da nas stavi). Zemlja je prezivjela nekoliko masivnih razaranja i gotovo istrbljenja zivota zahvaljujuci upravo svojoj poziciji. Recimo, imas mjesta u mlijecnom putu koja su tako postavljena da ima dovoljno energije (od njihovog Sunca) ali da nema gama zracenja tako da ne bi bilo kancera. Ta mjesta imaju vise vode, bolje uslove za zivot itd. Koga bas interesuju detalji ima link sa mnogo formula, analiza, funkcija i sl. Malo strebatorski ali tako nauka funkcionise...

Sad smo boga otjerali u jos jedan izuzetak. Oduzeli smo mu mudrost postavljanja Zemlje bas za nas, kreiranja stvari bas za nas. Ne samo da nas nije "pogledao" i dao nam najbolju poziciju i tacno uskladio zakone da bi omogucio nas zivot... nego nas je gurnuo u rupu svemira. Znate, velika je tragedija bila kada smo otkrili da Zemlja nije centar svemira i da se sve ne okrece oko Zemlje. Mnogi su to tesko prihvatili jer to je tada znacilo da nemamo 100% paznju Boga. Al nekako se na kraju to prihvatilo, ja bih rekao ignorisalo, i boga su gurnuli jos jedan korak dalje. U jos jedan izuzetak. Sad imamo iduci korak a to je ne samo da nismo posebni da se oko nas sve rotira, nego nismo ni posebni da nas se stavi na najbolje moguce mjesto. Baceni smo u supak svemira, sa bezbroj prirodnih pojava koje onemogucavaju zivot a bilo je tako mnogo boljih mjesta.

"In the last 500 Myr, the safest neighborhood in the Galaxy was a region at a distance of 2 to 8 kpc from the Galactic center, whereas the MW outskirts were sterilized by two to five long GRBs."

https://www.aanda.org/articles/aa/full_ ... 07-20.html
The 51st State

#1990 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

vaučer wrote: 07/03/2021 21:22 Kako rekoh, nema rasprave ako ne čitaš. A nisi očito ni pročitao studije koje si stavljao. Plus još čekam da staviš link s kojeg si kopirao inicijalni citat gdje je izvučen ‘zaključak’.

Ne znam, mislim da imaš prilično karikiranu viziju ateizma, možda obojenu Harris/Hitchens grupacijom i njihovim napadima na Islam. Ateizam je u velikoj većini svjetonazor koji je humanistički a ne utopijsko nihilistički. Nema tu besmisla koliko misliš, samo se malo manje živi za poslije smrti a malo više za bolje danas.

Toliko.
Budi dobro i zdravo.
procito sam zakljucke, dosta od mene.

nema karikiranja, ateziam u sebi ima antihumanisticku esenciju, nema sposobnost da razlikuje dobro ili lose, agnosticizam vec pomalo da ali nije popularan jer ljudi posteno kazu da ne znaju i ne pametuju o ontoloskim pitanjama, a inace ta dvojica koje spominjes sigurno to nisu, jedan bi baco nuklearke iz preventivnih razloga zbog po njemu pogresnih ideja, a drugi je direktno podrzavao i navijao za iracku intervenciju koja je odnijela preko pola miliona zivota, jaki humanisti i intelktualci, nema sta.

i tebi takodjer.
apsidejzi

#1991 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 08/03/2021 09:47
vaučer wrote: 07/03/2021 21:22 Kako rekoh, nema rasprave ako ne čitaš. A nisi očito ni pročitao studije koje si stavljao. Plus još čekam da staviš link s kojeg si kopirao inicijalni citat gdje je izvučen ‘zaključak’.

Toliko.
Budi dobro i zdravo.
procito sam zakljucke, dosta od mene.

nema karikiranja, ateziam u sebi ima antihumanisticku esenciju, nema sposobnost da razlikuje dobro ili lose, agnosticizam vec pomalo da ali nije popularan jer ljudi posteno kazu da ne znaju i ne pametuju o ontoloskim pitanjama, a inace ta dvojica koje spominjes sigurno to nisu, jedan bi baco nuklearke iz preventivnih razloga zbog po njemu pogresnih ideja, a drugi je direktno podrzavao i navijao za iracku intervenciju koja je odnijela preko pola miliona zivota, jaki humanisti i intelktualci, nema sta.

i tebi takodjer.
Ateizam nema nikakvu esenciju. Jednostavna tvrdnja da nema boga onakvog kakvim ga religije opisuju. Sve ostalo je posljedica te tvrdnje a posljedica ima mnogo. Bas kao sto i religija ima mnogo. Neko ne vjeruje u boga ali i dalje smatra da ljudi imaju svoja prava. Neko ne vjeruje u boga i smatra da je to glupost. Bas kao sto imas vjernike koji vjeruju u boga i smatraju da ovi drugi nemaju nikakva prava. Kao sto u Saudiji smatraju da princeza (ateista) nema nikakva prava jer je drugacija.

Ateizam je ideja,bas kao i teizam, a humanizam i antihumanizam su posljedice te ideje. Ono sto @vaucer pokusava objasniti ovdje jeste tvoje vidjenje posljedica ateizma. Po tebi, kada bi ti bio ateista, TI ne bi vidio humani karakter u bezboznistvu. Ali to je vec tvoje vidjenje posljedica neke ideje. Svaka ideja se moze protumaciti na razlicite nacine i tumacenje se ne moze pripisati ideji. Ako se tumacenje moze pripisati ideji, onda se islamu moze veoma lagano pripisati ideja o odsjecanju glave i ubijanju otpadnika. Sve ono sto ISIL radi je OK sa tog aspekta.

Ti konstantno ateiste poistovjecujes sa ekstremizmom, a to je isto kao da se teizam poistovjecuje sa ISIL-om. I oni su teisti, ali sam ja kao ateista i te kako svjestan da oni ne reprezentuju citav teisticki svijet. Samim tim sto je neko ateista, ne znaci da je ekstreman. Da, slazem se da tehnicki ateizm nosi antihumanisticku notu i ako neko zeli tako da ga tumaci... moze. Ali isto tako nosi i humanisticku notu. Svako od nas bira kako ce se ponasati na bazi ideje koju zastupa. Ja isto tako ne mogu reci ni da ISIL nije upravu sa teistickog aspekta. Nacin na koji oni tumace Kur'an je sasvim legitiman i opravdan. Sve ono sto oni govore zaista stoji u Kur'anu. Naces ajete o svirepom ubijanju protivnika i bozijem slavljenju istih.

Znas, greska je misliti da religija ima sposobnost da RAZLIKUJE dobro i zlo jer ta dva pojma su veoma rastezljiva u religiji. Hajde da ne ulazimo u razna tumacenja religijska, nego da se drzimo samo jedne religije. Mada, ako cu biti fer, nije dozvoljeno na relaciji ATEIZAM/TEIZAM posmatrati samo jednu religiju. Zasto ne gledati sve religije odjednom kao TEISTICKA strana. Tek tad stvari postaju zabavne. Zrtvovanja ljudi u ime bogova. Svirepa ubijanja protivnika. Sjeticemo se Mladica kako se sveti Turcima za kosovo polje u Srebrenici. Taj zlocin je ucinjen u ime teizma. Mozda tvoja verzija teizma ne dozvoljava takvo ponasanje ali u samoj esenciji teizma je takodjer antihumanizam i filtrirana verzija DOBROG i LOSEG. Ona verzija koja odgovara nekome u nekom trenutku.
The 51st State

#1992 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

Image

za dezurne mitomane :)
The 51st State

#1993 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

jos jedno soldino zakucavanje u lazni darvinisticki narativ.

"Evolutionary theorists have suggested that "conscious intelligence" is an evolved trait, but they have never shown how a nonphysical variation could arise to be selected by physical contingencies of survival."

B .F. Skinner.
Can psychology be a science of mind.
apsidejzi

#1994 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

.....
Last edited by apsidejzi on 08/03/2021 13:31, edited 1 time in total.
apsidejzi

#1995 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by apsidejzi »

Jedno jos bolje zakucavanje za religiju
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took a galley of type and scrambled it to make a type specimen book.
J.J.Okocha 1956/ s.156

Ha, stas sad? :lol:
The 51st State

#1996 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

vrlo jasan odgovor na sektaske tvrdnje

"The central question of the Chicago conference was whether the mechanisms underlying microevolution can be extrapolated to explain macroevolution. At the risk of doing violence to the position of some people at the meeting, the answer can be given as a clear, No."

Roger Lewin.
The 51st State

#1997 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

ono sto se govori cijelo vrijeme, darvinizam kao svojevrsna materijalisticka religija koju potvrdjuje ovaj citat ispod.

'In fact, evolution became in a sense a scientific religion; almost all scientists have accepted it, and many are prepared to “bend” their observations to fit with it.."

H.S Lipson.
saint_mirad

#1998 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by saint_mirad »

Zašto se kao opcija inteligentnog dizajna uzima samo abrahamski tvorac? Šta je sa genetskim inženjeringom neke napredne vanzemaljske civilizacije, na primer?
The 51st State

#1999 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by The 51st State »

saint_mirad wrote: 08/03/2021 13:43 Zašto se kao opcija inteligentnog dizajna uzima samo abrahamski tvorac? Šta je sa genetskim inženjeringom neke napredne vanzemaljske civilizacije, na primer?
prvo temljeno pitanje da se utvrdi jeli sve cajnoslu ili je produkt svjesne kreacije, a tvoja fusnota moze posle doci na red, mada onda ide slijedece pitanje, a ko je kreiro vanzemaljce :D, inace uporedi karakteristike vanzemaljaca i dzina, iznenadices se :D
vaučer

#2000 Re: Inteligentni Dizajn vs. Evolucija

Post by vaučer »

Ako ćeš se igrati tog 'tko je kreirao' ping ponga - onda je pitanje vremena kad ćeš doći do 'tko je kreirao Boga' - jer kako voliš napomenuti, inteligencija ne nastaje iz ničega. :thumbup:
Post Reply