Vjeruj mi, da svako od vas, muških sa ove teme, upita sebi najbližu ženu/sestru/mamu/prijateljicu/kćerku da li je ikada iskusila seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje, bili biste zaprepašteni. Samo što se žene ne žele izlagati dodatnim problemima i retraumatizirati zarad mrvice podrške. Zato se ova svjedočenja i dešavaju u valovima... kad je plima.dale cooper wrote: ↑19/01/2021 14:45 Stvari su izgleda mnogo, mnogo gore nego što se moglo i zamisliti.
Danasnji "feminizam"
- piupiu
#14601 Re: Danasnji "feminizam"
- dale cooper
#14602 Re: Danasnji "feminizam"
Da, ovo je samo frakcija onoga što se dešava uzeta iz jedne branše i struke koja je javnog karaktera pa se čuje malo glasnije.piupiu wrote: ↑19/01/2021 14:52Vjeruj mi, da svako od vas, muških sa ove teme, upita sebi najbližu ženu/sestru/mamu/prijateljicu/kćerku da li je ikada iskusila seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje, bili biste zaprepašteni. Samo što se žene ne žele izlagati dodatnim problemima i retraumatizirati zarad mrvice podrške. Zato se ova svjedočenja i dešavaju u valovima... kad je plima.dale cooper wrote: ↑19/01/2021 14:45 Stvari su izgleda mnogo, mnogo gore nego što se moglo i zamisliti.
Mogu samo zamisliti kakve se sve stvari dešavaju u prosječnim porodicama na ovim prostorima.
-
The 51st State
#14603 Re: Danasnji "feminizam"
vrlo lijepo, ostaje problem motivacije za altruizam ma globalnoj drustvenoj skali, ovaj setup to efikasno suspresuje i bice jos gore, principijelno su ljudi nesposobni urediti drustvo bez vise svrhe, nazovi to drzavom, prirodom, planetom, kosmosom, religijom ili ideologijiom ali sve to su inhibitori ljudskih destruktivnih ponasanja, prosto mora postojati autoritet koji je principijelno iznad individue u uredjenju drustvenih odnosa, individualni krugovi su kao kamencic u more kad bacis u siroj slici.piupiu wrote: ↑19/01/2021 14:19I to je tačno, mada... da ne bi onih filozofa, njihove taštine i želje da i sami postanu elita, pola se društvenog napretka ne bi ni desilo (ako je napredak,The 51st State wrote: ↑19/01/2021 13:40ne furam se, pricamo. intelektualci su precenjeni i ne mogu dati odgovor na kompleksna drustvena pitanja, cinjenica je da raznorani -izmi ne funkcionisu ili u dovoljnoj mjeri ne funkcionisu sto ljudi instiktivno prepoznajus. socijalizam je limitiran, krut i antifeministicki po defoltu. imas li kakvo drugo rjesenje?
koja je to struktura koja bi trebal kreirati svima prihvatljivu drustvenu utopiju?). Onaj Voltaire umro ko jedan od najbogatijih ljudi svoga vremena, a haj' ti sad budi filozof pa se obogati?!
![]()
![]()
Svi su izmi modernizmi. Ovo je interesantan period u razvoju ljudske vrste, jer nam se upravo i progres i izmi razbijaju o glavu - ima nas previše, previše je nesretnih, previše nezadovoljnih, namnožili smo se k'o virus... i nemamo pravih ideja; a proveli smo jedan i po vijek u ubjedjenju da smo jako cool i napredni (usput odradjujući dva svjetska rata i ubijajući sopstveno stanište i ekosistem).
Čovjek je kratkovidan i narcisoidan i treba ga malo spustiti, pardon, otresti o zemlju. Priroda će se pobrinuti za to, zaboravili smo da smo dio nje, moraćemo prvo iskihati ovu dvovjekovnu samoživost... Za sve ostalo, mislim da je prvi korak ona hadžinicina filozofija... moramo početi uredjivati mikrokozmose i osloboditi se božanskih kompleksa. Svaki je čovjek dio ekosistema, i svaka karika čini tu strukturu onim što jeste.
Ja ne očekujem (i ne želim) da neko za mene misli; ali želim biti povezana s ljudima koji uopšte misle, koji shvataju da se nisu rodili da bi trošili svoje vrijeme na planeti buljeći u Netflix, konzumirajući proizvode koji im ne trebaju, zadovoljavajući potrebe koje zapravo nemaju i žderući čips, dok ruše svijet oko sebe u kojem im djeca neće imati pitke vode...
- wewa
#14604 Re: Danasnji "feminizam"
da, bas htjedoh reci da mene ne iznenadjuje sto se zene javljaju, iz moje perspektive ih je relativno malo. sto je potpuno shvatljivo.piupiu wrote: ↑19/01/2021 14:52Vjeruj mi, da svako od vas, muških sa ove teme, upita sebi najbližu ženu/sestru/mamu/prijateljicu/kćerku da li je ikada iskusila seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje, bili biste zaprepašteni. Samo što se žene ne žele izlagati dodatnim problemima i retraumatizirati zarad mrvice podrške. Zato se ova svjedočenja i dešavaju u valovima... kad je plima.dale cooper wrote: ↑19/01/2021 14:45 Stvari su izgleda mnogo, mnogo gore nego što se moglo i zamisliti.
i jos, za razliku od susjeda i komsija, kod nas je prisutan lazni moral - mladi ljudi nisu nista manje seksualno aktivni, ali je to ovdje ogroman tabu i dalje. zbog toga je i osjecaj sramote kod zrtvi jos veci...
-
Škobo Habu
#14605 Re: Danasnji "feminizam"
Po čemu si to zaključila i na osnovu čega?hadzinicasa wrote: ↑19/01/2021 13:53
ja mislim da je poenta bila u danasnjoj potpunoj odsutnosti solidarnosti. danasnji covjek se NE solidarise. ni po kojem osnovu. jer mu koncept solidarisanja i zajednice nije priblizavan, nije forsiran u drustvu, nije pozitivno podstrekavan odnosno nagradjivan. misli se na solidarisanje po bilo kom osnovu. jer niko ne spori da se covjek moze solidarisati po raznim linijama. ukoliko je naravno usvojeno solidarisanje kao pozitivno ponasanje i djelovanje u drustvu.
Kad kažeš čovjek - misliš na ono što on u biti predstavlja danas.
Solidarnost postoji i ona je evidentna. Uzmimo primjer potresa u Hrvatskoj. Ljudi se solidariše bez ikakve vanjske intervencije, znači samoinicijativno.
Ta ne možemo omladinske radne akcije iz SFRJ podvesti pod kolektivnu solidarnost. One su konstrukt utopijskog društva i nemaju veze sa slobodom pojedinca, jer se pojedinac nije ni pitao ništa.
-
Niemand
#14606 Re: Danasnji "feminizam"
Pomalo ironicno, ovo od hasije boric za dogadjaje od prije 50 godina. Ne jer je proslo previse vremena vec jer se upravo onim tradicionalistima u tim naprednim socijalistickim vremenima, a koji su najblaze receno i dalje bili sumnjicavi spram zanimanja poput glumica ili pjevacica, pojasnjavalo kako su oni prosto neinformisani i neobrazovani, previse konzervativni, kako su ovo i ono, i kako niposto nije tacno da se umjetnice seksualno iskoristavaju vec su to obicne lazi i predrasude polupismene mahale koja eto prosto ne shvata umjetnost.
Nakon 50 godina ispade da je polupismena mahala itekako znala sta govori.
Razumijem da je trebalo vjerovatno i previse i vremena i truda da se skine odredjena stigma sa tih profesija, al se ovih dana pitam cemu ako je ta stigma svo ovo vrijeme bila zapravo istina.
Nakon svih ovih prica iz holivuda, iz srbije a evo i kod nas, i koje ocito traju decenijama u tajnosti ili polutajnosti, ne mogu a da se ne zapitam koji normalan roditelj ce poslati dijete na casove glume bez dileme?
Meni je zao sto ovo pisem jer to svakako jeste umjetnost, al jebo i umjetnost ako cemo zarad nje istovremeno sa jedne strane sutiti decenijama o silovanjima i seksualnim iskoristavanjima a sa druge javnost ubjedjivati da je ista samo previse glupa i zatucana pa iz predrasuda misli da se te zene seksualno iskoristavaju.
Mi smo se nedje usput debelo zajebali a bojim da nismo jos do kraja svjesni koliko.
Razumijem da je trebalo vjerovatno i previse i vremena i truda da se skine odredjena stigma sa tih profesija, al se ovih dana pitam cemu ako je ta stigma svo ovo vrijeme bila zapravo istina.
Nakon svih ovih prica iz holivuda, iz srbije a evo i kod nas, i koje ocito traju decenijama u tajnosti ili polutajnosti, ne mogu a da se ne zapitam koji normalan roditelj ce poslati dijete na casove glume bez dileme?
Meni je zao sto ovo pisem jer to svakako jeste umjetnost, al jebo i umjetnost ako cemo zarad nje istovremeno sa jedne strane sutiti decenijama o silovanjima i seksualnim iskoristavanjima a sa druge javnost ubjedjivati da je ista samo previse glupa i zatucana pa iz predrasuda misli da se te zene seksualno iskoristavaju.
Mi smo se nedje usput debelo zajebali a bojim da nismo jos do kraja svjesni koliko.
-
Hakiz
#14607 Re: Danasnji "feminizam"
Da li bi vjerovala da je i meni na foe, vidio sam šta je pisao zato što su ga drugi citiraliwewa wrote: ↑19/01/2021 13:45 da se osvrnem na ovo Hakizovo o 'najglasnijim' zagovaracicama, gdje je njihovo, tj valjda moje djelovanje - a potaknuto upisima forumasa koji mi je na block listi, jedan od mislim dvojice na forumu.
ja sam svoje vidjenje feminizma i svoje djelovanje objasnila. na ovoj temi, u vise navrata. i ovaj forum je dio mog mikrokosmosa, kao i moja djeca, bliza i dalja porodica koju zapravo cine ljudi koje sam izabrala da s njima dijelim zivot. ako u svom mikrokosmosu opazim da je nekome tesko, ucinicu sve sto mi je u moci da pomognem, na nacine koji su mi dostupni.
jesam, glasna sam kad je o pisanju rijec. glasna sam i u stvarnom zivotu, aktivna u podrucjima koja mene zanimaju, u skladu s kapacitetima koje imam. kako kaze @hadzinicasa, da svako od nas svoj mikrokosmos ucini lijepim, sigurnim, ugodnim mjestom za zivot, zivot bi bio bolji za sve.
-
Hakiz
#14608 Re: Danasnji "feminizam"
E, da smo mi Južna Koreja...Bloo wrote: ↑19/01/2021 13:58 https://www.spiegel.de/panorama/gesells ... 398fa6b133
Pomozite se sa Google translate add onom ako imate u Chrometu.
Pred porodaj, duzni ste muzu i djeci osigurati cist ves i.odjecu i par obroka dok vas nema....nije zakon, al su friendly advice od drzave...ah da....i po mogucnosti da se ne udebljate tokom trudnoce...visak kila mozete skinuti kucnim poslovima!
Republika!
Patrijarhat!
Zene, rasplodne masine, sluzavke...
Ili zasto J. Koreja ima nisku stopu nataliteta...
-
Hakiz
#14609 Re: Danasnji "feminizam"
Nego ovo:
...Nakon što je Milena Radulović hrabro istupila, ostale smo prvenstveno zgrožene tim činom, ali ništa manje ni komentarima koji su se povlačili ispod portala diljem regije. Zajednička poanta je bila - 'sama je to tražila'...
Eto, ja ne vjerujem da je zajednička poenta komentara da je sama tražila. Vjerujem da je nekoliko takvih komentara toliko naljutilo ljude da ih predstavljaju kao većinske.
Ako neko sjedne, pa pročita sve komentare, izračuna i objavi procente, onda može tvrditi da je to "zajednička poanta". Ako to ne uradi, priča neosnovano.
Naime, svi mi i nesvjesno pamtimo i bolje zapažamo ono šta potvrđuje šta već mislimo ili šta nam ide u korist, suprotno zanemarimo.
...Nakon što je Milena Radulović hrabro istupila, ostale smo prvenstveno zgrožene tim činom, ali ništa manje ni komentarima koji su se povlačili ispod portala diljem regije. Zajednička poanta je bila - 'sama je to tražila'...
Eto, ja ne vjerujem da je zajednička poenta komentara da je sama tražila. Vjerujem da je nekoliko takvih komentara toliko naljutilo ljude da ih predstavljaju kao većinske.
Ako neko sjedne, pa pročita sve komentare, izračuna i objavi procente, onda može tvrditi da je to "zajednička poanta". Ako to ne uradi, priča neosnovano.
Naime, svi mi i nesvjesno pamtimo i bolje zapažamo ono šta potvrđuje šta već mislimo ili šta nam ide u korist, suprotno zanemarimo.
- Bloo
- Globalna šefica
-
Hakiz
#14611 Re: Danasnji "feminizam"
Nije Šekspir slučajno dobio status koji sada ima
Ozbljno, da li bi žene trebale da ignorišu sve šta je vezano za Šekspira, zaboga žene nisu mogle glumiti čak ni ženske likove u njegovim djelima. Koliki je on bio šovinista...
To bi bio pravi feministički pristup
- MorningStar
#14612 Re: Danasnji "feminizam"
Predbracni ugovor je tito 
-
Niemand
#14613 Re: Danasnji "feminizam"
Pa dobro, sta, tom hardi bi vjerovatno bio divna mlada dama. Ili cak, umjesto blizanaca ko do sad, mogo bi glumiti i par.
- ExNihilo
#14614 Re: Danasnji "feminizam"
Da svako od vas, ženskih s ove teme, upita sebi najbližeg muškarca/brata/oca/prijatelja/sina da li je ikada iskusio seksualno uznemiravanja ili zlostavljanje, vjerovatno ne biste bile zaprepaštene. Ne zato što se muškarcima isto ne dešava, nego zato što stigma seksualnog zlostavljanja, zbog koje zlostavljane žene često ćute, kod muškaraca poprima još maligniji oblik: time se moraš ponositi.piupiu wrote: ↑19/01/2021 14:52Vjeruj mi, da svako od vas, muških sa ove teme, upita sebi najbližu ženu/sestru/mamu/prijateljicu/kćerku da li je ikada iskusila seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje, bili biste zaprepašteni. Samo što se žene ne žele izlagati dodatnim problemima i retraumatizirati zarad mrvice podrške. Zato se ova svjedočenja i dešavaju u valovima... kad je plima.dale cooper wrote: ↑19/01/2021 14:45 Stvari su izgleda mnogo, mnogo gore nego što se moglo i zamisliti.
Ako muškarca određena žena neprimjereno dodiruje ili koristi jezik zlostavljanja, društveni normativ kaže da se time valja pohvaliti, pa su sramota i prijava i ćutanje. Time želim reći da seksualno zlostavljanje nije problem koji pogađa samo žene, niti ga takvim treba predstavljati, što se negdje da isčitati iz tvog upisa, zato što se na taj način samo pospješuje normativ o kome gore govorim.
Ja sam, recimo, lično svjedočio studenticama koje profesorima komuniciraju seksualne insinuacije, ali i nešto konkretnijim oblicima invazije privatnosti gdje su muškarci morali upotrijebiti fizičku silu da zaustave neprimjereno dodirivanje. Dakle, seksualno zlostavljanje je problem kao takvo, nije specifikum jednog spola, niti ga uvijek provode oni koji su na poziciji moći, nego je ponekad baš usmjereno ka onima na poziciji moći, vjerovatno kao subverzivni oblik propitkivanja autoriteta.
Na nekoj od prethodnih stranica Bloo spominje kako komentari muškog dijela populacije na vijesti da nastavnice ponekad iskoriste maloljetnike budu nešto kao "joj, što nije mene". Ko u tome vidi "nezrele dječake", a ne vidi društvenu metastazu istog onog ćutanja žena nakon što budu zlostavljane, neka onda ne pita zašto žene ćute kada su zlostavljane. A pogotovo objašnjava.
-
The 51st State
#14615 Re: Danasnji "feminizam"
Kakvi izljevi nepatvorene mizoginije, uzas.
-
Ariel
- Vozim: auto
#14616 Re: Danasnji "feminizam"
...
Last edited by Ariel on 19/01/2021 22:17, edited 1 time in total.
- dale cooper
#14617 Re: Danasnji "feminizam"
Nije mahala ni prije pedeset godina, a ni danas govorila da se umjetnice seksualno iskorištavaju, nego je govorila da su kurve i prostitutkeNiemand wrote: ↑19/01/2021 15:41 Pomalo ironicno, ovo od hasije boric za dogadjaje od prije 50 godina. Ne jer je proslo previse vremena vec jer se upravo onim tradicionalistima u tim naprednim socijalistickim vremenima, a koji su najblaze receno i dalje bili sumnjicavi spram zanimanja poput glumica ili pjevacica, pojasnjavalo kako su oni prosto neinformisani i neobrazovani, previse konzervativni, kako su ovo i ono, i kako niposto nije tacno da se umjetnice seksualno iskoristavaju vec su to obicne lazi i predrasude polupismene mahale koja eto prosto ne shvata umjetnost.
jer se bave zanimanjima kao što su gluma, muzika itd.
- dale cooper
#14618 Re: Danasnji "feminizam"
Čestitam...upravo si detektovao zašto je patrijarhat uteg oko vrata kako ženama tako i muškarcima. Jer isti društevni normativ kojiExNihilo wrote: ↑19/01/2021 16:25Da svako od vas, ženskih s ove teme, upita sebi najbližeg muškarca/brata/oca/prijatelja/sina da li je ikada iskusio seksualno uznemiravanja ili zlostavljanje, vjerovatno ne biste bile zaprepaštene. Ne zato što se muškarcima isto ne dešava, nego zato što stigma seksualnog zlostavljanja, zbog koje zlostavljane žene često ćute, kod muškaraca poprima još maligniji oblik: time se moraš ponositi.piupiu wrote: ↑19/01/2021 14:52Vjeruj mi, da svako od vas, muških sa ove teme, upita sebi najbližu ženu/sestru/mamu/prijateljicu/kćerku da li je ikada iskusila seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje, bili biste zaprepašteni. Samo što se žene ne žele izlagati dodatnim problemima i retraumatizirati zarad mrvice podrške. Zato se ova svjedočenja i dešavaju u valovima... kad je plima.dale cooper wrote: ↑19/01/2021 14:45 Stvari su izgleda mnogo, mnogo gore nego što se moglo i zamisliti.
Ako muškarca određena žena neprimjereno dodiruje ili koristi jezik zlostavljanja, društveni normativ kaže da se time valja pohvaliti, pa su sramota i prijava i ćutanje. Time želim reći da seksualno zlostavljanje nije problem koji pogađa samo žene, niti ga takvim treba predstavljati, što se negdje da isčitati iz tvog upisa, zato što se na taj način samo pospješuje normativ o kome gore govorim.
Ja sam, recimo, lično svjedočio studenticama koje profesorima komuniciraju seksualne insinuacije, ali i nešto konkretnijim oblicima invazije privatnosti gdje su muškarci morali upotrijebiti fizičku silu da zaustave neprimjereno dodirivanje. Dakle, seksualno zlostavljanje je problem kao takvo, nije specifikum jednog spola, niti ga uvijek provode oni koji su na poziciji moći, nego je ponekad baš usmjereno ka onima na poziciji moći, vjerovatno kao subverzivni oblik propitkivanja autoriteta.
Na nekoj od prethodnih stranica Bloo spominje kako komentari muškog dijela populacije na vijesti da nastavnice ponekad iskoriste maloljetnike budu nešto kao "joj, što nije mene". Ko u tome vidi "nezrele dječake", a ne vidi društvenu metastazu istog onog ćutanja žena nakon što budu zlostavljane, neka onda ne pita zašto žene ćute kada su zlostavljane. A pogotovo objašnjava.
diktira ženama da je silovanje sramota i da te treba da ćute o tome također diktira i muškarcima da nikada ne mogu priznati
seksualno zlostavljanje nad sobom jer predstavlja slabost i čini ih manje muškarcima.
-
Škobo Habu
-
Škobo Habu
#14620 Re: Danasnji "feminizam"
sherbett wrote: ↑19/01/2021 17:41
Ne postoji masilje nad zenama nego NASILJE!
za nasilje nema opravdanja, i nasilje je nasilje nad bilo kime da se provodi.
Poentirajuci nasilje nadd zenama, zvuci kao razlog postojanja feminizma.
Uz to, bavi se i jebenom temperaturom na klima uredjaju?!?! Ko tu koga je** u zdrav mozak?!?!
Touchdown.
U smislu traume ne postoji razlika između zlostavljanja djevojčice od strane Mike Antića ili kakve britanske učiteljice koja je upražnjavala seksualni odnos sa osnovnoškolcem.
-
Niemand
#14621 Re: Danasnji "feminizam"
Hasija boric je napisala:dale cooper wrote: ↑19/01/2021 18:28
Nije mahala ni prije pedeset godina, a ni danas govorila da se umjetnice seksualno iskorištavaju, nego je govorila da su kurve i prostitutke
jer se bave zanimanjima kao što su gluma, muzika itd.
Ako su seksualno iskoristavane, a danas tvrde da jesu, dok su tada tvrdile da su to samo lazi i predrasude, nije da je ta ista polupismena mahala sjela i kontala sto ti uopste trpis to sve i jos ubjedjujes druge kako to nije istina, vec je sebi pojednostavila-pa eto, kurva. Prosto.Dramski studio bio je kloaka, leglo seksualnog zlostavljanja učenica i učenika, samo na podmukliji i sofisticiraniji način, što bi rekli nadrealisti: Njegove metode su perfidnije, on te prvo ponudi cigarom, pa te onda razbije.
Citav svijet glume ima isti problem, bez obzira na drzave i razvijenost tih drzava il evo i raznih sistema il vremena, i to isti onaj problem zbog kojih je taj svijet uopste i pratio los glas. Al je do loseg glasa, sve ove godine, ne do tog svijeta.
Ja nemam odgovor niti rjesenje, al rekla bih da ga ni ostatak svijeta nema.
- Mali_Vuk
#14622 Re: Danasnji "feminizam"
Kakve strašne i degutantne stvari isplivavju na površinu
Čime se pojedina gamad bavi dok ljudi naivno vjeruju da su im djeca sigurna, u rukama pedagoga, sklonjena od droge.
I sad da roditelji insistiraju da budu u prisustvu sa svojom maloljetnom djecom kod svih tih audicija, proba i sl. da se ništa ne dešava bez svjedoka i da sve trebaju da prate sigurnosne kamere neko bi ih nazvao paranoičnim.
Najgore što zbog takvih sad i dobri i pošteni ljudi u tom poslu na neki način nose stigmu i gleda ih se sumnjičavo i sa oprezom.
I sad da roditelji insistiraju da budu u prisustvu sa svojom maloljetnom djecom kod svih tih audicija, proba i sl. da se ništa ne dešava bez svjedoka i da sve trebaju da prate sigurnosne kamere neko bi ih nazvao paranoičnim.
Najgore što zbog takvih sad i dobri i pošteni ljudi u tom poslu na neki način nose stigmu i gleda ih se sumnjičavo i sa oprezom.
-
Niemand
- ExNihilo
#14624 Re: Danasnji "feminizam"
Terminologija kojom politike identiteta barataju, prema kojima je patrijarhat babaroga feminizma, dok su konzervativne struje babaroga LGBT pokreta, a bijela supremacija babaroga pokreta za rasnu jednakost, baš onako kako je buržoazija nekada bila babaroga proletarijata, pa je ta simplificirana marksistička dinamika prepisana na politike identiteta, predstavlja reduciranu sliku stvarnosti na koju ja ne pristajem.dale cooper wrote: ↑19/01/2021 18:38Čestitam...upravo si detektovao zašto je patrijarhat uteg oko vrata kako ženama tako i muškarcima. Jer isti društevni normativ kojiExNihilo wrote: ↑19/01/2021 16:25Da svako od vas, ženskih s ove teme, upita sebi najbližeg muškarca/brata/oca/prijatelja/sina da li je ikada iskusio seksualno uznemiravanja ili zlostavljanje, vjerovatno ne biste bile zaprepaštene. Ne zato što se muškarcima isto ne dešava, nego zato što stigma seksualnog zlostavljanja, zbog koje zlostavljane žene često ćute, kod muškaraca poprima još maligniji oblik: time se moraš ponositi.piupiu wrote: ↑19/01/2021 14:52
Vjeruj mi, da svako od vas, muških sa ove teme, upita sebi najbližu ženu/sestru/mamu/prijateljicu/kćerku da li je ikada iskusila seksualno uznemiravanje ili zlostavljanje, bili biste zaprepašteni. Samo što se žene ne žele izlagati dodatnim problemima i retraumatizirati zarad mrvice podrške. Zato se ova svjedočenja i dešavaju u valovima... kad je plima.
diktira ženama da je silovanje sramota i da te treba da ćute o tome također diktira i muškarcima da nikada ne mogu priznati
seksualno zlostavljanje nad sobom jer predstavlja slabost i čini ih manje muškarcima.
Ove djevojke koje su zlostavljane u umjetničkim školama, ako se zlostavljanje dokaže pred nadležnim sudovima, dio su istog društva kao djevojka koju ranije spominjem, a koja profesoru komunicira seksualne insinuacije. Pa ako je patrijarhat kriv za prvo zlostavljaje, onda je kriv i za drugo, što je samo po sebi apsurdno. Seksualno zlostavljanje je seksualno zlostavljanje, i ne treba mu ideološki obojen naziv.
Jesmo li mi u prosjeku konzervativno i patrijarhalno društvo? Apsolutno jesmo, ali California (Hollywood) je hiperliberalno društvo pa im se opet desio Weinstein. Što znači da konzervativno društvo, samo po sebi, nije problem, kao što liberalno društvo, samo po sebi, nije rješenje, koliko god ideologija forsirala takvu pojednostavljenu sliku svijeta, problem ima svoje ime: seksualno zlostavljanje.
Insistiranjem na priči o patrijarhatu (i sličnim pričama) mi pristajemo na binarni mi vs. oni narativ zbog koga se i dešava da sve što nije unutar te matrice prolazi ispod žita, poput primjera koje sam gore naveo. Svako je slobodan izabrati vlastiti sistem vrijednosti, bio on liberalan ili konzervativan, ne postoji metar koji će izmjeriti koji sistem vrijednosti je bolji, ali niko nije slobodan zlostavljati druge ili stigmatizirati one koji su zlostavljani.
-
belfy
#14625 Re: Danasnji "feminizam"
da vidim da li sam dobro shvatio. ako zena kaze da nije trebalo drugu zatuci cekicem i da se protiv toga treba boriti, onda je logicno zapitati se sto sama nije pokusala sprijeciti cekicanje.Hakiz wrote: ↑18/01/2021 23:34Ne, to znači da ako ne uradiš ono šta pričaš da treba uraditi ne možeš se izvlačiti na način da onome koji te zbog toga kritikuje kažeš "a što ti nisi". Ti pričapš šta treba, pa zašto to i ne radiš? Bolje onda šuti.
Nismo djeca. "Sine što nisi uradio zadaću?" "Mama, nije ni brat". Neka nije, pitam sada tebe, kada budem pitala brata, onda ćemo o njemu.
dok sa druge strane imamo nekoga ko nije feminist i ko cuje feministkinju kako govori da ne treba iscekicati zenu, ali sam ne bi to ni osudio, jer "imaju one feministkinje da to brane"...
pa hebem ga Hakize, valjda zene i traze da im pomogne onaj ko moze u ostvarivanju tih prava. osim ako ovo ne shvatis kao bukvalnu zensko-musku tucu. ako zena uzvikne "Upomoc!", a ti znas da je feministkinja, ti ces joj reci da se hebe i da pozove drugaricu/e? kakav je to rezon? ako pricas da ne treba cekicati sto ne stanes ispod cekica? ne ide hebiga...
Last edited by belfy on 19/01/2021 19:24, edited 1 time in total.