Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dale cooper

#14626 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Niemand wrote: 19/01/2021 19:11
dale cooper wrote: 19/01/2021 18:28

Nije mahala ni prije pedeset godina, a ni danas govorila da se umjetnice seksualno iskorištavaju, nego je govorila da su kurve i prostitutke
jer se bave zanimanjima kao što su gluma, muzika itd.
Hasija boric je napisala:
Dramski studio bio je kloaka, leglo seksualnog zlostavljanja učenica i učenika, samo na podmukliji i sofisticiraniji način, što bi rekli nadrealisti: Njegove metode su perfidnije, on te prvo ponudi cigarom, pa te onda razbije.
Ako su seksualno iskoristavane, a danas tvrde da jesu, dok su tada tvrdile da su to samo lazi i predrasude, nije da je ta ista polupismena mahala sjela i kontala sto ti uopste trpis to sve i jos ubjedjujes druge kako to nije istina, vec je sebi pojednostavila-pa eto, kurva. Prosto.

Citav svijet glume ima isti problem, bez obzira na drzave i razvijenost tih drzava il evo i raznih sistema il vremena, i to isti onaj problem zbog kojih je taj svijet uopste i pratio los glas. Al je do loseg glasa, sve ove godine, ne do tog svijeta.

Ja nemam odgovor niti rjesenje, al rekla bih da ga ni ostatak svijeta nema.
Seksualno iskorištavanje i kurvaluk nije jedna te ista stvar. Izvini, ali nema te logike kako neko može to na taj način pojednostaviti
i poistovjetiti.

Druga stvar je da Hasija govori o vremenima kada se još gore bilo usprotiviti ili dignuti glas, jer ako si to uradio protiv pogrešne
osobe mogao si snositi ozbiljne posljedice.
The 51st State

#14627 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

procita li koji clanak sto sam posto kako feministice silovase maloljenike? nece ti kruna sa glave spasti
Mali_Vuk

#14628 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Mali_Vuk »

I što mi je još na kvadrat gadno, kad vidim ko sve sada istrčava da brani mlade umjetnice

Dragan Marinković Maca iznio stravične detalje o iskustvima mladih glumica: Te pijane džukele…

Drama koju je preživjela srbijanska glumica Milena Radulović nakon što je sa 17 godina više puta, kako je ona navela, navodno silovao čuveni reditelj Miroslav Aleksić, otvorila je mnoge rane!

Ova mlada žena riješila da ispriča svoju stranu priče o Aleksiću, koji je, kako se sumnja, pored Milene silovao navodno i još nekoliko učenica iz svoje škole.

O ovom pitanju oglasio se i glumac Dragan Marinković Maca:

“Da su te djevojčice koje se bave glumom i završavaju glumu izložene takvim ljudima jeste istina.

Bio sam prisutan više puta kada su dobile takav poziv da dođi na ‘kasting’, od strane polupijanih kolega i pijanih džukela”, oštro je prokomentarisao Maca u emisiji “Premijera vikend specijal”.

“Glumci, veliki šmekeri, kad bih rekao ime, vidjeli biste šta je skandal. Zovu da dođu u kafanu na kasting. To je normalno, bez srama. Bio sam prisutan kad je jedna moja koleginica imala takav poziv od jedna popularne osobe i veoma bitne u našem svijetu. To postoji, nema laži. To nije rijetkost, nažalost. Tako je i u svijetu mode, manekenstva, u svijetu glume, to je tako.

Ja tog čovjeka ne znam, ali ne razumijem šta se čeka, morate biti spremni na sve. Bilo je profesora na mojoj akademiji koji su bili bahati, imali su nepedagoški odnos prema svojim studentima, to je jednostavno tako. Glumci, kultura, to nema veze, ne mora biti. Živimo u svijetu lažnog morala, predrasuda, okruženi smo time i to je činjenica i nije od jučer. Od zapošljavanja, pozorišta, filma, mode, revija, svuda možeš naletjeti na budale koje vas uslovljavaju odlaskom u krevetu da bi profitirao. Mi smo još patrijarhalno društvo, ja to nisam doživio, imao sam nekih nepristojnih ponuda, ali ne uslovljavanje. Postoji milion i jedan način, ne mora biti samo seksualna neravnopravnost, te sekcije te uslovljavaju da bi negdje igrao, radio, to je fakat i činjenica, to je nažalost normalna pojava, bio sam prisutan i znam milion slučajeva”, kazao je Marinković.
A poslušajte ovo

Ili ono kad lupa nepoznate žene prolaznice po stražnjici i od toga pravi emisiju. Čini mi se da ga je jedna i tužila zbog toga, ne mogu se tačno sjetiti. Davno bilo.

Ne znam jel ovo oftopičarenje sada, ali vi ste prvi počeli :D
dale cooper

#14629 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote: 19/01/2021 19:21
dale cooper wrote: 19/01/2021 18:38
ExNihilo wrote: 19/01/2021 16:25

Da svako od vas, ženskih s ove teme, upita sebi najbližeg muškarca/brata/oca/prijatelja/sina da li je ikada iskusio seksualno uznemiravanja ili zlostavljanje, vjerovatno ne biste bile zaprepaštene. Ne zato što se muškarcima isto ne dešava, nego zato što stigma seksualnog zlostavljanja, zbog koje zlostavljane žene često ćute, kod muškaraca poprima još maligniji oblik: time se moraš ponositi.

Ako muškarca određena žena neprimjereno dodiruje ili koristi jezik zlostavljanja, društveni normativ kaže da se time valja pohvaliti, pa su sramota i prijava i ćutanje. Time želim reći da seksualno zlostavljanje nije problem koji pogađa samo žene, niti ga takvim treba predstavljati, što se negdje da isčitati iz tvog upisa, zato što se na taj način samo pospješuje normativ o kome gore govorim.

Ja sam, recimo, lično svjedočio studenticama koje profesorima komuniciraju seksualne insinuacije, ali i nešto konkretnijim oblicima invazije privatnosti gdje su muškarci morali upotrijebiti fizičku silu da zaustave neprimjereno dodirivanje. Dakle, seksualno zlostavljanje je problem kao takvo, nije specifikum jednog spola, niti ga uvijek provode oni koji su na poziciji moći, nego je ponekad baš usmjereno ka onima na poziciji moći, vjerovatno kao subverzivni oblik propitkivanja autoriteta.

Na nekoj od prethodnih stranica Bloo spominje kako komentari muškog dijela populacije na vijesti da nastavnice ponekad iskoriste maloljetnike budu nešto kao "joj, što nije mene". Ko u tome vidi "nezrele dječake", a ne vidi društvenu metastazu istog onog ćutanja žena nakon što budu zlostavljane, neka onda ne pita zašto žene ćute kada su zlostavljane. A pogotovo objašnjava.
Čestitam...upravo si detektovao zašto je patrijarhat uteg oko vrata kako ženama tako i muškarcima. Jer isti društevni normativ koji
diktira ženama da je silovanje sramota i da te treba da ćute o tome također diktira i muškarcima da nikada ne mogu priznati
seksualno zlostavljanje nad sobom jer predstavlja slabost i čini ih manje muškarcima.
Terminologija kojom politike identiteta barataju, prema kojima je patrijarhat babaroga feminizma, dok su konzervativne struje babaroga LGBT pokreta, a bijela supremacija babaroga pokreta za rasnu jednakost, baš onako kako je buržoazija nekada bila babaroga proletarijata, pa je ta simplificirana marksistička dinamika prepisana na politike identiteta, predstavlja reduciranu sliku stvarnosti na koju ja ne pristajem.

Ove djevojke koje su zlostavljane u umjetničkim školama, ako se zlostavljanje dokaže pred nadležnim sudovima, dio su istog društva kao djevojka koju ranije spominjem, a koja profesoru komunicira seksualne insinuacije. Pa ako je patrijarhat kriv za prvo zlostavljaje, onda je kriv i za drugo, što je samo po sebi apsurdno. Seksualno zlostavljanje je seksualno zlostavljanje, i ne treba mu ideološki obojen naziv.

Jesmo li mi u prosjeku konzervativno i patrijarhalno društvo? Apsolutno jesmo, ali California (Hollywood) je hiperliberalno društvo pa im se opet desio Weinstein. Što znači da konzervativno društvo, samo po sebi, nije problem, kao što liberalno društvo, samo po sebi, nije rješenje, koliko god ideologija forsirala takvu pojednostavljenu sliku svijeta, problem ima svoje ime: seksualno zlostavljanje.

Insistiranjem na priči o patrijarhatu (i sličnim pričama) mi pristajemo na binarni mi vs. oni narativ zbog koga se i dešava da sve što nije unutar te matrice prolazi ispod žita, poput primjera koje sam gore naveo. Svako je slobodan izabrati vlastiti sistem vrijednosti, bio on liberalan ili konzervativan, ne postoji metar koji će izmjeriti koji sistem vrijednosti je bolji, ali niko nije slobodan zlostavljati druge ili stigmatizirati one koji su zlostavljani.
Konzervatizam, bijela supremacija sve vuku svoje ideologije iz patrijarhata koji opet ima svoje temelje ugrađene u religijama i religijskim
ideologijama. Sve su to stvari koje imaju isti izvor. Pogledaj koje su najjače organizacije na Balkanu...u recimo Srbiji i Hrvatskoj.

Naravno da je svako seksualno zlostavljanje loše, ali treba i utvrditi koje su tačno stvari dovele do toga i zašto je za jedne sramota,
a za druge slabost priznati nešto što nije tvoja krivica. Zašto ovdašnji društveni normativi diktiraju to?

Zapad jeste liberalniji i sekularniji, ali se nije u potpunosti riješio okova patrijarhata i religije. Posebice muškarci koji se mahom
vode još uvijek istim šablonima kada su u pitanju muževnost i iskazivanje istog.
The 51st State

#14630 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Mali_Vuk wrote: 19/01/2021 19:36 I što mi je još na kvadrat gadno, kad vidim ko sve sada istrčava da brani mlade umjetnice

Dragan Marinković Maca iznio stravične detalje o iskustvima mladih glumica: Te pijane džukele…

Drama koju je preživjela srbijanska glumica Milena Radulović nakon što je sa 17 godina više puta, kako je ona navela, navodno silovao čuveni reditelj Miroslav Aleksić, otvorila je mnoge rane!

Ova mlada žena riješila da ispriča svoju stranu priče o Aleksiću, koji je, kako se sumnja, pored Milene silovao navodno i još nekoliko učenica iz svoje škole.

O ovom pitanju oglasio se i glumac Dragan Marinković Maca:

“Da su te djevojčice koje se bave glumom i završavaju glumu izložene takvim ljudima jeste istina.

Bio sam prisutan više puta kada su dobile takav poziv da dođi na ‘kasting’, od strane polupijanih kolega i pijanih džukela”, oštro je prokomentarisao Maca u emisiji “Premijera vikend specijal”.

“Glumci, veliki šmekeri, kad bih rekao ime, vidjeli biste šta je skandal. Zovu da dođu u kafanu na kasting. To je normalno, bez srama. Bio sam prisutan kad je jedna moja koleginica imala takav poziv od jedna popularne osobe i veoma bitne u našem svijetu. To postoji, nema laži. To nije rijetkost, nažalost. Tako je i u svijetu mode, manekenstva, u svijetu glume, to je tako.

Ja tog čovjeka ne znam, ali ne razumijem šta se čeka, morate biti spremni na sve. Bilo je profesora na mojoj akademiji koji su bili bahati, imali su nepedagoški odnos prema svojim studentima, to je jednostavno tako. Glumci, kultura, to nema veze, ne mora biti. Živimo u svijetu lažnog morala, predrasuda, okruženi smo time i to je činjenica i nije od jučer. Od zapošljavanja, pozorišta, filma, mode, revija, svuda možeš naletjeti na budale koje vas uslovljavaju odlaskom u krevetu da bi profitirao. Mi smo još patrijarhalno društvo, ja to nisam doživio, imao sam nekih nepristojnih ponuda, ali ne uslovljavanje. Postoji milion i jedan način, ne mora biti samo seksualna neravnopravnost, te sekcije te uslovljavaju da bi negdje igrao, radio, to je fakat i činjenica, to je nažalost normalna pojava, bio sam prisutan i znam milion slučajeva”, kazao je Marinković.
A poslušajte ovo

Ili ono kad lupa nepoznate žene prolaznice po stražnjici i od toga pravi emisiju. Čini mi se da ga je jedna i tužila zbog toga, ne mogu se tačno sjetiti. Davno bilo.

Ne znam jel ovo oftopičarenje sada, ali vi ste prvi počeli :D
cirkus, lik koji je lozio prolaznike za cvaju da fataju zene za pozadinu
dale cooper

#14631 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

The 51st State wrote: 19/01/2021 19:26 procita li koji clanak sto sam posto kako feministice silovase maloljenike? nece ti kruna sa glave spasti
Preskačem tvoje i Morning Starove postove. Dojadili ste mi. :mrgreen:
The 51st State

#14632 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

dale cooper wrote: 19/01/2021 19:51
The 51st State wrote: 19/01/2021 19:26 procita li koji clanak sto sam posto kako feministice silovase maloljenike? nece ti kruna sa glave spasti
Preskačem tvoje i Morning Starove postove. Dojadili ste mi. :mrgreen:
posteno ali ni eho komora ne ljava, sve intrigantne stvari postam :D
Last edited by The 51st State on 19/01/2021 19:53, edited 1 time in total.
vjeshalica

#14633 Re: Danasnji "feminizam"

Post by vjeshalica »

Image
ExNihilo

#14634 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

dale cooper wrote: 19/01/2021 19:48
dale cooper wrote: 19/01/2021 18:38

Čestitam...upravo si detektovao zašto je patrijarhat uteg oko vrata kako ženama tako i muškarcima. Jer isti društevni normativ koji
diktira ženama da je silovanje sramota i da te treba da ćute o tome također diktira i muškarcima da nikada ne mogu priznati
seksualno zlostavljanje nad sobom jer predstavlja slabost i čini ih manje muškarcima.
Terminologija kojom politike identiteta barataju, prema kojima je patrijarhat babaroga feminizma, dok su konzervativne struje babaroga LGBT pokreta, a bijela supremacija babaroga pokreta za rasnu jednakost, baš onako kako je buržoazija nekada bila babaroga proletarijata, pa je ta simplificirana marksistička dinamika prepisana na politike identiteta, predstavlja reduciranu sliku stvarnosti na koju ja ne pristajem.

Ove djevojke koje su zlostavljane u umjetničkim školama, ako se zlostavljanje dokaže pred nadležnim sudovima, dio su istog društva kao djevojka koju ranije spominjem, a koja profesoru komunicira seksualne insinuacije. Pa ako je patrijarhat kriv za prvo zlostavljaje, onda je kriv i za drugo, što je samo po sebi apsurdno. Seksualno zlostavljanje je seksualno zlostavljanje, i ne treba mu ideološki obojen naziv.

Jesmo li mi u prosjeku konzervativno i patrijarhalno društvo? Apsolutno jesmo, ali California (Hollywood) je hiperliberalno društvo pa im se opet desio Weinstein. Što znači da konzervativno društvo, samo po sebi, nije problem, kao što liberalno društvo, samo po sebi, nije rješenje, koliko god ideologija forsirala takvu pojednostavljenu sliku svijeta, problem ima svoje ime: seksualno zlostavljanje.

Insistiranjem na priči o patrijarhatu (i sličnim pričama) mi pristajemo na binarni mi vs. oni narativ zbog koga se i dešava da sve što nije unutar te matrice prolazi ispod žita, poput primjera koje sam gore naveo. Svako je slobodan izabrati vlastiti sistem vrijednosti, bio on liberalan ili konzervativan, ne postoji metar koji će izmjeriti koji sistem vrijednosti je bolji, ali niko nije slobodan zlostavljati druge ili stigmatizirati one koji su zlostavljani.
Konzervatizam, bijela supremacija sve vuku svoje ideologije iz patrijarhata koji opet ima svoje temelje ugrađene u religijama i religijskim
ideologijama. Sve su to stvari koje imaju isti izvor. Pogledaj koje su najjače organizacije na Balkanu...u recimo Srbiji i Hrvatskoj.

Naravno da je svako seksualno zlostavljanje loše, ali treba i utvrditi koje su tačno stvari dovele do toga i zašto je za jedne sramota,
a za druge slabost priznati nešto što nije tvoja krivica. Zašto ovdašnji društveni normativi diktiraju to?

Zapad jeste liberalniji i sekularniji, ali se nije u potpunosti riješio okova patrijarhata i religije. Posebice muškarci koji se mahom
vode još uvijek istim šablonima kada su u pitanju muževnost i iskazivanje istog.
Koji su po tebi uzroci kada žena seksualno napastvuje muškarca? Matrijarhat? Ili ćemo u tom slučaju reći da moramo individualno pristupiti pitanju, dok u slučaju muškarca koji zlostavlja ženu je nužno patrijarhat?
Niemand

#14635 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

dale cooper wrote: 19/01/2021 19:23
dale cooper wrote: 19/01/2021 18:28

Nije mahala ni prije pedeset godina, a ni danas govorila da se umjetnice seksualno iskorištavaju, nego je govorila da su kurve i prostitutke
jer se bave zanimanjima kao što su gluma, muzika itd.
Dramski studio bio je kloaka, leglo seksualnog zlostavljanja učenica i učenika, samo na podmukliji i sofisticiraniji način, što bi rekli nadrealisti: Njegove metode su perfidnije, on te prvo ponudi cigarom, pa te onda razbije.
Ako su seksualno iskoristavane, a danas tvrde da jesu, dok su tada tvrdile da su to samo lazi i predrasude, nije da je ta ista polupismena mahala sjela i kontala sto ti uopste trpis to sve i jos ubjedjujes druge kako to nije istina, vec je sebi pojednostavila-pa eto, kurva. Prosto.

Citav svijet glume ima isti problem, bez obzira na drzave i razvijenost tih drzava il evo i raznih sistema il vremena, i to isti onaj problem zbog kojih je taj svijet uopste i pratio los glas. Al je do loseg glasa, sve ove godine, ne do tog svijeta.

Seksualno iskorištavanje i kurvaluk nije jedna te ista stvar. Izvini, ali nema te logike kako neko može to na taj način pojednostaviti
i poistovjetiti.

Druga stvar je da Hasija govori o vremenima kada se još gore bilo usprotiviti ili dignuti glas, jer ako si to uradio protiv pogrešne
Seksualno iskoristavanje i kurvarluk nije jedna te ista stvar, sto svakako nisam niti napisala. Ako tebi nema logike da ta polupismena mahala, prije pola stoljeca, to prosto svede na-kurva, umjesto da pokusava shvatiti sto neko trpi sve to i vice da su to lazi, pa, oke. Tebi nema logike, meni ima.

Mahalski zargon nije ni bio poenta onog sto sam govorila, a i ta mahala je ionako bila glupa sto joj padaju takve stvari uopste napamet.
Škobo Habu

#14636 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Škobo Habu »

Kakve veze ima jedan Weinstain sa patrijarhatom i religijom? Kao i gomila sličnih predatora?

Oni djeluju sa pozicija moći. Jednostavno - može im se.
dale cooper

#14637 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote: 19/01/2021 19:53

Koji su po tebi uzroci kada žena seksualno napastvuje muškarca? Matrijarhat? Ili ćemo u tom slučaju reći da moramo individualno pristupiti pitanju, dok u slučaju muškarca je nužno patrijarhat?
Ne znam, možda disbalans moći? Obično kada su slučajevi seksualnog napastvovanja muškaraca u pitanju žena je na hajmo reći poziciji
većeg uticaja nego li muškarac koji je žrtva.
madner

#14638 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Za ubistva su pak krivi transformersi.
dale cooper

#14639 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Škobo Habu wrote: 19/01/2021 19:57

Kakve veze ima jedan Weinstain sa patrijarhatom i religijom? Kao i gomila sličnih predatora?

Oni djeluju sa pozicija moći. Jednostavno - može im se.
Nisam konretno mislio na Weinsteina kada sam ovo gore pisao i slažem se da je on prije svega predator.

Međutim ovo sa šablonima muževnosti koji se crpe iz patrijarhata stoji. Samo što je u Weinsteinovom slučaju riječ o toksičnoj muževnosti.
ExNihilo

#14640 Re: Danasnji "feminizam"

Post by ExNihilo »

dale cooper wrote: 19/01/2021 20:00

Koji su po tebi uzroci kada žena seksualno napastvuje muškarca? Matrijarhat? Ili ćemo u tom slučaju reći da moramo individualno pristupiti pitanju, dok u slučaju muškarca je nužno patrijarhat?
Ne znam, možda disbalans moći? Obično kada su slučajevi seksualnog napastvovanja muškaraca u pitanju žena je na hajmo reći poziciji
Da, ali zašto zlostavljanje muškaraca objašnjavaš pitanjem moći, a zlostavljanje žena patrijarhatom? Može li onda biti da su i zlostavljane žene također žrtve moći, a ne patrijarhata?

Ili pak postoji lepeza uzroka i razloga koja se nikako ne može svesti pod jedan termin pa je svaki takav pokušaj reduciranje stvari.
dale cooper

#14641 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Niemand wrote: 19/01/2021 19:56
dale cooper wrote: 19/01/2021 19:23

i poistovjetiti.

Seksualno iskoristavanje i kurvarluk nije jedna te ista stvar, sto svakako nisam niti napisala. Ako tebi nema logike da ta polupismena mahala, prije pola stoljeca, to prosto svede na-kurva, umjesto da pokusava shvatiti sto neko trpi sve to i vice da su to lazi, pa, oke. Tebi nema logike, meni ima.

Mahalski zargon nije ni bio poenta onog sto sam govorila, a i ta mahala je ionako bila glupa sto joj padaju takve stvari uopste napamet.
Pa evo govore sad, pa im opet dosta njih sa strane viču da lažu i da su kurve. Zašto misliš da bi prije 50 godina bila išta drugačija stvar?
Bloo
Globalna šefica

#14642 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Mislim da se taj "mahalski problem" vuce jos od pojave glumica...i otpora društva prema takvim ženama. A kad ti jednom prišiju da si liberalna, raspojasana, nemoralna kurva... bila ne bila...
The 51st State

#14643 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

Mahala detektor ne grijesi po tim pitanjima :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#14644 Re: Danasnji "feminizam"

Post by _BataZiv_0809 »

Sto bi reko jedan moj jaran poslije trece pive-joj da mi je znati kakav je osjecaj biti dobra zenska :D

Sta cemo sa takvim zenama, svjesnim svog natprosjecnog izgleda kojim manipulisu muskarce? Kako cemo to nazvati i koji su tome uzroci?
dale cooper

#14645 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

ExNihilo wrote: 19/01/2021 20:07
dale cooper wrote: 19/01/2021 20:00

Da, ali zašto zlostavljanje muškaraca objašnjavaš pitanjem moći, a zlostavljanje žena patrijarhatom? Može li onda biti da su i zlostavljane žene također žrtve moći, a ne patrijarhata?

Ili pak postoji lepeza uzroka i razloga koja se nikako ne može svesti pod jedan termin pa je svaki takav pokušaj reduciranje stvari.
Pa kada govorimo o Balkanu i slučajevima seksualnog zlostavljanja i nasilja nad ženama mahom je riječ o obrascima ponašanja koji
svoje korijene imaju u načinu odgoja na ovim prostorima, a koje je definirano patrijahalnošću ovdašnjih porodica i uticajima
vjerskih zajednica. Iako jednako loši ipak je mnogo manje slučajeva seksualnog zlostavljanja nad muškarcima ovdje od strane žena.
A uzroci? Možda i nesvjesna reakcija protiv ovakvog uređenja ili želja da se osjeti ista nadmoć nad žrtvom? Ko zna šta se sve
dešava u glavama ljudi koji se odluče na takva monstruozna djela.

Kad ti mene pitaš, valjda je red da i ja dobijem odgovor. Koja je po tebi to lepeza uzroka i razloga?
The 51st State

#14646 Re: Danasnji "feminizam"

Post by The 51st State »

_BataZiv_0809 wrote: 19/01/2021 20:27 Sto bi reko jedan moj jaran poslije trece pive-joj da mi je znati kakav je osjecaj biti dobra zenska :D

Sta cemo sa takvim zenama, svjesnim svog natprosjecnog izgleda kojim manipulisu muskarce? Kako cemo to nazvati i koji su tome uzroci?
pogledaj fotke rodonacelnica feminizma i sve ce ti se samo kazati :D
madner

#14647 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Ja sam jednako sokiran kao kod Weinsteina, nisam nikad mislio da toga ima u tom poslu.
Niemand

#14648 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

dale cooper wrote: 19/01/2021 20:09

Pa evo govore sad, pa im opet dosta njih sa strane viču da lažu i da su kurve. Zašto misliš da bi prije 50 godina bila išta drugačija stvar?

Ne razumijem, zasto mislim da bi sta bilo drugacije prije 50 godina? Da su otvoreno rekle sta se desava il sta? Pa ljudi su to svakako il naslucivali ili znali, otud im i to-kurva.

Mislim da sam pisala kako se onima sto su sumnjicavo gledali na ta zanimanja zapravo pojasnjavalo da su te njihove nazovi sumnje samo stvar njihovih predrasuda, neobrazovanosti, ovog i onog, da bi nakon 50 godina, iste te sumnje i tadasnje glumice zapravo potvrdile.

Ti si medjutim napisao da oni svakako nisu ni mislili da se one seksualno iskoristavaju vec da su kurve, a pojasnila sam i zasto mislim da su ih uopste nazivali kurvama, nije da su bili dovoljno sofisticirani da znaju sebi objasniti zasto neko godinama trpi takvo zlostavljanje i slicno, s cim se ocito ne slazemo.
dale cooper

#14649 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Niemand wrote: 19/01/2021 20:47
dale cooper wrote: 19/01/2021 20:09

Ne razumijem, zasto mislim da bi sta bilo drugacije prije 50 godina? Da su otvoreno rekle sta se desava il sta? Pa ljudi su to svakako il naslucivali ili znali, otud im i to-kurva.

Mislim da sam pisala kako se onima sto su sumnjicavo gledali na ta zanimanja zapravo pojasnjavalo da su te njihove nazovi sumnje samo stvar njihovih predrasuda, neobrazovanosti, ovog i onog, da bi nakon 50 godina, iste te sumnje i tadasnje glumice zapravo potvrdile.

Ti si medjutim napisao da oni svakako nisu ni mislili da se one seksualno iskoristavaju vec da su kurve, a pojasnila sam i zasto mislim da su ih uopste nazivali kurvama, nije da su bili dovoljno sofisticirani da znaju sebi objasniti zasto neko godinama trpi takvo zlostavljanje i slicno, s cim se ocito ne slazemo.
Nisu ljudi naslućivali ili mislili da se one seksualno iskorištavaju, nego da preko kreveta grade i ganjaju uspjeh i karijeru. I opet kažem
to nisu iste stvari. Jedno je kada neko na tebe navaljuje, pritišće te i traži seksualne usluge i ucjenjuje te da nećeš moći napredovati
ako ne pružiš iste, a druga kada ti svjesno i svojevoljno, sa svim implikacijama koje to nosi, ponudiš te usluge sama u zamjenu za napredovanje
u karijeri. I ne kažem da nije bilo ovih drugih, međutim to se ne smije nikako poistovjetiti sa ovim prvim. A mahala je sve trpala u isti koš,
kako danas tako i prije pedeset godina, pa stoga i ne čudi zašto niko nije izlazio u javnost i zašto se šutilo.
madner

#14650 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

Zapravo je to sasvim isto ako se nema nekih moralnih nacela. Niti je zabranjeno koristiti tijelo da se napreduje, niti traziti takve transakcije.

Ne ide da je jedno ok a drugo ne.
Post Reply