Stvarno ne znam kako ti zakljucujes da su komunizam i nacizam produkt religija, ako nemaju veze sa ateizmom.Edouard wrote: ↑06/01/2021 00:49Ako fašizam, nacizam i komunizam nemaju veze sa sekularizmom, ispada da su produkt religija. Besmislica.Optimus Prime wrote: ↑04/01/2021 23:22 Te ideologije nemaju nikakvo uporiste u ateizmu ili sekularizmu.
Često se ponavlja i otrcane mantra da komunizam nema veze s ateizmom.
Svi komunisti su bili ujedno i ateisti, a ateizam je bio ugrađen u temelje komunističkih društvenih uređenja. I sad je navodno teško zaključiti o njihovoj povezanosti. To bi Ljubo reko: jaje – pile – koka: dijalektički/historijski materijalizam – ateizam – komunizam.
Danas, umjesto dijalektičkog materijalizma došo materijalistički naturalizam, a umjesto komunizma fundamentalistički sekularizam. A ateizam i dalje ostaje.Zašto su boljševici u vrijeme Oktobarske revolucije, osim što su pobili mnoštvo klerika i vjernika kao navodne ideološke konkurencije, zašto su napravili kulturocid, jesu li im ikone, knjige, slike, hramovi bili konkurencija; zašto su porušili većinu hramova bez obzira na njihovu kulturnohistorijsku vrijednost, masovno na lomačama spaljivali ikone, knjige i slike, uglavnom djela visoke umjetničke vrijednosti i historijske važnosti, a zatim su uništavali i ostali bogat umjetnički vrijedan inventar, kojim su obilovale ruske pravoslavne crkve, kao i bogomolje ostalih konfesija?Optimus Prime wrote: ↑04/01/2021 23:22 Monoteisticke religije su same po sebi ideologije i kao takve potencijalni konkurenti komunistickog poretka, i zbog toga su bile i zabranjene.
Ne radili se o uništavanju svega što je povezano s vjerom i Bogom.
Zašo su u Španjolskoj revoluciji, komunistički revolucionari/ateisti, osim što su pobili mnoštvo klerika i obični vjernika, zašto su samo u Barceloni zapalili i uništili svih 58 crkava?
Barcelona im također bila konkurencija, oni bili navijači Reala?Iz isključivo vjerskih razloga? Francuzi katolici pomagali njemačkim protestantima protiv katolika. I to su za tebe vjerski razlozi.Optimus Prime wrote: ↑04/01/2021 23:22 Pa samo u u tridesetogodisnjem ratu koji je vodjen iskljucivo iz vjerskih razloga je sa lica zemlje izbrisano 30-40% stanovnistva srednje Evrope..
A i postoci su ti prenapuhani. Najviše je stradalo Njemačko stanovništvo, po procjenama 15 - 20%.
To sto su mozda svi komunisti bili ateisti ne implicira da su svi ateisti komunisti. Ja sam na primjer veliki protivnik komunistickih ideja.
Spanci su pod blagoslovom crkve zamalo istrijebili kompletno domicilno stanovnistvo jednog kontinenta, i maltene svi u liniji odgovornosti su tada bili vjernici. Sta bih ja sad tvojom logikom trebao da impliciram???