Evo napiso sam iznad. Nedaju meni novi ugovor na moje ime jer otac nece da produzi. Zivimo na istoj adresi.laik1981 wrote: ↑09/01/2021 00:39 A znas li ti ikoga kome su odbili pruziti uslugu ili prestali pruzati uslugu bez ugovora na dvije godine? Oni prodaju uslugu za novac. Ne daju oni nikome nista. Fakat ne kontam necije rezone.. Ugovor na dvije godine je samo nacin da te vezu i da budes obavezan. Ponude ti benefit da potpises obvezujuci ugovor na dvije godine, a onda ti taj benefit ukinu za par mjeseci.. Ugovor je samo sredstvo da oni sebe zastite, a u isto vrijeme tebi nista ne garantuju, odnosno garantuju samo na papiru, a u praksi mogu sta hoce.. Ja vise nikad s njima nista potpisati necu, kako god da ovo sve zavrsi..
Telemach - ALL ABOUT 4
Moderator: Benq
-
Ranni
#109176 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
-
laik1981
#109177 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
A zasto ti ne daju? koji je konkretan razlog? Ne daju tebi ugovor jer tvoj otac ne zeli da produzi ugovor. Ne kontam..Ranni wrote: ↑09/01/2021 00:42Evo napiso sam iznad. Nedaju meni novi ugovor na moje ime jer otac nece da produzi. Zivimo na istoj adresi.laik1981 wrote: ↑09/01/2021 00:39 A znas li ti ikoga kome su odbili pruziti uslugu ili prestali pruzati uslugu bez ugovora na dvije godine? Oni prodaju uslugu za novac. Ne daju oni nikome nista. Fakat ne kontam necije rezone.. Ugovor na dvije godine je samo nacin da te vezu i da budes obavezan. Ponude ti benefit da potpises obvezujuci ugovor na dvije godine, a onda ti taj benefit ukinu za par mjeseci.. Ugovor je samo sredstvo da oni sebe zastite, a u isto vrijeme tebi nista ne garantuju, odnosno garantuju samo na papiru, a u praksi mogu sta hoce.. Ja vise nikad s njima nista potpisati necu, kako god da ovo sve zavrsi..
- Billy The Pljuc
#109178 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Fakat mi nije jasno da postoje nedoumice u pogledu želje pretplatnika da raskine postojeći ugovor sa Telemachom i da nakon istog nastavi koristiti njihove usluge. S obzirom da Telemach već ima korisnike koji nisu vezani ugovorom onda formalno-pravno ne postoje prepreke za ostvarenjem prekida ugovora i nastavka korištenja usluga. U takvom odnosu obje strane nemaju ugovornih obaveza jedna prema drugoj i isti su slobodni promijeniti "status veze" u slobodan/na (da se malo našalim). Telemachu kao kompaniji osim sigurnosti u "mužu" korisnika na određeni period takav razvoj situacije razumljivo ne odgovara ali mu ne znači toliko jer on svoje usluge uredno naplaćuje. Korisniku koji "raskine okove" nastavak korištenja usluga ne donosi bilo kakve olakšice ali isti ima slobodu da odjavi usluge u slučaju nezadovoljstva istim, eventualnom željom za promjenom operatera ili naposlijetku jednostavnim izostankom potrebe za istim (promjena adrese i sl.).
Meni lično bi ovakav deal sa Telemachom odgovarao i u dosadašnjim kontaktima oni su odbijali svaku mogućnost raskida ugovora bez obzira na nastavak korištenja usluga. Po meni je to pomalo i glupo jer zadržavaju korisnika svakako na neodređeni period a u kojem isti može u želji za ostvarenjem određenog benefita ili poboljšanja ponude ili bilo kojeg drugog razloga zahtjevati prelazak u ugovorni odnos.
Uzeću banalan primjer sebe i svog domaćinstva, ostanem korisnik i za nekoliko mjeseci recimo Telemach pronađe način za daljnju saradnju sa recimo Arenama ili recimo ponudi benefite u vidu manjeg plaćanja određenih usluga iz svog programa ALI samo pretplatnicima. Ja vjerujem da bih pristao na potpisivanje ugovora u cilju recimo ponovnog gledanja sportskog sadržaja sa Arena ili uzimanja određenog povoljnijeg paketa usluga itd. itd.
Ovdje se samo radi o dobroj volji Telemacha da izađe u susret svojim pretplatnicima nakon jednog ovakvog zajeba a sam nedostatak volje za istim je dugoročno opet zajeb sam po sebi.
Mislim ne možeš a da ne postaviš pitanje sebi a šta je u suštini "vizija" i cilj Telemacha u zemlji gdje je mortalitet mnogo veći nego natalitet bez obzira na trenutnu situaciju sa pandemijom covid-19, gdje je odliv zdravog radnog stanovništva konstantan ali ipak malo usporen zbog prethodno navedenog razloga?
Da li je to povećanje broja korisnika ili podizanje cijena usluga?
Ovo prvo se možda može i ostvariti eventualnim gašenjem konkurencije pa bi određeni rast i bio prisutan i iz toga nužno može proizaći i ovo drugo navedeno. S obzirom da smo svjedoci drugačije realnosti teško je povjerovati u takav ishod jer njihova konkurencija raste i jača dok istovremeno tehnološkim napretkom i uslovima koje diktira tržište cijene usluga ne lete u nebo nego naprotiv imaju tendenciju pada. Njihov nivo se isključivo održava trenutno "izmišljanjem" posebnih pogodnosti za korisnike koji su u suštini samo prodavanje magle jer mi svakako na kraju plaćamo preveliku cijenu za usluge koje dobijamo. Realno postoji mogućnost za pojavom novog igrača na sceni kod nas ili rasta nekog od već postojećih koji jednom realnijom i poštenijom poslovnom politikom može ugroziti sve ostale i vremenom potisnuti iste na nivo lokalnih operatera.
E sad, do svakog ponaosob je da postavi sebi pitanje da li je Telemach taj neko i šta je konkretno njihov cilj.
Ovakav poslovni potez i ovakvo tretiranje korisnika mislim da govori dovoljno samo za sebe.
Meni lično bi ovakav deal sa Telemachom odgovarao i u dosadašnjim kontaktima oni su odbijali svaku mogućnost raskida ugovora bez obzira na nastavak korištenja usluga. Po meni je to pomalo i glupo jer zadržavaju korisnika svakako na neodređeni period a u kojem isti može u želji za ostvarenjem određenog benefita ili poboljšanja ponude ili bilo kojeg drugog razloga zahtjevati prelazak u ugovorni odnos.
Uzeću banalan primjer sebe i svog domaćinstva, ostanem korisnik i za nekoliko mjeseci recimo Telemach pronađe način za daljnju saradnju sa recimo Arenama ili recimo ponudi benefite u vidu manjeg plaćanja određenih usluga iz svog programa ALI samo pretplatnicima. Ja vjerujem da bih pristao na potpisivanje ugovora u cilju recimo ponovnog gledanja sportskog sadržaja sa Arena ili uzimanja određenog povoljnijeg paketa usluga itd. itd.
Ovdje se samo radi o dobroj volji Telemacha da izađe u susret svojim pretplatnicima nakon jednog ovakvog zajeba a sam nedostatak volje za istim je dugoročno opet zajeb sam po sebi.
Mislim ne možeš a da ne postaviš pitanje sebi a šta je u suštini "vizija" i cilj Telemacha u zemlji gdje je mortalitet mnogo veći nego natalitet bez obzira na trenutnu situaciju sa pandemijom covid-19, gdje je odliv zdravog radnog stanovništva konstantan ali ipak malo usporen zbog prethodno navedenog razloga?
Da li je to povećanje broja korisnika ili podizanje cijena usluga?
Ovo prvo se možda može i ostvariti eventualnim gašenjem konkurencije pa bi određeni rast i bio prisutan i iz toga nužno može proizaći i ovo drugo navedeno. S obzirom da smo svjedoci drugačije realnosti teško je povjerovati u takav ishod jer njihova konkurencija raste i jača dok istovremeno tehnološkim napretkom i uslovima koje diktira tržište cijene usluga ne lete u nebo nego naprotiv imaju tendenciju pada. Njihov nivo se isključivo održava trenutno "izmišljanjem" posebnih pogodnosti za korisnike koji su u suštini samo prodavanje magle jer mi svakako na kraju plaćamo preveliku cijenu za usluge koje dobijamo. Realno postoji mogućnost za pojavom novog igrača na sceni kod nas ili rasta nekog od već postojećih koji jednom realnijom i poštenijom poslovnom politikom može ugroziti sve ostale i vremenom potisnuti iste na nivo lokalnih operatera.
E sad, do svakog ponaosob je da postavi sebi pitanje da li je Telemach taj neko i šta je konkretno njihov cilj.
Ovakav poslovni potez i ovakvo tretiranje korisnika mislim da govori dovoljno samo za sebe.
-
Ranni
#109179 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Pa vidi ja imam jedan prikljucak, premium paket plus dodatni resiver i ci modul. Kuca je u pitanju tj ista adresa ja i otac. Ne rade stvari kako treba i nakon isteka ugovora niamo produzili. Pokusaj da promjenimo paket na manji bez ugovora nisu dali. Onda je stari reko ja necu nikako jer me ucjenjuju. Ali ja zbog posla moram imati net. I konto sam da ce otac odjaviti a ja na svoje ime uzet osnovni paket. Nedaju jer je ista adresa.laik1981 wrote: ↑09/01/2021 00:43A zasto ti ne daju? koji je konkretan razlog? Ne daju tebi ugovor jer tvoj otac ne zeli da produzi ugovor. Ne kontam..Ranni wrote: ↑09/01/2021 00:42Evo napiso sam iznad. Nedaju meni novi ugovor na moje ime jer otac nece da produzi. Zivimo na istoj adresi.laik1981 wrote: ↑09/01/2021 00:39 A znas li ti ikoga kome su odbili pruziti uslugu ili prestali pruzati uslugu bez ugovora na dvije godine? Oni prodaju uslugu za novac. Ne daju oni nikome nista. Fakat ne kontam necije rezone.. Ugovor na dvije godine je samo nacin da te vezu i da budes obavezan. Ponude ti benefit da potpises obvezujuci ugovor na dvije godine, a onda ti taj benefit ukinu za par mjeseci.. Ugovor je samo sredstvo da oni sebe zastite, a u isto vrijeme tebi nista ne garantuju, odnosno garantuju samo na papiru, a u praksi mogu sta hoce.. Ja vise nikad s njima nista potpisati necu, kako god da ovo sve zavrsi..
-
laik1981
#109180 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Pa onda je to u domenu ne dam ti jer mi se moze. Privatna su firma i ocito da im u ovoj drzavi bezakonja to moze proci..
Ja jedino znam da vise sa njima necu potpisati nista sto mi moze napraviti komplikaciju. Taj njihov popust ili neki drugi benefit su manje vrijedni od slobode i gubljenja zivaca..
Ja jedino znam da vise sa njima necu potpisati nista sto mi moze napraviti komplikaciju. Taj njihov popust ili neki drugi benefit su manje vrijedni od slobode i gubljenja zivaca..
-
Ranni
#109181 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Pa upravo je to bila poenta moje price. Ako on ne zeli da te zadrzi onda je to to. Ovo sto pisu neki je u principu razumljivo, ljudi rade za pare, ali se ti kao korisnik ne pitas nista. I njima si na volju hoce li ti dati ili nece i koliko... Nikako: Ma da ce ti sto ne bi samo mu je do love stalo...laik1981 wrote: ↑09/01/2021 00:55 Pa onda je to u domenu ne dam ti jer mi se moze. Privatna su firma i ocito da i u ovoj drzavi bezakonja to moze proci..
-
laik1981
#109182 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Ti si pisao da je tebi ugovor kao neka garancija.. Ono sto ti mogu uraditi ako nemas ugovor mogu i ako imas deset ugovora.. Ocigledno su ti ugovori samo nacin da oni sebe zastite, bez da tebi ista garantuju..
- TheWatcher
#109183 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
OMBUDSMANI POKRENULI ISTRAGU POVODOM UKIDANJA ARENA SPORT KANALA
Šta će sada uraditi Telemach: Korisnici imaju pravo na raskid ugovora bez penala ili na naknadu štete!
Ombudsman je po službenoj dužnosti pokrenuo istražne radnje temeljem činjenica predstavljenih u više od stotinu žalbi i upita potrošača te izradio Preporuke kojim ovim putem predočava Telemachu, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH te zainteresiranoj javnosti
Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH sprovela je istražne radnje povodom brojnih žalbi i upita korisnika usluga Telemacha nakon što je ovaj telekom operatar izbacio iz svojih paketa Arena sport kanale.
Tim povodom upućeno je saopštenje za javnost, a dostavljene su i Preporuke IOZZPUBiH u telekomunikacijskom sektoru.
U saopštenju se navodi sljedeće:
Telekom operater Telemach neugodno je iznenadio svoje korisnike za Novu godinu izbacivši Arena sport kanale iz svoje ponude. Time je pokrenut val nezadovoljstava od strane njihovih korisnika, koji su spomenute ugovore zaključivali u prvom redu zbog spomenutih kanala i ekskluzivnih sportskih sadržaja.
Ombudsman je po službenoj dužnosti pokrenuo istražne radnje temeljem činjenica predstavljenih u više od stotinu žalbi i upita potrošača te izradio Preporuke kojim ovim putem predočava Telemachu, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH te zainteresiranoj javnosti.
Naime, svi korisnici nezadovoljni trenutnom situacijom imaju pravo do kraja siječnja, ili raskinuti ugovor (bez obveze plaćanja penala, budući da se radi o jednostranom potezu Telemacha kojim se sam ugovor čini bespredmetnim), ili tražiti naknadu štete kroz “nove” pogodnosti. To pravo ostvaruju slanjem pisanog prigovora—reklamacije Telemachu u roku od 30 dana od dana ukidanja kanala kako je jasno navedeno u Općim uvjetima poslovanja Telemacha (https://telemach.ba/wp-content/uploads/ ... 2020-1.pdf članci 1.5, 2.15, 2.16, 5.1 i 5.4).
sta sada kaze TM
Šta će sada uraditi Telemach: Korisnici imaju pravo na raskid ugovora bez penala ili na naknadu štete!
Ombudsman je po službenoj dužnosti pokrenuo istražne radnje temeljem činjenica predstavljenih u više od stotinu žalbi i upita potrošača te izradio Preporuke kojim ovim putem predočava Telemachu, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH te zainteresiranoj javnosti
Institucija ombudsmana za zaštitu potrošača u BiH sprovela je istražne radnje povodom brojnih žalbi i upita korisnika usluga Telemacha nakon što je ovaj telekom operatar izbacio iz svojih paketa Arena sport kanale.
Tim povodom upućeno je saopštenje za javnost, a dostavljene su i Preporuke IOZZPUBiH u telekomunikacijskom sektoru.
U saopštenju se navodi sljedeće:
Telekom operater Telemach neugodno je iznenadio svoje korisnike za Novu godinu izbacivši Arena sport kanale iz svoje ponude. Time je pokrenut val nezadovoljstava od strane njihovih korisnika, koji su spomenute ugovore zaključivali u prvom redu zbog spomenutih kanala i ekskluzivnih sportskih sadržaja.
Ombudsman je po službenoj dužnosti pokrenuo istražne radnje temeljem činjenica predstavljenih u više od stotinu žalbi i upita potrošača te izradio Preporuke kojim ovim putem predočava Telemachu, Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH te zainteresiranoj javnosti.
Naime, svi korisnici nezadovoljni trenutnom situacijom imaju pravo do kraja siječnja, ili raskinuti ugovor (bez obveze plaćanja penala, budući da se radi o jednostranom potezu Telemacha kojim se sam ugovor čini bespredmetnim), ili tražiti naknadu štete kroz “nove” pogodnosti. To pravo ostvaruju slanjem pisanog prigovora—reklamacije Telemachu u roku od 30 dana od dana ukidanja kanala kako je jasno navedeno u Općim uvjetima poslovanja Telemacha (https://telemach.ba/wp-content/uploads/ ... 2020-1.pdf članci 1.5, 2.15, 2.16, 5.1 i 5.4).
sta sada kaze TM
-
zippoo87
#109184 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Ovo je prvi put u zivotu da sam od nekoga cuo za bilo koju uslugu koju neko prodaje...da su mu rekli "ne damo ti" tu uslugu,iako ces placati.Ranni wrote: ↑09/01/2021 00:51Pa vidi ja imam jedan prikljucak, premium paket plus dodatni resiver i ci modul. Kuca je u pitanju tj ista adresa ja i otac. Ne rade stvari kako treba i nakon isteka ugovora niamo produzili. Pokusaj da promjenimo paket na manji bez ugovora nisu dali. Onda je stari reko ja necu nikako jer me ucjenjuju. Ali ja zbog posla moram imati net. I konto sam da ce otac odjaviti a ja na svoje ime uzet osnovni paket. Nedaju jer je ista adresa.
Meni nesto u ovome ne stima...osim ako nisi ti uradio nesto na njihovu stetu,ali bi te onda tuzili i naplatili svoje a ne bi ti na salteru govorili "ne damo ti uslugu".
Postoji opcija kada nema tehnickih mogucnosti ali ti ih imas,jer si vec bio korisnik...e sada da li je problem u tome da se nisi izrazio kako treba ili da te ovi njihovi radnici nisu skontali...stvarno ne znam.
Ali da ti privatna firma koja zaradjuje pare prodajeom necega,nece da proda to nesto i zaradi...e to prvi puta cujem.
Isto tako,nakon isteka vezujuceg ugovora,ti mozes uzeti koji god hoces paket...pa i slabiji...jedino ti mozda nece u tom slucaju ponuditi neke benefite.
Tebe su ocito uzeli na pricu ovi iz call centra...kao sto sada pricaju ljudima da ne smiju raskinuti ugovor,jer ce placati penale.
-
messilla
#109185 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Ma zaboli ih lijevo... znaš već šta za ovo.
-
zippoo87
#109186 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Jako dobar post...u biti svi mi ovako razmisljamo...ne radi se vise ni o arenama...koliko o bezobrazluku i pljuvanju u lice korisnicima.mensur_lufc wrote: ↑09/01/2021 00:24 Pozdrav, da podijelim neka svoja dodatna razmišljanja.
Neko je pitao da li se mailom može raskinuti ugovor. Iako je email redovan način komunikacije danas i sve više postaje prihvaćen kao dokaz na sudu (da ne kažem 100%), po meni je svakako bolje raskid napraviti direktno u poslovnici sa opremom i dopisom o raskidu koji pripremite i potpišete. Druga opcija jeste da se pošalje dopis poštom na adresu sjedišta, a obavezno popuniti i povratnicu da znate da je uručeno.
Ja sam bio prije par dana u sjedištu, onako sam navratio jer još razmišljam šta učiniti, tražio (čisto radi provjere opcije) promjenu paketa sa eon duo (59,5 nakon četiri mjeseca) na light duo (12 KM manje), međutim, uposlenica je kazala da to nije moguće. Zatim sam pojasnio da ću raskinuti ugovor, na što je odgovorila da moram vratiti opremu i popuniti zahtjev za raskid ugovora. Ja sam dalje pojasnio da ja njima neću podnijeti nikakav zahtjev za raskid, jer kada podnosiš zahtjev, logično je da se isti razmatra i teoretski ga mogu odbiti (?!) što nema smisla. Dakle, oni imaju tu neku svoju formu koju zovu zahtjevom za raskid. Na moj upit da ja ne želim popuniti taj njihov zahtjev, jer ja jednostrano raskidam ugovor bez ostavljanja roka Telemachu za izjašnjenje o tome, kazala je ne ne, ne postoji opcija da ti mi "udarimo" prijemni pečat na tvoj dopis. Zbog toga se lako može desiti da će možda radi njihove arogancije i instrukcija od višeg nivoa u smislu da službenici slobodno krše pozitivne zakonske propise po cijenu svađe i neugodnosti, dolaziti do situacija da se pretplatnici povlače i ne znaju šta dalje. Zato i kažem da bi onda opcija preporučene pošte s povratnicom bila dovoljna za raskid. U tom slučaju, ja bih dakle popunio i taj njihov zahtjev za raskid, a i poslao svoj dopis o raskidu poštom.
Što se tiče njihovog isticanja odredbe o promjeni programske šeme, po mom mišljenju, a u slučaju spora, vrlo vjerovatno i suda, ovdje se ne radi o promjeni programske šeme već ukidanju određenog dijela paketa čime se krši ugovor. Hipotetički, po Telemach logici, oni nama korisnicima mogu ukinuti apsulutno sve programe iz sadržaja paketa i tvrditi da je došlo do promjene programske šeme, jer je očito za njih svako ukidanje ili smanjenje paketa = promjena. Promjena bi bila da je umjesto Arena paketa svim korisnicima u programsku šemu već ubačen set novih programa (sportskih po nekoj logici stvari, ali ako ne sportskih, onda neki drugi set po kvaliteti sličan arena paketu - ovo je vjerovatno nemoguće postici obzirom na važnost ovog paketa). Pravnici koji rade u Telemachu vjerovatno ne bi išli na sud ni sa jednim slučajem nakon ovog skandala, međutim, vrlo moguće da će Telemach tužiti (ako je cijeniti po dosadašnjem glupavom ponašanju kako instruiranih call agenata, tako i uprave koja je izazvala gnjev svakoga ko se imalo pozabavio ovim pitanjem).
Kratkoročno gledano, Telemach će, radi neuređenosti ove države, korupcije u javnom sektoru (uključujući RAK koji je itekako relevantan u ovom skandalu) i ostalih pratećih razloga vjerovatno profitirati na izbacivanju Arena (u finansijskom aspektu). Realno gledano, ne očekujem da će biti više od 500-1000 jednostranih raskida u BiH, što zbog bojazni od toga da će se izgubiti na sudu (bez obzira na sve činjenice koje idu u prilog korisniku), što zbog toga da će prosječni korisnici kojih je najviše samo nastaviti plaćati račune. Dugoročno, u normalnom društvu, Telemach bi propao radi svijesti korisnika da ne žele nastaviti saradnju sa pijačarskom kompanijom koja ima brutalno loš odnos prema korisnicima. Međutim, u Bosni i Hercegovini, ne očekujem da će Telemach propasti iz više razloga. Imaju prednost u najbržem netu, a to mnoge "koči" da otkažu uslugu, čak i one koji nemaju više obavezu vremenskog vezivanja sa njima. Imaju najbolju aplikaciju (bio sam na Moja TV do novembra i moja web je smeće za EON) za tv, smart aplikaciju, vjerovatno bolju ponudu nesportskih kanala itd. Ogorčenost arenama će proći za mjesec dana. Nažalost, Telemach ovdje može jedino propasti ukoliko UMG bude dodatno ponižena od Telekoma Srbije kroz uzimanje paketa PL-a kada se sljedeći put bude pregovaralo. Teško je to očekivati, jer u međunarodnim relacijama UMG vjerovatno dobro stoji, a i kada kupujete već nekih 15-20 godina (nisam siguran) taj paket, ne vjerujem da vas neko može tek tako "uzeti". Inače, PL je vjerovatno najpopularnija i u BiH i u Srbiji, te bi takvim obratom UMG na ovim prostorima umrla. Šanse su vjerovatno nikakve.
Na kraju, iskreno nisam još prelomio šta učiniti, ponajviše radi činjenice da 90% gledam SK i pratim Leeds, a to i dalje imam još u HD (plus dobar je net, nema šta). Ono što bi svima preporučio (ko razmišlja o raskidu) jeste da uradi ono što je član foruma billy the pljuc napisao. Reklamacija, traženje onoga što bi vam eventualno godilo, a ako ne ispune (što vjerovatno neće) da se ide sa raskidom. I ja sam najbliži toj opciji bez obzira na prednosti Telemacha, ali ću i čekati drugu polovinu mjeseca čisto da vidim da li će oni ostati bezobrazni do kraja, pa ne objaviti nikakvo saopćenje za postojeće korisnike. Ja sam bio na telekomu do prije 2 mjeseca i odlučim se prebaciti kroz akciju u novembru na Telemach. I zaista mi je Telemach manje-više bio okej za ovaj početni period, međutim, više nije ni do arena koliko do bahatosti koju pokazuju prema korisnicima. Postavljaju se kao apsulutno nadmoćnija strana u ugovornom odnosu i to je ono što mnoge vjerovatno tjera od njih. Gledano sa finansijske strane, ko god je zaključio ugovor sa 1 KM prva 4 ili 6 mjeseci, uopće mu nije loše ako se upusti na parnicu sa ovom firmom. Tako ispadne da je neko mogao gledati Telemach 4-5-6 mjeseci i platiti 4-5-6 KM pretplate, raskinuti ugovor jednostrano, a onda na sudu vrlo vjerovatno dobiti spor. Dakle, korištenje usluga telekomunikacijskog providera besplatno do 6 mjeseci![]()
Da dodam, ako se ode na sud, to je neki maksimum spora do 1800 KM za najjači paket i za korisnika koji se tek vezao na 24 mjeseca. U radnom pravu, gdje znam kroz firmu za koju radim, sporovi traju po 5 godina u prosjeku, a trebali bi se hitno rješavati. Ne bi me iznenadilo da i ove parnice čekaju u latici godinama, iako se radi o vrlo jednostavnim sporovima. Možda neko ima više iskustva, pa može to napisati. Ovo je više moja pretpostavka. Ima tu i sudskih troškova, kamata itd., ali iznos nije toliko strašan da čovjek stavi svoju bojazan izazvanu ponižavanjem ove kompanije ispred svojih principa i samopoštovanja.
Dosta od mene![]()
Mene su prije 2 mjeseca pokusali prevariti tako sto su mi prilikom zamjene routera,uz otpremnicu za zamjenu routera,pokusali podvaliti da potpisem obavezujuci ugovor na 2 godine...sreca pa sam primjetio...ti si novi pa nisi pratio a ima na ovoj temi sve dokumentovano...i nakon sto su se izvinuli i ponudili mi ponovo arene za produzenje ugovora i jos neki benefit,ja potpisao novi ugovor i kroz samo 2 mjeseca,onda oni urade ovo sa arenama i sve ostalo...ovo bahacenje,vrijedjanje inteligencije i izrugivanje korisnicima.
Sreca pa ja imam i konkurenciju pa necu ostati bez usluga...sve sam blize da se vratim na moju tv...samo da vidim moze li mi optika u kucu...a ako i ne mogne odmah,ja opet mogu imati brzine oko 50 Mbps...sto je za moje potrebe normalna brzina.
Telemachu sam danas poslao zalbu i trazim da me se adekvatno obesteti...pa eto,svi mi imamo roka do kraja mjeseca...a mislim da je taktika da sto vise odugovlace i vrte korisnike u krug...ovako kao nas ovdje...gdje se zalimo,pa nas nazovu ali ne ponude nista,pa se opet zalimo pa opet zovu i tako u krug a vrijeme prolazi.
-
messilla
#109187 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Ma nema ti veze koliko godina ovi uzimaju prava. Ako Telecom Srbije ponudi više, to je gotova priča.mensur_lufc wrote: ↑09/01/2021 00:24 Telemach ovdje može jedino propasti ukoliko UMG bude dodatno ponižena od Telekoma Srbije kroz uzimanje paketa PL-a kada se sljedeći put bude pregovaralo. Teško je to očekivati, jer u međunarodnim relacijama UMG vjerovatno dobro stoji, a i kada kupujete već nekih 15-20 godina (nisam siguran) taj paket, ne vjerujem da vas neko može tek tako "uzeti". Inače, PL je vjerovatno najpopularnija i u BiH i u Srbiji, te bi takvim obratom UMG na ovim prostorima umrla. Šanse su vjerovatno nikakve.
Ima itekako šansi. Prošli put se jako dugo licitiralo i moglo je veoma lako prevagnuti na drugu stranu. Sad im je idealna šansa da "ugase" SK i mislim da će ići maksimalno na Engleze. Nažalost, mislim da bi jedino to opametilo UMG.
- Billy The Pljuc
#109188 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Ukoliko nekoga bude zanimalo evo malo šta se sve može pronaći na stranici RAK-a:
Na šta korisnici mogu podnijeti prigovor Agenciji?
"Agencija rješava prigovore u okviru svojih nadležnosti, u skladu sa Zakonom o komunikacijama i Pravilom 61/2012 o vrstama i načinu rješavanja pritužbi na javne telekomunikacijske usluge.
Pravo na dostavljanje prigovora ima svaki korisnik javnih telekomunikacijskih usluga, koji je u pretplatničkom odnosu sa operatorom, ili je zahtjev za zasnivanje pretplatničkog odnosa odbijen, suspendovan ili okončan od strane pružaoca telekomunikacijskih usluga.
Ukoliko je pružalac telekomunikacijskih usluga negativno riješio prigovor ili žalbu, korisnik ima pravo uložiti prigovor Agenciji.
Postupak rješavanja prigovora na javne telekomunikacijske usluge se može pokrenuti:
- ukoliko operator ne pruža svim korisnicima pristup svojim javno oglašenim telekomunikacijskim uslugama na transparentnom, objektivnom i nediskriminatornom osnovu i u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima;
- ukoliko operator putem svoje usluge ne omogućava da svaki korisnik njegove usluge, putem te usluge, ima neograničen pristup bilo kojem drugom takvom korisniku u Bosni i Hercegovini;
- ukoliko operator ne štiti interese svih korisnika telekomunikacijskih usluga, u smislu dostupnosti tih usluga, njihovog kvaliteta i cijena;
- ukoliko nivo kvaliteta u pružanju telekomunikacijskih usluga i telekomunikacijske opreme nije u skladu sa važećim standardima, kao i karakteristikama usluge koju reklamira operator;
- ukoliko cijene telekomunikacijskih usluga nisu transparentne i nediskriminatorne;
- ukoliko operator ne sačini pisani ugovor prije početka pružanja usluge, a takav ugovor sa korisnikom je obavezan;
- ukoliko je operator promijenio Opće uslove poslovanja koji za posljedicu imaju promjenu sadržaja ugovora i iste nije objavio u odgovarajućem obliku najmanje mjesec dana prije stupanja na snagu, iz kog razloga korisniku nije bilo omogućeno da raskine ugovor povodom nastupajuće promjene;
- ukoliko operator ne vodi imenik pretplatnika javne telefonske usluge i na zahtjev ne daje podatke iz takvog imenika;
- ukoliko operator na zahtjev pretplatnika nije isključio njegov broj iz imenika pretplatnika javne telefonske usluge;
- ukoliko operator ne pruža telekomunikacijsku uslugu, odnosno ukoliko je pruža suprotno ugovorenim uslovima;
- iz drugih razloga koji nisu propisani, pod uslovom da se u prethodnom postupku dokaže primjenjivost takvih razloga na konkretnu uslugu kao i nadležnost Agencije za rješavanje takvih pitanja.
Postupak rješavanja prigovora na javne telekomunikacijske usluge ne može se pokrenuti radi:
- utvrđivanja međusobnih finansijskih potraživanja među stranama i detalja tih potraživanja;
- utvrđivanja ispravnosti obračuna usluge što ne isključuje pravo Agencije na provjeru ispravne primjene važećeg tarifnog modela; utvrđivanja drugih obligaciono-pravnih odnosa među stranama i detalja koji se ne tiču propisa o telekomunikacijama i uslova dozvola;
- odlučivanje o pravnim stvarima koje nisu uređene propisima o telekomunikacijama ili su očigledno predmet primjene drugih važećih propisa; utvrđivanja stvari koje su u isključivoj nadležnosti suda ili druge institucije."
Koji su uslovi za pokretanje postupka prigovora?
"Postupak rješavanja prigovora na javne telekomunikacijske usluge pokreće se pod uslovom:
- da je prigovor podnesen od strane ovlaštenog podnosioca;
- da se radi o prigovoru za koji je propisano da se rješava prema odredbama ovog važećeg pravila;
- da je prigovor podnesen na odgovarajućim obrascima koji su dostupni putem www.rak.ba “Uložite prigovor”;
- da se podnosilac sa prigovorom prethodno obratio operatoru i da prigovor nije riješen u roku propisanom Općim uslovima poslovanja operatora telekomunikacija.
Postupak se neće pokrenuti ukoliko je:
- prigovor preuranjen,
- ili je pokrenut spor pred sudom o istovjetnim pitanjima čije se rješavanje traži u prigovoru, a nije pravosnažno okončan do dana podnošenja pritužbe,
- ili je pritužba podnesena istekom 120 dana, od dana podnošenja pritužbe operatoru, podnošenja zahtjeva za uslugu, a zahtjev nije riješen, prijema obavijesti u kojoj se navodi neprimjereno dug rok za realizaciju usluge, prijema obavijesti kojom se odbija zahtjev za uspostavu usluge, ili promjene stanja o predmetnom pitanju, pod uslovom da podnosilac dostavi dokaz."
Da li operator ima pravo da traži plaćanje pretplata do kraja ugovorenog roka ako ne može da isporuči uslugu na koju se obavezao? Da li potrošač ima pravo da traži neku vrstu nadoknade jer je mjesecima plaćao internet uslugu koju nije dobijao?
"Prema Pravilu 69/2013 o uslovima pružanja javnih telekomunikacijskih usluga i odnosima s krajnjim korisnicima, operatori su dužni u svojim Općim uslovima poslovanja, između ostalog, precizirati i odredbe o naknadi štete ili povratu uplaćenih sredstava koje će se primjenjivati u slučajevima kada nije zadovoljen ugovoreni nivo kvaliteta usluge.
Ukoliko je usluga obavljena nepravilno ili djelimično, ili je izvršen pogrešan obračun naknade za pruženu uslugu, operator javnih telekomunikacijskih usluga je, na zahtjev i po izboru korisnika usluge, dužan:
a) razmotriti prigovor ili reklamaciju,
b) ako je primjenjivo, uslugu ponovo obaviti, odnosno dovršiti, ili
c) umanjiti račun za plaćanje usluge zbog slabijeg kvaliteta,
d) izvršiti tačan obračun naknade za uslugu te po potrebi umanjiti račun za plaćanje usluge,
e) drugo, kako je primjenjivo za dati slučaj.
Također, operator javnih telekomunikacijskih usluga je dužan umanjiti račun za plaćanje usluge i bez posebnog zahtjeva korisnika usluge uvijek kada se radi o nemogućnosti izvršenja ili propustu koji je uzrokovao prekid pristupa usluzi za veći broj korisnika odjednom.
U pogledu transparentnosti uslova korištenja usluga, operatori javnih telekomunikacijskih usluga u fiksnim mrežama su obavezni u okviru istog paketa oglašavati minimalne brzine širokopojasnog pristupa Internetu na jednak način kako oglašavaju maksimalne brzine širokopojasnog pristupa Internetu.
Korisnicima su već duže vrijeme dostupni različiti besplatni i komercijalni alati za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa Internetu, a rezultate takvih mjerenja korisnici mogu koristiti kao indikator za podnošenje prigovora operatorima. Međutim, postavlja se pitanje na koji način su realizovane metodologije takvih mjerenja, kao i vjerodostojnost i interpretacija takvih rezultata, te posjeduje li takav alat adekvatan certifikat.
U svakom slučaju, takvi alati se mogu koristiti kao indikator za podnošenje prijave, a sam operator će, na osnovu provjere okruženja u kojem radi korisnik, donijeti sud o tome da li je ispunjen deklarisan kvalitet usluga.
Dakle, u slučaju da korisnici nisu zadovoljni kvalitetom usluga, najprije bi se trebali pismeno obratiti svom operatoru. U slučaju da ne budu zadovoljni rješenjem po pritužbi, korisnici se mogu obratiti Agenciji."
Na šta korisnici mogu podnijeti prigovor Agenciji?
"Agencija rješava prigovore u okviru svojih nadležnosti, u skladu sa Zakonom o komunikacijama i Pravilom 61/2012 o vrstama i načinu rješavanja pritužbi na javne telekomunikacijske usluge.
Pravo na dostavljanje prigovora ima svaki korisnik javnih telekomunikacijskih usluga, koji je u pretplatničkom odnosu sa operatorom, ili je zahtjev za zasnivanje pretplatničkog odnosa odbijen, suspendovan ili okončan od strane pružaoca telekomunikacijskih usluga.
Ukoliko je pružalac telekomunikacijskih usluga negativno riješio prigovor ili žalbu, korisnik ima pravo uložiti prigovor Agenciji.
Postupak rješavanja prigovora na javne telekomunikacijske usluge se može pokrenuti:
- ukoliko operator ne pruža svim korisnicima pristup svojim javno oglašenim telekomunikacijskim uslugama na transparentnom, objektivnom i nediskriminatornom osnovu i u skladu sa svojim tehničkim mogućnostima;
- ukoliko operator putem svoje usluge ne omogućava da svaki korisnik njegove usluge, putem te usluge, ima neograničen pristup bilo kojem drugom takvom korisniku u Bosni i Hercegovini;
- ukoliko operator ne štiti interese svih korisnika telekomunikacijskih usluga, u smislu dostupnosti tih usluga, njihovog kvaliteta i cijena;
- ukoliko nivo kvaliteta u pružanju telekomunikacijskih usluga i telekomunikacijske opreme nije u skladu sa važećim standardima, kao i karakteristikama usluge koju reklamira operator;
- ukoliko cijene telekomunikacijskih usluga nisu transparentne i nediskriminatorne;
- ukoliko operator ne sačini pisani ugovor prije početka pružanja usluge, a takav ugovor sa korisnikom je obavezan;
- ukoliko je operator promijenio Opće uslove poslovanja koji za posljedicu imaju promjenu sadržaja ugovora i iste nije objavio u odgovarajućem obliku najmanje mjesec dana prije stupanja na snagu, iz kog razloga korisniku nije bilo omogućeno da raskine ugovor povodom nastupajuće promjene;
- ukoliko operator ne vodi imenik pretplatnika javne telefonske usluge i na zahtjev ne daje podatke iz takvog imenika;
- ukoliko operator na zahtjev pretplatnika nije isključio njegov broj iz imenika pretplatnika javne telefonske usluge;
- ukoliko operator ne pruža telekomunikacijsku uslugu, odnosno ukoliko je pruža suprotno ugovorenim uslovima;
- iz drugih razloga koji nisu propisani, pod uslovom da se u prethodnom postupku dokaže primjenjivost takvih razloga na konkretnu uslugu kao i nadležnost Agencije za rješavanje takvih pitanja.
Postupak rješavanja prigovora na javne telekomunikacijske usluge ne može se pokrenuti radi:
- utvrđivanja međusobnih finansijskih potraživanja među stranama i detalja tih potraživanja;
- utvrđivanja ispravnosti obračuna usluge što ne isključuje pravo Agencije na provjeru ispravne primjene važećeg tarifnog modela; utvrđivanja drugih obligaciono-pravnih odnosa među stranama i detalja koji se ne tiču propisa o telekomunikacijama i uslova dozvola;
- odlučivanje o pravnim stvarima koje nisu uređene propisima o telekomunikacijama ili su očigledno predmet primjene drugih važećih propisa; utvrđivanja stvari koje su u isključivoj nadležnosti suda ili druge institucije."
Koji su uslovi za pokretanje postupka prigovora?
"Postupak rješavanja prigovora na javne telekomunikacijske usluge pokreće se pod uslovom:
- da je prigovor podnesen od strane ovlaštenog podnosioca;
- da se radi o prigovoru za koji je propisano da se rješava prema odredbama ovog važećeg pravila;
- da je prigovor podnesen na odgovarajućim obrascima koji su dostupni putem www.rak.ba “Uložite prigovor”;
- da se podnosilac sa prigovorom prethodno obratio operatoru i da prigovor nije riješen u roku propisanom Općim uslovima poslovanja operatora telekomunikacija.
Postupak se neće pokrenuti ukoliko je:
- prigovor preuranjen,
- ili je pokrenut spor pred sudom o istovjetnim pitanjima čije se rješavanje traži u prigovoru, a nije pravosnažno okončan do dana podnošenja pritužbe,
- ili je pritužba podnesena istekom 120 dana, od dana podnošenja pritužbe operatoru, podnošenja zahtjeva za uslugu, a zahtjev nije riješen, prijema obavijesti u kojoj se navodi neprimjereno dug rok za realizaciju usluge, prijema obavijesti kojom se odbija zahtjev za uspostavu usluge, ili promjene stanja o predmetnom pitanju, pod uslovom da podnosilac dostavi dokaz."
Da li operator ima pravo da traži plaćanje pretplata do kraja ugovorenog roka ako ne može da isporuči uslugu na koju se obavezao? Da li potrošač ima pravo da traži neku vrstu nadoknade jer je mjesecima plaćao internet uslugu koju nije dobijao?
"Prema Pravilu 69/2013 o uslovima pružanja javnih telekomunikacijskih usluga i odnosima s krajnjim korisnicima, operatori su dužni u svojim Općim uslovima poslovanja, između ostalog, precizirati i odredbe o naknadi štete ili povratu uplaćenih sredstava koje će se primjenjivati u slučajevima kada nije zadovoljen ugovoreni nivo kvaliteta usluge.
Ukoliko je usluga obavljena nepravilno ili djelimično, ili je izvršen pogrešan obračun naknade za pruženu uslugu, operator javnih telekomunikacijskih usluga je, na zahtjev i po izboru korisnika usluge, dužan:
a) razmotriti prigovor ili reklamaciju,
b) ako je primjenjivo, uslugu ponovo obaviti, odnosno dovršiti, ili
c) umanjiti račun za plaćanje usluge zbog slabijeg kvaliteta,
d) izvršiti tačan obračun naknade za uslugu te po potrebi umanjiti račun za plaćanje usluge,
e) drugo, kako je primjenjivo za dati slučaj.
Također, operator javnih telekomunikacijskih usluga je dužan umanjiti račun za plaćanje usluge i bez posebnog zahtjeva korisnika usluge uvijek kada se radi o nemogućnosti izvršenja ili propustu koji je uzrokovao prekid pristupa usluzi za veći broj korisnika odjednom.
U pogledu transparentnosti uslova korištenja usluga, operatori javnih telekomunikacijskih usluga u fiksnim mrežama su obavezni u okviru istog paketa oglašavati minimalne brzine širokopojasnog pristupa Internetu na jednak način kako oglašavaju maksimalne brzine širokopojasnog pristupa Internetu.
Korisnicima su već duže vrijeme dostupni različiti besplatni i komercijalni alati za mjerenje brzine širokopojasnog pristupa Internetu, a rezultate takvih mjerenja korisnici mogu koristiti kao indikator za podnošenje prigovora operatorima. Međutim, postavlja se pitanje na koji način su realizovane metodologije takvih mjerenja, kao i vjerodostojnost i interpretacija takvih rezultata, te posjeduje li takav alat adekvatan certifikat.
U svakom slučaju, takvi alati se mogu koristiti kao indikator za podnošenje prijave, a sam operator će, na osnovu provjere okruženja u kojem radi korisnik, donijeti sud o tome da li je ispunjen deklarisan kvalitet usluga.
Dakle, u slučaju da korisnici nisu zadovoljni kvalitetom usluga, najprije bi se trebali pismeno obratiti svom operatoru. U slučaju da ne budu zadovoljni rješenjem po pritužbi, korisnici se mogu obratiti Agenciji."
- Reglan
#109189 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Da li je prigovor putem maila sluzben i validan?
- heat
- Grijem se na: Ljubav
- Vozim: ABCD
#109190 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Nakon sto se posalje preporuceno jednostrani raskid ugovora, jel onda trebamo i drugi primjerak odnijeti sa opremom u poslovnicu ?mensur_lufc wrote: ↑09/01/2021 00:24 Pozdrav, da podijelim neka svoja dodatna razmišljanja.
Neko je pitao da li se mailom može raskinuti ugovor. Iako je email redovan način komunikacije danas i sve više postaje prihvaćen kao dokaz na sudu (da ne kažem 100%), po meni je svakako bolje raskid napraviti direktno u poslovnici sa opremom i dopisom o raskidu koji pripremite i potpišete. Druga opcija jeste da se pošalje dopis poštom na adresu sjedišta, a obavezno popuniti i povratnicu da znate da je uručeno.
Hvala
-
Mustang1
-
ofentash
#109192 Re: Telemach - ALL ABOUT 4

Član 5. Ugovora i Član 1. Aneksa ugovora koji sam potpisao za uslugu Total TV.
Šuti i trpi.
-
vanjki
#109193 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Jel neko raskinuo ugovor ili samo palamudite? Jel se neko raduje daljincu od Moja Tv i odlicnim resiverom?
-
Boban0726
-
vanjki
#109195 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Brate ako si iskren i bez Arena oni nemaju pravu konkurenciju!
-
NediM17
#109196 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Jasno je šta je tu problem. Ako te tretiraju kao novog korisnika trebaju ti dat' 6 mjeseci po marku a to im se ne radi. Da si pristao da plaćaš redovnu cijenu ne bi bilo problema. Jbg. može im se.Ranni wrote: ↑09/01/2021 00:51Pa vidi ja imam jedan prikljucak, premium paket plus dodatni resiver i ci modul. Kuca je u pitanju tj ista adresa ja i otac. Ne rade stvari kako treba i nakon isteka ugovora niamo produzili. Pokusaj da promjenimo paket na manji bez ugovora nisu dali. Onda je stari reko ja necu nikako jer me ucjenjuju. Ali ja zbog posla moram imati net. I konto sam da ce otac odjaviti a ja na svoje ime uzet osnovni paket. Nedaju jer je ista adresa.
-
mensur_lufc
#109197 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Pa bilo bi najbolje da oni prihvate pisani raskid u poslovnici, stave prijemni pečat, uzmu opremu i dalje neka tuže ako hoće. Međutim, kažem da su meni rekli da oni to ne rade tako već pri povratu opreme daju zahtjev za raskid. Zato kažem da, ako već neće da prihvate taj dopis o jednostranom raskidu koji korisnik pripremi, da se vrati oprema i popuni njihov zahtjev za raskid. Po mogućnosti u tom njihovom šablonu navesti sve razloge kao u svom dopisu, a drugi primjerak dopisa o jednostranom raskidu poslati poštom s povratnicom. Ovo što pišem je moje mišljenje, vjerovatno je dovoljno i manje od toga, ali razmišljam da ništa ne košta kroz 2 "kanala" završiti s njima.heat wrote: ↑09/01/2021 08:41Nakon sto se posalje preporuceno jednostrani raskid ugovora, jel onda trebamo i drugi primjerak odnijeti sa opremom u poslovnicu ?mensur_lufc wrote: ↑09/01/2021 00:24 Pozdrav, da podijelim neka svoja dodatna razmišljanja.
Hvala
Kada sam u telekomu raskidao ugovor, i kod njih sam zvanično podnio zahtjev za raskid gdje mi je službenica kazala da će njihova ekipa to "provesti" kroz 5-6 radnih dana. Opremu razdužio taj dan, a na narednom računu mi oni uredno naplatili i tih 5-6 dana kada nisam ni mogao koristiti uslugu. Ljudi se jednostavno ponašaju kako hoće i može im se sve dok se korisnici ne organiziraju na ozbiljnom nivou. Ovo naše je sve individualno.
- heat
- Grijem se na: Ljubav
- Vozim: ABCD
#109198 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
mensur_lufc wrote: ↑09/01/2021 11:08
Pa bilo bi najbolje da oni prihvate pisani raskid u poslovnici, stave prijemni pečat, uzmu opremu i dalje neka tuže ako hoće. Međutim, kažem da su meni rekli da oni to ne rade tako već pri povratu opreme daju zahtjev za raskid. Zato kažem da, ako već neće da prihvate taj dopis o jednostranom raskidu koji korisnik pripremi, da se vrati oprema i popuni njihov zahtjev za raskid. Po mogućnosti u tom njihovom šablonu navesti sve razloge kao u svom dopisu, a drugi primjerak dopisa o jednostranom raskidu poslati poštom s povratnicom. Ovo što pišem je moje mišljenje, vjerovatno je dovoljno i manje od toga, ali razmišljam da ništa ne košta kroz 2 "kanala" završiti s njima.
Kada sam u telekomu raskidao ugovor, i kod njih sam zvanično podnio zahtjev za raskid gdje mi je službenica kazala da će njihova ekipa to "provesti" kroz 5-6 radnih dana. Opremu razdužio taj dan, a na narednom računu mi oni uredno naplatili i tih 5-6 dana kada nisam ni mogao koristiti uslugu. Ljudi se jednostavno ponašaju kako hoće i može im se sve dok se korisnici ne organiziraju na ozbiljnom nivou. Ovo naše je sve individualno.
Onda cu tako i napraviti. Sve u dva koraka napraviti i u oba navrata priloziti preporuke Institucije ombudsmana za zastitu potrosaca u BiH. Veliko ti hvala na ˝dijalogu˝ oko navedenog problema.
Lp
-
kakavdanakneiskustvu
#109199 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Kompanija Telemach i dalje mudro šuti o svemu ovome??
-
smartXL
#109200 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Koji je iznos umanjenja ako nije tajna?