nijedbo nibdrugo ne soada u nauku, to se mozemo slozitiMorningStar wrote: ↑07/01/2021 17:28I kazete knjiga porijeklo vrsta je smijesnavatrogasac wrote: ↑07/01/2021 17:26Burak je životinja za par prilika uzeta iz dženneta. Ne liči ni jednoj drugoj na zemlji, a brzina mu je otprilike kao i meleka. Prije Muhammeda a.s. koristio ga je Ibrahim a.s. za svoja putovanja između Sirije i Mekke.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 17:21 @The 51st state
Bgm ne znam
Sahih Bukhari 5:58:227
Valjda je sahih priznat - al ne znam ima li konsenzusa ucenjaka![]()
![]()
Kutak za ateističko-religijski trenutak
-
The 51st State
#3976 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
-
The 51st State
#3977 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
stvar religijskog ubjedjenja ijedno i drugoMorningStar wrote: ↑07/01/2021 17:29Eto cojk odleprsa na mjesec na nekoj zivotinji i prepolovi gaThe 51st State wrote: ↑07/01/2021 17:27da je burak bice vece od magarca, a manje od konja, a tacno koje je to bice i kako tacno izgleda ne zna se.al teorija evolucije je smijesna
![]()
- MorningStar
#3978 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Evoluciju mozemo lagano viditi - evo najnoviji primjer / nove sorte covida. Dok jos cekamo da vidimo letecu zivotinju brzine meleka koja ide preko 7 nebesa sa nekim na ledjimaThe 51st State wrote: ↑07/01/2021 17:30stvar religijskog ubjedjenja ijedno i drugoMorningStar wrote: ↑07/01/2021 17:29Eto cojk odleprsa na mjesec na nekoj zivotinji i prepolovi gaThe 51st State wrote: ↑07/01/2021 17:27
da je burak bice vece od magarca, a manje od konja, a tacno koje je to bice i kako tacno izgleda ne zna se.al teorija evolucije je smijesna
![]()
-
The 51st State
#3979 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
To nije evolucija, nego adaptivna promjena unutar vrste koja je 1000 godina prije darwina uocena. U svako slucaju vjerovatnije nego da je nista kreiralo nesto, a da ne znamo sta je kreiralo nista.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 17:32Evoluciju mozemo lagano viditi - evo najnoviji primjer / nove sorte covida. Dok jos cekamo da vidimo letecu zivotinju brzine meleka koja ide preko 7 nebesa sa nekim na ledjimaThe 51st State wrote: ↑07/01/2021 17:30stvar religijskog ubjedjenja ijedno i drugoMorningStar wrote: ↑07/01/2021 17:29
Eto cojk odleprsa na mjesec na nekoj zivotinji i prepolovi gaal teorija evolucije je smijesna
![]()
![]()
- MorningStar
#3980 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pa sta je evolucija nego "adaptivna promjena" ili ti na nasem prilagodjavanje- u kontekstu bolje efikasnosti u prezivljavanju i razmnozavanjuThe 51st State wrote: ↑07/01/2021 17:38To nije evolucija, nego adaptivna promjena unutar vrste koja je 1000 godina prije darwina uocena.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 17:32Evoluciju mozemo lagano viditi - evo najnoviji primjer / nove sorte covida. Dok jos cekamo da vidimo letecu zivotinju brzine meleka koja ide preko 7 nebesa sa nekim na ledjima![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#3981 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
i da, za ovaj Smrletovski upis...zbog Smrleta sam osjecala transfer blama za muslimane...kao ateista...i generalno transfer blama sto pripadamo istoj vrsti.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 17:02 Sto se tice same evolucije na odredjen nacin je spokenuta u Knjizi, spominje se 7 faza stvaranja, ne zna se koliko koja je trajala, pa eto nauci zadatka da se bavi cime korisnim
Kur'an nije zbirka magicnih trikova niti predskazanja, niti sluzi na cast vjernicima da je koriste kao takvu. TRazenje potvrde u vanjskom svijestu da je Kur'an objava od Boga, za mene licno, je ponizavajuce za tu Objavu. Jer ti vjerujes da je to Objava i ne treba ti dokaz za isto. Ako naucnici (koji su i vjernicvi i ateisti i ovakvi i onakvi) pronadu nesto, a pogotovo nesto "dobro" sto ce utjecati na napredak nase vrste, to je razlog za slavlje (zajednicko) a ne za "vidi to je vec predviceno u nasoj svetog knjizi, tako pise samo ako malo koristis mastu" - i to je dokaz da moj Bog postoji. Niti je naucno otkrice radeno u cilju da se Bog potvrdi ili opovrgne, stoga isto i ne treba koristiti na taj nacin.
Navlacenje i slavobitno AHA! nakon sto nauka otkrije nesto, a neko nategnuto pronade da je to vec spomenuto u Kur'ano, je besmisleno i degradirajuce za sam Kur'an. Mene neće uvjeriti niti promijeniti misljenje, ali izgleda kao da je nekim vjernicima potreban dokaz...
Vjera sama po sebi ne zahtijeva dokaze, ergo ni Objava da je od Boga. Ja od tebe ne zahtijevam dokaze da Bog postoji jer mi ne trebaju. Tvoja vjera je tvoja stvar. Ja isto tako ne radim na tome da pronadem dokaze da Bog ne postoji jer zasto bih? Za mene Bog ne postoji.
S druge strane, nauka se bavi drugim stvarima. Ako ti neko kaze da gravitacija postoji, to sam mozes iskustveno staviti na probu. Postojanje gravitacije ne dovodi u pitanje postojanje Boga. Ako ti neko pokaze da evolucija postoji kroz dokaze (ne samo nase vrste vec i citavih drugih porodica rodova, carstava!), to ne znaci da je sam Bog doveden u pitanje jer neces u Objavama traziti taksonomije i vremene linije razdvajanja vrsta. Moje poimanje svetih spisa je da su iste naputak da bolji zivot, a ne uputstva za sve sto postoji. Da, odredeni dijelovi svetih knjiga su imali tu svrhu nekada davno i ljudima je to bilo potrebno da im odgovori na pitanja koja su imali, ali do odovora nisu mogli doci. Razvitkom nauke (i to ne samo ove moderne) odgovori su se poceli pojavljivati i samim time, svete knjige ne treba vise koristiti kao manuale vec cisto kao uputstvo za bolji zivot. Nauka se i ne bi razvila da nije bilo nase teznje da znamo vise
Uostalom, božanstvo kao svevideće. svemoguće i sve sve, da je htjelo, spriječilo bi određena saznanja koja se možda kose sa onim kako su ljudi interpretirali Objave...problem leži i u tome, što božanstvo neće nikad zagrmiti odozgo NISAM TAKO MISLIO!, kada ovaj fascinantni ljudski mozak interpretira nešto bukvalno ili zlo iz Objave...
Stoga smatram da bi se vjernici koji se time bave i ovdje postaju takve stvari (ili su barem postali) bi trebali da uvide besmislenost takve prakse i koliko je to zapravo uvredljivo za samu dogmu.
-
kio01
#3982 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Nadmasio si se, sad vise nije s jednog posta na drugi kontradikcija, sad je u istom postu. Islam, koji inace nikad nista ne fuli i iz kojeg se sve o svemu moze nauciti, korespondira sa teorijom koju ti smatras besmislenom?The 51st State wrote: ↑07/01/2021 14:59
Pa pazi, istovjefno je u slucaju toje pozicije, postavio sam neki dan studiju koja obara darvinovo stablo od samog darviniste i nista, vjera ostade nepromjenjena kod vas. Btw. Islam 100 posto korespomdira sa evolucijom i to ce nauka prije ili kasnije dooazati. Uostalom sam darwin je ukrao studiju od islamskih ucenjaka koji su to pitanje razmatrali prije 1000 godina.
A reci mi, kako objasnjavas evoluciju koju MOZEMO opaziti u posljednjih nekoliko decenija, stoljeca? Ima dosta primjera tzv. "mikroevolucije" gdje se desavaju relativno male, ali i dalje znacajne promjene cak i kod ljudi unutar par generacija. Proguglaj, vidjeti ces razna opazanja.
Isto tako postoje i primjeri rapidne evolucije gdje se odredjene vrste moraju znacajno promijeniti kako bi prezivjele neocekivanu i brzu promjenu njihove okoline, te kako od jedne vrste nastane vise jer bude vise razlicitih mutacija koje pokusavaju rijesiti taj novonastali problem . Evo jedan video o tome: https://www.youtube.com/watch?v=NArlXzSFt2Y
- vatrogasac
#3983 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
A šta je smiješno u vezi Buraqa? Što ga nisi nikada vidio u zoološkom vrtu? Pa i nećeš jer njegovo obivalište je džennet. Problem je u tvom doslovnom uzimanju pojma koji te odvlači od stvarnog, ali i nepojavnog koji ima sasvim druge karakteristike. Što otprilike znači da ćeš ti vjerovati u Boga kad ti Ga donesu u epruveti. E, i to nećeš nikada vidjeti.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 17:28I kazete knjiga porijeklo vrsta je smijesnavatrogasac wrote: ↑07/01/2021 17:26Burak je životinja za par prilika uzeta iz dženneta. Ne liči ni jednoj drugoj na zemlji, a brzina mu je otprilike kao i meleka. Prije Muhammeda a.s. koristio ga je Ibrahim a.s. za svoja putovanja između Sirije i Mekke.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 17:21 @The 51st state
Bgm ne znam
Sahih Bukhari 5:58:227
Valjda je sahih priznat - al ne znam ima li konsenzusa ucenjaka![]()
![]()
OGLED O METAFORI DŽENNET
- Bloo
- Globalna šefica
#3984 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Sve sumnje u teoriju gravitacije si slobodan da sam testiraš.
S druge strane, pretpostavljam da ne razumiješ da se određene sile ponašaju drugačije u određenim sistemima? To ne dovodi u pitanje gravitaciju na planeti Zemlji kao sistemu.
Ovakve paušalne izjave, samo dokazuju da ne želiš ili ne možeš da razumiješ određene stvari, te da isto, u slijepoj želji da pokažeš istinitost vlastite dogme, koristiš na ovakav način, što je apsolutno pogrešno jer pokazujemo elementarno nepoznavanje određenih tema (otprilike 4. razred gimnazije - lekcije koje se bave astrofizikom).
Opet, teorija gravitacije ne negira Boga, a nova saznanja o ponašanju određenih sila u drugim sistemima i sa drugim paramentrima, ne negiraju postojanje tih sila već naprotiv proširuju naše znanje (i moje i tvoje). To što je neka "istina" (teorija, hipoteza itd) izmijenjena ili dopunjena, ne znači da je naše znanje o toj sili bilo pogrešno od početka, već da je nadograđeno.
-
The 51st State
#3985 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pogresan zakljucak, korespondira u smislu faza stvaranja, jer i teroija evolucije ima faze samo po meni nedokazane.kio01 wrote: ↑07/01/2021 17:44Nadmasio si se, sad vise nije s jednog posta na drugi kontradikcija, sad je u istom postu. Islam, koji inace nikad nista ne fuli i iz kojeg se sve o svemu moze nauciti, korespondira sa teorijom koju ti smatras besmislenom?The 51st State wrote: ↑07/01/2021 14:59
Pa pazi, istovjefno je u slucaju toje pozicije, postavio sam neki dan studiju koja obara darvinovo stablo od samog darviniste i nista, vjera ostade nepromjenjena kod vas. Btw. Islam 100 posto korespomdira sa evolucijom i to ce nauka prije ili kasnije dooazati. Uostalom sam darwin je ukrao studiju od islamskih ucenjaka koji su to pitanje razmatrali prije 1000 godina.
A reci mi, kako objasnjavas evoluciju koju MOZEMO opaziti u posljednjih nekoliko decenija, stoljeca? Ima dosta primjera tzv. "mikroevolucije" gdje se desavaju relativno male, ali i dalje znacajne promjene cak i kod ljudi unutar par generacija. Proguglaj, vidjeti ces razna opazanja.
Isto tako postoje i primjeri rapidne evolucije gdje se odredjene vrste moraju znacajno promijeniti kako bi prezivjele neocekivanu i brzu promjenu njihove okoline, te kako od jedne vrste nastane vise jer bude vise razlicitih mutacija koje pokusavaju rijesiti taj novonastali problem . Evo jedan video o tome: https://www.youtube.com/watch?v=NArlXzSFt2Y
Nijedma fundementalna teza teorije evolucijenije dokazana, osim sto je dokazana adaptacija unutar vrste ali to je periferno za samu teoriju evolucije onako kako je postavljena
- MorningStar
#3986 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Nista nije smijesno - nego jesi citao o jednorozima i oni su letali takovatrogasac wrote: ↑07/01/2021 17:45A šta je smiješno u vezi Buraqa? Što ga nisi nikada vidio u zoološkom vrtu? Pa i nećeš jer njegovo obivalište je džennet. Problem je u tvom doslovnom uzimanju pojma koji te odvlači od stvarnog, ali i nepojavnog koji ima sasvim druge karakteristike. Što otprilike znači da ćeš ti vjerovati u Boga kad ti Ga donesu u epruveti. E, i to nećeš nikada vidjeti.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 17:28I kazete knjiga porijeklo vrsta je smijesnavatrogasac wrote: ↑07/01/2021 17:26
Burak je životinja za par prilika uzeta iz dženneta. Ne liči ni jednoj drugoj na zemlji, a brzina mu je otprilike kao i meleka. Prije Muhammeda a.s. koristio ga je Ibrahim a.s. za svoja putovanja između Sirije i Mekke.![]()
OGLED O METAFORI DŽENNET
Ne treba epruveta - nek dodje netko i razdvoji more stapom da se prosetam ima da odma budem vjernik 1/1
-
The 51st State
#3987 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Sviju mi jeste, ljudi ozbiljno debatiraju o istoj, a sve referentni phd ovaj phd onaj, proguglaj....Bloo wrote: ↑07/01/2021 17:47Sve sumnje u teoriju gravitacije si slobodan da sam testiraš.na ovoj planeti, osim ako ne planiraš otići u blizinu kakve crne rupe...
S druge strane, pretpostavljam da ne razumiješ da se određene sile ponašaju drugačije u određenim sistemima? To ne dovodi u pitanje gravitaciju na planeti Zemlji kao sistemu.
![]()
Ovakve paušalne izjave, samo dokazuju da ne želiš ili ne možeš da razumiješ određene stvari, te da isto, u slijepoj želji da pokažeš istinitost vlastite dogme, koristiš na ovakav način, što je apsolutno pogrešno jer pokazujemo elementarno nepoznavanje određenih tema (otprilike 4. razred gimnazije - lekcije koje se bave astrofizikom).
Opet, teorija gravitacije ne negira Boga, a nova saznanja o ponašanju određenih sila u drugim sistemima i sa drugim paramentrima, ne negiraju postojanje tih sila već naprotiv proširuju naše znanje (i moje i tvoje). To što je neka "istina" (teorija, hipoteza itd) izmijenjena ili dopunjena, ne znači da je naše znanje o toj sili bilo pogrešno od početka, već da je nadograđeno.
I ja isto to mogu reci za tvoju dogmu i rezonovanje ali nije kulturno.
-
kio01
#3988 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Znas kako pocinje stablo evolucije? Od jedne vrste. Ta vrsta se onda "adaptirala" na razlicite nacine, i tako dobijes vise vrsta. U videu koji sam poslao mozes vidjeti primjere toga koji su se desili u dovoljno kratkom periodu da se ta adapracija mogla opaziti. Kako to nije evolucija?The 51st State wrote: ↑07/01/2021 17:48Pogresan zakljucak, korespondira u smislu faza stvaranja, jer i teroija evolucije ima faze samo po meni nedokazane.kio01 wrote: ↑07/01/2021 17:44Nadmasio si se, sad vise nije s jednog posta na drugi kontradikcija, sad je u istom postu. Islam, koji inace nikad nista ne fuli i iz kojeg se sve o svemu moze nauciti, korespondira sa teorijom koju ti smatras besmislenom?The 51st State wrote: ↑07/01/2021 14:59
Nijedma fundementalna teza teorije evolucijenije dokazana, osim sto je dokazana adaptacija unutar vrste ali to je periferno za samu teoriju evolucije onako kako je postavljena
-
Hakiz
#3989 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Prvo i osnovno, ne trebaju ateisti dokazati da bog ne postoji.Edouard wrote: ↑07/01/2021 16:31Kako nema Hakizu, nelogičan je, ispada i apsurdan.
Ako pogledaš tvrdu definiciju po kojoj ne Bog postoji, ateisti nemaju nikakva dokaza za tu tvrdnju.
Ako pogledaš light definiciju po kojoj direktno ne tvrde da Bog ne postoji, ali kažu da nema dovoljno evidencije da postoji, pa zato ne vjeruju, nelogični su.
U svakom slučaju, bilo po prvoj, bilo po drugoj, kažu da ne znaju kako je nastao svijet, ali su sigurni da ga nije stvorio Bog.
Nije li to apsurd? Kao što sam ranije naveo: ne poznam Tuzlake, ali ovaj tu čovjek sigurno nije iz Tuzle, premda zaprav ni njega ne poznam.
Neko tvrdi da bog postoji, ateista kaže ne vjerujem ti. Onaj ko tvrdi da bog postoji treba dokazati postojanje.
Kada tako pogriješiš (ili uradiš namjerno, svejedno) u osnovnoj postavci dokazivanja, onda ti nastavak kao i krajnji rezultat moraju biti pogrešni.
- Bloo
- Globalna šefica
#3990 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ja do sada u komunikaciji s tobom, niti jednom nisam dovela u pitanje postojanje Boga, već isključivo, eventualno nepostojanje zdravog razuma kod tebe kao jedinke. Odnosno, željeh da ti ukažem da nema potrebe da se zdravi razum potisne kada su u pitanju određene teme, niti da se određene stvari (zapravo niti jedna!) se ne bi trebale koristiti kao jeftini magidžioničarski trikovi u cilju dokazivanja istinitosti Objave.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 17:51 Sviju mi jeste, ljudi ozbiljno debatiraju o istoj, a sve referentni phd ovaj phd onaj, proguglaj....
-
The 51st State
#3991 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Svaka negacija je podlozna dokazivanju.afirmativna ekipa je pruzila svoje dokaze.
- MorningStar
#3992 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Dokazi da ne postoji svemoguci leteci jednorog iza mjeseca koji ne dopusta da ga ljudi detektuju.Ako ne dokazes dakle on postoji.
- vatrogasac
#3993 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Hoćeš reći da ti samo vjeruješ očima? Prije nego što odgovoriš razmisli o subatomskim česticama. Možda je Buraq od čestica Takiona pa se može kretati brže od svjetlosti. Nije sigurno, ali radi poređenja.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 17:50Nista nije smijesno - nego jesi citao o jednorozima i oni su letali takovatrogasac wrote: ↑07/01/2021 17:45A šta je smiješno u vezi Buraqa? Što ga nisi nikada vidio u zoološkom vrtu? Pa i nećeš jer njegovo obivalište je džennet. Problem je u tvom doslovnom uzimanju pojma koji te odvlači od stvarnog, ali i nepojavnog koji ima sasvim druge karakteristike. Što otprilike znači da ćeš ti vjerovati u Boga kad ti Ga donesu u epruveti. E, i to nećeš nikada vidjeti.
OGLED O METAFORI DŽENNETjos kad bi grcki mythos krenuo .. ih od centaura , kiklopsa,meduza,kerbera ...
svega u basci Bozijoj
![]()
Ne treba epruveta - nek dodje netko i razdvoji more stapom da se prosetam ima da odma budem vjernik 1/1![]()
-
The 51st State
#3994 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Cime sam to kokretno zasluzio? Sta sam to nerazumno rekao? Objavi ne treba moja odbrana jer je sama sebi ista.Bloo wrote: ↑07/01/2021 17:55Ja do sada u komunikaciji s tobom, niti jednom nisam dovela u pitanje postojanje Boga, već isključivo, eventualno nepostojanje zdravog razuma kod tebe kao jedinke. Odnosno, željeh da ti ukažem da nema potrebe da se zdravi razum potisne kada su u pitanju određene teme, niti da se određene stvari (zapravo niti jedna!) se ne bi trebale koristiti kao jeftini magidžioničarski trikovi u cilju dokazivanja istinitosti Objave.The 51st State wrote: ↑07/01/2021 17:51 Sviju mi jeste, ljudi ozbiljno debatiraju o istoj, a sve referentni phd ovaj phd onaj, proguglaj....
Moje pisanje ovdje nije cak ni time motivisano nego principijelnim pitanjem svrhe postojanja i da probam dobiti odgovor ateista na cemu baziraju svoju tvrdnju da nema Boga, dosad nisam dobio zadovoljavajuci odgovor.
- MorningStar
#3995 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Moze bit - ono bitno je kako tumacis a ne kako pisevatrogasac wrote: ↑07/01/2021 17:58Hoćeš reći da ti samo vjeruješ očima? Prije nego što odgovoriš razmisli o subatomskim česticama. Možda je Buraq od čestica Takiona pa se može kretati brže od svjetlosti. Nije sigurno, ali radi poređenja.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 17:50Nista nije smijesno - nego jesi citao o jednorozima i oni su letali takovatrogasac wrote: ↑07/01/2021 17:45
A šta je smiješno u vezi Buraqa? Što ga nisi nikada vidio u zoološkom vrtu? Pa i nećeš jer njegovo obivalište je džennet. Problem je u tvom doslovnom uzimanju pojma koji te odvlači od stvarnog, ali i nepojavnog koji ima sasvim druge karakteristike. Što otprilike znači da ćeš ti vjerovati u Boga kad ti Ga donesu u epruveti. E, i to nećeš nikada vidjeti.
OGLED O METAFORI DŽENNETjos kad bi grcki mythos krenuo .. ih od centaura , kiklopsa,meduza,kerbera ...
svega u basci Bozijoj
![]()
Ne treba epruveta - nek dodje netko i razdvoji more stapom da se prosetam ima da odma budem vjernik 1/1![]()
Ne mora ocima samo onom sto je dokazivo kroz naucni metod - tj kroz eksperiment gdje se rezultat istog konstantno podudara tj. Sa istim uslovima i inputom dobijes isti rezultat. Inace ajd ti dokazi da grci nisu upravu sa zeusom hadesom i tako
- Bloo
- Globalna šefica
#3996 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Povremeno baziramo tvrdnju na postojanju odredenih individua...The 51st State wrote: ↑07/01/2021 18:01 da probam dobiti odgovor ateista na cemu baziraju svoju tvrdnju da nema Boga, dosad nisam dobio zadovoljavajuci odgovor.
- vatrogasac
- Bloo
- Globalna šefica
#3998 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Hej!vatrogasac wrote: ↑07/01/2021 18:02Ne trebaju, ali onda su na temi ateisti vrsta u izumiranju jer su ih naslijedili antiteisti, a antiteisti imaju obavezu dokaza za svoje tvrdnje. O čemu pričaš na temi?
ne zaboravi apateiste!
-
Hakiz
#3999 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Mene sada interesuje, putuju li meleci brže od brzine svjetlosti, tom brzinom ili kojom već?
- vatrogasac
#4000 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Zar to još neko vjeruje u Zevsa? Nagazio si na teren koji je za tebe u magli, ali ti se ne usuđuješ dalje u nju kročiti zbog straha u nepoznato. Osmjeli se slobodno, hrabrost je pola uspjeha. Samo takvi naučnici su dobijali Nobela.MorningStar wrote: ↑07/01/2021 18:02 Inace ajd ti dokazi da grci nisu upravu sa zeusom hadesom i takomozda su to metafore sve treba samo dobro tumaciti
![]()