Ne tvrdim da jest, samo da dosta liči!MorningStar wrote: ↑03/01/2021 17:55Tesko - brnetova njuska je bila uvrnuta na svakoj slici sa onim umobolnim pogledom svjezim za metka u usta.
Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
-
tempuser
#4026 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
- Nekako s proljeća
#4027 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
MorningStar wrote: ↑03/01/2021 17:55 Tesko - brnetova njuska je bila uvrnuta na svakoj slici sa onim umobolnim pogledom svjezim za metka u usta.
-
Emiremir33
#4028 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ma kakav Brne i JSO ,on je s Šešeljom do dan danas
-
PM72
#4029 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Niko i ne tvrdi da je Brne JSO,vidiš da su i uniforme različite.JSO ima alfine maskirne a kljusina koja liči na Brneta ima kombinezon VRS.
NSP najbolje poznaje Brneta pa neka on kaže.
NSP najbolje poznaje Brneta pa neka on kaže.
- dječak sa šibicama
#4030 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Brne 100%, samo mladji dosta.
Njegove oci, onaj krivi osmjeh.
-
tempuser
#4031 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Crvene beretke su se ovdje prvi put javno pojavile, možda je to jedinstven slučaj da se ova oznaka igdje pijavila, tako da ti je ovo 1/1 ta situacija. Sljedeći put je bilo poslije 2 godine kad je zvanično ustrojen JSO RDB Srbije.Nekako s proljeća wrote: ↑03/01/2021 17:49 Ima logike, obrađivali smo tu ''razmjenu'' Širak-Mladić-Milošević. U Zvorniku su to obavili ili miješam sa razmjenom oborenih pilota. Rukavi na uniformama se poklapaju. Grbavica, Trebević i Pale, tu je to negdje prostorno ''cc''.
Vjerovatno si gledao Insajder Brankice Stanković o Jedinici, imaš tu svu hronologiju uključujući i ovaj slučaj.
-
tempuser
#4032 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Meni nekako ovo nije isti frajer...dječak sa šibicama wrote: ↑03/01/2021 18:52 Brne 100%, samo mladji dosta.

-
goshpar
#4033 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
ako ja mogu pomoci...toska wrote: ↑31/12/2020 22:59 Zna li neko tačna dejstva 143. lahke brigade u periodu od 16.06. 95 i narednih nekoliko dana u zoni Centar-Stari Grad ?
to je datum početka deblokade Sarajeva, ali i istovremene srpske kontre na Jevrjeskom.
nevjerovatno, ali ništa na internetu o putu te brigade nastale u januaru 95. od manevarskih bataljona 2. viteške mtbr, 5. mtbr, 101. mtbr i 102.mtbr.
isto tako, gotovo ništa o putu tih bataljona prije spajanja, katastrofa.
ranjen sam u pokusaju deblokade 16.06.95. bio sam linijas tacno na dijelu gdje je probijena linija na osmicama i nas su pokupili da idemo zajedno sa jedinicima koje su izvrsile proboj. sigurno je bila neka manevarska, ja to slabo pamtim pa ne znam je li bila 143. ili neki drugi broj...
dok je kombi vozio ranjenike u bolnicu, medju nama je bio i jedan tesko ranjeni momak, neko je rekao da je iz te manevarske. u kombiju je jos bio ziv, ali vrlo brzo nakon dolaska u bolnicu culi smo da je preminuo.
eh sad, da li je to momak za kojeg se raspitujes ne znam, ali sigurno je bio neki momak iz manevarske koji je poginuo u toj akciji tog datuma, a ona je na podrucju starog grada...
pozdrav
-
toska
#4034 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
@goshpar bile su dvije lahke ili manevarski brigade u Sa 141. i 143. ne sjećam se treće, a moguće da je upravo ova druga i bila, taj dan su poginula najmanje dvojica pripadnika brigade, znam jer su obojica iz moje bivše čete.
-
Dino79
#4035 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Gledao sam dokumentarac " jedinica " . Prilično objektivan pogled na ratni put ove paravojne parapolicijske formacije. Nije se pominjala njihova aktivnost na Grbavici ili Vracama.Nekako s proljeća wrote: ↑03/01/2021 13:37
JSO iz R. Srbije najvjerovatnije, po registraciji na autu ''cc'' moguće je da je sa područja tzv ''srpsko sarajevo'' , Jovanović- Zveki i navodno Ulemek -Legija. Znamo li datum i povod kojim je zabilježena fotografija. Jesi li bili na području koje ova tema pokriva.
-
tempuser
#4036 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
U dokumentarcu se sigurno pominje kad su dolazili u pratnji Jovice Stanišića na Palte u junu 1995.
Negdje sam gledao izjavu jednog od njih, dokumentarni format, anoniman, samo se silueta vidi, da su u Sarajevo došli 1992. Prvo helikopterom u H. Pijesak kod Mladića pa su ih onda prebacili na Vraca u MUP-ovu školu, tako nešto. Upamtio sam da je MUP-oviu školu nazvao pogrešno, akademija ili tako nešto.
Baš ću sad da potražim.
- Nekako s proljeća
#4037 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Koristan dokumentarac za osnovna saznanja koja su dostupna i kroz sudske procese dijelu pripadnika ''Jedinice'' , ''crvenih beretki'' , ''JSO'' , ''SDG'', ''knindze'' i sl. Ista je to firma svo vrijeme bila.Policija.
Što se tiče prvog zabilježenog prisustva pripadnika te linije i formacije, na sarajevskom ratištu je nakon etničkog čišćenja Bijeljine i Zvornika došla i jedna desetina pripadnika SDG-a sa Ulemekom -Legijom na čelu, sredinom mjeseca maja 1992 u Osijeku kod Ilidze. Ima na yt i snimak presretnutog razgovora Legije i Arkana. Konvoj majki sa djecom je tada bio zaustavljen iz grada na području Ilidze.

Znam identitet nekoliko ljudi koji su zabilježeni tada, ali nema šanse da tagujem bilo koga, fantomke pokrivaju dosta i mrka kapa.
Što se tiče ''JSO'' i njihove involviranosti na područje grada koje tema pokriva, ni ja nemam drugačijih saznanja. Mada, na yt-u ima onaj snimak ''genocidaši oko Sarajeva'' sa pripadnicima neke jedinice sa crvenim beretkama na glavama od Vogošće do Trebevića i dalje, zatim neka vojna formacija VRS oko Trnova isto naziva crvene beretke, Mislim da su i ''Drinske vukove'' oni ili 63 padobranska obučavali,Arkana i Bojovića ima oko Treskavice 1994., zatim dio jedinice ''Škorpije ili škorpioni'' oko Trnova 1995. Par profesionalaca je sredinom 1995. sijalo smrt sa grbavičkih nebodera (Mehmedbašić ordinacija) po metama udaljenim haman do Predsjedništva i Alipašine dzamije, tukne mi na prisustvo katila tog profila. Naravno, teško mi je dokazati povezanost argumentovano, ali da su iz iste prekodrinske kuhinje tu nema dileme.
Vjerujem da će kroz suđenje Stanišiću i haveru mu u Tribunalu biti dokazana umiješanost Srbije u međunarodni oružani sukob kao i R Hrvatskoj. U svakom slučaju će sa tog sudskog procesa da bude dostupno puuuno više činjenica o njima.
Što se tiče prvog zabilježenog prisustva pripadnika te linije i formacije, na sarajevskom ratištu je nakon etničkog čišćenja Bijeljine i Zvornika došla i jedna desetina pripadnika SDG-a sa Ulemekom -Legijom na čelu, sredinom mjeseca maja 1992 u Osijeku kod Ilidze. Ima na yt i snimak presretnutog razgovora Legije i Arkana. Konvoj majki sa djecom je tada bio zaustavljen iz grada na području Ilidze.

Znam identitet nekoliko ljudi koji su zabilježeni tada, ali nema šanse da tagujem bilo koga, fantomke pokrivaju dosta i mrka kapa.
Što se tiče ''JSO'' i njihove involviranosti na područje grada koje tema pokriva, ni ja nemam drugačijih saznanja. Mada, na yt-u ima onaj snimak ''genocidaši oko Sarajeva'' sa pripadnicima neke jedinice sa crvenim beretkama na glavama od Vogošće do Trebevića i dalje, zatim neka vojna formacija VRS oko Trnova isto naziva crvene beretke, Mislim da su i ''Drinske vukove'' oni ili 63 padobranska obučavali,Arkana i Bojovića ima oko Treskavice 1994., zatim dio jedinice ''Škorpije ili škorpioni'' oko Trnova 1995. Par profesionalaca je sredinom 1995. sijalo smrt sa grbavičkih nebodera (Mehmedbašić ordinacija) po metama udaljenim haman do Predsjedništva i Alipašine dzamije, tukne mi na prisustvo katila tog profila. Naravno, teško mi je dokazati povezanost argumentovano, ali da su iz iste prekodrinske kuhinje tu nema dileme.
Vjerujem da će kroz suđenje Stanišiću i haveru mu u Tribunalu biti dokazana umiješanost Srbije u međunarodni oružani sukob kao i R Hrvatskoj. U svakom slučaju će sa tog sudskog procesa da bude dostupno puuuno više činjenica o njima.
- Nekako s proljeća
#4038 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Negdje imam ovu seriju fotografija , datiranu 5 jun 1995, Pale. To je najvjerovatnije ono što su predhodno forumaši i rekli, oko 160 pripadnika UN-a tj unproforaca žargonski rečeno je zarobljeno i bilo predmet pregovora uz posredništvo mirotvorca Miloševića o njihovom oslobađanju. Zveki je tu.

Kao i šefovi.

Imamo i temu o bombardovanju VRS od strane NATO-a, pa se možemo na nju prebaciti ako ima zanimanja.

Kao i šefovi.

Imamo i temu o bombardovanju VRS od strane NATO-a, pa se možemo na nju prebaciti ako ima zanimanja.
-
tempuser
#4039 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Dokumentarac Jedinica
Od 45.48 do 46.35 spominje se dolazak u Sarajevo i na Vraca u aprilu 1992.
Od 45.48 do 46.35 spominje se dolazak u Sarajevo i na Vraca u aprilu 1992.
- Nekako s proljeća
#4040 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Miljacka i Sava da se uliju u Moravu neće ih još dugo moći oprati a kamoli dokumentarac. Samo Haški Tribunal i rijeka Drina.
A u vezi teme, šta znamo o odbrani Debelog brda sredinom 1995. Ne možemo trolati temu sa odbranom Orahovog brijega u Vogošći...i sl primjeri gdje smo uspjeli da natamburamo neke nindze i specijalce u redovima VRS. To su fajtovi vrijedni pažnje, bez njihovog ishoda stvari bi se vjerovatno drugačije doživljavale, jer bi se izmijenile okolnosti. Na gore. Eto ti ih 1995. kao i u maju 1992. na Skenderiji. Zauzimanjem Debelog brda bi napravili odlične pretpostavke za to primicanje Skenderiji i Predsjedništvu na puškomet.
A u vezi teme, šta znamo o odbrani Debelog brda sredinom 1995. Ne možemo trolati temu sa odbranom Orahovog brijega u Vogošći...i sl primjeri gdje smo uspjeli da natamburamo neke nindze i specijalce u redovima VRS. To su fajtovi vrijedni pažnje, bez njihovog ishoda stvari bi se vjerovatno drugačije doživljavale, jer bi se izmijenile okolnosti. Na gore. Eto ti ih 1995. kao i u maju 1992. na Skenderiji. Zauzimanjem Debelog brda bi napravili odlične pretpostavke za to primicanje Skenderiji i Predsjedništvu na puškomet.
-
toska
#4041 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
moja prva i jedina posjeta onom forumu slavic.net bila je neki dan baš radi teme Jevrejskog i Debelog brda 95.Nekako s proljeća wrote: ↑06/01/2021 13:31 Miljacka i Sava da se uliju u Moravu neće ih još dugo moći oprati a kamoli dokumentarac. Samo Haški Tribunal i rijeka Drina.
postoji kratak i jasan opis nekoga sa naše strane, gubitka i vraćanja bunkera na Debelom brdu, djeluje vjerodostojno.
možda da prekopiram ovdje ako se niko ne javi da opiše događaj.
-
Valter Gustav
#4042 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Taj sam post postavio ja.To je post od ovog forumasa @dezurnikriticar.Postavio sam jos neke stvari pa mi je onaj cetnik sa njihovog foruma pobrisao.Taj je momak Srbin sto mi je narocito drago i dokaz da ima i dobrih medju njima.toska wrote: ↑06/01/2021 16:51moja prva i jedina posjeta onom forumu slavic.net bila je neki dan baš radi teme Jevrejskog i Debelog brda 95.Nekako s proljeća wrote: ↑06/01/2021 13:31 Miljacka i Sava da se uliju u Moravu neće ih još dugo moći oprati a kamoli dokumentarac. Samo Haški Tribunal i rijeka Drina.
postoji kratak i jasan opis nekoga sa naše strane, gubitka i vraćanja bunkera na Debelom brdu, djeluje vjerodostojno.
-
toska
#4043 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Valter Gustav wrote: ↑06/01/2021 17:08Taj sam post postavio ja.To je post od ovog forumasa @dezurnikriticar.Postavio sam jos neke stvari pa mi je onaj cetnik sa njihovog foruma pobrisao.Taj je momak Srbin sto mi je narocito drago i dokaz da ima i dobrih medju njima.toska wrote: ↑06/01/2021 16:51moja prva i jedina posjeta onom forumu slavic.net bila je neki dan baš radi teme Jevrejskog i Debelog brda 95.Nekako s proljeća wrote: ↑06/01/2021 13:31 Miljacka i Sava da se uliju u Moravu neće ih još dugo moći oprati a kamoli dokumentarac. Samo Haški Tribunal i rijeka Drina.
-
Valter Gustav
#4044 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Pisao je na ovoj temi,ali nije vise aktivan.toska wrote: ↑06/01/2021 17:14Valter Gustav wrote: ↑06/01/2021 17:08Taj sam post postavio ja.To je post od ovog forumasa @dezurnikriticar.Postavio sam jos neke stvari pa mi je onaj cetnik sa njihovog foruma pobrisao.Taj je momak Srbin sto mi je narocito drago i dokaz da ima i dobrih medju njima.toska wrote: ↑06/01/2021 16:51
moja prva i jedina posjeta onom forumu slavic.net bila je neki dan baš radi teme Jevrejskog i Debelog brda 95.
možda da prekopiram ovdje ako se niko ne javi da opiše događaj.@dezurnikriticar nije pisao ovdje? da ne kopiramo.
- Nekako s proljeća
#4045 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Vjeruj da smo to mišljenje sa naše strane davno doživjeli na ovoj temi, može se naći kao komentar forumaša @dežuri učenik ili tako nekako. I translejt sa ruskog iz knjige ''ruskog dobrovoljca'', jednog od pripadnika RDO i Belih vukova, i oni su učestvovali u napadu, uz još možda nešto ljudi i samog vojvode Aleksića dobrog poznavaoca tog strateškog objekta tj vojnog kompleksa. Jedino još nemamo izvadak iz knjige o Belim vukovima, njih je najviše izgleda i poginulo i ranjeno u tom napadu. Imamo dva imena i prezimena naših branilaca ubijenih tokom tog napada. @morskivuk je naveo tačan datum, sa brda Hum ili Gorice se djelovalo u našem kontraudaru sa vođenim raketom-ama, uspjeli smo vratiti izgubljeni rov na vrhu Debelog brda i tim je njihov napad i slomljen. To je i njima bilo jasno sutradan, kada su se sabrali.
Za volje ti, ali nerado citiramo taj forum, bolje je da zamolimo nekog od ''čitača'' teme da postavi izvadak iz knjige o Belim vukovima, jer su akteri i fajteri, dakle spremni realno opisati jedan svoj borbeni poraz za dio izgubljenih ljudi. Pa ako i neštoslažu neka, rokali su se i može im se.
Za volje ti, ali nerado citiramo taj forum, bolje je da zamolimo nekog od ''čitača'' teme da postavi izvadak iz knjige o Belim vukovima, jer su akteri i fajteri, dakle spremni realno opisati jedan svoj borbeni poraz za dio izgubljenih ljudi. Pa ako i neštoslažu neka, rokali su se i može im se.
-
Valter Gustav
#4046 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Ima jos jedan njegov dobar post kada su zauzeli dio Trebevica u toku deblokade95.toska wrote: ↑06/01/2021 17:14Valter Gustav wrote: ↑06/01/2021 17:08Taj sam post postavio ja.To je post od ovog forumasa @dezurnikriticar.Postavio sam jos neke stvari pa mi je onaj cetnik sa njihovog foruma pobrisao.Taj je momak Srbin sto mi je narocito drago i dokaz da ima i dobrih medju njima.toska wrote: ↑06/01/2021 16:51
moja prva i jedina posjeta onom forumu slavic.net bila je neki dan baš radi teme Jevrejskog i Debelog brda 95.
možda da prekopiram ovdje ako se niko ne javi da opiše događaj.@dezurnikriticar nije pisao ovdje? da ne kopiramo.
-
Seawolf
#4047 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Sjećam se dobro kada smo se drugi dan (17. maja), nakon intervencije na Debelom brdu, vratili u našu "kasarnu" i gledali (po običaju) večernji dnevnik RTRS-a, da je na dnevniku bio prilog o akciji na Debelom brdu i intervju sa nekim pripadnicima jedinice "Beli vuk".Nekako s proljeća wrote: ↑06/01/2021 17:27 Vjeruj da smo to mišljenje sa naše strane davno doživjeli na ovoj temi, može se naći kao komentar forumaša @dežuri učenik ili tako nekako. I translejt sa ruskog iz knjige ''ruskog dobrovoljca'', jednog od pripadnika RDO i Belih vukova, i oni su učestvovali u napadu, uz još možda nešto ljudi i samog vojvode Aleksića dobrog poznavaoca tog strateškog objekta tj vojnog kompleksa. Jedino još nemamo izvadak iz knjige o Belim vukovima, njih je najviše izgleda i poginulo i ranjeno u tom napadu. Imamo dva imena i prezimena naših branilaca ubijenih tokom tog napada. @morskivuk je naveo tačan datum, sa brda Hum ili Gorice se djelovalo u našem kontraudaru sa vođenim raketom-ama, uspjeli smo vratiti izgubljeni rov na vrhu Debelog brda i tim je njihov napad i slomljen. To je i njima bilo jasno sutradan, kada su se sabrali.
U sjećanju mi je ostalo da je jedan od onih sa kojim je razgovarala ekipa RTRS-a, bio potpisan sa "Mađar - srpski borac". Čovjek je, fakat, bio Mađar.
Prilog je sniman i razgovori su vođeni na parkingu pored pansiona "Osmice".
- Nekako s proljeća
#4048 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Neki mađar po imenu Ištvan, imam negdje i njegovo prezime, je bio zarobljen na Igmanu 1993. i navodno kroz ispitivanje bio otvoren uz kmečanje da je bio mobilisan, on je prvi put tada pomenuo mogućnost da , kako je slušao generala Mladića, da će preko Igmana 2 avgusta ući na Ilidzu i Hadziće. Off ali eto.
Mogao bi i ti malo više o toj intervenciji na D brdu ako ti nije mrsko.
Mogao bi i ti malo više o toj intervenciji na D brdu ako ti nije mrsko.
- Nekako s proljeća
#4049 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

23. маја 1992. године lizdek nedeljko напустио касарну Виктор Бубањ и учествовао у формирању 4. батаљона Војне полиције ВРС smrt rogoj 1994.

- iceman ze
#4050 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...
Kazu i na groblju u rogatici se moze pronaci ruska imena, ljudi koji su tu sahranjeni vjerovatno u ratnom vihoru