FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
ExNihilo

#14351 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by ExNihilo »

MMM1977 wrote: 06/02/2021 16:21 Uvijek ti nešto sa visine... Iz Srbije sam u 2020. uvezao 0 Eur a izvezao 2 miliona Eur pa vidi gdje mi je lični interes.

Čovjek je govorio druge stvari, koje očito nisi razumio. Nije zatvaranje moguće ni poželjno ali ekonomski patriotizam jeste.

Izvalio si hrpu ekonomskih gluposti i sad to prebacuješ na drugi teren. Neće ići.

Ne razumiješ se.
MMM1977

#14352 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by MMM1977 »

:-)
ExNihilo

#14353 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by ExNihilo »

Pa de, izvoli napisati svoja razmišljanja o ekonomskom patriotizmu.

Zašto je poželjan?
MMM1977

#14354 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by MMM1977 »

Ne da mi se diskutovati sa nadobudim ekonomskim analfabetom koji ne uvažava tuđe mišljenje.
nekome

#14355 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by nekome »

Nivo kvaliteta domacih proizvoda ima krivulju kao bitcoin (prije pandemije).
MMM1977

#14356 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by MMM1977 »

nekome wrote: 06/02/2021 16:41 Nivo kvaliteta domacih proizvoda ima krivulju kao bitcoin (prije pandemije).
Ovdje ima istine ali nije ni Srbija daleko odmakla, posebno kad je u pitanju proizvod kao što je voda.
nekome

#14357 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by nekome »

Vrelo rijeke Bosne po kojoj se drzava zove i koje je 100 godina bilo prirodna oaza je zagadjeno zadnjih 10 godina... Imacemo mi deficit u vodama jos dugo vremena.
ExNihilo

#14358 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by ExNihilo »

MMM1977 wrote: 06/02/2021 16:39 Ne da mi se diskutovati sa nadobudim ekonomskim analfabetom koji ne uvažava tuđe mišljenje.
Priča o ekonomskom patriotizmu je ekonomska utopija, jer tržišta ne funkcioniraju na principima želja i pozdrava, nego na principima inicijativa. Kada potrošač uđe u bilo koju prodavnicu da obavi kupoprodajnu transakciju, on maksimizira vlastiti interes. Što znači, hoće da kupi što viši kvalitet za što nižu cijenu.

Kada stane pred policu sa vodom ili mlijekom (izdvajam ove proizvode jer ih je Kapo naglasio), s obzirom da je riječ o homogenim proizvodima, što će reći proizvodima koji se ne razlikuju mnogo od jednog proizvođača do drugog, maksimizacija njegovog interesa svodi se na cijenu. Razlog zašto imamo deficit nije taj što je potrošač glup i ne gleda šta trpa u korpu, kako to kaže Kapo, nego taj što niža cijena stranog proizvođača implicira da potrošač maksimizra svoj interes izborom njegovog artikla. Drugim riječima, postoje tržišne inicijative koje ponašanje potrošača usmjeravaju u pravcu deficita i ovaj se samo ponaša racionalno.

Ako je cijena vode i mlijeka napravljenog u Hrvatskoj niža nego cijena vode i mlijeka napravljena u mom gradu, a jeste niža, jer ja kupim Dukat mlijeko za manje novca nego mlijeko Zeničke mljekare, a živim u Zenici, tada je suludo insistirati kako je problem deficita u tome što ljudi ne paze šta kupuju, baš kao što je suludo očekivati da će milioni ljudi koordinirano zanemariti vlastiti lični interes da bi riješeli problem deficita. Jer ekonomija, kao što rekoh na početku, ne funkcionira na principima želja i pozdrava, nego na principima tržišnih inicijativa.

Ne, problem je upravo u nekonkurentnosti domaćih kompanija, koje nisu konkurentne uvoznim proizvodima čak ni onda kada nemaju dodatne troškove povezane s izvozom, a koje ove imaju. Pa umjesto priče o tome šta potrošač treba trpati u vlastitu korpu za vlastiti novac, trebamo pričati o tome kako podići efikasnost kompanija, te racionalizirati i inovirati njihovo poslovanje.

Primjera radi, kada se Sarajevska pivara, nakon 100 godina poslovanja, sjetila da bi u kiselu vodu mogla boga mi dodati i aromu, pa sve to nazvala Sensation, njihova prodaja je eksplodirala, a potražnja za stranim sokovima se smanjila, a samim tim i deficit. Ta inovacija imala je više efekta nego 30 godina priče “kupujmo domaće”. Jer, da se vratim na početak, ljudi reaguju na inicijative, a ne na wishful thinking.

Kada Zenička mljekara racionalizira svoje poslovanje i ponudi u jebenoj Zenici mlijeko koje će biti na cjenovnom nivou mlijeka iz Hrvatske, neće niko trebati pričati “kupujmo domaće” da bi se deficit smanjio. On će smanjiti logikom tržišta.

Kada Vispak napravi čokoladu koja kurcu valja, a ista ne bude u cjenovnom rangu Milke, deficit će se smanjiti bez da iko ikada izgovori “kupujmo domaće”.

Dakle, nemamo mi deficit jer ljudi ne razmišljaju. Mi imamo deficit jer ljudi razmišljaju. I nije problem u ljudima, problem je u neproduktivnoj, neefikasnoj, i nekonkurentnoj ekonomiji.

Samim tim, potrebne su strukturne promjene ekonomije i preduzeća, koje će omogućiti firmama cjenovnu konkurentnost, između ostalog smanjivanjem državnih nameta, kako se trošak ne bi prelijevao na gotov proizvod. Potrebna je obrazovanija radna snaga koja će, opet, povećanom produktivnošću racionalizirati troškove i smanjiti njihovo prelijevanje na kupce. I potrebna je promjena u svijesti menadžmenta koji uglavnom nastupa kao bog i inhibira inovacije.

Shodno svemu rečenom, ideja iza ekonomskog patriotizma, da ekonomsko blagostanje zavisi od toga hoće li potrošač zanemariti vlastiti interes zarad interesa države, jeste kafanska priča i nema mjesta u ozbiljnom ekonomskom diskursu. Ekvivalent ekonomskom patriotizmu bi bila priča da nam ne trebaju kamere na raskrsnicama, koje će snimati i kažnjavati nesavjesne vozače, čime pružaju inicijativu vozačima da voze pažljivo i ponašaju se u kolektivnom interesu, nego da je dovoljno apelirati na svijest, a zatim očekivati da se vozači koordinirano i samovoljno ponašaju konstruktivno. Nema od tog ništa, moraš stvoriti inicijativu iza ponašanja koje želiš. A ako je inicijativa dovoljna, a jeste dovoljna kada postoji, onda nam ekonomski patriotizam ne treba.

A što se tiče priče o zaposlenosti. Naša ekonomija je izrazito uvozna i drugačija ne može ni biti sve dok nam je valuta vezana za EUR. Da proizvodimo Mercedes i Milku, mi bismo i dalje bili uvozna ekonomija, jer naši proizvodi nisu konkurentni na ovom valutnom paritetu. Kao takva, dakle uvozna ekonomija, mi smo izgradili jednu cijelu industriju koja se bavi uvozom: uvoznici, distributeri, špediteri, komercijalisti, i predstavništva.

U hipotetičkom slučaju da uvoz posve prestane, ta industrija bi doživjela kolaps, zajedno sa dobrim dijelom zaposlenih u istoj. Da, dio distributera bi nastavio poslovati, usmjerivši se na unutražnje tržšte, ali prihodi nisu isti kada vršiš distribuciju između Sarajeva i Zenice kao kada vršiš između Minhena i Sarajeva, niti bi bilo prostora za toliko distributera koliko ih ima danas, prosto jer nije isto distribuciju vršiti sa svih svjetskih tržišta kao i vršiti je na jednom tržištu. Suma sumarum, tu bismo imali značajan pad zaposlenosti.

Naše proizvodne firme bi pojačale svoju ponudu, to je tačno, što znači da bi zapošljavale. Ali, kako rekoh u svom prvom postu, postoji nešto što se zove ekonomija obima, a ista bi ograničila zapošljavanje. Ako dio nove potražnje odlučiš, recimo, usmjeriti na internet, zaposlit ćeš developera da razvije i održava web, ali koliko god da se potražnja povećala, tebi je još uvijek dovoljan taj jedan developer. Ako napraviš pokretnu traku i zaposliš čovjeka koji njome upravlja, nećeš zaposliti još jednog sve dok kapacitet te trake nije maksimalno iskorišten, a nova traka postavljena. Zaposlit ćeš, možda, dodatnog pravnika ili računovođu, da pojačaju kapacitete u svojim domenima, ali nećeš zapošljavati iste masovno. Rezultat je da radna snaga nikada ne raste proporcionalno povećanoj tražnji. Samim tim, net efekat jeste da bi ukupna zaposlenost vjerovatno porasla, ali ideja da bi nezaposlenost bila eliminirana, što je sinoć više puta ponovljeno u emisiji, jeste moronska ideja i to treba jasno reći.

Za kraj, zamolit ću te da ubuduće razgovaraš bez vrijeđanja. Možda si tako navikao sa svojim radnicima, ali ovdje ima ljudi koji ekonomska znanja ne usvajaju kod Senada na televiziji, niti kod Komšića u stranci, niti gazde smatraju bogovima.
Osim_13

#14359 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Osim_13 »

Večeras obavezno gledati.
high_volume

#14360 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by high_volume »

ExNihilo wrote: 06/02/2021 17:40
MMM1977 wrote: 06/02/2021 16:39 Ne da mi se diskutovati sa nadobudim ekonomskim analfabetom koji ne uvažava tuđe mišljenje. :thumbup:
......Za kraj.... ovdje ima ljudi koji ekonomska znanja ne usvajaju kod Senada na televiziji, niti kod Komšića u stranci, niti gazde smatraju bogovima.
Da ne kopiram cijeli tekst, prepun je puke teorije, i očito je, napisan od osobe koja nema ni dana iskustva u privredi :-)

Samo da napomenem, da piće Sensation proizvodi "Sarajevski kiseljak", ne "Sarajevska pivara", i nisu se "sjetili" tehnolozi iz Kiseljaka, nego tehnolozi Jamnice, itd.

A da si nadobudan i prepotentan, jesi, i više nego drzak ovdje u komunikaciji.
suspect_zero

#14361 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by suspect_zero »

Osim_13 wrote: 06/02/2021 17:59 Večeras obavezno gledati.
Najavio je goste vezano za slučaj Memić, valjda ga večeras ne izrade.
Aida_Beba

#14362 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Aida_Beba »

Veceras bi komplet Balkanska javnost trebala biti sokirana kada je u pitanju sprega politike i kriminala i slucaja Dzenan Memic

Senad i CD su odlican poligon za to i imaju podrsku da veceras dobar dio prezentiraju javnosti :thumbup:
ExNihilo

#14363 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by ExNihilo »

high_volume wrote: 06/02/2021 18:26
MMM1977 wrote: 06/02/2021 16:39 Ne da mi se diskutovati sa nadobudim ekonomskim analfabetom koji ne uvažava tuđe mišljenje. :thumbup:
......Za kraj.... ovdje ima ljudi koji ekonomska znanja ne usvajaju kod Senada na televiziji, niti kod Komšića u stranci, niti gazde smatraju bogovima.
Da ne kopiram cijeli tekst, prepun je puke teorije, i očito je, napisan od osobe koja nema ni dana iskustva u privredi :-)

Samo da napomenem, da piće Sensation proizvodi "Sarajevski kiseljak", ne "Sarajevska pivara", i nisu se "sjetili" tehnolozi iz Kiseljaka, nego tehnolozi Jamnice, itd.

Govorio sam ti i ranije, uzalud hvališ moju potenciju, nisam gay. Pokušaj s nekim drugim. :)
high_volume

#14364 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by high_volume »

ExNihilo wrote: 06/02/2021 18:35

Govorio sam ti i ranije, uzalud hvališ moju potenciju, nisam gay. Pokušaj s nekim drugim. :)
I biti gay treba znati, ti ni to ne znaš. Ti si samo jeftini štreber, ništa više. Mlad i nadobudan, drzak i primitivan. Mali papčić
ExNihilo

#14365 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by ExNihilo »

high_volume wrote: 06/02/2021 18:38
ExNihilo wrote: 06/02/2021 18:35

I biti gay treba znati, ti ni to ne znaš. Ti si samo jeftini štreber, ništa više. Mlad i nadobudan, drzak i primitivan. Mali papčić
Primitivizmu ipak više svjedoči rječnik koji koristiš.

Što se ostalog tiče, štreberi vladaju svijetom, tako da to što tebi zvuči kao uvreda, meni je zapravo laskanje. :sax:
suspect_zero

#14366 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by suspect_zero »

Joj ove dvojice :-) ....isto na pijaci
black

#14367 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by black »

o cemu vi pricate....o cemu vi pricate ? :mrgreen:
Sociolog

#14368 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Sociolog »

Senad najludji..za koga ce onaj 1 Srbin prevagnuti :shock: :roll:
Ovaj mladji odgovara zavisi od one Cavar iz Nase stranke.

Isto pijaca
amidzazeher

#14369 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by amidzazeher »

black wrote: 06/02/2021 19:32 o cemu vi pricate....o cemu vi pricate ? :mrgreen:
I sat vremena tako :lol: :lol:
video

#14370 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by video »

"Dino je tu" :run: :lol:
Dvokasetas

#14371 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Dvokasetas »

video wrote: 06/02/2021 19:59 "Dino je tu" :run: :lol:
Dino samo sto bombu ne baci
video

#14372 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by video »

Dvokasetas wrote: 06/02/2021 20:02
video wrote: 06/02/2021 19:59 "Dino je tu" :run: :lol:
Dino samo sto bombu ne baci
Opaaa,
Dino je rekao onu noc da se desilo ubistvo :shock: - pise u izvestaju
Zmaj007

#14373 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by Zmaj007 »

da li ima na youtube?
costacurta

#14374 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by costacurta »

Ne znam za vas al malo je reći da je sve ovo šokantno :(
costacurta

#14375 Re: FACE TV - Televizija Senada Hadžifejzovića

Post by costacurta »

Joj Dine Alahu dragi :roll:
Nek si mu reko Ifete. Dini je neprijatno zbog žene svoje a što je ubijen momak "nemojte mene to. Odo ja sad"
Last edited by costacurta on 06/02/2021 20:24, edited 1 time in total.
Locked