Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6501 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

suspect_zero wrote: 16/02/2021 12:57
dostavljac wrote: 16/02/2021 07:56 Jedno pitanjce? Jel bolje izdati stan neopremljen s tim bi sigurno življeli duže opet kada naletiti na takve osobe, ili opremljen da ide brže izdavanje?
Totalno prazan stan bez ičega nije neka opcija za izdavanje, a nije ni da ga ekstra napucaš pa izdaješ.
Po meni, stan je najbolje izdavati porodici koji će duži period tu boraviti, al' neke osnovne stvari im trebaju u stanu (kuhinja sa šporetom i frižiderom minimum, u dnevnom dvosjed, trosjed ili neki kauči, spavaća ležaj i ormar).....porodični ljudi se svakako uvijek "kuće" i kupuju stvari po svojim potrebama, al ovo im za početak baš treba.
Opet, ako opremiš stan nekim ekstra stvarima možeš biti na gubitku, jbg. pokvari se, polomi....
Opcija polunamještenog stana mi je bolja i naravno dobro vodiš računa kome izdaješ :)
Slazem se. Kao neko ko je promijenio 4 stana u pet godina mogu reci da stanodavac treba uzeti pristojne stvari koje su krupnije: ormari, kreveti, garniture za dnevnu sobu. Po mogucnosti ne sarene, jer je nas odbijalo ako je izgledalo papanski, ipak, zivis tu godinu dana, dolaze ti gosti. Neces da izgleda uzasno.

Kuhinja obavezno, sporet, frizider...

I opet je najbolje mladjim porodicama rentati jer je tu najvise normalnog svijeta. Jbg, mi smo na odlasku svaki stan nakon sto ga ispraznimo i oribali i ocistili, a ruku na srce, takvi nas nisu docekivali, al hajd, obraz je obraz.
dostavljac

#6502 Re: Cijene stanova All about

Post by dostavljac »

Hvala svima na prijedlozima... Trenutno se renovira bit će novo od struje ,vode, kupatila , zidova ,poda ,grijanje je svakako centralno.. jednosoban stan... Male režije... Može se i opremiti doduše bolje po mojoj ideji... Bit će praktično... Hvala ljudovi...
Chloe
Photo mod

#6503 Re: Cijene stanova All about

Post by Chloe »

dostavljac wrote: 16/02/2021 13:12 Hvala svima na prijedlozima... Trenutno se renovira bit će novo od struje ,vode, kupatila , zidova ,poda ,grijanje je svakako centralno.. jednosoban stan... Male režije... Može se i opremiti doduše bolje po mojoj ideji... Bit će praktično... Hvala ljudovi...
Lokacija?
shape of despair

#6504 Re: Cijene stanova All about

Post by shape of despair »

dostavljac wrote: 16/02/2021 13:12 Hvala svima na prijedlozima... Trenutno se renovira bit će novo od struje ,vode, kupatila , zidova ,poda ,grijanje je svakako centralno.. jednosoban stan... Male režije... Može se i opremiti doduše bolje po mojoj ideji... Bit će praktično... Hvala ljudovi...
Ništa ne opremaj extra skupo, podstanari su podstanari. I sam sam bio 5 godina, čuvali ko da je naše, ali opet oštetiš, ogrebeš slomije se nešto i sl.
Ušli u prljavštinu zasobom ostavili ko apoteka, još ženi naupadalo da okrečimo, ali ipak nismo, imamo obraza al nismo budale.
I mi smo bili tada mladi bračni par, bez djece, u podstanarima dobili dvoje. I ja mislim, kako neko napisa, da su mladi bračni parovi najbolje dugoročno rješenje za podstanara
Hemel

#6505 Re: Cijene stanova All about

Post by Hemel »

Iz iskustva, 5-6 god. rentao namjesten stan. Izmijenjali su se dva para bez djece. Na kraju sam ove morao istjerati jer su vec poceli da kasne sa uplatama kako kirije tako i rezija.
Epilog, razvaljena ugaona garnitura(novu kupio), razvaljen kauc u trpezariji(nov kupio), na kuhinjskom stolu peglali i svega ga unistili, u kupatilu od daske i ventila sve poremeceno, opste stanje katastrofalno(nikada zavjese nisu skidane a iza samo sto nema krepalih pasa. Jedni prebacuju na druge jer nisam bio kada su vrsili predaju stana a ni sam nisam htio da pregledam detaljno i po coskovima. Sve sam isao da se ''poznamo'' i da ja to drugom ne bi ucinio.
Renoviranje me kostalo, ubacio novi namjestaj i zakljucao. Bolje i tako nego svakome izdati ILI preko ugovora, advokata i porezne uz uzimanje dvije kirije kao garancija, sve durgo je lutrija.

Ne mogu ja svaki dan, sedmicu ili mjesec ulaziti nekome u stan i cunjati po coskovima.
suspect_zero

#6506 Re: Cijene stanova All about

Post by suspect_zero »

Chmoljo wrote: 16/02/2021 13:08

Slazem se. Kao neko ko je promijenio 4 stana u pet godina mogu reci da stanodavac treba uzeti pristojne stvari koje su krupnije: ormari, kreveti, garniture za dnevnu sobu. Po mogucnosti ne sarene, jer je nas odbijalo ako je izgledalo papanski, ipak, zivis tu godinu dana, dolaze ti gosti. Neces da izgleda uzasno.

I opet je najbolje mladjim porodicama rentati jer je tu najvise normalnog svijeta. Jbg, mi smo na odlasku svaki stan nakon sto ga ispraznimo i oribali i ocistili, a ruku na srce, takvi nas nisu docekivali, al hajd, obraz je obraz.
Upravo to.
Mi smo imali sreću pa smo cijelo vrijeme podstanarstva bili u jednom stanu, 5 i po' godina.
Ušli u čist, dezinfikovan, okrečen stan sa osnovnim namještajem, ništa napucano ni skupo al pristojno i čisto.
Meni se svidjelo što nije bilo bespotrebnih stvari koje bi mi smetale i sa kojim ne bih znala šta ću ( ukrasi, slike, cvijeće i ostale gluposti)....jedino šporet bio pokvaren i tv, to smo kupili i ponijeli sa sobom.
Nismo koristili ni peškire, posteljine, jastuke....to svako voli svoje tako da ne kupujete te stvari kada izdajete, nismo ni suđe....svakako se počneš učiti kućiti :-D
Tu smo dobili i malca i naravno mala djeca neke stvari pokvare, kada smo planirali seliti napravili spisak stvari koje smo pokvarili i sve zamijenili ili popravili.
Očistila sve detaljno k'o sebi, došli moleri i okrečili i pošteno se sa gazdom pozdravili. :)
Težak je hal podstanarstva al' čovjek sazri, uozbilji se i na kraju i to prođe.
dostavljac

#6507 Re: Cijene stanova All about

Post by dostavljac »

Chloe wrote: 16/02/2021 13:13
Lokacija?
Gradacacka preko puta osnovne škole...
dostavljac

#6508 Re: Cijene stanova All about

Post by dostavljac »

Hemel wrote: 16/02/2021 13:38
Iz iskustva, 5-6 god. rentao namjesten stan. Izmijenjali su se dva para bez djece. Na kraju sam ove morao istjerati jer su vec poceli da kasne sa uplatama kako kirije tako i rezija.
Epilog, razvaljena ugaona garnitura(novu kupio), razvaljen kauc u trpezariji(nov kupio), na kuhinjskom stolu peglali i svega ga unistili, u kupatilu od daske i ventila sve poremeceno, opste stanje katastrofalno(nikada zavjese nisu skidane a iza samo sto nema krepalih pasa. Jedni prebacuju na druge jer nisam bio kada su vrsili predaju stana a ni sam nisam htio da pregledam detaljno i po coskovima. Sve sam isao da se ''poznamo'' i da ja to drugom ne bi ucinio.
Renoviranje me kostalo, ubacio novi namjestaj i zakljucao. Bolje i tako nego svakome izdati ILI preko ugovora, advokata i porezne uz uzimanje dvije kirije kao garancija, sve durgo je lutrija.

Ne mogu ja svaki dan, sedmicu ili mjesec ulaziti nekome u stan i cunjati po coskovima.
Svakako idem kod notara i porez platiti i unaprijed..kirija. Sad svakako ima uvid u račune online
hadzinicasa

#6509 Re: Cijene stanova All about

Post by hadzinicasa »

dostavljac wrote: 16/02/2021 07:56 Jedno pitanjce? Jel bolje izdati stan neopremljen s tim bi sigurno življeli duže opet kada naletiti na takve osobe, ili opremljen da ide brže izdavanje?
Totalno prazan stan bez ičega nije neka opcija za izdavanje, a nije ni da ga ekstra napucaš pa izdaješ.
Po meni, stan je najbolje izdavati porodici koji će duži period tu boraviti, al' neke osnovne stvari im trebaju u stanu (kuhinja sa šporetom i frižiderom minimum, u dnevnom dvosjed, trosjed ili neki kauči, spavaća ležaj i ormar).....porodični ljudi se svakako uvijek "kuće" i kupuju stvari po svojim potrebama, al ovo im za početak baš treba.
Opet, ako opremiš stan nekim ekstra stvarima možeš biti na gubitku, jbg. pokvari se, polomi....
Opcija polunamještenog stana mi je bolja i naravno dobro vodiš računa kome izdaješ :)

meni je selidba jedan od najvecih stresova, a selila sam se 9 puta u zivotu. svaka cast na obrazu! meni nije jasno za ove sto ostave iza sebe prljavo, kako covjek moze zivjeti u prljavstini i haosu kako kaze @Hemel - znaci nije se mjesecima/godinama cistilo!?

ne kazu dzaba da je zivotni prostor odraz covjekove nutrine. ko moze i zivi u prljavom, püa jos tako i ostavi iza sebe i sam je iznutra ruzan i prljav.
lissics

#6510 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

drndalo wrote: 16/02/2021 08:01
lissics wrote: 16/02/2021 05:01 Moze Tibra i sad graditi sa razmakom, ali nemate para da kupite tako nesto. Ne moze 2000 kvadrat i 4 parkica u paketu
Naravno da moze, samo sto je pitanje hoce li nasem dobrom Tihi, i posljedicno guzicarima po opstinama ostati milion ili 7 mil. profita...
Da, da...zgrada kosta 500KM/2 sa zemljistem, a oni prodaju po 2500KM/m2. lOpoVi
Chmoljo

#6511 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

hadzinicasa wrote: 16/02/2021 14:30

meni je selidba jedan od najvecih stresova, a selila sam se 9 puta u zivotu. svaka cast na obrazu! meni nije jasno za ove sto ostave iza sebe prljavo, kako covjek moze zivjeti u prljavstini i haosu kako kaze @Hemel - znaci nije se mjesecima/godinama cistilo!?

ne kazu dzaba da je zivotni prostor odraz covjekove nutrine. ko moze i zivi u prljavom, püa jos tako i ostavi iza sebe i sam je iznutra ruzan i prljav.
Ima i ona: pomozi sirotu na svoju sramotu. Nije bez razloga. A koliko sam skonto @Hemel , neko je koga poznaje, sto mi je jos gore, ali i vise je to pravilo, nego izuzetak.
Hemel

#6512 Re: Cijene stanova All about

Post by Hemel »

Poznanici preko prijatelja.
Nju da vidis mala od glave do pete top, ne izlazi iz kuce dok ne nabaci moleraj. Radila u jednom salonu obuce. Sve moguce nove modele ces naci na njenoj polici...a ovamo paucine iza vitrine, iza zavjesa stara tri godine.
Svana gladac unutra jadac, to se njima moze pripisati.
Drugi stanovali sprat iznad i bas u to vrijeme trebaju i oni da sele. Haj reko da pomognem jos im dam nizu kiriju samo neka je neko tu.

Bolje da sam im dao po 100-200KM i da ih nikad nisam upoznao.

Bio sam i ja podstanar, 6 puta selio. Tu se znao red, kafa 1. u mjesecu i tu se podmiruju racuni sa gazdom. Ostavljas samo bolje nego sto nadjes. I dan danas smo u kontaktu a sve se desavalo 30 god. prije.
drndalo

#6513 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

lissics wrote: 16/02/2021 14:56
drndalo wrote: 16/02/2021 08:01
lissics wrote: 16/02/2021 05:01 Moze Tibra i sad graditi sa razmakom, ali nemate para da kupite tako nesto. Ne moze 2000 kvadrat i 4 parkica u paketu
Naravno da moze, samo sto je pitanje hoce li nasem dobrom Tihi, i posljedicno guzicarima po opstinama ostati milion ili 7 mil. profita...
Da, da...zgrada kosta 500KM/2 sa zemljistem, a oni prodaju po 2500KM/m2. lOpoVi
Naravno da ne kosta 500, kao sto se time ne bave niti iz altruizma... Ili ti imas druge informacije...? Mozda Tiho sav profit donira Caritasu, a on kao i radnici samo za plate rade...?
hadzinicasa

#6514 Re: Cijene stanova All about

Post by hadzinicasa »

Chmoljo wrote: 16/02/2021 15:25
Ima i ona: pomozi sirotu na svoju sramotu. Nije bez razloga. A koliko sam skonto @Hemel , neko je koga poznaje, sto mi je jos gore, ali i vise je to pravilo, nego izuzetak.
ovo definitivno. milion puta mi je naumpalo i dobro sam osjetila na svojoj kozi i zgadilo mi se.
a budala ostaje budala.
hadzinicasa

#6515 Re: Cijene stanova All about

Post by hadzinicasa »

hadzinicasa wrote: 16/02/2021 17:01
Chmoljo wrote: 16/02/2021 15:25
ovo definitivno. milion puta mi je naumpalo i dobro sam osjetila na svojoj kozi i zgadilo mi se.
ali budala ostaje budala.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6516 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

Ne kaze se dzaba da nekog zaista ne poznajes dok sa njim ne otputujes/ne posudiš mu novac/ne budeš mu komšija....a ja bih rekao i dok mu ne vidiš kulturu življenja.

Upoznam ja tako jednu ženskicu na inicijativu zajedničkih prijatelja, ma nema, sva je ona u fazonu žene 21. stoljeća, samostalna, neovisna, emancipovana, stručna saradnica u njakvom ministarstvu, vazda tip top od glave do pete... izašli par puta na piće, vidi se da je suštinski jako pametna i inteligentna cura, ali joj je nekako previše stalo do izloga.....elemnejse, pozva ona to cijelo društvo u goste i kad sam došao imam šta i vidjeti-patike drži ispred vrata, haj da su samo patike u pitanju, nego i smeće drži isto tako na stubištu, kroz priču uvidim da su i nekakve grijalice, stolice, platične lajse i kutije, kraj kojih sam prošao na stubištu, također njene, greškom umjesto u halu uđem joj u spavaću sobu a tamo Pripjat :skoljka:

Neka hvala jaranice kontam se u sebi. Ne govori o tebi ni tvoja tip top garderoba,ni tvoja PR ušminkana priča koliko ona deponija koju si iznijela na stubište.... :skoljka:
moonca

#6517 Re: Cijene stanova All about

Post by moonca »

..Pa ga, pozovi na kafu.. :-)
Rockefeller

#6518 Re: Cijene stanova All about

Post by Rockefeller »

:lol:

Aha.
juka7

#6519 Re: Cijene stanova All about

Post by juka7 »

Da li neko zna koliko vjestak procjenjuje stan na dobrinji nenamjesten starogradnja? Nije u izvornom stanju nesto renovirano nesto ne. Mnogo bi mi koristila ta info barem od prilike..
Chmoljo

#6520 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

koliko vremenski? 5 minuta :D i još dan-dva da ti izradi pismenu procjenu :D
Guadalajara

#6521 Re: Cijene stanova All about

Post by Guadalajara »

_BataZiv_0809 wrote: 16/02/2021 18:31 Ne kaze se dzaba da nekog zaista ne poznajes dok sa njim ne otputujes/ne posudiš mu novac/ne budeš mu komšija....a ja bih rekao i dok mu ne vidiš kulturu življenja.

Upoznam ja tako jednu ženskicu na inicijativu zajedničkih prijatelja, ma nema, sva je ona u fazonu žene 21. stoljeća, samostalna, neovisna, emancipovana, stručna saradnica u njakvom ministarstvu, vazda tip top od glave do pete... izašli par puta na piće, vidi se da je suštinski jako pametna i inteligentna cura, ali joj je nekako previše stalo do izloga.....elemnejse, pozva ona to cijelo društvo u goste i kad sam došao imam šta i vidjeti-patike drži ispred vrata, haj da su samo patike u pitanju, nego i smeće drži isto tako na stubištu, kroz priču uvidim da su i nekakve grijalice, stolice, platične lajse i kutije, kraj kojih sam prošao na stubištu, također njene, greškom umjesto u halu uđem joj u spavaću sobu a tamo Pripjat :skoljka:

Neka hvala jaranice kontam se u sebi. Ne govori o tebi ni tvoja tip top garderoba,ni tvoja PR ušminkana priča koliko ona deponija koju si iznijela na stubište.... :skoljka:
Hahahaha što me nasmija😂😂😂
juka7

#6522 Re: Cijene stanova All about

Post by juka7 »

Chmoljo wrote: 16/02/2021 23:24 koliko vremenski? 5 minuta :D i još dan-dva da ti izradi pismenu procjenu :D
kazem od prilike, priblizno ... ljudi koji su vec imali to iskustvo znaju.. nista licno ali nisam tip za takvog razgovora..
Chmoljo

#6523 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

juka7 wrote: 17/02/2021 01:07
Chmoljo wrote: 16/02/2021 23:24 koliko vremenski? 5 minuta :D i još dan-dva da ti izradi pismenu procjenu :D
kazem od prilike, priblizno ... ljudi koji su vec imali to iskustvo znaju.. nista licno ali nisam tip za takvog razgovora..
pa reko sam ti. otprilike.

dođe čovjek/žena, poslika, pogleda orijentaciju, i to je to. ode kući i radi.

ne kontam šta misliš da će ti raditi? izrađivati tlocrte? mjeriti visinu stropa? brojati cigle u zgradi?

ovo ti govori neko ko je skoro radio procjenu nekretnine.
drndalo

#6524 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Meni pitanje vise lici na procjenu vrijednosti...
Chmoljo

#6525 Re: Cijene stanova All about

Post by Chmoljo »

Mislis koliko para?

Onda pitanje treba fino postaviti :mrgreen:

A ako je to, onda je pitanje toliko siroko postavljeno da mu je nemoguce dati odgovor, jer je ogromna razlika u cijeni izmedju npr. dobrinje 4 i dobrinje 5. Da ne spominjem spratnost, je li devastiran bio u ratu, ima li lift i sl. A nista od toga nije naveo.

Zato sam i mislio da pita ono sto mu odgovorih.
Post Reply