COVID i škola?

Moderator: O'zone

Locked
red evil

#1626 Re: COVID i škola?

Post by red evil »

laik1981 wrote: 24/01/2021 15:58 I bila je zeznuta svih ovih prethodnih decenija, ali smo je iz nekog razloga ignorisali i slali djecu u skolu.. Citavo vrijeme smo bili potencijalne ubice svoje djece jer smo ih slali u skole i vrtice.. Sram da nas bude, kako smo samo neodgovorni..
Niko ne spori da je uvijek bila opasna, samo uz jednu razliku gripu imamo pod nekakvom vrstom kontrole sa vakcinama. Kao što ćemo djecu slati u školu i sa kovidom kad dobijemo kontrolu nad virusom, za sada je nemamo još. Ne vidim potrebu da se nad smrti jednog djeteta lijepi smrt drugog samo da bi se kao dokazalo da je to bilo i prije, može se pogrešno razumijeti.
Naslovnica

#1627 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

Mogy87 wrote: 24/01/2021 16:43
Naslovnica wrote: 24/01/2021 16:41
Mogy87 wrote: 24/01/2021 16:34
Mislim da je moj doprinos u stvarnom zivotu daleko vazniji od ovog na forumu.

Ponovo te pitam: zasto se na vijest o smrti djeteta od 11 godina postavlja link na clanak o tragicnoj smrti druge djece? Koja je svrha?
I ja isto to mislim, da je tvoj doprinos u stvarnom životu daleko važniji od ovog na forumu. To bar nije teško postići. 8-)
A što se tiče linkova, pitaj tog što ih je postavio, nemoj mene, otkud ja znam zašto ih je postavio. Nisam u stanju čitati tuđe misli.
Mene nimalo ne asocira na bilo kakav pokušaj relativizacije ili čega sličnoga.
Pitala sam, nece da odgovori.
Nego, zasto si advokat drugom forumasu? Mislis da nije u stanju sam da odgovara?
Mislim da ti je odgovorio, a ako nije - sram ga bilo.
Ako misliš da sam advokat drugom forumašu, u pravu si.
Da li je to neki problem?
Reci mi da znam.
simbabimba

#1628 Re: COVID i škola?

Post by simbabimba »

Ako pokrenu "regularnu" nastavu napravice isti haos kao i u septembru, vec u oktobru su svi (osim malih 1-4 razred) presli na online nastavu. Ne mogu da vjerujem da nisu(mo) nista naucili. Cijela Evropa se zatvara, uvodi policijski sat zbog treceg vala novog virusa (informacije o novom nam daju na kapaljku a samo sto kineske zidove nisu podigli na granicama), spustaju avio sapbracaj otkazuju sve letove u toku Feb, a mi razmisljamo o "normalizaciji nastave i zovota". Trenutna poboljsana situacija se moze zahvaliti upravo cinjenici da nema fluktuacije ljudi (kroz zatvorene susjedne nam granice) ali i cinjenicu da je izgleda vecina nase populacije prebolila virus (ovako ili onako).
Kako god, kod nas je uvijek vise srece nego pameti i struke. Nikakve pouzdane podatke ni o cemu nemamo, masa ljudi je bolovala (i umirala) kod kuce. Nemamo pojma koliko je djece prebolovalo, nikakve argumente mi nemamo, osim sto se pravimo pametni a realno pojma nemamo, uzas...
Naslovnica

#1629 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

red evil wrote: 24/01/2021 16:48
laik1981 wrote: 24/01/2021 15:58 I bila je zeznuta svih ovih prethodnih decenija, ali smo je iz nekog razloga ignorisali i slali djecu u skolu.. Citavo vrijeme smo bili potencijalne ubice svoje djece jer smo ih slali u skole i vrtice.. Sram da nas bude, kako smo samo neodgovorni..
Niko ne spori da je uvijek bila opasna, samo uz jednu razliku gripu imamo pod nekakvom vrstom kontrole sa vakcinama. Kao što ćemo djecu slati u školu i sa kovidom kad dobijemo kontrolu nad virusom, za sada je nemamo još. Ne vidim potrebu da se nad smrti jednog djeteta lijepi smrt drugog samo da bi se kao dokazalo da je to bilo i prije, može se pogrešno razumijeti.
Ako djeca ne idu u školu pod izgovorom njihove sigurnosti, onda smo promašili cijelu loptu.
Mogy87

#1630 Re: COVID i škola?

Post by Mogy87 »

Plus jos jedna vrlo bitna cinjenica: za gripu znamo koliko ubija bez ikakvih mjera (zivot ide normalno, skola, posao, javni prevoz), maske se ne nose, samo odredjeni dio populacije se vakcinise.

Za COVID nismo imali takav "eksperiment". Svaka mjera, ma koliko banalna bila (pranje ruku, maska od prije 5 dana) koliko toliko usporavaju sirenje virusa, tako da njegov puni "zamah" nismo imali priliku vidjeti. I nadam se da necemo.
Naslovnica

#1631 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

simbabimba wrote: 24/01/2021 16:49 Ako pokrenu "regularnu" nastavu napravice isti haos kao i u septembru, vec u oktobru su svi (osim malih 1-4 razred) presli na online nastavu. Ne mogu da vjerujem da nisu(mo) nista naucili. Cijela Evropa se zatvara, uvodi policijski sat zbog treceg vala novog virusa (informacije o novom nam daju na kapaljku a samo sto kineske zidove nisu podigli na granicama), spustaju avio sapbracaj otkazuju sve letove u toku Feb, a mi razmisljamo o "normalizaciji nastave i zovota". Trenutna poboljsana situacija se moze zahvaliti upravo cinjenici da nema fluktuacije ljudi (kroz zatvorene susjedne nam granice) ali i cinjenicu da je izgleda vecina nase populacije prebolila virus (ovako ili onako).
Kako god, kod nas je uvijek vise srece nego pameti i struke. Nikakve pouzdane podatke ni o cemu nemamo, masa ljudi je bolovala (i umirala) kod kuce. Nemamo pojma koliko je djece prebolovalo, nikakve argumente mi nemamo, osim sto se pravimo pametni a realno pojma nemamo, uzas...
Zatvorene susjedne granice?
Gdje ti živiš bogati?
laik1981

#1632 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

Nema potrebe da se lijepe bilo kakve smrti na temi covid i skola jer je to najobicniji i najeftiniji pokusaj dizanja panike, a vakcinisalo se na gripu nekih 5% stanovnistva od koji je vjerovatno 0,001% djece i svake godine u skolama i vrticima imamo epidemije gripe koja je za djecu puno opasnija od covida. I gdje su vam ti pozivi na oprez iz proslosti? Citiraj mi samo jedan post iz tog perioda kojim upozoravate na opasnosti od gripe za djecu..
Last edited by laik1981 on 24/01/2021 17:02, edited 2 times in total.
red evil

#1633 Re: COVID i škola?

Post by red evil »

Naslovnica wrote: 24/01/2021 16:51
Ako djeca ne idu u školu pod izgovorom njihove sigurnosti, onda smo promašili cijelu loptu.
Pa i radi toga, u drugim država su djeca imala pretjeranu reakciju imunog sistema ali najviše zbog zaustavljanja širenja virusa. Mada su postojale razne studije koje su govorile da djeca ne prenose toliko virus pa da prenose a koliko vidimo novi sojevi sad više pogađaju djecu u odnosu na starije.

@Mogy87 baš tako, nismo još vidjeli pravu snagu virusa, ove mjere ga usporavaju.
Naslovnica

#1634 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

red evil wrote: 24/01/2021 17:01
Naslovnica wrote: 24/01/2021 16:51

Pa i radi toga, u drugim država su djeca imala pretjeranu reakciju imunog sistema ali najviše zbog zaustavljanja širenja virusa. Mada su postojale razne studije koje su govorile da djeca ne prenose toliko virus pa da prenose a koliko vidimo novi sojevi sad više pogađaju djecu u odnosu na starije.

@Mogy87 baš tako, nismo još vidjeli pravu snagu virusa, ove mjere ga usporavaju.
Koliko je to djece (do 18 godina) u BiH umrlo od COVID-19, mora postojati neka statistika?!
Škole (u KS) nismo zatvorili zbog klinaca nego zbog sebe.
Na stranu to što se nastava u većini kantona i u RS odvijala u školskim klupama, uz mjere zaštite.
:thumbup:
red evil

#1635 Re: COVID i škola?

Post by red evil »

Naslovnica wrote: 24/01/2021 17:05 Koliko je to djece (do 18 godina) u BiH umrlo od COVID-19, mora postojati neka statistika?!
Na stranu to što se nastava u većini kantona i u RS odvijala u školskim klupama, uz mjere zaštite.
Ne znam koliko ih je umrlo. U mom kantonu je bila kombinovana nastava, veliki teret i roditeljima i djeci i nastavnicima/profesorima.
Naslovnica

#1636 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

red evil wrote: 24/01/2021 17:15
Naslovnica wrote: 24/01/2021 17:05 Koliko je to djece (do 18 godina) u BiH umrlo od COVID-19, mora postojati neka statistika?!
Ne znam koliko ih je umrlo. U mom kantonu je bila kombinovana nastava, veliki teret i roditeljima i djeci i nastavnicima/profesorima.
Reći ću ti ja - nije umrlo niti jedno.
Zar ne misliš da bi to već bilo korišteno u svakodnevnoj komunikaciji da je slučaj.
Samo za zapisnik:
Undernutrition is a contributory factor in the death of 3.1 million children under five every year.

Fuj.
simbabimba

#1637 Re: COVID i škola?

Post by simbabimba »

Naslovnica wrote: 24/01/2021 16:52
simbabimba wrote: 24/01/2021 16:49 Ako pokrenu "regularnu" nastavu napravice isti haos kao i u septembru, vec u oktobru su svi (osim malih 1-4 razred) presli na online nastavu. Ne mogu da vjerujem da nisu(mo) nista naucili. Cijela Evropa se zatvara, uvodi policijski sat zbog treceg vala novog virusa (informacije o novom nam daju na kapaljku a samo sto kineske zidove nisu podigli na granicama), spustaju avio sapbracaj otkazuju sve letove u toku Feb, a mi razmisljamo o "normalizaciji nastave i zovota". Trenutna poboljsana situacija se moze zahvaliti upravo cinjenici da nema fluktuacije ljudi (kroz zatvorene susjedne nam granice) ali i cinjenicu da je izgleda vecina nase populacije prebolila virus (ovako ili onako).
Gdje ti živiš bogati?
A gdje TI zivis, Boga ti?
Naslovnica

#1638 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

simbabimba wrote: 24/01/2021 18:53
Gdje ti živiš bogati?
Prvo ti meni odgovori pa ću ja tebi.
akcija007

#1639 Re: COVID i škola?

Post by akcija007 »

U ratu smo zavrsili 4 razreda skole pa niko od nas nije ostao glup i neobrazovan. Jednom u 7-15 dana u podrumu kod uciteljice i to je to. A sada uz online nastavu svaki dan dize se halabuka. Koji god model da se izabere opet ne valja.
Mislim da su djeca - skolarci asimptomatski prijenosnici virusa. Nisu oni problem vec kad prenesu svojim roditeljima ili bakama i dedama
Naslovnica

#1640 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

akcija007 wrote: 24/01/2021 19:23 U ratu smo zavrsili 4 razreda skole pa niko od nas nije ostao glup i neobrazovan. Jednom u 7-15 dana u podrumu kod uciteljice i to je to. A sada uz online nastavu svaki dan dize se halabuka. Koji god model da se izabere opet ne valja.
Mislim da su djeca - skolarci asimptomatski prijenosnici virusa. Nisu oni problem vec kad prenesu svojim roditeljima ili bakama i dedama
Itekako su ljudi ostali glupi i neobrazovani.
Na ETF-u kolege nisu znali kako se izračunava kvadrat zbira, da ne pričam dalje. Nikada mi nije bilo jasno kako su se upisali...dok nisam skontao neke stvari u životu.
Na stranu to što je rat odavno završen, a posebno činjenica da je u većini kantona i RS-u nastava išla uz mjere zaštite.
Hajde sada još napišite da su djeca kriva za mrtve u novembru. Samo nemojte zaboraviti kada je počela on-line nastava u KS.
simbabimba

#1641 Re: COVID i škola?

Post by simbabimba »

Naslovnica wrote: 24/01/2021 19:07

Gdje ti živiš bogati?
Ovako dubokoumnu konverzacije ne dozivih od vrtica. :run: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Naslovnica

#1642 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

simbabimba wrote: 24/01/2021 19:41
Naslovnica wrote: 24/01/2021 19:07

Ovako dubokoumnu konverzacije ne dozivih od vrtica. :run: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ako tebi ima išta dubokoumno u ovome, onda ti vjerujem. :thumbup:
Zoya

#1643 Re: COVID i škola?

Post by Zoya »

Image

:-D ovako nekako
dust71000

#1644 Re: COVID i škola?

Post by dust71000 »

akcija007 wrote: 24/01/2021 19:23 U ratu smo zavrsili 4 razreda skole pa niko od nas nije ostao glup i neobrazovan. Jednom u 7-15 dana u podrumu kod uciteljice i to je to. A sada uz online nastavu svaki dan dize se halabuka. Koji god model da se izabere opet ne valja.
Ja sam samo jedno polugodište išao u podrumsku školu a i to skoro svaki dan. Ostalo sam išao normalno u školu, osim pred raspust '95 tokom pokusaja deblokade kada smo isto imali prekid od 2 mjeseca otprilike. I onaj najgori period april-septembar '92 kad nastave nije bilo nikako. Ostavilo je to sve itekakve posljedice.
Naslovnica

#1645 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

Izgleda da se u Hrvatskoj učenici viših razreda osnovne vraćaju u škole od 01.feb, umjesto dosadašnje on-line nastave.
MUNAFIK

#1646 Re: COVID i škola?

Post by MUNAFIK »

Ovi sto tvrde da su nam granice zatvorene i da ljudi nisu dolazili u BIH pa da se radi toga smanjuje broj zaraznih taj stvarno ima problema sa realnoscu...

Pa za praznike svi oni koke ja licno znam da su vani i da dolaze inace u BiH dosli su i sada... Hodalo se, druzilo, rodbina se obilazila i sve se dobro zacinilo kucnim dernecima za Novu godinu... U kucama, stanovima, vikendocama, apartmanima i kafanama dobro se dernecilo u velikim grupama i to 2..3 dana...

I evo nas sa smanjenim brojem zarazenih 25 dana nakon toga :izet:
malocvijece

#1647 Re: COVID i škola?

Post by malocvijece »

Zoya wrote: 24/01/2021 20:58 Image

:-D ovako nekako
Za dvije godine sam ova treća slika :lol:
A što se tiče online nastave, bilo je gore :run: :lol:
Naslovnica

#1648 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

https://source.ba/clanak/BiH/553948/Poc ... -35-minuta

Počelo drugo polugodište u ZDK, školski čas umjesto 30 traje 35 minuta

Drugo polugodište u Zeničko-dobojskom kantonu jutros je počelo i u osnovnim i srednjim školama u kojima se nastava odvija po nastavnom planu i programu na bosanskom jeziku.Prošlog je ponedjeljka nastava počela u Katoličkom školskom centru "Sveti Pavao" u Zenici te Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, dok je još 11. janaura drugo polugodište počelo u osnovnim i srednjim školama u općinama Usora i Žepče, u kojima je obrazovanje u nadležnosti lokalnih zajednica te u kojima se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Medresa "Osman ef. Redžović" u Velikom Čajnu kod Visokog također je počela 11. januara.

- Svim smo školama poslali Uputstvo za odvijanje nastave u drugom polugodištu, u kojem smo naveli da se, u skladu s poboljšanom epidemiološkom situacijom, mogu vratiti klasičnom modelu izvođenja nastave. To znači da se učenici trebaju vratiti u školske klupe i prostore, a samo tamo gdje, zbog prostora ili drugog razloga, nije moguće nastavu odvijati u školama, da se i dalje može primjenjivati online model - kazao je u izjavi za Fenu resorni ministar obrazovanja tog kantona Spahija Kozlić.

On napominje da će online nastava, uz korištenje platforme "Office 365", a koju su kao donaciju dobili od Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, biti rezervisana za konsultacije.

- U drugom smo polugodištu trajanje školskog časa povećali sa 30 na 35 minuta, dok su iz visočke medrese tražili da školski čas traje 45 minuta. Oni će dobiti saglasnost, jer se radi o internatskom modelu, odnosno njihovi su učenici stalno prisutni u školi i internatu - napominje ministar Kozlić.

Uputstvom koje su odaslali školama, napominje, navedeno je i kako se sjednice školskih odbora, nastavničkih vijeća, ali i roditeljski sastanci, također trebaju održavati po klasičnom modelu. Ministarstvo će, najavljuje ministar Kozlić, tokom sedmice pratiti situaciju te imati više podataka o uspješnosti povratka na klasični model odvijanja nastave u tom kantonu.

(Fena)
Naslovnica

#1649 Re: COVID i škola?

Post by Naslovnica »

https://avaz.ba/kantoni/sarajevo/626331 ... lske-klupe

UPUTILI OTVORENO PISMO

Dio roditelja u KS ne želi da se djeca vrate u školske klupe

Peticija sa zadnjim upisima od 15.09.2020.
Evo maloprije neko dodao 3 upisa sa današnjim danom.
Čime se oni bave...
laik1981

#1650 Re: COVID i škola?

Post by laik1981 »

Naslovnica wrote: 25/01/2021 12:52 https://avaz.ba/kantoni/sarajevo/626331 ... lske-klupe

UPUTILI OTVORENO PISMO

Dio roditelja u KS ne želi da se djeca vrate u školske klupe

Peticija sa zadnjim upisima od 15.09.2020.
Evo maloprije neko dodao 3 upisa sa današnjim danom.
Čime se oni bave...
U prvom polugodistu je kod djece koja su isla kombinovano postojala opcija da idu iskljucivo online.. Ostaviti i dalje tu opciju, tako da roditelji koji ne zele slati djecu u skolu to i ne moraju.. Ako uvedu i za starije neki kombinovani sistem ili ih vrate skroz u skolske klupe i tu treba ostaviti opciju za one koji ne zele.. Nikoga ne treba ni na sta primoravati..
Locked