Cuj pa kakve veze ima dal netko vjeruje ili ne - nisu dobro protumacili metaforevatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:10Zar to još neko vjeruje u Zevsa? Nagazio si na teren koji je za tebe u magli, ali ti se ne usuđuješ dalje u nju kročiti zbog straha u nepoznato. Osmjeli se slobodno, hrabrost je pola uspjeha. Samo takvi naučnici su dobijali Nobela.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:02 Inace ajd ti dokazi da grci nisu upravu sa zeusom hadesom i takomozda su to metafore sve treba samo dobro tumaciti
![]()
![]()
Kutak za ateističko-religijski trenutak
- MorningStar
#4001 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
-
Hakiz
#4002 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Misliš dokazati da bog ne postoji?vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:02Ne trebaju, ali onda su na temi ateisti vrsta u izumiranju jer su ih naslijedili antiteisti, a antiteisti imaju obavezu dokaza za svoje tvrdnje. O čemu pričaš na temi?
Znači, mogao bi izabrati bilo koju osobu na ulici, optužiti je da je ubila nekoga i da sudija kaže, "Ne, ne treba tužilac koji te je optužio dokazati da jesi ubio, ti moraš dokazati da nisi. Ako ne dokažeš da nisi, ideš na električnu stolicu".
Sada me hvata ozbiljan strah da postoje ljudi koji tako razmišljaju.
- vatrogasac
#4003 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Odeš na Himalaje i provjeriš. Možeš i iz helikoptera da li sjedi na koži i meditira.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:12Cuj pa kakve veze ima dal netko vjeruje ili ne - nisu dobro protumacili metaforevatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:10Zar to još neko vjeruje u Zevsa? Nagazio si na teren koji je za tebe u magli, ali ti se ne usuđuješ dalje u nju kročiti zbog straha u nepoznato. Osmjeli se slobodno, hrabrost je pola uspjeha. Samo takvi naučnici su dobijali Nobela.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:02 Inace ajd ti dokazi da grci nisu upravu sa zeusom hadesom i takomozda su to metafore sve treba samo dobro tumaciti
![]()
![]()
, evo ima milijarda hinduista - moze li onda shiva i to
![]()
-
The 51st State
#4004 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
osim toga ina li neki argument o svrsi postojanja i zivots opcenito da cujemBloo wrote: ↑07/01/2021 18:02Povremeno baziramo tvrdnju na postojanju odredenih individua...The 51st State wrote: ↑07/01/2021 18:01 da probam dobiti odgovor ateista na cemu baziraju svoju tvrdnju da nema Boga, dosad nisam dobio zadovoljavajuci odgovor.
- MorningStar
#4005 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Gdje na himelaje - pozicija ? Jesi siguran da to nije metafora ha ?vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:16Odeš na Himalaje i provjeriš. Možeš i iz helikoptera da li sjedi na koži i meditira.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:12Cuj pa kakve veze ima dal netko vjeruje ili ne - nisu dobro protumacili metaforevatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:10
Zar to još neko vjeruje u Zevsa? Nagazio si na teren koji je za tebe u magli, ali ti se ne usuđuješ dalje u nju kročiti zbog straha u nepoznato. Osmjeli se slobodno, hrabrost je pola uspjeha. Samo takvi naučnici su dobijali Nobela.![]()
, evo ima milijarda hinduista - moze li onda shiva i to
![]()
- vatrogasac
- vatrogasac
#4007 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Tamo je otjelovljen. Znam da nema veze sa monoteističkim shvatanjem Boga pa me dalje detalji ne intersujeu jer to spada u politeizam.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:20Gdje na himelaje - pozicija ? Jesi siguran da to nije metafora ha ?vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:16Odeš na Himalaje i provjeriš. Možeš i iz helikoptera da li sjedi na koži i meditira.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:12
Cuj pa kakve veze ima dal netko vjeruje ili ne - nisu dobro protumacili metafore, evo ima milijarda hinduista - moze li onda shiva i to
![]()
![]()
- MorningStar
#4008 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ne samo je dokazao da religije i ono sto se tvrdi u njima nema veze sa realnoscu - dakle teze u tim religijama je pobijao.
- MorningStar
#4009 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Kako otjelovljen i gdje tacno - jel svaka rupa i pukotina pretrazena mozda je tamo covjek smrznut ce sevatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:23Tamo je otjelovljen. Znam da nema veze sa monoteističkim shvatanjem Boga pa me dalje detalji ne intersujeu jer to spada u politeizam.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:20Gdje na himelaje - pozicija ? Jesi siguran da to nije metafora ha ?vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:16
Odeš na Himalaje i provjeriš. Možeš i iz helikoptera da li sjedi na koži i meditira.![]()
- vatrogasac
#4010 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Jel' uspio? Flew i Mc Grath su ga ismijali.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:23Ne samo je dokazao da religije i ono sto se tvrdi u njima nema veze sa realnoscu - dakle teze u tim religijama je pobijao.
-
Hakiz
#4011 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Je li to hoćeš da kažeš da kada za koju milijardu godina Sunce uništi Zemlju, to jeste nešto ranije jer će sav život na Zemlji prestati, biće nemoguć, prije nego što sama Zemlja bude uništena, i više ne bude ljudi koji vjeruju u abrahamskog boga (ne bude više ljudi uopšte pa time i onih koji vjeruju), taj bog prestaje postojati? Nema više ljudi koji vjeruju u Zevsa, Zevs ne postoji. Nema ljudi koji vjeruju u abrahamskog boga, abrahamski bog više ne postoji.vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:10Zar to još neko vjeruje u Zevsa? Nagazio si na teren koji je za tebe u magli, ali ti se ne usuđuješ dalje u nju kročiti zbog straha u nepoznato. Osmjeli se slobodno, hrabrost je pola uspjeha. Samo takvi naučnici su dobijali Nobela.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:02 Inace ajd ti dokazi da grci nisu upravu sa zeusom hadesom i takomozda su to metafore sve treba samo dobro tumaciti
![]()
![]()
Logično.
U tome ću se sa tobom potpuno složiti.
- Bloo
- Globalna šefica
#4012 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Razumijem tvoj strah. Radamo se, zivimo, umremo...da li postoji ista poslije? Sta ako ne postoji? Zasto sam tu? Zasto sam roden? Koja je moja svrha? Koja je svrha drugih primata? Biljaka? Ameba?The 51st State wrote: ↑07/01/2021 18:18osim toga ina li neki argument o svrsi postojanja i zivots opcenito da cujemBloo wrote: ↑07/01/2021 18:02Povremeno baziramo tvrdnju na postojanju odredenih individua...The 51st State wrote: ↑07/01/2021 18:01 da probam dobiti odgovor ateista na cemu baziraju svoju tvrdnju da nema Boga, dosad nisam dobio zadovoljavajuci odgovor.
Gledaj, mozda i nema nista poslije, a mozda i ima...to je nebitno za mene. Bitno se je fokusirati na sada i ovdje. Pokusati uciniti svijet boljim mjestom (mada kada pogledas, kao vrsti nam bas i ne ide sjajno), biti dobar, pokusati biti sretan. Pronaci srecu u malim stvarima...dobroj knjizi, filmu, prijateljstvu. Pomoci ako se moze, ne uciniti zlo, ne odmoci ako vec ne mogu pomoci.. Raditi na sebi...da bude manje zlih i pakosnih misli...
Ako vec ne mogu spasiti sume Amazona, mogu pocistiti iza sebe na planini...aktivizam u oblastima koje me interesuju.
Neka visa svrha? Ne vidim je. Tu smo. Niko me nije pitao da se rodim. Ali posto sam vec tu, i to kratko vrijeme sto cu biti na planeti, hocu da se potrudim da sto manje bude patnje u mom zivotu.
Moja svrha je ista kao i svrha kornjace ili paradajza...postojim.
S tim da smo mi puno stetniji po postojanje zivota na planeti... do te granice da sami sebe unistavamo.
Ne osjecam da je moj zivot prazniji ili nesvrsishodniji zato sto nisam uvjerenja da nas je Bog stvorio i da je sve od Boga jer samo to saznanje (tebi nudi utjehu, toga sam svjesna) nema utjecaja na ovo gore - surovu realnost.
Ako tebe usrecuje tvoje vjerovanje, ja sam sretna za tebe, sve dok tvoje vjerovanje ne ugrozava moj nacin zivota i moje postupke.
Ali jedna stvar bi trebala biti zajednicka svima - pokusaj da se bude bolji covjek (svako sa razlicitim pobudama - ti jer tako zaradujes mjesto u afterlifeu, ja jer me ispunjava srecom). I manje nihilisticki nastrojena vrsta...
- vatrogasac
#4013 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Vidiš kako možeš kad hoćeš, ne mora biti osoba nego planina. Iako znamo na šta Hindusi misle. Ima treće oko i ženu Parvati.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:24Kako otjelovljen i gdje tacno - jel svaka rupa i pukotina pretrazena mozda je tamo covjek smrznut ce sevatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:23Tamo je otjelovljen. Znam da nema veze sa monoteističkim shvatanjem Boga pa me dalje detalji ne intersujeu jer to spada u politeizam.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:20
Gdje na himelaje - pozicija ? Jesi siguran da to nije metafora ha ?![]()
jel to otjeloljen mozda metafora za planine simbol jakog morala
![]()
![]()
- vatrogasac
#4014 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ne stavljaj mi u usta što nisam ni pomislio.Hakiz wrote: ↑07/01/2021 18:26Je li to hoćeš da kažeš da kada za koju milijardu godina Sunce uništi Zemlju, to jeste nešto ranije jer će sav život na Zemlji prestati, biće nemoguć, prije nego što sama Zemlja bude uništena, i više ne bude ljudi koji vjeruju u abrahamskog boga (ne bude više ljudi uopšte pa time i onih koji vjeruju), taj bog prestaje postojati? Nema više ljudi koji vjeruju u Zevsa, Zevs ne postoji. Nema ljudi koji vjeruju u abrahamskog boga, abrahamski bog više ne postoji.vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:10Zar to još neko vjeruje u Zevsa? Nagazio si na teren koji je za tebe u magli, ali ti se ne usuđuješ dalje u nju kročiti zbog straha u nepoznato. Osmjeli se slobodno, hrabrost je pola uspjeha. Samo takvi naučnici su dobijali Nobela.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:02 Inace ajd ti dokazi da grci nisu upravu sa zeusom hadesom i takomozda su to metafore sve treba samo dobro tumaciti
![]()
![]()
Logično.
- MorningStar
#4015 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Kako znas sta misle - moze se razlicito tumacitivatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:32Vidiš kako možeš kad hoćeš, ne mora biti osoba nego planina. Iako znamo na šta Hindusi misle. Ima treće oko i ženu Parvati.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:24Kako otjelovljen i gdje tacno - jel svaka rupa i pukotina pretrazena mozda je tamo covjek smrznut ce sevatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:23
Tamo je otjelovljen. Znam da nema veze sa monoteističkim shvatanjem Boga pa me dalje detalji ne intersujeu jer to spada u politeizam.jel to otjeloljen mozda metafora za planine simbol jakog morala
![]()
![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#4016 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Nesto kao ideja iza American Gods...Hakiz wrote: ↑07/01/2021 18:26Je li to hoćeš da kažeš da kada za koju milijardu godina Sunce uništi Zemlju, to jeste nešto ranije jer će sav život na Zemlji prestati, biće nemoguć, prije nego što sama Zemlja bude uništena, i više ne bude ljudi koji vjeruju u abrahamskog boga (ne bude više ljudi uopšte pa time i onih koji vjeruju), taj bog prestaje postojati? Nema više ljudi koji vjeruju u Zevsa, Zevs ne postoji. Nema ljudi koji vjeruju u abrahamskog boga, abrahamski bog više ne postoji.vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:10Zar to još neko vjeruje u Zevsa? Nagazio si na teren koji je za tebe u magli, ali ti se ne usuđuješ dalje u nju kročiti zbog straha u nepoznato. Osmjeli se slobodno, hrabrost je pola uspjeha. Samo takvi naučnici su dobijali Nobela.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:02 Inace ajd ti dokazi da grci nisu upravu sa zeusom hadesom i takomozda su to metafore sve treba samo dobro tumaciti
![]()
![]()
Logično.
-
The 51st State
#4017 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Iskreno hvala na kakvom takvom odgovoru i posrednom prizanju da sto se tebe tice i nema svrhe osim zadoveljenja licnih stremljenja i afinititeta. Cak i to razumijem te je donekle i logicno u takvoj postavci stvari, ono sto je problem sa tim da je to tvoje licno iskustvo ali je nerelevantno u smislu kompletnog i zadovoljavajuceg odgovora o samoj svrsi postojanja, nekoj visoj metafizickoj teznji, napretka ljudske vrste, kreiranja harmonije na zemlji i slicno, fali okvir.Bloo wrote: ↑07/01/2021 18:29Razumijem tvoj strah. Radamo se, zivimo, umremo...da li postoji ista poslije? Sta ako ne postoji? Zasto sam tu? Zasto sam roden? Koja je moja svrha? Koja je svrha drugih primata? Biljaka? Ameba?The 51st State wrote: ↑07/01/2021 18:18osim toga ina li neki argument o svrsi postojanja i zivots opcenito da cujem
Gledaj, mozda i nema nista poslije, a mozda i ima...to je nebitno za mene. Bitno se je fokusirati na sada i ovdje. Pokusati uciniti svijet boljim mjestom (mada kada pogledas, kao vrsti nam bas i ne ide sjajno), biti dobar, pokusati biti sretan. Pronaci srecu u malim stvarima...dobroj knjizi, filmu, prijateljstvu. Pomoci ako se moze, ne uciniti zlo, ne odmoci ako vec ne mogu pomoci.. Raditi na sebi...da bude manje zlih i pakosnih misli...
Ako vec ne mogu spasiti sume Amazona, mogu pocistiti iza sebe na planini...aktivizam u oblastima koje me interesuju.
Neka visa svrha? Ne vidim je. Tu smo. Niko me nije pitao da se rodim. Ali posto sam vec tu, i to kratko vrijeme sto cu biti na planeti, hocu da se potrudim da sto manje bude patnje u mom zivotu.
Moja svrha je ista kao i svrha kornjace ili paradajza...postojim.
S tim da smo mi puno stetniji po postojanje zivota na planeti... do te granice da sami sebe unistavamo.
Ne osjecam da je moj zivot prazniji ili nesvrsishodniji zato sto nisam uvjerenja da nas je Bog stvorio i da je sve od Boga jer samo to saznanje (tebi nudi utjehu, toga sam svjesna) nema utjecaja na ovo gore - surovu realnost.
Ako tebe usrecuje tvoje vjerovanje, ja sam sretna za tebe, sve dok tvoje vjerovanje ne ugrozava moj nacin zivota i moje postupke.Ja ne hodam okolo govoreci nema Boga ili ovo je najgori od svih mogucih svjetova jer postoji Trump i SDA i gladna djeca u Africi...jer to nije moj modus operandii kao ateiste. Moj ateizam je nesto privatno. Moj ateizam ne utjece na moje poimanje svijeta,za razliku od tvoje vjere koja je neraskidivo povezana sa tim. To ne znaci da sam ja bolji covjek od tebe ili ti od mene, vec jednostavno da smo razliciti.
Ali jedna stvar bi trebala biti zajednicka svima - pokusaj da se bude bolji covjek (svako sa razlicitim pobudama - ti jer tako zaradujes mjesto u afterlifeu, ja jer me ispunjava srecom). I manje nihilisticki nastrojena vrsta...
- Bloo
- Globalna šefica
#4018 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Mozda da probas intervjuisati sve ljude na planeti? Vidjet ces da se odgovori razlikuju...The 51st State wrote: ↑07/01/2021 18:36 kompletnog i zadovoljavajuceg odgovora o samoj svrsi postojanja, nekoj visoj metafizickoj teznji, napretka ljudske vrste, kreiranja harmonije na zemlji i slicno, fali okvir.
Sto se tice napretka - nekako kao vrsta nazadujemo na dosta frontova, zar ne? Nevezano za ideolosko opredijeljenje. Sto se tice harmonije na zemlji - i tu smo usrali stvar...
Sto se tice vise svrhe? Da li bi moj zivot bio drugaciji da mi sada otkrijes visu svrhu postojanja osim rodi se, jedi, seri, promisljaj, djeluj, cini dobro, razmnozavaj se, umri...? Sumnjam.
To sto naizgled, moj zivotni kredo, uproscen za potrebe forumanja, se tebi cini prozaican, ne znaci da ja kao individua nemam morala i da hodam okolo cineci neopisiva i odbojna djela... jer ja ne moram pratiti tudi moralni kod da bi bila moralna.
Ali na kraju, i ja i ti, zavrsavamo isto...na kraju dana ostajemo sami sa svojim mislima i ucinjenim djelima, a na kraju zivota nas ceka isto - smiraj u vidu smrti.
- Bloo
- Globalna šefica
#4019 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ah da, zaboravim na duhovne aspekte ateistickog zivota - povremeno zrtvujemo neku bebu vjernika jer nas to usrecuje sve uz povike For the glory of Satan! il tako nesto...
-
The 51st State
#4020 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
nisam tolilo ambiciozanBloo wrote: ↑07/01/2021 18:43Mozda da probas intervjuisati sve ljude na planeti? Vidjet ces da se odgovori razlikuju...The 51st State wrote: ↑07/01/2021 18:36 kompletnog i zadovoljavajuceg odgovora o samoj svrsi postojanja, nekoj visoj metafizickoj teznji, napretka ljudske vrste, kreiranja harmonije na zemlji i slicno, fali okvir.
Sto se tice napretka - nekako kao vrsta nazadujemo na dosta frontova, zar ne? Nevezano za ideolosko opredijeljenje. Sto se tice harmonije na zemlji - i tu smo usrali stvar...
Sto se tice vise svrhe? Da li bi moj zivot bio drugaciji da mi sada otkrijes visu svrhu postojanja osim rodi se, jedi, seri, promisljaj, djeluj, cini dobro, razmnozavaj se, umri...? Sumnjam.
To sto naizgled, moj zivotni kredo, uproscen za potrebe forumanja, se tebi cini prozaican, ne znaci da ja kao individua nemam morala i da hodam okolo cineci neopisiva i odbojna djela... jer ja ne moram pratiti tudi moralni kod da bi bila moralna.
Ali na kraju, i ja i ti, zavrsavamo isto...na kraju dana ostajemo sami sa svojim mislima i ucinjenim djelima, a na kraju zivota nas ceka isto - smiraj u vidu smrti.
da, nazadujemo ali po mom sudu bas zbog antropocentricnih ideologija bez viseg autoriteta
tvoja sumnja tvoj zakljucak
nisam to implicirao i ne bih se usudio okarakterisati te kao takvu bez da te uopste ne poznajem.
melahnolicna misao ali lijepa.
Last edited by The 51st State on 07/01/2021 18:53, edited 1 time in total.
- aurora313
#4021 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
A zatim da vidimo šta su druge kulture nudile:MorningStar wrote: ↑07/01/2021 17:14Burāq, in Islāmic tradition, a creature said to have transported the Prophet Muḥammad to heaven. Described as “a white animal, half-mule, half-donkey, with wings on its sides . . . ,” Burāq was originally introduced into the story of Muḥammad’s night journey (isrāʾ) from Mecca to Jerusalem and back, thus explaining how the journey between the cities could have been completed in a single night. In some traditions he became a steed with the head of a woman and the tail of a peacock. As the tale of the night journey (isrāʾ) became connected with that of Muḥammad’s ascension to heaven (miʿrāj), Burāq replaced the ladder as Muḥammad’s means of access into heaven."![]()
• The ancient Pegasus is a mythological winged horse.
• The Valkyrie rode winged horses from Asgard to choose souls among the slain in battle to go with them to Valhalla.
• Tianma was a winged 'celestial' horse in Chinese folklore.
• A Chollima is a mythical winged horse which originates from the Chinese classics.
• Tulpar is a winged or swift horse in Turkic mythology.
• Uchchaihshravas is the white winged horse, who comes from the churning of ocean of milk story, in Indian origin, along with the four tusked white color elephant Airavatam, wishing cow Kamadhenu and many more.
- Bloo
- Globalna šefica
#4022 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
erm, unistavamo sebe (alkohol, cigarete, sjedilacki nacin zivota...et cetera et cetera), unistavamo planetu...The 51st State wrote: ↑07/01/2021 18:52 da, nazadujemo ali po mom sudu nas zbog antropocentricnih ideologija bez viseg autoriteta
Ako zanemarimo globalne igrace i profit u ovom scenariju unistavanja planete, vec pogledamo malog bosanskog covjeka koji moze i ne mora viti vjernik (ali veca je sansa da jeste vjernik) i njegov odnos prema sebi i prirodi, vidimo da bez obzira na ideologiju/religiju, taj covjek se ponasa kao da nije dio prirode i kao da nije prosvjetljen o visoj svrsi i tako tim stvarima. Vecina ljudi u Bosni su pusaci, hrane se nezdravo, vecinom guzeljaju pred TV-om. Ne spominjem alkohol jer je isti zabranjen vjernicima (mada ako cemo mak na konac, malo ko to postuje).
Pogledajmo stanje nasih rijeka, planina, izletista...pogledajmo gradove...
Dzabe sve te metafizicke visine i svrhe postojanja, kad smo obicna stoka koja bez novcane kazne nece doci tobe da ne baca jebeni bojler u Miljacku...
- -Chesterfield-
#4023 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
A šta ako je čovjek nasljednik nekih drugih stvorenja koja su izgledom ličila na čovjeka?Bloo wrote: ↑07/01/2021 16:57Svijest mozda usloznjavala? Jer svijest koju ti imas sada nije ista kao i svijest koju je posjedovao prvi moderni covjek, zar ne? I ne, ne govorim o znanju...The 51st State wrote: ↑07/01/2021 16:27 Lijep tekst, hvala na trudu, samo si izostavila jednu bitnu stvas jezik je samo jedan mali, mali dio svijesti, ali opet hvala nije suhoparno napisano..
Postavljo sam clanak od profseora neurologije ili tako nesto gdje lijepo obrazlaze zasto nije moguce da je svijest evoluirala, eno ga dole na toplku ispod..
Sto se tice predaka, da li mi je cimpanza ili ptica direktni predak u lancu, nesto se nauka ne moze dogovoriti?
Kako ti cimpanza moze biti direktni predak (ili ptica) ako smo jedina vrsta u podklasifikaciji tj tribusu(plemenu) ali smo zajedno sa njima u porodici? Tvoj direktni predak su tvoji roditelji i njihovi roditelji...jer cak i i unutar naseg "plemena" se pojaviljivao vise RODOVA - neki su izumrli, a neki su evoluirali u ovo sto smo sada ti i ja.Homo erectusi su imali vatru i zivjeli u zajednicama, da li su imali svijesti? Ta VRSTA je izumrla...
Ako pogledas timeline razvoja Hominina, tvoje pitanje je suvisno...jer smo se mi odvojili od linije čimpanzi unutar hominidske grane primata, te se kod njih pojavio dodatni kromozom.... Nakon toga, PODVRSTA Homo sapiens sapiens se razmahala...nas ZAJEDICKI PREDAK je Sahelanthropus tchadensis ako nisam sta fulala i istrazivanju (https://en.wikipedia.org/wiki/Chimpanze ... n_ancestor) ...kada se desio divergence...
Ali oni su naši rođaci..
Isto kao sto neces negirati prve moderne ljude koji nisu iskazivali modernitet kroz ono sto sam vec navela...jer kako ces drugacije izraziti svijest - kako ces izraziti apstraktne misli, vjerovanja, obicaje...sta je govor, crtanje, stvaranje ukrasa, oruda i oruzja osim manifestacija svijesti...a neki primati (a i neke ptice) pokazuju i tu vrstu svijesti (oruda ili barem dovitljive nacine da dodu do hrane)...
KAda bi ti sada neko doveo živog neandertalca (izumrla vrsta roda Homo, a koji su naši jel rodaci) da li bi mu negirao njegovu "ljudskost"? Da li bi mu negirao povezanost, te ga smjestio u čimpanze (iako je on sam evoluirao nakon podjele/razdjele dolje navedene)? Njegova svijest koja se manifestovala brigom za clanove zajednice, pravljenjem oruda, odjece, crteza, navodno cak i muzickih instrumenata je svijest, zar ne? Glasovni aparat je vjerovatno bio razvijen u toj mjeri da su mozda cak i imali neki primitini jezik, ali to ne znamo...Ali on nije ti, on nije Homo sapiens...on je druga vrsta, iako lici na tebe. Ali vrsta, koja je imala svijest...
Sve u svemu, ako prihvatas evoluciju drugih primata i drugih clanova carstva Animalia kojem pripadas, ne vidim razloga da ne prihvatis i vlastitu evoluciju, s obzirom da je veoma fascinantna, te ne mora nuzno negirati druga uvjerenja koja imas.
Možda su ta stvorenja nered na Zemlji činila i krv proljevala, pa je Allah slao vojske svoje da ih unište?
Neki kažu da je tada iblis bio dobar i istakao se u borbi protiv ovih stvorenja (ovo sam negdje pročitao)
Zato i nemamo prelaze između vrsta, tog Sahelanthropus tchadensis i ovih iza i prije njega.
Da nam se Knjiga u ovom vremenu objavljuje, sigurno bi neko pitao poslanika ko su bila ta stvorenja.
Možemo nagađati kako je bilo prije stvaranja čovjeka? Možda se baš i iblis tu upecao i mislio da će s čovjekom lahko kao i sa ovima gore?
Allah najbolje zna.
http://www.tefsir.ba/ajet/294

- Bloo
- Globalna šefica
#4024 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Da, zakljucit cemo diskusiju o ovome sa Allah najbolje zna. Slazem se.
- MorningStar
#4025 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Tako je Bog najbolje zna kako i sta i to , i to je tako a kako e pa tako