Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
Seawolf

#4001 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Seawolf »

toska wrote: 01/01/2021 01:20 Da iskoristim ovaj moj greškom nastao prazni post i van forumskog reda upišem retroaktivi post.

Dva momka iz moje čete 143. lahke brigade su poginuli 16.6.95. i meni je rečeno na Jevrejskom. Našao sam jednog u Bosanskoj knjizi mrtvih jer se sjećam tačnog imena, datum odgovara, ali mjesto pogibije je upisano Stari Grad. Znaći da najvjerovatnije živim u zabludi 25. godina.
Dokaz kako je teško dostići istinu o zbivanjima.

@NSP hvala, znam za to na Treskavici, a prije toga su stalno boravili na Nišićima, ne isključujem i da je manji dio tu i ostao, velika i dobro opremljena brigada i mladi ljudi jer je jedan od uslova za ukljućenje bila dob do 30 godina.
Napad VRS-e na Debelo Brdo, Vranjaču i "Antene" i zauzimanje našeg položaja "devetka" od strane njihovih snaga je bio 16. maja 1995-e. Naš protivnapad u kojem je "devetka" vraćena i u kojem su učestvovali i pripadnici 143. lahke brigade je bio 16. i 17. maja 1995-e.

U kojoj četi 143. lahke brigade si ti bio?
dječak sa šibicama

#4002 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by dječak sa šibicama »

Hrvatska proizvodi RAK 12 sto bi bilo nesto slicno kineskom VBRu i ovo je dosta manje oruzje od YU Plamena.. Plamen ima 32 cijevi, ovaj 12

Image

Moguce da je nesto ovako bilo na Crnom Vrhu.
PM72

#4003 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Koliko me pamćenje služi,JNA je prilikom povlačenja iz kasarne Maršal Tito ostavila dva tenka T55,dvije samohotke Gvozdike i mali VBR Plamen jer je to bio nastavni centar kopnene vojske i vrsila se prakticna nastava na istima.Prilikom povlačenja pokusali su to sve onesposobiti ali su naši inžinjeri i mehanicari to vrlo brzo doveli u ispravno stanje.JNA je imala tri tipe VBR-ova,od malog Plamena pa do Ognja i Orkana na kamionima.
Ali...nema granata,raketa,nafte...
Probijanjem tunela nabavljeni su kineski VBR-ovi koje sam lično viđao ispod Huma kod dalekovodnog stuba iznad fabrike Zrak.
Ne mogu da se raspravljam o tome kako je VBR dejstvovao sa Gorice,tvrdim da je opalio samo jedan plotun zavrsio sa postojanjem za sva vremena.To da je u tunelu na Ciglanama bio tenk i sam znam a svojim povremenim dejstvom je navukao mobu na leđa okolnom stanovnistvu.
U hangarima željeznica bili su minobacači koje nisu mogli provaliti.
toska

#4004 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by toska »

Seawolf wrote: 02/01/2021 09:48
toska wrote: 01/01/2021 01:20 Da iskoristim ovaj moj greškom nastao prazni post i van forumskog reda upišem retroaktivi post.

Dva momka iz moje čete 143. lahke brigade su poginuli 16.6.95. i meni je rečeno na Jevrejskom. Našao sam jednog u Bosanskoj knjizi mrtvih jer se sjećam tačnog imena, datum odgovara, ali mjesto pogibije je upisano Stari Grad. Znaći da najvjerovatnije živim u zabludi 25. godina.
Dokaz kako je teško dostići istinu o zbivanjima.

@NSP hvala, znam za to na Treskavici, a prije toga su stalno boravili na Nišićima, ne isključujem i da je manji dio tu i ostao, velika i dobro opremljena brigada i mladi ljudi jer je jedan od uslova za ukljućenje bila dob do 30 godina.
Napad VRS-e na Debelo Brdo, Vranjaču i "Antene" i zauzimanje našeg položaja "devetka" od strane njihovih snaga je bio 16. maja 1995-e. Naš protivnapad u kojem je "devetka" vraćena i u kojem su učestvovali i pripadnici 143. lahke brigade je bio 16. i 17. maja 1995-e.

U kojoj četi 143. lahke brigade si ti bio?
prvo sam napisao da su učestvovali pa obrisao jer na onom slavic.net ima priča sa naše strane ARBIH po kojoj ispada da su učestvovali samo "domaće" jedinice sa Jevrejskog.
a očito da su bile još neke akcije 143. lahke jer mi se datumi ne slažu, moj drug i komšija je poginuo 16.6.95. piše Stari grad. bilo bi dobro da ima negdje na netu hronologija aktivnosti te brigade, ako si u stanju uradi ti to ?
...........................
ja uopšte ne znam gdje sam pripadao jer me je stvaranje te brigade zateklo na bolovanju kao pripadnika manevarskog bataljona 1. četa. 102.
nakon isteka bolovanja, sad ne znam ni kada tačno, mart, april vjerovatno, komanda me vraća u 102. mtbr.
razlog 60% RVI.
na liniji dobivam kilu od podizanja obične stolice u tranšeju pa opet nanovo dok se neko nije sjetio privatno da me demobiliše početkom ljeta 95. jer sam imao mogućnost za radnu obavezu, deblokada me dočekala u Azićima i nekakvoj traljavoj akciji.
meni, iako sa rješenjem od 60% invalidnosti uopšte tada nije bilo čudno što me vraćaju na liniju :-) mladost ludost, i koji klinac je nekom u komandi palo na pamet to da uradi. nisam tražio nikakve komisije o vojnoj sposobnosti, nisam ni tu za invalidnost, ali je ona valjda išla automatski. da ponovim, neko me samostalno privatno demobilisao.
Valter Gustav

#4005 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Valter Gustav »

Ovo je link koji je Mujkic postavio kako VBR sa Gorice gadja.

Grean

#4006 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Grean »

PM72 wrote: 02/01/2021 17:50.
U hangarima željeznica bili su minobacači koje nisu mogli provaliti.
Nekad na pocetku rata bili smo na obezbjedjenju baterije nasih 120-ki koje su trebale pokrivati Vraca.

Bile su postavljene dole na ledini ispod puta na izlazu iz tunela, nekako na mjestu gdje je sad Penny.
MorningStar

#4007 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by MorningStar »

Valter Gustav wrote: 02/01/2021 19:20 Ovo je link koji je Mujkic postavio kako VBR sa Gorice gadja.

Ovo sto gadja iz grada prema trebevicu je najvjerovatnije pam , moguce i pat. Nema teorije da su rakete, posle na snimku se vide granate koje padaju (minobacacke rekao bih) po jevrejskom - ali vjerovatno vrs je gadjao jer su padale po dijelu koji je AR BiH drzala.
PM72

#4008 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Valter Gustav wrote: 02/01/2021 19:20 Ovo je link koji je Mujkic postavio kako VBR sa Gorice gadja.

I gdje ti vidis VBR u akciji?
Valter Gustav

#4009 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Valter Gustav »

Taj VBR je poceo pucati dan nakon iseljenja Marsalke,taj kineski tada nije ni postojao na Humu.Kako sam ja iza Vojne bolnice i svi ostali na Gorici culi bucna ispaljlja VBR nekada po 2-3 rakete?
PM72

#4010 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Nemam namjeru s tobom da se ubjeđujem.Ti ostani pri svom i vjeruj googlanju
tempuser

#4011 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

PM72 wrote: 02/01/2021 17:50 JNA je imala tri tipe VBR-ova,od malog Plamena pa do Ognja i Orkana na kamionima.
Mala ispravka... Orkan nikad nije ušao u naoružanje JNA. JNA je imala samo jedno kompletno oruđe na FAP-u 3232 na testiranju artiljerijsko nastavnom centru u Zadru (kod Perišića i Dudaka), i u VTI Žarkovo (mislim) imala dva para cijevi i dosta raketa na testiranju, ukuono 1,5 kom i to je to.
Razvoj Orkana su finansirali Sadam Husein i JNA. Vozilo je FAP Priboj, lanser je Bratstvo Travnik, elekronika Rudi Čajevec BL, rakete Pretis. Cijeli sistem su 3 vozila, komandno, lanser i prevoz i pretovar. Ajd ne uzmi me za tačne brojeve, ali Bratstvo Travnik je proizvelo svega 10-ak komada lansera. Recimo da je 5-6 kompletnih sistema otišlo za Irak, taj u Zadaru, a ostali su dočekali početak rata u Travniku.
Navodno je JNA planirala desant helikopterima da izvuku ili onesposobe Orkane u Travnika, međutim HVO je uletio fabrku pa su odustali. HVO je izvukao 2, ARBiH je izvukla jedan, ostalih 2-3 što kompletnih što nekompletnih lansera i cjevi su ostali u krugu fabrike.
U Žarkovu su 2 x dvije cijevi našarafili na ZIL umjesto sistema Luna koje su lučine na qurac na kijametu. Rakete su imali iz Pretisa.

Image

Perišić je tog iz Zadra prebacio Martiću u Knin koji je je tim Orkanom raketirao Zagreb u maju 1995. nakon Bljeska. Kad je pala RSK VRSK je tog Orkana prebacila VRS-u i mislim da je i danas u BL. Navodno su 4 cijevi sa tog prebacili u Srbiju da oni naprave još jedan sistem na ZIL-u.

Dva koje je HVO izvukao su otišli u HR. HV je iz skladišta Male Bare u Pločama izvukao dio raketa koje su čekale izvoz u Irak prije nego je JNA bombardovao skladišta. Oba su aktivno korištena i sad su u muzeju u Vukovaru.

Image

Image

Jedan koji je izvukla ARBIH je u nekom skladištu OSBiH u TZ, Visokom pojma nemam, evo slike iz Tuzle.

Image

Ovo su oni koji su do 1996. bili ukrugu tvornice u Travniku.

Image

Te iz Travnika je uništio SFOR u Glamoču 1996.

Image

Izvinjenje za off, ali kad smo se dotakli VBR-ova...
Last edited by tempuser on 02/01/2021 20:25, edited 1 time in total.
tempuser

#4012 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

Ovo je PAT, a ne VBR.

Od 1.35 imaš kako izgleda kad puca Palamen. Razlika drastična

PM72

#4013 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

tempuser wrote: 02/01/2021 20:16
PM72 wrote: 02/01/2021 17:50 JNA je imala tri tipe VBR-ova,od malog Plamena pa do Ognja i Orkana na kamionima.
Mala ispravka... Orkan nikad nije ušao u naoružanje JNA. JNA je imala samo jedno kompletno oruđe na FAP-u 3232 na testiranju artiljerijsko nastavnom centru u Zadru (kod Perišića i Dudaka), i u VTI Žarkovo (mislim) imala dva para cijevi i dosta raketa na testiranju i to je to.
Kazes nije usao u naoruzanje a onda imali samo jedan.I taj jedan je uveden i zaveden sa svojim brojem...ipak je to bila vojska.
Sve ostalo sto si naveo -stoji.Drugi korpus je imao Orkan u svom sastavu i nijednu raketu.Malo su ga vozali pa prepadali HVO po Kiseljaku,kad su ga pod pratnjom proveli do Tarčina.
tempuser

#4014 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

PM72 wrote: 02/01/2021 20:24
tempuser wrote: 02/01/2021 20:16
Mala ispravka... Orkan nikad nije ušao u naoružanje JNA. JNA je imala samo jedno kompletno oruđe na FAP-u 3232 na testiranju artiljerijsko nastavnom centru u Zadru (kod Perišića i Dudaka), i u VTI Žarkovo (mislim) imala dva para cijevi i dosta raketa na testiranju i to je to.
Kazes nije usao u naoruzanje a onda imali samo jedan.I taj jedan je uveden i zaveden sa svojim brojem...ipak je to bila vojska.
Sve ostalo sto si naveo -stoji.Drugi korpus je imao Orkan u svom sastavu i nijednu raketu.Malo su ga vozali pa prepadali HVO po Kiseljaku,kad su ga pod pratnjom proveli do Tarčina.
I na testiranju je naravno morao biti zaveden, to je bila ozbiljna vojska kako kažeš, ali zvanično nije ušao u službu, nikad naručen i raspoređen u jedinice na nivou korpusa i armija...
Imaš sliku iz Tuzle.
Valter Gustav

#4015 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Valter Gustav »

Cijela Gorica je bila na LSD i halucinirala ispaljenja VBR ,i slusali smo kineski VBR sa Huma 92 koji tada nije ni postojao
MorningStar

#4016 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by MorningStar »

Valter Gustav wrote: 02/01/2021 21:18 Cijela Gorica je bila na LSD i halucinirala ispaljenja VBR ,i slusali smo kineski VBR sa Huma 92 koji tada nije ni postojao
Sto se tice gorice i lsd ja - sasvim moguce :D
TheMule

#4017 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by TheMule »

Bilo je neko tesko oruzje u podnozju Zuci, vec 93. ako ne i ranije, ali sam ga primjetio 93. pa je moguce da neki brkaju ispaljivanje tog oruzja sa VBR-om, za koji je tesko povjerovati da smo imali raketa 93...

Sjecam se ispaljivanja, duboki zvuk, paaaauuuu, paaauuu, i tako 5 do 10 puta, i onda 5 minuta kasnije agresor ga "trazi", i oni ispale 10 granata nazad. Jednom prilikom sam pito starog koje je to oruzje, jer se on kreto tim reonom, on jer rekao PAT.

Da li je PAT ili nije ne znam, ali vjerujem da je bio neka vrsta topa, jer smo imali municije, i nasi su ga vjerovatno micali citavom duzinom podnozja Zuci gdje zatreba, a i da mu neprijatelj ne skonta lokaciju.

Nije djelovo cesto, mozda jednom sedmicno u vrh glave...
zigson

#4018 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by zigson »

Valter Gustav wrote: 02/01/2021 21:18 Cijela Gorica je bila na LSD i halucinirala ispaljenja VBR ,i slusali smo kineski VBR sa Huma 92 koji tada nije ni postojao
Je li ga iko vidio svojim ocima?
Nekako s proljeća

#4019 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Image

JSO iz R. Srbije najvjerovatnije, po registraciji na autu ''cc'' moguće je da je sa područja tzv ''srpsko sarajevo'' , Jovanović- Zveki i navodno Ulemek -Legija. Znamo li datum i povod kojim je zabilježena fotografija. Jesi li bili na području koje ova tema pokriva.
PM72

#4020 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Fotografija je sa Pala kad su dopratili Slobu i Stanisica na onu famoznu skupstinu.Jel ono bilo 1994?
Desno je ubica Zorana Dzindzica a ovaj u sredini mi malo baca na Brneta...
Valter Gustav

#4021 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Valter Gustav »

zigson wrote: 03/01/2021 12:38
Je li ga iko vidio svojim ocima?
Ne.Ovaj Mujkic ga je vidio,rekao je ulicu u kojoj je bio pored nekih srusenih kuca.Slusali smo ga od iseljelja Marsalke pa do kraja rata.Ko je god zivi na Gorici u toku rata to moze potvrditi.
tempuser

#4022 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

Nekako s proljeća wrote: 03/01/2021 13:37 Image

JSO iz R. Srbije najvjerovatnije, po registraciji na autu ''cc'' moguće je da je sa područja tzv ''srpsko sarajevo'' , Jovanović- Zveki i navodno Ulemek -Legija. Znamo li datum i povod kojim je zabilježena fotografija. Jesi li bili na području koje ova tema pokriva.
Ovaj desni što se kezi s cigarom jeste Zvezdan Jovanović.
Ovo je vrlo vjerovatno juni 1995. kad su Crvene beretke došle u pratnju Jovice Stanišića koji je posredovao u krizi sa UN taocima. Jedinica je u međuvremenu od paravojne formacije legalizovan u zaničnu formaciju RDB-a i tad su kao Jedinica za antiterorostička dejstva došli sa zvaničnim oznakama policije. Od "poznatijih" tad došli Franko SImatović i Jovanović, koliko znam Legija nije bio tu, ovaj dolje ima neke sličnosti, ali nije on. Un-ovci su bili zavezano za sve moguće mete po tzv CC, pa je to neko područje, a Stanišić je konkretno prvo na došao na Pale i onda je tih 20 i nešto UN-ovaca sproveo u Srbiju gdje su pušteni.
Evo nekolio SC-a iz te operacije.
Image

Image

Image

Image

Image
tempuser

#4023 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by tempuser »

PM72 wrote: 03/01/2021 14:53 Fotografija je sa Pala kad su dopratili Slobu i Stanisica na onu famoznu skupstinu.Jel ono bilo 1994?
Juni 1995. Došao Stanišić da oslobađa UN-ovce koje je Rašo zavezao da moguće ciljeve NATO avijacije.
I meni ovaj liči dosta na Brneta.
Nekako s proljeća

#4024 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Ima logike, obrađivali smo tu ''razmjenu'' Širak-Mladić-Milošević. U Zvorniku su to obavili ili miješam sa razmjenom oborenih pilota. Rukavi na uniformama se poklapaju. Grbavica, Trebević i Pale, tu je to negdje prostorno ''cc''.
MorningStar

#4025 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by MorningStar »

tempuser wrote: 03/01/2021 16:08
PM72 wrote: 03/01/2021 14:53 Fotografija je sa Pala kad su dopratili Slobu i Stanisica na onu famoznu skupstinu.Jel ono bilo 1994?
Juni 1995. Došao Stanišić da oslobađa UN-ovce koje je Rašo zavezao da moguće ciljeve NATO avijacije.
I meni ovaj liči dosta na Brneta.
Tesko - brnetova njuska je bila uvrnuta na svakoj slici sa onim umobolnim pogledom svjezim za metka u usta.
Post Reply