Kutak za ateističko-religijski trenutak

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
apsidejzi

#3501 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 31/12/2020 11:29 i dalje cekamo logicki odgovor kako je nastao univerzum, od ateista to ne mozemo dobiti, btw, pomijeso si Kuran sa Biblijom,
I ja ga cekam kao i ti. Zato ti mislis da znas odgovor?
The 51st State

#3502 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 31/12/2020 11:29
Ja i?

Pogresan podforum il ovo treba nesto da znaci?
istovjetno znacenje kao tvoja slicica.
The 51st State

#3503 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 31/12/2020 11:30
The 51st State wrote: 31/12/2020 11:29 i dalje cekamo logicki odgovor kako je nastao univerzum, od ateista to ne mozemo dobiti, btw, pomijeso si Kuran sa Biblijom,
intelekt, logika i razum te sveukupno steceno znanje o postojanju, smislu, moralu, svrsi, sve to daje ubjedljiv odgovor, evo vidis ove aurore, zeli sretnu novu godinu, cime prakticno posredno manifestuje vjeru, sigurno i ti imas takvih situacija, zato kazem da nema istinskih ateista nego su to ogromnom vecinom agnostici ili mesoteisti, samo sramota reci da se neznalica pa se agnostici smatraju ateistima.
apsidejzi

#3504 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 31/12/2020 11:31
Ja i?

To nije nikakav odgovor. Ja ne znam sta ti mislis. Nauci se da razvijes svoju misao i iskazes svoje osjecaje.
zijancer

#3505 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by zijancer »

Image
:P
The 51st State

#3506 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 31/12/2020 11:35
Ja i?

To nije nikakav odgovor. Ja ne znam sta ti mislis. Nauci se da razvijes svoju misao i iskazes svoje osjecaje.
izvini, bio sam ambiciozan da ces shvatiti, ilustruje manjkavost apsolutnog pouzdanja u nauku te to ismijavam na isti nacin kao sto si ti uradio sa slicicom.
apsidejzi

#3507 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 31/12/2020 11:33
intelekt, logika i razum te sveukupno steceno znanje o postojanju, smislu, moralu, svrsi, sve to daje ubjedljiv odgovor, evo vidis ove aurore, zeli sretnu novu godinu, cime prakticno posredno manifestuje vjeru, sigurno i ti imas takvih situacija, zato kazem da nema istinskih ateista nego su to ogromnom vecinom agnostici ili mesoteisti, samo sramota reci da se neznalica pa se agnostici smatraju ateistima.
Zasto bi zelja za necim bila dokaz vjere. Zelim i ja sretnu novu godinu ali ne ocekujem da mi je neko dadne. To je i dalje potreba za sigurnosti o kojoj sam pricao u dugackom postu iznad. Jung je to opisao kao Arheotip. Procitaj. No postojanje te potrebe nije dokaz boga nego je religija kidnapovala potrebu za grupnom pripadnosti koja se evolutivno razvila.

Mi nemamo jako tijelo da mozemo samostalno opstati u prirodi nego moramo biti u grupi. Moras vjerovati da te neko cuva u pecini dok spavas. Da te nece ubiti jer ti zavidi. Potreba za grupom se razvila kao nuznost jer svi oni koji su se odvajali od grupe su umirali od vukova, tigrova i sl. Religija je samo kidnapovala tu potrebu i pripisala je bogu.

Da, i ja zelim sretnu novu godinu i nadam se da ce biti.
apsidejzi

#3508 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 31/12/2020 11:38

izvini, bio sam ambiciozan da ces shvatiti, ilustruje manjkavost apsolutnog pouzdanja u nauku te to ismijavam na isti nacin kao sto si ti uradio sa slicicom.
Ne nego ilustruje tvoje nepoznavanje kako vakcina funkcionise. Pfizerova vakcina nudi 95% zastitu nakon DVIJE doze u razmaku od TRI sedmice. Ova osova je dobila koronu nakon prve sedmice. Sve i da je dobila dvije vakcine i da je proslo mjesec dana opet nije sigurna da nece dobiti koronu jer 5% ljudi ne razvije antitijela. Vakcinisani a nemaju antitijela.

Prema tome, nemoj se sramotiti. Namjerno sam te pustio na tanak led...

A ako te bas interesuje nesto o vakcini, bujrum pitaj doktora virologa koji zna mnogo vise o tome. Evo upravo ima live stream:

The 51st State

#3509 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 31/12/2020 11:39
Zasto bi zelja za necim bila dokaz vjere. Zelim i ja sretnu novu godinu ali ne ocekujem da mi je neko dadne. To je i dalje potreba za sigurnosti o kojoj sam pricao u dugackom postu iznad. Jung je to opisao kao Arheotip. Procitaj. No postojanje te potrebe nije dokaz boga nego je religija kidnapovala potrebu za grupnom pripadnosti koja se evolutivno razvila.

Mi nemamo jako tijelo da mozemo samostalno opstati u prirodi nego moramo biti u grupi. Moras vjerovati da te neko cuva u pecini dok spavas. Da te nece ubiti jer ti zavidi. Potreba za grupom se razvila kao nuznost jer svi oni koji su se odvajali od grupe su umirali od vukova, tigrova i sl. Religija je samo kidnapovala tu potrebu i pripisala je bogu.

zato sto ateisti ne vjeruju u determnizam ili preodrebe, kontas? ako nesto nekom pozelis onda vjerujes da je to vec moguce da je odredjeno.

sto se tice evolucije kako je danas prezentovana oborim ti je vrlo jednostavno sa egipatskim piramidama, taj primjer zorno ilustruje apsurdnost te teorija kada govori o socijalnim konstruktima i progresu covjeka.

religija nije nista kidnapovala nego je priodno usadjena kroz svijest u covjeka.

nada je najjaca manifestacija vjere, cestitam.
Last edited by The 51st State on 31/12/2020 11:48, edited 1 time in total.
The 51st State

#3510 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 31/12/2020 11:41
The 51st State wrote: 31/12/2020 11:38
Ne nego ilustruje tvoje nepoznavanje kako vakcina funkcionise. Pfizerova vakcina nudi 95% zastitu nakon DVIJE doze u razmaku od TRI sedmice. Ova osova je dobila koronu nakon prve sedmice. Sve i da je dobila dvije vakcine i da je proslo mjesec dana opet nije sigurna da nece dobiti koronu jer 5% ljudi ne razvije antitijela. Vakcinisani a nemaju antitijela.

Prema tome, nemoj se sramotiti. Namjerno sam te pustio na tanak led...

A ako te bas interesuje nesto o vakcini, bujrum pitaj doktora virologa koji zna mnogo vise o tome. Evo upravo ima live stream:

ma ne interesuje, svi cemo se vakcinisati, samo karikiram tvoj pristup.
apsidejzi

#3511 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by apsidejzi »

The 51st State wrote: 31/12/2020 11:46

zato sto ateisti ne vjeruju u determnizam ili preodrebe, kontas? ako nesto nekom pozelis onda vjerujes da je to vec moguce da je odredjeno.

sto se tice evolucije kako je danas prezentovana oborim ti je vrlo jednostavno sa egipatskim piramidama, taj primjer zorno ilustruje apsurdnost te teorija kada govori o socijalnim konstruktima i progresu covjeka.

religija nije nista kidnapovala nego je priodno usadjena kroz svijest u covjeka.

Ti si onda nesto pogresno skontao kad je ateizam u pitanju. Ja ne vjerujem da postoji neko ko svjesno kontrolise moj zivot i pojave oko mene. Zelja za necim i vjera da je nesto moguce je sastavni dio covjeka dok je vjera u Boga kidnapovala tu ljudsku sposobnost i prosirila na sferu "nevidljivog". Kompletan mozak se razvio tako da povezuje stvari i "vjeruje". Mozak ne zna sta se desava vani. On samo dobija nervne signale od pet postojecih cula i onda gradi sliku NAJVJEROVATNIJE realnosti. Mozak je evolutivno podesen da radije "pretpostavi tj vjeruje" da je sjenka koju ugleda predator nego nesto bezazleno. U slucaju da je nesto bezazleno, nikom nista, a u slucaju da je predator ima par sekundi da reaguje.

Kompletna funkcija mozga se bazira na tumacenju cinjenica oko nas i ono sto je zanimljivo, mozak je veoma lagano prevariti. On povezuje tacke i kreira sliku. Kada mu dadnes nekoliko tacki koje lice na "bozije davanje" onda mozak sam slozi sliku bozijeg davanja. Evo pogledaj ovu sliku:

Image

nigdje nema kvadrata naslikanog. Tvoj mozak ga je naslikao jer vjeruje da ovakav raspored oblika podsjeca na kvadrat. Isto tako se gradi i iluzija o bogu. Uzmes par stvari koje zvuce logicno i onda napravis konstrukciju vjere. Religija je samo kidnapovala upravo ovu sposobnost mozga...
aurora313

#3512 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

@apsidejzi
U jednom od postova zaključuješ činjenično:
Jedan jednostavan odgovor je da se knjiga nateze. Voda se navodi na svoj mlin. Jedini nacin da se to ostvari je da se knjiga napise toliko generalno da onda ni za sta nemas jasno definisan odgovor a nudis generalnu platformu za sve odgovore.

Ja bih htio sam do dodam da se svaka sveta knjiga pisala godinama pa i vjekovima. Ne postoji originalni autor. Niti je hrišćanstvo dalu kakvu knjigu za Isusova života, niti je Kuran postojao za vrijeme Muhameda. Dakle, sve se to dopisivalo, prepisivalo, dopunjavalo, i tako kobajagi formiralo ‘original‘. Nepismeni Muhamed (?!) je očito to nekome diktirao nakon što mu je Džibril prenosio poruku. Kome i kako? Tvrdi se da bi negdje vani Muhamed počeo da propovjeda, a pismeni su se rastrčali da bi pokupili oblutke, drvo, kožu, živu kravu ili bilo šta na čemu se moglo pisati... jerbo kano i stari slavjani, on papira ne imahon... da bi kao zapisali, onako daktilografski, od riječi do riječi šta je Muhamed govorio. I onda bi se ti svi pismeni ljudi skupili navečer i sve od riječi do riječi prenijeli na pergament?

Isto i kod hrišćana. Prvi skupljeni materijal je bila Konstantinova biblija čiji bi prvi primjerak trebao da bude završen negdje 325-330 godine, ali prva biblija, Codex Vaticanus, napravljena je tek negdje između 350 i 375 godine. Zatim je ista dalje dopunjavana i prepravljana do besvijesti. Recimo, tek negdje 431 godine majka Isusova, Madona, je prihvaćena od crkve i ubačena u sveti materijal. Što je interesantno, ona se više puta spominje u Kuranu nego u Bibliji!

Poenta mog kometara nije da blati islam i krišćanstvo nego da utvrdi činjenicu: kako se razvijalo i mijenjalo društvo, tako su se mijenjali i uslovi i potrebe za pojedine religijske postavke. Zadnji primjer: papa Franjo je naložio da crkva prihvati homoseksualce i tako prebacio na boga da sudi ako to smatra pogrešnim. Franjo mangup! :D
The 51st State

#3513 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

apsidejzi wrote: 31/12/2020 15:22
The 51st State wrote: 31/12/2020 11:46

Ti si onda nesto pogresno skontao kad je ateizam u pitanju. Ja ne vjerujem da postoji neko ko svjesno kontrolise moj zivot i pojave oko mene. Zelja za necim i vjera da je nesto moguce je sastavni dio covjeka dok je vjera u Boga kidnapovala tu ljudsku sposobnost i prosirila na sferu "nevidljivog". Kompletan mozak se razvio tako da povezuje stvari i "vjeruje". Mozak ne zna sta se desava vani. On samo dobija nervne signale od pet postojecih cula i onda gradi sliku NAJVJEROVATNIJE realnosti. Mozak je evolutivno podesen da radije "pretpostavi tj vjeruje" da je sjenka koju ugleda predator nego nesto bezazleno. U slucaju da je nesto bezazleno, nikom nista, a u slucaju da je predator ima par sekundi da reaguje.

Kompletna funkcija mozga se bazira na tumacenju cinjenica oko nas i ono sto je zanimljivo, mozak je veoma lagano prevariti. On povezuje tacke i kreira sliku. Kada mu dadnes nekoliko tacki koje lice na "bozije davanje" onda mozak sam slozi sliku bozijeg davanja. Evo pogledaj ovu sliku:

Image

nigdje nema kvadrata naslikanog. Tvoj mozak ga je naslikao jer vjeruje da ovakav raspored oblika podsjeca na kvadrat. Isto tako se gradi i iluzija o bogu. Uzmes par stvari koje zvuce logicno i onda napravis konstrukciju vjere. Religija je samo kidnapovala upravo ovu sposobnost mozga...
Tvoja vjera na osnovu tvojih zakljucaka, po meni i svemu napisanom, ograniceni, neutemeljeni i.nelogicni. meni je dosta sto sam procito zasta se prominentni ateisticki filozofi zalazu, te na osnovu empirijskih dokaza kako to izgleda kada je ateizam drzavni zakon, da zakljucim da je ateizam lazna i nehumana religija koja nije ni do koljena ijednoj svjetskoj religiji.
The 51st State

#3514 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by The 51st State »

Kad je gusto svi se okrecu religiji, evo i jedno istrazivanje koje potvrdjuje taj globalni fenomen, a kako svijet postaje sve sjebanije i sjebanije mjesto, mozemo ocekivati slicne trendove i u buducnosti..

https://voxeu.org/article/rising-religi ... id-19-fear
-Chesterfield-

#3515 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by -Chesterfield- »

apsidejzi wrote: 31/12/2020 11:24
-Chesterfield- wrote: 30/12/2020 19:05
aurora313 wrote: 30/12/2020 09:40 Saudijski hodža (preacher) Bandar Al-Khaybari, skinuto sa ‘Memri TV‘, Januar 2015

https://www.youtube.com/watch?v=pi87Ne4EzGs

PREVOD:
Neko je upitao da li se zemlja kreće ili je učvršćena na jednom mjestu.
Istina je kako je opisana od strane naših naučnika imama Ibn Baz and šeika Saleh Al-Fawzana, ta da je zemlja fiksirana i da se ne kreće.
Ovo je u skladu sa tekstom Kurana i ujedno je i logično.
Tu je i dosta Kuranskih dokaza da se sunce kreće oko zemlje.
A za dokaze bazirane na shvatanju, zapadnjaci pružaju razne teorije, ali i mi muslimani imamo svoje kao i mozgove.
Najprije, recimo da Sharjah aerodroma i ukrcamo se na avion za Kinu. Jeste li me razumijeli? Sada se koncentrišite.
Recimo da je ovo zemlja i recimo da se kreće. Ako uzmemo let od Sharjaha do Kine, vi kažete da se zemlja kreće, je li? Ako bi avion zastao u zraku, da li bi Kina došla ispod njega? Jesam li u pravu ili ne?
Ako be se zemlja stvarno kretala, Kina bi stigla do ispod aviona.
Predpostavimo sada da se zemlja kreće u drugom smjeru. Avion nikada neće stići u Kinu bez obzira koliko dugo letio. Jer kako Kina se također kreće i nikada nećete tamo stići.
Dalje, Alah je govorio o nebeskoj kući gdje žive anđeli. Ista se nalazi na sedmom nebu. Muhamed je rekao da ukoliko bi pala s neba, pala bi tačno na Kabu. Ali ako se zemlja kreće, onda ne bi palo na Kabu. Pala bi negdje u okean ili na zemlju.
To dokazuje da je zemlja fiksirana na mjestu.
Amerikanci tvrde da su sletjeli na mjesec, ali oni nisu nikada stigli tamo ili ga vidjeli. To su oni napravili negdje u Holivudu ili negdje ko zna gdje. Oni su samo rekli da su otišli na mjesec i mi smo im povjerovali.

:-)
https://mesihat.org/2016/06/18/zemlja-i ... can-oblik/
Eh evo, ova dva posta ponajbolje objasnjavaju termin: "Bog izuzetaka". Bog je tamo gdje prestaje TVOJE znanje. Kod ovog saudijca znanje je veoma ograniceno i on boga nalazi na jednom mjestu a ovi u mesihatu su malo dalje dogurali i oni ga pomjeraju tamo dalje. Kod ovih koji jos vise znaju bog se nalazi kao "zacetnik zivota". Kod onih koji su bas daleko naucno dogurali ali i dalje su vjernici bog je stvorio prirodne konstante i pustio univerzum da se razvija.

Svako svog boga smjesta tamo gdje prestaje njegovo znanje i gdje izlazi iz zone komfora. Medjutim, kada racionalno sagledas oba ova posta iznad, uvidis da su u logickoj koliziji. Kako je moguce da jedan vjernik nalazi ajete iz kojih tvrdi da je Zemlja fiksirana a drugi da je okrugla i da se krece svemirom? To dvoje je u potpunosti razlicito a nalazi se u istoj knjizi.

Jedan jednostavan odgovor je da se knjiga nateze. Voda se navodi na svoj mlin. Jedini nacin da se to ostvari je da se knjiga napise toliko generalno da onda ni za sta nemas jasno definisan odgovor a nudis generalnu platformu za sve odgovore.

-----------------------------------------

Zapravo, jedna stvar koja je mene fascinirala u Kur'anu i ranije a i danas jeste njegov psiholoski pristup covjeku. Kur'an pravo vjesto koristi ono sto Jung naziva Arheotip. Kreiraju se price o herojima koje svako moze sa sobom povezati. Igrom slucaja, pregledao sam kompletno predavanje Jordan Peterssona vezano za Arheotipove u bibliji gdje on objasnjava psihologiju iste. Zasto se ljudi lijepe na te price. Preporucujem svakome da pregleda jer je ista stvar i sa Kur'anom. Pricaju se price koje u nama bude kolektivnu sliku HEROJA. Heroj kod Junga, je osoba koja izadje iz zone komfora i sigurnosti. Umjesto rijeci heroj, Jung je mogao koristiti rijec Lider jer lider je osoba koja vodi ostale u tamu. On odlazi tamo gdje nikad niko nije bio i istrazuje. Zbog toga bude cijenjen i slavljen.

Svete knjige su pune tih prica koje prikazuju put Heroja i prestavljaju ih kao nesto sta trebamo slijediti. U principu, na taj nacin se hakuje nas odbrambeni sistem potrebe za grupnom pripadnosti. Ja sam tesko mogu prezivjeti u prirodi i mi smo evoluirali u ovo sto jesmo zahvaljujuci potrebi za grupom. Ja nemam snazno tijelo kao lav ili gorila pa da mogu samostalno hodati po sumi, preriji. Mene ce savladati omanji tigar, mali copor hijena i slicno. Ne samo mene nego sve nas pojedinacno. Medjutim, evolutivni pritisak je ucinio da oni pojedinci koji nisu volili grupnu pripadnost bivaju izlozeni prirodi i umirali su brze od onih koji su ostajali u grupi.

Zato je grupna pripadnost bitna i zato je cijenjeno herojstvo onih koji se usude otici od grupe malo dalje jer samo se tako moze naci novi izvor hrane, novo skloniste i novi alati. Sve je to stvorio evolutivni pritisak koji je kasnije kidnapovan od strane religije sa ovim pricama o herojima. Naravno, i ove price o herojima su evoluirale no kada ih sve saberes iz razlicith kultura uvidis da svi oni imaju manje vise iste narative. Prica o Musa i Hidru uopste nije jedinstvena za islam. Imena jesu ali prica nije. Cak je Karl Jung identifikovao to kao svojstven Arheotip. Kod latina Hidr se zvao Senex, kod grka Uran. Cak se ovaj fazon sa arheotipovima koristi i u modernim filmovima/knjizevnosti pa tako imamo Gandalfa u Gospodaru prstenova, Iroha u Avataru, Dumbledore u Harry Poteru.

Vjerske knjige su vjesto hakirale Arheotipove i pripisali ih bogu. Zato je tesko te price racionalno posmatrati jer udaraju u najdublje nase potrebe. Mi svi imamo potrebu za Mudrim covjekom. Ako ja sada kazem da Hidr nikada nije postojao, nisam ja napao nekog lika Hidra. Ja sam napao tvoju najdublju potrebu za mudrosti. Za herojem, za spasiteljem. Zato ti branis tu pricu iako je nelogicna i glupa jer prica je nebitna. Bitan je osjecaj sigurnosti koji dobijas. Osjecaj da tamo negdje ima neko ko sve zna i ko se brine o svemu i ko ce dovesti do toga da sve bude OK jednog dana. Kada bih ti uzeo taj osjecaj odjednom bi se nasao u sumi okruzen divljim zvjerima. Ovako si kao dijete koje je zasticeno u pecini a odrasli (mudri ljudi - hidrovi) se brinu za tvoju sigurnost.

Jednog dana ipak treba odrasti i skontati da nema mudrih ljudi, da vise nisi dijete i da si zapravo ti postao taj Arheotip kojem drugi bjeze. Ja sam imao to iskustvo kada sam vidio kako mene moja djeca gledaju kao boga. Kao zastitnika. Kao heroja. A ja znam da nit sam bog, nit sam neki zastitnik nit heroj. Ja znam da sam ranjiv isto kao oni. Jedina moja prednost je to sto imam malo vise iskustva od njih. No njima je to dovoljno da im stvori balans u zivotu. oni imaju svog heroja, svog arheotipa. Vec sutra, ako emotivno ne odrastu, mogu lagano mene zamjeniti za nevidljivo bice kojeg ce nazivati Allah, Bog, Jahve, Zeus, Amon Ra, Apolon, Thor i sl. Imena su nebitna. Sve su to zamjene za roditelje kako bi imao zonu komfora i sigurnosti plus malo serotinina jer je Allah, Bog, Jahve, Zenu, Amon Ra, Apolon, Thor izabrao bas tebe da se njemu klanjas. To je kao da se osjecas posebnim sto si se bas ti rodio kod tvojih roditelja.
Pa onda uživaj dok traje život. Dok traje ovaj treptaj od života.
Ne vidim svrhu zašto gubiš vrijeme na ovim temama.
Vjernici se nadaju nekoj nagradi za misionarenje. :D
A ti možeš dobiti samo šipak na onom svijetu, koji naravno za tebe ne postoji.
Pročitao sam da si zadovoljan. Bogatstvo se uvećalo. Obično tako i bude kada prodaš dušu đavolu.
aurora313

#3516 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

-Chesterfield- wrote: 31/12/2020 19:08 Obično tako i bude kada prodaš dušu đavolu.
Gdje ti zivis... mislim, u kom vremenu? Kakav djavo i kakvi bakraci!
Imas li bilo kakav interes da pratis sta se desava oko tebe.
Sumnjati u ovo sto zivis u nadi da dobijes izmisljenu nagradu... daj bolan, razmisli.
Edouard

#3517 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

aurora313 wrote: 31/12/2020 19:56
-Chesterfield- wrote: 31/12/2020 19:08 Obično tako i bude kada prodaš dušu đavolu.
Gdje ti zivis... mislim, u kom vremenu? Kakav djavo i kakvi bakraci!
Imas li bilo kakav interes da pratis sta se desava oko tebe.
Sumnjati u ovo sto zivis u nadi da dobijes izmisljenu nagradu... daj bolan, razmisli.
Zoro, vidiš logika je jednostavna, a stvar se poučava i u osnovama managementa. Za efikasno upravljati procesima, bilo kojim i kakvim, potrebno je poznavati misiju/smisao onoga čime se baviš ili čime se želiš baviti. U misiji su također sadržani i ciljevi.
Šta hoću kazati? Ljudski je život jedan vrlo složen proces i ukoliko čovjek ne pozna njegovu misiju/smisao, ne može njime efikasno upravljati, osuđen je na lutanje, na neuspjehe.
Koliko znam u ateizmu smisao može biti i svašta i ništa, pa ti prosudi koliko je to za dobro čovjeka, za njegov uspješan život.
Usput, dolazi li ti redovito mjesečno u posjetu Arno Penzias?
Edouard

#3518 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

aurora313 wrote: 31/12/2020 15:51 Zadnji primjer: papa Franjo je naložio da crkva prihvati homoseksualce i tako prebacio na boga da sudi ako to smatra pogrešnim.
Zoro, stari "muljatoru", ništa papa nije naložio. Crkva je i ranije prihvaćala homoseksualce kao ljude, ali je i uvijek osuđivala njihovo ponašanje, tako i danas. Nešto slično kao za vrijeme druga Tita kad bi koji drug pogriješio; osuditi pojavu, a spasiti druga.
Međutim, s homoseksualcima, drug Tito i komunisti, kao ateisti, brutalno su se obračunavali s njima zbog zločina protuprirodnog bluda, zatvarali ih...
Hakiz

#3519 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Edouard wrote: 31/12/2020 21:59
aurora313 wrote: 31/12/2020 15:51 Zadnji primjer: papa Franjo je naložio da crkva prihvati homoseksualce i tako prebacio na boga da sudi ako to smatra pogrešnim.
Zoro, stari "muljatoru", ništa papa nije naložio. Crkva je i ranije prihvaćala homoseksualce kao ljude, ali je i uvijek osuđivala njihovo ponašanje, tako i danas. Nešto slično kao za vrijeme druga Tita kad bi koji drug pogriješio; osuditi pojavu, a spasiti druga.
Međutim, s homoseksualcima, drug Tito i komunisti, kao ateisti, brutalno su se obračunavali s njima zbog zločina protuprirodnog bluda, zatvarali ih...
Aha, znači ne mrzim ja tebe nego mrzim to šta te čini osobom.

Nije šija nego vrat.

A vidi kako su hrišćani i komunisti slični. Znači, nije bog nego ko će vladati je bio razlog svađe.

Naravno, pa i sveštenici su ljudi.
Edouard

#3520 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

Hakiz wrote: 31/12/2020 22:26 Aha, znači ne mrzim ja tebe nego mrzim to šta te čini osobom.
Plitko. Ako prakticiranje homoseksualnosti može nekoga činiti osobom, onda oni koji to ne rade, i nisu osobe.
Kao ono, pijanstvo čini pijanca osobom, pa onda ako mrzim pijanstvo, onda mrzim i osobu!?
Edouard

#3521 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 29/12/2020 15:41 I sta bi danas bogu da ubije dijete u zemljotresu u Zagrebu???
Ne, ubila ju je materija za koju u ateizmu vjeruju da je isključivo ona na početku i u temelju sveukupne stvarnosti.
Hakiz

#3522 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Hakiz »

Edouard wrote: 31/12/2020 22:48
Hakiz wrote: 31/12/2020 22:26 Aha, znači ne mrzim ja tebe nego mrzim to šta te čini osobom.
Plitko. Ako prakticiranje homoseksualnosti može nekoga činiti osobom, onda oni koji to ne rade, i nisu osobe.
Kao ono, pijanstvo čini pijanca osobom, pa onda ako mrzim pijanstvo, onda mrzim i osobu!?
Pijanstvo je izbor, homoseksualnost nije. Nego je dar od boga.

Možda moje jeste bilo plitko ali ovo tvoje je bijedno.
Edouard

#3523 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

apsidejzi wrote: 27/12/2020 17:44
Edouard wrote: ↑27/12/2020 01:54
Ne pokušavam ovdje predstaviti da su mentalni problemi isključivo rezervirani za ateiste, već samo to da je ateizam kao svjetonazorski odabir pogrešan, štoviše izuzetno loš izbor; da loše djeluje na sve aspekte ljudske egzistencije, njegovog fizičkog i mentalnog zdravlja, individualnog i društvenog života.
Ja ne znam koja je tvoja mjerna jedinica ali ja sam i fizicki i psihicki zdrav. Cak sta vise, mislim da sam sada mnogo produktivniji nego sam bio u doba teizma. Naime, svjestan svoje prolaznosti zelim ostvariti mnogo toga. Sada sam svjestan da vise nemam vjecnost nego samo sadasnjost. Zelim je iskoristiti mnogo bolje nego sam je ranije koristio. U ove tri "ateisticke" godine sam napravio mnogo vise nego u svim prethodnim "teistickim" godinama. Ostvario vise ciljeva, vise se smijao, ojacao veze i odnose sa dragim ljudima, odjebao neke ljude iz zivota koji su me gusili i sputavali. Osjecam da kontrolisem svoj zivot i da sam ja taj koji stvara pravila. Nikakav hodza, pop, nadriljekar, kurac palac nema uticaj na mene i moje ponasanje. Ne idem na sedmicno ispiranje mozga u vjersku ustanovu. Nemam potrebu za grupnom pripadnoscu pa da trpim razna sranja u bozije ime.
Preuzeo sam odgovornost za svoj zivot i svoje postupke. Pokusavam ocijeniti situaciju u kojoj se nalazim i ne ocekujem pomoc vise sile nego sam svjestan da ako userem, sam sam sebi kriv. Ali zato ako i uspijem, sam sam uzrok tog uspjeha. Do sada samo nizem uspjehe. Ekonomski sam ojacao, pozicija na poslu ojacala. Evo ova 2020-a je mnogima bila katastrofalna godina a meni je bila najbolja godina do sada. Bila bi jos bolja da sam mogao sretati sve prijatelje koje sada srecem preko interneta i poruka. Da odemo na kafu, pivu, zabavu. To fali ali u svakom ostalom pogledu ja se osjecam ispunjeno.
Apsi, koliko mogu primijetiti i procijeniti u grubim crtama, i što je važno, da nisi ni loš ni zločest čovjek, ali imaš problem. Tvoju situaciju mislim da razumijem. Iz tvojih upisa i svjedočenja jasno je da se radi o jako razočaranom religioznom čovjeku. Nema sumnje da si ti bio religiozan čovjek, ali to još ne znači da si bio vjernik, da si posjedovao vjerničko iskustvo. Ti si išao u bogomolju, obdržavao određene religijske forme, obrede, propise, molitve, postove... ali očito tu nije bilo istinske, duboke vjere, vlastitog uvjerenja koje bi te nosilo, koje bi ti davalo duboku sigurnost, mir, slobodu, veselilo te, pružalo ti zadovoljstvo, već naprotiv. Tebi je to bila muka, tlaka, patnja, kako kažeš gušenje od nekih ljudi, sputanost...
I normalno, nakon svih tih negativnih iskustava, trauma i frustracija, velikog razočarenja u ljude i institucije, svega šta se skupilo, to je na kraju moralo eksplodirati. I eksplodiralo je samo na prvi pogled na čudan, ali zapravo ne i na neočekivan način, tako da sada pljuješ po svemu onome do čega si nekad navodno držao. To je poznata pojava.
I kada ti se čini da si se svega toga riješio, kad ti se čini da si slobodan ko ptica, da dišeš punim plućima, da kontroliraš sam svoj život, da nižeš uspjehe (samo koji su kriteriji ičije uspješnosti; ekonomski?), ono od prije te još uvijek prati.
Po tvojim upisima se vidi da je to ostavilo dubok trag na tebi, da se nisi toga još oslobodio, jer to i ne nestaje preko noći. To se prepoznaje i po tvojem intenzivnom angažmanu ovdje na forumu, tvojoj potrebi za mnogobrojnim i dugačkim upisima u kojima zapravo više uvjeravaš sebe, da si našao pravi put, više nego sagovornike.
Last edited by Edouard on 01/01/2021 00:58, edited 2 times in total.
Edouard

#3524 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by Edouard »

Hakiz wrote: 31/12/2020 23:57
Edouard wrote: 31/12/2020 22:48
Pijanstvo je izbor, homoseksualnost nije. Nego je dar od boga.

Možda moje jeste bilo plitko ali ovo tvoje je bijedno.
Oprosti ako sam te s ovim izrazom "plitko" uvrijedio, ali pobrkao si neke stvari. Niti homoseksualnost, a pogotovo njezino prakticiranje, ne čini ikoga osobom. Osoba je svako ljudsko biće, pa bilo zdravo, bolesno, s poremećajem...
Niti je pijanstvo izbor, niti se homoseksualcem postaje rođenjem. Pijanstvo/alkoholizam je ovisnost/bolest i ne znam ko bi to izabrao.
Šta se homoseksualnosti tiče, to je teški poremećaj spolnog identiteta, nema genetsko određenje, a njezino prakticiranje velika gadost, što su s pravom smatrali i ateisti komunisti; protuprirodni blud.
aurora313

#3525 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak

Post by aurora313 »

Edouard wrote: 31/12/2020 21:41 Šta hoću kazati? Ljudski je život jedan vrlo složen proces i ukoliko čovjek ne pozna njegovu misiju/smisao, ne može njime efikasno upravljati, osuđen je na lutanje, na neuspjehe.
Moj Edo, kao što sam vidiš kroz vlastito iskustvo, život je borba. Nije lako u živjeti i raditi u ovakvoj konkurenciji kako bi se čovjek ne samo održao nego obezbijedio za sebe i porodicu normalan opstanak.
Ili se treba opustiti? Nije valjda.
A u ovome religija može da bude oslonac samo slabima. Šta bih ja to mogao da crpim iz nje: da treba da se opustim, sagnem glavu dok me šamaraju, nadam se boljem kada umrem...
Al‘ nejma veze. I tebi srećna nova!
Post Reply