Kutak za ateističko-religijski trenutak
- apsidejzi
#4326 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ova se diskusija pretvorila u neki oblik vjernickog pokazivanja koliko ne slijede svoju vjeru... Koliko sam ja razumio krscanstvo, najveci grijeh koji mozes pociniti jeste zapravo i jedini grijeh koji postoji: SAMOLJUBLJE. Svi ostali "grijesi" zapravo nisu stvarni grijesi nego su posljedica jednog jedinog grijeha: samoljublja. Kad sam ja bitniji od tebe, kad ja bolje znam od tebe. ja, ja, ja, ja. Ljubav koju Isus propovjeda je mi, mi, mi, mi. Upravo ovaj nedostatak "mi" u tvojim postovima mi govori da si ti vjerovatno dio klera koji brani religiju ne zbog uvjerenja nego zbog interesa. Materijalnog interesa. Uopste nije bitno o cemu raspravljamo tvoj stav je cijelo vrijeme konstantan: JA SAM BOLJI OD TEBE. Sto je zapravo susta suprotnost krscanstva. Ima i to svoje ime: Licemjereje.
Pogledaj samo nivo oholosti i arogancije u ovom: "Ako me već želiš poštedjeti, onda me rađe poštedi svojih gluposti nego moje blamaže." Ti ne samo da se blamiras u naucnom smislu. Ti se blamiras i kao krscanin. Ja nigdje ne vidim Isusa u tebi nego vidim samoljublje. Imas neku svoju ideju (koja veoma lagano moze biti prosti materijalni interes - al ne mogu tvrditi jer ne znam) i onda je se slijepo drzis. Nigdje nema ni truna samokritike. Ja nigdje ne vidim da si ti duboko razmisljao o stvarima koje iznosis. Ne mogu vidjeti podrucje gdje nesto sumnjas, pa pokusavas razmisljati i dati odgovore. Ne!!! Ti imas odgovor na svako pitanje. Nebitno jel tacan ili pogresan odgovor. Imas odgovor. Bas kao i svi hodze i popovi koji su tu samo radi para. Ista matrica ponasanja.
Al opet, kao fer i posten sagovornik (i prije svega covjek koji razmislja o svojim stavovima) ne mogu tvrditi da si vjernik na baterije, jer te ne znam. Znam samo ono sto pises po forumu. Oholost bi bila da ti kazem da si lazni vjernik ali moje opazanje tvog ponasanja ukazuje na to. Ovakvo ponasanje imaju sociopati koji hladnokvrno crpe resurse naivnih vjernika i ja u razgovoru s tovom osjecam toliku odbojnost da je to nevjerovatno. Istu onu odbojnost koju sam osjecao dok sam izlazio iz vjere. Ono more hijena koji se lazno prestavljaju kao vjernici i koji se nasladjuju idejom da su "bolji" od tebe jer su te uspjeli izlevatiti. Eto takav osjecaj u meni budis a ja sam naucio da vjerujem svom unutrasnjem osjecaju. Kad mi on kaze da neko sere, onda ta osoba sere.
Pogledaj samo nivo oholosti i arogancije u ovom: "Ako me već želiš poštedjeti, onda me rađe poštedi svojih gluposti nego moje blamaže." Ti ne samo da se blamiras u naucnom smislu. Ti se blamiras i kao krscanin. Ja nigdje ne vidim Isusa u tebi nego vidim samoljublje. Imas neku svoju ideju (koja veoma lagano moze biti prosti materijalni interes - al ne mogu tvrditi jer ne znam) i onda je se slijepo drzis. Nigdje nema ni truna samokritike. Ja nigdje ne vidim da si ti duboko razmisljao o stvarima koje iznosis. Ne mogu vidjeti podrucje gdje nesto sumnjas, pa pokusavas razmisljati i dati odgovore. Ne!!! Ti imas odgovor na svako pitanje. Nebitno jel tacan ili pogresan odgovor. Imas odgovor. Bas kao i svi hodze i popovi koji su tu samo radi para. Ista matrica ponasanja.
Al opet, kao fer i posten sagovornik (i prije svega covjek koji razmislja o svojim stavovima) ne mogu tvrditi da si vjernik na baterije, jer te ne znam. Znam samo ono sto pises po forumu. Oholost bi bila da ti kazem da si lazni vjernik ali moje opazanje tvog ponasanja ukazuje na to. Ovakvo ponasanje imaju sociopati koji hladnokvrno crpe resurse naivnih vjernika i ja u razgovoru s tovom osjecam toliku odbojnost da je to nevjerovatno. Istu onu odbojnost koju sam osjecao dok sam izlazio iz vjere. Ono more hijena koji se lazno prestavljaju kao vjernici i koji se nasladjuju idejom da su "bolji" od tebe jer su te uspjeli izlevatiti. Eto takav osjecaj u meni budis a ja sam naucio da vjerujem svom unutrasnjem osjecaju. Kad mi on kaze da neko sere, onda ta osoba sere.
-
Edouard
#4327 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Najprije si imao prvi upis s "ok", a sada vidim čitava ova ponjava.apsidejzi wrote: ↑28/01/2021 22:31 Ova se diskusija pretvorila u neki oblik vjernickog pokazivanja koliko ne slijede svoju vjeru... Koliko sam ja razumio krscanstvo, najveci grijeh koji mozes pociniti jeste zapravo i jedini grijeh koji postoji: SAMOLJUBLJE. Svi ostali "grijesi" zapravo nisu stvarni grijesi nego su posljedica jednog jedinog grijeha: samoljublja. Kad sam ja bitniji od tebe, kad ja bolje znam od tebe. ja, ja, ja, ja. Ljubav koju Isus propovjeda je mi, mi, mi, mi. Upravo ovaj nedostatak "mi" u tvojim postovima mi govori da si ti vjerovatno dio klera koji brani religiju ne zbog uvjerenja nego zbog interesa. Materijalnog interesa. Uopste nije bitno o cemu raspravljamo tvoj stav je cijelo vrijeme konstantan: JA SAM BOLJI OD TEBE. Sto je zapravo susta suprotnost krscanstva. Ima i to svoje ime: Licemjereje.
Nemam potrebu detaljnije komentirati sve te tvoje tvrdnje koje su najvjerojatnije posljedica svih tvojih frustracija kao "vjernika", ali ni kao ateista, uz veliki trud da bi se potvrdio, prvenstveno u svojim očima, ne uspijevaš se etablirati. A o poznavanju nauke da i ne govorim.
I ne umišljam sebi da sam bolji čovjek od tebe, vrijedniji, bitniji..., svi smo mi stvoreni na sliku Stvoritelja, i vjernici i ateisti, jednako bitni i vrijedni.
Ali kad je riječ o vjeri, religiji, ateizmu, konkretno kršćanstvu u odnosu na ateizam, onda se to i ne može uspoređivati po tome šta je bolje, bitnije, vrijednije... I u kršćanstvu možeš naći stotinu mana, a u ateizmu samo jednu: ne vrijedi ništa, štaviše, ruši u čovjeku, društvu, ono što je dobro.
Ovdje se pozivaš na Isusa, dok ovdje:
- apsidejzi
#4328 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Umisljas umisljas. I te kako umisljas. Sreca pa nema boga i sreca pa nije istina ono o sta se pretvaras da vjerujes jer da je istina, ti bi na dnu pakla bio. Sreca za tebe, steta za one koji te finansiraju...
- Lasica85
#4329 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
a kako znas da ga nema?
pa mi ljudi ne znam sta sve ima u univerzumu a da znamo ima li Boga van univerzuma ili nema...a sta evo da ga ima a ti ga negiras, pa poslije smrti stanes ispred njega da te ispita stosta sta mislis je li to rizicno negirati ga a poslije da dodjes njemu da ti sudi? mudra osoba uvidja rizike i poduzima korake da se ne poklizne u skoroj ili dalekoj buducnosti
-
Hakiz
#4330 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
A šta ako je Icke u pravu pa imaju ljudi gušteri?Lasica85 wrote: ↑29/01/2021 22:42a kako znas da ga nema?
pa mi ljudi ne znam sta sve ima u univerzumu a da znamo ima li Boga van univerzuma ili nema...a sta evo da ga ima a ti ga negiras, pa poslije smrti stanes ispred njega da te ispita stosta sta mislis je li to rizicno negirati ga a poslije da dodjes njemu da ti sudi? mudra osoba uvidja rizike i poduzima korake da se ne poklizne u skoroj ili dalekoj buducnosti
- Lasica85
#4331 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
pa evo hajde argumenta radi hajmo reci da je upravu , da imaju ti gusteri...mada nevjerujem u toHakiz wrote: ↑29/01/2021 22:44A šta ako je Icke u pravu pa imaju ljudi gušteri?Lasica85 wrote: ↑29/01/2021 22:42a kako znas da ga nema?
Hoce li ti oni suditi za tvoja zivotna djela? Nece.
a Bog hoce ako ga ima.
- apsidejzi
#4332 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Al ga nema. Kako znam? Pa dosla mi objava od djeda mraza. Kaze, od danas vise nema vjerovat u kojekakve bogove. To je grijeh. Sta cu. Moja vjera moram je slijediti.Lasica85 wrote: ↑29/01/2021 22:56pa evo hajde argumenta radi hajmo reci da je upravu , da imaju ti gusteri...mada nevjerujem u toHakiz wrote: ↑29/01/2021 22:44A šta ako je Icke u pravu pa imaju ljudi gušteri?Lasica85 wrote: ↑29/01/2021 22:42
a kako znas da ga nema?
Hoce li ti oni suditi za tvoja zivotna djela? Nece.
a Bog hoce ako ga ima.
Ako ti ovo iznad glupo zvuci to ke zato sto i jeste glupo. Istovremeno tako zvuce i teisticke tvrdnje.
- Lasica85
#4333 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
al to je sad sprdancija a ne ozbiljna argumentovana diskusija.apsidejzi wrote: ↑30/01/2021 00:44Al ga nema. Kako znam? Pa dosla mi objava od djeda mraza. Kaze, od danas vise nema vjerovat u kojekakve bogove. To je grijeh. Sta cu. Moja vjera moram je slijediti.
Ako ti ovo iznad glupo zvuci to ke zato sto i jeste glupo. Istovremeno tako zvuce i teisticke tvrdnje.
argumenti za Boga imaju i za to su tone knjiga napisane, dok za djeda mraza nema ni jedna jedina knjiga...tako da ti je sporedjenje na nogama od stapica za usiAko ti ovo iznad glupo zvuci to ke zato sto i jeste glupo. Istovremeno tako zvuce i teisticke tvrdnje.
-
broj dva
#4334 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
I da ga ima šta će sudit ? To što nisam vjerovo u bajke bez dokaza ? To što ne poštujem zaposlene u religiji ? To što mislim da su mu knjige nakaradne i moral upitan ? Nek sudi ko ga jebe.
- aurora313
- Lasica85
#4336 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
pa sudit ce ti za djela i ono sto si imao u srcu....a sudit ce ti i za ono sto nisi radio a trebao si.I da ga ima šta će sudit ?
Kuran je bas fenomen , da ti Bog u njemu kaze da ces ti to reci , da su to samo bajke, znaci cita ti knjga misliTo što nisam vjerovo u bajke bez dokaza?
Kuran je kao ogledalo, pokaze ti ono sto ti je u srcu...ako je srce zaprljano vidjet ces Kuran u losem izdanju, ako ti je srce nezaprljano i iskreno onda ces ga vidjeti u drugom izdanju.
neTo što ne poštujem zaposlene u religiji ?
ovo je dokaz nemudrosti sa tvoje strane....jer kad sjedes na samo sam sa sobom, samo prokontaj ovo, sta ako ga ima a ja se okrenuo protiv njega, i jos izazivam ga da me kazni...to druze nije mudro...barem ovako najmanje sto bi mogao uraditi je , ako ga ima, bolje da sutim, pa ako mi sudi furat cu se na pricu da nisam znao da postoji i to je to...a ovako grubim rijecima udarati na Boga, naseg stvoritelja, tvog stvoritelja....je nemudrost...nemudrost je bosti se sa jacimNek sudi ko ga jebe.
-
broj dva
#4337 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Zašto su mu trebale 3 knjige ? Haj nije bitno, sve ima odgovor. Procjenio sam šanse da postoji i šanse da i ako postoji liči na psihopatu kako je opisan u knjigama na 0%.
Jebo te neko stvori univerzum i onda ti kaže nema svinjetine (dobro, 2 od 3 knjige), nema seksa prije braka (3 od 3 knjige), nema alkohola (1 od 3 knjige) i ostale patetične naredbe.
Jebo te neko stvori univerzum i onda ti kaže nema svinjetine (dobro, 2 od 3 knjige), nema seksa prije braka (3 od 3 knjige), nema alkohola (1 od 3 knjige) i ostale patetične naredbe.
- Lasica85
#4338 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
broj dva wrote: ↑30/01/2021 10:16 Zašto su mu trebale 3 knjige ? Haj nije bitno, sve ima odgovor. Procjenio sam šanse da postoji i šanse da i ako postoji liči na psihopatu kako je opisan u knjigama na 0%.
to je isto kao kad pitas kreatora novog produkta sto ce ti manual za taj produkt.Zašto su mu trebale 3 knjige ? Haj nije bitno, sve ima odgovor.
Bog je stvorio covjek i slao mu manuale kako da zivi na zemlji, i slao instruktore to jeste poslanike koji su tumacili te manuale, a poslije smrti poslanika ljudi su dodavali i oduzimali iz manuala sta su htjeli , a sto je jos gore neki su napisali svoje "manuale" i poturili to pod Boga, kao da je to od Boga a nije....a onda to ljude zbuni.
a jesi li kontao na ovu varijantu mozda?Procjenio sam šanse da postoji i šanse da i ako postoji liči na psihopatu kako je opisan u knjigama na 0%.
da nelogicnosti o Bogu u nekim svetim knjiga su dopisali ljudi, da to nije od Boga i ne opisuje Boga pravo...a ti onda donosis sud na osnovu onoga sto su ljudi izmisljali o Bogu...evo ja licno kao vjernik kad bi citao neke vjerske knjige rekao bi pa ja u ovog Boga nevjerujem , u ovako predstvaljanje Boga ja ne vjerujem..znaci ja koji sam vjernik a sta onda reci za ateistu koji cita to...tako da ja razumijem to.
znaci ako ja kao vjernik nevjerujem u tog Boga kako ga neke vjerske knjige predstave zasto ces onda ti kao ateista ako si ateista
da li si citao o Bogu na pravi nacin....Bogu koji trazi razloga na sudnjem danu da ti oprosti jer mu je oprost drazi nego kaznjavanje i srdzba?
jesi li citao o Bogu koji je milostiviji prema covjeku nego sto je majka prema novorodjenom svom djetetu? Takvog Boga je vjerujem.
sve ono sto Bog zabrani je iz mudrosti a ne iz njegovog ceifa, njegove zabrane su mudre jer zabranjuju ono sto je stetno za covjeka i drustvoJebo te neko stvori univerzum i onda ti kaže nema svinjetine (dobro, 2 od 3 knjige), nema seksa prije braka (3 od 3 knjige), nema alkohola (1 od 3 knjige) i ostale patetične naredbe.
ti mozda ne vidis u ovom trenutku stetnosti tih stvari ali Bog vidi sve , cak i buducnost pa i potencijalno, sta bi bilo kad bi bilo...pa ti kaze skloni se od toga jer mozes nagrbusit.
- JThomas
#4339 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
pa što ne pošalje neki apdejt prilagođen modernom životu u umjerenoj klimi, a ne da svi koristimo ono od prije 2000 i 1300 godina za bliski istok...
- Lasica85
- saint_mirad
#4341 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Jašta. Silovanje robinja zarobljenih u ratu je peak civilizacijsko dostignuće. 
- Lasica85
#4342 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
toga nema u islamu, ko god ti je to rekao slagao te jesaint_mirad wrote: ↑30/01/2021 11:45 Jašta. Silovanje robinja zarobljenih u ratu je peak civilizacijsko dostignuće.![]()
Zar ti mislis da bi ja bio budala tolika i ostali muslimani podrzavati tako nesto.
Sad cu ti postaviti pitanje ako ga uspijes odgovoriti onda si najveci um danasnjice
AKo islam dozovljava silovanje robinja kao sto su te nalagali, onda mi objasni ovo, kako to da u serijatskom zakonu je da onaj ko siluje robinju, robinja dobiva automatski slobodu, silovatelj se kaznjava po islamskom zakonu ili bicevanje ili smrtna kazna, i mora jos i platiti silovanoj za to.
ako je tacno to sto su ti slagali kako to da ima ovaj zakon onda? A jel de , nisu ti rekli za to
- Sara03
#4343 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Podržavao si ti svašta, kao da je to problem. 
- Lasica85
- -Chesterfield-
- Sara03
#4346 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ma i ja kažem, neka.-Chesterfield- wrote: ↑30/01/2021 12:46Eto sada... kao da mi ne znamo. Šuti... da se malo ispričamo sa Lasicom.![]()
Nego, što će tebi dva profila?
- -Chesterfield-
#4347 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pa kada ti možeš imati - mogu i ja.
-
broj dva
#4348 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Da li je taj manual opisao ikakav dogadjaj van radijusa nekih 400 km od Meke ? Neku zivotinju sa nekog drugog kontinenta ?
Hajde shvatam argument kontra svinjetine, lahko se kvarila an bliskom istoku. Ali ne na sjeveru evrope i ne od kada imamo frizidere. Nikakav argument protiv predbracnog seksa ne mogu prihvatiti. Niti kakav argument za endgame u islamu, kalifat.
- saint_mirad
#4349 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Možda ti ne znaš, ali silovanje robinja koje zarobis u ratu itekako ima u islamu. Imaju ajeti i hadisi na tu temu. Robinja nema status slobodne žene, ne može odbiti svog gospodara kad hoće seks. To ti je silovanje bajo moj.Lasica85 wrote: ↑30/01/2021 12:06toga nema u islamu, ko god ti je to rekao slagao te jesaint_mirad wrote: ↑30/01/2021 11:45 Jašta. Silovanje robinja zarobljenih u ratu je peak civilizacijsko dostignuće.![]()
Zar ti mislis da bi ja bio budala tolika i ostali muslimani podrzavati tako nesto.
Sad cu ti postaviti pitanje ako ga uspijes odgovoriti onda si najveci um danasnjice![]()
AKo islam dozovljava silovanje robinja kao sto su te nalagali, onda mi objasni ovo, kako to da u serijatskom zakonu je da onaj ko siluje robinju, robinja dobiva automatski slobodu, silovatelj se kaznjava po islamskom zakonu ili bicevanje ili smrtna kazna, i mora jos i platiti silovanoj za to.
ako je tacno to sto su ti slagali kako to da ima ovaj zakon onda? A jel de , nisu ti rekli za to![]()
- Sara03
#4350 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ne valja lagati, Allah i moderacija sve vide.-Chesterfield- wrote: ↑30/01/2021 12:52Pa kada ti možeš imati - mogu i ja.Sara03 wrote: ↑30/01/2021 12:49Ma i ja kažem, neka.-Chesterfield- wrote: ↑30/01/2021 12:46
Eto sada... kao da mi ne znamo. Šuti... da se malo ispričamo sa Lasicom.![]()
Nego, što će tebi dva profila?![]()
![]()
Ima života i mimo foruma, moj Aleme.