Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
aurora313

#3601 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Crkva u blizini Petrinje uništena potresom, i u njoj poginuo orguljar. Zašto bi bog uništio ‘božiju kuću‘ i pri tome dozvolio da strada nevina osoba?
Za mene još jedan dokaz o nepostojanju svemoćnog i milostivog.
Nego, kako ovo tumače vjernici?

Image
The 51st State

#3602 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 03/01/2021 02:18
The 51st State wrote: 02/01/2021 12:48 Recimo prije neki dan si imo forumski nervni slom na pricu o Hidri i Musi, a vec danas iz petnih zila opravdavas abortus koji je naucno konfirmirano forma ubistva, kako racionalno obrazlagati nesto nekome ko zastupa takvu nekozistentnu poziciju?.
Ha joj, onda cemo koristiti tvoju logiku. Bog je nadahnuo sve te cure sto abortiraju jer sva ta ubijena djeca su zapravo buduci Hitleri (tvoje rijeci) koje bog ne zeli da stvori. To je njegova milost svojim robovima.
dao nam je slobodnu volju uz konsekvence i nagrade, koliko ogranicen moras bit da to ne shvatas, kad to izignorises, u tvom slucaju konkretno dobijemo pomjereno i iscaseno razmisljanje. prosti koncept manjeg zla za vece dobro je tebi spansko selo, te u svom narcizmu i aroganciji tesko da mozes shvatiti, pa konstantno fulas sa primjerima., a kada ti se jasno ukaze na pogresnost i apsurdnost tvojih primjera samo zaobidjes i izignorises, te nastavis sa sopstvenim nebulozama.

Jedan aplauz za Edin tabor, ko ima humaniji i logicniji pogled na svijet neka citatelji prosude kad procitaju ovaj clanak ispod.

https://amp.theguardian.com/world/2016/ ... ssion=true
apsidejzi

#3603 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 03/01/2021 02:43 Nije li to i s logičke strane potpuno apsurdno, neobranjivo?
Nije. Tvoj problem je sto zelis da se petljas tamo gdje ti nije mjesto. Zelis da kontrolises ono sto te se ne tice. Drugi ljudi imaju pravo da biraju i ti zelis da im uzmes to pravo izmisljajuci pravo nerodjenog djeteta. Zacece ne moze biti trenutak nastanka zivota jer mnogo zena izbaci zaceto jaje kroz menstruaciju zato sto se ne uhvati kako treba.
apsidejzi

#3604 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 03/01/2021 07:47
The 51st State wrote: 02/01/2021 12:48 Recimo prije neki dan si imo forumski nervni slom na pricu o Hidri i Musi, a vec danas iz petnih zila opravdavas abortus koji je naucno konfirmirano forma ubistva, kako racionalno obrazlagati nesto nekome ko zastupa takvu nekozistentnu poziciju?.
Ha joj, onda cemo koristiti tvoju logiku. Bog je nadahnuo sve te cure sto abortiraju jer sva ta ubijena djeca su zapravo buduci Hitleri (tvoje rijeci) koje bog ne zeli da stvori. To je njegova milost svojim robovima.
dao nam je slobodnu volju uz konsekvence i nagrade, koliko ogranicen moras bit da to ne shvatas, kad to izignorises, u tvom slucaju konkretno dobijemo pomjereno i iscaseno razmisljanje. prosti koncept manjeg zla za vece dobro je tebi spansko selo, te u svom narcizmu i aroganciji tesko da mozes shvatiti, pa konstantno fulas sa primjerima., a kada ti se jasno ukaze na pogresnost i apsurdnost tvojih primjera samo zaobidjes i izignorises, te nastavis sa sopstvenim nebulozama.

Jedan aplauz za Edin tabor, ko ima humaniji i logicniji pogled na svijet neka citatelji prosude kad procitaju ovaj clanak ispod.

Bla bla bla. Sta si kazao: Nista!
The 51st State

#3605 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 03/01/2021 09:06
The 51st State wrote: 03/01/2021 07:47

Bla bla bla. Sta si kazao: Nista!
nisam ni ocekivao da ces shvatiti
apsidejzi

#3606 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 03/01/2021 09:10
apsidejzi wrote: 03/01/2021 09:06 Bla bla bla. Sta si kazao: Nista!
Paaaa meni godi da mi dajes bozanske atribute misleci da znam citati tvoje misli i razumjeti tvoju logiku kroz par nezrelih recenica ali... nazalost ja nemam te nadljuske sposobnosti. Ako zelis da te neko razumije, sastavi recenicu kako treba, analiziraj sta pises, razradi misao. Prosto vrijedjanje sagovornika nije komunikacija.
The 51st State

#3607 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 03/01/2021 09:24
apsidejzi wrote: 03/01/2021 09:06 Bla bla bla. Sta si kazao: Nista!
Paaaa meni godi da mi dajes bozanske atribute misleci da znam citati tvoje misli i razumjeti tvoju logiku kroz par nezrelih recenica ali... nazalost ja nemam te nadljuske sposobnosti. Ako zelis da te neko razumije, sastavi recenicu kako treba, analiziraj sta pises, razradi misao. Prosto vrijedjanje sagovornika nije komunikacija.
Opet pogresno, ja ti ne mogu implantirati mozak i misaoni aparat, vrlo jasno pisem i razumljivo za prosjecno inteligentne ljude,.
Nije moj problem sto ti to ne shvatas. Sto se tice komunikacije, poklopio si se kad sam ti ukazo na licemjernost za kurbane, na primjeru abortusa kad ga apliciras na svoje djete i ko zna jos koliko primjera. Deflektrianje i konstantno pomjeranje cijjeva u diskusiji nije komunikacija nego nesposobnost da na logican i dosljedan nacin branis svoju poziciju. Milion puta demonstrirano u tvom konkretnom slucaju.
apsidejzi

#3608 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 03/01/2021 09:46

Opet pogresno, ja ti ne mogu implantirati mozak i misaoni aparat, vrlo jasno pisem i razumljivo za prosjecno inteligentne ljude,.
Nije moj problem sto ti to ne shvatas. Sto se tice komunikacije, poklopio si se kad sam ti ukazo na licemjernost za kurbane, na primjeru abortusa kad ga apliciras na svoje djete i ko zna jos koliko primjera. Deflektrianje i konstantno pomjeranje cijjeva u diskusiji nije komunikacija nego nesposobnost da na logican i dosljedan nacin branis svoju poziciju. Milion puta demonstrirano u tvom konkretnom slucaju.
I sta si rekao? Apsolutno nista. Apliciraj ti kurban za svoje dijete i zakolji ga kao Ibrahim. Ja da sam htio abortirati ga, uradio bih to. Kad mi pocne moralisati neko ko pripada religiji gdje se ljudima glave normalno otkidaju i nabacuju na kolac u bozije ime...
The 51st State

#3609 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 03/01/2021 10:04
The 51st State wrote: 03/01/2021 09:46
I sta si rekao? Apsolutno nista. Apliciraj ti kurban za svoje dijete i zakolji ga kao Ibrahim. Ja da sam htio abortirati ga, uradio bih to. Kad mi pocne moralisati neko ko pripada religiji gdje se ljudima glave normalno otkidaju i nabacuju na kolac u bozije ime...
Pa za nekoga kome je glava u pijesku moze biti da je tako. Opet izopacena logika, simbolika kurbana je upravo iz zahvalnosti Bogu da se ne zrttvuju djeca, dok je abortiranje recimo vracanje tim paganskim obicajima na odredjen nacin. Tvoje emocionalno cmizdrenje nad odsjecanjem glava i slicno ne pije vode jer konrektno podrzavas pravo na ubistvo kroz abortus.
broj dva

#3610 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by broj dva »

Edouard wrote: 03/01/2021 02:43
apsidejzi wrote: 03/01/2021 02:06 Prema vecini zapadnih zakona abortus se ne odobrava nakon 20 sedmice zato sto beba moze prezivjeti van majcinog stomaka. Po mom misljenju to je trenutak kada zivot nastaje.
Sjećam se, to je bilo u Hrvatskoj, Ustavni sud je zatražio mišljenje od medicinskih fakulteta o tome kada ljudski život počinje. Odgovor svih tih naučnih ustanova je bio da počinje začećem.
Tako da je tvoje mišljenje ovdje sasvim irelevantno.
apsidejzi wrote: 03/01/2021 02:06 Po mom misljenju, abortus do osme sedmice nije nemoralan ni sporan. Nije ubistvo nego pravo zene da kontrolise svoj zivot. Stepen razvoja fetusa je nebitan jer on svakako ne moze prezivjeti van majke.
Nije šija nego vrat; žena ostvaruje svoje pravo tako da usmrti ljudsko biće u vlastitoj utrobi. U trenutku začeća tom biću njegovim vlastitim genomom sve ono bitno je određeno, treba mu samo vremena i hrane.
I, što je to prelomno, koji trenutak, dan, sat, koja faza u razvoju ljudskog bića, da abortus/masakr prije toga može biti moralan, a nakon toga više ne?
Nije li to i s logičke strane potpuno apsurdno, neobranjivo?
Fetus nije ljudsko biće makar 7-8 sedmica. I mi sa mudima (što će reći i vjera koja je svakako ogrezla u šovinizmu i mizigoniji) ne bi trebali određivati reproduktivna prava onima sa jajnicima.
Last edited by broj dva on 03/01/2021 10:44, edited 1 time in total.
aurora313

#3611 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

broj dva wrote: 03/01/2021 10:29 Fetus nije ljudsko biće makar 7-8 sedmica. I mi sa mudima (što će reći vjera koja je svakako ogrezla u šovinizmu i mizigoniji) ne bi trebali određivati reproduktivna prava onima sa jajnicima.
Pravila oko začeća i abortusa nametnuta su od muškaraca, dakle od ljudi koji se ne žene, koji nemaju familiju, koji ne znaju šta je život van samostana ili crkve. Po njima je da kada si ga uturio, to si napravio da širiš ljudsku rasu i ništa više.
Ovo me kopka. Ako se rodi mentalno ili fizički deformisano dijete, to je valjda božija volja i po tome, to dijete ima pravo na život.
A bi li ga svećenik po svim moralnim uzansama takvog preuzeo da se o njemu brine cijeli život?
Edouard

#3612 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 03/01/2021 09:05
Edouard wrote: 03/01/2021 02:43 Nije li to i s logičke strane potpuno apsurdno, neobranjivo?
Nije. Tvoj problem je sto zelis da se petljas tamo gdje ti nije mjesto. Zelis da kontrolises ono sto te se ne tice. Drugi ljudi imaju pravo da biraju i ti zelis da im uzmes to pravo izmisljajuci pravo nerodjenog djeteta. Zacece ne moze biti trenutak nastanka zivota jer mnogo zena izbaci zaceto jaje kroz menstruaciju zato sto se ne uhvati kako treba.
Jel' to neki argument? Il' su u pitanju ateističko totalitaristički stavovi koji zagovaraju i podržavaju jednoumlje, zabrana svake kritike, zabrana drugačijeg stava pa i kaznenim progonom, kada bi bilo moguće i mišljenja? Ja se petljam gdje mi nije mjesto? Dakle, ti i tebi slični bi trebali odrediti u šta se smijem petljati, o čemu govoriti.
Zar nije svakom pojedincu stalo, a i na tome bi trebao raditi, tome doprinijeti, da zakoni koji se ama baš svih tiču, nema toga koga se ne bi trebali ticati, da ti zakoni budu što više ljudski; razumni, pravedni, da se ne provodi nasilje ni nad kime, da se spriječi nerazumna samovolja pojedinaca i skupina, da svačiji izbor bude razuman (recimo, onaj čiji je izbor krast, zna se gdje mu je mjesto)
Apsi, koliko vidim totalno si pogubljen, ali i dalje mislim da nisi zločest čovjek, ali jako si povodljiv, naivan, bez čvrstog stava, zbog čega su te drugi ranije i iskorištavali. Ne bi me čudilo da za koju godinu ponovo promijeniš, ili barem rečeš da si promijenio svjetonazor.
Kažu da samo budale ne mijenjaju mišljenje, ali samo kad za to ima dovoljno razumnog razloga.
Hakiz

#3613 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

vatrogasac wrote: 03/01/2021 01:30
Hakiz wrote: 02/01/2021 22:54 Sve u skladu sa Saudijskim zakonima i islamskim moralom.
Jeste, kao i zabrana vožnje auta ženama. Onda kralj Salman prije 2-3 godine reče da smiju u skladu sa saudijskim zakonima i 'islamskim moralom'. Pa nije šeriat da do ponoći 24. juna ne mogu, a od ponoći mogu. Jel' tako?
Ima nekih država u kojima kada muškarac se ponaša navalentno prema nekoj ženi i ona ga odjebe, uhapse ženu zato što je bila drska prema muškarcu. Evropljanke koje tamo odu raditi ili na odmor itd naročito imaju taj problem. Ima država u kojima silovanu ženu uhapse zato što je "izazivala" muškarca pa on, jadan, nije imao izbora, morao je silovati.

Sasvim slučajno su to države u kojima je islam većinska religija, pa time i islamski moral društveno preovladavajući, a i zakoni koji se, kako neko reče, temelje na moralu su takvi kakvi jesu. A uz to su ti zakoni temeljeni ne samo na moralu nego direktno na šetijatu.

Slučajno.
Hakiz

#3614 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

aurora313 wrote: 03/01/2021 07:30 Crkva u blizini Petrinje uništena potresom, i u njoj poginuo orguljar. Zašto bi bog uništio ‘božiju kuću‘ i pri tome dozvolio da strada nevina osoba?

Image
Nije tvoje da propituješ boga. Jasno?
apsidejzi

#3615 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

Edouard wrote: 03/01/2021 14:27
apsidejzi wrote: 03/01/2021 09:05
Jel' to neki argument? Il' su u pitanju ateističko totalitaristički stavovi koji zagovaraju i podržavaju jednoumlje, zabrana svake kritike, zabrana drugačijeg stava pa i kaznenim progonom, kada bi bilo moguće i mišljenja? Ja se petljam gdje mi nije mjesto? Dakle, ti i tebi slični bi trebali odrediti u šta se smijem petljati, o čemu govoriti.
Zar nije svakom pojedincu stalo, a i na tome bi trebao raditi, tome doprinijeti, da zakoni koji se ama baš svih tiču, nema toga koga se ne bi trebali ticati, da ti zakoni budu što više ljudski; razumni, pravedni, da se ne provodi nasilje ni nad kime, da se spriječi nerazumna samovolja pojedinaca i skupina, da svačiji izbor bude razuman (recimo, onaj čiji je izbor krast, zna se gdje mu je mjesto)
Apsi, koliko vidim totalno si pogubljen, ali i dalje mislim da nisi zločest čovjek, ali jako si povodljiv, naivan, bez čvrstog stava, zbog čega su te drugi ranije i iskorištavali. Ne bi me čudilo da za koju godinu ponovo promijeniš, ili barem rečeš da si promijenio svjetonazor.
Kažu da samo budale ne mijenjaju mišljenje, ali samo kad za to ima dovoljno razumnog razloga.
A zasto ti dajes vece pravo tek zacetom zigotu od zene koja je u potpunosti razvijena i razumije, osjeca. nije li vece nasilje da se razumna osoba pati cijeli zivot. Zigot nece ni znati da se nije razvio bas kao ni milijarde jajnika/spermatozoida koji su izasli kroz menstruaciju ili drkanje. Sam akt spajanja istih ne znaci nista.

Tvoj problem je sto ti ne priznajes pravo odrasloj osobi i njoj cinis nasilje. Ti mrzis zenu zato sto je ucinila blud i zelis joj da se pati iako moze rijesiti patnju. Zelis joj uskratiti pravo na izbor samo zato jer si sebi umislio da je ona gresna. Eh pa vidis, taj period je davno prosao i nikada se ne vratio, da religiozne spodobe kroje ljudima sudbinu. Samo zato sto ti i slicni tebi vjerujete da je nesto ispravno, ne znaci da mozete uzimati pravo i ugnjetavati druge ljude. Ako ti ne guzis, ako ti je takav zivot drag, ne znaci da i drugima treba biti.

Abortus u prvih par sedmica nije ubistvo i ne razlikuje se nista od obicne menstruacije. Nemas ti pojma koliko zena misli da ima menstruaciju a ustvari to je bio spontani pobacaj u prve dvije tri sedmice....

Sto se tice psihoanalize mene, postedi me. Nisam ja povodljiv i naivan nego sam vjerovao da takvo ponasanje bog trazi od mene. Da si vjernik kao sto tvrdis znao bi taj osjecaj. Znas meni prigovarati da nisam nikada bio vjernik ali koliko vidim, ja sam u svojim vjernickim danima bio veci vjernik nego ces ti ikada biti. Ti ocito nisi nikada ni razumio svoju vjeru. Pravi vjernik i jeste podlozan iskoristavanju. Pogotovo od crkve, dzamije, islamske/krscanske zajednice i ostalih lesinara koji zive od toga... Mozda si zapravo i ti samo jedan od njih pa ti se zao odvojiti od besplatne guzovace....
Edouard

#3616 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 03/01/2021 15:27 A zasto ti dajes vece pravo tek zacetom zigotu od zene koja je u potpunosti razvijena i razumije, osjeca. nije li vece nasilje da se razumna osoba pati cijeli zivot. Zigot nece ni znati da se nije razvio bas kao ni milijarde jajnika/spermatozoida koji su izasli kroz menstruaciju ili drkanje. Sam akt spajanja istih ne znaci nista.
Kad se sukobe dva prava, onda je pravo na život ljudskog bića iznad svakog drugog prava, pogotovo iznad nekakvog apstraktnog i nerazumnog prava izbora.
Ti zaista nemaš pojma o ovom problemu kad izjednačavaš, recimo, spermatozoide s oplođenom ljudskom stanicom/ćelijom kojom je u tom trenutku gotovo sve materijalno određeno kakva će ljudska jedinka/osoba biti kad odraste.
Navedi neke naučnike iz područja medicine, koji dijele tvoje mišljenje.
Uostalom, pitanje abortusa/masakra ljudskog bića u početnoj ili bilo kojoj fazi i nije uopće prvenstveno svjetonazorsko/religijsko pitanje, već pitanje zdravog razuma; poznam neke ateiste koji se protive abortusu u bilo kojoj fazi razvoja, ali takvih je neznatni broj.
Zmaj007

#3617 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Zmaj007 »

Hakiz wrote: 03/01/2021 14:41
aurora313 wrote: 03/01/2021 07:30 Crkva u blizini Petrinje uništena potresom, i u njoj poginuo orguljar. Zašto bi bog uništio ‘božiju kuću‘ i pri tome dozvolio da strada nevina osoba?

Image
Izvinjavam se na upadu,ali ovo je sarkazam sigurno?
Hakiz

#3618 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Edouard wrote: 03/01/2021 15:54
apsidejzi wrote: 03/01/2021 15:27 A zasto ti dajes vece pravo tek zacetom zigotu od zene koja je u potpunosti razvijena i razumije, osjeca. nije li vece nasilje da se razumna osoba pati cijeli zivot. Zigot nece ni znati da se nije razvio bas kao ni milijarde jajnika/spermatozoida koji su izasli kroz menstruaciju ili drkanje. Sam akt spajanja istih ne znaci nista.
Kad se sukobe dva prava, onda je pravo na život ljudskog bića iznad svakog drugog prava, pogotovo iznad nekakvog apstraktnog i nerazumnog prava izbora.
Ti zaista nemaš pojma o ovom problemu kad izjednačavaš, recimo, spermatozoide s oplođenom ljudskom stanicom/ćelijom kojom je u tom trenutku gotovo sve materijalno određeno kakva će ljudska jedinka/osoba biti kad odraste.
Uostalom, pitanje abortusa/masakra ljudskog bića u početnoj ili bilo kojoj fazi i nije uopće prvenstveno svjetonazorsko/religijsko pitanje, već pitanje zdravog razuma; poznam neke ateiste koji se protive abortusu u bilo kojoj fazi razvoja, ali takvih je neznatni broj.
I abortus je od boga.
The 51st State

#3619 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Hakiz wrote: 03/01/2021 16:32
Edouard wrote: 03/01/2021 15:54
I abortus je od boga.
Image

Image
The 51st State

#3620 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Za forumske forumske kvazi filozofe.

Image
aurora313

#3621 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Zmaj007 wrote: 03/01/2021 16:17
Hakiz wrote: 03/01/2021 14:41

Image
Izvinjavam se na upadu,ali ovo je sarkazam sigurno?
Ama pusti ovog ateistu... misli da sve zna o bogu. :D
Hakiz

#3622 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Čudni su putevi božiji, nije naše da sumnjamo...
vatrogasac

#3623 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

Hakiz wrote: 03/01/2021 14:34
vatrogasac wrote: 03/01/2021 01:30
Hakiz wrote: 02/01/2021 22:54 Sve u skladu sa Saudijskim zakonima i islamskim moralom.
Jeste, kao i zabrana vožnje auta ženama. Onda kralj Salman prije 2-3 godine reče da smiju u skladu sa saudijskim zakonima i 'islamskim moralom'. Pa nije šeriat da do ponoći 24. juna ne mogu, a od ponoći mogu. Jel' tako?
Ima nekih država u kojima kada muškarac se ponaša navalentno prema nekoj ženi i ona ga odjebe, uhapse ženu zato što je bila drska prema muškarcu. Evropljanke koje tamo odu raditi ili na odmor itd naročito imaju taj problem. Ima država u kojima silovanu ženu uhapse zato što je "izazivala" muškarca pa on, jadan, nije imao izbora, morao je silovati.

Sasvim slučajno su to države u kojima je islam većinska religija, pa time i islamski moral društveno preovladavajući, a i zakoni koji se, kako neko reče, temelje na moralu su takvi kakvi jesu. A uz to su ti zakoni temeljeni ne samo na moralu nego direktno na šetijatu.

Slučajno.
Nema silovanja po Evropi, Americi, Indiji, Japanu... nema SOS telefona i SOS kuća za žene. Kako islamofobija zaslijepi.

Nasilje nad ženama : istraživanje provedeno diljem Europske unije
aurora313

#3624 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

vatrogasac wrote: 03/01/2021 18:38 Nema silovanja po Evropi, Americi, Indiji, Japanu... nema SOS telefona i SOS kuća za žene. Kako islamofobija zaslijepi.
Kakve veze ima islamofobija sa zabranom da se bilo sta spominje oko gornjeg u islamskim zemljama? Tamo mora da sve cvate unutar 4 zida, right?
vatrogasac

#3625 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by vatrogasac »

aurora313 wrote: 03/01/2021 18:52
vatrogasac wrote: 03/01/2021 18:38 Nema silovanja po Evropi, Americi, Indiji, Japanu... nema SOS telefona i SOS kuća za žene. Kako islamofobija zaslijepi.
Kakve veze ima islamofobija sa zabranom da se bilo sta spominje oko gornjeg u islamskim zemljama? Tamo mora da sve cvate unutar 4 zida, right?
Ne cvate nigdje, svuda postoje sudovi i zatvori, ali neki kriminal vide samo kod nekih. Slučajno?
Post Reply