ExNihilo wrote: ↑19/01/2021 23:26
dale cooper wrote: ↑19/01/2021 22:36
ExNihilo wrote: ↑19/01/2021 22:22
Čekaj, prvo Bošku Buhi kažeš kako pod ostacima patrijarhata na Zapadu ne misliš na Weinsteina, a sad ipak misliš?
Kakve veze ima da li studentica pokušava izvući neku korist od profesora? Zašto razdvajaš zlostavljanje od takve eventualne namjere? Da li trebamo, tada, isti princip primijeniti na holivudskim glumicama: ako su imale koristi od Weinstena, znači da nisu zlostavljane? Kakav autogol.
Ne, to što kažem da su razlozi individualni ne znači da su relativni. Razlozi su jasni, ali ne i općedruštveni niti se mogu podvesti pod jedan razlog prepisan iz ideološkog pamfleta.
Ne, ja sam Bošku rekao da u prvobitnom odgovoru nisam mislio konkretno na Weinsteina, ali onda sam se osvrnuo i na njega.
Ne razdvajam, ali ne mogu da se ne pitam da li je to prava namjera u slučaju koji opisuješ. Posebice pošto profesor takve neželjene
ponude može lako odbiti i prijaviti i kazniti tu studenticu pošto je on autoritet u ovom slučaju. Ne da opravdavam ponašanje studentice.
Weinsten je sa druge strane koristio moć i poziciju u svrhu seksualnog zlostavljanja. Nisu se one njemu nudile, nego ih je on ucjenjivao
da ako ne bude seksa neće biti ništa ni od uloge u filmu ili slično. Većinu njih nije ni pitao nego im je prijetio okončanjem karijere
ako šta kažu.
Pa ako su razlozi jasni, koji su to? Dobro, nije jedan, ali šta sve utiče na to da se stvori okružje gdje je dopušteno masovno seksualno
zlostavljanje i zašto se o njemu ne govori nego se obeshrabruju žrtve da to prijave?
Pa dobro, zašto onda, kada te Boško pitao kakve veze ima Weinstein s patrijarhatom, nisi objasnio kakve veze ima, umjesto što si napisao kako nisi mislio na njega?
Nisi mi odgovorio na ovo pitanje vezano za studenticu. Čak i da korist zaista jeste bila namjera studentice, zašto to nije zlostavljanje?
Weinstein možda i jeste nekoga ucjenjivao, ali da to nije bilo pravilo pokazuje knjige Rose McGowan u kome ova detajno opisuje šta i kako. Uostalom, većina djevojaka, Rose included, tvrdila je kako su apsolutno svi u industriji bili upoznati da detaljima tog zlostavljanja, tako da priča o okončanju karijere ako kome kažu baš i nema smisla.
Ali sve to i nije toliko bitno za ovu temu, bitno je: zašto odvojiti zlostavljanje od koristi? Pa imao je i Weinsten koristi od toga da mu one igraju u filmovima, a one pogotovo. Je li time zlostavljanje manje zlostavljanje?
Kako rekoh više puta, razlozi seksualnog zlostavljanja se
ne mogu objasniti metarazlogom, odnosno babarogom. Ni babarogom patrijarhata niti bilo kojom drugom babarogom. Ljudi seksualno zlostavljaju iz niza razloga: jer su žrtva ili počinitelj neuračunljivi (e.g. dejstvo alkohola ili droge), zlostavljaju jer su na poziciji moći ili da provociraju autoritet osobe na poziciji moći, zlostavljaju iz osvete, zlostavljaju jer imaju poremećaje ličnosti ili kliničke seksualne devijacije, zlostavljaju jer su rat i anarhija, zlostavljaju jer postoje kulturološki faktori gdje se na takve stvari ne gleda blagonaklono, zlostavljaju uslijed predrasuda i seksizma, i tako dalje u nedogled.
Svesti sve ove i druge razloge pod patrijarhat (ili ma koju babarogu) je potpuno suludo i lišeno zdravog razuma.
Objasnio sam kasnije, a ponovio sam to i tebi. Ima veze jednim dijelom, onim koji se odnosi na viziju muškosti koja je utemeljena u
patrijarhatu. Nadam se da ti to više neću morati ponavljati, jer se možeš komotno i sam vratiti i pročitati.
To što su svi znali čini ovu stvar još gorom. Grozno je i što je trebalo toliko godina da stvar sazrije i da broj prijava protiv njega
bude toliki da se više jednostavno nije moglo tolerisati. Pitanje je koliko bi bilo koja od glumica mogla uraditi da ga je prijavila
u vrijeme kada su se zlostavljanja desila. Govorim to uzimajući u obzir ogromnu mašineriju koju je Weinstein imao na raspolaganju.
Pa dovraga, lik je unajmljivao i black ops za neke prljave poslove. Weinstein je imao duplu korist nažalost. Seksualno je zlostavljao
žene koje su mu donosile novac.
U slučaju koji si ti opisao nije apsolutno jasno da je seksualno zlostavljanje cilj tih provokacija studentice. I ako jeste ona
je tu u gubitničkoj poziciji jer rizikuje prijavu, potencijalno izbacivanje sa fakulteta, ali i kaznenu prijavu. Posebice zato
što je to, ako sam dobro razumio, to uradila i javno. Kakva je bila reakcija profesora na to, kako je to shvatio, da li ju je prijavio
ako se osjetio napastvovanim? Te stvari ne treba tolerisati bez obzira ko je u pitanju.
Pojedinačni razlozi su različiti, ali ako se sjećaš ti si prvobitno govorio o društvenim normativima koji dovode do toga da je recimo
nasilje nad muškarcima nešto čime se treba pohvaliti pa su stoga i prijava i ćutanje sramota. Isto kao što je društveni normativ
kod zlostavljanja žena sramota i ćutanje. Ono što je moja poenta je da ti društveni normativi vuku svoje korijene upravo iz sistema
vrijednosti koji je najzastupljeniji na ovim prostorima odnosno iz patrijarhata.