Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
visuljak

#6476 Re: Cijene stanova All about

Post by visuljak »

Ako se ima dovoljno prostora polijepiti ovakvu vrstu materijala pa onda rigips uraditi.

Image

Image
sabanss

#6477 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

To uzme prilično prostora. Također moraš zvučno izolirati i nosive grede/zidove.

Bilo bi lijepo da se i neki inžinjer građevine / arhitekta uključi ako ih ima ovdje. Ovo nije moj fah već idem čistom logikom šta prenosi zvuk.
visuljak

#6478 Re: Cijene stanova All about

Post by visuljak »

Zvuk prenose konstrukcije koje prolaze kroz vertikalu, zvuk prenosi pod jer je losa termo i zvucna izolacija na ab ploci.
Keramicke plocice ne smiju dirati konstruktivne elemente.
Ima tu dosta faktora ali ima i onih koji se ne mogu nikako iskljuciti pa sta god da uradite opet ce se cuti.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6479 Re: Cijene stanova All about

Post by _BataZiv_0809 »

visuljak wrote: 11/02/2021 11:55 Ako se ima dovoljno prostora polijepiti ovakvu vrstu materijala pa onda rigips uraditi.

Image

Image
Koji je ovo materijal? Moglo bi se jedno 10 cm plafona spustiti.
visuljak

#6480 Re: Cijene stanova All about

Post by visuljak »

Presana spuzva namijenjena za zvucnu izolaciju.

U principu svaka spuzva je dobar zvucni izolator.
Staklena vuna isto tako se puno koristi da se zvucno izoluju prostorije.
Sve to uzma prostora ali sta se moze ako se ima takav problem.
betametazon

#6481 Re: Cijene stanova All about

Post by betametazon »

drndalo wrote: 11/02/2021 08:39
betametazon wrote: 10/02/2021 17:29
Haris.ba wrote: 09/02/2021 22:16 Zivot u buretu? Tamno? Sta je problem sa Sipom? Ja sam samo cuo kritike na slabu zvucnu izolaciju.
Upravo to - zvucna izolacija. Termo izolacija je odlicna, pogotovu u ovom mom stancicu gdje sam ja, jedan vanjski zid, znaci vec par dana nikako ne palim grijanje, za prosli mjesec mi doslo 40 KM plina a na njega se i grijem i kuham i kupam (cesce no sto racun pokazuje :mrgreen: )

Ali zvuk...zamisli da zivis u buretu i da svako malo neko prodje i lupi necim u bure, znaci imam osjecaj kao da svaki dan neko useljava u stan iznad, skripi nesto, struze, klepi, lupne, zvekne, kad ko hoda kroz stan kao da hulk hogan hoda, a da na govorim kad voda zasisti pogotovu u neka doba kad je sve tiho a sto je najgore nije sve iz stana iznad nego se kroz konstrukciju prenosi...ma haos, da mi nije niska kirija i troskovi rezija digao bih sidro davno. Ali stan tu ne bih...pa mozda bih ga dzaba uzeo ali da platim nista :)
Mislim da si potrefio definiciju od “džaba”... :mrgreen:
Lose sam se odrazio :mrgreen: htio dam reci da bih ga uzeo dzaba ali ako bih morao ista platiti onda ne bih :mrgreen:
Evo sad sjedim u sobi, 23:00 sata su, znaci da ne znas koja su doba bio bi ubijedjen da je podne i da se neko useljava u stan iznad, nit mi je jasno kako prolazi ovoliko buke, nit mi je jasno d aneko moze i na koji nacin proizvoditi ovoliko buke...vode siste na sve strane, klizni ormari tutnje, vjerovatno se rasklapaju kojekakvi lezaji i kreveti...ovo je mnogo blize pojmu "kolektivne zajednice" nego klasicnom zasebnom stanovanju sa svojim mirom...ono odjeljeni smo zidovima ali je buka kao da u susjednoj sobi neko lupa necim a plus su otvorena i vrata..
u-pet-deka

#6482 Re: Cijene stanova All about

Post by u-pet-deka »

_BataZiv_0809 wrote: 11/02/2021 09:47 Sta uraditi da se poboljsa zvucna izolacija :cry:

To nije nemoguća misija, ali zaista ovisi o tome koliko novca i vremenu imate te da li alternativno mjesto za boravak tokom rada imate.
Izgubit ćete kako u kubnim tako i kvadratnim metrima. Jednostavno je, da bi se postigla prava zvučna izolacija između dva stana, zidovi moraju biti masovno opterećeni slojevima i međusobno izolirani.

https://www.soundproofingcompany.com/so ... floors-2-2

https://www.soundproofingcompany.com/so ... g-ceilings

https://www.soundproofingcompany.com/so ... fing-walls
noviclan

#6483 Re: Cijene stanova All about

Post by noviclan »

Kako stranci kupuju nekretnine u BiH: Jedni imaju pravo, drugi se koriste "trikovima"
http://www.klix.ba/clanak/210208078
u-pet-deka

#6484 Re: Cijene stanova All about

Post by u-pet-deka »

Kad smo kod trikova. Neki od naših ljudi, a neke od njih osobno znam, tvrde da imaju priznat bosanski rodni list za svoju djecu (kao da su rođeni u BiH), iako to nije slučaj, samo zato, kako bi mogli naslijediti imovinu jednog dana a time izbjeći plaćanje poreza.
drndalo

#6485 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Ne znam tacno na sta mislis ali nije samo rodjenje na BiH teritoriji uslov za drzavljanstvo... Nasljedstvo opet ne bi trebalo biti vezano sa drzavljanstvom, nego sa nasljednim redom, a djeca su uvijek prvi nasljedni red koji ne placa porez.

Pa ili sam ja sta pogresno shvatio, ili ti napisao, ili oni kontali... ;-)
u-pet-deka

#6486 Re: Cijene stanova All about

Post by u-pet-deka »

I ja sam tako mislio. Ali ovdje u Danskoj neki od naših ljudi tvrde da to nije slučaj. Mnogo godina nije bilo moguće imati dvojno državljanstvo, pa su se oni koji su se kvalifikovali za dansko odrekli svog bosanskog državljanstva. Zbog toga njihova djeca nemaju pravo automatski na bosansko državljanstvo.
Ali oni tvrde da je moguće dobiti bosanski izvod iz matične knjige rođenih u kojem se navodi da je dijete rođeno u BiH (uprkos tome što to nije slučaj) i time steći državljanstvo na osnovu rođenja "u BiH". Opravdavaju razlog time što će izbjeći plaćanje poreza kao stranci ako nešto naslijede ili odluče kupiti nekretninu u BiH. Ne pitaj me dalje, pošto čuo poto prodao.
drndalo

#6487 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

Znam nesto od toga, ali i dalje je njegovo dijete njegovo, cak i da ima Grenlandsko drzavljanstvo... Djecu rodjenu vani mozes upisati u maticne knjige u BIH naknadno, ali ne mislim da to mijenja nasljednu sustinu.

Jedino mozda ako to nije drzavljanstvo zemlje s kojom BiH nema ugovor o reciprocitetu vlasnistva nad nekretninama.
u-pet-deka

#6488 Re: Cijene stanova All about

Post by u-pet-deka »

Ja opet, ne razumijem kako se osoba može istovremeno roditi na dva različita mjesta. Odavde znam nekoliko slučajeva koji su naslijedili imovinu kao stranci, a jedina prepreka koju su imali bila je plaćanje poreza na vrijednost prije nego što su mogli upisati svoje ime u ZK.
Haris.ba

#6489 Re: Cijene stanova All about

Post by Haris.ba »

drndalo wrote: 12/02/2021 08:56 Jedino mozda ako to nije drzavljanstvo zemlje s kojom BiH nema ugovor o reciprocitetu vlasnistva nad nekretninama.
Pa, opet se moze naslijediti i bez ugovora o reciprocitetu.
visuljak

#6490 Re: Cijene stanova All about

Post by visuljak »

u-pet-deka wrote: 12/02/2021 09:03 Ja opet, ne razumijem kako se osoba može istovremeno roditi na dva različita mjesta. Odavde znam nekoliko slučajeva koji su naslijedili imovinu kao stranci, a jedina prepreka koju su imali bila je plaćanje poreza na vrijednost prije nego što su mogli upisati svoje ime u ZK.
:-)

Ne moze se roditi ali moze biti upisan na dva mjesta od cega sve pocinje.

Ti u Danskoj moras biti upisan u opstini boravka bez obzira gdje si rodjen.
u-pet-deka

#6491 Re: Cijene stanova All about

Post by u-pet-deka »

visuljak wrote: 12/02/2021 13:31
u-pet-deka wrote: 12/02/2021 09:03 Ja opet, ne razumijem kako se osoba može istovremeno roditi na dva različita mjesta. Odavde znam nekoliko slučajeva koji su naslijedili imovinu kao stranci, a jedina prepreka koju su imali bila je plaćanje poreza na vrijednost prije nego što su mogli upisati svoje ime u ZK.
:-)

Ne moze se roditi ali moze biti upisan na dva mjesta od cega sve pocinje.

Ti u Danskoj moras biti upisan u opstini boravka bez obzira gdje si rodjen.

U Danskoj ne možete imati dva izvoda iz matične knjige rođenih iz dvije različite države. Ja ne mogu imati danski izvod iz matične knjige rođenih, i ako živim ovdje i državljan sam. Jednostavno, jer nisam rođen u Danskoj. Stoga imam međunarodni iz BiH za eventualne potrebe. Mogu imati dokaz o prebivalištu sa podacima o sebi, ali to nije rodni list. Moja djeca koja su ovdje rođena imaju danski izvod iz matične knjige rođenih.

Slučajeve koje osobno poznajem napravili su tako da njihova djeca imaju dva izvoda iz matične knjige rođenih. Jedan u Danskoj gdje su rođena, a drugi u BiH kao da su i tu, u BiH, rođena.
Last edited by u-pet-deka on 12/02/2021 13:47, edited 1 time in total.
visuljak

#6492 Re: Cijene stanova All about

Post by visuljak »

u-pet-deka wrote: 12/02/2021 13:44

U Danskoj ne možete imati dva izvoda iz matične knjige rođenih iz dvije različite države. Ja ne mogu imati danski izvod iz matične knjige rođenih, i ako živim ovdje i državljan sam. Jednostavno, jer nisam rođen u Danskoj. Stoga imam međunarodni iz BiH za eventualne potrebe. Mogu imati dokaz o prebivalištu sa podacima o sebi, ali to nije rodni list. Moja djeca koja su ovdje rođena imaju danski izvod iz matične knjige rođenih.
Kakva je razlika izmedju papira koji ti dobijes iz opstine prebivalista i tvoje djece?
u-pet-deka

#6493 Re: Cijene stanova All about

Post by u-pet-deka »

visuljak wrote: 12/02/2021 13:47
u-pet-deka wrote: 12/02/2021 13:44

Kakva je razlika izmedju papira koji ti dobijes iz opstine prebivalista i tvoje djece?
Nebo i zemlja. Nisu isti dokumenti. Njihov je rodni list. Moj je samo infomacija o prebivalištu, koji i oni mogu dobiti ako žele.
Dino79

#6494 Re: Cijene stanova All about

Post by Dino79 »

C faza, Nova otoka, Tibra.

Razmak između zgrada je najveći u C fazi ali ona je pravljena u vrijeme komunizma i humanog građenja.
Svaki blok zgrada je imao svoj park. Na prvoj slici vidimo da C faza ima 4 mala parkića.
Prije 40 godina su pravljena naselja sa svim sadrzajima.
Danas razne Tibre nemaju ni parking ni skolu ni obdanište ni park ni parkovsku klupu niti pravi prilazni put naselju.
Nazalost nemaju ni one stvari koje su bitne za bezbijednost stanovnika tog naselja kao sto su pozarni put za prlaz vatrogasnih vozila nemaju ni trotoar za bezbijedno kretanje pjesaka...

Image

Image

Image

Rockefeller

#6495 Re: Cijene stanova All about

Post by Rockefeller »

Nema potrebe vise gradit osim stambenih objekata. Tako kazu :mrgreen:
lissics

#6496 Re: Cijene stanova All about

Post by lissics »

Moze Tibra i sad graditi sa razmakom, ali nemate para da kupite tako nesto. Ne moze 2000 kvadrat i 4 parkica u paketu
dostavljac

#6497 Re: Cijene stanova All about

Post by dostavljac »

Jedno pitanjce? Jel bolje izdati stan neopremljen s tim bi sigurno življeli duže opet kada naletiti na takve osobe, ili opremljen da ide brže izdavanje?
drndalo

#6498 Re: Cijene stanova All about

Post by drndalo »

lissics wrote: 16/02/2021 05:01 Moze Tibra i sad graditi sa razmakom, ali nemate para da kupite tako nesto. Ne moze 2000 kvadrat i 4 parkica u paketu
Naravno da moze, samo sto je pitanje hoce li nasem dobrom Tihi, i posljedicno guzicarima po opstinama ostati milion ili 7 mil. profita...
suspect_zero

#6499 Re: Cijene stanova All about

Post by suspect_zero »

dostavljac wrote: 16/02/2021 07:56 Jedno pitanjce? Jel bolje izdati stan neopremljen s tim bi sigurno življeli duže opet kada naletiti na takve osobe, ili opremljen da ide brže izdavanje?
Totalno prazan stan bez ičega nije neka opcija za izdavanje, a nije ni da ga ekstra napucaš pa izdaješ.
Po meni, stan je najbolje izdavati porodici koji će duži period tu boraviti, al' neke osnovne stvari im trebaju u stanu (kuhinja sa šporetom i frižiderom minimum, u dnevnom dvosjed, trosjed ili neki kauči, spavaća ležaj i ormar).....porodični ljudi se svakako uvijek "kuće" i kupuju stvari po svojim potrebama, al ovo im za početak baš treba.
Opet, ako opremiš stan nekim ekstra stvarima možeš biti na gubitku, jbg. pokvari se, polomi....
Opcija polunamještenog stana mi je bolja i naravno dobro vodiš računa kome izdaješ :)
shape of despair

#6500 Re: Cijene stanova All about

Post by shape of despair »

Svaki stan koji se izdaje mora odma biti i funkcionalan, znači osnovno: frižider, šporet, grijanje, topla voda, kauč, krevet, kablovska/internet, čisto i uredno.
Kasnije se podstanari pomalo kuće, ništa pretjerano, tipa ćilim, komoda i sl. Neće niko useliti u prazan stan
Post Reply