splinter wrote: ↑06/01/2021 14:36
Čitao sam malo, koliko sam uhvatio vremena posljednje radove i istraživanja u vezi mutacija virusa iz Južne Afrike i Brazila soj:
20C/501Y.V2 kao i iz UK ( Engleska, Vels) USA soj:
B.1.1.7 aka
20B/501Y.V1 pa mi je nešto upalo u oči.
Ako krenemo hronološki, najprije je bila jedna mutaciju
D614G koja je postala dominantna od marta (aprila) prošle godine (na globalnom nivou) i koja je u suštini imala jednu mutaciju (zamjena asparaginske kiseline na 614 u glicin).
Potom nekad u septembru otkrivena je mutacija
20A.EU1 kod farmera u Španiji, što se moglo objasniti prelaskom virusa na kune koje su bile držane na farmi, njegovom mutacijom i ponovnim prelaskom na ljude.,
Potom se pojavila nova mutacija u Danskoj
Cluster 5 po istom principu kao i u Španiji, prelazak virusa na kune, njegova mutacija i ponovni prelazak na čovjeka, a tada je bilo potvrđeno nekoliko različitih mutacija u spike proteinu virusa.
Ovo su sve bile na neki način očekivane mutacije, koje nisu toliko uticale na patogenost virusa i jačinu bolesti, a djelomično jesu na afinitet virusa ka ACE2 receptorima.
Međutim od oktobra počinju znantno intenzivnije mutacije najprije sa
N439K sojem u UK i većim brojem mutacija u RBD domeni, te pojačanim eskiviranjem vezivanja paratopa antitjelana na epitop virusnog antigena.
Ovo svojstvo je još više izraženo kod narednih mutacija, već pomenutih 20C/501Y.V2 i 20B/501Y.V1 koje imaju pomalo neočekivano veliki broj mutacija a osnovna mutacija je promjena od asparagina (N) do tirozina (Y) u aminokiselinskom položaju 501, potom K417N i E484K.
Od toga dvije mutacije (E484K i N501Y) nalaze se u motivu vezivanja receptora (RBM) unutar domene vezanja receptora (RBD).
Ono što se sada zna, to je da ove mutacije pokazuju snažan mehanizam izbijegavanja vezivanaja neutralizacijskih antitjela u svim testovima koji su rađeni do sada.
Iako vrlo slični ovi sojevi su se pojavljivali neovisno jedni o drugima i postoje određene razlike između njih. Ono što mi pada na prvu, moguće je da ima veze sa testiranjima vakcina. Npr Astra Zeneca je vršila tesiranja u svim ovim državama gdje su se pojavile mutacije na virusu i to na velikom broju dobrovoljaca.
Iskreno davno nekad sam i pomislio da bi odgovor virusa upravo mogao da bude pojačan broj mutacija obzirom da se u vrijeme još aktivne pandemije vrše brojna testiranja na dobrovoljcima, te da virus ima dovoljno vremena i "materijala" da se prilagodi kako da efikasnije izbjegne imuni odgovor.
ALi eto vidjet ćemo, o tom potom, to je neko moje razmišljanje.