Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Optimus Prime

#3851 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Optimus Prime »

Edouard wrote: 06/01/2021 00:49
Optimus Prime wrote: 04/01/2021 23:22 Te ideologije nemaju nikakvo uporiste u ateizmu ili sekularizmu.
Ako fašizam, nacizam i komunizam nemaju veze sa sekularizmom, ispada da su produkt religija. Besmislica.
Često se ponavlja i otrcane mantra da komunizam nema veze s ateizmom.
Svi komunisti su bili ujedno i ateisti, a ateizam je bio ugrađen u temelje komunističkih društvenih uređenja. I sad je navodno teško zaključiti o njihovoj povezanosti. To bi Ljubo reko: jaje – pile – koka: dijalektički/historijski materijalizam – ateizam – komunizam.
Danas, umjesto dijalektičkog materijalizma došo materijalistički naturalizam, a umjesto komunizma fundamentalistički sekularizam. A ateizam i dalje ostaje.
Optimus Prime wrote: 04/01/2021 23:22 Monoteisticke religije su same po sebi ideologije i kao takve potencijalni konkurenti komunistickog poretka, i zbog toga su bile i zabranjene.
Zašto su boljševici u vrijeme Oktobarske revolucije, osim što su pobili mnoštvo klerika i vjernika kao navodne ideološke konkurencije, zašto su napravili kulturocid, jesu li im ikone, knjige, slike, hramovi bili konkurencija; zašto su porušili većinu hramova bez obzira na njihovu kulturnohistorijsku vrijednost, masovno na lomačama spaljivali ikone, knjige i slike, uglavnom djela visoke umjetničke vrijednosti i historijske važnosti, a zatim su uništavali i ostali bogat umjetnički vrijedan inventar, kojim su obilovale ruske pravoslavne crkve, kao i bogomolje ostalih konfesija?
Ne radili se o uništavanju svega što je povezano s vjerom i Bogom.
Zašo su u Španjolskoj revoluciji, komunistički revolucionari/ateisti, osim što su pobili mnoštvo klerika i obični vjernika, zašto su samo u Barceloni zapalili i uništili svih 58 crkava?
Barcelona im također bila konkurencija, oni bili navijači Reala?
Optimus Prime wrote: 04/01/2021 23:22 Pa samo u u tridesetogodisnjem ratu koji je vodjen iskljucivo iz vjerskih razloga je sa lica zemlje izbrisano 30-40% stanovnistva srednje Evrope..
Iz isključivo vjerskih razloga? Francuzi katolici pomagali njemačkim protestantima protiv katolika. I to su za tebe vjerski razlozi.
A i postoci su ti prenapuhani. Najviše je stradalo Njemačko stanovništvo, po procjenama 15 - 20%.
Stvarno ne znam kako ti zakljucujes da su komunizam i nacizam produkt religija, ako nemaju veze sa ateizmom.

To sto su mozda svi komunisti bili ateisti ne implicira da su svi ateisti komunisti. Ja sam na primjer veliki protivnik komunistickih ideja.
Spanci su pod blagoslovom crkve zamalo istrijebili kompletno domicilno stanovnistvo jednog kontinenta, i maltene svi u liniji odgovornosti su tada bili vjernici. Sta bih ja sad tvojom logikom trebao da impliciram???
kio01

#3852 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by kio01 »

The 51st State wrote: 06/01/2021 15:45
kio01 wrote: 06/01/2021 15:34
The 51st State wrote: 06/01/2021 15:21

postavljo sam vise puta, mora da si preletio.
jesi bio u saudiji i vrsio anketu?
to i jeste ljepota i univerzalnost islama sto ostavlja mogucnost za razlicite interpretacije.
Sta si postavio, dokaz da su svi ateisticki filozofi nenormalni? Aj postavi ponovo molim te, bas bi to volio procitati.
Tesko je naci puno informacija jer se radi malo anketa na tim prostorima ali evo neke stvari koje sam nasao vezano za homoseksualce.
Image
https://www.statista.com/statistics/101 ... sexuality/

Prije nekoliko godina kad sam jos u srednjoj bio, pitala nas profesorica sta bi uradili kada bi saznali da nam je dijete gej. Bilo nas je oko 15ak u ucionici, od kojih vecina nisu iznijeli misljenje. Ali od ovih koji jesu, troje je odmah reklo da bi ih ubili, pa su se onda dvoje od tih "smirili" i rekli da ih ne bi ubili, ali da vise nikada sa njima ne bi pricali. Njihov razlog za to je iskljucivo religijski.

Sad ostavlja mogucnost za razlicite interpretacije, a post iznad tvrdis da u islamu postoji objektivna moralnost. Can't have the cake and eat it too.
Pa ima, prvo homor kilking nije utemeljeno u islamu i to je kulturuloska praksa nez uporista. Mnogo vise ih nastrada pod slicnim okopnostima na zapadu pa to ne spocitavas sekularizmu i ateizmu, licemjerno.
To troje nisu ocigledno dobro nauceni, vigilantizmu nema mjesta u islamu . Mozes biti gay i nece te niko pogledati dok ne opcis javno na ulici, gay je drustveno skodljiva pojava pa sto bi se promovisao, s obzirom da 3% svjetske populacije je uzrok 80% svih polno prenosivih bolesti?
Imterpretacije pod objektivnim okvirom, ne znam sta ti nije jasno?
Znaci kad je normalizirana diskrimacija nad drugacijima medju velikim brojem muslimana, onda to nema nikakve veze sa islamom, ali kad neki ateista kaze da je "novorodjence manje vrijedno od svinje", onda ocigledno postoji problem u ateizmu. Ima smisla.
The 51st State

#3853 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

kio01 wrote: 06/01/2021 16:04
kio01 wrote: 06/01/2021 15:34

Sta si postavio, dokaz da su svi ateisticki filozofi nenormalni? Aj postavi ponovo molim te, bas bi to volio procitati.
Tesko je naci puno informacija jer se radi malo anketa na tim prostorima ali evo neke stvari koje sam nasao vezano za homoseksualce.
Image
https://www.statista.com/statistics/101 ... sexuality/

Prije nekoliko godina kad sam jos u srednjoj bio, pitala nas profesorica sta bi uradili kada bi saznali da nam je dijete gej. Bilo nas je oko 15ak u ucionici, od kojih vecina nisu iznijeli misljenje. Ali od ovih koji jesu, troje je odmah reklo da bi ih ubili, pa su se onda dvoje od tih "smirili" i rekli da ih ne bi ubili, ali da vise nikada sa njima ne bi pricali. Njihov razlog za to je iskljucivo religijski.

Sad ostavlja mogucnost za razlicite interpretacije, a post iznad tvrdis da u islamu postoji objektivna moralnost. Can't have the cake and eat it too.
Pa ima, prvo homor kilking nije utemeljeno u islamu i to je kulturuloska praksa nez uporista. Mnogo vise ih nastrada pod slicnim okopnostima na zapadu pa to ne spocitavas sekularizmu i ateizmu, licemjerno.
To troje nisu ocigledno dobro nauceni, vigilantizmu nema mjesta u islamu . Mozes biti gay i nece te niko pogledati dok ne opcis javno na ulici, gay je drustveno skodljiva pojava pa sto bi se promovisao, s obzirom da 3% svjetske populacije je uzrok 80% svih polno prenosivih bolesti?
Znaci kad je normalizirana diskrimacija nad drugacijima medju velikim brojem muslimana, onda to nema nikakve veze sa islamom, ali kad neki ateista kaze da je "novorodjence manje vrijedno od svinje", onda ocigledno postoji problem u ateizmu. Ima smisla.
Ne moze biti diskrimimacija nesto sto je u korist drustvene zajednice, tako da nema iste. Dok ne vidim kako je korisno smatrati bebu manje vrijednom od cimpanze.
apsidejzi

#3854 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 06/01/2021 16:10

Ne moze biti diskrimimacija nesto sto je u korist drustvene zajednice, tako da nema iste. Dok ne vidim kako je korisno smatrati bebu manje vrijednom od cimpanze.
To se zove: dvostruki standardi. Prvo "korist drustvene zajednice" je veoma radtezljiv termin. Muavija i Hasan/Husein ratovali i u jednom danu ubijeno 70.000 muslimana zbog te navodne koristi drustvene zajednice. Veoma rastezljiv pojam.
The 51st State

#3855 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 06/01/2021 16:19

To se zove: dvostruki standardi. Prvo "korist drustvene zajednice" je veoma radtezljiv termin. Muavija i Hasan/Husein ratovali i u jednom danu ubijeno 70.000 muslimana zbog te navodne koristi drustvene zajednice. Veoma rastezljiv pojam.
Argumentacija istorijskim anahronizmom je nevalidna, jeli ti to neko rekao? A sto se tice konrketnog slucaja, nauka podupire moj stav ili ti se ne svidja naucni zakljucak?
Optimus Prime

#3856 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Optimus Prime »

Koliko ja znam to nije napisano u ateistickoj svetoj knjizi. Niti su napisana pravila kako se odnositi prema robovima, ili kako se odnositi prema gospodaru kad si rob.
vatrogasac

#3858 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

apsidejzi wrote: 06/01/2021 14:36
Ja i? To i dalje ne znaci da nije mogao imati OCD i biti pod uticajem DMT-a.
Pretpostavljaš ili znaš? Mene zanima ovo drugo.

Optimus Prime wrote: 06/01/2021 15:10
Niko ne osporava da je Muhamed bio progresivan za nekog Arapa iz 7.stoljeca.

Ali, to nije tema. Tema je, zasto su svi opisi u bibliji i kuranu lokalnog karaktera.
I ono sto mene zanima je kako muslimani racionaliziraju cinjenicu, da u preko 6000 ajeta ne postoji ni jedan pomen sapuna, i to da bi ga trebali koristiti pri pranju ruka, pogotovo prije jela.

Ja zakljucujem, da autor kurana ili nije znao za dejstvo sapuna ili je maliciozan.
Kur'an je na arapskom jeziku onog vremena gdje Arapi nisu imali riječi čak za ananas ili bananu. Pošto Arapi vole kao Nijemci i Hrvati da imaju svoje inačice tek kasnije će raketu nazvati 'saruh'. Poznato je da je amidža Muhammeda a.s. Ebu Leheb išao za njim i ismijavao ga kada je ljudima objašnjavao islam. Kada bi govorio da će muslimani vladati Bizantijom i Persijom (što je dovršeno već za vrijeme drugog halife) Ebu Leheb je ostrašćeno mahao rukama i govorio kako im je to dokaz da nije normalan. Teško je bilo širiti islam te 23 godine Muhammedu a.s. i zamisli sada more tih njima nepoznatih pojmova. Njih je čak zbunjivao posljednji ajet sure Tebbet u kome se govori kako će okončati njegova strina, a Ebu lehebova supruga Umi Džemila punih deset godina. Nisu znali šta to znači "o vratu njenu bit će uže od ličine usukane". Tek kada je Umi Džemila poginula, po drugi puta ih je zbunilo kako se nešto obistinilo što je zapisano deset godina prije kao i Adi ibn Hatima, bivšeg kršćanskog kralja Arapa osvojenje Pesije i Bizantije.

Ne kontam priču o sapunu kada je Muhammed a.s. čistio se kao niko od njegovih savremenika ni onih prije njega. Kupao se i abdestio, prao zube misvakom/četkicom, redovno prao odjeću, prao se poslije velike i male nužde, stavljao ruku na usta prije kihanja itd..itd...i sve to preporučio sljedbenicima iako se zna koliko su njegovi savremenici oskudijevali sa vodom. Poznajem ljude koji se danas toliko ne čiste.
«Ko zaspi sa rukama masnim od hrane, ne opravši ih, pa mu se nešto desi, neka nikoga ne kori osim samog sebe!».

Ebu Bekr el-Meruzi kaže: «Vidio sam da imam Ahmed b. Hanbel, pere ruke i prije i poslije jela, iako je prije toga uzimao abdest!».

Prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, kada su bili u pohodu na Tebuk, nakon što su jeli i namjeravali klanjati, izaprao usta, pa su, onda, i svi ostali to ucinili!

«Kada ne bih otežao svome ummetu – ili narodu -, naredio bih im upotrebu misvaka (pranje zuba) prije svakog namaza».

U Huzejfinoj, r.a, predaji stoji: «Kada bi se Allahov Poslanik, s.a.v.s, probudio iz sna, trljao bi usta misvakom!».

Neki čovjek je upitao Muhammeda a.s.: «A šta sa trunkom koju ugledam u posudi?» Vjerovjesnik, s.a.v.s, odgovorio je: «Prospi je!».

Itd....itd...
The 51st State

#3859 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Ovaj mi je na ignore, ali ocigledno ne zna da su sapun upravo muslimani izmislili, te da isti u principu ne ubija bakterije nego pospjesuje uklanjanje povrsinskih naslaga, glupa primjedba jer lisce, kamen, tkanina u kombinaciji sa vodom ima isti efekat., samo se treba obrazovati da ne ispadas top pri tvrdnjama.
Optimus Prime

#3860 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Optimus Prime »

The 51st State wrote: 06/01/2021 17:40 Ovaj mi je na ignore, ali ociglendo ne zna da su sapun upravo muslimani izmislili, te da isti u principu ne ubija bakterije nego pospjesuje uklanjanje povrsinskih naslaga, glupa primjedba.
Da, sapun uklanja povrsinske naslage, izmedju ostalog i po za zivot opasne naslage bakterija.

Arapi su usavrsili proizvodnju sapuna, dok je princip koji stoji iza toga bio poznat i starijem civilizacijama.
Veliki promasaj za autora kurana sto nije spomenuo isti. Ali dobro, vjerovatno nije znao, tako da mu necemo zamjeriti sto nije pokusao sprijeciti zaraze i spasiti veliki broj ljudi.
apsidejzi

#3861 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 06/01/2021 16:25

Argumentacija istorijskim anahronizmom je nevalidna, jeli ti to neko rekao? A sto se tice konrketnog slucaja, nauka podupire moj stav ili ti se ne svidja naucni zakljucak?
Ah sad je nevalidno. Anarhija. Dusa draga. Nauka podupire a ne daje link na naucno istrazivanje. Dokaz za dokazom sipa iz tebe.
apsidejzi

#3862 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Optimus Prime wrote: 06/01/2021 17:56
The 51st State wrote: 06/01/2021 17:40 Ovaj mi je na ignore, ali ociglendo ne zna da su sapun upravo muslimani izmislili, te da isti u principu ne ubija bakterije nego pospjesuje uklanjanje povrsinskih naslaga, glupa primjedba.
Da, sapun uklanja povrsinske naslage, izmedju ostalog i po za zivot opasne naslage bakterija.

Arapi su usavrsili proizvodnju sapuna, dok je princip koji stoji iza toga bio poznat i starijem civilizacijama.
Veliki promasaj za autora kurana sto nije spomenuo isti. Ali dobro, vjerovatno nije znao, tako da mu necemo zamjeriti sto nije pokusao sprijeciti zaraze i spasiti veliki broj ljudi.
Lik ke samo trebao otici na wikipediju i vidjeti ko je izmislio sapun... i kad... skoro 3000 godina prije Muhameda....

Ofira se bezze.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Soap
The 51st State

#3863 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 06/01/2021 18:37
The 51st State wrote: 06/01/2021 16:25
Ah sad je nevalidno. Anarhija. Dusa draga. Nauka podupire a ne daje link na naucno istrazivanje. Dokaz za dokazom sipa iz tebe.
uvijek je bilo, edukuj se. pa sta cu ti davati kad me optuzujes da samo kopiram linkove,, nikad vam ugoditi
The 51st State

#3864 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 06/01/2021 18:40

Lik ke samo trebao otici na wikipediju i vidjeti ko je izmislio sapun... i kad... skoro 3000 godina prije Muhameda....

Ofira se bezze.
ne blamiraj se, sapun koji danas koristimo su muslimani izmislili, a ovaj tvoj i dalje ne konta . stvarno ateizam lose utice na rasudjivanje, ne uklanja sapun nego voda, gust mozak, nema dalje.
Optimus Prime

#3865 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Optimus Prime »

apsidejzi wrote: 06/01/2021 18:40

Ofira se bezze.
Steta pa nisu prepisali:
The earliest recorded evidence of the production of soap-like materials dates back to around 2800 BC in ancient Babylon.[10] A formula for soap consisting of water, alkali, and cassia oil was written on a Babylonian clay tablet around 2200 BC.[11]
Hakiz

#3866 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

to i jeste ljepota i univerzalnost islama sto ostavlja mogucnost za razlicite interpretacije.
Znači, ISIL je pravi islam.
The 51st State

#3867 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 06/01/2021 19:10
Znaci da si ti na njihovom nivou rezonovanja. Ti rece da si zavrsio sa mnom, budi dosljedan i principijelan ako je to ikako moguce u tvom filmu, te jeftine provokacije ne piju vode.
Hakiz

#3868 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 06/01/2021 19:13
Znaci da si ti na njihovom nivou rezonovanja. Ti rece da si zavrsio sa mnom, budi dosljedan i principijelan ako je to ikako moguce u tvom filmu, te jeftine provokacije ne piju vode.
Kakva provokacija? Ljudi iskoristili ostavljenu mogućnost interpretacije za koju ti kažeš da je ljepota i univerzalnost islama.

To što su ti ljudi iskoristili tu mogućnost na takav način znači da tu mogućnost nije trebalo ostavljati. Jer, ako nekome ostaviš neku mogućnost, niko ne garantuje da će je iskoristiti onako kako si ti zamislio.

Znači, Mevlana Rumi jeste islam, ali je i ISIL jednako islam.
The 51st State

#3869 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 06/01/2021 19:25

Kakva provokacija? Ljudi iskoristili ostavljenu mogućnost interpretacije za koju ti kažeš da je ljepota i univerzalnost islama.

To što su ti ljudi iskoristili tu mogućnost na takav način znači da tu mogućnost nije trebalo ostavljati. Jer, ako nekome ostaviš neku mogućnost, niko ne garantuje da će je iskoristiti onako kako si ti zamislio.

Kontradikcija u samo dva posta, ti si rekao: "znaci isil je pravi islam".
Pa sada kazes rumi jeste islam, kao i isis, ako se drzimo prvobitne teze, onda rumijev je krivi islam. Razmislis li kad prije nego pritisnes submit?
btw. istrazi termin khawarij.
Last edited by The 51st State on 06/01/2021 19:37, edited 1 time in total.
Hakiz

#3870 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

The 51st State wrote: 06/01/2021 19:31

Pa sada kazes rumi jeste islam, kao i isis, ako se drzimo prvobitne teze, onda rumijev je krivi islam. Razmislis ti kad prije nego pritisnes submit?
Ti nisi svjestan šta si upravo napisao.
The 51st State

#3871 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 06/01/2021 19:35
The 51st State wrote: 06/01/2021 19:31

Pa sada kazes rumi jeste islam, kao i isis, ako se drzimo prvobitne teze, onda rumijev je krivi islam. Razmislis ti kad prije nego pritisnes submit?
Ti nisi svjestan šta si upravo napisao.
vrlo, demoliro sam te logikom i ukazao na apsurdnost tvojih upisa
ko tetke kukumavcete kad sjevernu koreju spomenem, apliciraj istu na svoje zakljucivanje
Hakiz

#3872 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote: 06/01/2021 17:33
apsidejzi wrote: 06/01/2021 14:36
Ja i? To i dalje ne znaci da nije mogao imati OCD i biti pod uticajem DMT-a.
Pretpostavljaš ili znaš? Mene zanima ovo drugo.

Optimus Prime wrote: 06/01/2021 15:10
Niko ne osporava da je Muhamed bio progresivan za nekog Arapa iz 7.stoljeca.

Ali, to nije tema. Tema je, zasto su svi opisi u bibliji i kuranu lokalnog karaktera.
I ono sto mene zanima je kako muslimani racionaliziraju cinjenicu, da u preko 6000 ajeta ne postoji ni jedan pomen sapuna, i to da bi ga trebali koristiti pri pranju ruka, pogotovo prije jela.

Ja zakljucujem, da autor kurana ili nije znao za dejstvo sapuna ili je maliciozan.
Kur'an je na arapskom jeziku onog vremena gdje Arapi nisu imali riječi čak za ananas ili bananu. Pošto Arapi vole kao Nijemci i Hrvati da imaju svoje inačice tek kasnije će raketu nazvati 'saruh'. Poznato je da je amidža Muhammeda a.s. Ebu Leheb išao za njim i ismijavao ga kada je ljudima objašnjavao islam. Kada bi govorio da će muslimani vladati Bizantijom i Persijom (što je dovršeno već za vrijeme drugog halife) Ebu Leheb je ostrašćeno mahao rukama i govorio kako im je to dokaz da nije normalan. Teško je bilo širiti islam te 23 godine Muhammedu a.s. i zamisli sada more tih njima nepoznatih pojmova. Njih je čak zbunjivao posljednji ajet sure Tebbet u kome se govori kako će okončati njegova strina, a Ebu lehebova supruga Umi Džemila punih deset godina. Nisu znali šta to znači "o vratu njenu bit će uže od ličine usukane". Tek kada je Umi Džemila poginula, po drugi puta ih je zbunilo kako se nešto obistinilo što je zapisano deset godina prije kao i Adi ibn Hatima, bivšeg kršćanskog kralja Arapa osvojenje Pesije i Bizantije.

Ne kontam priču o sapunu kada je Muhammed a.s. čistio se kao niko od njegovih savremenika ni onih prije njega. Kupao se i abdestio, prao zube misvakom/četkicom, redovno prao odjeću, prao se poslije velike i male nužde, stavljao ruku na usta prije kihanja itd..itd...i sve to preporučio sljedbenicima iako se zna koliko su njegovi savremenici oskudijevali sa vodom. Poznajem ljude koji se danas toliko ne čiste.
«Ko zaspi sa rukama masnim od hrane, ne opravši ih, pa mu se nešto desi, neka nikoga ne kori osim samog sebe!».

Ebu Bekr el-Meruzi kaže: «Vidio sam da imam Ahmed b. Hanbel, pere ruke i prije i poslije jela, iako je prije toga uzimao abdest!».

Prenosi da je Poslanik, s.a.v.s, kada su bili u pohodu na Tebuk, nakon što su jeli i namjeravali klanjati, izaprao usta, pa su, onda, i svi ostali to ucinili!

«Kada ne bih otežao svome ummetu – ili narodu -, naredio bih im upotrebu misvaka (pranje zuba) prije svakog namaza».

U Huzejfinoj, r.a, predaji stoji: «Kada bi se Allahov Poslanik, s.a.v.s, probudio iz sna, trljao bi usta misvakom!».

Neki čovjek je upitao Muhammeda a.s.: «A šta sa trunkom koju ugledam u posudi?» Vjerovjesnik, s.a.v.s, odgovorio je: «Prospi je!».

Itd....itd...
Čovjek lijepo pokazao sapun postojao još u Babilonu, vodovod i kanalizacija, javna i privatna kupatila i toaleti postojali u Rimu, it, dznači jesu Arapi i muslimani vodili računa o higijeni, ali nisu bili niti prvi koji su vodili računa o higijeni niti su bili šampioni higijene.

Ali, valja održati mit...

Nego, pravo pitanje je, zašto je higijenu trebalo toliko naglašavati, zašto kao veliki uspjeh religije treba naglašavati da je neko oprao ruke, zube, prosuo zagađenu vodu?
The 51st State

#3873 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Da se zakljuci rasprava o sapunu.

The Arabs produced the soap from vegetable oil as olive oil or some aromatic oils such as thyme oil. Sodium Lye NaOH formula was used for the first time and it hasn't changed from the current soap sold in the market
apsidejzi

#3874 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 06/01/2021 19:52 Da se zakljuci rasprava o sapunu.

The Arabs produced the soap from vegetable oil as olive oil or some aromatic oils such as thyme oil. Sodium Lye NaOH formula was used for the first time and it hasn't changed from the current soap sold in the market
Uz jedan mali nebitni dodatak a to je da govorimo o arapima iz 10tog stoljeca, 3 stoljeca nakon Muhameda. Kad su pokorili i ukrali tehnologiju iz Babilona, Mesopotamije, Egipta i svih ostalih civilizacija koje su bile prije njih.

I jos jedan jos nebitniji dodatak, arapi koji su iz danasnjeg Gazalijevog vidjenja bili kafiri. To je ono doba Filozofa. Znas, onih koje je Gazali proglasio Kafirima i rekao da se smiju ubijati. Onih arapa sto su prevodili grcka cafirska djela o Logici i demokratiji...
The 51st State

#3875 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 06/01/2021 19:59
The 51st State wrote: 06/01/2021 19:52 Da se zakljuci rasprava o sapunu.

Uz jedan mali nebitni dodatak a to je da govorimo o arapima iz 10tog stoljeca, 3 stoljeca nakon Muhameda. Kad su pokorili i ukrali tehnologiju iz Babilona, Mesopotamije, Egipta i svih ostalih civilizacija koje su bile prije njih.
Nema potrebe ista dodavati, pametnom je jasno, ateisti dodavaju u nedostatku sposobnosti konkluzije.
Kazes ukrali, znaci i ti crpis znanje sa jihadwatch i slicnih izvora.
Post Reply